HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325

OUMSept2008 IPTeknikKL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

TUGASAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DALAM PENDIDIKAN
Teknologi Maklumat dan Komunikasi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran

PENGENALAN

Penggunaan

Teknologi

Maklumat

dan

Komunikasi

(ICT)

dalam

pengajaran dan pembelajaran sangat bersesuaian dalam kurikulum. Teknologi ini menyokong pendekatan pengajaran dan pembelajaran kerana dapat memberi pelauang kepada murid belajar secara berkesan dengan bimbingan minimum. ICT dalam pengajaran dan pembelajaran mewujudkan suasana pembelajaran yang menyeronokkan dan mencabar. Penggunaan ICT dalam bidang pendidikan bukan sekadar meningkatakan motivasi pelajar, bahkan juga boleh mewujudkan pembelajaran kendiri (individualisme learning). Sesuai dengan aspirasi negara, penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran dapat menangani globalisasi dunia tanpa sempadan.

Penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran bermaksud menggunakan ICT secara sistematik dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan kecekapan proses dan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.

Pengggunaan ICT dalam P&P dapat dilihat daripada dua aspek iaitu aspek pengajaran ( guru menggunakan ICT ) dan aspek pembelajaran ( murid menggunakan ICT ).Penggunaan ICT dalam dalam P&P boleh dikategori sebagai tutorial,penerokaan ( eksploratori ),aplikasi dan komunikasi.

imann9969@yahoo.com

1

HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325

OUMSept2008 IPTeknikKL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

( 1) Rancangan Pelajaran Harian ( RPH ) Bahasa Melayu Tahun 4

Tarikh

12 November 2008 (Rabu)

Masa

9.05 – 10.05 pagi ( 60 minit )

Kelas

4 Angsana

Bilangan Murid

40 orang

Mata pelajaran

Bahasa Melayu Tahun 4

Tajuk

Unit 11- Lestari Alam

Pengetahuan Sedia Ada

1. Murid pernah melihat kejadian bencana alam seperti tanah runtuh, banjir di tempat tinggal mereka atau di televisyen. 2. Murid tahu menggunakan computer dan melayari internet.

Hasil Pembelajaran

Di akhir pengajaran murid dapat : 1. Menulis isi-isi penting untuk merangka karangan 2. Menulis sebuah karangan yang lengkap berdasarkan tajuk.

Nilai-nilai Murni/Kemahiran Berfikir

1. Menghargai alam sekitar 2. KB – menjana idea

BBM
imann9969@yahoo.com

Komputer, LCD Projektor.

2

Pencemaran 4. Guru memasuki laman web berkaitan kerakusan manusia terhadap alam. Mod: Penerokaan 1. Setiap kumpulan menyatakan jawapan masing.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Langkah Aktiviti Catatan Mod : Tutorial 1.com/watch?v=1qDlEh8vctI 2. Komputer PC. Murid duduk dalam kumpulan kecil( 2 orang ) 2. Menjaga Kesihatan 3. Guru dan murid berbincang mengenai kesanalam sekitar kesan yang telah dikenalpasti. Setiap kumpulan diminta melayari laman web (15 minit ) bagi mengenalpasti kesan-kesan pencemaran alam sekitar.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt dilaman web 3.youtube. LCD.scribd. Nama kumpulan: Angsana Anggerik imann9969@yahoo. Nilai : Menjaga kebersihan.com 3 . BBM : Petikan http://www. http://www. 2. Nilai : Memelihara Persekiran – pencemaran alam sekitar 2. BBM : Komputer – Link Interaktik internet Set Induksi ( 5 Minit ) 1. Guru mengemukakan soalan berkaitan tayangan video yang ditunjukkan.Kesan masing setelah menerokai laman web tersebut. Langkah 1 1. 3. Guru memberi penjelasan mengenai pencemaran alam sekitar yang semakin berleluasa.

Murid diminta menyenaraikan kesan-kesan tersebut terhadap kehidupan manusia dengan bimbingan guru. BBM : Tonton dilaman web .HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Langkah 2 1.html 2. LCD. Murid membaca dan memahami sambil guru memberi penjelasan.Komputer PC.Komputer PC. Langkah 3 1.tripod. Guru mempamerkan slaid-slaid mengenai akibat pencemaran alam sekitar yang banyak berlaku sejak akhir-akhir ini. imann9969@yahoo. BBM : Petikan teknik menulis karangan dilaman web . Nilai : Kesedaran kejadian tanah runtuh. Murid diminta melayari laman web mengenai teknik menulis karangan jenis tidak berformat ( 10 minit ) http://skdarau.youtube.com/watch?v=rG0mxCo61Ac 3.com 4 . ( 15 minit ) 2. 2. LCD.Akibat Pencemaran alam sekitar . http://www. Mod: Penerokaan.com/petua. Murid juga dipertontonkan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Bukit Antarabangsa melalui laman web. 1. Mod: Aplikasi 1.MS Power Point.

D.com/photos/24596121@N08/262899 4649/in/set-72157604093725817/ imann9969@yahoo. Setiap kumpulan diminta membina ayat yang lengkap –pendahuluan.E dan F -BBM : Buku latihan Nilai : berani mencuba -Penilaian : Membina rangka karangan – isi-isi penting Media -Pengajaran : media tayang kaku ( slaid power point ) Penutup ( 3 minit ) 1. Guru memasukki laman web dan membuat rumusan mengenai keindahan alam sekitar yang perlu dihargai. -Nama kumpulan: A. Guru menunjukkan rangka karangan untuk menulis karangan yang bertajuk “ Kesan-kesan ( 12 minit ) Pencemaran Alam Sekitar “. .flickr. -Mod: Aplikasi -Mod: Komunikasi.MS Power Point 3.C.Nilai : Memberi tumpuan http://www. Murid boleh berkomunikasi dengan guru melalui e-mail sekiranya ada masalah untuk menulis karangan tersebut. 2. 4.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Langkah 4 1.B. 5.com 5 .nilai-nilai murni. Setiap murid diminta menulis sebuah karangan yang lengkap bertajuk”Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar” sebagai latihan. Mod: Tutorial. Murid dibahagikan kepada 6 kumpulan.isi penting ( 4 isi ) dan penutup. .

Pendekatan ini juga sesuai untuk aktiviti pemulihan dan pengayaan. menyediakan latihan dan menilai pencapaian.setiap perisian pendidikan mengandungi satu atau lebih daripada komponen berikut iaitu mempersembahkan maklumat . Situasi yang sesuai untuk menggunakan pendekatan tutorial ialah murid mempunyai pelbagai kebolehan dan kecerdasan. Sekiranya guru yang mengajar tiada. Secara umum.cakera keras ataupun laman web. Perisian pendidikan seperti ini lebih mudah diadaptasi oleh guru.guru bertugas luar dan kelas diselia oleh guru ganti. Contoh: Tahun : 4 Tajuk : Leterasi Alam Sub Tajuk : Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar imann9969@yahoo. Penggunaan ICT untuk pembelajaran tutorial sesuai digunakan untuk kelas yang mengandungi kemampuan belajar yang berbeza. guru ganti akan mudah untuk membuat penyeliaan.murid yang sukar mengikuti pengajaran guru ( pemulihan ) dan aktiviti pengayaan.Sebahagian besar perisian pendidikan yang digunakan dalam pembelajaran tutorial direka bentuk berdasarkan kepada model tradisional P&P dan model transmisi yang melihat guru sebagai pemyampai maklumat utama dan murid sebagai penerima. PENGGUNAAN ICT DALAM PEMBELAJARAN TUTORIAL Kaedah ini digunakan untuk menyampaikan kandungan pelajaran berdasarkan urutan yang telah ditetapkan.Alat ICT yang selalu digunakan untuk pembelajaran tutorial ialah komputer dan perisian pendidikan sama ada yang disimpan di dalam CD-ROM.com 6 . membimbing .HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1.

mendorong murid terlibat secara lebih aktif dalam imann9969@yahoo. Murid melihat persembahan Power Point mengenai pencemaran alam sekitar di Malaysia 2. Guru memberikan alamat laman web untuk mendapatkan maklumat : http://www.youtube.Pendekatan ini serasi dan menyokong pendekatan constructivism. PENGGUNAAN ICT DALAM PEMBELAJARAN PENEROKAAN Penggunaan ICT untuk pembelajaran penerokaan berlaku apabila ICT digunakan sebagai medium untuk mencari dan mengakses maklumat daripada CD-ROM.portal maklumat dan sebagainya.com 7 . ICT sesuai digunakan untuk pembelajaran penerokaan bagi pembelajaran yang berbentuk inkuiri penemuan.pengalaman pembelajaran yang autentik dan pengetahuan yang dibina melalui interaksi sosial.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Aktiviti : 1.com/photos/24596121@N08/2628994649/in/set72157604093725817/ 2. Kelebihan menggunakan ICT untuk pembelajaran penerokaan ialah memberi peluang kepada murid untuk menentukan haluan dan kemajuan pembelajaran masing-masing.Internet.murid boleh mengawal dan menentukan maklumat yang diterima melalui ICT. Dalam pembelajaran penerokaan.pembelajaran yang menjurus kepada penyelesaian masalah kehidupan sebenar.com/watch?v=1qDlEh8vctI http://www.aktiviti yang berkaitan kajian masa depan dan aktiviti pembelajaran berbentuk simulasi.flickr.iaitu teori pembelajaran yang memberi penekanan kepada pemikiran kritis.penyelesaian masalah.

Aktiviti berbentuk simulasi Contoh: Tahun : 4 Tajuk : Leterasi Alam Sub Tajuk : Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar Aktiviti : Murid meneroka laman web mengenai Kesan-kesan Pencemaran Alam Sekitar menggunakan 'enjin pencari'. mengkelas.scribd. membuat kesimpulan dan mempersembahkan hasil pembelajaran. Murid juga boleh memberikan tumpuan aktiviti pembelajarann yang autentik.tripod.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt http://skdarau. imann9969@yahoo. Penggunaan ICT secara bermanafaat membolehkan murid berbincang. mencari maklumat.com 8 .memberi peluang kepada murid untuk menangani masalah sebenar di dalam kelas dan memberi peluang kepada guru menerapkan teori pembelajaran moden seperti constructivism. Kelebihan menggunakan ICT sebagai alat aplikasi ialah guru boleh mengemukakan soalan dan masalah yang mencabar minda murid disamping murid dapat meningkatkan kecekapan dan ketepatan hasil pembelajaran.com/petua. Situasi yang sesuai untuk menggunakan pendekatan penerokaan ialah pembelajaran secara inkuiri dan pembelajaran berasaskan penyelesaian masalah.multiple intelligence dan lain-lain.html 3.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- pembelajaran. http://www. menyusun. Aktiviti berkaitan Kajian Masa Depan (KMD). PENGGUNAAN ICT DALAM PEMBELAJARAN APLIKASI ICT dikatakan sebagai alat aplikasi apabila membantu murid melaksanakan tugasan pembelajaran.

menerima dan berkongsi maklumat. grafik. Kemajuan ICT membolehkan komunikasi dilakukan dalam pelbagai mod seperti teks.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Contoh : Tahun: 4 Tajuk : Lestari Alam Sub Tajuk : Akibat pencemaran alam sekitar – Tanah runtuh Aktiviti : Murid juga dipertontonkan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Bukit Antarabangsa melalui laman web. imann9969@yahoo. Pelajar berkomunikasi dengan pelajar di sekolah yang sama atau dari sekolah yang lain melalui e-mail untuk mengongsi maklumat yang ditemui sama ada untuk tujuan perbincangan atau memberi cadangan pelaksanaan tugasan/projek . arahan tugasan untuk tindakan pelajar selanjutnya ke dalam laman web di pautan Mesej Guru . Guru berkomunikasi dengan pelajarnya dengan memasukkan maklumat seperti cadangan. audio dan video.com/watch?v=rG0mxCo61Ac 4.youtube. PENGGUNAAN ICT SEBAGAI ALAT PEMUDAH KOMUNIKASI ICT dapat membantu murid dan guru menghantar. Maklumat ini disimpan dalam laman web untuk diakses oleh pelajar yang lain. http://www. Pelajar dapat menghantar tugasan dan hasil projek kepada guru melalui e-mail dan bahan-bahan ini kemudian disimpan dalam laman web untuk diakses oleh pelajar yang lain. Misalnya dalam pautan email Pelajar dan Cadangan Pelajar.com 9 .

video dan teks dalam satu persembahan menjadikan persembahan menarik. antaranya Microsoft power point dan Harvard Graphics. 2.grafik.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Soalan ( 2 ) Bahan Bantu Mengajar .Terdapat pelbagai jenis perisian yang telah diperkenalkan.com 10 .2 Bahan Bantu Mengajar .Persembahan Elektronik 2.audio.Persembahan Elektronik Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun 4 Tajuk Aktiviti : Unit 11-Lestari Alam : Menulis karangan – Tajuk “ Kesan-kesan Pencemaran Alam Kepada Kehidupan Manusia “ ( MS Power Point ) imann9969@yahoo.memberi motivasi dan mudah difahami oleh pengguna.1 Pengenalan Persembahan elektronik dalam pengajaran dan pembelajaran menjadi alat bantu mengajar dan bahan bantu mengajar. yang semakin digemari oleh guru-guru di sekolah. Menurut Shaifol (2004) penggunaan unsur animasi.

1 Pengenalan Penerbitan Atas Meja atau dipanggil Desktop Publishing membenarkan integrasi teks dan grafik dari pelbagai sumber dan menukarkannya kepada hampir kesemua jenis penerbitan untuk dilihat semula.poster dan kad jemputan.Adobe PageMaker dan Microsoft Word. Bahan-bahan penerbitan yang dibina termasuklah brosur.majalah.Brosur juga lebuh mudah dibaca dengan ringkas .com 11 . 3.2 Bahan Bantu Mengajar – Penerbitan Meja / Brosur Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun 4 Tajuk Aktiviti : Unit 11 – Lestari Alam : Menulis Karangan “ Kesan-kesan Pencemaran Alam Kepada Kehidupan Manusia “ ( Microsoft Word ) imann9969@yahoo.dicetak atau untuk digunakan pada internet.oleh itu brosur menjadi pilihan utama dalam mempromosikan sesuatu perkara. Brosur sering digunakan untuk memberi maklumat umum sesuatu perkara atau peristiwa.kad perniagaan.Penerbitan Meja / Brosur 3.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Soalan ( 3 ) Bahan Bantu Mengajar.Bebarapa perisian yang biasa digunakan untuk menghasilkan penerbitan meja termasuklah Microsoft Publisher.

youtube.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- ( 4 ) Senarai lima ( 5 ) URL / alamat laman web yang berkaitan Rancangan Pelajaran Harian ( RPH ) yang dibina. 1. http://www. 3.flickr. 2.com/petua. 5.html http://www. 4.com 12 .com/photos/24596121@N08/2628994649/in /set-72157604093725817/ imann9969@yahoo.tripod.scribd.com/watch?v=1qDlEh8vctI http://www.youtube.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt http://www.com/watch?v=rG0mxCo61Ac http://skdarau.

2. imann9969@yahoo. Klik pada untuk paparan slaid seterusnya.4 guna on mouse klick untuk memaparkan teks pada skrin serta kesan bunyi dan animasi.Cara-cara penggunaannya adalah seperti berikut : Slaid : 1 Slaid : 2 Slaid : 3 Slaid : 4 1.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Soalan ( 5 ) Manual pengguna untuk alat bantuan mengajar yang telah dibina serta huraian cara penggunaannya Bahan Bantu Mengajar iaitu persembahan elektronik yang digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang dirancang diaplikasikan pada langkah kedua dan keempat. Slaid 1 . Dalam langkah pengajaran kedua slaid 1 hingga 12 digunakan.com 13 .

Klik bagi muzik latar sepanjang persembahan. 4. Guna on mouse klick untuk memaparkan gambar satu demi satu dan teks serta kesan animasi 5.com 14 . Klik bagi persembahan seterusnya atau klik untuk kembali ke slaid 4 Slaid : 6 Slaid : 7 Slaid : 8 Slaid : 9 Slaid : 10 imann9969@yahoo.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Slaid : 5 3.

7. 12. Slaid 13 – 23 diaplikasikan pada langkah pengajaran yang keempat. untuk slaid seterusnya atau klik untuk kembali 8. Klik ke slaid 4. 10. Muzik latar masih diteruskan untuk slaid 6 – 10. Cara-cara penggunaannya adalah seperti berikut : Slaid : 13 ( ) K e sa n -ke sa n P e nc e m a ra n A la m S e k ita r K e p a d a K e h id up a n M a n u s ia . Slaid : 11 Slaid : 12 9. Persembahan tamat di first slaid – tajuk utama. Guna on mouse klick untuk memaparkan teks dan kesan animasi klik untuk paparan seterusnya.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------6.com 15 . Slaid 12 merupakan end show bagi sesi ini dan klik untuk kembali ke first slaid – Tajuk Utama. 11. imann9969@yahoo. Guna on mouse klick untuk paparkan gambar dan teks serta kesan animasi.

*M eny eb abk an tan ah runtu h-g em p a b um i. Menu Utama – klik pada perkataan pendahuluan . *M en y eb ab k an p ers ek itaran k otor-k eru g ian h arta b en d ak eh ilan g an n y a w a-m em p en g aru h i p em b u a tan m ak an an k os m en in g k at.m eru g ik an –k e w an g a n.com 16 . *B an jir-p arit ters u m b a t-air tid ak d ap at m en g alir-lau t-s u n g ai.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------1. Slaid : 14 P e n d a h u lu a n Is i-is i P e n tin g P e n u tu p 3. imann9969@yahoo. *P e nc em ara n a la m sek itar-ta na h -uda ra -a ir. 2. Guna on mouse klick untuk memaparkan teks dan AutoShapes serta kesan bunyi dan animasi.ek o n om im eng anc a m k es elam ata n d an ny aw a m an us ia. Slaid : 16 Slaid : 17 Is i 2 Is i 1 * H ak is an tan ah . isi-isi penting dan penutup untuk paparan slaid yang berkenaan Slaid : 15 *Isu p e n ce m a ra n – p e ring kat na sio na l – g lob a l. Klik untuk paparan slaid seterusnya – Menu Utama. *M e ng g ug at k e siha ta n -m eng g a ng g u e ko siste m -ke h id up a n-a la m se m esta .

*P em b iak an n y am u k – p en y ak it . untuk kembali ke Menu Utama dan Klik paparan seterusnya.b an jir k ilat Slaid : 20 Slaid : 21 *P en c em aran alam s ek itar -k es an y an g b u ru k terh ad ap d u n ia. *M an u s ia b ertan g g u n g j aw ab -m em u lih ara alam s ek itar T u lis k aran g an y an g len g k ap b erd as ark an ran g k a k aran g an y an g telah d ib in c an g k an . 7. Slaid : 22 6.com 17 . Slaid 22 merupakan end show bagi sesi ini.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Slaid : 18 Is i 3 Slaid : 19 Is i 4 *K es an terh ad ap atm osfera-m en g u ran g k an j arak p en g lih atan -j ereb u *G an g g u an s is tem p erp aritan -air b ertak u n g -k ead a an tid ak s eles a -m en g g an g g u p ers ek itaran . Guna on mouse klik bagi paparan teks. *P erlu d itan g an i s eg era -k eh id u p an terj ejas -d u n ia ak an m u s n ah . bagi 5. T aju k K aran g an : K es an -k es an P en c em ar an Al am K ep ad a K eh id u p an M an u s ia .AutoShapes serta kesan bunyi dan animasi. 4. imann9969@yahoo. Klik bagi perdengarkan muzik latar sebagai penutup.

ibu bapa dan ahli masyarakat yang prihatin. ia bukan hanya mampu membantu tugas-tugas pengurusan dan pentadbiran. Antara program yang dilaksanakan adalah program latihan dan pendidikan ICT diperluaskan lagi di peringkat sekolah. pelajar.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Kesimpulan Penggunaan teknologi komputer dalam bidang pendidikan bukanlah sesuatu yang baru. Kepesatan teknologi ini perlu dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh pendidik dan pelajar demi memartabatkan lagi pendidikan ke arah kecemerlangan pendidikan. Malaysia tidak ketinggalan dalam menikmat arus pembangunan berasaskan komputer in. Penggunaan komputer dalam peruses pengajaran dan pembelajaran yang melibatkan aplikasi seperti internet dapat membantu pengurusan dan pembelajaran di dalam dan luar bilik darjah yang secara langsung melibatkan pendidik. Sisiten pendidikan yang berkembang pesat selaras dengan kehendak dan aspirasi negara ini perlulah mengaplikasikan ICT khususnya dalam penggunaan tenologi computer supaya system pendidikan tidak ketinggalan jauh berbanding dengan Negara maju. Konsep pembelajaran berasaskan peralatan teknologi komunikasi (ICT) dianggap semakin popular dan pentaing untuk meningkatkan lagi tahap pencapaian seseorang pelajardi dalam pelajarannya. Kajian menunjukkan stail pembelajaran pelajar banyak mempengaruhi hasil pembelajaran. malah telah lama diperkenalkan di negara-negara maju seperti Amerika dan Eropah sejak awal 60an lagi. tetapi berpotensi sebagai alat untuk mengayakan lagi persekitaran pengajaran dan pembelajaran bagi hamper semua mata pelajaran. Walaupun terdapat masalah yang timbul ianya bukan satu isu yang tidak boleh diatasi malah kerajaan telah membuat pelbagai perancangan dan perlaksanaan seperti Rancangan Malaysia Kesembilan 2006 – 2010 dalam memartabatkan ICT di Malaysia. imann9969@yahoo.com 18 . prauniversiti dan IPT. Dalam konteks pendidikan.

imann9969@yahoo. Akhir kata saya memohon maaf atas segala kekurangan yang ada dalam tugasan ini. serta doa restu daripada kedua ibu bapa saya.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan limpah kurnianya saya dapat menyempurnakan “TUGASAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DALAM PENDIDIKAN” Penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam pengajaran dan pembelajaran sangat bersesuaian dalam kurikulum.com 19 . panduan dan tunjuk ajar serta bantuan yang tidak pernah jemu sehingga sempurnanya tugasan ini dengan jayanya. Mudah–mudahan Allah SWT yang Maha Pemurah. Amin. Teknologi ini menyokong pendekatan pengajaran dan pembelajaran kerana dapat memberi pelauang kepada murid belajar secara berkesan. melimpahkan ganjaran yang berlipat ganda dan taufik hidayahNya kepada kita semua. Nor’aini Binti Mohamed Nor yang banyak memberi perhatian. Sesungguhnya yang baik itu datang dari pemberian Allah dan segala kekurangan dan kelemahan itu datang dari kami. Tidak lupa juga kepada tutor kesayangan kami Pn. Penghargaan ini juga kami tujukan kepada Open University Malaysia dan Kementerian Pelajaran Malaysia yang memberi peluang kepada saya untuk menimba pengetahuan di samping rakan-rakan yang sentiasa memberi dorongan dan semangat. Kami juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada isteri dan anak-anak yang sangat memahami.

Madya Dr.Subahan M.Dr.HBEF2303 TEKNOLOGI Maklumat Dalam Pendidikan Ab Rashid Bin Md Ihsan 660916-10-5325 OUMSept2008 IPTeknikKL ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bibliografi 1.com 20 .com/watch?v=1qDlEh8vctI 2.org.htm 8.youtube.gov.com/petua.flickr. Penggunaan Microsoftpowerpoint EA. http://www.Prof.com/photos/24596121@N08/2628994649/in/set72157604093725817/ 6.scribd. Lilia Halim.Meerah.asp 7.com/doc/400639/alam-sekitar-ppt 3.sabah.my/bm/kenali_sabah/alam_pencemaran. http://www. http://www. http://www.audit. http://skdarau. http://www.193.youtube. imann9969@yahoo.tripod. http://www.my/Link2.Prof.html 5.com/watch?v=rG0mxCo61Ac 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times