SEKOLAH KEBANGSAAN PUSA 94950 PUSA

UJIAN SEMESTER SATU 2011 MATEMATIK TAHUN EMPAT

KERTAS SATU
MASA: 1 JAM SAHAJA

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan.

MARKAH

NAMA KELAS

: ___________________________ : ___________________________

KERTAS 1 (40 markah) KERTAS 2 (40 markah) MARKAH KESELURUHAN

1. A.BAHAGIAN A: PENDIDIKAN JASMANI (40 MARKAH) A. Menyanyi C. Mesomorf D. Kelembapan B. Apakah yang dikatakan dengan daya tahan vaskular? A. Kekuatan fizikal semasa bermain C. Ketangkasan C. Jawab semua soalan berdasarkan pilihan jawapan yang disediakan.. kita perlu selalu ……………….... Makan D. Untuk menjadi seorang yang cergas. Keupayaan jantung berfungsi dalam tempoh yang lama D. Bentuk tubuh badan dibahagikan kepada 3 bahagian berikut KECUALI. Otot 2. Ketegangan D. Ektomorf C. Larian Zig-zag boleh meningkatkan………………. Tidur 5. Minuman C. Esdomorf B. Ketahanan mental semasa berfikir B. Endomorf 3. Kekuatan . Makanan B.. A. Bila badan kita cergas. Tenaga D. A. Kebolehan melakukakan pergerakan fizikal 4. Bersenam B. kita berupaya untuk menyempurnakan tugas harian dengan menggunakan………………yang minimum tanpa cepat berasa letih dan lesu. A.

Berlari 10 minit. Kekuatan otot Daya tahan otot Kelenturan Daya tahan kardiovaskular. Membaca buku 10 minit.dan iii ii. B. Kecemasan. kita mampu bertindak dalam keadaan …………………. C. iv. 7. i. D.iii. Komposisi tubuh badan.. Jika badan kita cergas. Tidur. Bersolek 10 minit. C. B. iv dan v semua di atas 8. A. B. C. Harmoni . iii. ii. ii. Bersantai. D. iii dan iv ii.6. D. i. v. Antara yang berikut yang manakah adalah komponen Kecergasan berasaskan Kesihatan? A. Memancing 10 minit. Apakah aktiviti yang dapat mempertingkatkan daya tahan Kardiovaskular? A.

B. C. A. kita tidak dapat menjangkau lebih jauh kerana kita mempunyai tahap kecergasan komponen …………………. Daya Tahan Otot C.9. masa tindak balas 10. komposisi tubuh badan B. imbangan C. Imbangan 11. Kelenturan B. 12. Daya Tahan Kardiovaskular A. yang rendah. kelenturan D. Ahli arkobat mempunyai komponen ………………. D. Apabila kita duduk menjangkau. . pada tahap yang tinggi untuk membolehkannya berdiri di atas bahu kawan. pada tahap yang tinggi. A.. Kita boleh berjalan di atas seutas dawai seperti ahli sarkas jika kita mempunyai komponen kecergasan ……………. A. pada tahap yang tinggi. Peserta marathon mempunyai kecergasan komponen ………………. imbangan masa tindak balas kelenturan komposisi tubuh badan Jawab soalan 11 hingga 15 berdasarkan jawapan yang disediakan di bawah.

14. Membantu kesihatan tulang.. raket tenis dan jaring bola jaring adalah perlatan yang digunakan untuk permainan yang dimainkan di dalam (padang / gelanggang) 21.. Menyimpan alatan sukan secara (saintifik / sistematik) boleh mengelakkan . Seekor monyet boleh bergayut dengan lama dan ianya ada kaitan dengan komponen kecergasan ini..... Meregang otot-otot kaki secara statik adalah komponen kecergasan………………… 15. Pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menganggu (fungsi sistem saraf / fungsi sistem pernafasan) 20. Sebelum melakukan aktiviti sukan.. Murid hendaklah mendengar dan mematuhi segala arahan tentang langkah.. gigi dan gusi serta mencegah jangkitan penyakit adalah dalam rangkaian (vitamin A / vitamin C) 19. Glof.langkah (keselesaan / keselamatan) yang diberi oleh guru.13. Dirian skala depan merupakan aktiviti dalam komponen kecergasan ………. pastikan kawasan dalam keadaan selamat dan (berlubang / tidak berlubang) 17. Gariskan jawapan yang betul di dalam kurungan 16. 18..

kita perlu tingkatkan kecergasan berasaskan ……….. Koordinasi 25. 27. Kita boleh berjalan di atas seutas dawai seperti ahli sarkas. Kesihatan . Semasa bertanding. Imbangan 26. 22. 24.kemalangan dan alatan tidak mudah rosak. Saya boleh bergayut lebih lama pada palang besi itu. Budak itu sering tidak dapat memukul.. Nani memenangi acara lari pecut dalam sukan yang lalu.. Suaikan pernyataan di bawah dengan komponen kecergasan yang berkaitan.. Ciri semangat kesukanan yang baik ialah (membantah keputusan pertandingan / menerima keputusan pertandingan walaupun tidak berpuas hati dengan keputusan) 23. kita perlu bersabar dan mengawal perasaan supaya tidak wujud suasana (kendur / tegang) dengan pasukan lawan. Kekuatan Otot 29. Raju tidak mampu mengangkat beg sekolahnya kerana berat. Jika kita ingin menjadi ahli sukan yang sihat. Ketangkasan Daya Tahan Otot 28.

Bersenam dan kurangkan makan 31. Kurap D. Bekerjasama B. Topi D. A. Berikut adalah alatan yang digunakan semasa permainan sofbol kecuali…. Kawasan permainan sofbol adalah berbentuk………. Sikap 32. yang manakah BUKAN cirri semangat kesukanan? A. Jerawat .. Menangkap B. Kutil B. Plat C. A. Membaling C. Panau C. Hexagon C. Jujur D. Kemungkinan ………………. A. akan tumbuh pada muka seseorang apabila mengalami akil baligh. Segitiga B.(12 markah) 30. Antara yang berikut. Bersenam dan banyak makan C. Diamond D. Menampan D. Meleret 33. Piramid 34. Bagaimana caranya untuk mengatasi masalah kegemukan? A. Bersenam dan makan makanan yang seimbang D. Adil C. A. Bersenam dan tidur B. Glof BAHAGIAN A: PENDIDIKAN KESIHATAN (40 MARKAH) 1. Bet B. Berikut ialah kemahiran di dalam permainan sofbol KECUALI.

sebagai tanda mengalami proses akil baligh. Limpa D. Mencuri barang di stor sukan . Menyiapkan kerjarumah D. Punggung besar C. Berbahasa lucah dan kesat Melawan pengawas Menghormati guru C. ii dan iii sahaja A. Kenyataan berikut merupakan salah laku murid di sekolah KECUALI…. Mencalar kereta guru C. Kedatangan haid 4. suara semakin garau D. Haid C. Berikut merupakan norma kehidupan yang baik untuk mengatasi salah laku KECUALI…. ii dan iii sahaja 6. A. Antara berikut yang manakah merupakan salah laku murid di sekolah? i. Ponteng sekolah B. A. Jantung 5. A.. Dibawah merupakan perubahan seorang perempuan semasa akil baligh KECUALI. Mendalami bidang keagamaan C. i. Paru-paru B. ii. i dan ii sahaja B. Organ apakah yang mengepam darah ke seluruh tubuh badan manusia? A. Memupuk semangat kekeluargaan 7. Menyertai kumpulan samseng B. Karies D.2. Remaja perempuan akan mengalami ……………. Salur darah C.. Demam panas B. Menyertai unit beruniform D. Ihtilam 3. A. i dan iii sahaja D.. Pertumbuhan payudara B. iii.

Demam D. D. Makanan diperlukan untuk melindungi badan daripada serangan penyakit. Selsema 10. C. bahan pengawet. Makanan diperlukan untuk memberi tenaga. peralatan memasak. zat makanan. . Nyatakan jenis penyakit kulit yang mungkin akan terjadi sekiranya kita mengabaikan kebersihan diri. A. A. C.8. Membasuh basikal C. Supaya tidak dihinggapi lalat dan dimasuki habuk. D.Kenyataan di bawah merupakan cara untuk menjaga kebersihan tubuh badan KECUALI…. Apakah komponen kecergasan yang penting dalam tubuh badan kita? A. perisa makanan. Mencuci tangan B. Mengapa makanan yang telah dimasak perlu ditutup dengan penutup ? A. Berpakaian bersih 11. Menggosok gigi D. B. Makanan diperlukan untuk kenyang dan tidur lena.. B. Makanan diperlukan untuk membekal haba. A. Nutrien ialah …………………. 13. Kesopanan C. Pilih pernyataan yang salah. Kebersihan 9. 12. A. HIV C. Daya tahan kardiovaskular B. Kesantunan D. Panau B.

Kita akan menjadi sihat sekiranya kita mengamalkan makan --------------A. kekotoran B. Karbohidrat 18. Amalan gaya hidup sihat boleh membantu kita menjauhi…. makanan 16.B. ditelan D. A. Makanan tercemar boleh menyebabkan ………. zat 17. Makanan yang dikunyah sehingga hancur dapat ……………. dengan baik. Lemak B. makanan. Supaya makanan sentiasa segar dan menyelerakan. 14. C. makanan pelbagai B. kawan B. makanan yang telah ditimbang C. Tubuh badan memerlukan -----------. keracunan C. makanan yang disediakan ibu 19. A. rosak D. D. dikumuh B. A. dicerna C. Protein C. Supaya tidak dimasuki pencuri. lawan C.. makanan seimbang D.untuk membesar dan bertenaga . Penyakit D. Supaya tidak tidak mudah basi. Vitamin D. diproses 15. Apakah jenis khasiat yang perlu kita makan dengan kadar yang banyak? A.

Kesihatan MENGENAL TUBUH BADAN Baca petikan di bawah ini dan senaraikan perubahan fizikal yang berlaku terhadap remaja lelaki dan perempuan. tanaman D. Remaja Perempuan (10 markah) . nutrien B. Merokok boleh membahayakan A. peralatan senaman D. Ia akan menyebabkan punggung menjadi lebar. Remaja perempuan turut mengalami perubahan ketinggian dan berat badan serta ditumbuhi jerawat. Hormon ini akan merangsang pertumbuhan payu dara dan sel lemak. lalu lintas C. Hormon tiroksina pula membentuk otot-otot pada tubuh mereka. Bagi remaja lelaki. Rembesan hormon progesteron pula akan mengakibatkan berlakunya haid. Remaja juga akan mengalami pertumbuhan jerawat. Hormon ini akan menggalakkan pertumbuhan bulu-bulu badan dan suara menjadi garau. Perubahan fizikal remaja amat ketara antara umur 12 hingga 16 tahun. Perubahan dari ketinggian dan berat badan turut berlaku. Selain itu.A. tongkat ali C. halkum juga jelas kelihatan. keselamatan B. Senaraikan 5 perubahan yang dialami oleh remaja lelaki dan perempuan. Pada masa ini sifat-sifat jantina sekunder akan mula terbentuk pada diri kita. pakaian baru 20. kelenjar seksnya akan mengeluarkan hormon androgen. 1. Kelenjar seks remaja perempuan akan mengeluarkan hormon estrogen.

Remaja Lelaki (10 markah) .2.

---KERTAS SOALAN TAMAT--- .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful