UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA ” SIBIU

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALITATE :MANAGEMENT AN 2 GRUPA 3

MANAGEMENT INTERNATIONAL
MANAGEMENTUL DIN S.U.A.

Prof: IOAN BOGDAN

1

care au facut si fac obiectul preocuparilor specialistilor din acest domeniu. care a stat la baza evolutiei societatii americane.tehnici de management si studii de caz.In secolele XVIII si XIX capitalismul era dominat de doctrina “laissez faire”. este influentat de particularitatile culturale ale contextului in care se concepe . a fost mai lenta pana in 1830 dar odata cu aparitia sistemului de transport feroviar s-a inregistrat o accentuare a cresterii.1. Comisia de Securitate si Schimbul sau Administratia pentru Alimente si Medicamente demonstreaza recunoasterea in contextual din S. 1. se proiecteaza .U.RAPORTURILE AFACERI-GUVERN-CULTURA In orice tara.A. in virtutea careia oamenii erau lasati sa faca ceea ce vor.MANAGEMENTUL DIN S. in ultimii 200 de ani.Evolutia economiei americane .U.A. In general S.ORIGINILE CULTURALE ALE MANAGEMENTULUI AMERICAN Managementul.U.Pentru ca afacerile sa se desfasoare normal este necesar ca in sfera politica sa se mentina si sa se intareasca justitia. Constituirea anumitor agentii guvernamentale . reprezinta cel mai reprezentativ exemplu din domeniul afacerilor din lume. ca activitate practica. cea politica si cea culturala exista stranse interdependente.A. a nevoii unei protectii 2 ..Reinvestirea unei parti din aceste profituri a condus la intarirea capitalismului. cum sunt Comisia Federala pentru Comert.A.care reprezinta modelul de management cel mai copiat care cuprinde cele mai multe metode. intre activitatea economica. Evolutia managementului din majoritatea tarilor din lume a fost marcata de managementul din S.U.se dezvolta si se aplica. a caror cunoastere are menirea de a analiza mai correct fiecare dintre aceste sfere de preocupare a oamenilor.Societatea americana a creat o structura care a incurajat intreprinderile sa-si dezvolte productia de bunuri si servicii care creau profituri. 1.

respectful fata de persoanele care muncesc.oricine munceste din greu poate sa realizeze ceea ce si-a propus -devotamentul fata de munca. si respingerea relaxarii in timpul orelor de serviciu. Daca ar fi sa se sintetizeze valorile vitii americane. -tendinta spre re4alizare personala. dezaprecierea celor fara ocupatie. commune altor popoare. prooductia de energie sabnatate. dar cele mai semnificative influente pot fi remarcate in domenii prioritare. natiune are un set de valori propriu. 1. de asemewnea.Exista. 3 . cum sunt poluarea mediului ambient.A. Guvernul influenteaza afacerile prin legislatie si prin actiunile Executivului. protectia consumatorului.2. PRINCIPALELE VALORI AMERICANE.U. cautarea unor solutii practice si mai putin contemplare.in speranta dobandirii unor libertati si nsanse mai mari de realizare.impotriva practicilor de afaceri. precum si ale agentiilor administrative. La constituirea acestui set de valori au contribuit numeroasele valuri de imigranti care siau riscat vietile . are puterea de a reglementa comertul cu alte state. cosiderand ca intreaga dezvoltare a societatii americane constituie rezultatul activitatilor componentilor societatilor respective.sectiunea 8 din Constitutie.Potrivit articolului I . acestea ar putea fi reprezentate in principal de urmatoarele: -individualismul –urmarirea cu prioritate a propriului interes. invatamantul si relatiile management-sindicate. o serie de reglementari la nivelul statelor componente care influenteaza afacerile . -pragmatismul –concentrare asupra eficientei. Fiecare popor. Congresul S. care da o anumita specificiotate culturala. orientare pe termen scurt in procesul de corectare a diferitelor modalitati de lucru. dar si unele norme si conceptii de viata.

U. caracterizata prin numeroase destabilizari ale activitatilor economice din colonii c. pe care le cosidera ca o adevarata masina economica.In timp insa apare “revolutia industriala” in urma caruia se pun bazele “sistemului 4 . Cand se vorbeste despre afaceri. deoarece politica tarilor de origine era de a mentine productia industriala in Europa. ca sursa acresterii si dezvoltarii..A. dar poate si una dintre cele mai controversate. in prima faza .s-a caracterizat printr-o crestere accentuate a independentei proprietarului colonial. Aceasta sansa are la baza libertatea individului pentru a desfasura o activitate economica din care sa obtina un profit.U.U. care au denuntat sclavia.A. in faza a doua dupa o pierdere de autoritate de catre sediul central al companieise poate vorbi de o perioada de tranzitie. -libertatea-cea mai semnificativa valoare a culturii americane. pe plan national fata de statul natiune si respingerea statelor care in general nu seamana cu S. trairile in analiza problemelor. dar pe fundalul largirii autoritatii din colonii in detrimental autoritatii centrale d.1 SCURT ISTORIC AL DEZVOLTARII AFACERILOR IN S. drepturile primilor nascuti si cerintele de proprietate ca garantie a dreptului la vot. faza a patra . -egalitatea-se regaseste printer primele proclamatii constitutionale ale cetatenilor. spre cresterea societatii sociale. bunurile erau in proprietatea lui. profunzi. au promovat egalitatea sanselor si nu egalitatea rezultatelor.U. dematurizarea afacerilor pe taram American. locul unde fiecare individ are sanse egale in a reusi sa-si acumuleze averi considerabile.A. faza a treia s-a caracterizat printr-o crestere a stabilitatii afacerilor din aceste teritorii .A. tehnica. Lumea afacerilor in general si managementul organizatiilor in special au fost si sunt influentate de catre particularitatile de natura economica. 2. -confortul material-tendinta americanilor spre a-si insusi obiecte de pret. 2. sociala. s-au regasit in agricultura si comert .-morala si umanismul-ii fac pe americani mai deschisi . etc. majoritatea oamenilor are tendinta de a face referire la contextual S. -patriotismul-concretizat in loialitatea americanilor pe plan local. de unde se stabilea in mare parte viitorul companiei. plini de franchete. b. dar care aveau sediul in tara de origine .au fost create in colonii companii pe baza de actiuni . care dispunea de capital. -neutralitatea-orientarea catre cercetare obiectiva a problemelor respingerea influentelor pe care le au emotiile. politica. educationala. In cadrul acestui process de conturare a afacerilor americane pot fi indentificate cateva faze importante: a. inclinati spre actiuni caritabile.A. separarea emotiilor si trairilor de afaceri. a restrictionarilor. determina respingerea solutiilor unice.PARTICULARITATILE ECONOMICO-SOCIALE ALE CONTEXTULUI S.ale contextului in care iau nastere si se dezvolta.U. Primele companii create in contextual S. onesti.

A. una care sustinea actiunea “maini invizibile” a pietei si cealalta care sustinea “ responsabilitatea sociala” a organizatiei.American de fabricatie”.2. exista si un sector public important.A. intre care: 1.utilize si dispune de factorii de productie. Sistemul American de afaceri reprezinta o anumita unicitate care provine din nevoile oamenilor de a actiona liber.U. numai pentru a obtine un profit suplimentar. economiei de piata sau sistemul bazat pe profit.A. catre angajati etc. ceea ce confirma din nou definirea contextului american printr-o economie mixta.Proprietarii sunt motivati sa obtina profit pentru a-si spori capitalul investit.3. Pentru sustinerea “maini invizibile” a pietei au fost aduse numerose argumente. piata functioneaza normal numai atunci cand intreprinderile se concentreaza pe realizarea performantelor economice. 2.A. Pe langa puternicul sector privat care domina intreaga economie. 5 . de aceea acest sistem poarta denumirea de sistemul intreprinderii private sau sistemul intreprinderii libere.U. catre populatie. daca prin varianta aleasa se ajunge la un profit mai mare. Orientarea cu predilectie catre obtinerea de profit a americanilor explica o serie de decizii care se iau . piata reprezinta modalitatea prin care cumparatorii si vanzatorii schimba bani pe bunuri si servicii.MOTIVATIA PENTRU PROFIT A AMERICANILOR O alta caracteristica importanta a capitalismului in general si a contextului economico-social american in special este motivatia pentru profit. 2.4.Proprietatea private presupune libertatea indivizilor de a procura . pe sistemul bazat pe profit.Sunt numeroase exemplele de innovator in domeniul productiei americane care au avut contributii deosebite in dezvoltarea afacerilor in contextual S.U. s-au manifestat 2 tendinte extreme in activitatea organizatiilor. catre organisme guvernamentale. in S.La baza sistemului de productie American a stat omul de afaceri.PIATA SI CONCURENTA Intr-o economie bazata pe sistemul intreprinderii private . 2. care a inceput sa dispuna de un capital tot mai mare. In contextual S. pe interesul actionarilor.care au condos la o schimbare a mentalitatii despre intreprinderea profitabila. de a-si asuma responsabilitatea pentru propria lor bogatie.U. Elaborarea Constitutiei a condos la imbunatatirea conditiilor pentru desfasurarea afacerilor in contextual American.In astfel de conditii firmele americane cauta sa transfere unele dintre cheltuielile lor in afara. poate fi caracterizat ca un system democratic in cadrul caruia productia si distributia sunt in cea mai mare parte in proprietate private.PROPRIETATEA PRIVATA CA BAZA A DEZVOLTARII CAPITALISMULUI AMERICAN Sistemul politico-economic din S.

2. sau Administratia pentru Alimente si Medicamente. poporul american astepta ca guvernul sa se implice mai mult intr-o serie de domenii. acestea fiind specifice altor institutii din cadrul societatii.A. Spre exemplu guvernul coordoneaza productia si distribuirea de energies au cea din domenuiul militar al apararii . intreprinderea care isi orienteaza mai mult activitatea pe baza unei responsabilitati sociale va avea un dezavantaj concurential fata de cele care nu se orienteaza spre astfel de responsabilitate sociala.A. ci ele trebuie vazute prisma performantelor sociale . afacerile nu trebuie sa urmareasca obiectivele sociale. productia de bunuri si servicii. Pentru asigurarea unei concurente loiale. 4.A au fost elaborate mai multe legi antitrust.U. In contextul american se pare ca s-a realizat un echilibru intre aceste 2 tendinte. este acceptat rolul guvernului in complexa societate industriala mai mult decat in trecut. respective. poate cu un usor accent pe reglementarea activitatilor economice mai mult pe baza functionarii pietei libere concurentiale.U. c. inexistenta situatilor de concurenta perfecta. Constituirea anumitor agentii guvernamentale.5 INFLUENTA POLITICULUI ASUPRA AFACERILOR In zilele noastre. Comisia de Securitate si Schimburi. in urma careia sa obtina profit 3. in economia S. 2. cum sunt Comisia Federala pentru Comert. Legea Comisiei Federale de Comert. 5. in urma recesiunii din 1930. d.A.U. Investitiile in activitati cu character socal vor contribui la construirea unei societati viitoare mai propice pentru afaceri. a nevoii unei protectii impotriva practicilor de afaceri. b. In acelasi timp s-a adus si o serie de argumente pentru o “responsabilitate sociala” a organizatiei intre care: a. de unde si idea ca piata concurentiala nu asigura atutomat o alocare optima a resurselor. Guvernele statelor componente detin anumite afaceri in concurrenta cu cele private. apa si alte 6 . orice incercare de responsabilitate sociala constituie un atentat la resursele actionarilor care nu vor mai fi motivati sa-si8 foloseasca aceste resurse pentru activitatea economica. ca ocuparea fortei de munca sau utilizarea unor resurse ale tarii. pe termen lung acestia avand numaide castigat din urmarirea unor obiective cu character social. Multe municipalitati gospodaresc propriile productii de energie. demonstreaza recunoasterea in domeniul S.U. Afcerile nu trebuie considerate numai ca activitati economice pure. poate si pentru faptul ca. Legea Robinson-Patman. in S. Dar guvernul se implica in diferite afaceri. Agentiile Administrative Federale stabilite de catre Congres au o influenta determinanta asupra relatiilor de afaceri din S. intreprinderile economice trebuie sa se specializeze in ceea ce stiu ele sa faca mai bine. Responsabilitatea sociala a organizatiilor nu contravene scopului si intereselor actionarilor. incepand cu LegeaSherman din 1890 si continuand cu Legea Clayton. pana la politica antitrust din 1980.

Corporatia (corporation) reprezinta o entitate legala. fiind dependenta numai de prevederile statutului.intreprinderea este o forma de organizare a activitatii private. cat si pierderile .A . servicii si comertul cu amanunte .U.A .regasindu-se mai ales in agricultura .U. separatie care preesupune ca veniturile sa fie impozitate separate si care ii permite ace4steia sa stapaneasca. 7 .A In S. 2.de asemenea o economie capitalista de piata cncurentiala. Intreprinderea proprietate personala (proprietorship) este cea mai simpla forma de organizare a afacerilor si se caracterizeaza prin faptul ca proprietarul este unul singur. pot fi mentionate: 1. Intreprinderile care sunt angajate in acest tip de activatate economica constituie o industrie.6 TIPURI DE INTREPRINDERI CARE FUNCTIONEAZA IN S. ceea ce inseamnaaverea personala a acestora nu este in primejdie. corporatia poate functiona nelimitat. Intre avantajele corporatiei. orice dividende pe care corporatia le plateste proprietarilor sunt impozitate ca venituri personale. De asemenea. responsabilitatea proprietarilor corporatiei pentru obligatiile acesteia sunt limitate la nivelul investitiilor pe care le-au facut in intreprindere. corporatiile pot sa-si mentina un management de calitate. prin specializarile care se pot asigura managerilor. Trebuie retinuta influrnta mult mai redusa a politicului asupra afacerilor decat in alte tari in care exista.cu scopul obtinerii de profit.utilitati. Acest tip de intreprindere este cel mai raspandit in S.U.Ei isi impart in proportii stabilite la crearea sociatatii atat profitul . el avand un control complet asupra operatiunilor si singurul raspunzator pentru toate datoriile si obligatiile intreprinderii. 3. corporatiile pot sa dispuna de fonduri inseminate de capital. In contextul S.U. ca forma de organizare a afacerilor in S. transferal proprietatii asupra corporatiei se poate face prin vanzarea actiunilor de care dispun proprietarii.A in general se intalnesc trei tipuri de intreprinderi : a. dispunand de fonduri importante. in care factorii de productie sunt utilizati pentru obtinera de produse sau servicii in vederea vanzarii. intreprinderea se desfiinteaza fiind necesara o reconstituire a acesteia. Intreprindere societara (partnership) reprezinta o forma de organizare prin care doua sau mai multe personae se inteleg sa porneasca o afacere in calitate de coproprietari. Fiecare personal contribuie la fornarea societatii cu bani. sa cumpere sau sa vandal proprietati pe baza de contract. ceea ce la noi este cunoscut sub denumirea de ramura e economiei nationale. 2. 4. b. la decesul unuia dintre parteneri. O alta limitare in constituirea acestui tip de intreprindere consta in faptul ca. ca in cazul celorlante forme prezentate anterior. sau prin angajarea de manageri talentati cu rezultate deosebite. proprietati sau munca. c.A.U. Profitul intreprinderii se considera parte a veniturilor proprietarului.. 5. separate si distincta de persoanele proprietarilor .

INCADRAREA CONTEXTULUI AMERICAN PRIN PRISMA DIMENSIUNILOR CULTURALE Pentru a ne explica mai bine particularitatile managementului din S. prin lupta pentru asigurarea de sanse egale pentru toti membri societatii.Trebuie precizat ca acest tip de intreprindere prezinta avantajele mai sus mentionate mai ales atunci cand dimensiunea acesteia este mare. este necesar sa vse cunoasca particularitatile culturale prin prisma unor dimensiuni culturale evidentiate de catre speciualistii in acest domeniu. 2.U.7.A. pentru ca intreprinderile mici nu pot sa se bucure de toate aceste avantaje. pe langa o cunoastere generala a principalelor valori care stau la baza societatii americane si a principalelor caracteristici economico-sociale ale acestui context.. Distanta fata de puterea redusa isi are explicatia in orientarea americanilor spre diminuarea inegalitatilor dintre membrii societatii prin incurajarea si recompensarea celor valorosi. 8 .

U.A.A. atat datorita performantelor intreprinderilor americane.U.1. acesta nu apare cu particularitati atat de pregnante. IBM. s-au pus in aplicare cele mai multe si variate sisteme. Managementul din S. metode si tehnici de management.Contextul american se mai caracterizeaza printr-un coefficient mai mare de masculinitate datorita orientarii societatii catre o mai accentuata diferentiere a rolurilor dintre barbate si femei.A este cunoscuta prin marile intreprinderi ca General Motors.Ford etc care detin o putere economica foarte mare si asigura o mare parte din locurile de munca pentru populatie. ` 3.U. Comitetul pentru Dezvoltare Economica din S. ca alte sisteme. Cu cativa ani in urma.PARTICULARITATI ALE MANAGEMENTULUI DIN S. 3.SPECIFICUL DIMENSIUNII SI ORGANIZARII STRUCTURALE A INTREPRINDERILOR AMERICANE 3. definea intreprinderile mici ca avand cel putin 2 dintre urmatoarele caracteristici: 9 .1.Dar peste 95% dintre intreprinderile nordamericane sunt intreprinderi mici si mijlocii. au fost realizate cele mai numeroase cercetari.ORIENTAREA CATRE INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII In general. economia S.A.A. cat mai ales ca urmare a faptului ca in contextual S.U. fiind unul dintre cele mai copiate din lume. care nu au cunoscut aceiasi extindere in alte tari.U.peste jumatate dintre acestea avand sub 5 salariati.1.

4. simplificand procesul de pregatire al acestora Permite un control mai usor din partea managementului de nivel superior DEZAVANTAJE Centralizarea responsabilitatii pentru profit numai la nivelul managementului de nivel superior Limitarea formarii de manageri specialisti din randul carora sa fie promovati la nivedlul superior al managementului intreprinderii Dificultati in coordonarea activitatilor din partea managementului de nivel superior.costuri constante mai reduse. Structura organizatorica functionala AVANTAJE Managerii departamentelor isi pot folosi pregatirea de specialitate pentru cresterea eficientei activitatilor din subordine O astfel de structura favorizeaza promovarea in posturile de manager a unor specialisti din domeniu functiunilor intreprinderii. provenienta capitalului este de la un individ sau un grup mic de personae. Detalierea nu vizeaza numai sistemul de obiective.2 TIPURI DE STRUCTURI ORGANIZATORICE. ci si descrierea tuturor componentelor structurii organizatorice. relatiile ierarhice.A. in intreprinderile din S. receptivitate mai mare la nou. aceasta coordonare realizandu-se mai mult laa nivelul functiunilor intreprinderii 10 . cu toate ca pietele deservite pot sa nu fie numai locale. incepand cu posturile. Ca urmare. retea.A. functionale. independenta managementului intreprinderii. In general. 4.A.U. 3.A. se intalnesc in general urmatoarele tipuri de structuri organizatorice: 1. In functiile de criteriile care stau la baza constituirii subdiviziunilor organizatorice.apropierea mai mare de furnizori si beneficiari. FOLOSITE IN S.U. Intreprinderile mici prezinta o serie de avantaje intre care :flexibilitatea ridicata. 3. pe produs.U.1. 3. 5. teritoriale. 2. proiectarea structurilor organizatorice se organizeaza cu precizarea in detaliu a obiectivelor pe care intreprinderea trebuie sa le realizeze.1. activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii sunt de interes local. Organizarea structurala a firmelor nord-americane se caracterizeaza printr-un inalt grad de formalizare.Cu toate dificultatile pe care le intampina micile intreprinderi joaca un rol important in economia S. functiile. care se explica si prin coeficientul ridicat de individualism ce caracterizeaza contextual S. matriceale. a stabilirii relatiilor dintre acestea si in general a tuturor componentelor organizarii structurale.care in general este asigurat de catre proprietarii acesteia. 2.U. divizie.U. etc. dar si fecare componenta organizatorica in parte.A. 1. strategie tactica. 6. originile organizarii structurale in S. se regasesc in organizarea militara. in ansamblul ei. familiale. numarul de personal este relative mic in comparatie cu marile companii. asa se exp[lica existenta in terminologia organizarii structurale a unor denumiri ca unitate. pana la norma ede conducere si la compartimentele functionale si operationale.

cea curenta sic ea referitoare la innoirea produselor si tehnologiilor. referitoare la centralizarea unor informatii privind rezultatele inregistrate de diviziile componente Ingreuneaza coordonarea si controlul exercitate de catre managementul de nivel superior asupra ansamblului activitatilor desfasurate in cadrul intreprinderii 3. AVANTAJE Plasarea atentiei si efortului pe produs sau familia de produse Responsabilitatea pentru profit revine si managerilor de la nivelul diviziilor Constitue un cadru organizatoric ce favorizeaza pregatirea de manageri generalisti Favorizeaza dezvoltarea si diversificarea produselor DEZAVANTAJE Necesita un numar suplimentar de manageri generalisti. cat si la nivelul fiecarei regiuni. In astfel de conditii o persoana este subordonata concomitant atat conducatorului ierarhic direc al compartimentului din care face parte. Structura organizatorica teritoriala. care primeste sarcini pentru realizarea unui produs sau tehnologii noi si /sau fabricarea unui produs nespecific profilului intreprinderii. Structura organizatorica matriceala. se organizeaza collective de proiect conduse de catre un manager de proiect.2. O astfel de structura prezinta avantajul ca faciliteaza desfasurarea a doua tipuri de activitati. in raport cu structura functionala Determina dificultati in serviciile centrale. pentru care se organizeaza subdiviziuni organizatorice Atrage o serie de dificultati in orgasnizarea controlului din partea managementului de nivel superior Asigura o mai buna coordonare la nivelul regiunii Favorizeaza obtinerea de avantaje economice din operatiunile locale Constitue un cadru propice formarii de manager generalisti 4. ceea ce presupune un efort financiar suplimentar din partea intreprinderii Determina costuri suplimentare mentinerea unor compartimente functionale atat la nivel central. Structura organizatorica pe produs. AVANTAJE Plasarea responsabilitatii la nivelurile medii si inferioare ale managementului Pune accentual pe problemele privind piata locala DEZAVANTAJE Necesita un numar mai mare de personae cu calitati de manageri generlisti. 11 . Intr-o astfel de structura pe langa compartimentele clasice specializate pe domenii. dar are si o limita prin faptul ca ea determina incalcarea principiului unitatii de decizie si actiune. cat si managerului de proiect din colectivul caruia face parte. Un astfel de proiect presupune alcatuirea unui grup de personae.

Structura organizatorica de tip retea. Managementul practicat in astfel de intreprinderi cuprinde multe elemente de natura informala. In opinia specialistilor acest tip de structura se va impune tot mai mult in viitor. considerand ca obiectivele economice ar fi singurele care constitue ratiunea pentru crearea si functuionarea acesteia. si unele de natura sociala. 3. In contextual S. mai ales in domeniul relatiilor cu subordonatii. AFACERILE SI RESPONSABILITATEA SOCIALA A ORGANIZATIEI. ce s e caracterizeaza prin aceea ca presupune crearea unei unitati centrale. Structura organizatorica familiala este practicata in cadrul intreprinderilor mici care sunt in proprietatea unei familii. Organizatia de afaceri urmareste cu prioritate realizarea unor obiective din domeniul economic. Structura organizatorica familiala. a inceput sa-si include printer obiectivele strategice si tactice.A. care nu desfasoara activitati de productie sau comerciale. pe parcursul evolutiei ei.2. Organizatia in general consta intr-o asociere de doua sau mai multe personae care desfasoara activitati in vederea realizarii unor obiective commune. dar.5. Intr-o astfel de organizare structurala. Acest tip de structura reprezinta o forma noua de organizare aparuta in ultimile decenii. si alta care considera ca obiectivele economice pot fi mai bine indeplinite daca se au in vedere si cele de natura sociala. 6. in timp. iar in multe cazuri el participa si la activitatile de productie. una prin care se respinge aceasta responsabilitate. unitatea centrala cauta sa armonizeze contributiile unitatilor specializate pentru a satisface comenzile clientilor. care fac obiectul de baza al intreprinderii. exista doua atitudini diferite referitoare la responsabilitatea sociala a organizatiei. in domeniul afacerilor. 12 . ci are rolul de a coordona activitatea altor unitati specializate un diferite domenii.U. de obicei patronul este si managerul intreprinderii. Pentru aceasta.

ETICA IN MANAGEMENTUL ORGANIZATIILOR AMERICANE Caracterizarea contextului S.U. mai ales in ultima perioada. Desi etica in afaceri si. unde are loc reglarea functionarii economiei.prestarea de servicii. respectul fata de semeni d. cu toate efectele economice negative asupra societatii in ansamblul ei Intreprinderea care isi manifesta o responsabilitate sociala va fi dezavantajata in competitia cu alte intreprinderi ARGUMENTE Piata concurentiala nu asigura o alocare judicioasa a resurselor. nu in fata organizatiilor in care se desfasoara activitate economica Responsabilitatea sociala a intreprinderii necesita un consum din resursele actionarilor. se urmareste eficienta economica a folosirii resurselor de care dispun organizatiile. James O’Toole a precizat cateva principii care trebuie sa stea la baza unui comportament etic. de aceea trebuie intervenit si din punct de vedere al unor criterii sociale Afacerile nu au numai scopuri economice. trateaza pe altii asa cum doresti sa fii tratat e. Multi manageri au creat si dezvoltat coduri etice de conduita proprii firmelor pe care le conduceau. in conditii economice Obiectivele sociale trebuie sa stea in fata altor institutii specializate. in managementul organizatiilor americane reprezinta un concept asupra carora nu s-a ajuns la o uninamitate de pareri. implicit. chiar daca aceste coduri difera in ceea ce priveste problematica ce trebuie supusa unui astfel de cod. care nu vor mai fi interesati in investitii. in contextul american se abordeaza tot mai mult problematica eticii care trebuie sa caracterizeze lumea afacerilor si managementul organizatiilor. adica fabricarea de produse.A. ci si de natura sociala. ci si a unor criterii sociale Urmarirea realizarii unor obiective de natura sociala nu contravinerealizarii obiectivelor de natura economica Costurile ocazionate de realizarea unor obiective de natura sociala au menirea de a contribui la crearea unui climat favorabil afacerilor si.A. printr-o piata concurentiala. supunerea in fata legii b. ele sunt create pentru satisfacerea anumitor nevoi sociale Cele mai eficiente decizii sunt cele care se fundamenteaza nu numai pe baza unor criterii economice. Functionarea eficienta a organizatiilor se realizeaza numai atunci can dele se concentreaza pe domeniile lor de specialitate. impunerea si respectarea adevarului c. Si totusi. care sunt urmatoarele: a. implicit. care ar contrazice toate aceste caracteristici. al realizarilor obiectivelor economice 3.U. sa-ti folosesti competenta numai atunci cand ai si responsabilitate 13 . printr-o economie in care se urmareste cu prioritate rofitul in urma desfasurarii unor activitati productive si comerciale ar putea duce la concluzia ca in acest context nu se poate pune problema eticii in afaceri.3. sa nu faci rau si sa nu pagubesti pe altii f.OBIECTII Folosirea optima a resurselor si cresterea interesului actionarilor intr-o economie de piata concurentiala se realizeaza numai cand se accentueaza performanta economica. astfel ca peste 97% dintre marile companii din S. au propriul cod de etica.

in vederea adaptarii la noile cerinte. Participarea executantilor la procesele decizionale. O caracteristica generala a resurselor umane din organizatiile din S.U. spre exemplu. Pe de alta parte la muncitori s-a inregistrat o crestere a satiusfactiei in munca prin participarea lor la procesele decizionale. Responsabilitatea este strans legata de rezultatele care se obtin In urma exercitarii autoritatii. Apoi.U. se urmareste o descentralizare a procesului de luare a deciziilor. 14 . se rezuma la cele care sunt strict legate de activitatea desfasurata de catre acestia si care le influenteaza conditiile de munca din cadrul organizatiei. managementul de nivel superior 2. de a declansa actiuni si de a orienta activitatile altora.A. Departamentul de resurse umane asigura servicii.U. prin luarea deciziilor.A. ca o premise a cresterii eficientei folosirii acesteia.5 RESURSELE UMANE IN INTREPRINDERILE DIN S.. luarea deciziilor se face aproape in exclusivitate de catre manageri. unul dintre obiectivele principale ale intreprinderilor americane in domeniul resurselor umane. Ca o caracteristica a procesului decizional in intreprinderile americane o rep[rezinta faptul ca personalul de supraveghere. sfaturi si uneori control pentru celelalte departamente din cadrul organizatiei. este necesar sa se determine natura relatiilor autoritatea-responsabilitate. Autoritatea este puterea de a lua decizii. 3. Intrucat in S. toti managerii din cadrul organizatiei 3. in cazul unei diversificari sau a crearii de noi piete. departamentul de resurse umane. executantii fiind foarte putin implicati in aceste procese. in multe dintre acestea mai ales in cele de dimensiuni mari.U. consta in faptul ca.4 PARTICULARITATI INFORMATIONAL-DECIZIONALE ALE MANAGEMENTULUI AMERICAN O caracteristica importanta a intreprinderilor nord americane consta in separarea pronuntata intre activitatile de management si cele de executie. In activitatile specifice functiunii de personal.A. in organizatiile din S.A.U. il reprezinta motivarea. Chiar daca centralizarea procesului decisional si prerdominanta deciziilor individuale reprezinta particularitati ale managementului intreprinderilor din S. se apeleaza mnai degraba la inlocuirea personalului. Din aceasta cauza procesele informational-decizionale revin aproape in exclusivitate managerilor. Managerii din companiile americane au constatat ca implicarea salariatilor in procesul decizional reprezinta un ajutor in procesul de realizare a schimbarilor si de crestere a competitivitatii pe piata interna si externa. decat la formarea lui.3.A. executantii fiind foarte putin implicate in aceste procese. iar puterea consta in abilitatea de a influenta comportamentul altora. sunt angajate trei8 categorii de personal: 1. desi managerii din prima linie nu dispun de autoritate pe masura responsabilitatii pe care o au.

ceea ce determina o mare diversitate de situatii in problema pregatirii fortei de munca.U. descrierea postului. in timp ce altele. Etapele procesului de angajare sunt: 1.Aceasta dependenta fata de profitul si in general de performantele pe termen scurt determina managerii nord-americani sa evite de multe ori investitiile pe termen mediu si lung.A. cerere. In multe situatii angajatii au nevoie de o pregatire suplimentara pentru munca pe care o desfasoara.A.respingere 5.A consta in faptul ca in general marimea veniturilor tuturor managerilor este puternic influentata de performantele pe termen scurt si in special de profitul obtinut. interviu detaliat privind munca solicitata de post -respingere -trierea supraveghetorului -respingere 6. sa diminueze cheltuielile cu 15 . introducerea si initierea pe post PREGATIREA PERSONALULUI In S. testare. recrutarea candidatilor 3. oferta post 7. nu numai a celor noi incadrati.Numeroase intreprinderi nu aloca nici un buget pentru pregatire.sa diminueze cheltuieli cu cercetarea –dezvoltarea . au programe speciale de formare continua a personalului. de obicei mai mari. nu exista o reglementare care sa oblige intreprinderile la pregatirea continua a personalului. examen fizic. interviul de triere a candidatilor -respingere 4.U. care deriva din obiectivele strategice. chiar daca angajarile de personal sunt centralizate. pentru care se pot folosi in general urmatoarele forme de pregatire: -ucenicia -pregatirea in afara locului de munca -pregatirea la locul de munca -pregatirea in scoli specializate Pregatirea personalului reprezinta o sarcina permanenta a managementului intreprinderii astfel ca departamentul de resurse umane va trebui sa asigure o pregatire continua a tuturor angajatilor.ANGAJAREA PERSONALULUI O particularitate aprocesului de angajare pentru intreprinderilor din S. 2.U. VENITURILE MANAGERILOR O prima caracteristica a companiilor din S. referinte . o reprezinta autoritatea pe care o au supraveghetorii in a accepta sau a respinge un candidat recomandat de departamenbtul de resurse umane.

A.A. O alta caracteristica a veniturilor managerilor din cadrul companiilor din S. care reclama calitati superioare si asigura un statut mai inalt. calitatile si nivelul de pregatire trebuie sa constituie factorul determinant in promovare . se justifica printr-o foarte buna pregatire in domeniul de specialitate si in domeniul managementului. dupa care in cadrul intreprinderii. 3.De aceea . consta in faptul ca sunt cele mai mari din lume.A. unde se schimba talentele la fel cum se schimba bunurile si serviciile. PROMOVAREA PERSONALULUI Promovarea reprezinta avansarea angajatului intr-un post mai bun . Pregatirea in domenul managementului se realizeaza in primul rand in scoala.O pondere foarte mare a managerilor de mari companii din S. cat si de factori neeconomici.Acest nivel ridicat al veniturilor managerilor.U.U. promovarea are la baza .7 PREGATIREA MANAGERILOR DIN S. calitatile a doi sau mai multi candidate sunt sensibil egale. intr-o ordine a importantei .intretinerea si repararea untilajelor.U.6 SINDICATELE IN INTREPRINDERILE DIN S.A. mai ales a celor din marile companii. in timp ce sindicatele considera vechimea ca baza a procesului de promovare. calitatile.plasarea accentului pe vechime in procesul promovarii reprezinta. inainte sau dupa angajare.In cadrul companiilor din S.Americanii cresc cu idea de a reusi in afaceri. In general . ceea ce a facut ca americanii se isi dezvolte un al saselea simt .Dar. nivelul de pregatire si vechimea personalului.U. vechimea este luata in considerare in promovare numai atunci cand celelalte criterii privind nivelul de pregatire . cu mai multe responsabilitati. sa diminueze cheltuielile pentru dezvoltarea resurselor umane. managerii participa la diferite programe 16 . Managementul companiilor nord-americane considera ca abilitatile .Intre principalii factori economici pot fi mentionati: -cresterea salariilor -obtinerea unor beneficii suplimentare privind pensionarea -plata concediilor -garantarea locului de munca Intre factorii neeconomici pot fi identificati: -protectia angajatilor impotriva unor actiuni abusive ale supraveghetorilor -reprezentarea angajatilor in procesul de luare a deciziilor -asigurarea unor posibilitati de comunicare cu managementul de nivel superior -nevoia de identificare cu un anumit grup 3. acestia fiind absolventi ai unor universitati de prestigiu. are o pregatire in domeniul managementului sau doctorat in management.U. astfel ca un manager sau un om de afaceri este atat de bine vazut incat poate deveni erou national.A. in opinia specialistilor americani o restrictie pentru responsabilizarea managerilor pentru rezultate. motivarea angajatilor pentru a deveni membrii de sindicat este determinate atat de factori economici . Intreaga societate americana este perceputa ca o mare piata . acela pentru afaceri.

Asa se explica disponibilitatea americanilor de a incerca noi ideei in toate domeniile .Pentru aceste persoane valoarea muncii este analizara si in functie de contributia produsului rezultat la binele societatii in present si in perspectiva. O alta tendinta in managenentul American consta in cresterea ponderii celor care considera ca este necesar ca salariatii sa se implice mai mult in managementul organizatilor. la neutilizarea potentialului creative al personalului in favoarea organizatiei in amsamblul ei. 17 . Implicarea redusa a salariatilor in problemele organizatiei conduce la o atitudine pasiva in munca. Pentru cresterea gradului de participare a personalului la procesele de management au fost create si aplicate programe speciale de crestere a dimensiunii participative a managementului.A. care devin tot mai exigente.Tot mai multi americani afrma ca ei nu vor lucra pentru o intreprindere. In contextul american a inceput sa apara o serie de atitudini favorabile cresterii dimensiunii sociale a intreprinderilor. contrivue si la dezvoltarea personalitatiilor indivizilor. la dezinteres in realizarea obiectivelor organizatiei. Tot mai mult dezvoltarea intreprinderilor depinde de masura in care acestea protejeaza resursele.in opinia americanilor . 5.companiile lor domina alaturi de companiile japoneze sau vest-europene . cu toate efectele favorabile care decurg din aceasta. implicit . la crestera increderii in ceea ce fac si . PERSPECTIVE IN MAMAGEMENTUL DIN S. prin a carei activitate se contribute la epuizarea resurselor naturale. la o imbunatatire a cooperarii in munca. un management participativ .U. nu au probleme de energie. mediul ambiant prin eliminarea poluarii si fabrica produse care sa asigure o dezvoltare durabila si sa protejeze societatea in ansamblul ei. care sa asigure o perspective cel putin tot atat de favorabila. Dar. la producerea de energie nucleara etc. Desi americanii reprezinta cea mai puternica natiune din lume . Dezvoltarea durabila. pe langa avantajele organizatiei. este conditionata de respectarea anumitor restrictii.speciale de pregatire. 4. care presupune si o protectie a mediului. inclusive in domeniul managementului. Aceasta se realizeaza pe fondul unei pregatiri generale asigurate de sistemul de invatamant . la sacrificarea unor animale. specialistii considera da se cere onestitate si modestie in evaluare situatiei si conturerea unor solutii de schimbare .

BIBLIOGRAFIE: MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE.1997 MANAGEMENTUL AFACERILOR INTERNATIONALE Autor:Ioan Bogdan editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu 18 .A. autori:Ticu Constantin. Autor: Nicolescu Ovidiu editura Economica .JAPONIA si S.2002 MANAGEMENTUL COMPARAT :UNIUNEA EUROPEANA.Ana Stoica Constantin editura:Institutul European .U.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful