GEOGRAFI - TINGKATAN 3 Kedudukan

RUJUKAN GRID 1. Terdapat garisan menegak dan mendatar di atas peta topografi yang dinamakan garisan grid. 2. Garisan grid berfungsi untuk menentukan kedudukan lokasi di atas peta. 3. Garisan menegak dinamakan garisan timuran sementara garisan lintang dinamakan garisan utaraan. 4. Garisan timuran dan garisan utaraan dinomborkan secara berurutan.

5. Persilangan garisan timuran dan garisan utaraan akan membentukkan segiempat yang dinamakan

6. Dua angka pertama merujuk kepada garisan timuran manakala dua angka terakhir berdasarkan kepada garisan utaraan. Rujukan grid menunjukkan kedudukan sesuatu lokasi yang dinyatakan dalam 4 angka dan 6 angka. . Untuk menyatakan rujukan grid sesuatu lokasi di atas peta. Rajah di bawah menunjukkan kedudukan sesuatu ciri geografi berdasarkan rujukan grid 4 angka. Rujukan Grid 4 Angka 1. 7. angka garisan timuran perlu dinyatakan dahulu. 3. (a) Rujukan Grid 4 angka untuk Kampung Setia ialah RG1206. kemudian diikuti dengan angka garisan utaraan. 2.rujukan grid. Rujukan grid 4 angka menunjukkan kedudukan sesuatu kawasan yang agak luas di atas peta seperti kawasan kampung dan kawasan tanaman.

(b) Kilang terletak di segiempat grid RG1006. .

. masjid atau puncak bukit. 3. 2. Rujukan grid 6 angka menunjukkan kedudukan ciri geografi yang seakan-akan sebuah titik seperti sekolah. Rajah di atas menerangkan kaedah menentukan beberapa lokasi dengan menggunakan rujukan grid 6 angka. Segiempat grid perlu dibahagikan kepada 10 bahagian secara anggaran untuk mendapatkan angka ketiga garisan timuran dan garisan utaraan.Rujukan Grid 6 Angka 1.

Contohnya. Ketinggian di atas peta ditunjukkan oleh : (a) Stesen trigonometri (b) Tanda aras (c) Tanda tinggi (d) Garisan kontur (e) Ton atau warna (f) Lorekan . KETINGGIAN 1. kilang terletak di garisan timuran 214 dan garisan utaraan 163. Ini bermakna rujukan grid kilang ialah 214163.

.

Perbezaan antara sesuatu garisan kontur dinamakan selang kontur. 4. . Rajah di atas menunjukkan cerun landai dan cerun curam yang dilukis berdasarkan garisan kontur. Setiap garisan kontur mempunyai nilai ketinggian yang sama. 5. 6. contohnya 30 meter atau 50 meter dari aras laut. 2.KONTUR DAN KERATAN RENTAS 1. Kontur juga menunjukkan pandangan bentuk muka bumi melalui keratan rentas. Kawasan yang tidak mempunyai garisan kontur menunjukkan bentuk muka buminya adalah rata dan bertanah pamah. 3. Pola garisan kontur menggambarkan ciri-ciri bentuk muka bumi di kawasan dalam peta.

Langkah-langkah untuk melukis keratan rentas bentuk muka bumi berdasarkan garisan kontur ialah : (a) Lukis garisan lurus yang merentasi kawasan yang hendak dilukis keratan rentasnya. (b) Letakkan jalur kertas selari di atas garisan XY.5. Tandakan titik persilangan antara garisan kontur dengan garisan XY. .

(d) Letakkan jalur kertas di bawah rangka graf. Paksi menegak menunjukkan ketinggian dilukis dengan skala yang sesuai. Paksi mendatar dilukis mengikut panjang garisan XY.(c) Bina rangka graf iaitu lukis rangka paksi menegak dan paksi mendatar. Plotkan ketinggian bentuk muka bumi berasaskan tandaan di atas jalur kertas. (e) Lukis garisan menyambungkan setiap titik .

Cerun curam mempunyai garisan kontur yang rapat.yang diplotkan untuk membentuk bentuk muka bumi. Labelkan keratan rentas bentuk muka bumi tersebut. . Cerun landai pula mempunyai garisan kontur yang jarang. Pelbagai Cerun yang Berdasarkan Garisan Kontur Cerun curam dan cerun landai 1. 2.

Cerun sekata 1. . Garisan konturnya mempunyai susunan berselang-seli antara susunan garisan kontur rapat dan garisan jarang.Cerun bertangga 1. Cerun sekata mempunyai jarak garisan kontur yang sama antara satu sama lain.

Cerun cekung dan cembung 1. 2. . Cerun cembung menunjukkan garisan kontur yang semakin jarang di atasnya. Cerun cekung menunjukkan garisan kontur yang semakin rapat di atasnya.

2. Lihat Rajah di bawah.Pelbagai Bentuk Muka Bumi Berdasarkan Kontur Bukit dan gunung 1. . Sekiranya kemuncaknya kurang daripada 1000 meter dinamakan bukit dan sekiranya melebihi 1000 meter dinamakan gunung. Merupakan bentuk muka bumi yang mempunyai kemuncak tinggi.

Lihat rajah di bawah. Sekiranya ketinggian melebihi 1000 meter dinamakan banjaran gunung. 3.Permatang atau rabung 1. . Bahagian cerun mempunyai garis kontur yang rapat menunjukkan bercerun curam. 2. Permatang merupakan tanah tinggi yang panjang tetapi sempit.

Kawasan tanah tinggi mempunyai permukaan rata dan luas. .Dataran tinggi 1. Garisan kontur bahagian cerun rapat menunjukkan cerunnya curam. 3. Garisan kontur di bahagian tengah jauh menunjukkan permukaannya rata. Lihat Rajah di bawah. 2.

Bentuk muka bumi yang menganjur dari kawasan tanah tinggi ke tanah pamah. Nilai garis kontur menghala ke tanah pamah semakin berkurang. Lihat Rajah di bawah.Susuh bukit 1. . 2.

Lurah terdapat di antara dua kawasan tanah tinggi dengan aliran sungai mengalir melaluinya. . Lurah 1. Garis kontur bahagian cerun rapat dan padat. 2. Lihat Rajah di bawah. 3. Bentuk muka bumi yang mempunyai lekukan yang panjang dan sempit. Lurah dapat dikenal dengan garisan-garisan kontur berbentuk 'V'. 2. Bentuk muka bumi yang bercerun curam.Tebing tinggi 1.

kol dan genting 1.Pelana. 3. . 2. Genting merupakan laluan yang sempit antara dua kemuncak gunung yang terbentuk akibat aliran sungai. Lihat Rajah di bawah. Pelana merupakan bentuk muka bumi di tanah tinggi yang berbentuk lekukan cetek antara dua puncak bukit. Kol adalah lekukan kecil antara kawasan tanah tinggi yang terdapat sungai mengalir.

.

Copyright © 2005 Kenshido International Sdn Bhd .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful