Lucrare de seminar la Vechiul Testament

-Exegeza biblica Facere 18,1-3

Indrumator, Pr.Florian Simonca

Student, Teodor Sumandea

CUPRINS 1) Argumentare 2) Traduceri ale textului in diferite editii ale bibliei 3) Talcuiri ale Sfintilor Parinti 4) Pareri si exegeze ale teologilor romani si autori straini 5) Concluzii .

.Capitolul 18 din cartea facerii cuprinde unul din cele mai frumoase episoade pe care le gasim in Vechiul testament.credinta care a inspirat numeroase capodopere ale iconografiei ortodoxe(printre care celebra icoana a lui Rubliov si fresca de la Surpatele). Mi-am ales aceaste pasaje din cartea Facerii deoarece aceasta aratare a Sfintei Treimi la stejarul Mamvri cat si recunoasterea si fagaduinta facuta de Avraam´Doamne de am aflat dar inaintea ta´este un subiect care a interesat Biserica si care mi-a starnit si mie interesul.Sfanta Traditie a Bisericii crestine a indentificat aici intaia revelare a Sfintei Treimii(un singur Dumnezeu in trei persoane).´Trei barbati´ personaje misterioase care au dat nastere multor interpretari crestine in traditia iudaica si crestina.

trei barbati sta din sus de el.Texte biblice 1.Si s-au arAtat Dumnezeu lui Avraam la stejeariul Mamvri. au alergat de la usea cortului sau inaintea lor si s-au inchinat la pamant. nu treace pre robul Tau. de am aflat har inaintea Ta. si radicand ochii sai. au vazut si. vazindu-i pre ei. si. 3. cand sedea el In usea cortului sau la amiazazi. 2.Doamne. si au zis: . Biblia 1914 . Biblia de la BLAJ 1795. iata.

Biblia 1688 .

Biblia GALA GALACTION .

Talcuiri ale Sfintilor Parinti .

.

.

Sfantul Ioan GURA DE AUR (PSB 22) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful