PENDIDIK AN MUZIK

memperoleh pengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang elementary. .PENDAHULUAN Kurikulum Pendidikan Muzik sekolah rendah adalah untuk semua murid di sekolah ren h. berpotensi dalam aspek kreativiti dan inovasi. dapat menghargai dan menikmati estika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni. daProgram pembelajaran yang disediakan direka untuk member peluang murid menikmati unsure estetik dalam muzik dan pada masa yang sama .mempunyai kemahiran minimum dalam penghasilan muzik . Di samping itu murid juga mendapat pengalaman muzik yang memadai bagi mencetus dan memperkembangkan minat dan bakat mereka dalam seni muzik. Pendidikan Muzik juga bertujuan melahirkan murid yang mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang asas tentang muzik.

Persembahan Hari Guru. Memberi latihan kepada murid membuat persembahan menggunakan peralatan muzik yang bersesuaian. 2.OBJEKTIF DAN KPI Objektif 1. 4. 3. Murid berminat dalam seni muzik tradisional. 2. SENARAI AKTIVITI 2011 1.1. Memberi peluang kepada KPI Murid mempunyai peningkatan dalam PKSR iaitu 100 peratus. Pertandingan Lagu Patriotik. . 4.2. 2. STRATEGI PERLAKSANAAN 1. Minat dan kreativiti murid meningkat melalui penyertaan dalam persembahan. Latihan Khusus oleh guru muzik.1.1. Memberi pendedahan dalam bidang kesenian seperti tarian dan lakonan. 1. 2. murid untuk memperkembangkan bakat dalam seni muzik. Persembahan Hari Kanak-kanak.2. Memilih murid melalui uji bakat. Melahirkan minat di kalangan murid untuk belajar dan muenguasai bidang muzik 1. Semua aktiviti yang dirancang telah Berjaya dan berjalan lancer. 3. Membuat persembahan mengikuti aktiviti. 3. Murid berjaya meneroka satu bidang seni baru iaitu seni lakon melalui sketsa. 2. Mesyuarat Panitia. 3.

9. Persembahan Hari Kecemerlangan. Sesi latihan yang menjurus kepada acara persembahan sebenar dimana murid berlatih dalam penyesuaian pentas seperti sesi raptai di hadapan penonton dalam jumlah sedikit. 4. Persembahan kumpulan kecil – Kompang . 8. Persembahan Tarian .Pencapaian murid di lihat dari segi persembahan kumpulan kecil yang dilakukan setiap kali diakhir sesi latihan. 2. disiplin diri serta mampu membuat persembahan dengan baik. 3. Pertandingan Nyanyian Hari Ko-Kurikulum. Persembahan sebenar murid dalam acara dewan atau pertandingan murid dilihat dan dinilai dari segi keyakinan diri. Murid dalam kumpulan kecil mempersembahkan pencapaian mereka dan dinilai oleh guru. Nyanyian . Pemasangan Lagu Patriotik. Ensembel Rekorder dan Pianika.5. Pertandingan Nyanyian Minggu PSS. MEKANISMA PEMANTAUAN DAN PENILAIAN 1. Penyertaan Pasukan Kompang. 7. 10. Organisasi kecil murid juga digunakan sebagai satu cara menilai murid dari . 6.

RUMUSAN Diharap semua strategi dan program yang dijalankan dapat meningkatkn prestasi . mengarah dan mengetuai kumpulan dalam melatih dan membuat persembahan . STRUKTUR & ORGANISASI PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 En.segi mentadbir . Hamid PENASIHAT Penolong Kanan 1 PENYELARAS En. Murid bertanggungjawab terhadap prestasi kumpulan mereka. Pencapaian dilihat dari segi kreativiti murid dalam setip acara yang dijalankan.Saidin b. kreativiti dan pencapaian murid bidang kesenian pada tahun ini dan tahun akan datang.Mohd Naser Bin Abdul PANITIA MUZIK .

Valarmathy a /p Ramatharan AHLI JAWATANKUASA PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektif Program Strategi Perlaksanaan ( projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan sasaran Objektif Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Ismail Pn. Mempelajari serta memahami Disiplin muzik.Nor Azura Bt Salis SETIAUSAHA Pn . Memilih murid melalui uji bakat Uji bakat Mac – Okt 2011 Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik. Tahap 1 dan 2 1. Mewujudkan saling kerjasama 2. 3. Mempelajari teknik dan . Salina bt.Ghani Pn.

. Kaset 3.Alat Bantu kemahiran muzik dengan betul. Keybod 4. 1. CD Penilaian Program Penilaian Impak PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektof Program Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Sesi latihan melalui perjumpaan dengan guru pembimbing Mac – Okt 2011 Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik Tahap 1 dan 2. Alat Perkusi 2. Latihan khusus oleh guru muzik.

Mewujudkan sikap saling berkerjasama 2. 1. Keybod 4. 3. Catatan Semua guru muzik dan persatuan muzik. Membuat persembahan mengikut aktiviti.Objektif 1. Persediaan murid dari aspek fizikal dan mental. Kaset 3. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. . Tahap 1 dan 2. 1. Mempelajari serta memahami Disiplin muzik.CD Alat Bantu Penilaian Program Penilaian Impak PELAN OPERASI PEMAJUAN SEKOLAH : PEMBANGUNAN KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MUZIK 2011 Objektif Program Strategi Perlaksanaan (projek) Aktiviti Tarikh Masa Perlaksanaan Kumpulan Sasaran Objektif Menyediakan murid kepada pertandingan muzik. Mewujudkan sikap saling kerjasama. Mac – Okt 2011. Alat perkusi 2.

2. Alat Bantu 1. 3. Alat perkusi 2. Mempelajari teknik dan kemahiran muzik dengan betul. CD Penilaian Program Penilaian Impak . Mempelajari serta memahami Disiplin muzik.Kaset 3. Keybod 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful