INSULA ŞERPILOR

1 Scurt istoric Insula Şerpilor este dispusă în Marea Neagră, în dreptul Deltei Dunării, la 42 Km (23 Mm) de ţărm. Cunoscută astăzi sub denumirea de Insula Şerpilor, era denumită în legendele mitologice, Insula Albă", Leuke sau Achilleis, de către navigatorii şi comercianţii care o foloseau pentru scurte escale. În timpul lui Mircea cel Bătrân (la sfârşitul domniei sale), puterea domnitorului s-a întins de-a lungul ambelor maluri ale Dunării, până la gurile acesteia şi pe coastele Mării Negre, inclusiv Insula Şerpilor. Din unele cronici ce redau raporturile lui Ştefan cel Mare cu unele colonii greceşti situate pe coastele Mării Negre, reiese că această parte a marii era "lac moldovenesc", domnitorul stăpânind şi insula. De foarte multe ori, domnitorul a capturat, în dreptul Insulei Şerpilor, vase ce duceau în robie tineri genovezi şi avuţiile prădate la Caffa. În secolele XVI - XVIII, când Marea Neagră se afla în stăpânirea Înaltei Porţi, Insula Şerpilor se afla implicit sub suveranitatea Imperiului Otoman. Prin Tratatul de la Bucureşti, din 1812, în urma războiului ruso – turc, Rusia impune frontiera între cele două imperii la Gurile Dunării, pe braţul Chilia. Apoi, în anul 1829, prin Pacea de la Adrianopole, Imperiul ţarist dobândeşte Delta Dunării, iar graniţa Rusiei a fost împinsă pe braţul Sfântul Gheorghe. Ca urmare a înfrângerii Rusiei în războiul Crimeii din anii 1853 – 1855, prin Tratatul de la Paris din 1856, insulele din Delta Dunării revin Imperiului Otoman. De remarcat este faptul că Insula Şerpilor este menţionată expres pentru prima data în Protocolul încheiat la Paris în ianuarie 1857. În baza acestui Protocol, guvernul otoman s-a angajat - „să întreţină pe această insulă un far menit să asigure navigaţia vaselor ce se îndreaptă spre Dunăre şi spre Portul Odesa" 1 - în interesul general al comerţului maritim. În urma războiului ruso-româno-turc din anii 1877 – 1878, prin Tratatul de pace de la Berlin din 13 iulie 1878, Insula Şerpilor devine oficial teritoriu românesc precum şi întreaga Deltă a Dunării, şi teritoriul Dobrogei până la Silistra. Prin ultimatumul din iunie 1940. Uniunea Sovietică a anexat Basarabia şi Bucovina de Nord, alături de Ţinutul Herţa. De remarcat faptul ca prin Ultimatumul din 1940, Uniunea Sovietică nu a cerut ca Insula Şerpilor să fie anexată la teritoriul sovietic, ea rămânând, în continuare, teritoriu românesc.

1

Protocolul plenipotenţialilor Mari Puteri, întruniţiîn Conferinţă, 25 decembrie1856 – 6 ianuarie 1857, Paris

R. Rezultatele cercetării sunt transmise unui punct de conducere Tot aici se stochează informaţiile nucleare intercontinentale de pe teritoriul ucrainean. cât şi a celor prin cablu. între ele rămâne practic o zonă nesemnificativă (de 10 Km) a cărei importanţă creşte având în vedere perspectiva exploatării economice viitoare. în urma Tratatului de Pace de la Paris din 1947. în posesia căreia se află şi la ora actuală. 50 Km de mal. Aşadar Insula şerpilor rămânea în Continuare teritoriu românesc. de apărare antiaeriană şi maritimă. În 1991.S. o serie de roci marine şi o bună bază de pescuit. Ţinând cont că Insula Şerpilor se află la cca. aici s-a dezvoltat o puternică bază militară. printr-un „Act de forţă" al dicaturii staliniste. Ea constituia un masiv calcaros stâncos. 2. până la coastele Libiei. Cercetarea spaţiului aerian se poate executa într-un perimetru ce cuprindea Marea Neagra şi Marea Mediterană. a început o serie de activităţi în zonă şi nu a ţinut seama de necesitatea punerii de acord cu partea română.. făcând uz de decizia ca apele sale teritoriale să fie de 12 mile (aproximativ 20 km) în jurul Insulei Şerpilor. care deservesc un heliodrom.După cel de-ai doilea război mondial.. între apele teritoriale române şi ucrainene.S.S. Importanţa Insulei Şerpilor în privinţa delimitării spaţiilor maritime între Ucraina şi România În urma dezmembrării fostei U. un far şi sistemul de pază şi apărare a graniţelor de stat ale Ucrainei. frontiera româno – sovietică este cea stabilită în iunie 1940. După ocuparea ei de către U.S. Din punct de vedere economic.R. de control naval şi aerian. instalaţii energetice. Importanţa sa economică a crescut odată cu descoperirea unor importante rezerve de petrol şi gaze naturale în subsolul platoului continental din jurul insulei. Apărarea bazei militare de pe insulă este realizată de o navă tip fregată. Insula Şerpilor este preluată de Uninea Republicilor Sovietice Socialiste. . Odată cu trecerea timpului a crescut şi importanţa strategico – militară a insulei. staţii de radiolocaţie. staţiile de radiolocaţie aflate pe insulă execută cercetarea aeronavală la mare distanţă. care a moştenit tratatele în stadiul în care se aflau la data succesiunii. Insula Şerpilor revine Ucrainei. Ucraina. este anul în care. depozite. În prezent. în 1948. Insula Şerpilor nu a avut în trecut o importanţă deosebită. aparţinând acum Ucrainei. Anul 1948. Pe insulă este dislocată o garnizoană militară eu mai multe subunităţi independente. un miniport militar. o navă de patrulare şi unul-două submarine. Tot pe insulă sunt amplasate staţii de bruiaj şi ascultare atât a convorbirilor în fonie. Insula Şerpilor a fost preluată de Ucraina. în urma dezmembrării Uniunii Sovietice.

Soluţionarea litigiului de către acest organism este un procedeu onorabil.08. În timp ce in capitala ucraineana se desfasura a noua sesiune de negocieri ale grupurilor de experti romani si ucraineni.ar fi avut un templu si alte edificii in care locuiau preoti. ramasitele acestui templu si alte vestigii din insula. Curtea Internaţională de Justiţie. in limba greaca veche. in secolul trecut. 3. la circa 12 km est de marea teritoriala si la 40 km sud de Insula Serpilor.Actul final al Conferinţei pentru securitate de la Helsinki. Potrivit acestor legende. expuse in muzeele din tarile lor. prin mijloace paşnice şi negocieri între părţile interesate. In legendele mitologice. Pentru asemenea gen de probleme există posibilitatea ca statele în cauză să sesizeze. cele doua parti se vor abtine de la explorarea si exploatarea resurselor minerale ale zonei. in acest context. in Insula Leuce. asemanatoare celor din Thesalia si Tracia. argumentand aceasta afirmatie cu texte din cronici (ex: titulatura lui Mircea cel Batran. Achile . Acesta este şi cazul Insulei Şerpilor.1975. la care recurg frecvent statele care au încredere în imparţialitatea justiţiei internaţionale. din 01. care inseamna. Mai exact. In ce priveste apartenenta Insulei Serpilor la romani. legaturile lui Stefan cel Mare cu factoriile genoveze situate pe tarmul Marii Negre. apartenenta acesteia la Tara Romaneasca si. o sfidare flagranta a principiului care trebuia sa guverneze negocierile romano-ucrainene. compania britanica JKX Oil and Gaz Plc (JKX) anunta descoperirea de catre partenerul sau ucrainean din Crimean Petroleum Company (CPC). Cernomorneftegaz. respectiv. in fine. Kievul încearcă să pună mâna pe petrolul şi gazele Insulei Şerpilor. Statutul politico-juridic al Insulei Şerpilor Încălcând normele de drept international şi Tratatul de bază încheiat între Romania şi Ucraina. ulterior. piese care au fost. in Istoria poporului roman Nicolae Iorga mentioneaza. forarile se fac in partea de nord a zonei contigue a Romaniei. a unor importante rezerve de titei si gaze in apropierea zonei "Olimpiiskaya" din Marea Neagra. menţionează principiul frontierelor. Insula Serpilor este mentionata sub denumirea de Leuce. ce nu pot fi modificate prin forţă. Cert este ca germanul Kohler si rusul Kritzki au descoperit. chiar un cantec cazacesc in care se spune ca Piotr Voivoda (Petru Rares) avea legaturi cu . frontierele statelor participante pot fi modificate. si anume ca. specifice epocii numite ciclopeana. de comun acord. Se prevede însă că. Moldova in secolele XIV-XV. alba.erou al aheilor . pana la delimitarea spatiilor maritime. folosirea Insulei Serpilor de vasele moldovenesti pentru a elibera din robie sute de tineri genovezi si recuperarea avutiilor pradate de turci la Caffa si. conform dreptului internaţional. Deci.

Desi in textul tratatului nu se face nici o referire directa la Insula Serpilor. la care se adauga o vegetatie de stepa si o flora sarace. care urma sa intretina pe insula un far pentru asigurarea navigatiei vaselor ce treceau pe Dunare spre portul Odesa. pe care le schimba cu judetele Cahul. pentru despagubirile de razboi care se cifrau la 410 milioane de ruble. (Datele mentionate au fost selectate din multe alte dovezi cuprinse in lucrarea sus-mentionata.) Insula Serpilor este situata in Marea Neagra in dreptul Deltei Dunarii. impreuna cu sudul Dobrogei la est de Silistra pana la sud de Mangalia (art. la sud de talvegul bratului Chilia si de varsarea Starii Stambulului. ca si Insula Serpilor si sangeacul Tulcea. insulele Deltei Dunarii. Regimul juridic al Insulei Serpilor a urmat in decursul istoriei soarta gurilor Dunarii. Vom analiza in cele ce urmeaza apartenenta sa teritoriala si statutul sau in dependenta cu cel al stapanirii bratelor de varsare ale Dunarii. intre plenipotentiarii puterilor care au luat parte la incheierea Tratatului de la Paris (1856). ca. dure. Insulele Deltei Dunarii. precum si Insula Serpilor. erau reunite Romaniei. c) In urma razboiului romano-ruso-turc din 1877. alin. 3). care construieste in anul 1842 un far pentru dirijarea navigatiei pe Marea Neagra."fratii sai de la Dunare. b) Apartenenta juridica la un stat a fost consemnata pentru prima data in Protocolul incheiat la Paris. 45 si 46. Este formata din gresii silicoase. referitoare la apartenenta Insulei Serpilor la romani. la 6 ianuarie 1857. marginit la vest de talvegul Prutului. incheiat intre Rusia si Turcia. un perimetru de 1 273 m si un contur neregulat. d) Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878 confirma retrocedarea sudului Basarabiei Rusiei. . respectiv Turcia. sa i se cedeze si sangeacul Tulcei. a). marginite la sud prin talvegul Chiliei. In acest protocol s-a consemnat ca Insula Serpilor apartine statului care stapaneste Delta Dunarii. Rusia a impus Turciei. Anexa 1). pe coordonatele de 45º 15' 53'' latitudine nordica si 30º 14' 41'' longitudine estica. impotriva vointei marilor puteri europene si a Romaniei. pe bratul Sfantu Gheorghe (Art. ea este luata in stapanire de Rusia. la o distanta de circa 22 de mile (40 km) de tarmul romanesc. a) Prin Tratatul de la Adrianopole din 2-14 septembrie 1829. care ii dau un aspect stancos. mutand frontiera dintre Basarabia si Dobrogea de pe bratul Chilia (Canalul Oceacov). Are o suprafata de 0. Ismail si Bolgrad. care stapaneau baltile (Delta) si Marea". conglomerate si cuartite. gura raului Starii Stambul (Art. 19. prima isi asigura controlul asupra Dunarii.700 km. prin Tratatul de la San Stefano (19 februarie/3 martie 1878). prin care s-a pus capat razboiului Crimeii. a-d. fixata prin Tratatul ruso-turc de la 1812.

potrivit hartii amintite aceasta ramanea. in realitate un ultimatum formulat pe baza Pactului Ribbentrop-Molotov. cu toate ca invoca Tratatul de pace din 1947. cand judetele Cahul. la rasarit de gurile Dunarii. asa cum au fost consacrate in Conventia de . La 4 februarie 1949 s-a semnat la Moscova Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Romania si URSS. 1. Bolgrad au fost cedate de catre Romania Rusiei. sovieticii au prezentat..). In ce priveste Insula Serpilor.. in contextul discutiilor asupra frontierei romanesti. partea sovietica pretinzand ca aceasta delimitare sa se faca intre Insula Serpilor si tarmul romanesc. In document se afirma ca aceasta a fost "inapoiata" Uniunii Sovietice. la 10 februarie 1947. si nu numai. Ca urmare a demersurilor delegatiei romane. respectiv. in continuare. se revenea. la diminuarea intinderii marii teritoriale a Romaniei. din Tratatul de pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate semnat la Paris. nu s-a facut nici o referire la Insula Serpilor.e) In urma ultimatumurilor sovietice din 26 iunie si. Dalerul Mic etc. Incorporarea Insulei Serpilor la URSS a condus. contrar prevederilor acestui Tratat. Ismail. pe care erau corectate doar "nepotrivirile" de la granita romano-iugoslava. Dalerul Mare. o harta tiparita la Moscova. Potrivit dispozitiilor articolului 1.15 octombrie 1946). in ceea ce priveste frontiera sudica a Basarabiei. din aceleasi cauze nu s-a putut ajunge la un acord privind delimitarea platoului continental si a zonei economice exclusive in Marea Neagra. la 23 mai 1948. ceea ce nu corespunde principiilor dreptului marii. situata in Marea Neagra. lit. care. care cuprinde si o serie de inexactitati ("nepotriviri"). Protocolul nu a fost niciodata ratificat de catre Romania. spre deosebire de tratatele de la Versailles incheiate dupa primul razboi mondial. In aceste imprejurari s-a semnat chiar pe insula. asa cum am aratat mai sus. un proces-verbal de predare a acesteia catre URSS. ca "Insula Serpilor. alineat 2. stabileste. totodata. desi era evident ca Insula Serpilor nu a apartinut niciodata Uniunii Sovietice. care cuprindeau in ce priveste Romania. La Conferinta Pacii de la Paris (29 iulie . Practic. lasand de partea sovietica o serie de insule aflate pe bratul Chilia (Tatarul. "frontiera sovieto-romana este astfel fixata in conformitate cu Acordul sovieto-roman din 28 iunie 1940. 1/1 500 000. la prevederile Tratatului de la Berlin din 1878. intra in cadrul URSS" (art." Astfel. Romaniei. 28 iunie 1940 si a discutiilor care au avut loc in cadrul Comisiei Mixte pentru descrierea frontierei pe Dunare intre delegatiile romana si sovietica (septembrie-octombrie 1940). o descriere amanuntita a granitelor. partea sovietica a schimbat harta. semnat la Moscova in 1939. Tratatul de pace de la Paris "expedia" aceasta problema prin trimitere la "acordul sovieto-roman din 28 iunie 1940". b). la o scara foarte mica. un tratat inexistent.

au declarat constant ca inteleg sa respecte prevederile Tratatului de Pace de la Paris din 1947 si ca nu au revendicari teritoriale. in proximitatea ei. ci atrage. Declarandu-se succesoare la intelegerile juridice bilaterale sus-mentionte. intrucat. apoi. (Partea VIII. Pornindu-se de la principiile de drept international si de la schimbarile democratice care au avut loc in tarile europene dupa 1989 si in relatiile dintre ele. Senin. raspunderea acestuia. URSS. Ucraina incalca. o incalcare a spiritului si literei acestuia. de fapt. respectiv. semnat chiar pe insula. principiile pacta sunt servanta si bona fide. Dupa cum se stie. evitand. precum si cu ocazia intalnirilor ministrilor de externe ai celor doua tari. Concluzii: a) Insula Serpilor nu a apartinut. 121. . care contrazic prevederile Tratatului de la Paris la care este parte. pana in prezent. cea rusa au declarat constant ca nu au studiat problema. si presedintele fostei URSS. precum si Tratatul privind regimul frontierei de stat semnat in 1961. de asemenea. dintre presedintele Romaniei. incheiate cand Romania se afla sub ocupatie sovietica si. prin participarea sa directa (in nume propriu) la Tratatul general de pace din 1947. astfel.asa cum am aratat mai sus . Desi Romania a fost tratata la Paris ca tara invinsa. Anexa 2). referiri la Tratatul de Pace de la Paris din 1947. reprezentau. Regimul insulelor. d) Insula Serpilor are importanta economica. document care cuprinde. de la Paris. importante zacaminte de petrol si gaze naturale. Ucraina era obligata sa-si respecte semnatura depusa pe acest document de catre ambasadorul I. si anume in perimetrul platoului continental al Marii Negre asupra caruia fosta URSS si Romania . ignorandu-se faptul ca a fost a patra putere a coalitiei antihitleriste. semnat la Moscova.la Geneva (1958) si reluate mai tarziu in Conventia de la Montego Bay asupra dreptului marii din 1982. Mihail Gorbaciov. documente juridice care se indepartau sensibil de la textul si anexele Tratatului de la Paris. Partea sovietica si. pct. in realitate. toate guvernele Romaniei. pana in 1948. Ion Iliescu. c) Invocarea de catre Ucraina a calitatii de succesor la documentele juridice susmentionate ale fostei URSS. si procesul-verbal din mai 1948. incalcarea sau complicitatea la incalcarea dreptului international nu confera drepturi celui ce comite astfel de fapte. discutiile pe fond asupra statutului juridic al insulei. este inoperanta. 3.nu reusisera sa se puna de acord (Anexa 2). b) Protocolul din 4 februarie 1948. asa cum arata practica recenta. Art. problema Insulei Serpilor a fost abordata de catre partea romana in cadrul convorbirilor. constituind. in mod manifest. deoarece au fost identificate. trebuia sa-si asume obligatiile oneroase impuse de pactul de la Varsovia. din 3-5 aprilie 1991.

in speranta unor avantaje ipotetice (admiterea Romaniei in NATO) .Nu cu mult timp in urma. s-au cedat Ucrainei Nordul Bucovinei. dl Adrian Severin. alcatuind ceea ce presa din aceasta tara a denumit "un veritabil comando". au facut o vizita pe insula. Prin Tratatul politic de baza (ratificat de Parlament) si documentul conex la acesta. Sudul Basarabiei si Insula Serpilor. la Constanta (ultimul e neratificat de Parlamentul Romaniei pentru ca nu i-a fost prezentat). semnate la 2 iunie 1997. personalitati politice si militare ucrainene. dorind sa sublinieze prin aceasta ca Insula Serpilor este si trebuie considerata ca parte integranta a teritoriului ucrainean. intelegeri bilaterale cu care se lauda tot timpul fostul ministru de externe.

. Law of the Sea.New York 1998. "AII" Bucureşti 1997. -Londonl996-p. . 28. protocoale şi acte normative interne privitoare la marea teritorială şi apele interioare ale României.BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ Carta O.Curs de drept internaţional public. United Nation. 1979. 22. Edit.Drept internaţional. 1992: 24. OUG 104/2001 privind la frontiera de stat a României. 15.N. National claims to maritime jurisdiction. Bucureşti 1975. Editura Ştiinţifică. "Şansa". The International Law Association . 17. 34. Contribuţii la studiul (raptului riveranilor. 6. 1993.Drept internaţional public. 1960 30. Graphix. 12. New York. New York.Marea teritorială. Bucureşti. Dumitru Mazilu . 11.Summaries of Judgements. Edit.. Iaşi.voi. Advisory Opinions And Orders of the International Court of Justice . 5. "Şansa" -Bucureşti.l. Editura Finmedia. Ionel Cloşca . Convenţia din 1982 de la Montego-Bay privitoare la dreptul mării. 3. Tendinţe şi orientări contemporane. Bucureşti 1981. şi Bărbulescu N.Helsinki 1996 Au. 20. Legea nr.U. Bulletin no. 2. Academiei.Drept internaţional public. 1997. Dumitra Popescu. Legea nr. Resume Des Arrets. 36/2002 privind regimul juridic al apelor maritime interioare. convenţii. United Nation. . 7. XX .United Nations .Report of the Seventh Conference .1994: 27. Bucureşti 1993. Bucureşti 1982. 29. 110/1996 privind ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mârii încheiată la Montego-Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982. Constituţia României. 16. Edit. 14. 25. Preda A.United Nations .Navigaţia în Marea Neagră prin strâmtori şi pe Dunăre. introducere în dreptul internaţional public. 1992. G. 375. 19. 73/1969 privind regimul produselor si al substanţelor stupefiante 10. 8. Marea teritorială. A.Dicţionar de drept internaţional public. Culegeri de tratate. 1. Constantin Andronovici .Drept internaţional public. Convenţia din 1971 cu privire la interzicerea poluării radioactive. Ştiinţifică şi Enciclopedică.Reports of International Arbitrai Awards / Recueil des Sentences Arbitrales . ed. 1948-1991. Raluca Miga-Beşteliu . Edit. Ion Deaconu . Conferinţa de la Haga din 1930. Bolintineanu. şi aderarea la Acordul referitor la aplicarea părţii a Xl-a a Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării.. 9. Ştiinţifică. Florian Coman . 1999 1. Gheorghe Moca . Alexandru Bolintineanu . Edit. al marii teritoriale. 21.1992-1996 .. Edit.1992. Legea nr. Bucureşti. Academiei. 26. voi. The Law of the Sea. Adrian Năstase. 23. The Law of the Sea. Avis Consultatifs et Ordonnances de la Cour Internationale de Justice. New York. al zonei contigue si al zonei economice ale României. Curtea Internaţională de Justiţie şi Dreptul Mării. Bucureşti 1989. 1960. New York . 1980. 1994. Nations Units. The International Law Association . 18. Edit. The International Law Association . 13. Militară. 4. încheiat la New York la 28 iulie 1994. Florescu G. Bucureşti. Convenţia din 1958 de la Geneva privitoare la dreptul mării.Dreptul mării. Maritime boundary agreements (1985-1991). United Nation. Edit. vol.Drept internaţional public. Grigore Geamănu .

1934.02.1990 republicată prin Legea 36 din 2002. pentru aprobarea regulamentului privitor la admiterea şi staţionarea în porturile şi apele teritoriale ale României a navelor de războiu străine 34. 1982 33.01. Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării. al mării teritoriale şi al zonei contigue ale României .31. Decret 39/28. Geneva. pentru reglementarea regimului apelor teritoriale ale Republicii Populare Române 35. Convenţia internaţională asupra mării teritoriale şi zonei contigue. Lege 17/07.08. 1958 32. Decret 296/28.1956. privind regimul juridic al apelor maritime interioare. Montego Bey.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful