UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE ŞTIINŢE POLITICE, RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI STUDII EUROPENE

CONFLICTUL DIN RWANDA

STUDENT:Rîtea Ioan Viorel SPECIALIZARE:Studii de Securitate anul 3

sub privirile îngrozite ale copiilor. în timp ce călăii erau Hutu. inalţi si cu spirit razboinic) şi Hutu cu aproximativ 85 % ( triburi bantu . iar evenimentul care a declanşat totul a fost moartea preşedintelui Ruandei. Banca Mondiala si Fondul Monetar Internaţional+ interesele marilor puteri (în special Franţa. plus Uganda la nord şi Tanzania la est Statul african cu cea mai mare densitate de populaţie este format din populaţiile Tutsi. adică nu erau de acord cu atrocităţile comise şi refuzau să participe la ele. Cei mai mulţi dintre ei nu au fost ucişi. Juvenal Habyarimana. Alături de acesta se afla şi preşedintele statului Burundi.au fost bătuţi. se datoreaza diferenţelor etnice si situaţiei ciudate in care populaţia majoritara este condusă sute de ani de populaţia minoritară O ţară de mărimea Belgiei. invocînd ca şi cauze: influenţa coloniala (germana şi belgiana cu urmari catastrofale legate de legea prin care pe buletinul fiecarui cetăţean sa fie trecută si etnia!!!!. sedentari si agricultori). După unele 2 . Aceştia şi-au îndreptat ura chiar şi împotriva membrilor propriei etnii. ce deţin cca 15 % din total (vechi pastori nomazi de neam hamit. Cei mici erau obligaţi să asiste la toate ororile. pur şi simplu . preţul cafelei (saracie si probleme economice ce au prabuşit economia şi aşa precara). Genocidul din 1994. cel mai mare din Africa secolului 20 si probabil din lume. femeile au fost violate cu sălbăticie. capitala ţării.Ultimul mare genocid din istoria secolului 20 a început pe 6 aprilie 1994. vezi si Zair ). împreună cu mai mulţi oficiali. torturând şi omorând pe acei Hutu care nu cooperau. torturaţi.CONFLICTUL DIN RWANDA Stat situat in Africa Central – Estică.de altfel o serie de militari din trupele de menţinere a pacii din aceea perioada au fost puşi sub acuzare pe motiv ca nu au intervenit in masacrele desfaşurate sub ochii lor). traieşte absurdul unui razboi civil. cu iesire la lacul Kivu. Majoritatea victimelor erau etnici Tutsi. având vecini cu care este in conflict aproape permanent: Republica Democratică Congo la vest şi Burundi la sud. la uciderea rudelor şi la batjocorirea mamelor şi surorilor lor. după ce avionul în care se afla acesta s-a prăbuşit lângă aeroportul din Kigali. cu o populaţie de 7 milioane de locuitori.

la numai câteva ore de la prăbuşirea avionului. ori de slujbe mai bune decât concetăţenii lor.000 de Tutsi şi mult mai mulţi au fugit din ţară. nici nu mai contează cine s-a aflat în spatele morţii preşedintelui Juvenal Habyarimana. cadavrele etnicilor Tutsi erau adeseori aruncate de către criminali în râuri.Burundi. la vecini . La 15 ani după acest eveniment. 3 . pentru a se întoarce acolo. au aceleaşi tradiţii. membrii acestei etnii s-au bucurat de o educaţie privilegiată. Ruanda a fost colonizată de Belgia. care este în prezent preşedintele Ruandei. deşi sunt foarte asemănătoare.Cele două etnii. care nu doreau decât un pretext pentru declanşarea infernului ce a urmat. pentru toate umilinţele şi nedreptăţile îndurate până atunci. în timpul genocidului. avionul preşedintelui. care făcea parte din grupul etnic Hutu. diferenţe între locuitorii Ruandei. în ţara de origine. frustrările celorlalţi au crescut şi au culminat cu o revoltă. O diferenţă cât de cât vizibilă se referă la aspectul fizic al acestora. tot Hutu. Atunci au apărut. Kagame neagă şi în ziua de azi acuzaţiile. în anul 1959. Tutsi şi Hutu. ar fi fost doborât de o rachetă trasă de rebelii Tutsi. pentru prima dată. conduşi de Paul Kagame. după cum notează BBC . vorbesc aceeaşi limbă. căci Tutsi sunt puţin mai înalţi şi mai slabi decât Hutu. iar noua "stăpânire" i-a obligat pe cetăţeni să îşi facă acte de identitate pe care să precizeze etnia căreia îi aparţin. Etnicii Hutu au preluat urgent puterea şi s-au răzbunat din plin pe Tutsi. Timp de 20 de ani. Belgienii îi considerau pe Tutsi superiori.surse (mai ales franceze). Belgia s-a retras şi a lăsat Ruanda independentă. se duşmănesc de zeci de ani. În timp. După unele păreri. în 1962. Ceea ce a urmat. Trei ani mai târziu. în consecinţă. Atunci au murit peste 20. O posibilă explicaţie pentru această ură între cele două grupuri etnice ar putea veni din istoria ţării. susţinând că făptaşii erau.locuiesc pe aceleaşi teritorii. va rămâne însă o mare pată neagră în istoria omenirii. Tanzania şi Uganda. aceştia ar fi originari din Etiopia. iar aceştia au fost încântaţi de idee. În 1916. de fapt.

Trupele Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au părăsit ţara după izbucnirea conflictului. iar pe Tutsi îi putea acuza oricând că au legături cu rebelii FPR. abandonând lupta şi pe civilii ruandezi. Aceştia s-au alăturat soldaţilor şi au început să ucidă la întâmplare. 4 . în fruntea căruia se afla Paul Kagame. Aşadar.000 de membri. În plus. iar soldaţii împrăştiaţi rapid în toată ţara au început măcelul. care număra. la un moment dat. 30. împotriva etnicilor Tutsi. crimă care a fost pusă în spatele FPR şi care a servit drept pretext pentru declanşarea iadului. în afara ţării. alţii de teamă că ei înşişi ar putea fi omorâţi. Ei formaseră Frontul Patriotic Ruandez (FPR). numit Interahamwe ("cei care atacă împreună"). refugiaţii Tutsi aveau propriile planuri. pe orice etnic Tutsi ori chiar Hutu care li se împotrivea. De multe ori. conducătorul ţării: Habyarimana i-a convins şi pe ultimii moderaţi Hutu să i se alăture. picătura care a umplut paharul a fost asasinarea preşedintelui. Li se promiteau bani. ruandezii Hutu erau obligaţi să îşi ucidă vecinii Tutsi.Pretext pentru genocid Cam asta era atmosfera din Ruanda în perioada de dinainte genocidului. Disidenţii din FPR urmăreau răsturnarea regimului preşedintelui Habyarimana şi preluarea puterii în Ruanda. În numai câteva ore. Mulţi cetăţeni de rând s-au grăbit să se alăture criminalilor . liderii opoziţiei au fost ucişi. alimente ori chiar că vor putea deveni proprietarii pământurilor rămase de la victime. iar încercările de stingere a conflictului prin discuţii şi negocieri au eşuat. Această ameninţare a fost speculată chiar de posibila victimă. Astfel a luat naştere un grup extrem de violent.unii din dorinţa de răzbunare.

El a descris cu lux de amănunte ziua în care vecinul său Hutu. despre care nu se poate spune că s-au oprit nici până astăzi. oprit după 100 de zile În iulie.Măcelul. Révérien a povestit unui reporter de la cotidianul britanic The Guardian tot ceea ce s-a întâmplat cu el şi cu familia lui. dintr-o localitate obişnuită din Ruanda. Era cel mai mare copil al părinţilor săi. care în aprilie 1994 avea 15 ani şi o familie numeroasă. după ce muriseră 800.000 de oameni. Imediat. probabil. Supravieţuitorii genocidului din 1994 trăiesc încă în teroare. din nicio parte. Între fugarii din Congo se aflau mulţi foşti criminali care participaseră direct la masacrul din Ruanda şi care au organizat în afara graniţelor ţării miliţii. cu care până atunci trăiseră în înţelere. Culmea este că nici acum victimele nu primesc ajutor. nişte oameni simpli. ce includea şi membri Hutu. Erau printre ultimii supravieţuitori din sat. iar măcelul a fost oprit. Iniţial. însă în final Paul Kagame a devenit preşedinte. numărul persoanelor care au căzut victime în acest conflict se apropie de cinci milioane. 5 . circa două milioane de etnici Hutu au plecat din ţară în Zair .acum Republica Democrată Congo . a venit cu maceta şi i-a omorât pe toţi cei 43 de membri ai familiei sale. Aflat acum la Geneva. Sunt urmăriţi de foştii călăi. iar victimele sunt tot victime. Potrivit unei estimări ONU. la conducerea ţării a fost instalat un guvern multi-etnic. uitându-se mereu peste umăr. FPR a reuşit să preia controlul asupra capitalei. funcţie pe care o deţine şi în prezent. de eventuale răzbunări. Supravieţuitorul Révérien Unul dintre supravieţuitori este Révérien Rurangwa. Au urmat alţi ani de lupte. care şi-ar dori să nu mai existe niciun martor care să povestească ce s-a întâmplat atunci. pretextând că doresc să anihileze aceste miliţii. Autorităţile din Ruanda au trimis de două ori trupe în Congo. Lupta nu s-a oprit acolo.temându-se. să îl prelungească şi mai mult. dar nu au făcut decât să întreţină acelaşi conflict. ce au întreţinut conflictul. Criminalii sunt liberi.

dar a murit după o lungă agonie.cu lamele macetelor. în coteţul caprelor. deşi era numai un copil. 9. Olive.000 de oameni din localitate şi din împrejurimi.şi trebuia să fie mai mic. în Elveţia. aceştia au stat şi au privit "spectacolul". "curat" şi fără suferinţă.Sylvélie. nu se ştie cum. Criminalii îi tăiaseră braţul stâng şi nasul. Nu a murit. Cu numai câteva zile înainte de declanşarea iadului. muriseră 25. aşa cum îl aveau etnicii Hutu care îşi bătuseră joc de el.. de numai 5 ani. Marie. intitulată "Genocid". tânărul mărturiseşte că aude. Révérien a văzut cum "căştile albastre". căci Révérien descrie totul cu lux de amănunte: cum toţi membrii familiei au fost ucişi. Pierre Célestin. din cauza deshidratării. până la tâmple . iar Révérien îşi aminteşte totul. dar. cât de cât. pentru că era prea mare . gura.căci se ascundeau. unde şi-a petrecut următorii câţiva ani prin spitale şi a reuşit. pe 7 aprilie. şi-a implorat călăii să îl ucidă. Ba mai mult. o carte nerecomandată celor slabi de inimă. care a supravieţuit tăieturilor de macetă. La 15 ani după masacru. noaptea. iar femeile şi copiii lor colectau bunurile şi bijuteriile victimelor muribunde. până în cele mai îngrozitoare detalii. care l-au luat şi l-au dus la Geneva. Cruzime de neimaginat Révérien însuşi a fost cumplit mutilat şi lăsat să moară. soldaţii ONU. 7 şi Claudette. Révérien povesteşte că agresorii puneau pariuri referitor la cât va mai trăi "gândacul" care "încă se mai târa". El a scris şi o carte. Toţi au fost tăiaţi cu macetele de mii de ori. să îşi recapete încrederea în oameni. "I-am 6 . Révérien era cel mai mare dintre copii. I-au scos un ochi şi i-au tăiat toată faţa .fruntea. În cele 14 zile care trecuseră de la începutul măcelului. încă. Aceştia au râs de el şi au continuat să îl batjocorească. au fost dezbrăcaţi şi lăsaţi să agonizeze în soare. din cauza durerilor îngrozitoare. însă. au venit după cele 30 de călugăriţe spaniole şi după cei doi preoţi catolici care le însoţeau. El povesteşte cum bărbaţii Hutu ucideau. aşa că a fost lăsat la urmă. Familia lui a fost decimată pe 20 aprilie. lângă cadavrele arse ale familiei sale. 13 ani. de vreo două săptămâni.. Ceea ce îl bântuie şi acum pe Révérien este faptul că poporul său a fost abandonat la greu şi lăsat să sufere îngrozitor. obrajii. fără ca ONU şi comunitatea internaţională să mişte un deget. dar nu dintr-o dată. 11 ani. El a văzut cu vecinul i-a tăiat mama şi tatăl. Aşa l-au găsit voluntarii de la Crucea Roşie. dar şi pe fraţii lui . a supravieţuit timp de trei săptămâni. ţipetele micuţei Claudette.

fost director de cabinet în Ministerul Apărării. nu poate să aibă telefon ori maşină. unde îl aşteaptă o moarte sigură. şi chiar să aibă copii. de aceiaşi criminali. nu se află în siguranţă. Mai mult. îşi doreşte stabilitate şi dragoste .văzut plecând. autorităţile îl pot expulza în orice moment. însă. a trăit singur pe lume. în nordul Tanzaniei. Révérien însuşi s-a trezit urmărit din nou. ca să îl privească în ochi pe acel Hutu care îi măcelărise familia şi care trăia exact ca înainte. Révérien îşi doreşte o familie. în ultimii 15 ani. trimiţându-l înapoi. Deznădejde. în ciuda tuturor grozăviilor pe care le-a trăit! Îşi doreşte o familie pentru că. în ţara natală. Nu puteau lua măcar un copil Tutsi cu ei?". nu are dreptul să muncească şi nici să studieze. 7 . Conducea acelaşi bar şi nu dădea semne că ar fi regretat măcar puţin din ceea ce făcuse. cu ghivecele lor cu flori şi cu câinii lor. el s-a întors în localitatea natală. respectiva instanţă a pus sub acuzare 34 de oameni şi a achitat şase. prezentat drept "creierul" genocidului din 1994. El nu a primit decât o permisiune de şedere temporară. dar şi speranţă După ce şi-a revenit. ONU a ajutat la constituirea unui Tribunal Penal Internaţional pentru Ruanda. însă nici aici. cu sediul la Arusha. care nu au altă vină decât că nu au murit. unde este sediul ONU. pentru că îşi doreşte să se căsătorească din dragoste. Tribunalul ONU îi judecă pe foştii călăi După ce a întors spatele naţiunii ruandeze atunci când aceasta avea cea mai mare nevoie de ajutor. se întreabă el. Până la finele lui 2008. din cauze pe care nu le-a înţeles nici până astăzi. El le-a refuzat. pentru a-i asigura drept de şedere. La fel se întâmplă cu mai mulţi supravieţuitori. Révérien spune că a avut câteva oferte de la nişte elveţience dispuse să se mărite cu el. Révérien s-a întors la Geneva. De fapt. cu amărăciune. furioşi că el a îndrăznit să povestească despre ceea ce s-a întâmplat.în care mai crede încă. care a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Unul dintre cei acuzaţi este colonelul Theoneste Bagosora.

8 . Pentru stabilirea adevarului si pentru aducerea în fata opiniei publice inernationale a acestui inimaginabil genocid au fost turnate trei filme cunoscute: Razboi civil.cel mai nou dintre ele. pâna acum peste 120 000 de criminali. dar a început un proces de condamnare a criminalilor. Hotel Rwanda . Forţele militare franceze. au privit şi nu au făcut nimic pentru a le împiedica. Azi în Rwanda lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat(la putere sunt din nou etnicii minoritari tutsi) . cel puţin tacită. ori cel puţin că au stat. aproape 30 de oficiali francezi sunt acuzaţi de implicare în masacru. tribunal ce a trimis dupa gratii. sunt acuzate că ar fi participat direct la crime. care erau staţionate la acea vreme în Ruanda.Soldaţii francezi au participat la măcel? Guvernul din Ruanda. la genocidul din 1994. Francois Mitterand. cu un tribunal al ONU stabilit la Arusha în Tanzania. inclusiv preşedintele de atunci al Franţei. în frunte cu preşedintele Paul Kagame (foto). acuză şi Franţa pentru participarea. Potrivit unui raport întocmit de autorităţile ruandeze. Aprilie. decedat în 1996.

africa. Consiliul de securitate al ONU 4. http://news.org/uno_rom/grundkurs_3/sicherheitsrat.stm 3.com/p/articles/mi_qa4106/is_200804/ai_n27997158/ 8. Cohen.com/2008/04/16/disfunctionalitati-de-sistem-inmanagementul-conflictelor-onu-vs-rwanda/ 9 . http://findarticles. Jared A. http://www.wordpress.uk/2/hi/africa/1288230. 6.BIBLIOGRAFIE 1.htm 5. http://www.edu/asq/v10/v10i2a12.htm 7.bbc. One hundread days of silence America and the Rwanda genocide .dadalos. Rwanda: How the genocide happened 2.ufl.co. http://annaciofu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful