. Impozit de 16%, aplicat la diferenţa dintre venitul brut şi cheltuieli Contabilitatea unei II se ţine în partidă simplă, aceasta fiind

obligată să completeze Registrul de încasări şi plăţi, Registrul inventar şi să deţină un Registru unic de control. „Astfel, venitul net din activităţi independente, la care se aplică o cotă de impozitare de 16%, se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Aceleaşi reguli de determinare a veniturilor impozabile se aplică atât unei PFA cât şi unui titular al unei întreprinderi individuale”, ne-a declarat Mădălina Racoviţan, Director Taxation Services în cadrul KPMG Romania. Cu toate acestea, în cazul II-urilor care pot fi autorizate pentru mai multe tipuri de activităţi, Ordonanţa nr. 1040/2004 stipulează că trebuie să se ţină câte un Registru de venituri şi cheltuieli pentru fiecare tip de activitate desfăşurată în parte.

Obligaţii declarative În termen de 15 zile de la obţinerea certificatului de înregistrare. „Impozitul trimestrial se calculează automat de organul fiscal. persoanele fizice trebuie să se prezinte la Fisc.Avantajul Intreprinderii Individuale faţă de PFA este că titularul unei II poate angaja personal şi poate avea relaţii comerciale cu alte II. În cursul unui an. încă din momentul depunerii Declaraţiei 220. pentru declararea opţiunii privind modul de impozitare (în sistem real sau la normă de venit) şi pentru depunerea Declaraţiei 220. referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza în anul respectiv. Acesta se obţine prin aplicarea impozitului de 16% la diferenţa dintre veniturile estimate şi . Un II poate emite facturi. i se atribuie CUI şi deţine facturier şi chitanţier. dar şi cu orice persoană juridică. . contribuabilii plătesc patru tranşe trimestriale de impozit anticipat stabilit de organul fiscal. PFA şi IF. deoarece este înregistrat fiscal.

ne-a declarat încheiere Maria Ţăran. de la primul contact cu administraţia financiară. Dacă prin comparaţia celor două declaraţii. a estimat mai puţin decât a realizat. reprezintă impozitul pe care întreprinzătorul îl va datora statului la sfârşitul fiecărui trimestru de activitate”. peste trei luni. rezultă o diferenţă în favoarea contribuabilului. până pe data de 15 mai a anului următor. Dacă. Specialiştii sfătuiesc întreprinzătorii . atunci acesta urmează să primească suma respectivă de la stat. diferenţa de impozit va fi impusă ca şi datorie de plată la bugetul de stat”. „Ulterior. întreprinzătorii trebuie să depună Declaraţia 200 cu veniturile şi cheltuielile efectiv realizate. ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi. prin Decizia de impunere. la bugetul statului. împărţită la patru. Suma rezultată. astfel că acesta ştie încă dinainte de a se apuca de treabă cu cât va trebui să „participe”. Impozitul este adus la cunoştinţa contribuabilului.cheltuielile pe care contribuabilul consideră că le va avea într-un an. din contră.

......................să nu estimeze venituri prea mari.............. notariat. ................ cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale.... avocatura......... arhitectura si contabilitate............................................................. spune pentru startups............... ... precum medicina.................. fapt ce vine în mod clar în dezavantajul afacerii.......... “De asemenea.. avocat in cadrul biroului de avocatura Elena Grecu..... ... sunt exceptate din aceasta categorie si domeniile pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise”....... .................... Astfel de coduri CAEN sunt cele care ..... întrucât statul restituie cu mare întârziere diferenţele de impozit datorate contribuabililor.ro Ana-Maria Pruteanu...................... Cum infiintezi o intreprindere individuala O intreprindere individuala poate desfasura orice fel de activitate....................

pot fi folosite numai daca exista o licenta. calificare in domeniul respectiv de activitate sau alte documente aditionale. organizata de un intreprinzator persoana fizica. spune pentru startups. explica pentru startups. la fel ca si o persoana fizica autorizata. O intreprindere individuala poate avea un singur un singur cod CAEN. fara personalitate juridica.ro Iulia David Sobolevschi. membra a retelei Nexia International. Ileana Mirica. Pentru infiintarea unei intreprinderi individuale este nevoie de un sediu . avocat asociat la societatea de avocatura Stefanica & Florea. “Desfasurarea unor activitati care se circumscriu mai multor coduri CAEN presupune deschiderea mai multor intreprinderi individuale”. Mangaging Partner la compania de consultanta fiscala si audist KG Audit. 44/2008. Cadrul legislativ pentru intreprinderea individuala este reglementat prin Ordonanta de urgenta nr.ro ca intreprinderea individuala este o intreprindere economica.

profesional stabil si. “In privinta colaborarilor cu o alta entitate juridica. Persoana fizica poate fi insa incadrata cu carte de munca la o societate comerciala pentru o activitate economica diferita de cea pentru care si-a organizat intreprinderea individuala”. mentioneaza Ana-Maria Pruteanu. O intreprindere individuala poate fi simultan membra a unei intreprinderi familiale si a unei PFA. forma de organizare de PFA va incepe. Spre deosebire de cele doua. este necesara o anumita pregatire profesionala sau un atestat al pregatirii profesionale. in domeniul pentru care este infiintata intreprinderea individuala. chiar daca aceasta colaborare este exclusiva. probabil. “In rest. sa-si piarda frecventa . intreprinderea individuala poate avea angajati chiar pentru activitatea pentru care este autorizata. persoana fizica titulara intreprinderii nu va fi considerata ca fiind angajata a persoanei juridice. In acest context. pentru anumite activitati economice. PFA-ul sau intreprinderea individuala sunt supuse acelelorasi reglementari.

formularul de inregistrare si cazierul fiscal al titularului. in original. membra a Nexia. spune pentru startups. Marioara Zaifu. Este nevoie si de documentele care atesta calificarile titularului intreprinderii individuale (copii .ro ca cel care este unicul actionar al unei firme poate fi inregistrat si ca intreprindere individuala si ca asociat in mai multe societati cu raspundere limitata (SRL). subliniaza Ileana Mirica. In orice caz este greu de explicat coexistenta celor doua forme atat de asemanatoare de organizare”.utilizare. Documentele necesare Dosarul de inregistrare la Oficiul Registrul Comertului contine. care se obtin chiar de la oficiul respectiv. consultant la compania de consultanta fiscala ConsultingR. Alte documente necesare in dosar sunt dovada disponibilitatii si rezervarii denumirii (original) si cartea de identitate sau pasaportul membrului intreprinderii individuale (copie atestata olograf in conformitate cu originalul).

Etapele inregistrarii Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe . declaratia de luare in spatiu sau orice alt act juridic care confera dreptul de folosinta. declaratia . certificatul de mostenitor. pe propria raspundere. cele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului social sau punctelor de lucru (copie legalizata sau original) si specimenul de semnatura a titularului intreprinderii individuale (original). Un alt document ncesar in dosar este. sanitar .veterinar. cel de comodat. Ileana Mirica spune ca documentele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional pot fi contractul de inchiriere. protectia mediului si protectia muncii.atestate olograf). in original. contractul de vanzare-cumparare. din care sa rezulte ca intreprinderea individuala indeplineste toate conditiile legale de functionare prevazute de legislatia speciala in domeniul sanitar. care se obtine de la Oficiul Registrului Comertului.tip.

sau cu termen de pe o zi pe alta. procedura este mai rapida decat inregistrarea unui SRL. procedura de inregistrare dureaza aproximativ o saptamana. Dupa ce se aproba inregistrarea. daca documentatia este completa. se elibereaza un certificat de inregistrare. se va proceda la aprobarea inregistrarii de catre Directorul Registrului Comertului”. mentioneaza Ana-Maria Pruteanu. adauga AnaMaria Pruteanu.langa Tribunalul judetului in care isi va avea sediul social intreprinderea individuala. Ileana Mirica precizeaza ca procedura se realizeaza intr-o singura etapa. Daca toate actele sunt in ordine. “Avand in vedere ca dosarul nu mai ajunge la judecator. daca nu sunt indeplinite conditiile legale. “In mod normal. Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei”. Acest dosar este apoi verificat de un referent. in aproximativ 24 de ore.cinci zile de . Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare este de trei .

aceasta fiind obligata sa completeze registrul de incasari si plati. exista obligativitatea inregistrarii intreprinderii individuale la organul fiscal competent”.5% la asigurarile sociale de sanatate. “Dupa inregistrarea la Registrul Comertului. cu exceptia celor organizate si . precum si registrul inventar. O intreprindere individuala se inregistreaza pentru o perioada nelimitata. adauga Iulia David Sobolevschi. Citeste continuarea articolului pagina 2 DE RETINUT: Intreprinderea individuala poate desfasura orice fel de activitate. Taxe si impozite Contabilitatea unei intreprinderi individuale se tine in partida simpla. Veniturile realizate de intreprinderea individuala sunt supuse impozitului de 16% pe venit din activitati independente si contributiei de 5.la inregistrare sau copletare.

intreprinderea individuala plateste valoarea anticipata a celor doua impozite pana pe data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru (n. Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care isi va avea sediul social intreprinderea individuala. In cursul anului. .reglementate prin legi speciale (precum medicina. arhitectura si contabilitate). intreprinderea familiala si intreprinderea individuala este faptul ca aceasta din urma poate avea angajati. Procedura de inregistrare a unei intreprinderi individuale dureaza aproximativ o saptamana. . intreprinderile individuale fiind obligate sa completeze registrul de incasari si plati. red. notariat. Intreprinderea individuala poate avea un singur un singur cod CAEN. precum si registrul inventar. Principala diferenta dintre PFA. avocatura. Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei Contabilitatea se tine in partida simpla. iar pentru mai multe activitati trebuie sa deschida mai multe intreprinderi individuale. la fel ca si o PFA.15 martie.

care il publica annual. intreprinderea individuala are la dispozitie 15 zile pentru a depune primele declaratii estimative de venit. inainte de data de 1 ianuarie a anului in care urmeaza a se aplica normele respective. 15 septembrie. Nivelul normei de venit pentru fiecare activitate este stabilit de directiile generale ale finantelor publice teritoriale.15 iunie. Marioara Zaifu adauga faptul ca regularizarea nu se face pentru intreprinderile individuale care sunt impuse la norma de venit si pentru cele care nu au inceput activitatea in luna decembrie a anului anterior. Printre . Regularizarea sumelor datorate se face pana pe 15 mai a anului urmator. In categoria celor care pot opta pentru norma de venit intra 163 de activitati independente. La infiintare. prin depunerea declaratiei de venit global. 15 decembrie).

in conditiile prevazute de lege”. dresatul animalelor. spune Marioara Zaifu. Pentru angajatii unei intreprinderi . Cei care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu sunt obligati sa isi tina contabilitatea in partida simpla pentru activitatea respectiva. activitati de panificatie si taximetrie.aceste tipuri de activitati se numara comertul cu plante medicinale. Daca intreprinderea individuala desfasoara doua sau mai multe activitati si plateste impozit pe baza normei de venit. confectionarea si repararea a diferite tipuri de obiecte. fotografierea. imbracaminte si incaltaminte. animale si pasari. venitul net din acestea se stabileste pe baza celei mai ridicate norme de venit pentru respectivele activitati. “Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.

conform OG nr. Avantajele unei intreprinderi individuale Fata de o companie. Marioara Zaifu spune ca. nu intocmeste situatii financiare si nu are nevoie de persoane cu studii economice superioare pentru a-i tine contabilitatea. fata de o firma. pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului”. se platesc trimestrial. mai spune Iulia David Sobolevschi.individuale se platesc aceleasi contributii ca in cazul oricarei alte companii. nu plateste impozitul pe dividende si . in functie de contractul de munca. o intreprindere individuala are costuri administrative mai reduse. intreprinderea individuala nu este obligata sa aplice reglementarile privind disciplina financiara a platilor in numerar. are cheltuieli generale mai scazute. 47 din 28 august 2007. “Impozitele si taxele salariale in cazul intreprinderii individuale. Iulia David Sobolevschi precizeaza insa ca sunt necesare suficiente situatii auxiliare pentru evidentierea activitatii desfasurate.

inclusiv pentru activitatea pentru care este autorizata. implica o durata de timp scurta si costuri mult mai mici comparativ cu o firma. . in cazul intreprinderii individuale”. Ea adauga faptul ca formalitatile de inchidere a activitatii desfasurate de o intreprindere individuala sunt mult mai putine. fara sa i se modifice statutul iar recunoasterea veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii desfasurate se face la data incasarii respectivei plati. in cazul intreprinderii individuale. aceasta poate colabora cu orice tip de organizare economica. Spre deosebire de PFA si de intreprinderea familiala. subliniaza Iulia David Sobolevschi. “In consecinta.utilizeaza disponibilitatile banesti in orice moment. De asemenea. avantajul cel mai important al intreprinderii individuale este ca. impozitul pe venit se stabileste in functie de veniturile incasate si cheltuielile platite. in calitate de angajator persoana fizica. neplafonat. poate angaja cu contract de munca alte persoane.

intreprinderea individuala are dezavantajul ca raspunderea patrimoniala se intinde asupra intregului patrimoniu al . fata de intreprinderea familiala. Dezavantajele unei intreprinderi individuale Unul dintre dezavantajele intreprinderii individuale fata de o companie este ca din punct de vedere contabil trebuie sa evidentieze atat veniturile realizate. in scopul determinarii corecte a impozitului pe venit si a TVA.Marioara Zaifu completeaza ca nu este prevazuta nici o limitare in ceea ce priveste numarul de persoane pe care le angajeaza o intreprindere individuala. cat si pe cele incasate. insa aceasta trebuie sa respecte prevederile din domeniul legislatiei muncii si organigrama sa fie justificata de obiectul de activitate. Cheltuielile se inscriu chiar daca sunt realizate in numerar sau prin banca. Ana-Maria Pruteanu mai spune ca. concomitent cu cheltuielile realizate si platite. Fata de o firma. infiintarea intreprinderii individuale depinde de indeplinirea unui numar mai mic de conditii.

Intoarce-te la prima pagina a articolului .pagina 1 DE RETINUT: Intreprinderea individuala poate desfasura orice fel de activitate.persoanei fizice titulare a intreprinderii. iar pentru mai multe activitati trebuie sa deschida mai multe intreprinderi individuale. avocatura. cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (precum medicina. Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care isi va avea sediul social intreprinderea individuala. De asemenea. Intreprinderea individuala poate avea un singur un singur cod CAEN. Marioara Zafiu precizeaza ca un alt dezavantaj fata de o firma este ca intreprinderea individuala are posibilitati reduse de dezvoltare a activitatilor desfasurate. Procedura de inregistrare a unei . arhitectura si contabilitate). la fel ca si o PFA. intreprinderea familiala si intreprinderea individuala este faptul ca aceasta din urma poate avea angajati. Principala diferenta dintre PFA. notariat.

intreprinderi individuale dureaza aproximativ o saptamana. intreprinderile individuale fiind obligate sa completeze registrul de incasari si plati. Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei Contabilitatea se tine in partida simpla. . precum si registrul inventar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful