Tai Chi

Mjesečni List Tai Chi Kluba «Rijeka» STUDENI 2001 BROJ 2

SPORTSKI CENTAR MLAKA tel. 330-903 www.dinamik.hr

Časopis Tai Chi dolazi u vrijeme kada alternativne znanosti zauzimaju važnu ulogu u pronalaženju zdravijeg i prirodnijeg načina života. U tom pravcu čini veliki korak naprijed za razumijevanje Tai Chi vještine kao i drugih alternativnih vještina, imajući za namjeru educirati i informirati sadašnje i buduće vježbače. Od velikog je značaja biti upućen u važnost vježbanja Tai Chi-a. Da bi pokrenuli tijelo moramo pokrenuti ideju. Ideja Tai Chi-a je prirodan «put». Put simbolizira stazu koja vodi do savršenstva. Time smo na stazi 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Tai Chi je filozofija života koja nagrađuje ako se provodi do kraja, kada prelazi granice same tjelovježbe koja izgrađuje tijelo i vodi u više sfere istraživanja uma. Namik Dizdarević Učitelj Tai Chi Chuan-a

Dragi Tai Chi-evci ! Sretni smo zbog svih onih koji će biti zadovoljni ovim našim listom i koji će u njemu pronaći korisne informacije i savjete koji se tiču zdravlja i vještine. Pozivamo vas da sudjelujete u izgradnji lista. Nudimo suradnju svima jer svi možemo biti uredništvo i čitači. To je ujedno i naš način komuniciranja o temama koje se u tom obimu ne iznose tijekom treninga. Potičemo vas da postavljate pitanja i dajete kritike ili pohvale koje ćemo uredno objaviti u svakom slijedećem listu. Ako više volite elektronsku poštu, svoje ideje i sve ostalo šaljite na e-mail: kojaleti@hotmail. com. Hvala! Uredništvo: Kristina Matešić Željka Bruk

Tai Chi stilovi kroz povijest
Zanimljiva je činjenica da oko nastanka Tai Chi-a postoji veliki broj legendi i priča, a sama se vještina mijenjala i nadograđivala stoljećima unutar zatvorenih krugova obitelji koje su tu vještinu nasljeđivale generacijama i, naravno, kao i svaku neprocjenjivu vrijednost, krile od ostatka svijeta. Tu je u kratko opisan razvoj Tai Chi-a kao unutarnje vještine za zdravlje i dugovječnost, a kao vježbači Tai Chi-a imate priliku zaviriti u vještinu koja je stoljećima bila dostupna samo najvećim majstorima i njihovim učenicima. Imena koja se spominju u tekstu niste obvezni upamtiti, ali barem po koju činjenicu …

Tai Chi je prema legendi nastao krajem Sung Dinastije, a njegov tvorac bio je taoista Chang Sen Feng (14-15 stoljeće n. e.). On je na planini Wu Tang proveo mnogo godina opažajući navike dugovječnih životinja (kornjača i ždralova). Te je prirodne pokrete životinja prilagodio mehanizmima ljudskog tijela, spojio s vodećim principima taoizma i stvorio svoju vrhunsku vještinu koja se tada nazivala Wu Tang boks.

Vještina se prenosila dalje i nadograđivala se koristeći kineske medicinske teorije o protoku krvi, zraka i energije tijelom. Chen Wang Ting druga je važna osoba za razvoj Tai Chi-a. On je na temeljima Wu Tang boksa i Shaolin formi kreirao Chen formu (17. st.) koja je generacijama bila tajno nasljeđe koje se čuvalo unutar nekoliko obitelji. Yang Lu Tsan (19. st.) je zaslužan za stvaranje forme koju poznajemo pod nazivom Yang forma Tai Chi. Yang Lu Tsan je bio majstor Hung Quan Shaolin stila i ubrzo je postao oduševljen pričama o novoj internalnoj vještini i njenim zdravstvenim koristima. Učio je u tajnosti i majstorirao vještinu nakon 14 godina učenja. Shvaćajući da je Chen forma prezahtjevna za većinu ljudi, prilagodio ju je i stvorio Yang formu za zdravlje i dugovječnost. Od tada je Yang forma najraširenija među vježbačima Tai Chi-a.

Priča teče dalje do prijeloma 19. i 20. st. kada Lu Tsan-ov učenik pod imenom Wu Ching Chan temeljima Chen stila dodaje tehnike odbijanja i privlačenja u svrhu obrane, zadržavajući pritom mekoću i prirodne pozicije tijela te tako nastaje Wu stil Tai Chi-a.

Shyun Kwong Long ili jednostavnije James Sun u početku je poučavao Wu stil uz neodobravanje obitelji Wu te je pod pritiskom odustao od podučavanja. No, shvaćajući ogromne zdravstvene beneficije Tai Chi-a, osjećao je da ga mora nekako dovesti do mase. Koristeći svoje zaleđe doktora i svoje znanje borilačkih vještina, stvorio je novi stil pod imenom Shyun ili Sun.

Svi cvjetovi budućnosti su u sjemenu sadašnjosti. KINESKA IZREKA

TAI CHI RJEČNIK
U ovom drugom po redu vjesniku Tai Chi-a upoznajemo vas, u nekoliko rečenica, s pojmovima koje često možete čuti na treninzima ili susresti čitajući literaturu. Budući da tih pojmova ima neiscrpan broj, imat ćete priliku u slijedećim brojevima otkrivati značenja mnogih kineskih riječi i pojmova povezanih, naravno, s Tai Chi-em.

Chi
Kineska riječ koja prevedena označava energiju, vitalnost ili životnu snagu, a izvorno značenje joj je «dah». Prema Tradicionalnoj Kineskoj Medicini, narušen protok i ravnoteža energije unutar tijela rezultiraju bolešću. Koristeći razne tehnike kao što su akupunktura, liječenje biljem ili terapeutskim pokretima (Tai Chi i Chi Kung), liječnik uklanja zapreke koje sprječavaju slobodan protok Chi-a tijelom. Kada je Chi ponovno balansiran i slobodno cirkulira, nestaju fizički simptomi.

Dan Tien
Područje 3-5 cm ispod pupka, unutar zdjeličnog predjela koje se označava kao centar energije, ravnoteže i snage tijela. Tai Chi naglašava usmjeravanje pažnje na ovo područje kako bi se poboljšao pokret eliminirajući orijentaciju na glavu, ramena i ruke. Koncentracijom na Dan Tien rješavamo se ometajućih misli o budućim ili prošlim događajima i razvijamo pažnju i koncentraciju obogaćujući time mentalne sposobnosti i budnost uma.

Yin i Yang
U tradiciji taoizma Yin i Yang su osnovne pokretačke sile u svemiru, suprotne po svom predznaku. Yang predstavlja «svjetlost sunca», sve što je ekspresivno, stvaralačko, snažno, muški princip, nebo, sjaj i čvrstinu. Yin označava «odsustvo svjetlosti», primanje i internalnost, ženski princip, zemlju, mjesec, prazninu. Oboje su podjednako važni. Istinski zdravi Yang ne postoji sam, već se stalno prikazuje u svom odnosu s Yin i obrnuto. Tai Chi se opisuje kao proces odvajanja Yina i Yanga. U taoističkoj praksi najvažniji je životni cilj postizanje sklada, a to se postiže stalnim izmjenama Yina i Yanga. Ako je neka situacija po svojim karakteristikama Yin, da bismo održali ravnotežu i sklad u životu moramo se ponašati na Yang način i obrnuto.

Chi Kung
Vještina koja se razvijala u skladu s taoističkom tradicijom. Smatra se da je nastala prije 5000 godina. Chi Kung je skupni naziv brojnih vježbi za vođenje i kontrolu vlastite životne energije, od kojih su neke namijenjene za istezanje tijela, opuštanje, disanje, dok su neke od tih vježbi čisto meditativne. Glavni cilj svih tih tehnika je podizanje energetskog nivoa tijela, odnosno Chi-a. Može se reći da je Tai Chi dio Chi Kung-a jer se isto temelji na poboljšanju ravnoteže, osnaživanju tijela i cirkulaciji Chi-a. Isto tako postoje i razlike između ova dva pojma. Prvo, Tai Chi je proistekao iz tradicionalne kineske borilačke vještine, dok je Chi Kung korišten isključivo za zdravlje i duhovnu dobrobit. Drugo, mnoge su Chi Kung tehnike orijentirane na određene energetske i fizičke sustave u tijelu te na određene bolesti ili neravnotežu unutar tih sistema. S druge strane Tai Chi djeluje cjelovito, tj. njeguje cijelo tijelo. No, bez obzira na njihove razlike može se reći da je Tai Chi zapravo dio Chi Kung-a kao što je i Chi Kung dio Tai Chi-a. ****

10 osnovnih načela Tai Chi-a
(prema učenju Yank Cheng Fu-a, iz knjige «Yang stil Tai Chi Chuan», Yang Zhen Duo-a)

1) Glavu držite uspravno
Uspravite se i držite glavu i vrat prirodno i uspravno bez upotrebe snage. Ako upotrijebite silu, Chi (vitalna energija) i cirkulacija krvi u tijelu će biti ometena.

2) Opustite prsni koš i ispravite kralježnicu
Prsni koš malo uvucite kako bi vaš Chi prirodno potonuo u donji Dan Tien. Izbjegavajte pretjerano izbacivanje grudnog koša jer će u suprotnom gornji dio vašeg tijela postati težak, a donji dio lagan. To će uzrokovati nestabilnost u stopalima i poremetiti vam ravnotežu. Također, neka vam Chi prianja uz kralježnicu. Kada prsni koš malo uvučete, vaš će torzo biti u pravilnom položaju. Samo u tom slučaju moći ćete osloboditi vaš unutarnji Jing (energiju i snagu) iz kralježnice i s lakoćom reagirati na svaki podražaj iz okoline.

3) Opustite struk
Struk se smatra gospodarom tijela. Ako opustite struk vaša će stopala imati unutarnju snagu. Tako će i donji dio vašeg tijela postati prirodno stabilan. Promjene stavova i težine tijela zapravo ovise o struku. Poslovica kaže: «Smisao života proizlazi iz struka.» Ako ne osjećate slobodu u pokretu, možda zanemarujete pokretanje struka i bokova. Pokrenite svoj struk i probudit ćete svoju životnu snagu.

4) Razlikujte i osjetite prebacivanja težine s jedne noge na drugu
U teoriji Tai Chi-a najvažnije je razlikovati «pune» (Shi) i «prazne» (Xu) položaje. Ako je težina na vašoj desnoj nozi to znači da vam je desna noga puna (čvrsta) i ukorijenjena u tlo, a vaša lijeva noga prazna. Ako vam je težina na lijevoj nozi tada je vaša lijeva noga puna, a desna prazna. Razlikujte pune i prazne položaje i moći ćete izmjenjivati korake i stavove s lakoćom i mekoćom. Ako ne uspijete razlikovati izmjene težine, bit ćete nespretni, teški i nećete moći zadržati stabilnost niti mirno stajati u stavovima.

5) Pustite da vam ramena i laktovi «potonu»
Opustite ramena jer će u protivnom vaš Chi doći do gornjih dijelova tijela te ono neće reagirati slobodno. Ako podižete laktove vaša će se ramena prirodno podignuti, što treba svakako izbjegavati jer gubite na snazi. Kinezi će reći da je došlo do «razbijanja Jinga, odnosno unutarnje snage».

6) Koristite Yi (um) umjesto sile
Dok izvodite Tai Chi trebali biste opustiti cijelo tijelo bez korištenja snage u tetivama, zglobovima i krvnim žilama. Snaga će napeti vaše tijelo i usporiti čula. Bez upotrebe snage koračat ćete i izvoditi okrete tijela s lakoćom, bez nepotrebnih trzaja i gubljenja ravnoteže. Možda ćete se zapitati kako se bez korištenja sile može povećati vlastita snaga. Naravno, za to postoji odgovor u kineskoj medicini koja je utvrdila postojanje meridijana u tijelu koji povezuju različite dijelove tijela i čine ljudsko tijelo integriranom cjelinom. Ti meridijani se mogu usporediti s vodovodnim cijevima. Ako je cijev čista, voda nesmetano kola. Slični principi vrijede i za ljudsko tijelo. Ako je «Jinloc»

(meridijan) čist, Chi bez poteškoća cirkulira tijelom. Ako ispunimo svoje tijelo nespretnom snagom i tenzijom, Jinloc će se začepiti te će Chi i krv teže protjecati. Ako koristite um (Yi) umjesto sile, gdje god um krene, unutarnja energija ga prati. Ako vaš Chi i krv nesmetano cirkuliraju tijelom dan za danom, bez zaustavljanja, nakon dužeg vremenskog razdoblja izgradit će vaš «Jing» odnosno jaku unutarnju energiju. U teoriji Tai Chi-a postoji izraz «Mekano na izgled, ali izrazito snažno i moćno u svojoj biti» što se odnosi na proces stvaranja unutarnje energije kroz mekane i opuštene pokrete. Kada dovedete svoju vještinu do visokog stupnja, vaše će ruke i ramena biti snažne kao željezo omotano pamukom (skrivena ogromna snaga).

7) Uravnotežite gornje i donje dijelove tijela
Prema teoriji Tai Chi-a korijen tijela je u stopalima, rasterećenjem nogu dolazimo do njihove eksplozivne snage, a sve to pod kontrolom struka i izraženo prstima. Stopala, noge i struk tvore uravnoteženu cjelinu. Kada pokrećemo ruke, pokreću se struk i stopala pa i oči koje prate pokret. To označava uravnoteženje gornjeg i donjeg dijela tijela. Ako prilikom pokretanja jednog dijela tijela ne pokrećete drugi, doći će do nesklada i isprekidanosti pokreta.

8) Uskladite «nutrinu» i «vanjštinu»
U praksi Tai Chi-a naglasak je na umu i svijesti. Od tuda i izreka: «Um zapovijeda, a tijelo služi.» Kada je um miran, pokreti će biti lagani i mekani. Tome težimo vježbajući Tai Chi. Usklađujući tijelo i um dostižemo vještinu.

9) Neprekidni i tekući pokreti
Izvodeći Tai Chi ne koristimo snagu, već se oslanjamo na snagu uma. Od početka forme pa sve do kraja, izvodimo pokrete neprekidno bez zastoja, kao u beskrajnom krugu. Postoji izreka koja zorno prikazuje takav pokret: «Teče neprestano kao velika rijeka.»

10) Spokojnost i mirnoća pokreta
U Tai Chi-u pokreti se izvode polagano i mirnoga uma. Kada usporimo pokret, disanje će biti prirodno duboko i Chi će lako moći potonuti u Dan Tien. To će imati umirujući učinak na um i tijelo.

Ono što je teško ostvariti treba mjesece, možda i godine. Ono što je nemoguće treba samo malo duže. LAO TZU
‫לּ س ف‬

Mudrac ono što hoće traži u sebi, neznalica to traži u drugima.

TEMA BROJA : D I S A NJ E Prema nama poznatoj zapadnoj medicini, procesom disanja smatra se izmjena plinova koji se nalaze u udahnutom ili izdahnutom zraku da bi na taj način opskrbili organizam potrebnim kisikom ili iz njega izbacili štetni ugljični dioksid. Funkcija pluća se smatra najvažnijom u cijelom dišnom sistemu, jer se cijeli proces izmjene plinova dešava upravo u plućima. Disanje spada pod autonomne radnje jer se vrši bez kontrole naše volje, iako se našom voljom može ubrzati ili usporiti tijekom nekog vremena, a znanosti su još neobjašnjivi fenomeni apsolutnog voljnog zaustavljanja disanja, što naročito vole prakticirati indijski yogini. Zen budista će o disanju reći: «Kad udišemo, zrak prodire u unutarnji svijet. Kad izdišemo, zrak izlazi u vanjski svijet. Unutarnji je svijet bezgraničan i vanjski je svijet također bezgraničan. U bezgraničnom svijetu naše grlo nalikuje otvorenim vratima. Zrak ulazi i izlazi nalik nekome tko prolazi kroz otvorena vrata. Ako mislite «ja dišem» u toj je misli «ja» suvišno. Ne postojite «vi» koji biste mogli izreći «ja». Ono što zovem «ja» samo su otvorena vrata koja se pokreću u trenutku dok udišem i u trenutku dok izdišem. Vrata se samo pokreću; i to je sve. Kad je vaš um dovoljno čist i spokojan da bi slijedio ovo kretanje, ne postoji ništa: ni «ja», ni svijet, ni um, ni tijelo; samo otvorena vrata.» U Kini je disanje predmet proučavanja već više od pet tisuća godina. Posebno su taoisti koristili i još uvijek koriste tehnike disanja kako bi spriječili bolesti, produžili mladost, postigli dugovječnost i dostigli najviši cilj – besmrtnost. Upotrebom kombinacije vježbi i disanja, taoističke tehnike su uspješna metoda za uzimanje važnih elemenata u organizam putem disanja, kao i za oslobađanje od štetnih tvari i otrova. Taoisti pod tehnikama disanja podrazumijevaju ne samo disanje nosom i ustima, već i fetusno ili unutarnje disanje. U taoističkim spisima spominju se pojmovi prenatalnog i postnatalnog disanja. Prenatalno disanje je disanje embrija prije rođenja koje se odvija kroz trbuh putem pupčane vrpce (područje Dan Tien-a). Postnatalno disanje počinje nakon rođenja kada se moramo osloniti na disanje kroz pluća.

Dijete neposredno nakon rođenja prirodno diše bazom abdomena što se smatra pravilnim disanjem u Chi Kung-u i Tai Chi-u. «Udahnite punim abdomenom i vratite se u djetinjstvo» bio bi savjet učitelja Chi Kung-a. Smatra se da prvi stresovi u životu djeteta dovode do prekida prirodnog abdominalnog disanja. Nepravilno, plitko disanje remeti prirodan tijek Chi-a iz okoline u ljudsko tijelo, kao i samu cirkulaciju unutar tijela. Naši neprirodni životni uvjeti u gradovima učinili su da zaboravimo ritam praiskonskog, prenatalnog prirodnog disanja. Samo svjesnim reguliranjem svog načina disanja možemo postići otpornost i dug život bez bolesti. Za Tai Chi se kaže da dovodi do sjedinjenja prenatalnog (abdominalnog) i postnatalnog (plućnog) disanja. Tijekom udisaja uvlačimo postnatalni dah u pluća i do pupka, dok se prenatalni dah diže iz Dan Tien-a do pupka gdje dolazi do spajanja abdominalnog i plućnog daha. Kod izdisaja, postnatalni dah se diže i izlazi iz pluća, prenatalni dah se spušta ponovno u Dan Tien. Da bismo živjeli, moramo disati. Što je onda važnije od disanja? Pa, vjerojatno, pravilno disanje. Koliko je važno duboko, abdominalno disanje govori podatak da prosječni čovjek na Zapadu koristi samo desetinu kapaciteta svojih pluća zbog tjelesne neaktivnosti i zapostavljanja prirodnog disanja.

Dubokim disanjem najlakše održavamo zdravlje. Dugim i dubokim udahom i izdahom širimo i skupljamo pluća. Disanje odražava spoj sila yin i yang u međusobnom djelovanju. Disanje utječe na živčani sustav i na rad svih drugih unutarnjih organa, utječe na kakvoću krvi, povezano je s izlučivanjem otpadnih tvari. Trbušno disanje povezano je s cirkulacijom krvi. Dugačak, duboki dah opskrbljuje stanice tijela kisikom. Udah širi pluća stvarajući napetost cijeloga tijela. To aktivira živčani sustav. Izdisaj skuplja pluća i tako opušta rad živaca i napeto tijelo. Zadržavanje daha dovodi do snažnih tjelesnih kretnji, a može stvoriti i ukočenost. Ako ste napeti, nastojite češće izdahnuti, čineći to svjesno duže od udaha.

Kako biste osjetili sve blagodati mirnog, dubokog disanja slijedite kratke i jednostavne upute mudraca: « Ležeći na podu, ispruženi na leđima, stavite desnu ruku na donji dio trbuha, a lijevu na prsni koš. Lagano udišite na nos i izbacite trbuh i neka vam se desna ruka vidljivo podiže. Zatim izdahnite kroz usta i polako uvucite trbuh prema kralježnici. Ponovite vježbu polako i naizmjenično dižući i spuštajući noge čime jačate trbušne mišiće.» Ili ju ponovite tako da ostanete ležati na podu, ispruženi na leđima,….

Vrata istine Neki redovnik dođe kod Genshua želeći doznati gdje su vrata do puta istine. Genshu ga upita: - Čuješ li žubor potoka? - Da, čujem – odgovori redovnik. - Tamo su vrata, objasni Genshu.

ŠKOLA TAI CHI-A
STAVOVI
U Tai Chi-u razlikujemo 9 osnovnih stavova. Stavovi su temelj za učenje forme i svaki ima svoje specifičnosti koje ga razlikuju od ostalih. Kada vježbamo stavove, važno je biti usredotočen na položaj svakog dijela tijela posebno, od stopala do glave. Stav odražava stupanj našeg razumijevanja osnovnih principa forme pa stoga nikada dosta ponavljanja i kontroliranja. Kada osjetite da u određenim dijelovima forme gubite ravnotežu, jedan od razloga može biti nepravilan stav. Ponekad je potrebno samo malo više proširiti stav nogu ili rotirati stopalo da bi postali stabilni. U svakom stavu trebali biste se osjećati udobno. Zamislite da vam je gornji dio tijela bez težine, a stopala ukorijenjena u tlo. Rotacije koje su potrebne u određenim stavovima izvodite iz struka i pokrećite stopala. Opustite se. Ako ste svaki dio tijela stavili u pravilnu poziciju, osjećat ćete se dobro u stavu. Nakon nekog vremena počet ćete osjećati stav i sami razlikovati pravilan od nepravilnog. U ovom broju bit će objašnjena prva tri stava; početni stav, paralelni stav i stav prema naprijed.

1. POČETNI STAV
Ovo je uspravni stav kojim započinjemo formu. Stopala su spojena i cijelom površinom na tlu, koljena blago savijena, a trtica malo uvučena. Ramena i prsni koš opustite, ruke neka slobodno vise uz tijelo, leđa ispravite. Cijelo tijelo je opušteno s osjećajem kao da smo naslonjeni na zid.

2. PARALELNI STAV
Sve što se odnosi na početni stav, vrijedi i u paralelnom stavu. Jedina razlika je u položaju nogu. Stopala postavljamo u širinu ramena. Vanjski bridovi stopala su paralelni. Koljena su blago opuštena, te imamo osjećaj kao da «propadamo» u noge

3. STAV PREMA NAPRIJED
Ovo je stav koji se često koristi u formi. Kada se u ovom stavu počnemo osjećati prirodno i opušteno, to znači da smo ga usvojili. Iskoračujemo lijevom ili desnom nogom sa stopalom blago zakrenutim prema unutra, a tijelo okrećemo prema naprijed. Ubacujemo kukove naprijed, opuštamo ramena, a kralježnicu držimo uspravno. Koljeno prednje noge poravnato je sa nožnim prstima. Zadnja noga je blago savijena, a stopalo gleda prema van. Dužina stava je za širinu kukova, a širinu stava određujemo tako da poravnamo prste prednje noge i petu zadnje. Oba stopala oslonjena su na tlo, s time da je 70% težine na prednjoj nozi. Ruke opuštamo uz tijelo.

Kineska Čajna Ceremonija
Umjetnost pijenja i serviranja čaja u Kini ima dugu tradiciju. Kada sretnete Kineza na ulici i prije pozdrava on će vas upitati jeste li već popili čaj. Čajna ceremonija u Kini u prvi plan stavlja čaj; njegov okus, miris i kvalitetu u odnosu na druge čajeve, a ne samu ceremoniju (koja je bitna u Japanu). Većina čajeva koje Kinezi piju raste u Taiwanu i posebno se oplemenjuje. Listovi čaja se ne drobe, već se suše u cijelosti. Sam način pripreme čaja se uči kao i svaka druga vještina. Majstor čajne ceremonije, nakon što zagrije vodu, ispire čajnik toplom vodom. Čajnik je načinjen od crvene gline i ručno oblikovan, na njega se ne nanosi glazurni sloj tako da je potrebna posebna priprema čajnika prije no što je spreman za upotrebu. U čajnik se stavljaju listovi do 1/3 posude i zalijevaju se toplom vodom do pola. Na taj način se listovi ispiru, a voda se nakon toga izbacuje van iz čajnika. Potom se dolijeva nova količina tople vode, ali sada do vrha čajnika. Listovi se u prvom ispiranju ne namaču predugo, negdje oko 30 sekundi. Kada smo drugi puta nalili vodu, pričekamo manje od minute i tada je čaj spreman za serviranje. Šalice se ne pune jedna po jedna, već se čajnikom prolazi iznad šalica i lijeva se u njih, tako da u svakoj šalici bude ista količina čaja identičnog okusa. Bitno je u samoj pripremi da čaj po vrhu ne stvara mjehuriće, čisto iz estetskih razloga. Od istih listova čaj možemo poslužiti i do pet puta, s time da u svakom slijedećem serviranju produžujemo vrijeme namakanja listova. Majstorstvo leži u tome da svaki čaj u nizu ima isti okus kao i u prvom ispijanju. Na slijedećoj stranici je fotografija prvog ovogodišnjeg Čaj Chi-a koji se dogodio 10. 11. 2001. godine u klubu. Možda i nije bilo taiwanskog čaja, ali zato je bilo šipka, metvice, kamilice i razno raznih trava finog okusa i nepoznatog porijekla. Po uzoru na Kineze, ceremonija nam nije bila potrebna; par plastičnih boca i šarenih termosica zamijenilo je glinene čajnike. Slika govori sama za sebe koliko je ljudima potrebno za mrvicu opuštenosti i pozitivnog raspoloženja. Zato vas pozivamo na slijedeću čajanku ove subote 01.12.2001.

Članovi kluba za vrijeme čajanke

Što govore članovi…
Umirovljenica Marija Omerza redovito dolazi na jutarnje treninge. Nakon jednog takvog treninga popričali smo s njom. Tko Vas je naveo na Tai Chi i kada? U Tai Chi klub Rijeka najprije je došla kćerka i kad je osjetila koliko joj vježbanje pomaže, nagovorila je i mene da dođem. Tako sam došla u veljači 2000. godine. To je bilo vrijeme kada sam bila psihički i fizički na dnu. Bilo je teško krenuti? Da. Tada sam tražila samoću i bilo mi je teško krenuti među ljude. Kakva ste poboljšanja osjetili? Promjene na meni počela je najprije primjećivati moja okolina. Govorili su mi da sam smršavila, a ja u stvari nisam smršavila nego mi je tijelo postajalo jače i čvršće. Ne mogu ni danas raditi sve vježbe kao neki mlađi članovi, ali s obzirom na svoje godine jako sam zadovoljna. I na psihičkom planu ste osjetili promjene? O, da. Imam više volje i snage za rad. Ojačalo mi je samopouzdanje. Sve što mi se događa promatram puno opuštenije nego prije. Nestalo je napetosti i užurbanosti. Po riječima gospođe Marije rekli bismo da joj je vježbanje Tai Chi-a otvorilo novi pogled na život.

Sanja Vučetić trenira Tai Chi oko dvije godine. (Ako ste vidjeli nekog da u auto ulazi u jahaćem stavu i drži šalicu kave tako da lakat gura prema tijelu, to je ona!) Zbog tempa i intenziteta treninga odlučila se za početnu grupu u jutarnjem terminu. U početnoj grupi najviše se radi na formi, a i tempo treninga mi odgovara. Osjećam da mi rad na formi čini dobro. Prije ljeta neko vrijeme nisam radila Tai Chi, a od ljeta do sad radim redovito i razlika se primijeti. Najviše su me razveselili zdravstveni nalazi. U periodu kada nisam radila Tai Chi krvna slika i sedimentacija nisu izgledali baš najbolje. Sada nakon tri mjeseca treniranja i krvna slika i sedimentacija su u granicama normale i to bez terapije i tableta. To me dodatno motivira na rad.

Vijestivijestivijestivijestivijestivijestivijestivijestivijes
27.10.2001. u Rijeci je održan hrvatski karate turnir «Delta Kup 2001» na kojem je sudjelovalo 46 klubova (oko 400 natjecatelja) iz cijele Hrvatske. Na turniru je predstavljeno i 5 demo timova koji su se natjecali u kategoriji pod nazivom Budo Art. Prvo mjesto osvojio je klub «Mladost Kyokushinkai» iz Zagreba s atraktivnom prezentacijom razbijanja podebljih ploča nepoznatog sastava. U pet minuta, uspjeli su napraviti kvalitetan «šušur» i zasluženo osvojili najveći pehar. Drugo mjesto osvojio je Karate klub «Enpi» Rab, treće mjesto nama poznati Karate klub «Delta» sa Brankom i Anom u dinamičnoj prezentaciji Karate Aerobic-a. Na četvrto, ali ne i posljednje mjesto došao je Tai Chi klub «Rijeka» u sastavu Ivana, Kristina i Kristian s prikazom, po prvi puta u Rijeci, Tai Chi Chuan-a (borilački Tai Chi). Posljednje mjesto pripalo je Klubu orijentalnih vještina «Pantera» iz Rijeke. Imamo čast po prvi puta vas obavijestiti o predstojećim ispitima za viša zvanja u prosincu. Dobili smo obavijest da će se ispiti održati 15. 12. 2001. godine.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful