JABATAN PENDIDIKAN DAN TAMADUN ISLAM FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM UNISZA

NAMA : HAMIZAH BT AHMAD KURSUS : UIE 3012 ± HUBUNGAN ETNIK NAMA PENSYARAH : EN.CHE WAN TAKWA BIN W ABU BAKAR TAJUK : PROPOSAL KAJIAN LAPANGAN ± MASYARAKAT SIAM DI KELANTAN NO.MATRIKS : 028523 DUE DATE : 22 MEI 2011

Kesukaran untuk mendapatkan bahan kajian terutama buku-buku rujukan yang berkaitan dengan masyarakat Siam di Kelantan. 2) Untuk mengkaji pengaruh dan kesan budaya masyarakat Siam terhadap masyarakat setempat.Penempatan orang-orang Siam tertumpu di Jajahan Tumpat dan Pasir Mas yang merupakan kawasan sempadan dengan Negara Thailand. Permasalahan Kajian : 1.Dianggarkan terdapat 20 perkampungan besar orang Siam dengan jumlahnya dianggarkan seramai 13.TAJUK : MASYARAKAT SIAM DI KELANTAN PENDAHULUAN Penempatan orang-orang Siam adalah bertaburan di Kelantan.000 orang. Objektif Kajian : 1) Untuk mengetahui sejarah perkembangan masyarakat Siam di negeri Kelantan dari aspek kebudayaan.Sumber rujukan hanya bergantung kepada internet. ekonomi dan sosial . laman web dan juga blog.Kampung Dalam merupakan salah satu kawasan penempatan orang Siam yang terawal. Lokasi/Skop Kajian . 2.

Kampung Berangan(Melayu) di sebelah Selatan dan Kampong Bukit Tanah(Siam) di sebelah barat. Kaedah / Metadologi 1.Kampung Dalam ialah sebuah perkampungan yang terletak di dalam mukim Selehong North.Jaraknya lebih kurang 15km dari Bandar Tumpat. Dari aspek sosial ± kedatangan Masyarakat Siam telah mewujudkan masyarakat majmuk yang mempunyai bahasa budaya. Kedatangan masyarakat Siam telah meninggalkan banyak kesan ke atas masyarakat setempat antaranya ialah: Dari segi budaya ± iaitu lahirnya tempat ibadat yang dikenali sebagai ³Wat´(tempat beribadat bagi orang-orang Siam). Mereka sangat rajin bekerja sehingga menjadi ikutan masyarakat tempatan.Kajian ini dilakukan dengan cara menemuramah beberapa orang responden yang menetap di Kampung Dalam untuk mendapatkan maklumat tentang sejarah orang Siam di kampong itu.Kok Keli (Melayu) di sebelah timur . agama yang berbeza dengan masyarakat tempatan.Kg. KESIMPULAN .Bersempadan dengan Kampong Kelong(Melayu) di sebelah Utara . 2. Di samping itu juga telah muncul sejenis pertunjukan hiburan yang dikenali sebagai ³Menora´ yang diadakan setiap kali musim perayaan atau hari kebesaran. dalam Jajahan Tumpat. Maklumat juga diperoleh dengan membuat rujukan melalui internet dengan mengakses blog dan laman sesawang yang berkaitan. Dari segi ekonomi ± Masyarakat Siam banyak melibatkan diri penanaman tembakau dan menanam sayur-sayuran.

Masyarakat Siam di Kelantan telah membentuk satu entity tersendiri yang merupakan penduduk minority di Kelantan. ekonomi dan social yang tersendiri. mereka telah membentuk ruang budaya . .Sebagai komuniti yang kecil dan terpisah-pisah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful