Degustarea vinurilor

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must
Vinurile, în funcţie de caracteristicile lor calitative şi compoziţie, precum şi în funcţie de tehnologia de producere, pot fi clasificate în: vinuri de consum curent, vinuri de calitate şi vinuri speciale.

Vinurile de consum curent se obţin din soiuri de struguri de mare productivitate din ariile viticole specializate în acest scop, precum şi din soiuri pentru vinuri de calitate ai căror struguri nu îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru această categorie, precum şi din struguri proveniţi din viile răzleţe şi din struguri de masă. Tăria alcoolică dobândită de aceste vinuri trebuie să fie de minimum 8,5% în volume.

Vinurile de calitate se obţin din soiurile cu însuşiri tehnologice superioare, cultivate în areale viticole consacrate acestei destinaţii, după o tehnologie proprie. Tăria alcoolică minimă pentru aceste vinuri este de cel puţin 10 % în volume. Unele dintre aceste vinuri, care se disting prin originalitatea însuşirilor lor imprimate la locul de producere de soiul sau sortimentul de soiuri, de modul de cultură şi tehnologia de vinificare folosită, se pot încadra în categoria vinurilor de calitate superioară cu denumire de origine.

folosirea de substanţe aromatizante sintetice pentru obţinerea vinurilor speciale. vinurile licoroase şi alte asemenea vinuri autorizate în condiţiile legii.Din categoria vinurilor speciale fac parte: vinurile spumante. vinurile spumoase. . . Din distilatul de vin poate fi obţinut vinarsul şi rachiul de vin.comercializarea vinului provenit din amestec de hibrizi şi soiuri nobile cu excepţia cazului când acesta este valorificat ca vin de hibrizi. Din tescovina de vin şi din drojdia de vin se pot obţine diferite rachiuri.folosirea oricărui produs secundar pentru obţinerea de vinuri. Legea viei şi vinului interzice printre altele: .comercializarea vinului obţinut din struguri de hibrizi direct producători cu excepţia cazului în care poartă pe sticlă denumirea de vin de hibrizi . vinurile aromatizate. indiferent de tehnologiile folosite. .

anul recoltei. comercială. prin examen microscopic. şi prin degustare. degustarea vinurilor poate fi de mai multe feluri: tehnică sau de producţie. didactică sau instructivă. Pentru aceasta subliniem importanţa cunoştinţelor şi capacităţilor pe care trebuie să le aibă degustătorul profesionist sau chiar amator. In funcţie de scopul acesteia. respectiv examinarea acestuia din punct de vedere vizual. "degustătorul" trebuie să fie în măsură să înţeleagă. "Degustarea se defineşte ca "analiza organoleptică a vinului. olfactive şi gustative pe care le produce un vin. zona / podgoria de provenienţă. dacă este cazul. ştiinţifică. vom prezenta mai pe larg degustarea comercială. deoarece acest lucru cere ani de experienţă în degustare şi. . în plus. să interpreteze. pentru a aprecia practic calităţile şi/sau defectele vinului". în cele ce urmează. Pentru aceasta. Capacitatea de a degusta este una din competenţele cele mai importante cerute unui comerciant sau consumator de vinuri. Noi. vocaţie pentru acest lucru. olfactiv şi gustativ. Pentru a putea aprecia corect caracteristicile unui vin. cu scop de promovare a vinurilor. să recunoască fiecare caracteristică organoleptică a unui vin. A degusta un vin nu implică capacitatea de a identifica vinul. trebuie mai întâi ca cel interesat să se iniţieze asupra tehnicilor şi terminologiei specifice degustării şi apoi să înceapă prin educarea simţurilor degustării să înveţe a distinge şi să identifice practic senzaţiile vizuale. pe care-l va putea evalua de o manieră convenabilă a raportului calitate / preţ în vederea cumpărării şi în mod deosebit pentru asocierea acestuia cu preparatele oferite. turistică şi altele.Tehnica degustării vinului Aprecierea calităţii vinurilor se face prin analize fizico-chimice.

Această analiză este necesară pentru a verifica din punct de vedere legal. mai ales pentru a dobândi un vast orizont senzorial şi o capacitate sigură de apreciere. Analiza chimică realizată în laboratoarele de specialitate. microscopic şi organoleptic. degustătorul va ajunge la autonomie şi siguranţă în judecată. precum şi la un vocabular adecvat. Analiza fizico-chimică se face în laboratoare specializate cu ajutorul metodelor şi procedeelor care permit a distinge şi recunoaşte toate componentele vinului. cu ajutorul substanţelor reactive şi al instrumentarului adecvat. conţinutul de tanin şi altele. precise şi atente. atât cantitativ şi calitativ: conţinutul de alcool. bazat pe cunoştinţe şi capacităţi mereu perfectibile. cu detalii şi continuu.In acest fel. . acizii. nu este suficientă pentru a determina valoarea calitativă a unui vin. Vinurile pot fi analizate din punct de vedere fizico-chimic. pentru a pune la punct. dacă produsul răspunde cerinţelor de calitate stabilite prin legislaţia în vigoare. conţinutul de zahăr. Aceasta poate fi făcută numai cu ajutorul unei degustări organoleptice. tehnica degustării.

bine aerisită. liniştită. luminoasă. de dorit individuale pentru ca degustătorii să nu fie influenţaţi în aprecierile lor.Analiza organoleptică sau senzorială este realizată cu ajutorul organelor de simţ. . în particular văzul. eventual tactil. este important ca ea să se desfăşoare într-o sală de degustare care să răspundă unor cerinţe precise. mai ales arunci când aceasta are un caracter tehnic. mirosul şi gustul. surse de mirosuri specifice. cum ar fi de exemplu cele din bucătărie. ca persoana care degustă să aibă un minimum de cunoştinţe de specialitate şi experienţă în utilizarea simţurilor sale ca instrumente ale degustării. în sala respectivă se pot utiliza module special amenajate în acest scop. ideal albă. Pentru aceasta este important. Pereţii trebuie să fie de o culoare pală. ferită de curenţi. pentru a nu se interfera cu nuanţele de culoare ale vinului. Degustarea. Temperatura optimă pentru degustarea vinurilor se recomandă a fi apropiată de aceea a temperaturii camerei în care se face degustarea şi a tipului de vin degustat (vezi temperatura de servire a diferitelor tipuri de vinuri). Sala de degustare trebuie să fie spaţioasă.

în general din argint sau în toate cazurile din metal argintat. . cleştele de scos dopuri. Cupa pentru degustare sau cupa somelierului (tastevin) este o ceaşcă mică. flute. carafa pentru decantare. coşuleţul de vin. Dintre acestea putem specifica: tastevin.Ustensilele necesare pentru degustarea vinurilor La degustarea vinului. dopuri speciale. în funcţie de posibilităţi şi de scopul degustarii se vor utiliza ustensile adecvate. baloane etc. căruciorul de vin şi o serie de pahare diferite după tipul băuturii degustate. găletuşă. paharul de degustare. cu o tortiţă sub care se află un inel din acelaşi material şi care serveşte ca suport atât pentru deget cât şi pentru prinderea lănţişorului. tirbuşonul. pahare pentru degustare. marginile laterale nu prea ridicate.

de unde poate fi detaşată în momentul degustării. la gât. pe un lanţ argintat. care servesc aerării rapide a vinului şi favorizează degajarea rapidă a aromelor şi buchetului. In centru se observă o bulă mare de nivel. convexă. o parte laterală cu opt perle mari. mai ales somelierii din restaurante poartă cupa de legustare. concave necesare examenului vizual al vinurilor roşii. ca un simbol de recunoaştere al acestei profesii. Paharul de degustare are o formă specială. ceea ce permite concentrarea aromelor spre nas. Deschiderea acestui pahar este puţin mai îngustă decât în partea de jos. totdeauna în scobitură de formă alungită. permiţând urmarirea vizuală a vinurilor albe.Se observă în interior. . în jurul acestei bule se afla 4 perle mici în relief. în timp ce pe cealaltă parte se afla nervurile. Materialul utilizat este sticla sau semi-cristalul. dimensiunile sale sunt codificate de organismele specializate. Unii degustători. mai transparente ca cele roşii.

în care se fixează pârghia şi o lamă pentru a tăia capsulele. la care este aplicat un mâner. .Tiribusonul cel mai potrivit este cel format dintr-o spirală – şurub fără sfârşit.

asigurând o oxigenare convenabilă a vinurilor înainte de consum. din lemn.Coşuleţul pentru vin cunoscut sub denumirea de porte-bouteilles este utilizat atunci când trebuie să transportăm o sticlă cu vin vechi din pivniţă. la prezentarea şi servirea vinurilor roşii. . pentru vinurile roşii vechi. El poate fi din răchită. astfel. ca particulele solide să nu se regăsească în pahar.sunt utilizate pentru a păstra vinurile după deschiderea lor. Carafa pentru decantare serveşte de asemenea. determinând. Mai întâi se mişcă dopul cu cleştele şi apoi se scoate complet. vinurile spumante cer un dop specific. Carafa este utilă când se vrea a separa vinul de sedimentul care se găseşte în sticlă şi a evita. din metal sau din argint. Termometrul cu citire rapidă poate servi pentru a controla temperatura vinului exact înaintea servirii. cea mai bună degajare a aromelor şi buchetului. astfel. Dopurile “stoppeurs” . Cleştele poate fi utilizat pentru scoaterea dopurilor la sticlele cu vin spumant al cărui dop este bine fixat şi nu iese uşor. Coşuleţul pentru vin permite menţinerea sticlei ridicată din partea gâtului pentru a evita ca “depunerile” să nu se răspândească în sticlă.

un vin roşu clasic. un vin alb clasic. Degustarea unui vin este o plăcere care implică toate simţurile. pentru ca să se poată aprecia culorile. Căruciorul pentru vinuri este folosit pentru a prezenta vinurile oferite. Căruciorul poate fi din lemn sau din metal. dimensiuni şi culori diferite. . pe toată durata mesei. se va prezenta cel puţin un vin efervescent alb şi un vin uşor pentru aperitiv. In acest caz. apoi din cornuri de bou sau din cochilii. vinurile albe uşoare şi efervescente precum şi pe cele roze. De atunci.000 de ani Î.H. aromele şi savoarea fiecărui tip de vin. oamenii beau din mâini. fără faţete sau serigrafie. Atunci când se doreşte a degusta mai multe vinuri în cadrul aceleiaşi mese este de dorit a utiliza pahare diferite. un vin roşu renumit.H. Paharele. Diferitele senzaţii pot fi redate cât mai pur servind vinul în paharele cele mai bine adaptate. nuanţele. primele pahare suflate au apărut numai în primul secol Î. Numărul vinurilor oferite este în general cuprins între şase şi opt.Frapiera permite a se păstra la o temperatură corespunzătoare. un vin alb de mare renume. paharele au luat forme. inclusiv combinaţie între acestea. subţiri şi uşoare. de colecţie şi două vinuri de desert. Paharul şi vinul sunt astăzi inseparabile. El este confecţionat cu un sertar în care se pot pune ustensilele necesare precum şi cu o poliţă pentru frapierele cu apă şi gheaţă. Paharul a fost inventat acum aproape 4. sunt cele mai bune pentru degustarea şi servirea vinului.. Numai paharele din sticlă şi cristal perfect incolore şi transparente. chiar dacă cu milenii în urmă.

dar vor fi puse în poziţie normală înainte de efectuarea degustării. şterse din nou înainte de a fi aşezate pe masă. cu un gât mai îngust. dintr-un material care să nu lase scame. ele vor fi controlate şi. Forma lor este frecvent cilindrică pe două treimi din lungimea sa. Ţările . culori variate mergând de la alb incolor la verde mai mult sau mai puţin închis până la maro închis. Sticlele . fără detergent.recipiente din sticlă adesea colorată. maşina de spălat pahare poate strica luciul cristalului sau al sticlei. Paharele trebuie aranjate cu gura în sus în locuri închise şi ferite de toate mirosurile neplăcute. aproape negru. cu apă caldă.Spălarea paharelor trebuie făcută. sunt aranjaţe pe masă cu gura în jos. De obicei paharele se transportă pe o tavă. eventual. trecând prin nuanţe de chihlimbar. de preferinţă. mai mult sau mai puţin lung având la extremitatea sa un mic cerc din sticlă denumit inel. manual. Sticlele utilizate astăzi pentru vinuri pot avea diferite forme şi capacităţi. cu un şervet special.

dar şi pentru că acest sistem este considerat cel mai adaptat şi cel mai tradiţional. izolaţia sau stabilitatea termică. Dopul de plută.producătoare de vinuri utilizează în mod normal sticle care preiau uneori numele anumitor regiuni viticole. Principalele calităţi cerute unui dop de plută privesc uşurinţa sa. podgorii sau domenii. nu numai pentru a-şi menţine caracteristicile pe timpul păstrării. impermeabilitatea. pentru a garanta etanşeitatea sticlei. necesare astfel. Sticlele cu vinuri de calitate trebuie să fie închise cu un dop de plută. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful