Tisza-tavi pecás kalandok

Horgászzsebkönyv gyerekeknek

www.itthon.hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

l3

Kalandra fel!
Izgalmas vakációk hosszú hónapjait töltöttem gyermekként a Tisza-tónál. Kergettem a móló körül nyüzsgő küszöket, a fürge vörösszárnyúakat, édesapámmal a csónakban gubbasztva lestem az úszó rezdülését, a kapásjelző mozdulását a szigetvilág buja nádasaiban. Azóta sem csillapult bennem a természet, a vízi világ megismerésének vágya. A sok közös horgászélmény és tapasztalat kovácsolt össze engem és a barátomat, akit még az iskolában ismertem meg, és a víz, a természet mély szeretete erősítette meg végleg baráti kapcsolatunkat. Ma már félszavakból is megértjük egymást, amikor a hétvégi horgásztúrát tervezzük. Horgászkalandjaink során számtalan vidéket jártunk be, ám mindig visszatértünk a Tisza-tóhoz. Ma már a gyermekeimmel, családommal és barátom családjával együtt élvezzük e páratlan vízi világ csodáit. Olykor felvillannak a régi élmények emlékképei itt, de az izgalmas történeteknek mindig új sora kezdődik, amelyekben mi játsszuk a főszerepet. Ajánlom e kiadványt azoknak a gyermekeknek, akik igazi kalandra vágynak, továbbá olyan családoknak, akiket vonzanak a határtalan természet különleges Tisza-tavi hangulatai és megnyilvánulásai. Egy Tisza-tavi horgász

Ha elképzelsz egy tiszta vizű, kanyargós folyót rejtelmes partokkal, víz fölé nyúló fákkal, s ha még hozzáképzelsz egy nyugodtnak tűnő, ám mégis izgalmakkal teli, szigetekkel, nádasokkal, tündérrózsamezőkkel tarkított hatalmas vízfelületet, akkor szinte bizonyosra veheted, hogy a Tisza-tavat látod magad előtt. Ilyen vidék csak egy van a valóságban.

Készülj fel alaposan, ha e vízi világ egyik boldog kalandora akarsz lenni! Szükséged lesz fontos ismeretekre. Az ifjú Tisza-tavi halvadásznak sok információra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen kifogjon egy halat. Érdemes először az interneten, szülői segítséggel tájékozódni. Most, együtt a családdal, megtanulhatjátok a horgászat első lépéseit. E kis kiadványban rengeteg hasznos tanácsot és tudnivalót találtok a horogkötéstől kezdve a halfajokig. Választ kaptok fontos kérdésekre. Hol és hogyan lehet horgászni? Mikor és milyen halfajra érdemes horgászni? Milyen bottal, csalival mire érdemes? Hogyan bánjunk a hallal, ha megtartjuk? Milyen ételt készítsünk belőle?
w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

4l5

Élet a vízben

Titokzatos élőhely a vizek világa: a víz alatt zajló élet számunkra láthatatlan, csak maguk a vízi élőlények ismerhetik minden titkát. A vízi világ nem csak a folyók, tengerek, tavak mélyét jelenti, hanem felszínét, partjait is, az ártéri erdőségeket, növényzetet, vadállatokat és madarakat, amelyek mind kötődnek valahogyan az életet adó vízhez. A vizek élőlényei szoros közösségben élnek. Úgy is mondhatjuk, hogy egymástól függenek. Ezt úgy érthetitek meg, ha betekintést nyertek a vizek biológiai működésébe, megismeritek a hazai tavak, folyók táplálékláncait, táplálékhálózatait. Mi a különbség a tápláléklánc és a táplálékhálózat között? Egy-egy példán bemutatjuk: Tápláléklánc: növényi plankton (fitoplankton) ➡ állati plankton (zooplankton) ➡ halivadékok ➡ ragadozó halak Érdemes ezt is tudnod: Biztosan ti is hallottatok már a tiszavirágzásról. Mi is ez valójában? A tiszavirágzás a kérészek násza – a kérészek 2–4 cm-es rovarok. Maga az esemény nagyon rövid, néhány óra, miközben a kérészek nem is táplálkoznak, csak a párzással törődnek. Innen erednek „tiszavirág életű”, „kérészéletű” kifejezések (jelentése: nagyon rövid ideig tartó). A tiszavirágzás nekünk embereknek bámulatos jelenség, az élővilág többi szereplője számára azonban igen fontos dolog. A rajzás egy-két hétig tart, mindennap a kora esti órákban. Ilyenkor a környék halai, madarai összesereglenek: a kérészek óriási tömege könnyű prédát jelent számukra, jól belakmározhatnak belőlük. (A következő oldalakon az így jelölt helyeken mindig valami témához kapcsolódó érdekességet olvashatsz.)

Táplálékhálózat:
Egy vízi életközösségben a táplálékláncok összességét táplálékhálózatnak nevezzük. A rajzon alulról fölfelé haladva a nyilak mentén különböző utakon juthatsz el a csúcsragadozókig. Minden ilyen út egy-egy táplálékláncnak tekinthető.

Csúcsragadozók (csuka, harcsa, süllő) ----------------------------------------------------------------------------------Férgek Halivadékok, kistestű halak, busa (keszegfélék, ponty, compó stb.) ----------------------------------------------------------------------------------Rovarok, kérész Állati plankton
(ágascsápú rákok, evezőlábú rákok, kerekesférgek)

Csigák

Amur

Vízi növények

-----------------------------------------------------------------------------------

Növényi plankton
-----------------------------------------------------------------------------------

Szerves törmelékek, szerves anyagok
Ahogy itt látható, minden mindennel összefügg. Ha tehát a rendszer bármelyik elemét eltávolítjuk, vagy netán környezetszennyezés következtében eltűnik, a táplálékhálózat sérül, súlyos esetben az egész rendszer összeomlik.

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

6l7

mellúszó

hátúszó

farokúszó

testmagasság

hasúszó fej törzs

farokalatti úszó farok

standard testhossz teljes hossz

A táplálékláncból a halakat mutatjuk be neked, hiszen horgászatod során velük szemben válhatsz „csúcsragadozóvá”, vagy ha visszaengeded, akkor igazi sporthorgásszá. Ismerkedjünk meg a halak úszóival! A páros úszók közé tartoznak a mell- és hasúszók, a páratlan úszókhoz pedig a hát-, a farok- és a farok alatti vagy anális úszó. A halak kopoltyúval lélegeznek. A kopoltyú a fejük két oldalán, a kopoltyúfedők alatt helyezkedik el. Azért olyan élénkvörös színű, mert az erek gazdagon hálózzák be. Másik különleges szervük az úszóhólyag, amely egy gázzal telt, hártyás falú zsák a hasüregben. A halak a benne lévő gáz mennyiségével képesek szabályozni testük térfogatát. Ennek megfelelően változik a víz felhajtóereje is, így képesek elérni, hogy úszóik mozgatása nélkül se süllyedjenek a mederfenékre. Emellett hangokat és rezgéseket is képesek vele érzékelni. A halak oldalán végighúzódó csík az oldalvonal, amellyel képesek érzékelni a víz mozgását. Tudtad-e, hogy a halak bajusza hasonlít a nyelvedhez? A hal a bajusza segítségével képes ízeket érzékelni.

Milyen halfajokra számíthatsz?
Szélhajtó küsz Más néven sneci. Teste megnyúlt, oldalról lapított és ezüstös színű. Hossza 10–15 cm, maximum 20 cm. A küsz a süllő és a balin kedvenc csemegéje. Hajszálvékony damillal, pici úszóval, apró horoggal (ezt hívjuk finom szereléknek), rajta csontkukaccal (csontival) vagy léggyel fogható. Vörösszárnyú keszeg Szép vörös úszójú keszegféle, szeme gyakran narancsos színű. Csendes, növényzettel benőtt helyeken foghatjuk nagy számban. Kezdő horgászoknak kiváló és hasznos hal, hiszen a haladó horgászok előszeretettel használják csukacsaliként. Egy óhalászi csukatúra előtt nem árt néhány vörösszárnyút zsákmányolni. Bodorka Oldalról lapított testű halacska, úszói és szemei vöröses-narancsos színűek. Könnyen összetéveszthető a vörösszárnyú keszeggel, de a bodorka hátúszója a hasúszók fölött, azokkal szinte egy vonalban kezdődik, míg a vörösszárnyú keszegé lényegesen hátrébb. Már kora tavasszal fogható, sőt télen, léki horgászat közben is számíthatunk rá. Fárasztásuk kis bottal élvezetes, szívós fajta, csalinak is kiváló. Fekete törpeharcsa Viszonylag kis testű hal. Színe az aranysárgától egészen a barnásfeketéig terjed. Szája nagy, szeme kicsi. Nem túl népszerű a horgászok körében, pedig finom és szálkátlan a húsa. Kezdő horgászoknak ideális lehet e kistestű bestiákon gyakorolni. Óvatosan nyúljatok hozzá, mert hát- és mellúszóinak tüskéje fájdalmas sebet ejt, amely el is fertőződhet. Ha félkilósnál nagyobbat fogtok, az már kapitális példánynak számít.
w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

8l9

Naphal A naphal nem túlzottan óvatos. Mint a neve is utal rá, rendkívül szereti a napfényt, ezért is találhatjuk meg elsősorban a sekély, part menti sávban. Könnyű úszós készséggel, gilisztával, csontival egyaránt fogható. A csali méretének megválasztásakor arra kell ügyelni, hogy ne legyen túlságosan nagy a falat, hiszen szája aprócska. Kapása agresszív, védekezése méretéhez képest jó. Csalihalként kevesen használják, pedig a nagyobb süllők, csukák kedvelik. A tapasztalt, idősebb horgászok mint jó téli csalihalat emlegetik. Szívós, a fogságot jól tűri. Húsa ízletes, de mérete és nehéz tisztítása miatt a konyhára nem igazán horgásszák. Díszhalként azonban mind a mai napig előszeretettel tartják. Ezüstkárász Teste zömök, oldalról lapított, háta magas. Orra tompa, szája csúcsba nyíló, bajusza nincs. Színe általában ezüstös, de a barnás színezetű vizekben lehet enyhén sárga is. Átlagosan 15–25 cm-es, de akadnak 30 cm feletti példányok is. Ponty Teste megnyúlt, oldalról lapított, háta erősen ívelt. Van belőle pikkelyes és pikkely nélküli (tükrös vagy tükörponty). Színe sárgás-barnás. Szája csúcsba nyíló, szélén 1-1 bajusza van. Békés hal mivolta ellenére nagy benne a küzdőszellem, élvezetes a fárasztása és a méretesebb példányokat igazi trófeaként lehet elkönyvelni. (Május 2. és június 15. között nem szabad fogni. Ha ilyenkor mégis horogra akad, vissza kell engedni. Más időszakban pedig a 30 cm alatti példányokat kell visszadobni.)

Sügér Mindenféle folyóban és állóvízben megtalálható a sügér, nem meglepő tehát, hogy a Tisza-tónál is gyakran találkozhatunk vele. Ez a kistestű (félkilós) ragadozóhal kiváló lépcsőfok a nagyobb ragadozók horgászata felé. A süllő és a kősüllő rokona. Húsa kevéssé szálkás és rendkívül ízletes. Csuka A csuka teste torpedó alakú, jellegzetes pofája kacsacsőrre emlékeztet. Az egyik legszebb és legkönnyebben felismerhető halunk. Lesből támad a kishalra, a vízi növényzet közt jól álcázza magát szürkés-sárgás pikkelyeivel. Nagyon mohón táplálkozó hal. Ahol nagy számban fordul elő, ott akár úszós módszerrel is foghatjuk. Az 1-2 kilós csukák nagyon harciasak, fárasztásuk kimerítő, de nagyon élvezetes. (Február 15. és március 31. között nem fogható, ha rákapott a horgodra, engedd el! Más időszakban az 50 cm alatti csukákat vissza kell dobni.) Balin Megnyúlt testű, oldalról lapított ragadozó. Különös ismertetőjegye az, hogy alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajlik, pótolva fogainak hiányát. Pikkelyei viszonylag aprók. Alsó úszói vöröses színűek, a teste pedig ezüstös. A nagyobb példányok 50–60 cm hosszúak, néha 1 méternél nagyobbak is lehetnek. (A március 1. és április 30. közötti időszakban nem szabad kifogni, ha mégis sikerül, engedd vissza! A 40 cm alatti példányokat ugyancsak vissza kell dobni.)

A harcsa, a süllő és a kecsege komolyabb horgásztudást igénylő nemes halak. Nézz utána, milyen módszerrel, hogyan lehet őket megfogni, miben különlegesek ezek a vízi teremtmények!

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

10 l 11

Élmény a Tisza-tó
A Tisza-tónál megismerheted az édesvízi élőhelyek közül a tavi és folyóvízi élővilágot is. A hömpölygő folyó és a tó találkozásánál mindent megtalálsz: burjánzó ártéri erdőket, sárgán aranyló homokpadokat, holtágakat, szigeteket, madarak ezreit. A víz élménye önmagában örömforrás, ismerd meg a benne élő, lubickoló lakókat is. Kis és nagy halak küzdenek a táplálékért, figyeld meg őket! Ragadj horgászbotot, válassz horgászmódszert, készülj fel a Tisza-tavi horgászatra!

Hogyan készülj fel a horgászatra?
Ha még nem vagy több 14 évesnél, szülői felügyelettel, egy állami és egy Tisza-tavi gyermekhorgászjeggyel már horgászhatsz is. Ha elmúltál 14 éves, de még nem vagy 18, akkor ifjúsági jegyet kell váltanod: ennek birtokában már akár pergető bottal is horgászhatsz. Ne felejtsd el, hogy e jegy megszerzéséhez már horgászvizsgát is kell tenned! Egy kis felkészüléssel már jó eséllyel levizsgázhatsz, akár e kiadványt elolvasva és némi könyvtári kutatás segítségével. Szinte minden Tisza-tavi kikötőben és horgászboltban árulnak horgászjegyeket a Tisza-tóra. Gyermek horgászként is szükséged lesz állami horgászjegyre és területi horgászengedélyre, valamint egy horgásznaplóra. E naplóban örökítheted meg a Tisza-tavi élményeidet, azaz hogy milyen halakat és mennyit fogtál az év során.

Akár úszós, pergető vagy fenekező bottal horgászol, a lényeg, hogy találd meg a megfelelő helyet. Válaszd ki azt is, kivel fogsz pecázni: szüleiddel, barátaiddal, vagy rokonokkal, csónakról-e vagy a partról, nyílt vízen vagy a fák alól, morotvák partján, vízi növények között, madárfészkelő helyek mellett? Mindenre lehetőséged nyílik, és ezeket még kombinálhatod is más túramódokkal, kirándulásötletekkel. Érdekelnek a régi halászmódszerek is? A Tiszavirág Ártéri Sétaúton végigsétálhatsz a régi Tisza-tavi mesterségeket bemutató tanösvényen, majd egy kis Göbe nevű belső tavon akár csónakból is pecázhatsz.

Partról kényelmesebb horgászni, mint csónakból, közelebb van a szálláshely, a büfé, a horgászbolt, könnyebb pótolni a hiányos felszerelést. Az időjárásnak is kevésbé vagy kitéve, könnyebb fedelet találni a parton, ha elered az eső. A Tisza-tó parti horgászhelyekben is bővelkedik, jó horgászkikötőt pedig sokfelé találsz a közelben.

Amikor a tóhoz értek, az első és legjobb segítség egy horgászboltos vagy egy kikötős tanácsa lehet. Ők adhatnak neked keszegező felszerelést, eligazíthatnak a kezdő lépésekről, a helyi viszonyokról, és akár horgot kötni is megtanítanak. Időt nyerhetsz azzal is, ha már jó előre, otthon elsajátítasz pár hasznos dolgot.

A csónakos horgászat előnye, hogy kinyílnak, megsokszorozódnak a lehetőségek. Egy csónakos horgásztúrára alaposan fel kell készülni, tudni kell a vízi közlekedés szabályait is (ezeket minden kikötőben megismerheted). A vízi útvonalak a dzsungeltúrákhoz hasonlóak a Tisza-tó morotváin.

Amire szükségetek lehet
• • • • • • • • Szendvics, rágcsálnivaló Ital, ivólé Naptej Élő csali Fényképezőgép Szúnyogriasztó Sebtapasz Mobiltelefon

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

12 l 13

Mikor horgásszunk?
A Tisza-tó arca minden évszakban más, sőt még az évszakokon belül is változik attól függően, milyen időjárás és természeti jelenség alakítja. Gyermekeknek tavasztól őszig ajánljuk a Tisza-tavi horgászatot, különös tekintettel a nyári és őszi szezonra, amikor a legnagyobb a halbőség, és kedvező viszonyok mellett szinte egymást érik a kapások. Tilalmi időkre vonatkozó szabályok 2011-ben: Halfaj Csuka Süllő Kősüllő Balin Kecsege Ponty Márna Harcsa Amur Jászkeszeg Paduc Szilvaorrú keszeg Menyhal Sebes pisztráng Tilalmi idő II. 15–III. 31. III. 1–IV. 29. III. 1–V. 31. III. 1–IV. 29. III. 1–V. 31. V. 2–VI. 15. V. 2–VI. 15. V. 2–VI. 15. – V. 2–VI. 15. V. 2–VI. 15. V. 2–VI. 15. – X. 1–XII. 31.

A tilalmakról tájékozódhattok a www.sporthorgasz.eu oldalon.

Nyáron gyakran hallhatjuk a harcsára vadászók kuttyogtatását. Igazi ősi magyar módszer ez, amelyet a magyarság a Volga vidékéről hozott magával Európába. Ha a Tisza-tóra érkezvén nem is mindjárt harcsára fogsz horgászni, érdemes kipróbálnod ezt az érdekes, speciális hangkeltésen alapuló módszert egy tapasztaltabb harcsázó horgász segítségével.

Az egyre sűrűsödő sulyommezők szélénél gyönyörű (akár rekordméretű) compók laknak. A parti részek kövezésein szinte mindig lehet egy-két keszeget fogni, ha pedig még etetéssel is rásegítünk, csapatostul jöhetnek a kisebb-nagyobb keszegek és kárászok. Érdemes ezt is tudnod: A júniustól augusztusig tartó időszak a Tisza-tónál nemcsak a halakról szól, ez a hatalmas strandolások, kenutúrák, sátorozások időszaka is. A nyár a Tisza-tónál a napfényben fürdő nyílt vizek és a zegzugos árnyas csatornák bebarangolásának időszaka. Kifogható legkisebb méret 50 cm 35 cm 25 cm 40 cm 45 cm 30 cm 40 cm 60 cm 40 cm – – – 20 cm 22 cm Ilyenkor nyáron igazán itt az idő az éjszakai és a hajnali horgászatra. Sok horgász szerint ekkor kapnak legjobban a halak, nyugodtabb a tó felszíne, és talán még nagyobb kaland a sötétben megbújni vagy a napfelkeltében gyönyörködni pecázás közben. A nagy horgászguruk számára ősszel kezdődik az igazi szezon, mert valódi kihívás ilyenkor elkapni a megfelelő halat a megfelelő helyen és időben. A lassan hűlő vízben a halak még jól esznek, sőt némely faj most eszik igazán, hogy zsírtartalékot halmozzon fel télire. A tó ilyenkor a legszebb: fejünk felett vándormadarak húznak el, a tóparti fák vörösbe és sárgába borulnak, és a lassan ereszkedő nap hosszú árnyékkal és aranyszínű fénnyel borít be mindent.

Halfaj Csuka Süllő Kősüllő Balin Kecsege Ponty Márna Harcsa Amur Jászkeszeg Paduc Szilvaorrú keszeg Menyhal Sebes pisztráng

Október végén megkezdődik a tó vízszintjének csökkentése, a halak a mélyebb részekre és az élő Tiszába húzódnak vissza. A csuka, a süllő és a balin is szépen kap ilyenkor. Egy méretes csuka kifogása semmihez sem hasonlítható élmény, elejtése igazi megkoronázása lehet horgásztanonc-időszakunknak. Holdbélihez vagy sarkvidékihez hasonlítható, különleges táj a téli Tisza-tóé. A befagyott tó jege alatt viszont zajlik az élet. A halak bár lassabban, de ilyenkor is mozognak, táplálkoznak. A Tisza-tó tározóterén és kubikjain rengeteg olyan hely van, ahol lékből is biztonságosan lehet horgászni, természetesen mindig társakkal, sosem egyedül.
w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

14 l 15

Hol horgásszunk?
Magyarország egyik legnagyobb és talán legszebb horgászvizében, a Tiszatóban több mint 50 halfaj él. Az egyes fajok más és más környezetet igényelnek, ezért különböző helyeken találhatunk rájuk. A Tisza-tavon belül négyféle víztípust találtok: 1. Holtmedrek 2. Öblítőcsatornák 3. Tározótér 4. Folyómeder Az engedélyárakról tájékozódhattok a www.sporthorgasz.eu oldalon.

1. Holtmedrek

Talán a holtmedrek rendelkeznek a legszebb növénytársulásokkal. Tündérrózsások, gyékényesek és nádasok mellett a vízitök és a szúrós termése miatt nem nagyon kedvelt sulyom tarkítja a tájat. Itt jó eredménnyel horgászhattok például pontyra, ezüstkárászra, compóra, keszegfélékre, röviden békés halakra. A békés halak viszont vonzzák a ragadozókat, így ezek nagyon jó „csukás” vizek is egyben. A csukát legtöbbször a part menti növényzetben találhatjátok meg, tehát itt mindenképpen érdemes a megfelelő horgászmódszert választani. A csónakról történő horgászat is nagy élmény itt, és csendesen evezve a halakat sem zavarjátok el a horgászhelyekről.

A Tisza-tavi holtmedrek páratlan szépségű növénye a vízfelszínen úszó kerekded leveleiről és fehér virágáról felismerhető fehér tündérrózsa. Ne szakíts róla virágot, mert egyrészt védett növény, másrészt csak a szárán díszlik, letépve azonnal hervadni kezd. A szintén védett sulyom egyszerű virága nem csábító, inkább szúrós terméséről ismert. Régen vízidiónak nevezték, s a termés belsejét nyersen és főzve egyaránt fogyasztották. A parányi akáclevélre emlékeztető, vízfelszínen úszó rucaöröm főként ősszel gyakori. A másik neve vízipáfrány, ami elárulja, hogy egyszerű, virágtalan növény. Az állatok közül találkozhatsz a bakcsóval, amelyet a hangja után vakvarjúnak is neveznek, vagy elrepülhet fölötted Európa leglassúbb szárnycsapású madara, a szürke gém. Ha szerencséd van, még a fenséges megjelenésű réti sast is megpillanthatod.

Őszi csukázás a holtmedrekben
Amikor ősszel lecsökkentik a tározó vízszintjét, elérkezik a csukázás ideje. Ilyenkor a csukák az erősen hűlő sekély vizekből a régi holt medrek mélyebb vizébe húzódnak. Eredményes horgászatra a bedőlt fák közelében és a lebarnult hínármezők szélén számíthattok. A horgászmódszerek közül kezdők számára a klasszikus úszózás ajánlható. Felszerelés: Úszózáshoz szinte bármilyen bot megfelel, fontos kellék a drótelőke. Csali: élő hal (kárász, vörösszárnyú keszeg).
w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

16 l 17

2. Öblítőcsatornák
Az élő Tisza medrét magasabb térszínű folyóhátak kísérik, amelyeken zsilippel elzárható öblítőcsatornákon át juthatunk a tározótérbe. Mesterséges kialakításuk ellenére is vadregényesek ezek a vizek, amelyeket néhol szinte zöld alagúttá változtat a fák föléjük hajló lombkoronája. Másutt bedőlt fatörzsek állják el az utat, amelyeket gondosan ki kell kerülni, nehogy kárt tegyenek a csónakunkban. A kősüllő, a balin mellett a ponty is gyakori erre. Ha valamelyik öblítőcsatornán szeretnétek halat fogni, akkor csónakkal kell mennetek, de kikötés után itt is lehet a partról horgászni. A számos csatorna között biztosan találtok olyat, amely megfelel a számotokra.

Az öblítőcsatornák mentén jellemző erdőtársulás a fűz-nyár ligeterdő, amelynek fáin meglesheted a védett jégmadarat, a bakcsót és az üstökösgémet.

Keszegezés az öblítőcsatornákon
Tavasztól őszig bármikor alkalmazható horgászati módszer a keszegezés, de itt feltétlenül szükséges az egy-két napos szoktató etetés. A felszerelést pedig úgy kell méretezni, hogy egy erősebb ponty akadása se okozzon gondot. Felszerelés: Vékony, 0,12–0,16-os zsinór, úszó, etetőanyag. Csali: giliszta, csonti, konzervkukorica, árvaszúnyoglárva.

Kisköre

Sarud

Abádszalóki-öböl

4 3 2

TiszanánaDinnyéshát Sarudi-medence

Tiszaderzs

4

3

2

Abádszalók

Tiszaszőlős

1 4

Nagy teljesítményű motorcsónakkal is járható terület Max. 4 kW teljesítményű motorral felszerelt horgászcsónakkal bejárható terület Motorcsónakkal nem szabad közlekedni

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

18 l 19

É

Poroszló

3 2

Poroszlói-medence

3

Tiszavalki-medence

Tiszafüredi-öblözet

1

33-as főút

1

Tiszaörvény Tiszafüred

4

2

1. 2. 3. 4.
Tiszavalk

Holtmedrek Öblítőcsatornák Tározótér Folyómeder

Tiszabábolna

4

Tiszadorogma

T is

Ároktő

za

Szabad vízi strand Tiszacsege Kikötő Tourinform Iroda Kerékpárút

Ez a térkép csak a Tisza-tó változatosságát hivatott bemutatni, a tavon való közlekedéshez szerezz be egy nagyobb méretarányú térképet.

3. Tározótér
A folyó természetes eséséből adódóan a tározótér is északkelet–délnyugati lejtésű. Állandó vízszint esetén Kisköre és Abádszalók térségében a mélyebb, nyílt vizek dominálnak, míg a Poroszlói- és Valki-medence sekélyebb, és gazdag növényzet borítja. A vízi növényzet a halak számára kiváló búvóhelyeket nyújt. Ezek egy részét a partról is elérhetitek, a beljebb lévőket azonban csak csónakkal közelíthetitek meg. Ha megkérdezitek az idősebb horgászokat, biztosan elmondják nektek, hogy hol találhatjátok a sneciben és keszegfélékben bővelkedő, jó horgászhelyeket. A tározótérben csónakból is nagyobb biztonsággal horgászhattok, mint a folyón, hiszen itt nem olyan mély a víz, és ha nincs szél, a vízmozgás is csekély. A legeredményesebben és legkönnyebben e medencékben horgászhattok, mert nagyon könnyen megközelíthetőek és sok könnyen kifogható hal várakozik itt. Ha vihar közeledik, akkor azonban minél előbb partra kell jutnotok, mert méteres hullámokra is számíthattok, amelyek nagyon veszélyesek. A Tisza-tavi tározótéren néhol hatalmas sárga szőnyeget alkot a kis kerekded leveleiről és sárga virágáról felismerhető, vízfelszínen úszó tündérfátyol. A madarak közül gyakran láthatod a fekete tollazatáról és fehér homlokpajzsáról fölismerhető szárcsát, a hófehér nagy kócsagot és a nyáron csokoládé színű tollsapkát viselő dankasirályt.

Nádi pontyozás
A módszer, bár nevében csak a nádat hordozza, a nádon kívül gyékényben, sásban, hínárosban és tuskós helyeken is ugyanolyan jól alkalmazható. Célszerű legalább méteres vízmélységű helyet keresni, és 2-3 napig csak etetni. A csónakkal aránylag távol, legalább 6–8 méterre kell állni az etetőhelytől. A csónakot súlyokkal is lehorgonyozhatjátok, de szeles időben célszerűbb leszúrt karókhoz kikötni.
w w w.tisza to inf o . hu

4. Folyómeder

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

20 l 21

Az élő Tisza a víztározó kialakítása után is megőrizte eredeti medrét és folyóvízi jellegét. Több mint 30 folyamkilométernyi folyószakasz tartozik a tározóhoz, így mindenki megtalálhatja rajta a neki megfelelő részt. A partról és csónakból is eredményesen horgászhattok itt. A nyári melegben a parti fák között nem kell a leégéstől tartani, gyönyörködhettek a folyóban, és zavartalanul horgászhattok. Egyesek szerint az élő Tisza a Tisza-tó legizgalmasabb része. Azért lehet ez, mert innen kerülnek ki a legnagyobb harcsák, sőt a tapasztalt horgászok szerint a legnagyobb süllők és pontyok is. Nem tagadható, hogy ez a legveszélyesebb területe a Tisza-tónak, ezért csak felügyelettel tartózkodjatok az élő Tisza medrénél. Minden nyáron itt zajlik a tiszavirágzás, amelyet látnotok kell. A helyválasztás titkát persze nem lehet leírni, inkább menjetek ki a partra, s keressétek a folyóparti fákban, az ártéri erdőben, a virágillatban, a madárdalban és a Tisza-tó vizében. A Tisza partján jellemző növények a fűz, a nyár és a kúszónövények, az állatok közül pedig a partifecske és a sárgáslábú sirály.

Keszegezés a Tiszán
Egész nyáron és ősszel, sőt még a tél elején is jó szórakozást jelentő horgászati program. Különösen akkor eredményes, ha a víz átlátszósága eléri a 30–40 centimétert. Helytől függően csónakból és partról is keszegezhetsz. Hosszabb idejű etetés után akár pontyok is foghatók így. Felszerelés: úszós készség, vékony, maximum 0,16–0,18-as zsinór, hosszú előkére kötött kisméretű horog, etetőanyag. Csali: giliszta, konzervkukorica, csonti. FONTOS! Legyetek mindig óvatosak a mély víz mellett! Mindig viseljetek mentőmellényt! A gyermekek sohase tűnjenek el a felnőttek szeme elől!

Hogyan horgásszunk?
Felszerelés: Vásároljatok ultrakönnyű botot és orsót a horgászboltban. Próbáljatok rövid pecabotot venni, de legyen legalább három méteres.

A felszerelés összeállítása (csomók)
Karikás horog kötése:

Lapkás horog kötése:

FONTOS FIGYELMEZTETÉS A SZÜLŐKNEK: Kedves Szülők! Kérjük, mindig tartsák szem előtt a gyermek korát és érettségét! A horog éles, óvatosságot igényel.
w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

22 l 23

Úszótípusok és használatuk
Csúszós úszós szerelék (felfektetős módszer):

Kapás közben az úszó felfekszik a vízfelszínre:

Rögzített úszós módszer: (Kapás közben az úszó kiemelkedhet vagy lesüllyedhet.)

Rögzített úszó

Fő ólom

Horog

Az ólom és a horog általában egy vékonyabb zsinóron (előkén) van összekötve a főzsinórral. A főzsinórra és az előkére fűzött fülek összekapcsolása:

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

24 l 25

Etetőanyag és bekeverése Etetőanyagot horgászboltban vásárolhattok, de a keveréshez szükséges egy vödör is. Mindig az etetőanyaghoz öntsétek a vizet (ne fordítva), és jól keverjétek össze. Gyúrjátok keményre, ha a fenéken akartok horgászni, és lágyabbra, ha a víz felszínén. Csalik Csonti, pinki (légylárva): minden horgászboltban kapható fürge és kicsi kukacok, amelyek a horog végén étvágygerjesztő látvány nyújtanak a halaknak. Kukorica: A kukorica a mai napig a pontyhorgászok első számú csalija. Csemegekukoricát mindenhol kaphatunk, az augusztusi horgászatkor a nyers, a tőről frissen szedett kukorica egyedülálló aromája egyaránt vonzza a pontyot és az amurt is. Kenyér: Olcsó és fogós csali, elég hozzá csak a kenyérbélből kicsippenteni egy darabot, összegyúrni és a horogra tűzni. Giliszta: A giliszta talán a legáltalánosabb csali. A harcsától a pontyig, a keszegtől a márnáig és a pisztrángig minden hal szívesen fogyasztja.

Hogyan szedjünk gilisztát? Harmatgilisztát eső után szedhetünk elemlámpával. Este sötétedés után keressünk füves területet, ahol a földön elemlámpánk (fejlámpánk) fényében megcsillan a húsos giliszta. Gyors mozdulattal kapd el őket, és tedd bele egy dobozba.

Helykiválasztás, elhelyezkedés A Tisza-tónál végtelen a helykiválasztási lehetőségek száma. A természeti szépségek és a jó fogási lehetőségek mellett ügyeljünk a biztonságra is. Csúszós, saras partszélnél fokozottan óvatosnak kell lennünk, a bot meglendítéséhez és a szerelék bedobásához is helyre van szükség, távolabb az akadályozó faágaktól, bokroktól. Vízmélység mérése Partról történő horgászat esetén nagyon fontos az aljzat feltérképezése és a víz mélységének meghatározása, különösen akkor, ha úszós készséget használsz, mert azt a víz mélységének megfelelően kell beállítanod. Mélységmérésnél a horogra akasztjuk vagy csíptetjük a fenékmérő ólmot (többféle változat létezik), majd a kiválasztott helyre ejtjük a szerelékünket. Amennyiben úszónk elfekszik a víz tetején, fokozatosan csökkentsük az ereszték hosszát mindaddig, míg az úszó szépen be nem áll. Így biztosak lehetünk abban, hogy a halak által leginkább látogatott fenékközeli részen kínáljuk fel az ínyencségeket. Etetés (alapozás, ráetetés) A bekevert etetőanyagból 3-4 hógolyó méretű gombócot gyúrunk, és ezeket bedobáljuk a vízbe. Igyekezzünk kb. 1 négyzetméteres területre koncentrálni az etetést úgy, hogy közvetlenül a bot vége alá essen. Itt könnyű lesz megtartani az úszót. Halfogásonként érdemes egy diónyi ráetetéssel „utántölteni”. Kapás: hal a horgon! A horgászat legizgalmasabb része a kapás. Ráérzünk a hal érdeklődésére, ahogy piszkálja a csalinkat, és amikor az úszó antennája eltűnik, megemelkedik vagy esetleg elfekszik, akkor egy finom, de határozott mozdulattal megemeljük a bot végét, azaz bevágunk. Ha az ellenállásból érezzük, hogy a horgon van a hal, akkor kezdődik a fárasztás. Fárasztás: A fárasztás egy húzd meg, ereszd meg játék. Érdemes kihúzni a halat az etetett területről, majd ha sikerült leakadás nélkül a parthoz vonnunk, akkor kiemelni, a nagyobbakat megszákolni. A horgot mindig a lehető legkisebb fájdalmat és sérülést okozva távolítsd el! Mindig legyen nálad horogkiszedő, mert a mélyre nyelt horog kiszedéséhez nélkülözhetetlen! Elhelyezés: Ha a fogott halra nincs szükséged, mielőbb engedd vissza. Ha meg akarod tartani, kíméletesen bánj vele. Megfelelő haltartót minden horgászboltban kaphatsz.

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

26 l 27

Néhány hasznos kiegészítő

merítőszák

haltartó

létra (horgászszerelék tárolására)

horogkiszedő

Hogyan bánjunk a hallal?
A halak érző lények, csakúgy, mint a madarak és az emlősök – vagy éppen mint Te. Ne élj vissza hatalmaddal, hiszen amikor horogra akadnak és szárazra kerülnek, ők vannak kiszolgáltatott helyzetben. Védekezésre képtelen lénnyel pedig sportember lovagiasan bánik.

Számos halfaj okozhat sérülést, ha nem vigyázol. Különösen szúrós a törpeharcsák hát- és mellúszójában található csonttüske.

Ha a hal mohó volt, mélyre nyelte a horgot, és látjuk, hogy csak nagy fájdalom okozásával tudnánk kivenni a torkából, akkor inkább vágjuk el a horogelőke zsinórját, és kíméletesen engedjük vissza a vízbe. (A hal gyomorsava olyan erős, hogy az acélhorgot is szétmarja.)

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

28 l 29

Ha hazavisszük…
Rácson vagy bográcsban sült keszeg
A sült keszeg, ilyen vagy olyan formában, sokunk kedvenc csemegéje.

Hozzávalók 5-6 db keszeg só 4-5 gerezd fokhagyma paprikás fűszerkeverék liszt étolaj a sütéshez, ha bográcsban sütjük szalonna, ha rácson sütjük

A halakat irdalás után fűszerezzük, só, fűszerkeverék és fokhagyma felhasználásával. Kis ideig pihentetjük, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halat. A halakat szabad tűz felett, parázsló faszénen sütjük meg, füstölt szalonnából vágott csíkokat helyezünk rájuk. Ha egyik oldaluk megsült, akkor vegyük le a szalonnacsíkokat, és fordítsuk meg a halakat, majd helyezzük a szalonnát vissza. Ha bográcsban készítjük, akkor a halszeleteket forró olajban sütjük ki.

Horgász kisokos
Antenna: Az úszó vízből kiemelkedő része. Árvaszúnyoglárva: Pici piros lárva, olyan csali, amelyet a hal természetes közegéből ismer. Ezért az egyik legfogósabb eledelük. Beetetés: Rendszeresen etetőanyagot szórunk arra a helyre, ahol később horgászni szeretnénk. Azért kell, hogy a halak odaszokjanak. Csonti (csontkukac): Egyfajta csali, kb. 1–3 mm-es fehér vagy színezett, élő légylárva. Csúcsragadozó: Az a ragadozó, amely más ragadozókkal is táplálkozik, ő maga viszont nem tápláléka a többi ragadozónak. Damil: Műanyagból készült egyszálú horgászzsinór hétköznapi neve. Előke: Egy vékonyabb és rövidebb zsinór horoggal ellátva, melyet a főzsinórhoz rögzítenek. Haltartó szák: A hal kíméletes vízben tartására szolgáló eszköz. Horgászkészség: A bot és a hozzá tartozó szerelék. Ívás: A halikrák lerakásának és megtermékenyítésének folyamata. Kérész: Más néven tiszavirág. Egy ízeltlábú, amely néhány évig a Tisza iszapjában fejlődik ragadozó életmódot folytatva, majd júniusban tömegesen kirajzik és szaporodik. Ez a tiszavirágzás. Merítőszák: A megfogott hal kiemelésére szolgáló eszköz. Morotva: Amikor egy-egy folyókanyarulat hurokszerűen túlfejlődik, a nagy árvizek alkalmával levágódik és holtággá, morotvává alakul. A nálunk található morotvák jelentős része nem természetes úton, hanem a folyók szabályozásakor a kanyarulatok mesterséges átvágásával képződött. Pergetés: A műcsalikkal történő horgászat összefoglaló neve. Lényege, hogy a műcsali megfelelő mozgatásával a ragadozó halat kapásra ingereljük. Komolyabb horgásztudást igénylő módszer. Pinki: Nagyon kicsi rózsaszínű csonti, egy másik légyfaj lárvája. Plankton: Szabad szemmel nem vagy alig látható élőlények összessége, amelyek nagyon fontos részei a vízi élőlényközösségnek, továbbá a fiatal halivadék első táplálékai. Létezik növényi (algák) és állati plankton (pl.: ágascsápú rákok, kerekesférgek). Rabsic: Orvhorgász, vagyis engedély nélküli horgász, aki lopja a halat. Sneci: A szélhajtó küsz másik elnevezése. Spiccbot: Gyűrű nélküli teleszkópos bot. Szerves anyagok: Az elpusztult növények és állatok testének lebomlása után visszamaradt anyagok. Szerves törmelék: Az elpusztult növények és állatok testének bomlása során keletkezett szövettörmelékek. Tiszavirág: lásd: Kérész

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

30 l 31

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény – út a vízi világba Poroszlón
Gyere el szüleiddel Magyarország leghosszabb pallóútrendszerére, melyen a víz fölött a növényzet és a madarak között végighaladva fedezheted fel a Tisza-tó természeti értékeit! Ha még többet szeretnél látni a Tisza-tóból, vegyél részt szüleiddel egy legalább négy órás csónaktúrán, s ajándékba egy gyermekhorgászengedélyt kapsz tőlünk.* A tőlünk kapott horgászengedéllyel a Vízi Sétány belső taván kialakított gyermekhorgászhelyeinken biztonságos körülmények között ki is próbálhatod szerencsédet.
* Legalább 4 fő csónaktúrán való részvétele esetén egy 14 év alatti gyermek részére.

Ajánld osztálytársaidnak és tanárodnak kedvezményes osztálykirándulási programjainkat (2,5 óra 20 fő részére 17 500 Ft) Kiemelt ajánlat: Hajó- és csónakkirándulások mindennap 500–800 Ft/fő/óra áron. További információ, nyitva tartás, menetrend: Tel.: +36 30/466-3300, fax: +36 52/378-054 E-mail: info@vizisetany.hu www.vizisetany.hu

Cserőháti Vendégház – Poroszló
Azoknak a családoknak, amelyek 1 vagy több gyermekkel érkeznek vendégházunkba és legalább 3 éjszakát eltöltenek, az alábbi programot ajánlom: • kerékpárkölcsönzés, • csónakkölcsönzés evezővel vagy motorral, • vezetett túrák, • kézműves-foglalkozás, • tanösvény-látogatás, • tanyalátogatás, • állatsimogató (háziállatok megtekintése kisgazdaságban), • lovaglás, lovas kocsikázás, • sétahajózás, • csónakos, ladikos vízitúrák, • szervezett madárrezervátum-látogatás, • udvarban homokozó, játszótér, kerti bútorok, • bográcsozás, grillezés. Gyermeke legalább 3 éjszaka eltöltése esetén ingyenes horgászjegyet kap a Tisza-tóra, valamint a vízitúrákhoz vagy csónakos horgászathoz vízimentőmellényt. Elérhetőség: Cím: 3388, Poroszló, Berzsenyi út 2. Tel.: +36 70/231-9765 E-mail: gal-sandorne@t-online.hu www.cserohativendeghaz.lapok.eu

Eurostrand Camping és Ifjúsági Tábor Sarud
A Tisza-tó partján, egyedülálló adottságokkal és szabad vízi stranddal rendelkező 170 fős ifjúsági táborban várjuk vendégeinket zöldövezeti faházakban, apartmanházakban (mozgáskorlátozottak részére is). Táborunk területén zárt, biztonságos vízparton éjjel-nappali horgászatot, biztosítunk. Rendszeres versenyek és etetés garantálja a hallal teli vidám pillanatokat. Táborozóink részére igény szerint szervezünk: szórakoztató programokat, vízi-, kerékpáros, gyalogos, ügyességi (Gps-es) túrákat túravezetővel. Elérhetőségeink: Telefon: +36 30/377-2255, +36 30/377-2211 E-mail: eurostrand-sarud@freemail.hu, info@eurocamping.hu www.eurocamping.hu

Abádszalóki Vitorlás Vendégház és Étterem

Legyél Te a Tisza-tó legnagyobb HO-HO-HO-HORGÁSZA!

Gyermekkel érkező vendégeink részére 1–50 fő között ingyenesen biztosítunk horgásznapijegyet a Tisza-tavi horgászvizekre, 1–20 fő részére gyermek horgászfelszerelést, 1–5 fő részére mentőmellényt és a szálláshelytől 30 méterre lévő horgászhelyen „beetetett” horgászvizet! Az abádszalóki ATTILA öböl közvetlen közelében, a horgászok által közkedvelt SZALÓKI HORGÁSZHELYEKTŐL a NAGYKUNSÁGI főcsatornától és a ma már egyedül megmaradt ártéri erdőt szegélyező Erzsébet ligettől néhány lépésre, a Tisza-tavi kerékpárúttól 30 méterre, a csendes és nyugalmas üdülőövezetben található a VITORLÁS VENDÉGHÁZ és ÉTTEREM. 6 db kétágyas és 2 db háromágyas (zuhany + wc, televízió, hűtő) szobával, 2 db 2 ágyas, teljes komfortos Apartman de lux szálláshellyel, valamint 3 db két hálószobás, nappali-étkezős, teljes komfortos APARTMAN faházzal várjuk vendégeinket. További információ: Abádszalóki Vitorlás Vendégház és Étterem 5241 Abádszalók, Őszike u. 2. Tel.: +36 59/355-398 (este) Mobil: +36 20/669-4462, +36 30/243-3183 E-mail: vitorlas@tiszato.hu www.vitorlas.tiszato.hu

w w w.tisza to inf o . hu

Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok

32 l 33

Gyerekhorgászprogram a Tisza Balneum Hotelban
(4 nap/3 éj) 2011. 03. 01–10. 31. Foglalható családok részére, minimum 1 fő 12 év alatti gyerekkel (kivéve kiemelt időszakban). Szobatípus Standard kétágyas szobában (1–2 fő elhelyezésére alkalmas) Superior kétágyas szobában (1–2 fő elhelyezésére alkalmas) Junior vagy Family Suite-ban (1–4 fő elhelyezésére alkalmas) De-Luxe Apartmanban (4–6 fő elhelyezésére alkalmas) Szállodánk üdülésicsekk-elfogadóhely. Csomagár tartalmaz*: 3 éjszaka szállás büféreggelivel Esténként 3 fogásos vacsora 1 db éves területi gyermekhorgász-engedély Ingyenes mentőmellény-használat a gyerekek részére Balneum Spa korlátlan használata *A csomag teljes tartalma és további áraink, foglalás: 5350 Tiszafüred, Húszöles út 27. Tel.: +36 59/886-225, fax: +36 59/886-205 E-mail: reservation@balneum.hu, www.balneum.hu Szobaár HUF/fő/3 éj 36 900 Ft 38 900 Ft 43 900 Ft 43 900 Ft

Nádas Panzió és Pihenőpark – Tiszafüred
Családi horgászhétvége Családias hangulatú pihenőparkunk várja a horgászni, kikapcsolódni, pihenni vágyó családokat. Szabadtéri medence, játszótér, napozóterasz, szauna, jakuzzi, minigolfpálya, műfüves sportpálya, bográcsozóhely, grillterasz, nagy zöldterület, kerékpár-kölcsönzési lehetőség és a Tisza-tó csodálatos vízi világa várja a hozzánk látogató vendégeket. Csomagár: 27 000 Ft-tól. A programcsomag tartalma: 2 felnőtt + 2 gyermek részére 2 éjszaka szállás reggelivel, családi szobás elhelyezéssel, ingyenes gyermekhorgász-engedély, mentőmellények biztosítása, 2 alkalmas minigolfozási lehetőség és 2 óra ingyenes kerékpárhasználat. Nádas Panzió és Pihenőpark 5350 Tiszafüred, Kismuhi u. 2. Tel.: +36 59/511-401, +36 30/225-7210 Fax: +36 59/511-402 E-mail: tiszafured@nadaspanzio.hu, programok@nadaspanzio.hu www.nadaspanzio.hu

EZÜST PONTY HORGÁSZEGYESÜLET
Poroszló, Csapó köz 8. Tel.: +36 30/915-9294 E-mail: horgásztanya5@gmail.com Tevékenység: Állami horgászjegy váltása, vizsgáztatás, területi engedélyek forgalmazása, gátközlekedési engedélyek kiadása, horgászcikkek árusítása. Egyesületünk több mint tíz éve magas szintű képzésben részesíti az érdeklődő gyermek horgászokat (négytusa keretében). A négytusa az alábbiakat foglalja magába: 1. Elmélet: halismeret, ívási időszakok, tilalmak, méretkorlátozások, védett halak témakörében. 2. Barkácsolás: horogkötés, ólom- és úszórögzítés, keszegező felszerelés összeállítása. 3. Célba dobás: 2-3 m hosszú orsós bottal, 10 g-os csepp alakú dobósúllyal egy „fektetett” céltáblára (2 × 2 m, közepe 70 cm). 4. Halfogás: csalizási praktikák, etetési technikák, vízmélységmérés, halfogás, a hallal való bánás legkíméletesebb módja. Hagyományainkhoz híven májusban és augusztusban gyermekversenyeket rendezünk (halfogásban, négytusában). Ezeken a versenyeken bárki indulhat, aki érvényes gyermekjeggyel rendelkezik. Aki még nem rendelkezik ilyen jeggyel, azoknak az egyesület biztosítja. Tagjaink rendelkezésére áll egy horgászcsónak, ami a fiatal horgászok gyakorlati oktatását is szolgálja: mire, mikor, hol etessünk és horgásszunk? Ez a csónak egy K-MAX típusú, minden tartozékkal felszerelt, gondozásmentes, légkamrás vízi jármű. A Tisza-tó körüli településeken nyaraló gyermekeket várjuk aktív kikapcsolódásra, a poroszlói horgásztanyára. A fenti programot kínálja egyesületünk az ingyenes gyermekhorgászjeggyel együtt. CSUKA HORGÁSZBOLT Poroszló, Temető út 2. Tel.: +36 30/915-9294, +36 36/353-595 E-mail: gacsal66@t-online.hu • • • • csalik, napijegyek gátközlekedési engedélyek halfejek preparálása Csali vendégház kiadó

Nyitva tartás: H–Szo.: 6–16, V.: 6–12.

w w w.tisza to inf o . hu

Kormorán kikötő és vendégházak
Nagy kaland kis horgászoknak
Vízparti tiszafüredi-tiszaörvényi vendégházainkba várjuk a horgászni vágyó gyermekes családokat. A kényelmes 4 személyes házak teraszáról pompás kilátás nyílik a vízre, a saját horgászhelyekre. A horgászpalántáknak szívesen szervezünk horgászatot tapasztalt horgászvezetővel, akivel a horgászat fortélyait ismerhetik meg, s bebarangolhatják a környéket is. Ajándék: A 14 év alatti horgászcsemeték éves Tisza-tavi horgászengedélyt, zsebpecát és mentőmellény-használatot kapnak.

További kínálatunkról, akciós ajánlatunkról, árainkról bővebben www.kormorankikoto.hu honlapunkon tájékozódhatnak.

Elérhetőségeink: 5358 Tiszafüred-Örvény, Kormorán kikötő Tel./fax: +36 59/350-350 E-mail: info@kormorankikoto.hu www.kormorankikoto.hu

Nyerj éves horgászjegyet a Tisza-tóra!
Küldd be az info@sporthorgasz.eu e-mail címre egy a Tisza-tavi horgászat közben készült fotódat, nevedet és postacímedet, és mi év végén küldünk neked egy egy évre szóló Tisza-tavi gyermek horgászengedélyt!* A képeket közzétesszük a www.sporthorgasz.eu oldalon. Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. 5350 Tiszafüred, Örvényi út 46. Tel./fax: +36 59/352-273 E-mail: info@sporthorgasz.eu Honlap: www.sporthorgasz.eu
*A játékban részt vevők fényképük beküldésével egyidejűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. a beküldött képeket a Tisza-tavi horgászatot népszerűsítő marketingeszközein (kiadványaiban, honlapján, egyéb promóciós anyagokon stb.) térítésmentesen, külön engedély kérése nélkül felhasználja. A felhasználó nem szerez kizárólagosságot a kép közlésére, a Szerző továbbra is jogosult azok felhasználására, valamint a képek felhasználási jogának harmadik személy részére történő átruházására.

Kiadó: Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság H-5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1. Tel./fax: +36 59/351-753, e-mail: rmitiszato@itthon.hu, honlap: www.tiszatoinfo.hu Illusztrálta: Szűcs Édua Design: Makáry Stúdió Nyomda: Pauker Nyomdaipari Kft. (kézirat lezárva 2011. január)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful