UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE DREPT ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLI CĂ SPECIALIZAREA DREPT

CAIET DE PRACTICĂ

TUTORE

STUDENT

1

str.PREZENTAREA GENERALĂ A PARTENERULUI DE PRACTICĂ 1. 27/2002 şi cererile de informaţii publice formulate în temeiul Legii nr. potrivit competenţei stabilite prin Codul de procedură civilă. Actele normative privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar sunt disponibile pe site-ul CSM. să încuviinţeze începerea executării de către executorul judecătoresc şi să soluţioneze contestaţiile la executare. În cadrul acestei judecătorii funcţionează doua secţii: Secţia civilă (cu sediul in Iaşi. modificată şi completată prin Legea nr. b. respectiv penală. Petiţiile formulate în condiţiile O. Instanţa a stabilit. in care işi desfăşoară activitatea 45 de complete.Grigore Ureche. Judecătoria Iaşi îşi desfăşoară activitatea în baza Constituţiei României şi a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. pentru fiecare tip de cauză. 544/2001 se depun zilnic la biroul de informare şi relaţii publice Detalii sunt disponibile în secţiunea “alte informaţii”. Lazăr. nr. din care31 in materie civilă şi 14 in materie penală.Prezentarea de ansamblu a partenerului de practică. contestaţiile formulate in temeiul dispoziţiilor Legii nr. Competenţa teritorială În jurisdicţia Judecătoriei intră municipiul Iaşi. Presa are acces direct la purtătorul de cuvânt. Sf. bloc Gheorghe Şonţu)şiSecţia penală (cu sediul în Iaşi. Activitatea economică-financiară a Judecătoriei Iaşi este asigurată de departamentul economico-financiar şi administrativ din cadrul Tribunalului Iaşi. Competenţa Judecătoriei Iaşi a. comercială şi penală. nr. 2 . 3. 83/2010.G. Judecătoria este competentă în materie de executare silită să învestească cu formulă executorie titlurile executorii. Competenţa materială Activitatea Judecătoriei Iaşi priveşte judecarea în primă instanţă a cauzelor de natură civilă. termenele ce sunt utilizate in sistemul de asociere automată. Repartizarea cauzelor are loc prin sistem aleatoriu computerizat. De asemenea. 275/2006. str. 2) Există cinci săli de judecată. prin hotărâre a colegiului de conducere. nr. în domeniul penal are spre soluţionare cauze care vizează punerea în executare a hotărârilor penale definitive şi incidentele ivite în cursul executării acestora. prin e-mail sau telefonic în condiţiile detaliate în secţiunea “alte informaţii”. oraşul Podu Iloaiei şi un număr de 42 de comune cu satele aferente.

... respectiv... drept comercial..... vanzare . dreptul 3 .......... construire constructii ( rezidentiale sau birouri ) ...... dreptul investitiilor si achizitiilor publice ....... Dintre aceştia activează 30 de grefieri de şedinţă în Secţia civilă.. contracte civile . 7 grefieri de şedinţă în Secţia penală ....... Cabinet avocat ......... conciliere prealabila... este format din avocati membri ai Baroului IASI() si va acorda sprijin in orice probleme legate de contracte comerciale ........ Din personalul conex fac parte: 5 aprozi. Avocatiii Cabinetului ... mosteniri ).....drept civil ( revendicari mobiliare ......... Activitatea de consultanta juridica si reprezentare in instantele de judecata din Romania recomanda Cabinetul in orice problema legala ...2... executarea silita mobiliara si imobiliara a creantelor Dvs... tranzactii imobiliare. asigurand reprezentare arbitraj comercial la Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. litigiu ....... colaborand cu dezvoltatori imobiliari. un agent procedural şi un conducător auto. Sau: Cabinetul de avocatura ....... imobiliare...... Corpul personalului auxiliar de specialitate este format din 78 de grefieri şi grefieri ..... Cabinetul acorda clientilor reprezentare si asistare in IASI pentru recuperarea in natura a imobilelor preluate abuziv de stat in perioada comunista cat si pentru obtinerea de titluri de despagubire convertibile in bani sau actiuni la Fondul Proprietatea......acorda asistenta juridica de specialitate la vanzare teren intravilan si cumparare terenuri intravilane. un număr de 78 de posturi de personal auxiliar...i si desfasoara activitatea in Bucuresti..... Corpul magistraţilor este format din 50 judecători din care 5 sunt judecători stagiari..Structura organizatorică a partenerului de practică. Personalul Judecătoriei Schema de personal a Judecătoriei Iaşi cuprinde un număr de 50 de posturi de judecători........ Evidenţa nominală a personalului instanţei este disponibilă în secţiunea „Organizare”.cumparare..au dob�ndit o solida experienta practica in urmatoarele domenii: ...arhivari...... reprezentare in domeniile mai sus mentionate prin avocat la Inalta Curte de Casatie si Justitie... contracte civile ... 7 posturi de personal conex şi 3 posturi de personal contractual.........

afacerilor ( infiintari si modificari societati comerciale . OBIECTIVELE ŞI COMPETENŢELE DOBÂNDITE ÎN CADRUL STAGIULUI DE PRACTICA)din modelul postat pe site 4 . TEMATICA. dreptul muncii. dreptul concurentei .4 (2. drept international privat . litigii comerciale ). dreptul transporturilor . drept financiar-bancar-vamal. drept administrativ . dreptul proprietatii intelectuale . recuperare de creante. privatizari . contracte comerciale . investitiii si achizitii publice . sau: -Cabinet notarial -Executor judecatoresc -Directie sau Serviciu juridic din institutiile publice -Oriunde altundeva unde ati(?)efectuat practica conform celor enumerate la pag. drept constitutional.

DESCRIERE DE ANSAMBLU A STAGIULUI DE PRACTICĂ Studiu despre: Uzucapiune . Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii. ca fapt juridic. in primul rand a mijloacelor de productie. De exemplu.. Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza. Reprezinta un mod dobandire a dreptului de proprietate asupra unui bun prin posedarea neintrerupta a acestuia in termenul si in conditiile cerute de lege Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale.4. Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale. a dreptului de autor. 1. Persoana careia ii apartine un drept sau ii revine o obligatie in mod direct. in primul rand a mijloacelor de productie. conceput de legiuitor ca o sanctiune a pasivitatii adevaratului proprietar. o persoana poate fi titulara a dreptului de proprietate. a unui drept de creanta etc. reprezinta un mod originar de dobandire a dreptului de proprietate.Drept Civil Uzucapiunea.calitate procesuala pasiva . ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… 5 . ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………… ………………. Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale. in primul rand a mijloacelor de productie. Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

nr. I. SPETA Prin sentinta civila nr.77 ml imobilul din str.03. mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.40 ml . O. str. s-a respins aceasta cerere ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva Pentru a pronunta aceasta sentinta. O.70 mp. nr. ca un veritabil titular al dreptului real asupra imobilului. dezinteresandu-se vreme indelungata de bunul sau.2006 a Judecatoriei sectorului 5. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …. sector 5 si. pentru ca institutia uzucapiunii sa isi atinga finalitatea. in suprafata de 200 mp. E. 14. sub nr. latura de V pe o lungime de 16. nr. 11984/302/2006. . 448 R/30..I. ramasa definitiva si irevocabila prin decizia civila nr. alt corp compus din hol si bucatarie. intregul imobil teren si constructii avand urmatoarele vecinatati: latura de N pe o lungime de 47. care se comporta.57 mp. in contradictoriu cu paratii I. 18. Consum de resurse (mijloace de productie. dreptul de proprietate asupra terenului situat in Bucuresti. care. forta de munca. nr.F. nr.00 ml. F. la randul sau.teren in posesia proprietarului din str.88 mp din Bucuresti. str. a chemat in judecata pe paratii I. latura de S. instanta a avut in vedere ca prin cererea formulata si inregistrata pe rolul acestei instante la data de 06. respectiv casa de locuit compusa din 3 camere. latura de E pe o lungime de 20. reclamanta M. 18. E. si I. O. totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare. 16 sector 5.72 ml imobilul din str.2007 a Tribunalului Bucuresti Sectia a IV-a Civila . O. O. bilete de banca nationale si traine) Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide. solicitand instantei sa pronunte o hotarare prin care sa constate dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului situat in 6 . precum si prin accesiune imobiliara artificiala dreptul de proprietate asupra constructiilor edificate pe acesta. marchiza. 16. prin uzucapiunea de lunga durata. Totodata s-a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata din oficiu cu privire la cererea reclamantei de constatare a dobandirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de teren de 658. creeaza o aparenta a dreptului de proprietate in beneficiul unei terte persoane.09. si I. s-a admis in parte cererea formulata de reclamanta M. 7215/13. . O. in consecinta.11. in suprafata utila de 14.………………… Din punct de vedere contabil.str.pe o lungime de 46.2006. constatandu-se ca reclamanta a dobandit. Prin urmare. bucatarie si camara in suprafata utila de 48. se impune ca actiunea in justitie sa fie promovata in contradictoriu cu adevaratul proprietar al imobilului.

Considerind indeplinite conditiile prev.88 mp din Bucuresti. va respinge aceasta cerere. astfel cum o obliga art. O.88 mp (conform masuratorilor expertului numit in cauza). I. sector 5 si. str. in suprafata de 200 mp. Pe cale de consecinta. lund teren dintr-un teren viran. nr. paratii I.88 mp fiind luata in stapanire de reclamanta. nr. diferenta de teren de 658. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Fata de situatia de fapt mai sus retinuta.88 mp din Bucuresti. Pe fond. prin uzucapiunea de lunga durata. respectiv de 858. 1169 cod civil. 16 sector 5. nr. E. Dimpotriva. sub nume de proprietar. Astfel. 7 . instanta a retinut ca reclamanta a exercitat si exercita in mod continuu si neintrerupt. Instanta a mai avut in vedere. posesia asupra terenului in suprafata de 200 mp. Cu alte cuvinte. 16. Or. O. inclusiv. nu exista nici un indiciu si nici o proba la dosar ca autoarea paratilor sau paratii i-ar fi instrainat reclamantei si restul de 658. 16 sector 5 din anul 1969 si pana in prezent. din declaratiile martorelor audiate in cauza. O. continua. neintrerupta. 16.1847 si 1890 C.civil si dovedit faptul ca reclamanta a exercitat o posesie utila. str. O. F. nr. a calitatii procesuale pasive cu privire la suprafata de teren de 658. 16. 16 sector 5. in consecinta. atata timp cat nu este dovedit ca autoarea paratilor a avut in proprietate toata suprafata de teren solicitata de reclamanta. categoria de folosinta constructii si curti. toate probele de la dosar indica ca autoarea paratilor a instrainat reclamantei numai suprafata de teren de 200 mp. nr. str. proprietate particulara. str. nr. (care foloseste expresia reclamanta si-a extins proprietatea. pur si simplu prin ocupatiune potrivit martorei O. netulburata si sub nume de proprietara asupra terenului in suprafata de 200 mp. imobilul situat in str. din Bucuresti. sector 5 a fost inscris cu teren in suprafata de 202 mp. sector 5. instanta urmeaza sa admita in parte actiunea acesteia si sa constate ca a dobindit. intocmite pe baza de declaratii in anul 1986. O. cu posesor de parcela la data intocmirii evidentelor A. O. dreptul de proprietate asupra terenului situat in Bucuresti. instanta apreciaza ca actiunea reclamantei este intemeiata in parte.88 mp. str. instanta considera ca reclamanta nu a facut dovada in cauza. nu au calitate procesuala pasiva cu privire la cererea reclamantei de constatre a dobandirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de teren de 658. si I. instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata din oficiu cu privire la cererea reclamantei de constatare a dobandirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de teren de 658.de art. I. in afara inscrisurilor mai sus mentionate si raportul de expertiza tehnica imobiliara intocmit de expert LG. ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.Si in evidentele cadastrale ale Primariei Municipiului Bucuresti. din Bucuresti.88 mp.

atit din declaratia martorelor.p. bucatarie si camara in suprafata utila de 48. 488 si 492 C. Se va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.57 mp. vazand art. ca reclamanta a construit pe terenul in suprafata de 200 mp o casa de locuit compusa din 3 camere. Fata de cele aratate. Pronuntata .De asemenea. ca aceasta a dobindit. in suprafata utila de 14. in temeiul art.civil.Judecatoria Sectorului 5. compus din hol si bucatarie. Bucuresti NOTA: Aici puteti folosi orice alta speta. marchiza. instanta a mai retinut. prin accesiune imobiliara artificiala.70 mp. retinand caracterul retroactiv al uzucapiunii si faptul ca reclamanta a dovedit ca a edificat constructiile din mijloace proprii.cu mentiunea ca acesta sa corespunda cu studiul materiei.c. alt corp . si dreptul de proprietate asupra constructiei aratate mai sus.. 274 C. cit si din raportul de expertiza tehnica intocmit. 8 . instanta urmeaza sa constate.

motivul sau motivele pe care se întemeiază acţiunea şi care ar justifica admiterea sa). Intervenţia În nume propriu NOTA. Depun acţiunea în_____exemplare. anexez chitanţa nr.______(se indică textul de lege). Reprezentînd taxa de timbru şi următoarele înscrisuri : (se recomandă să fie precizate pentru a face dovada. Dovada acţiunii înţeleg să o fac cu interogatoriul pîrîtului(ei). medico-legală privind stabilirea_______. partaj. care urmează să fie citată cu menţiunea prezentării la interogatoriu. revendicare. De asemenea. Cer.a scrisului etc. îmi intemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. prenumele şi domiciliul acestora). contabilă.Documente model studiate: Cererea de chemare în judecată DOMNULE PREŞEDINTE Subsemnatul(a)________________domiciliat(ă) în_______________ Formulez CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ a pîrîtului(ei)___________domiciliat(ă) în___________pentru ca să fie obligat(ă) la (se precizează obiectul acţiunii cît şi valoarea sa dacă este vorba de acţiuni cu caracter patrimonial. unul pentru instanţă şi______pentru a se comunica pîrîtului(ei) odată cu citaţia. expertiză (tehnică. Depun şi timbru judiciar în valoare de______lei Data redactării____________ Semnătura__________ DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI_____________ 1. valoare necesară stabilirii taxei de timbru). cum ar fi :pretenţii. de asemenea..).____din data de_____în valoare de____lei. cu cercetare locală şi cu martorii : (se va indica numele. în caz de dispariţie.Aici puteti folosi orice model folosit in instanta. MOTIVELE ACŢIUNII : În fapt (se enunţă starea de fapt. iniţiala. că au fost totuşi depuse). împărţire de bunuri comune etc. În drept. 9 . obligarea pîrîtului(ei) la plata cheltuielilor de judecată pe care le voi face cu acest proces.

10 . Semnatura tutore.crt. Semnatura cadru didactic coordonator.5. FIŞA DE OBSERVAŢIE/EVALUARE A STUDENTULUI DE CĂTRE TUTORE/CADRU DIDACTIC COORDONATOR PRACTICĂ SPECIALIZARE Nr. Data Ora Observatii Data.

copiator.programe informatice specifice etc. 11 .Realizarea corecta a lucrarilor specifice corespunzatoare profilului partenerului de practica 3. FIŞA DE EVALUARE POSTSTAGIU DE PRACTICĂ A.imprimanta.formulare.Dezvoltarea altor abilitati necesare adaptarii la mediul profesional -utilizarea calculatorului si programelor specifice de lucru -utilizarea limbajului adecvat categoriei de personae de care se ocupa Nivelul competentelor dobandite 1 2 3 4 5 -utilizarea corespunzatoare a documentelor folosite in institutie(legi.6.calculator.deciziilor.etc.COMPETENTELE OBTINUTE A.Utilizarea corecta a metodelor de lucru alese 2.proiecte. -familiarizarea cu circuitele functionale ale institutiei.) -familiarizarea cu diferite circuite ale: informatiilor.Dezvoltarea abilitatilor de relationare(comunicare. din institutie.aplicative 1.fise.lucru in echipa) 4.) -utilizarea instrumentelor din dotarea institutiei(telefon.raportarilor ierarhice etc.documentelor. Competente instrumental.fax.

COMPETENTE ATITUDINALE: .foarte mare .mic. 4. Semnatura tutorelui. 3-satisfăcător. DATA.nesatisfăcător. -promovarea bunului renume al universitatii Spiru Haret prin comportamente dezirabile social si diseminarea pozitiva a activitatilor acesteia.nationale sau europene. 1. OBSERVATII: 12 . 2.armonizarii climatului de lucru. Legenda: Nivelul competenţelor dobândite: 5. -autoevaluarea satisfactiei muncii in vederea orientarii in cariera -valorificarea potentialelor individuale prin promovarea initiativei si creativitatii. B.optimizarii si eficientizarii activitatii in institutia partenera de practica.dezvoltarea atitudinilor empatice fata de persoanele din grupul tinta -cultivarea responsabilitatii individuale .mare.collective si sociale in institutie si fata de grupurile tinta.-utilizarea protocoalelor specifice institutiei(domeniului)locale.

De obicei in aceasta rubrica tipic romaneasca se completeaza numai daca este cazul! 13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful