Europa

legkedveltebb

kertmagazinja

Csodakert
www.csodakertmagazin.hu
~ 6 ~ 16 ~ 54

november
ultetes + gondozas

Japan leoelmamor
A japan juhar sokfele area

Oszij'inale a dalidntil
A gum6k biztonsaqos teleltetese

A dezsds niioenuek helyes teleltetese
Optirnalis korulrnenyek a telel6helyen

tervezes 20 26
42

+ kialakitas

Ujra [elfedezue: rozsda-optika
Trendi a rnulandosaq [elkepenek szine

Egy kert - ket iitlet
Variaei6k gyeppel

Elbfivol6 rusztikus Szoba kiad6!
Tell szallas az allatoknak

baj

Videki kenyelern a teraszon es a pihen6helyen

Csodas
daliak

~ 50

elmeny + felfedezes ~ 12 58

Ujdonstiqok a rozsaoiltiqbo!
A baden-badeni verseny dljazottjal

Egy oszi kert uartizsa
Hangulatos es szlnpompas evadzaras

50

kulonfeh~k

Eletter az
allatoknak

4

Zelk Zoluin: Okt6ber
Kertgondozas a VIKING-gel

29

Praktikdk magazin
Kialakitasi es novenyqondozasi tanacsok

34 40

Holdnaptar

Afesz

Hermes
Novenyvedelmi tanacsadas

41

Kert-klub
Valaszol az Oazis Kerteszet

47

virtiqzo cserjek
Novenyportrek gyujtemenybe

66

Eltizetes

Az

oAzlS vasarhisi

utalvanya

az 57. oldalon

talalhato!

----~----------------------------~

z az osz sajnos nem kenyezteteU el benniinket idojarasaval - sem a szakembereket a munkavegzes soran, sem pedig a kerttulajdonosokat, akik meg szerettek volna egy kicsit tevekenykedni birtokukon a tel beallta elott. ~z az iras szeptember legvegen szuletett, igy azert meg rernenykedem egy igazi venasszonyok nyaraban ... Az osz nekunk, kerteszeknek egy ujabb hajra a szezonalis munkak teren, Szezonalitas alatt ertern a faulteteseket, fuveslteseket, oszi rmitragyazasokat (kalium es foszfor hatoanyaguakat), ontozo rendszerek teliesiteset, a lehullott lomb osszeszedeset, oszi metszeseket, A taulteteseknel mar nem csak a konteneres, dragabb novenyek iiltethetoek, hanem a kedvezobb aru, foldlabdas fak, esetleg a szabad gyokeru facsernetek is. De minden esetben sziikseges a karozas, Az oszi fumagvetesek a legszebben kikeloek, es az oszi magvaknak jut a legtobb ido a nyarra valo felkeszuleshez, Mellesleg ontozes nelkul is garantalt a szep gyep megjelenese! A fUves teri.iletek mutragyazasahoz kaliumot kaliso vagy kaliumoxid formajaban tudunk beszerezni, mig a foszfort szuperfoszfat neven vasarolhatunk. Egy szerencsesebb vetel soran hozza tudunk jutni esetJeg a kombinalt rmitragyahoz is, melynek osszetevoiben az N:P:K osszetevoknel a nitrogennek O%-nak kell lennie! Az i1yenkor kijuttatott kalium es foszfor lassan mozgo anyagok, igy fel ev mulva lesznek csak felveheto tapanyagok a fuvek reszere. Kijuttatasuk szorokocsival ajanlott! Az ontozdrendszerek teli viztetenlteset a beepitett automata iirito szelepek evkozben elvegzik ugyan. de ha nincsenek, akkor kompresszorral ki kell vizteleniteni az egyes ontozesi koroket,

E

www.stihl.hu

akkor epitfatarolo akkor egy hatszogletu a helyunk. (Ha eletlen. Am is kell A levagott vabb aprithatjuk a felapritott biztositanunk sunk peldaul a A lancffiresz szeni odafigyelni: hasznalatanal melyekre elsosorban par alapdolgot. tisztan de nyers. kell bosszankodnunk gyott alkatreszek celszeni szetes a vizet bel61e inditaskor nem az eltort-szetfa- eszkozok.makeosz.. ez kesziti a szep metszlapot. munkavegzeshez szerszarn valamint sZiikseges jelent. illetve az attelelni celszeru veghezreszunkmegterhel6 161a lancvezetobol mely eltomitheti meghajt6 kesziil6 fuvet is kiindo- meljuk a suru lombtakar6t61. A j6 mlnosegil vagasanal es ajanlom VIKING gitseget a kivalo nyujtanak A munka fureszgep meg a raagakat helyet to- terrnekeket. A j6l megvalasztott nagy segltseget eles metsz6oll6. metszesenel vizes fa szembenino befejeztevel hosszu forditott mivel a telre ez esetben a konnyebb sovenyvalancfiimeg. kertepito vallalkozo. masfelcl fogaskerek mely a lane hoz vezethet. A rnetszesek minden osszel koltak a j61 apolt kertekben. faanyagnak . val6 nyflasokat. fgy tavasszal miatt. dott kitakarithatjuk forgacsot.hu 2010. elettartarnmal gam mindennapjaihoz. resz nem esak a munkat gondoskodast. a gep szetszerelese A lehullott lomb osszeqyujtesehez is van mar gepi segltseg elektromos es benzinmotoros kivitelben is. eles legyen reszeelezziik mines a nel- a lane fogazata. egyfea lerak6fiireszport. nyesedekeket. november I CSODAKERT 5 . Ha van eleg nagy kertunk. gyujtossa. akkor a specialis l6-vezet6vel den hasznalat es a nidreszelovel ellen6rizziik (Lanckenoolaj a gepetl) meg!) Masodsorban lanckenoolaj-szlntet. a szur6t kimosni kiengedni. apritanunk. ugy a vedoHa fat eben a rendszerszuroket szedni.. jelentkezik elrakott halalja problernakent. soran. A gylijtest tobb alkalommal vinni. igy kevesbe re. a Magyar Kertepito Szovetseg elnokseg! tagja keszitsiink tOt! Ezeknek szitesehez megbizhat6 Vegezetul haz melle egy fedett a j6 szerszam magazin feltees a min- el6tt az iizemanyag- az epltrnenyeknek az elke- is segitseg kul ne hasznaljuk Tovabba elolrasokat tartsuk be a munkavedelmi geppark. nagyobb kell mint a munka- vegzes vonatkozasaban! rnennyisegu vagnunk. pavilont! Ha kevesebb Szabo Peter oklo kerteszmerniik. Udvozlettel: munkainkhoz. ttizifava. a Csodakert www.Viszont minden ontozorendszer eset- vagas kozben. es a ma- gogep es kifogastalan hanem ernelnek a novenyeinket rmikodesu konnyiti is kim eli. kieelis es rnegszorulasaEz f6leg el6 fa vagy mar kivagott. utan. az olajozo pedig a korul. akkor celszeni szunetet tartani a munkavegzes Ilyenkor. gyorsan den kedves Olvasojanak minosegu melyek kollegaim figyelmebe STIHL nagy es se- felkeszules egyik alapjat kepezik.

.

f 1 sovenynovenyek r Kertcentrumunkban! oL f ww . 1\ ( r .buda' ertce r .tombhullato es orokzold szeles valasztekaval varjuk lJOAI KERTCENTRUM (' I . .

Fontos. .1 A teahaz mellett cssze: langra lobban megsargult lombjaval a szeldeltlevelO zald japan juhar (Acer palmatum 'Dissectum') es a varaslevelO japan juhar (Acer palmatum 'Osakazuki'). 2. hogy telen ne alljanak necvesseqben A 'Katsura' nyari kantase sargaszald.50 m magasra no. 3 cserepben j61 erzl mapat a legtabb alacsony juhar-fajta. az dszl pedig oarancsvoros. 2 Szeptember vegetal a 'Nicholsonii' japan juhar minden tekintetet maqahoz vonz. Lombja vegOI teljes eqeszeben karminpirosra szfnezodik. Az elallevo torpefenyovel (Pinus mugo) egyiitt csinos szfn- hamastanqzatot alkotnak.

a japan juharok (Acer japonicurn. Acer palmatum. ami minirnalisra csokkenti a fagykar-veszelyt az agakon. a felarnyekot szereti. Ebbol a tapanyagok kis adagokban es rendszeresen szabadulnak fel. narancsszinu es piros arnyalatokert. KtirOlbelOI 1 . A tapanyaqellatas mellett a napferry is felel6s a sarga. Ha gyenge mindsegu kerti foldbe iiltetjuk. altalaban annal er6sebb intenzitasu lesz a szinek jateka. tapanyaggal nagyon j61 ellatott fak es bokrok hajlamosak neha visszafogni magukat. gy aranyl6 okt6beri napon napfenyben fiird6 leveleivel olyan latvanyt nyujt a japan juhar. Kivetelt csupan a nagyon sotet lornbu 'Blood.50 meter magasra no. A legjobb idoszak a japan juhar tragyazasara az april is.~ Az arany japan juhar (Acer shirasawanum 'Aureum') szokatlan leveltorrnava' bOvtil el. 9 .ultetes+ gondozas Majdnem fekete lornbjaval a 'Bloodgood' egyedi jelenseg. Egy regi faasztalon szetternve csodalatos hangulatu dfszletrol gondoskodnak. Acer shirasawanum) igen szereny igenyeket tarnasztanak. Az e1s6 evekben kulonosen a fiatal. A lombdisz rnesszircl lathato. Ami a talajt iIIeti. mint a 'Dissectum Garnet' vagy az 'Atropurpureum': ha ugyanis a levelek nem kapnak eleg fenyt. A levelek es gyOmtilcstik szepen kontrasztosak. A levelszinek intenzitasa egesz egyszenlen semmihez sem foghat6. biboros sziniik zoldre valtozik. Azonban a ragyogas nem minden helyen es nem minden evben ugyanolyan ereju. es minel tobb napsu- E teses nap van egy evben. es kifejezetten szep 6szi atrnoszferat teremt a kertben. gondoskodni kell a tragyazasarol lassan leboml6 asvanyi tragyaval. mintha bel61e magabol aradna a ragyogas. Mind naposabb heIyen all a cserje. es cserepben is jel erzl rnacat. A szines juharlevelek nemcsak a fat ekesftik. A feny azonban lenyeges szerepet jatszik az olyan nyaron voroslornbu fajtak eseteben is. mert igy a fas reszek kellokeppen rnegerosodhetnek a tel bealltaig. Korallpiros kereg es vilagosztild level a 'Beni Kawa' japan juhar-fajta lsrnertetoieqye.

" 10 CSODAKERT 12010. A cserjet korbeultethetjuk olyan talajtakar6 novenyekkel. A toparton remek tOkrozodesrol gondoskodik az ernyoszen1en novo. igy peldaul a "shojo" a pirosarcu majmot illusztralja. Kulonleges bonuszkent nemelyik japan juhar-fajta.OsszeltUzpiros levelkontosbenOndtikol. mint peldaul az orokzold japanfd vagy a puspoksuveg (Epimediurn). hogy a rnetszesi feluletet kezeljuk Ie seblezaro keszitmennyel. a juhar gyakran verezni kezd.a Holger Hachmann vezeti Schleswig Holstein tertomenybeli Barmstedtben a Hachmann faiskolat. terebelyes A kicsifa csuoan2 metermagasrano. vagy pedig kaviccsal borithatjuk korulotte a talajt.20 metermagasra novobakoroszilombszine sargaes naranesvorosozott k valtakozik. azt javaslom. ldosebb novenyt azonban jobb egyaltalan nem metszeni. iIIetve a japan azalea. sotetvoroslombuujjasjuhar (Acerpalmatum'Dissectum Garnet'). 3 A z61d ujjas juhar (Acerpalmatum'Dissectum') a bevsltfajtakkozetartozik. A japan fajtanevek kozul sok az adott noveny jellegzetes ismertetojegyeire utal: peldaul a "yatsubusa" tomzsit jelent. akkor a sebek mar nem zarodnak megfeleloen. osszelpedighalvanysargat61 sarcas-narancsavaltoz6 lombszfnevel tUnikki. Ha ennel korabban kerul sor a metszesre. Az.50 metermagasra no. mint peldaul a 'Katsura.Az 1. november . mig a "komachi" a szep kislanyt. Filigran taitak nyari es oszi leveldfszben 1 'Shino buga oka': a vizszintesen al16agakon melyenkarelosleveleket hord. ami behatolasl lehetoseqet kinal peldaul a bakteriurnos hervadas vagy a vorosszernolcsos agelhalas korokozolanak." Mikor van ~ good' nemesites kepez. viszontketszerolyanszeles is lehet.Fuzoldlombfakadassales ragyog6oszi elszinezOdessel kapraztatel. 2 'Mikawa yatsubusa': 1.kival6analkalmas cserepbe. ha pedig kesobb. tegye ezt aprllts es augusztus kozott. Mas elnevezesek kepszeruen szernleletesek. mar tavasszal latvanyos pirosas vagy sargaszold lombfakadassal indit. Az elhalt aga-' kat teten kezzel is konnyen el lehet tavolltani. A japan juhar melle kiseronovenynek alkalrnasak a pafranyok.beni" pedig pirosat. az 'Orangeola' vagya 'Mikawa yatsubusa'. Klasszikus helyek a kertben a japan juhar szamara a t6part vagy a terasz szomszedsaga. t EZT MONDJA A SZAKEMBER Megfelelo gondozas a legjobb formaert Hogyan kel/ helyesen megnyimi japan juhart? a "Altalaban ervenyes: amilyen keveset csak lehet! Ugyanis a fa terrnsszetes formaiaban mutat a legszebben. Azonban tobbnyire visszafogott meretevel es rendkiviil dekorativ megjelenesevel a diszfa az elokertben is nagyon j61 rnutat. Viszont az elso 2-4 evben a kisebb korrekturarnetszss nem jelent gondot: a meredeken felfele novo ugynevezett vadhaitasokat korulbelul felhosszra rovidithetjuk. ugyanis a noveny az agtoveknel egy terrneszetes levalasztasl helyrol gondoskodott. A japan juhar szemeiyes vesszoparipaja. Ha a levaqott ag ujjvastagsagu vagy vastagabb. a . Novesimagassag: -5 meter 3 a megfelel6 idopont? "Aki az agvag6 oll6hoz nyul. GracilislevelkontOsevel.

. hanem a foldon is. az ontozakanna ugy hat. mint egy csendelet reszlete. az arnyeki sas (Carex umbrosa) orokzold levelei kozott. Dekorativan elhelyezve egy narancsszirul juhar es az erdei tunderfur! rreqsarqult lombja koze.A festc5i novesu vorosviragu japan juhar (Acer japonicum 'Aconitifolium') felWna piros szinevel hivja fel ossze' maqara a figyelmel. A levelek nemcsak a fan mutatnak j61.

.

Ezt tanusitja a "Baden-Baden Arany Rozsaja" cim idei nyertese is. illetve az angol rozsak kozott talaljuk meg. es trendbarorneterkent szolgalnak a kovetkezo evre. romantikavagy nosztalgiarozsaknak nevezett fajtak. amelyeknel a j6l lathato porz6szalak bajos m6don visznek plusz szint az eloadasba. A nemes rozsak szinten ujra a termesztok fokuszaba kerultek. A szakemberek ezen a teren tart6s trendrol beszelnek. Sok ujdonsagot a sziromleveleken mutatkoz6 szinjatek tesz feltunove.elmeny+felfedezes A ki szeretne tudni. Ezek a rendezvenyek j6 ralatast kinalnak arra.~ 2010. Ahhoz. A futorozsaknal ujdonsaga lett. hogy a kovetkezo nyaron mit fognak hordani. kozepeben sarqas szfnatrnenetet mutat6 fajta egyenletes novesevel es er6s kisugarzasaval gy6zte meg a zstlrit. Viszont a klasszikus pirosnak ezuttal aligjutott szerep. november I CSODAKERT 13 . tovabbra is nagyon keresettek a dusan telt viragu fajtak. A dijazott rozsak kozott egy-egy sarga kuloncot is Ujdonsagok versenye Juniusban tbbb mint 100 szakember gyult bssze 8aden-8adenben eqesz Eur6pab61. a feltnno mintaz atu ketsz inu viragokig sokfele megjelenest oltenek. a ragyog6 szinatfolyasokon keresztul. Ellenben isrnet feljovoben vannak a feltelt viragu rozsak. Karl-Heinz Michlerhez kerOIt. az figyelemmel koveti a nagy parizsi vagy milanoi divatbemutat6kat. Europaban az egyik legfontosabb rendezvenynek szamit a baden-badeni rozsaujdonsagok versenye. talalunk. amely biz tosan eltart meg nehany evig. valamint a feher es krernszin adja meg a hangot. A megtisztel6 "BadenBaden Arany R6zsaja" cfmet a francia termeszt6. az iden egysegesnek mutatkozik a trend: minden rozsakategorianal a r6zsaszin es pink. Az atrnenetek a halvanyabb sziromszegelytol. Ami a viraqszineket illeti. Dontd optikai szempont a viragforrna is. Amit a nernzetkozi kifut6 jelent a divat vilagaban. hogy a novenyeket a qornbas fertozesekkel szembeni terrneszetes ellenallokepessequlc szernpontjabol is meg lehessen figyelni. hogy klvalasszak 2010 legjobb ujdonsagait. a r6zsat6vek mar ket €lwei ezel6tt kiOltetesre kerultek. Delbard egyik nemes rozsaia nyerte el. Ezeket elsosorban a mese-. A "Legjobb rozsa" ilIatos kOlbnleges illata mellett felWn6 csfkos rnintazataval gyujtbtte be az eiisrnerest (Nirp. a r6zsarajong6k szamara ugyanazt kepviselik a viragversenyek es az ujdonsag-bernutat6k. A meg nevtelen pink szinu. A legszebb sokvlraqu r6zsa kateqoriaban a bronzerern a Saar-vldeki hobbitermeszt6hbz. Franciaorszag). es az6ta csupan rninsnalis novenyveoo szeres kezelesben 'Vedette' nemes r6zsa reszesitettek 6ket. Akarcsak ezelott. Az elozo evekben a hosszu szaru szepsegek inkabb ala. a gy6ztes a brit Warner Roses rozsakerteszet egyik bsszesen 105 r6zsa vett reszt a rneqrnerettetesen. hogy mi az egyes rozsaterrnesztok fo vesszoparipaja.

kulonboz6 rnaqassaqi szintekkel. 'Clair Renaissance' A nagyonmeggyozoegeszsegeslevelzetevel. amit minden rozsarajongonak fe/tet/enDI ki kellene prob8. Nagyon nepszeru az un . mint a nagyviragu fajtak kozott.. 60-80 em tavolsaqra ultessuk a rozsatol. Hatternek voroslomou cserszornorcet vagy pedig egy orokzold kulisszat javaso'nek.azonban nem erhetl kozvetlen napsutes . Viszont aki a kertjet meg ebben a szezonban szeretne uj rozsakkal szepiteni. sudarzsalyaval. akar a kertbe. Az aktualls r6zsaszfn arnyalatu rozsakkal pornpasan hsrmonlzal peldau' a piros levelO tOzgyongyvirag . a palastfu es a g6lyaorr kulonboz6 fajai. hogy rozsaja az egig nOjon. peldaul zsalyava'. Izgalmasak a leveldisznovenyes kornbinaclok. ovidido alatt tekintelyesbokorranoviki magat. Aki viszont nem szeretne. november . ugy a nagyra novo ramblerek. A 'Hella' fut6r6zsabronzermetnyertaz ujdonsagokversenyen. Mixed Borders". melyeket felvezethetUnk peldaul egy obeliszkreoTovabbra is klasszikus r6zsakiseronek szarnit a levendula . Szep komblnaclot alkot a 'Scepterd'isle' angol r6zsaousantelt viragaa fehertarka ananaszrnentsvat A maqastorzsf r6zsa strukturatad a novenyzetnek. Vesztfalia zald metrooouszeben. Mi az. annak az aktualis klnalat is szarnos vonz6 alternativat tartogat . r6zsaszfntrendheznagyA szenlen iIIenekiaz ibolyakekes tener kfserok. vagy citrorntuvel. Egy kis tOrelemre azert szukseguk van a rozsabaratoknak: ugyanis a tulnyomoreszt meg nev nelkiili ujdonsagok tobbsege legkorabban a kovetkezo oszon lesz majd beszerezheto. Fontos.meg ha teljesen mas helyet is szeret -. Friss kialakitasi otletek rozsakkal Mi a trend a rozsas kertkialakitas teren? A 'Bonica 82' juniust61szeptemberigdiszitiaz agyasthalvanyr6zsaszfn viragaival.. clpruskaval zott talalhat rnaganak kedvere val6 vonz6 ujdonsagokat. Szarntalan ujdonsag nint fel a futorozsak hazatajin is. az a magastorzsu valtozatok ko- szor viragz6 futorozsak is. R Jelenleg dornlnalnak az evel6s es dfszfuves kornbinaclok. Kedveltek a fOszernovenyes tarsitasok.s Thomas Lolling a Nemet Rozsakert vezet6je Dortmundban. akar a teraszra keres viragdiszt. 14 CSODAKERT 12010. a maeskamenta./nia egyszer? Tart6s trendet kepvisel a r6zsaklematisz pares. Enneltoqva telerteketodtek a tobb- ~ rendelt szerepet jatszottak. hogy a klematiszt megfelel6.kezdve a teltviragu r6zsaszln es pink szepsegektol egeszen a krernszinu futorozsakig vagy a csinos magastorzsu rozsafakig.vagy a bfbor zsalya.

ancosztas: 3/8" x . ami a rnukodes kenyelrnevel es a minimalls kornyezeti hatassal a legjobban tudja kornblnalni a magas szintO szolqaltatasokat. tOzifa darabolashoz kitOn6 valasztas. motorteljesitmeny optimalizalasa . es tarnoqatta azt.. Ennek megfelel6en uj... szen-rnonoxld es nitroqen-oxidok kibocsatasanak csokkenese. kis es kozepes atmer6jO torzs kivaqasahoz. tiszteletben tartiak a kOlvilagot.our power. az alacsony Az Emak mindig hitt a kornyezetvedelernben. Teljesitmeny/HengerOrtartalom: 2..... es megfelelnek a hatalyos EUR02 szabvanyoknak. .8 kW/39 ernVezet6 hossza: 41 cm/16" l.Szennyez6anyagok.22 1/0. valik: a brillans szolqaltatasok ororne.. Az EUR02 gepek ugyanolyan igenybevetelnel az alabbiakat blztcsitjak: . a teljes es tiszta eges kovetkezteben. igenyes._.univerzalis lancfuresz intenziv haz korull hasznaltra Gallyazashoz.32 ._. kornyezetbarat motorokkal torteno rnunkaveqzes modernebb technoloqiat is jelent. Az uj. Az valasztja.lt h. Megvalosult elkepzeles: egy erotelles motor.A karbantartasi rnunkak szarnanak csokkenese. es ezt a veqfelhasznaio kozvetlenul erzekeli..hu Burn Right. amelyek mukodesOk soran teljes mertekben. ----~--I------. A kibocsatas csokkenes joval alacsonyabb (80%) az EUR02 altai el6irt hatarerteknel. www. your passion www.--. . rnetszeshez.~.1.~Z-ID. GS 410 C .c. ----.... Burn Right elnevezesu motorokat fejlesztett ki..5 LE . aki hisz egy jobb vllaqbanl Amikor a technol6gia kornyezetbaratta karosanyaq-kibocsatas biztonsaqa. es ennek kovetkezteben a munka ldotartarnanak novekedese . Az Emak reszerol az EUR02 motorok tokeletesltesenek kutatasa es az ez iranyu elhivatottsaq eredrnenyekent a szennyez6anyagok jelent6sen csokkentek .oleomac..Konnyebb lndltas a digitalis gyujtatekercsnek koszonhetoen._. kulonosen az egeszsegre es a kornyezetre fokozottan karos nem eghet6 szenhidraok...Ozemanyag foqyasztas 40%-os csokkenese.hermesafesz. amely kornyezetbarat.a szabvany eloirasalnak megfelel6en -.050" special is Olajpumpa: automatikus Olajtartaly/uzernanyaqtartaly: 0. kornyezettudatos felhasznalok szarnara tervezve. ugyanakkor a motorok technoloqla]a jobb.

.

egyszenJ viragu 3 'SchneeweiBchen'. amivel eloszor lazitsuk fel a gyoker korul a folder. iiveges kinezetelt 01tenek. addig a magasabban fekvo hideg eghajlatu videkeken mar szeptemberben fel kell szedni az agyasbol. husos gum6val rendelkezo evelo nem teItiiro. Id6t1enOI szep es barmilyen komblnaclohoz idealis fajla a teter. Ezek kaze lartoznak az orchideaviragu daliak. hogy erjenek. hogy tavasszal a novenyek ne cserelcdhessenek ossze.es ez hangsulyozottan ervenyes a daliara. ~ Klvancsiak trendje A nagy vaasztekoan vannak eqeszen kOlanleges daliafajtak is. hiszen a fagy nem minden regioban jelentkezik ugyanabban az idoben. mert a foldmaradvanyok a kesobbiekben megvedik a gum6t a teljes kiszaradastol. 2010. Mig az enyhe borterrno kliman a dalia akar november elejeig kint maradhat a szabadban. Mig a fak es bokrok eseteben most erkezett el az ultetes ideje. Ahhoz. Valasszunk egy szaraz napot a gum6k felszedesehez. A gum6k ezutan meg korulbelul egy hetig a foldben maradhatnak. mint peldaul a r6zsaszin 1 'Pink Giraffe' es a 2 'Honka'. Ut6bbinal a keskeny. amely mar nehany eve jelen van a piacon. lassan idoszerfive valik a dolog. Ezutan a noveny szarat vagjuk Ie kb.O // sszel boven akad tennival6 a kertben. A felszedesnek nines egy meghatarozott daturna. Ugyanis a Mexikobol szarrnazo. addig mas novenyfajoknak ki kell keriilniiik a foldbol . sarga sziromlevelek er6sen osszesodortak. eqeszen egyedi megjelenesl kalcsanazve a viragnak. A gum6hoz tapadt folder esak lazan utogessuk Ie. fontos a gum6kat ellatni a fajtanevet vagy a viragszint feltunteto cirnkevel. november I CSODAKERT 17 . fgy megelozhe to a husos taroloszerv serulese . melyek lrant egyre nagyobb az erdekl6des. Tartsuk tehat szem elott a sajat kertiink mikroklirnajat. es a fold feletti novenyreszek petyhiidt. 10 em-rei a gyoker folott. Ha mar bekoszontettek az else ejszakai fagyok. Csak a talajmenti fagy tesz kart benniik. A legjobb asovillaval dolgozni.a serult gum6t ugyanis konnyen megta- rnadjak a k6rokoz6 gornbak.

azzal a feltetellel. Az elviragzott szarakat rendszeresen vagjuk le. es megrothad.lme egy kis izelila: pros-sarqaban pompcizik a 1 'Ballegos' Glory' ekszer-dalia. A novenyi taroloszerveket a tel folyarnan tobbszor is ellenorizzuk le. es sem till szaraz. kulonben a gum6 tul vizesen kerOI tE31i nyugov6ra. mert a le- Alapiaban veve az a fontos. sem till nedves. Fagyban nyissuk meg a pineeablakot. feszer. Tipp: a sotetpirosban viragzo fajtaknal optikai szernpontb61 is fontos az e1hervadt viragok idejeben tortend eltavolitasa. Esautan is jol mutatnaka 5 'Franz Kafka' pompon-dalia mindossze5 em atmeraju. ami lenyeges feltetele a biztonsagos kitelelesnek. hogy a daliat ne tragyazzuk tul soka es tul eresen. pince vagy garazs) hideg van . Milyen kelllegyen az idealis tarol6hely? Optirnalls a nem tul szaraz. hogy a dalianak ne okozzon gondot a tel atveszelese.A biborrozsaszn-tenerszinkombinaeioju 4 'Colorette Princess' gallerosdalia viragainakalmeraje 5-10 em. k6rulbelul 6°C-os homerseklenl helyiseq. Augusztust61 ne tragyazzuk tobbet a novenyt. hogy a helyisegben (pl. A gum6kat felsorakoztatjuk. Mar nyaron alljunk Ie a tapanyag adaqolassal. kompaktviragai. akar faladaban taroljuk. hogy a noveny magerleles helyett egeszen oszig folyamatosan viragozzon.15 em atmerajuek a 2 'Vanille Fraise' kaktuszdalla rozsaszm-teher sikosviragai. e H6feherbenragyoga lila kozepu 3 'Eveline' labda-dalia. Mar nyaron is tehetunk azert. Lehet a pineeablak elotti esovedett akna is.idealis a 4-7 °C kozotti hornerseklet -. a gum6k j61 atveszelik a telet. hogy nem jelentkezik-e rajtuk valamiIyen betegseg. Sokarcu mexikoi vlraqszepseq Az egyszeruviragu fajlaktol a nagyviraguszarvasaganespeldanyokigoriasi a daliak fajtavalaszteka. a racsot 10 em vastagon betakarjuk szaraz falevellel. A daliaqumot taroliuk havos helyen Mi befolyasolja a teleltetest? ~ Akar kosarban. A csokkentett vizadagok szinten elosegitik a tartalek tapanyagkeszletek felhalrnozasat a gum6ban.ultetes+ gondozas Wilhelm Schwieters daliakertesz a veszttaiiai Legdenbol praktikus tippeket ad a telelteteshez. .

a talajt nehany evente javitsuk fel zoldtragyanovenyekkel. hogy a levego jol atjarhassa (iket. Aki nem szeretne minden tavasszallij novenyeket vasarolnl. hogy a noveny eros legyen. kulonben nehezen fog kihajtani. hogy megakadalyozzuk a gumok kszaradasat. 2010. Uj kezdet tavasszal: a daliagurnok aprilis vege utan ismet kikoltozhetnek a szabadba. A magas fajtaknal hagyjunk egyrneteres ultetesi tavolsagot. amirol tavasszal k6nnyen telismerhetjOk a tajtat. es gondoskodjunk tarnasztekrol. KOl6nleges es idojarasallo peldaul a virag 1 f6liazott totoja.- hullo szirmok sotet foltokat hagynak maguk utan a noveny levelein. es allitsuk langymeleg vfzbe. A nagy gum6kat elultetes elott szet lehet osztani ugy. Vigyazni kell. Telelesre keszen A kiasott daliagumokat elraktarozas elott cfmkezzOk tel. Ha meg a csigakat is sikerul tavol tartanunk vedogyiiruvel vagy csigaold szerrei. Ha a daliat mindig ugyanarra a helyre ultetjuk. mer! fgy sokkal nagyobb lesz a rothadasveszely. Ahhoz. Jan van 't Riet nernet daliaszakMo tippje: a gumokat helyezzOk pusztan homokkal vagy fUreszporral megtoltott racsostalu ladakba. A napimado noveny szarnara biztositsunk humuszban gazdag talajt. T61tsOktel 3 homokkal. Egy eies kessel vagjuk Ie a meg nem teljesen kinyilt viragokat. Az utols6 viragok vazsoan is jol mutatnak. a tobbit torjuk Ie. es a rajtot segitsiik egy marek szaruforgaccsal. hogy a taroloszervbol ne torjenek Ie darabok. nyaron semmi sem allhat utjaba a dalia ujabb viragzasanak. hogy minden gyokerdarab tartalmazzon hajtaskezdemenyeket (szemek) a gyokernyakon. mezontofiivel vagy csillagfiirttel. Nem tanacsos m(janyag zacskokban tarolni a gumokat. minden gumon csak negyot hajtast hagyjunk meg. peldaul mustarral. az most a 2 foldtcSlmegtisztitott gumokat tegye szellosen egymas melle lijsagpapfrral kibelelt taladakba. A gum6t csak tenyernyi vastag foldreteg takarja. november I CSODAKERT 19 .

.

.

amit a 'Queen of Night' es a 'Black Parrot' tulipan teketes-pros viragokkal egeszit ki. Lelegzetelallitoan szep ez a szegelyagy! A vaszonmcm (phormium) es a 'Purpurea' felall6 iszalag (Clematis recta) rozsdas t6nusokat visz a kepae. Kul6nlegesseg: oldalt a s6deres resz beOltethetO n6venyekkel.. BeOltetesere legalkalmasabbak a sekelyen gy6kerezo pozsgaslevelOek. .T Tokeletes formajat hozza a lepcso granitlap lepofeluletevel es a szintkiegyenlitO Corten-acebentckka'.. . T Terrneszetes latvanyaval ponpasan illeszkedik az agyasba a t6rekeny arvalanyhaj (Stipa) es a k6vir6zsa (Sempervivum) k6ze allitott nemesrozsdas edeny. peldaul robusztus parnas n6vesu evelokkel.

kapaszkodoracsokat vagy kasp6kat. a rozsda csak ott iiti fel a fejet. novenytarnaszokat. . oldalon). Az erdes feliilet nem torekszik a tokeletessegre. Az osz a terrneszetes rozsdas es bronzos arnyalatok specialistaja: a diszcseresznye vagy a biikkfa lombja ragyog6 pirosas-barnaban tobz6dik. Hasonl6 csodalatot valtanak ki a regi targyak is . A szabad eg alatti alkalmazashoz kifejlesztettek egy specialis nemesrozsdat. ahogy magunk ele kepzeljuk mozgalmas multjukat.j61 becsomagolvaa szabadban tolthetia telet. a termofoldben vagy a terrakottaban. A sokoldalu anyag akar meg gyepszegelynek vagy lepcsofokokba is beepttheto.. A forrnazhato anyagot . nem csak az epiteszek vagy a rmiveszek hasznaljak szivesen: a hobbikerteszek is szeretik a rozsdas acelbol keszult parazstart6kat. Erre kell menni! A rozsdas vasbOlkeszOlttrendi ceger mutatja az irany!a kert fele. Ezzel szemben az ~ ~ Masodik tellepeset tartja az agyasban vagy egy szaraz csokorban a 'Globemaster' dfszhagyma (Allium). Szlnebol terrneszetesseg es otthonos meleg arad: rokon arnyalatokat talalunk a fakeregben.tervezes+kialakitas 1 Bronzszinu levelek lilaerezettel. Lenyugozo szlnjatekkal mutat be 3 a 'Creme Brulee'tUzgyongyviragHeuchera).va allunk a kertben a kifejett fak es bokrok elott..egy trend.gcsalan (Solenostemom) zep latvanyossaga balkonladabanes a cserepekben.itt hanga es tUzgyongyvirag kfsereteben. ezekhez jonnek a zebrafu vagy a cirok (Sorghastrum) filigranabb viragai. Pontosabban szolva. amikorbolyhos magtokjaibeernek 2010. terelvalasztokat. az ugynevezett Corten-acelt (lasd a 24.Enyhebbeghajlaton. s 2 Mint egy tuzijatek. ah 0 I valami mas.es levelszinkent is fergeteges hatast valt ki.. Azonban a rozsda nemcsak feliiletkent. olyana 'BronzeForm' sas (Carex) levelzsombekja. november I CSODAKERT 23 . T Sotet oldalat mutatja a vaszonlllorn (Phormiumtenax). Megjeenesukben gyakran van valani tiszteletre melto. de virag. Egy ilyen kialakitasnal a rozsdapatina rendkiviil karakteres lehet. megpedig a vas vagy az acel lebomlik. ( A / nu. amely a videki kertstilusban tukrozddik vissza.a 'Mocha' vini.

jy. Praktikus: a niivenytart6 polcok ugyanakkor helytakarekos terelvalasztckent is szolqalnak.'_Z 1::1('j3r3sle·1 anvaq m:U:1r1 FnSSL·n iL"W-irtVl az . T Az ida a vasb61 keszOlt polcokat dekorativ rozsdas targyakka valtoztatta at. elbuvol a mulo ido hatrahagyott nyomaival. Legyen modern vagy romantikus a diszlet .tervezes+kialakitas ~ olyan fak. ha kecses vonalak es termeszetes novenyforrnak veszik korul. mint a sztirkekergu juhar (Acer griseum).lt. RendkfvOI dekorativ a viragok mntazata 4 Keregdiszral gondoskodik a kertben a szam6cafa (Arbutus). takarast aova Corten-acel A7 b3'~-3S AII:::mckt3n Iz.'!e...a rozsda mindig megtalalja a helyet. arm h·:·sszu Ijen rneqveci az acei belsejet l:j'.lS. A durva feliilet kulonosen szep hatast kelt.l SZLI :1 JY( r san fL'lclll Jt'lIe'Jzt:les rozsdav-uos szmt 1 Varazslatos aszi kontosben bucsuztafa a szezont a szahalini cseresznye (Prunus sargentiQ. A magas diszfuvek..nhGZ'_ tomek ctvozetc volt.. :ilolnt. Ezen az 6szan meg a divatban is ezek a trendszinek . amorv k irlatban rmnnen i'l •.plmal evekben 37 rjY':'SlIlt keltftl E:-:jy UJanvaa 3 kesoob Corten-ccer- nak etnevezett 3ny3':) kui-:. L'S LS) h. a 'Fireglow' kutyatej vagya t6partifii (Rodgersia) j61 harrnonizalnak a nagy nernesrozsdas targyakkal. 24 CSODAKERT 12010.l n:w. Talan ezert is passzol olyan j61 zold birodalmunkhoz: akarcsak az oreg fak es bokrok.' .1 rncq szurke. november . A kertben szinten gondosan meg kell valogatni a rozsdas anyag partnereit.j~JlI vastaq k'·rtOZIl)S reteqet kspez r31t3.lr. 2 Gracilis leveldisszel ad6zik a 'Purpureum' edeskiimeny (Foeniculum vulgare). mig a kisebb szobrokat vagy agyaskituzoket gyongeden korultancoljak az olyan zold levelsztarok.''Itl" IS szokatlanul blz"nyull V~dor""L"J ndkul idojarasallonak IIIk3 A 37 :lIly3t] ff:luleh-:tttl·~nto terrneszetes rczsda c-1Y naqvon keresztui '11 SI. 3 Daliasan magasodik az agyasban a piros gyuszuvirag (Digitalis purpurea).1- krrr )ZII)'J. mint az arnyliliom vagy a rancoslevehi g6lyaorr.feher vagy kremsarga kornbinaci6kkal felfrissitve.!n. a szam6cafa vagy a japan cseresznye (Prunus serrula) kerguk reven egesz even keresztiil rozsdavoroset es bronzot hordanak.

.

es 10-15 em atmer6ju. Bal oldalon a keritesre nyil6 kilatast fuzfavesszcbol font takar6elemek moge rejtettiik. Meg egy almafanak is jutott itt hely. A kert teglalap forrnajat fellazitja az elulso jobb old ali reszen kialakitott kicsi agyas. Az uj fakapura a r6zsaszin viragu 'Manita' futorozsa kapaszkodik. A kaputol balra egy fapad all. melyen belenyulva a gyepszonyegbe. Ezen az oldalon most egy szeles vlragagy huzodik vegig. 'Sommerwind' agyasrozsa. a kerites ele egy bodzafat (balra) es egy orgonabokrot (jobbra) iiltettiink. daliaval. kerftes es kerti hazik6 . amelyet osszel ibolyakek sisakvirag fog keretbe. A bibor kasvirag. " Viragos finale a videki snlusu kertben 1• javaslat Teljesen a videki stilus rajong6inak Izlesehez igazodik ez a kenyelmes kertbirodalom. Kiindulasi helyzet: gyep.tervezes+ kialakitas Egy kert ••• . Hianyzik a koneepci6 es a szep novenyek. bibor kasviraggal es puszpang gombbel. A telek vegere. A sarokban a fuzfavesszobol font novenyfuttatot szagosbukkony h6ditja meg. Az agyasban egy parkr6zsa. november . sotet r6zsaszin dalia es feherben viragzo oszi rnargitvirag mellett onvetessel szaporod6 magas napraforg6 egeszlti ki a novenyzetet. A 'Pink Skin' fajta 100 em magasra no.ennet tObbet pillanatnyilag nem tud kfnalni a telek. benne napraforgoval. r6zsaszfn viragaival elvarazsolja a viragagyakat. Adalia keso oszig viragzik. 26 CSODAKERT 12010. evelok es rusztikus bajt araszto nyari viragok foglalnak helyet.

h6harmattal vagy h6val boritva szep diszei a kertnek.. Az egesz evben szep agyasokb61 nem hianyozhatnak az olyan diszfuvek. Ennel a kialakitasnal nagy odafigyelessel valogattuk ossze a novenyek forrnajat . _ __ __ _ ___ . bokrokb61. Ezen kivul hosszu viragzassal jutalmaz meg az ~nnabelle' hortenzia.. Bal oldalon lilaskek oszir6zsa.. javaslat Szep eloadasrol gondoskodik osszel a kertben a fakbol. osszel piros csipkebogy6kkal ekesiti fel magat a vadr6zsa a hatso kerttes elott. ~ 2010. A beultetesl tervek a kovetkezo oldalon talalhatok. 2. osszel barnasvorosben ragyog.es levelszineket: a ket aranylevehi lepenyfa lombja nyaron sargas-udezold arnyalatokban pompazik. Ilyen szep tud lenni az 6sz a kertben . A verbukk lornbfakadaskor sotetpirosba oltozik.a l_~. Iuniusi viragzasat kovetoen. A macskahere (Phlomis russeliana) juliusi viragzasa utan is j61rnutat. _ __ . iIletve a virag.. Egesz szezonon keresztul leveldiszrol gondoskodik az arnyektiiro arnyliliom. osszel pedig barnasra szinezodik. akarcsak a macskahere emeletesen elhelyezkedo viragzatai es magtokjai. valamint a poloskavesz feher viragfiirtjei gazdagltjak az agyast. evelckbol es diszfuvekbol allo novenyzet. melynek nagy.••• kat otlet I i' ~\~.-.~_ _ _ _ _ _ _.. A fUzsombekok kulonosen telen. mint a tollborzfu es a japanfu.!tu. november I CSODAKERT 27 . A dekorativ magtokok eqeszen tavaszig diszitik a kerte!. feher viraglabdai kivilagositjak a kertet.."' .

vasartasi magassag: 125-150 em.3 m magas. aromas. 60 em magasra no.* Feher felOletek: megh~vt5 puszpanq 28 CSODAKERT 12010. robusztus teli fajta kozepes rneretu. karmnpiros viraqok esak enyhen lehajl6 nyelves viraqokkal. eqeszseqes levelek. 15 darab 850 Ft 12 'Topaz' almafa. sarqasbarna oszi lombszfn. eros iIIatu. a nytrast tUro sovenynoveny. 1 darab 1990 Ft 5 oszi sisakvirag (Aconitum earmiehaelIi 'Arendsii'). 2 m magas futonoveny. sarqa. keson vraqzo.. vasanast rnaqassaq: 150-200 em. hofeher viragfOrtok szepternbertol okt6berig. rugyfakadaskor a levelek sotetvorosek. levendulakek vlraqok juliustol augusztusig. szedet levelek. 120-150 em magas. 10 darab 685 Ft 8 japanfu (Miseanthus sinensis 'Hermann Mussel'). lilaskek viragok oktobertol novemberig. barnas-serqa oszl lombszfn. oshonos vadr6zsa sok r6zsaszfn. a dekoratfv daliak koze tartoz6. 1 darab 1390 Ft 2 'Manita' futorozsa. fagymentes helyen kell kiteleltetni. terebelves kup alaku koronaval. lecus. dekoratfv diszcsene. illatos viraghengerek augusztust61 as szep oszi elszmezodes. szeles kekeszold szeqellyel.tervezes+ kialakitas Egy kert . 45-60 em magasra no. 20 darab 790 Ft 9 napratorgo (Helianthus annuus) 2 csomag vet6mag 1495 Ft 10 szagosbOkkony (Lathyrus odoratus). egyszeru vagy feltelt viraqfejekkel. iIIatos viragok juniusban. eheto esipkebogy6k szepternoertol. javaslat Viragos finale a videki stilusu kertben 1 bodza (Sambucus nigra). vitamingazdag fekete bogy6k osszel. kek es r6zsaszfn vlragok juniustol szeptemberig nyflnak. lassan novo. tovismentes kicsi fa rovid torzzsel lazan elagazOO6. 5 darab 685 Ft as Az arak 1 darab ntivenyre vonatkoznak. javaslat lIyen szep tud lenni az dsz a kertben 1 vorosbOkk soveny (Fagus sylvatiea). tiszta r6zsaszfn. 100 em magasra no. 5 darab 1185 Ft 6 vadrozsa (Rosa can ina). illatos viraggal iuniusban. 60-80 em magas. felarnyekos helyre.1 db 690 Ft sQveny 7 kopasz oszirozsa (Aster novi-belgii 'Oauerblau'). szfv alaku. 30100 em magas. ranees. feltUno.kat otlet 1. nagyon mergezo.. 25 db 685 Ft 7 puszpanq gomb (Buxus sempervirens). feltelt viragu. 30 em hosszu viraqfurtok rnaius/luniusban. gazdagon elaqazodo noveny szeldelt levelekkel es kiesi. narancsvoros heju. 10m rnagasra no. r6zsaszfnben vraqzo fajta. feher viraqlabdak juniust61 szeptemberig. 2 darab 2195 Ft 5 fUzeres poloskavesz (Cimieifuga simplex 'White Pearl'). nagyon elterjedt bokor feher viragernyokkel juniusban. sem az eso. onmagat Yeti. 225250 em rnagas noveny. 1 db 14900 Ft 3 arnyliliom ('Paul's Glory' Hosta-hibrid). vasarlasi rnaqassaq 1-1. nem zavarja sem a hoseg. magas fajta sotet ioolyakek viraqokkal. . sotet bioorvoros. 2 darab 7570 Ft 11 tollborzfu (Pennisetum alopeeuroides 'Herbstzauber'). 3 m magas. 120-170 em rnagasra no.5 meter. 10 darab 1185 Ft 4 cserjes hortenzia (Hydrangea arboreseens 'Annabelle'). talajtakar6. sarqa viraqorvek junlustol juliusig. november *A fenti arak (Ftldb)az OazisKerteszetarudainakkfnalataravonatkoznak. piros. 1 darab 1590 Ft Az arak 1 darab novenyre vonatkoznak. 3 m magasra novo bokor. aromas edes-savanykas IZU gyumoleesel. 40 darab 885 Ft 4 kerti orgona (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spath'). 7 m magasra no. ellaposod6. sotetrozsaszfn vlraqok kremfeher kozeppel. 20 darab 985 Ft 6 oszi margitvirag (Tanaeetum parthe- nium). 15 m fole nohet. feher. 1. pirosas-barna oszi szfn. emeletesen felsorakoztatott. 150 em magasra no. ami eqesz even keresztOl kitejezd. juliust61 szeptemberig viraqzik. nagy. az elso fagyig viraqzik. 2 csomag mag 685 Ft 11 'Sommerwind' agyasrozsa. gyokerlabdas. eqynyarl. tobbszor vraqzo. 60-S0 em magasra no. gombOlyU koronaju fa. nagy. feher. sarqa levelek. 1 darab 685 Ft 9 macskahere (Phlomis russellana). 5 darab 3900 Ft 8 'Pink Skin' dalla. 15 darab 1995 Ft 10 aranylevelu lepenyfa (Gleditsiatriancanthos 'Sunburst'). gazdagon viraqzo fajta.* 2. ezustos-Ieher viraqok szepterroertol novemberig. 45 darab 1995 Ft 2 verbOkk (Fagus sylvatica 'Purpurea'). sarqasbarna. 2 darab 850 Ft 3 bfbor kasvinig (Eehinaeea purpurea 'Magnus'). orokzold torrnanoveny evente leqslabb ketszer forrnara kell nyfrni. a teher. 140 em magas. S0-100 em magasra no. vasarlasi rnaqassaq: 30-35 em. juniust61 szeptemberig viragzik.

Tcrasz & balkon Telellelesi lippek a mllskdl/ihoz A paradicsom 36. ZOIdscg & fuszcrnovcny sikeres llioerie/es e 38. Diszkert A kompOSZI dlrakdsa es lijrafellollese 32. old. old. old.30. Gyiimolcs Az alma helyes leszedese es IdrOldsa . old.

friss novenyreszek) es durva.t... nll. lmlom .il is .hozzalujhatunk a legjobb tapanyaghoz az agyas vagy a gyep szamara kezetet es megntiveli a vfztarolo kepesseget. lilplI'yn{cis tkcg:'f:srhf':' kit'. hnbnutvtn.kck" j nlnkultnk ki . 50venynyesedek) kiegyensulyozott kevere- A SZAKEMBER Diszkert A komposzto! alttpnsnn [orqusnu]: tit . 'Ac <. Assuk ki a dalhlt es mas gumosokat. __ ••• '11. .Y "'1:='1oitni. II. nehany tenyezonek rnlndenkent egyeznie kell... Ugyancsak fontos a megfelelo reteqezes is. hn szur«: ["'!lY IInll'I'S . A legalso reteqet rakjuk darabosabb anyagbol.kf's II II III IISS:ti.odacsalogatja a fergeket. a szaraz tanyesedeket vagy a ztildseg.. alul pedig .~:r.• .1 tntlr» . ettiil megerosiidik tetire.Q!/ snrcinl!« k'IIII/I.:~L ~ ~l' ....\ klJlllfl"... a fak es bokrok nyesedeket. ~ j ".·:tl. d \..es gyOmtilcshulladekot gondolkodas nelkOI a komposztba tehetjOk.IS:Ip. Erre kerOlnek a kOitinfele hulladekok .ljrlldfl'lf' luizni.' \'... mint l'flY s:u#Jn. I'n~7!I[ijrn kdl r.. :\ .k rsak irl!l alnkul u! fI..'I"fl._ql'sd. • A komposzt minden ntiveny kedvenc taptaleka . fellazftja a talajszer- A komposzt A tetelere kerUi a szerves hulladek. peldaul agnyesedekbol.: 'I ' s:..iiIC8 s9gits~!lllvel lazitsuk leI a kempesztet. November elejen a rozsakat kb.s:n'['c!I!/iik.. »: jussnnnk. • • ' .1 "fl!lS:'f'rlIHI #11'1. 1:..f1J1I .$'" ~ I'." a knmfJOlS:fll/ I'''=:r 'III/r'y kvl! . A komposztnak feltetlenOi erlntkeznie kell a talajjal.tlt. 15 em magasan tiiltiigessiik 1el1olddel.hi:.III.: .I'. Ellenben az elhervadt novenyexet. illrtt» Egy sp&clalis 1l."""" : . S:iiks..k sokkul hnmurnbh TANAcSA szara: t1ll!ll'gnl kt'lllll'.lh'. .s Illr'!JI'u/risul. Problematikusak a beteg ntivenyek es a gyomok is." h"!lY tt ' fII ikr .II'" • .kt'rli /lIIlIn([..i:n"11 n 1. a mikroorganizmusok annal gyorsabban elvegez- hetik a dolgukat. l:llf1hnll a: Id"IIl1lik. 1: f's:.nedvdus anyagok (tanyesedek.'II.'I"rs'lII lOS S:"!JIIII'IIIt'Sf'1I ("rl. nuisrcszt 'If'rli~1 azcrt .'I... • lllik. ~ .f.' hnxztuilhnt uuk: t'. hogy a foltisleges vfz tudjon elfolyni./. "r!l'lll i: IIIusok 1'1'....c. '. sztban.tapanyapokat ad. '.gh..ls:. 30 CSODAKERT 12010."/Iylwll.:II'II:s.~I' 'Xi.'fI. ~ '.'.iII. [clhnzlutu)... . f'~J.!J.'. Az oszi lombot halasszuk ki a tobol es gereblyezziik iissze a gyeprol.'I· ~..I kIl1l1f' .:'lIi.lIrl·s:1 11:'.IItl.. ezeket jobb a szemetesbe dobni. Gyujtohely mindennek? Nem alkalmas a komposztba a hal.[S:1 rrsrn iissz« kel! 1'I'. november . • • • • • • Most van a legjobb idiiszak a lombhullato1ak es csenek eliiltetesere.~::. hogy a kerti.' kdlllytlllllli II: '1I1!J(!ylJ..~~. '-..ihall '1 krrt! lIiiI'.eres utan . /t.II .ln~~~Cfalat • ...s:..t. fas reszek (faagak.. Ahhoz. ».Diszkert "jot tesz a foldnek . egy drothal6 megvedi a ragcsaloktol.f'/- \ ... Alkalmankent egy-egy adag kavezacc fnyencsegnek szarnlt a komposztgilisztak szamara Minel finomabbra aprftjuk a hulladekot. Tartsuk keszenletben a fenyiiagakat az erzekeny niivenyek betakarasahoz.ir'J/. Szorjunk kaliumos tragyat a gyepre.I"ij./I- m.es a konyhai hulladekbol ertekes komposztftild legyen.il'l/lll ulkulmus r'Y!I"(lsl'i/ln I'ngy szrnolo zit».nrf/!ln k' .es husrnaradek .1 I'. a novenyeknek: • 6-12 honap alatt keszre erik a barna arany./1'91':ni.

hogy oldalrol se juthasson be a lehullott lomb a to oizebe. jeliiljOk meg ferde atrnetszessel. Nagyobb to eseteben seqitenek a halo ala kifeszitett drothuzalok. november I CSODAKERT 31 . J6 hir azoknak. modellek is. Erre a legalkalmasabb a lornbhullas utanl idoszak. arnyekos helyen a dugvanyon tavaszig kifejlodnek az uj gyokerek es naltasok. A foldet tartsuk egyenletesen • A faleveleknek nines mit a toban keresniiik. A dugvany fiildbe szurasanat tartsuk szem elott a novesi iranyt: az agdarab als6 veget. Cserepben egy huvos ablakparkanvon. A halo szelet rogz{tsiik kiiuekkel vagy foldbe sztirt szeqekkel. minel tiibb niiveny van a kertben. kozvetleniil egy rOgy alatt. mint a nedves szivaes hanem iintiizni kell. A lebomlasi folqamat sortin nemkiotint uipanqaqokkal d.lgy nehany h6nap alatt elkeszlil az erett komposztfiild. hogy a lerelek ne erjenek a nizbe.~-ig siillyessziik a eserepbe. A kezdok elsz6rhatnakerlelesgyorsft6t is. eros haltast. Az agat vagjuk A vagas helyet martsuk gyiikerezteto A t6hcil6 felfogja a leveleket A dugvanyt kb. de fagymentes napokon telen is sort lehet ra kerfteni. ha olyannak erezziik. sator formajt. A komposztnak nem szabad sem tul nedvesnek.A gyumolestermes annalgazdagabb lesz. A kovetkezo Fagymentes napan vagjunk Ie oszon a fiatal novenyeket egy fiatal. Kesobb a folyamat belnditasahozeleg egy lapat felerett komposzt. 2010. A komposzt olyan keillegyen. vagy pedig a kertben egy vedett. A lilabogy6 szaporltasa saiat keziileq A lilabogy6 (Calliearpa) latvanvos ibolyakek. Ezert htizzunk ki egy halot a to rote megpedig llgy. mint egy kicsavart szivaesot.akkor a legjobb. sem tul szaraznak lennie . Leteznek tobb pontban altiuunasztott. akiknek soha sines elegOk belole: a dfszes bakor konnyen szaporfthat6 agdugvanyr61. peldaul egy ritkasabb fakorona alatt. A termokomposztalot j61 at kell szelloztetni. am mergezo bogy6terrnese osszet ketsegtelenOI topustas a kertben. Ezt biztositja az optlrnalis hely is: felarnyekban.ls{tjak a vizet. ke. Az erlelesgyorsit6 sietteti a lebomlasl folyamatot a komposztban. kiOltetheto a kertbe.

vagy ismertebb neven muskatli. _. Ha a viraghagymakat szorosan egymas melle helyezziik az edenybe. A papirbetetet. Telire takarjuk Ie fenydgallyal. helyezziik a fiildretegre ugy. kiiliinben egymasba "ragadnak". Visszavagas es osszekotozes 2 A fold eltavohtasa: vlsszanylras utan a gyiikerJabdat ovatosan emeljiik ki a vlragladab61. nosszc eletu. A gytikereket takarjuk be friss balkonviragftilddel. Praktikus az ulteteshez tojastarto kartont hasznalni. Eleg minden oldalagon ket-harom bogot meghagyni. Idealis egy vilagos helyiseg.. Tdltsiink friss viragfoldet a cserepbe. betet kesobb magat61le.. benne a viraghagymakkal..J bomlik. 3 Osszekotozes: igy ttibb novenyt lehet egy edenyben elhelyezni. Terasz & balkon Ultessunk viraghagymakat cserepbe F011/t(J! te11A1MJaJffk • • A dezsas novenyeket az elsa ejszakai N {J1/f. narctsz es jaeint esak tavasszal viragzik az agyasokban es cserepekben.t. letezik egy roppant egyszeru m6dszer a niivenyek blztonsacos megorzesere a kiivetkezo szezonra.. amikor majd eljtin az ideje. es a tel folyaman tartsuk enyhen nedvesen. Ha nines eleg helyiink a teljes viragladak teleltetesere. {'" cserep peremeig 3-4 em ~.. 32 CSODAKERT 12010. Teljes erebedebassat keszUljunk a kovetkezo szezonra fagy elatt feltetleniil vigyiik be a h3zba. A kiiiritett es megmosott agyagcserepeket hagyjuk j61megszaradni. hogy kozben a finom gytikerszalak ne szakadjanak Ie._~ maradjon szabadon. A • .:. a viragok dus esokrokban fognak nyilnl. hogy a '''' __ '''. vagy pedig surun egymas melle. Ezaltaljelentdsen leestikken a muskatli terfogata. • Nedves 6szi napokon a csigak meg egyszer teletiimik magukat: estenkent rendszeresen gyiijtsiik ossze. A muskatli minel Vastag agaiban a muskatll vizet as tapanyagokat tarol. de nem telruro noveny. november .~:. november elejen mar ehetjuk. es a lazan ratapadt fiildet razzuk Ie rela.. Ez a tartahik megkonnyiti szamara a telelest. mar most elerkezett a kiesi energiabombak elUltetesenek ideje.... lehetdleg ugy.1M/m Bar a tulipan. ahonnan tavaszszal az uj levelek es hajtasok sarjadnak. • Ha okt6ber elejen h6napos retket vagy galambbegysalatat vetiink a balk~~ladaba. '). 1 Nyfras: eles 01l6valalaposan vagjuk vissza a muskatlit. es tegyiik ki a szabadba.Terasz & balkon helytakarekosabb teleltetese • A pelarg6nium... ami garantalja a megfelelo ii1tetesi tavoisagot. esovedett helyre. A viraghagymakat iiltethetjiik ttibb reteqben.. vagyis olyan helyet. ~ . . Az egeszet takarjuk be vekony reteg friss viragfolddel. 5-10 °C-os hdmerseklettel. • A mini-t6b61 a tr6pusi vizinovenyeket vigyiik be a hazba.

am it a eserepes novenyiinkon talalunk. • A menta az agyasban esszel vlsszahuzodik. az iiveghazban vagy a szobaablakban. amit betakarunk fiilddel. a kecskerag6 tisszel tiindokol. escvedett helyen. A n6venyt rnaqat vigyiik be a hazba. E kriteriumoknak eLeget tesznek a . 10-15 °C-on. es csak tavasszal hajt ki ujra. amint az ejszakai hemerseklet 5-8 °C ala esik. robusztusak es kimnqen gondozhatok. iIIetve verbiikk j jegenyefenyo f Remek cserepben. mint a 'De Cayenne' vagy a 'Rreflame' kb. gyakran nem eLeg. rnersekelten meleg helyen neveljiik. Kiesit nyomkodjuk meg. Vilagos. 2010. az olyan vekonyhusu fajtak. Mindegyiken legyen legalabb harem gyokeres bog. Legyenek kicsik. koreai es japan I erny6fenyo (Abies koreana. amikor az eteleket frissen szedett ehilipaprikaval fUszerezhettiik. A chili levettelenul telel. Ezert most meg egyszer utoljara szedjunk Ie minden hiivelyt. . A 'Purpurea PenduLa' csiinga oerbilkk tavasszaL es nyaron szep lombszinriil gondoskodik. Minden cserepes cserjet gondosan iintiizzilnk tootibb: az esa onmaqobon iiszi teraszra A borsmenta (Mentha x piperita) gyokernyulvanyai reven szaporfthat6. melyet nem er kozvetlen napsiites. majd ezeket akasszuk fel egy kifeszftett zsin6rra. mersekelten meleg hely Varazsoljunk szfnt az • Azok a teLtiira cserjek. 2 A palantat iiltessiik tapanyaqban szegeny fold del toltott cserepbe 3 Vilagos. a husosabb fajtak negy het alatt meqszaradnak. A eserepet alHtsuk mersekeiten meleg helyre az uveghazban vagy a szobaablakba. ameLyek eveken at meqszepitik a teraszt.Nasto-Sumphonie" sorozat tl1leveLii es lombhullaui jai. es osszuk 10-20 em hosszu darabokra. De telen is szedhetiink friss mentat. ha cserepben neveljiik. ahol a menta telen is hajt neMny friss leveles haltast. Sciadopitys). Idonkent szelldztessuk es ontozziik. Palantazolapattal valasszuk Ie c5sszel a 9yokernyulvanyt. A paprikakat szarukna' fogva kotozziik ossze kiesi esoportokba. J61 szellc5zc5. ez segfti a begyokerezest.paprika Csfp6s: chiliszaritva J • vegehez erkezett az az ida. 1 Eros gyokernyulvanyokat iiltetolapattal valasszunk Ie. Alternatfvakent a gyokemyulvanyt okt6ber kozepeig az iiveghazban eliiltethetjiik 10 em mely barazdsba. harem. Oltessiik el fUszerniiveny-fiilddel toltott cserepbe. november I CSODAKERT 33 . A kecskeraqo (Euonymus alata) most olti maqara tiizpiros oszi levelkontoset.

30 aratal .2010 HCLDNAPTAR Veteshez. gondozashoz is betakaritashOl NOVEMBER ~20. iilteteshez.

.

Az egaszseqes. as meleg helyen akasszuk fel fejjellefele .am az utolso gyiimiilesiiket meg lehet menteni. ha ebben az evszakoan altalaban nagyobb martakben tamadla meg a lisztharmat.Zoldseg & Jiiszernoveny Melyik tel! zoldseg maradhat kint a szabadban? . 36 CSODAKERT 12010.alOk • A Mnap elejen iiltessiik el a teli hagymat. es gyorsan dolgozzuk tel. Hogy hoban es fagyban is lehessen szedni. • A karfiolt assuk ki gyiikerestol. vagy a gyiimolcsot esomagoljuk papirba. es alaesony homersakleten nem ernek tovsbb. A termesztesl szezon lassan a vegehez kiizeledik.::::. N ov-f. A term est addig kellleszedni es feldolgozni. A paradicsomvesz altai megfertoziitt peldanyokat dobjuk a haztartasl szemetbe. Amikor hidegebb lesz. A paprlkat es cukkinit szedjiik Ie.~. Sortavolsag: 30 em • Amikor az ajszakak huviisebbeklesznek. november . Ellenben a foltos gyiimiilesiiket jobb nem tarolni. Tipp: a niivenyek levelet es szarat komposztalni lehet. • A cekla akkor erett. vilagosziild vagy sarga gyiimiilesiit ket rateg papir kiiziitt hagyjuk utoerni a meleg szobaban. A paradicsom utoerlelese Zoldseg & (iiszerno"enrl F(J11£o-r te11A1M. .1M/lrer • A kinai kelt teszedes utan egyesevel csomagoljuk papirba. Az agroszovet. sot a kOzvetlen napsutes egyenesen kedvezotlen natasu. A gyiikerpetrezselyem as a pasztinak szinten tovabb nohet. Ha ez megis megtOrtenik. amit tavasszallehet szednl. • Okt6ber vegen vessiik el a teli bors6t (pl. mert a sejtek szetpattannak! A sarqarepa most meg tovabb no. es tegyiik hOviisbe. amfg a gyiimiileshus meg kerneny as as ropogos. paprikakat es esfpos paprkakat szeptember vegen Ie kell szedni. hosszasabbnak igerkezo hideg idoszakok elott agrosziivettel elozziik meg az atfagyasukat. Az egaszsages niivenyeket gyiikerestol assuk ki. Az utolso eukkiniket. amikor a levelel iiregek es foltosak lesznek. Fenyre nines sziikseg. Enyhebb eghajlatU videken a gyiikerek az agyasban telelhetnek.igy meg legalabb kat Mtig lehet szedni a termest. A kelbimbo. meg akkor is. Nem bfrjak a mfnusz fokokat. 'Sima'). porehagyma as fodros kellegtiibb fajtaja jol bfrja a hideget.a paradiesom nem erik tovabb . hanem el kell dobni! A tennoszarakat tejjellefele akasszuk fel.vagy mulcstakar6 vedelmet nyujt Nem kell sietni a kesiin elvetett sargarepaval. A kelbimb6 a szabadban telel. . takarjuk Ie dupla retegu agrosziivettel. es a tel bealltaig az agyasban maradhat. ne nyuljunk a kelbimb6khoz vagy a levelekhez. hogy majd sziikseg szerint a kertbol egyenesen a konyhaba vandoroljon. egy vastag rnulcstakaro alatt. es OItessiik at a melegagyba.

A ntiveny lassan no. feMr viragokkal rendelkezik. currynoveny termes Kerek & szfnes: cekla Az egeszseges ztildseg soktele vaitozataan letezik. de az elsa fagy elott a gumoknak ki kell kerOlniOk a ftildbol. Ugyanez ervenyes a kOltinleges 'Choggia' fajtara is. es ibolyakek erezetii. sokkal pikansabb. ep peldanyokat taroliunk. A leveleket 2 cm-re a gumo ftiltitt vagjuk Ie. levelei a gyermeklancffiehez hasonlok. egy vilagos ablakban telen is terrneszmetd A vad borsmustar Idealis a balkonladaban es edenyekben ttirtena egesz eves terrneszteshez. Az eziistiis leoeLek es aranqsarqa oiniqok illata es ize tenyleg olqan. A vad rucola vagy borsrnustar (Eruca vesica ria) evela ntiveny. neha rnoqyoroizu • Az egyeves rucolat (Eruca sativa). Fontos: csak egeszseges. 2 A vad borsrnustar viszont evelii niiveny. Fontos: mindket fajt tartsuk jo neevesen. ezert takarekosan vegyitsuk mas leveles salatakhoz vagy hasznaljuk fuszerezeshez. A cekla telszedeset kesleltessuk olyan sokaig. Fiiszerezhetiink oele meLeg zbldseges eteleket. de kevesbe csipkezettek. Sargaban viragzik. azonban a csrazasnoz legalabb 5°C-os homersekletre van szOksege. vagy vagjuk Ie 3 cm-re a ftild ftiltitt. A piros. Cserepben.Rucola . Osszel es telen folyamatosan 1 A rucola salata egyeves. Szedes es tarolas • A cllrrynoveny Illelichrpsum italicum) meqel bdrmeluik napos fiiszerniivenyes agyasban. november I CSODAKERT 37 . Az aprulsnan elvetett cekla mar nyaron betakartthato. szedheto a rucola Az egyeves rucola utolso vetesi idopontja az agyasban szeptember vege. vagy pedig a melegagyban. vasarLaskor jigyeljiink arra. . hogya nov{my korujhni fiiszerkent (es nem d(sznov{mykent!) Legyen meqjeWive. es levelei eriiteljesebben csipkezettek. igy biztosfthatjuk a masodik termest.neha pikans. szarazsag eseten a levelek csfpasek lesznek. Az (lgakat [rissen haszruiljuk. a husa pedig plros-teher gyurus.. amfg csak lehet. fehlir es gyiirus ceklak valtozatossagot visznek a salatastcilra. siuga. Legjobb egy homokkal ttilttitt ladaban tarolnl a huvtis plneeben. 2010. Iarolasra csak a malus ktizepe es junlus vege ktiztitt elvetett gumok alkalmasak. A levelek enyhen csfpos erornaia ftildimogyorora emlekeztet Tipp: a leveleket tepjOk Ie. amelynek a heja stitet rozsaszln. Tipp. mint a piros. igeny szerint vethetjOk 2-3 hetes idoktiztinkent. es a ntiveny ido elott kiviragzik. . mint a jill 0/11 currqpor». akarcsak a zsazsat. A sarga es a tener cekta kevesbe karakteres fzu. melyeknek az agyasban kell beerniOk. husokat es halakat. Enyhen fuszeres . homokban. es/elszolgalas elott ttinolitsuk: el.

• A szedemel kotozziik fel az eros fiatal hajtasokat. es biztosftja. mint a 'Schone mann' . A nyari fajtak. Viszont ezek rovid id6n belOi ellagyulnak es nsztesse valnak. Ezen kfvOl vagjuk kl a folosleges vagy gyenge fiatal hajtasokat is. Ezek a fajtak tOkent az uj vesszokon teremnek. mikor van A teU gyOmolcsot alapvet6en szaraz id6ben kell leszedni. ezert jobb idejeben feldolgozni. • Az agyagos talajra iiltetett Ii] gyiimiilcSfakat ovatosan ontozziik. mint peldaul a 'Topaz'. *' ii f Gyilmoics A nuilnatiioeket 6sszel vagjuk vissza F011/t~ te11A1M. mint ahogyan a faiskolaban alit a foldben. mint peldaul a 'Klarapfel'. a szara konnyen levallk az agrol. Az iilteto- godorben a foldet eliivigyazatosan tapossuk meg (talajtomoriiles!) A malnabokrok vlsszavaqasanal kOlonbseget kell tenni a nyari es 6szi malna kozott.vedi a gyumolcsot a parolgast61. amikor a hej fajtatol fOggoen zoldr61sargara vagy pirosra szinez6dik. hibatlan gyumolcsoket. Ha a gyumolcsot kezzel megbillentjuk vagy megcsa- ~-Kezeletlen fenylifab61 kesziilt egerbiztos ladakban az alma jol attekinthetlien tarolnato. KozvetlenOia farolleszedve csak a nyari alrnak finomak. Ellenben az 6szi es teli almaknal. hogy ropog6s maradjon! Keriiljiik a megnyom6dast Almauirolas.Gyiimoics a szuret meqfelelo ioopontia? • Az. mint a 'Blissy'. A mogyorobokrot iiltessiik kisse melyebbre. tavasszal erosen nedvezik a seb. es keves ideig tarolhatok. amelyek az iden nyaron gyumolcsot hoztak. az el6z6 evben kifejl6dott vesszokon teremnek. 'Stark Earliest' vagy 'Nela'. es csak az egeszseges. a tores helye sima. Ezt ne dorzsoljuk Ie . varjuk. ezert a sziiret utan egyszeruen minden vesszot tobol vagjunk ki. melyek csak a kovetkezd tavaszon hajtanak ki.aiJk N ov-e1M/m • • A sok8ig tarolt birsalma hamar meg- /1 I) bamul. alma azon keyes gyumolcsfele koze tartozik. 'Marla' vagy 'Meeker'. 38 CSODAKERT 12010. a 'Fallred' vagy a 'Polka'. Vagyis minden olyan naltast tavolltsunk el. • A klvit meg lombhullas elatt metssziik meg. november . a gyengebbeket tepjiik kl. csupan 8-12 vesszot hagyva meg folyometerenkent. csak leszedesOk utan nehany hettel bontakozik ki a teljes aroma. Egyszerubb a rnetszes az oszi rnalnaknal. amelynel megkOionboztetOnk nyari es tell fajtakat. 'Mars' vagy 'Boskoop'. Az erett alma lsmerve A megfelel6 szedesl idopant akkor erkezett el. A tarolasra alkalmas teli almat gyakran zsfrosan tenyl6 viaszreteq vonja be.

meleg helyen (20-25 QC) hagyjuk meg szaradni 4-5 heten keresztiil. A kiinnuen leval6 kereg alatt [eher qombaszooedek. Tipp: a kartevok tis rothasztOgombclktovabbterjedesenek megakadalyozasa erdekeben a foltos vagy megragot! gyiimtilcsot szedjiik kOlan. Miuuin jol beiakmtirozik a leoelekbdl. Vtirjunk addig. pang6 viz vagy kartevOk uimadtisa. 1-2 mm vastag miceliumreteg taldlhat6. A feMr szinG. mint a sziirazstiq. amig a di6 magatol elotilik: a burokuil. Sziikseq eseten hasznalhatunk mehkintelti niivenyved6 szert (pl. es kis csoportokban jelenik meg a torzsiin (fot6). es bogar lesz beldle. a meqtermekenqitett nostenyek egy-egy tojdst raknak Ie a csukott l'iragriigyekbe. hogy az almak ne nyomodjanak meg. • A nyaron a fakereq repedeseiben elo bogar csak dsszel hagyja el rejtekhelqet. november I CSODAKERT 39 . fokozza a noveny erzekenyseget a gombcival szemben. Ovatosan helyezziik a kosarba vagy egyenesen a lapos gyumolcsasladakba. amit elpusztit. Fontos: az almat vagy az egyeb gyOmtilcsat a zoldsegektol es a burgonyat61 kOlonvalasztva taroljuk. Es szuretkor ne halmozzunk lUI sok almat egymasra: a kosarban csak keyes reteg gyumalcs legyen. es a hullornas gyumalcesel egyOt! minel gyorsabban hasznaljuk el. A barruissdrqa termiitest csak 6sszel alakul ki. vagy a hejuk ne serOljan. amfg a • A diosziiret gyakran a lambhulkissal egyidOben kezdiidik. almanal mar leszedeskor ellenorizziik. szellos helqen. I/a lathat6va tuilik: a fa menthetetlen. oalamint sotet szinii. paras levegoju helyiseg idealis gyumolestarolasra. A tarolasra alkalmas almat egyreteguen helyezzuk lapos falcidakba. A stresszterujeziik. hogy nincs-e rajta rothado folt. Varjunk. Zolone. majd tavasszal bebtizodik. A kibllj6 larva beitilrdt fatja fe! a riigyet. Hetente ellenorizzuk Ie. ha a ziitd hej mar feketere szineziidiitt es megsztiradt. Fen don a). sinyl6dik. A gomba altai mequimadott noveny hemad. kb. seriiles vagy kartevore utah) nyom. Mluttin osszegYlijWttiik a di6t. es afoldre hull. Azuuin tegyiik luiloba. di6 lehull Tusk6gomba felismerese • A tusk6gomba meqjelenese egy mar ttibb eve fenntilki beteqseqre utal. es uiroljuk hiivos. 7 mm hosszu larva a riigy belseleben el.Elindult kiirteormanuos a rugyfur6 Vigyazni kell arra. A karosodott gyumolcsot valogassuk kulan. A ftirol a bogarat kopoqtauissal lehet eluioolitani. elpusztitva azt. A tarotasra szant Az idea lis tarol6hely Egy huvos (2-8 Qq. A gyumalcstik lehetoleg ne erintkezzenek egymassal. es gyakran gyantafolyik a torzsebOl. Az aqakat akkor szabad meqrdzni. Megfelelo pince hianyaban megteszi a kerti teszer vagy a garazs is. Az egeszseges alma kat szarastol szakitsuk Ie. es a romadasnak indul6 gyumolcsot tavolitsuk el. 2010. OJ fa iiltetese elott uivolitsunk el minden gyokermaradvanyt.

vesszokon is hatasos. Ke!*zboIt.12: 303. monilia. Ez az egyetlen bakteriumolo attelelo levelbeteqseqeire nyornastl sujtott novenyeinknel kulonosen is. TelJfax: 2·151·750 Ing". Minden gyOmolcsfankra Az. 301. Aki mar 6sszel klasta.u: 611andcl H: g. Tobbsequk a korokozok. n6yenyvedelml •• aktan'csadib. E-mail: nagyo@hermesafesz. Eljott a traqyazas allapotot biztoslto rnalna didimella ellen ribizli es a csonthejasok ezzel is gyengitsOk a tavaszi fertozesi ideje. rneqvaltozott zoldsepeket. 6s 302. cserneteket. melyek az aqakrol levalo levelek nyornan juthatnak megbuj6 varasodas. meghalaljak. TelJfax: 4-U6-103 315. Kerteszetl as Iparclkk SzakOzlet 1134 Budapest. ontozzek. majd er6sebben. szereket. vizzel permetezzek a szelloztetessel. rafer egy rezes A hatoanyametsszOk is rneqtarnadta. min6segO keszltrnenyeket A feketed6. tafrina. tanfolyamot. 13-1S: 307.P~. Egyre tobb tudnivalokrol majd. Kerteszbolt 1077 Budapest. Lupa·szigeti elagazas (M·ll -es) 1024 Budapest. BulcsU utea 231a. Aki most kezd hozza a fasltashoz a finom gyokersz6rok felkupacolassal sem kesett el. elelmiszertol elkutonltett. a szornszedos csak rnersekelten a kerteszek. elrnult evekben mar sok ezren elveqezaz II. mely egyben az aqakon. Pusztaszeri irt 95. levelek mellett ezeken is attelelhetnek gepet. rozsa es egyeb diszbokrokat Nagy a felel6ssegOnk. Ferenc krt 37.ombhullas rneqtraqyazta A fagyerzekeny az etet6helyhez. Kerteszetl Aruhaz 304. Meheszetl es Kertaszetl Szakilzlet 1094 Budapest.hu A novenyvedelmi Afesz tanacsado rovata! www. varjak Onoket.akossagi gyOjt6udvarokban peldanyokat haladektalanul selejtezzek a leveleket. FeltetlenOI vigye fagymentes ret irnak el6 a jogszabalyok. A tell. A kerti tavat es a madaritatot vlztelenltsek nyaron is visszajarnak es kezdiek el a madarak eteteset. Baross te. majd a Erdemes tor6dni vel Ok. fert6t1enitette es nagyon erzekenyek. erdekl6djenek izletes gyOmolcsoket hogy eqeszseqes. Mar most hozza kell szoktatni 6ket potolnl kell a taplalekot. jov6re eqesz tel fotyaman a kertOnkbe hernyokat. es beteqseqektol fontos a jo egeszsegi A Hermes Ozletekben szaktanaccsal. Az. Kertaszbolt 1114Budapest. Te(Jfax: 4-384-29814·384-297 309. el6tt Oltetni lehet a szabadqyokeru a fak az auto csornaqtartojan. tavaszi oktatasokrol Remelem. ket szallltasnal. Kett6szeti. de csak ovatosant A traqyara egy lapat foldet dobjanak. es el6 kell venni a tankonyveket. Ke<t6szboII. Bart6k Bela lit 66. peneszes at a betarolt gyOmolcsoket. Kert6szboII Cs: g. borukat is! Kellemes Onnepeket es Bo/dog (}j Evet Klvanunk minden kedves o/vas6nknak! Zsiqo Gyorgy es a Hermes AFESZ dolqozoi 301. teruleten. szerves es rnutraqya kinaZsakkal takarjak a gyokeremeg az latta I es a talajvizsqalo l. de bevalt a koszrnete.hermesafesz.12: 303. Kerteszbolt 2011 Budakalasz. tetveket csipegetni. Kelteszboll. . Moszkva ter 3.-16. A beteg vessz6ket gunk. mert kulonben terrnenyekre is atterjednek a korokozok. saiat palinkajukat. Gyakorlatilag a gyOmolcsfak perrnetezes.m 1131 ~ Budapest. Kerteszbolt 1025 Budapest. lornbtakarassal. (kora tavaszig) Meg sokalq emlegetjOk ezt az evet. ki.12: 311. 14·1S: 304. zarhato raktea kijelolt I. Vigyazzanak Javltasra varnak a szerszarnok kulonosen a novenyvedelem Telen sem pihenhetnek tek az un. Takarrnanytol. vedeni kell a fakat.hu Aktualis kerti rnunkak . Az idei id6jarastol optirnalls laborok cimeivel tapanyaq-utanpotlas. 13-1S: 304 ~ Sz: g.w. levelalapnal es bokrok hajtasalt Fert6zhetnek keletkez6 az osszes gombabetegseggel a lehullott szembe kellett neznunk. TelJfax~ 06-26-34()'2961 06-26-34()'566 TelJfax: 2·124-201/2·251-880 302. fOge. be a novenyekbe. konnyen rneqfazhatnakl A szobai novenyeket Igy jobban atveszelik ujdonsaggal de hetente eqy-ket alkalommal a fOtessel jaro szaraz meleg kllrnat. dlo gnom6nia. TelJfax: 3-408-643 311. adhatiak Ie.zoldkonyves" is hallanak a jelentkez6k. utan de meg a talajfagyok mert kulonben klszaraohatnak az Oltet6 god rot az mindent megtett a facskak eredeseert. Kerteszetl Aruhaz 1132 Budapes~ Vaci irt 6. Valoqassak helyre a novenyvedo A lejart. TelJfax: 3-110-04613-31()'103 303. tehetnek es buszken Aki pedig raszarua rnaqat a vizsqara. kell szernbeneznluk. Beke utca 137.::"tll~(. TelJfax: 3-223-000 307.ne.4. vedjek a hidegt61. Kelteszbo4l . papirral. kateqorlas Ie a karacsonyi permetszereket asztalra is vasarolhat klnaliak A 80 tanoras kepzesen az alapvet6 ismeretekr61 es a legfrissebb a Hermes boltokban. iden meg leqalabb egy alkalommal seb lezarodasaiq fel kell vennOnk a permetez6 (parasodasalq) a bakteriurnok.

az agak kozepeig. ha a meleg szobaban viszont lehullatjak leveliiket. val6szinUieg ezert es a delutani fenyhiany miatt nem nottek meg. telire becsomagolva.inter. november elejeig. arnvek es az allott levego kedvez a gombaknak. alakitani. Azt javasoljuk. Ilyenkor erdernes a niivenyt visszavaqnl. e-mail: barathe@t-online. de egy vilagos. itt jellemzoen nincs melegebb 15 foknal. viszont a nyar kozepe fehi elkezdett a torzsetiil kifele az agak fele sargulnil barnulni. Ez es nehany sznten nalunk kaphat6 bamouszrud segitsegevel kis satrat epithet a fagyerzekeny niivenyek fiile. • A hamisciprus ilyen barnulasat nem a klszaradas. hanem gombas fertozes okozhatta. fUtetlen. A niivenyt eqesz evben rnersekelten nedvesen kell tartani. A:z Oveghazakban lathat6 meciterran niivenyek telen a hazak hidegebb sarkaiban vannak. fgy szobaban nem. Mindennap vagy minden rnasnap locsoljuk oket furt kutrol. de igenylik a teli hideget. varjon vele okt6ber vegeig. bar nem tudjuk. akar ezeknek a fiildfelszinre (50 liter/nm) val6 ut61agoskijuttatasaval is. ~:::. II. de a teli nyugalmi peri6dusban kevesebbet iintiizzOk. A sok csapacek. de csak nagyon vedett helyen. Eddig nem volt veliik semmi gond. vagy ezek a novenyek "teli almot" alszanak. Viszont a 4 ev alatt nem sokat niittek. Egesz nyaron 11-14 oraig tuzi a nap. . mivel es hogyan javithatok a fold miniisegen. Mediterran novenyek telen A baber." . mikorra a lombja nagy reszet mar elveszti a niiveny. a szines levelu valtozatok a 20 °C-ot kedvelik. Remelhetoleg a bamulas elmulik tavaszra. 4 eve vettiink 14 db hamisciprust. tOosztasra. Szigetszentmiklosi (homokos) talajba vannak iiltetve. majd arnyekban vannak. hogy az Olteteskor mekkora Oltetogiidiirbe es milyen fiildbe tettek oket. talajcsere nelkiil? Teleltetes A csiingo bambuszt es a gumifat hogyan teleltessem es ontozzem telen? • A csOngo bambuszt (Agrostis stolonifera) Mien fagymentes.tevelezesl cim: MEDIAMIX Bt. 2. hogy a sarqulast mi okozhatja igy utolag. 1052 Budapest. hogy az iiveghazak meleuet hogyan turik. napfeny nelkiili helyen (pinceben) kell teleltetni iiket? Soha nem ertettem.mediamix@hu. zen helyen lehet oket tartani telen. abban az evben nem viragzanak. em. .hu. es fagymentes. A gumifa (Ficus elastica) a tr6pusi oserdok niivenye. es val6ban szarnitanl kell a viragzas elmaradasara. Viszont 4 ev alatt mar metereset kellett volna noniOk. A fOgek es a rhododendronok kint is maradhatnak. ennek megfeleloen melegebben kell tartani telen is: 16-18 °C kiiziitt legyen a homerseklet. de huviis (6-12 0c) helyen kell tartani. iIIetve szeniltetni? Ugy hallottam. kb.r • Val6ban az oszi nyugalmi allapot a legalkalmasabb az atultetesre. naptenyes szobaban is meg lehet-e oldani.net KERT-KLUB Barnul6 hamisciprus Kb.' ' I ~ Oszi atultetes ~ lIyenkor lehet-e a piinkosdi rozsat es a mocsarl hibiszkuszt at-. Az agvegek meg zoldek maradtak. Haris koz 6. lenyegesen kevesebb vizzel. A homokos talaj sem az igazi. a fiigefa es a rododendron telelteteset futott. • Ezek a niivenyek mind fagyerzekenyek. 2010. de eddig zbldek voltak. A niivenyekhez az Oazlsban kaphat6 teliesito sziivet. legalabbis a piinkosdi r6zsa nem . es a tapanyagokt61 erore kapnak a niivenyek. huvos. mint nyaron. . hogy ha tavasszal szedjiik szet ezeket a novenyeket. Koniferfiild es szerves tragya keverekevel lehetne javitani a talajon. ezert tudjuk oket teleltetni. november I CSODAKERT 41 . Erdeklodni szeretnek. A toosztassal akar haromfele is oszthat6 a noveny.

.

.

Cserepes novenykent a dalia es az oszir6zsa meg most is nyilik.es marls kesz a csendelet. Piros gornbolyii gyumolcsokkel ekesiti fel magat a derbaber. november . es kesz! Polosleges atultetni. oszi faleveleket es tobozokat rendezzilk el kosarakban vagy talakban . es a rmianyag cserepeben. A kesei viragkincsek nem csak a kerti agyasokat szepitik meg. amikor az idojaras elorejelzes fagyot Iger. Meg az elso ejszakai fagyok sem tesznek kart bennuk. A gyurnolcsok. Ivezni a rnelengeto napsugarakat es orulni a telitett szineknek . melynel a ~ A pad a meleget visszasugarz6 haztal elott most kedvenc hellye lepett elo. A novenyek rusztikus fellepeserol gondoskodhatunk peldaul fUzfakosarakkal. mahapros cikiamen. ami csodalatosan terrneszetesnek hat.a taztakosarban a teraszra varazsoljak az evszak minden pornpaiat. 6szi novenyekkel. amiben vasaroltuk. Az idonkenti szomleltasra eppen megfelel a ket haziszarnyas! Diszkaposzta lilat61 olajzoldig valtoz6 levelekkel. peldaul derbaberral beOitetett cserepek gondoskodnak a baratsagos kialakitasr61. Egyszeruen heIyezzilk bele. hiszen a noveny nem no tovabb. hogy a teraszon es a haz koruli pihenohelyeken megfelelo hangulatot tererntsunk az utols6 szep napokhoz. A terasz szinpompas latvanyossagai kozott elso helyen all az oszi krizantern.es bibor arnyalatu viragok aradata reven a terrneszet most mindennel ellat. meg ha osszel a csokkeno vizszOkseglet mellett az ontozes masooaoos fontossaguva is valik. Ugyanez ervenyes a diszkaposztara is. ha estenkent letakarjuk agroszovettel vagy E / ujsagpapir ivekkel. A mindenfele meretti tokok kininoek dekoracios targyaknak. Gyumolcsok es tarka levelek erre szakosodott az osz. van eleg fold. A tylik es a kacsa hasznos segitok.ez az igazi osai-boldogsag. peldaul gesztenye es tok. valamint a narancs-. semmivel sem maradva el latvanyban a viragok mogott. szarvacskas ibolya es piros terrnesl fajdbogy6 . makkot. Viragai nagyon j61 elviselik a hideget. 44 CSODAKERT 12010. piros.Az angol Cottagekertb61 atvet! fakeretes palatabla a latogat6 tocomasara hozza. hogy hoi talalja meg az elfoglalt kerttalajdonost. A frissen gylijtott gesztenyet. A kompozlciot iszalagindak diszitik. amire csak szukseg lehet ahhoz.

A STIHL terrnekeivel azonban nem kell felnie a kihlvasoktol. hogy a STIHL gepeivel nem foghat melle! STIHL MS 170 D Az akcio 2010.hu . Fax: (06-23) 418-106 www. 4. I~_~P" sn~.~. Telefon: (06-23) 418-054 . kerites.Ragadd meg az alkalmat! Az oszi h6napokban tobb munka var a motorfilreszekre. Paul Hartmann u. biztos lehet benne..::~. tuzifa darabolasrol. Legyen sz6 kertapolasrol. E-mail: info@stihl. 2051 Biatorbagy-Budapark. oktober 31-ig tart.: ) ~~ - 49 900.stihl.- ANDREAS STIHL KFT.hu .vagy feszerepitesrol.

november . hanem az asztal es a szekek is. Es nem csak az agyagcserepek szabad patinasak legyenek. amit maskulonben elrejtiink a feszerben: az ontoz6kanna. A penz nelkOI beszerezhet6 lelencek Ogyesen elrejtik a ntiveny muanyag edenyet. mint viragedenyek es kicsi cserepes ntivenyek rusztikus tart6helyekent. agyagcserepek es terrnesbegyujro kosarak tanusitjak. Pornpas kiallit6hely ez a nancsnak is. kerti szerszarnok. minel hidegebbek az ejszakak. ibolyakek es rozsaszin arnyalatai annal intenzivebben ragyognak. ~ levelek olajzold. 46 CSODAKERT 12010. alkalmassa teve szinpompas es tart6s csokrok keszltesere. vesszosepni. Szaraval lefele akasszuk fel arnyekban. igy a szaradas soran a szar egyenes marad. es ugyanugy szolgalhat az utols6 ztildsegtermes ideiglenes tarotasara. terrneszetes rneqielenest ktilcstintizve az 6szi viragz6nak.tervezes+kialakitas Ragyogora sikalt szerszamok es egy regi mazas cserepedeny. Meg a regimodi szalmavirag is ujra megbecsulesnek orvend. benne buja krizanterncsokorrai . melynek bimb6s viragai igy szemmagasagba kerOlnek. Egy pole id6jarasall6 fab611akalyos hangulatot teremt. hogy ez egy szenvedelyes kertesz otthona. Fenyotoboz es gesztenye biztosit tarsasaoct a cserepes hanganak. A viharvert kulseju targyak el6nyt elveznek az ujakkal szemben.a munkaasztallegszebb olcalat mutatja. Kiegeszltokent a rusztikus teraszon szivesen latott minden. A parasztkertek teltliro novenyekent az orokzold lornbruhaju puszpang tetszetos kiegeszltoje lehet az 6szi hangulatu rusztikus diszletnek.

J Vireigzo cserjek • :..:~ " :c IrI:J ~..'-".'!W4 • N . :0 Z > w £Xl >Z 'w :E w :~ ~ 1:: ] ~ ~I !it . .w ex:: I- o a..-.-.-------.jIj"'l:i'!II!J .---~ '0 I- .w z . ex:: >- ..

labda formaju viragzataval felhivja rnaqara a figyelmet. akaresak atlathatatlan vedosoveny klalakitasara. iIIetve novemberben nynnak. Az lbolyakek fajtak mellett a viragszinek palettaja a fehertol a r6zsaszinen at a ketszinu valtozatokig teried. a kozepesen vagy lass an novo gyongyvesszonek letezfk talajtakar6 es kiseserje valtozata is. vlraqzas utan. egyes fajtak az arnyekot is turik. Az ultetes legalkalmasabb ldopontla a tavasz vagy az osz.. de a felarnyekot is j61 tUri. GONDozAs: FELHASZNALAs: az alkalrnazkodokepes bokor idealis • Tobb mint 80 Iajaval a gyongyvesszo a rozsafelek csaladiaba tartozik. viszont ilyen esetben szarnolni kell a viraqzasi szunettel. Jellegzetessege a terebelyes.. es nem viraqzik. A lonctelek csaladlaba tartoz6 labdar6zsa nernzetseq mintegy 100-200 fajt foglal rnaqaba. a nyarizold labdar6zsal tUri ugyan a napsutest. Az oreqebb bokorra jellemzoek a leesungo agak. augusztusban alta laban egy gyenge utoviraqzassal bucsuzik.. Az oreqebb bokrot. HELYIGENY: SZAPORiTAs: a r6zsalone klvaloan alkalmas szoliter novenynek a gyepre vagy a kert egy kiemelkedo pontiara. Ha vlraqokat vagunk a vazaba. FELHASZNALAs: a cserlet alanlott osszet elultetnl. szoliter allasban. ugyanis az orgona nem kompatibilis a salat fajaval. A eserje eredetileg Japanoan es Kinaban oshonos. HELYIGENY: a eserje eqyarant hasznalhato viragos sovenyben. a dusan elagaz6d6 es gyorsan novo bokor 2-4 meteres rnaqassaqot er el. rgy a virag tovabb tart. Az oregebb kuls6 agak lecsungnek. amely belulrol ritkulni kezdett. Idorol idore minden oreg viragz6 aqat tobol el kell tavolitani.. ahol edss illatu. A nyaron viraqzo fajokat telen vagy tavasszal eroteljesen rnetsszuk vissza . Edes illatu viragfurtjeivel. a komyen gondozhat6 bokor meqeleqszik evi egyszeri tragyazassal. NaVES: HELYIGENY: lehet szaporitani. Fajtat61 fUggoen leteznek zold-. IJOO. valamint a tul surun all6 agak eltavottasa. az oreqebb. NerneIyik faj jellegzetessege a dusan elagaz6d6 felepites es az ivesen lecsungo agak. az iIIatos eserje elonyben reszeslti a napos heIyet. HELYIGENY: az orgona j61 tUri a rnetszest. GONDozAs: >Z w agdugvanyr61 Kombinaljuk a r6zsaloneot jazmlnnal es orgonaval egy szepen viraqzo vegyes elosovenyben. melynek terrnekeny. amely barmelvik kertben j61 erzi rnaqat. negyevesnel korosabb agakat viragzas utan vagjuk ki. A labdar6zsa j61 tUri a rnetszest . a nyar elohirnoke. Az elultetesre javasolt idoszak az osz. Majdnem minden gyongyvesszo teltUro. A teltviragu labdar6zsa rnajustol juniusig viraqzik. Az orgona gond nelkul elviseli a radkalls fiatalit6 rnetszest is. de megN vasarolhato maqastorzsilkent SZAPORiTAs: a vad faj gyokernyulvanyair61 nyert sarjakr61 vagy bultassal. a terebelyes. A fagyturo bokor majust61 juniusig viragzik. Melegkedvelo es altalanossaqban veve igenytelen noveny. A harang formaju viragok szine lehet feher. NaVES: a teltviragu labdar6zsa gyokernyulvanyair61 szaporithat6.ez biztositja az 6szig tart6 viragpompat. illetve tarkaleveld r6zsaloneok. a gazdagon viragz6 csene kival6an alkalmas evelo novenyes szaqelyaqyakba.. SZAPORiTAs: w OJ a r6zsalone egy fenyturo mindentud6.a nyarizold fajoknal boven elegseges a ritlotas. A kertben elonyben rsszesiti a napos-telarnyekos helyeket (minel naposabb a hely. A kozkedvelt nyarizold diszbokor nagyon magas elatkort erhet el. Az uj bokrot nem szabad a regi helyere ultetni. mert a r6zsalone esak az egyeves haltasokon hord viragot. vagy kombinalhatiuk mas bokrokkal viragos elosovenyben. A kellemes illatd. Nernelyik fajta ages hajtasdugvanyr61 is szaporithat6. A eserje elultetesere a legjobb idoszak az osz.. de ott alig viragoznak. A kulonben fagytUro bokor a friss. Fajtatol fUggoen 0. Koreaban es Kinaban oshonos. hogy kialakuljanak a fiatal viragz6 agak. A lerekedt hoseget minden kent kerlilni kell. vizatereszto talajra van szuksege. ITt I . FELHASZNALAs: :~ e ~ t:~ QJ-' rIJ :E .a napsuteses es felarnyekos helyet egyarant szereti.- ~ A bogy6s agak az elszinezodott levelekkel dekorativ oszt szobadiszrol gondoskodnak a vazaban. melyek majust61 junius elejeig nynnak. V E 5: az orgona hat meter magasra is megnohet. es ezeknek biztositsunk enyhen arnyekos helyet a kertben. r6zsaszinek vagy sotet karrrmplrosak. a vagy torpecserlekem is. A bokor Japanoan. de a telarnyekot elcnyben reszesiti. szaraz talajon fejlodik j61. Nagyon erzekenyen reagal a talaj kiszaradasara. Megfelelo helyen alig kell visszametszeni. Az elviragzott haitasokat nyugodtan vissza lehet metszeni. gazdagon viragz6 labdar6zsa idealis valasztas a haz melletti kertbe. viszont az osszetornorult vagy vizes talajt nem szereti. testol novesi forma. Ieher viraggombjeinek koszonheti. nedves toldet szereti. Egy hettel a viragfUrtok elnervadasa utan minden agat vagjunk Ie a virag alatt. GONDozAs: N . Az orokzold fajokat nem szukseges megmetszeni. egyenes noveso nagyeserje 4 meter magas. ultethetjuk szoliterkent a gyepre.. Fajt61 es fajtat61 fUggoen aprilistol majusig.. Rendkivul telturonek szarmt...Virrigz« csorjek • A 30 kulonbozo orgonafaj kozul a kozonseqes orgona (Syringa vulgaris) a legismertebb kepviselo. Viragernyoi feherek. NaVES: vagy felfas naltasduqvanyrol lehet szaporitani. A magas gyongyvessz6 fajtak kedveltek termeszetes sovenynek es rnadarreitekkent. es kedvelt rovarnektartorras a kertben. a nyarizold bokor konnyu. illetve sze'es is lehet. amelyek rnarclusban. FELHASZNALAs: ~ w a: I- o a. eroteljesebben meg lehet metszeni.J o I- nektartorras a rnehek szamara. illetve vegyes szegelyagyban. r6zsaszin vagy rubinvoros. A ritkit6 rnetszest tobbeves turnusban kell elveqezni. lIyenkor az etoreqeoett agakat tobOl rnetsszuk ki. Arnyekos helyen ido elott felkopaszodik. illetve juniust61 szeptemberig viragzik. minden levelet tavolitsunk eI a szarrol.. Ezzel szemben a tavasszal viragz6 gyongyvesszoket korulbelul haremevente kell ritkitani. ~Z a: >W SZAPORiTAs: a telturo gyongyviragcse~et agdugvanyr61 > o z • A r6zsaloneot Christian Ehrenfried von Weigel botanikusr61 neveztek el. de r6zsa melle kiseronek es szoliternek a gyepre is.. az oregebb tas reszekig. GONDozAs: • Nevet a bokor h6goly6szeru. Hosszabb szaraz id6szakokban a novenyt ontoznl kell. szabadon novo elosovenyekbe. annal gazdagabban viragzik).5-3 m magasra nohet. de leteznek olyan fajok is.

. a www. A ~egj~lenes feltetele: a hirdetes elle . Szamos ujdonsaggal varjuk a C~D~U~tlft es a www. v. (Budapest 1052 Haris k6z 6.csodakertmagazin.. Tel: 0630/463-3836 Novenyvedelmi tanacsadas a Hermes szakertojevel cimmel uj rovatot inditottunk a Hermes Afesz tarnoqatasaval. stb. gumos komenyt keresek. keresesre. II.es fiiszern6veny magokat virag.. szepecske-. ill. lestyant (Maggi) es edeskornenyt kinalok. ill. nagyo@hermesafesz. . A szakertoi vataszok reszben a Csodakert magazin kovetkezd szamaban. APR6HIRDETES Elindult Magyarorszag elsa internetes kezimunka-magazinja: www._~. .es kerttulajdonosoknak szant A ~Ird.-- - - .eoldal. Kerek tas bazsarozsat. UVEGPILLANGO Telefon: 70/260-3714 email: dklaralem@t-online. horgol6ll1k. val6di ciprus-magot.rdetes dija cegeknek: max. helyettOk elsosorban kOionfele bazsalikomokat.. 200 karakternyi szove ( • X3 kepes hirdetes 45 x 60 mm ~el~~ t k ~m-e~ feIOlet): 8000 Ft + Ata/db u e ep es Sloveg' 13000 F . hazta]l gyi. ill...) I Kiil6nb6z6 szfrui. " " .hu Divatos k6t6tt es horgolt modellek bemutatasa pontos leirasokkal es mintarajzokkal..hu olvas6it! :!: Novenyvedelmi tanacsadas a Hermes szakertojevel :!: Aprohirdetesek maqanszemelyeknek es cegeknek ::: Forum CSERE-BERE Cserelek novenygyiijtemenyembOl 48 tele torpe ndszirrnot (Iris B. t+ Afa/db beflzetese postai (rozsaszin csekken) ~:rtekenek.. Erdos Klara. Beke utca 137. az Aprohirdetesek rovatba an ~ Csodakert magazin k6vetkezQ n a ~W~. Nana).. A rovat masik reszeben mapanszemelyek adhatnak fel mrceteseket els6sorban a lap profiljahoz illeszked6en.. p~nzert kinalt szolgaltatasok a. lrodajaban. rhododendront..es fiiszernoveny mag okra. valamint a webaruhazban meg vasarolhat6 fonalak es koto-.. ElsQsOrba~ hlr~etes~k megjelenteteset vallaljuk gallo. de az egyszeru n6venyekriills beszelhetiink..' #' ~ '\oJ '.- --- . variuk a diszkertben vagy konyhakertben.ara.. em.etesek a hirdetesi dij befizetes~ uta szamaban. termekek hirdeteseit varjuk _ termeszet rovat~~n. Pasznnakot. formaji rendelhet6! II r. em. nortennat. - __ -. . napszemvirag-. ill. :.hu www. "'"'. A keroeseket.. ~ ' olo) '. beflzetese postai (rozsaszin csekken) vagy szemelyesen a Mediamix Bt. etaiandekozasra vonatkozo nirdeteseket tudunk elhelyezni. reszben pedig a Csodakert magazin honlaplan. a 1131 Budapest.imolcs6sben fellep6 novenybeteqseqekkel kapcsolatban. haz. 2.hu Novenyvedelmi tanacsadas oldalon oivasnatoak. magnoliat vagy barmit egyeztetessel. Pacsai Orsolya. A hlrdetes dija maqanszemelyeknek: max.0 Iz!es ~atarain beiOI. 64 fele nagyviragu noszlrrnot (Iris B. • .. sza~ltott 30 napig.' t t apmhtrdetese] A rovat egyik reszeben novenycserere. . Ez a szolgaltatasunk ingyenes.dobrovitz.kreativkezimunka. melyben a Hermes szakertole vaiaszoi az adott id6szak ncvenyvedelernmel kapcsolatos keroeseire._ --_ .csodakertmagazin.hu Aprohird : a k sodaksrt magazin honlapjan. disznapraforgo-.hu Az aprohlrdetesekrcl szivesen adunk tovabbt mtorrnactot a 0630/212-2086-os teletonszamon.csodakertmagazin. FOleg eveloket szeretnek..".I I ' .. ~ . a www.hu cimre kOldjek! . Tel: 0630/623-5251 Abony Cserelek virag. ahol a hirdet6 nem ker anyagi ellenszolqattatast a meghirdetett novenyert. NOSZIRMOK VIRAG ? Maganszemelyek '\ www. JJ A ke~eskedelmi jellegii aprohirdetes . 72 fele sasltliomot (Hemerocallis). de az egynyariak is erdekelnek. kokardavirag-. e ese oldalon olvashatoak a megjelenestOi A h.. \ .. A hirdetesek a Csodakert magazin k5vetkezQ szarnaban az Apronlrdetesek rovatban + a Csodakert magazin nonlaplan. beerkezese atutalassal. ~ . II..P' ".) gy szemelyesen a Mediamix Bt. . 200 karakternyi sloveg (45 x 30 mm-es felfilet): 5000 Ft + Afa/db kepes hirdetes 45 x 60 mm tetutet kep as sloveg: 9000 Ft+ Afa/db A rneplelenes teltetele: a nirdetes ellenertekenek beerkezese atutalassat. Irodajaban (Budapest 1052 Haris 6. barmityen ternaban a j6 izlE~shatarain belLil. t ' '. 'j' • t ""« .hu . Minden kOionlegesseg erdekel.. Elatior). a Novenyvedelmi tanacsacas a Hermes szakertoievet rovatban.. ..csodakertmagazin..l. Cso~akert magazin vilagaval osszhan ~~~n ~ 1.hu Aprohirdetesek oldalon olvashatoak a megjelenest61 szarnitott 30 napig. eszkozert. kerjOk. Ajanlok pI. 2. Az bnok kerdeset.szaszlrisz...

. ". -: • .. \ ~~ ~~.. " v >«.~... ..$~ .. ---...... ~ I •• ..• f~ . .'.. -~.~~ .. ~"""'" .~ .lIIr .. .... . • '"'~:2 . 4 •• 't .. ~ r .~ . ~ .' . . ( '. ...J ..

hogy a juharfa alatti levelrakas ugy mozog fel es Ie. Ielen gyakori vendege a madarhazik6knak. Egy tet6fed6Iemez-darab alatt es6vedett lak6helyet keszfthetOnk szamara a gallyrakcisban. A levelhalrnok sok auatnak nyujtanak eletteret. 2010. hogy tartalekokat gyiijtsenek a teli sztinetre. hogy birodalmukba csalogassak a negylabu vagy szarnyas vendegeket. Meg ha nernelyik noveny bucsut vett is mar ettol a szezontol. Ezt kihasznaljak a madarak.a jobban odafigyeltink. a diofarol diohej-eso hullik. mint osszel. A stint nem hallani meg a kertben. a magcsipegetes mestere. es dsszel sererwen forgatjak at a leveleket.~ A stiglic. Az allatbaratok szamara most kulonosen sok elvezetet nyujt a kert. es elokeszlthetik a terepet. csoesszenl cs6revel meg a legkisebb es legstabilabban tapad6 magvakat is kiszedi a bogancsb61. amit vastagon beborftunk szaraz talevellel. november I CSODAKERT 51 . Az egyszeru teli menedeket a sOn szfvesen elfogadja. eszrevehetjtik. macsonyab61 vagy cik6riab61. Segftsegere van kitUn6 kapaszkod6kepessege is.lde feszkeli be maqat az aranyos futrinka (fent). Hosszu. mintha szellemek jarnanak benne. Alkonyatkor. Az osszegereblye. peldaul a vorosbegy. a szazlabu es sok mas apro el6leny. melyek elsdsorban a terrneszethuen kialakitott kertekben bukkannak fel. mint meg soha. vagy mas neven tengelice. a kert olyan eletteli. A terrneszet egyetlen mas evszakban sem kinal olyan H sok kincset. es az oszi viragagyak mellett elhaladva szorgalmas zummoges hall atszik. es ezt a vadallatok is tudjak ertekelni. szuszog6 hangokkal hfvja fel maqara a figyelmet. amikor elindul taplalekot keresnl.

52 CSODAKERT 12010. es csak 5-6 nonap mulva valik lsrnet aktiwa. 1. a fatorzseket ne fUreszeljiik Ie tobol. nem vagyunk egyediil .~ zett falevelek nem a komposztban landolnak. november -- . han em hagyjuk meg a hclyiikon. hanem halmokban a fak alatt maradnak. A telet dermedt allapotban tolti. de a madaraknak is taplalekforrast jelent. atfurt fahasabokbol keszithet menedeket a rovaroknak. hanem halmozzuk fel a kert vegeben. de egyszerubb rnegoldaskent keszen vasa- rolt . Egy dolog biztos: amikor vegigsetalunk az oszi kerten. Iellre a feszkel6helye kozeleben tartalekokat halmoz fel. es k6rakasokban vagy k6falak reseloen el. 20 perc alatt kb. melyek a sovenymetszesbo! szarmaznak. Kifinomult erzekszervevel a vakond minden foldmozgast betajol. nem kell felapritani. Ezert a varjuhaj. Amig a fold meg laza. hogy elegend6 zsrtartalekot halmozhassanak fel. A foldbol napvilagra keriilt es egyrnasra rakott kovek ugyanesak hajlekkent szolgalhatnak.5 meteres folyosot kepes kiasni. arnyliliorn vagy boganes viragait nyar vegen ne vagjuk le. Egyeb: sok evelo magtokja nemesak szep disz a fagyban. inkabb engedjiik at a terrneszetnek. es utat as rnaqanak a taplalek fele. Aki szeret barkacsolni. A fiatal allatok utolsokkent keresnek maguknak teli menedeket a kovek vagy a pelyva alatt. Az agakat.elvezzuk tehat a rneglepeteseket! A vakondturasok 6sszel nagyon felWn6ek. A fUrgegyik szereti a napos helyeket.Jakasokat" is kitehetiink az agakra es az agyasokba.

Sok regi6ban ritka a megfelelo telelohely. A kertjeinkben viszont visszaadhatjuk az allatoknak a termeszetet osszet es telen is. amelyek a fak vagy a soveny metszesebol szarrnaznek. ami ugyanakkor az allatoknak is feszkelesi lehetoseget es buv6helyet kina!. 4 A levelhalrnok az agakkal egyOtt szinten kedvelt hajlekot jelentenek. Aki eleg hellyel rendelkezik.1 A szajk6 az erdok ore. hosszabb csapu hfmek altalaban elindulnak taplalekot keresni. es telen biztonsagos meneceket jelent.a meleg szobab61 kitekintve csodalhatjuk a jeghideg.5 a hullornas gyumolcsot meghagyhatjuk a rneheknek es darazsaknak. 2010. 2 A lefUreszelt fatorzs szalka nemelyik nobbkertesz szerneben. A madarak etetese tovaobra is vitatott kerces. 3 Azok az agak. hogy csak tart6s fagyban. Azonban a rovarok es mas apr6 elolenyek szamara a fatonk ertekes eletterkent szolgal. Ebben segitsegOkre van. miutan megtermekenyftettek a fiatal kiralynot. Azonban az allatoknak erot es enerclat kell tartalekolniuk a hideg evszakra. de az etetohelyeken is feltUnik idonkent. Ha a kertben nem jarnak kisgyerekek. november I CSODAKERT 53 .tervezes+kialakitas Ezt tudjuk mi tenni Mersekelt eghajlaton a tel az ember szamara elvesztette felelmetes volta! . hogy talan utoljara nyugodtan belakmarozhassanak. illetve zart h6takar6 eseten szabad etetni oke!. mivel a fa csak nagyon lassan korhad e!. A darazscsalad felbomlik: a keson kkelt. Mig egyesek amellett kardoskodnak. addig masok azt tanacsoljak. 6sszel di6t 5 vagy szelidgesztenyet rejt el a gyepen. az agakb61 kOlonleges terelvalaszt6t vagy v8dofalat keszithet. hogy eqesz evben gondoskodjunk az ellatasukr6!. ha a feszektol rovid utat kell megtegyenek a taplalekforrasig. es hangos kialtassal figyelmezteti a tobbi allatot az erdoben setal6 emberekre. amely egyetlenkent eli tul a telet. h6val vagy h6harmattal boritott kerti tajkepet. kerti hulladekkent gyakran terhOnkre vannak.

a fugefa vagy a diszgranatalma. Vilagos vagy sotet? A szukseges fenymennyiseg kerdese meghatarozo tenyezo. mint az oleander. az olajfa. november lobba teszi oket. peldaul a pi nee- 54 . gond nelkul teleltethetok sotetben. mert altalaban j61 e1viselik az else fagyos ejszakakat. telen is fenyt igenyelnek. Ellenben a Foldkozi-tenger tersegebol szarrnazo fajok. vagy allitsuk a hazfal melle. ha lehet. mint az angyaltrombita. Idealis esetben azert egy minirnalis fenyt ezek is j6 ha kapnak. egyaltalan nem tiirik az alacsony homersekletet. a banancserje es a selyernmalyva. mint peldaul a hibiszkusz. a citrusfelek vagy a rozmaring. Erre az idore. Altalanossagban enyhe borterrno kliman a dezsas novenyek tovabb kint maradhatnak a teraszon. hogy telen hoi kell tart6zkodnia. A lombhullat6 fajok. A szeptemberi vagy okt6beri korai fagy csak rovid ideig tart. hogy hozzaszokjanak a sotet nappalokhoz es az alacsony homersekletekhez. olornvirag es fugefa. mint a baber.E / evrol eyre ugyanazzal a kerdessel szembesillnek osszel a dezsas novenyek rajong6i: mikor kell bekoltoztetni a hazba az ekszerliliornot. es idot hagy. A fokozatos lehiiles ellenalCSODAKERT 12010. A tropusi fajok. ezert mar 10°C koriili homersekleten be kell koltoztetni. Az orokzold dezsas nove nyek. a novenyeket vigyilk be. milyen eghajlatu regioban lakunk. a setanyrozsat vagy az enciant! A mindenkori idopont att61 fugg. Azutan gyakran kint maradhatnak meg nehany hetig. kint maradhatnak a szabadban. A noveny szarmazasa szabja meg. amig csak lehet. mint a magasabban fekvo telepuleseken.

Ultetes+ gondozas

Tekintelyes angyaltrombita
Hosszukas, trombita formaju viraqalvai az angyaltrombita (Brugmansia) a terasz sztarja, Gyakran eleri a 3 rneteres rnaqassaqot is, es ilyenkor szuk6snek bizonyul szarnara a telel6hely. Ennek euenere az angyaltrombita teleltetese eqyszenl: mivel osszel elhullatja a leveleit, fenyszegeny helyen, 5-15 °C-os homersekleten allhat. Ha osszel a koronalat alaposan visszavagjuk, a kovetkezo evoen kesik a viragzas. Idealis az else termeszetes ketteaqezooas f616tt levaqnl az agakat. A rnetszest feluletet melegben hagyjuk meqszaradol.

vagy garazsablakon kereszttil. A meqtelelo szobahornerseklet rneqvalasztasa szinten fontos a novenyek benti szezonja szernpontjabol. Alapjaban veve a klasszikus dezsas novenyek legtobbje elonyben reszesiti a huvosben val6 teleltetest. Az optirnalis homerseklettartomany 5-12 °C

kozott van. Tipp: gondoskodjunk arrol, hogy a viragedeny kornyezeteben a padl6 homerseklete allando legyen, peldaul helyezztink hungarocelliapokat a cserepek ala. A novenyek szarnara ugyanis karosabb a hornersekletingadozas a gyokerzonaban, mint a helyiseg levegojenek valtozo homerseklete, ~

A dezsas novenyek igy j61 atveszelik a telet
Nev selyemrnalwa Abutilon-hibridek ekszerffiorn Agapanthus-hibridek vilagoskek vagy tenerviragokkal rvendeztet mega o nosszu hajtasokon. 2 A setyemrnalyva vilagoshelyentelenis viragzik. 3 Az ekszerliliorn Del-Afrikab61 szsrrnazk, Annaljobbanviragzik,rninel ritkabbaniiltetjiik at. 4 Az olaitat visszakell vagni,rnlutan letermett. 5 A setanyrozsa kedvelt magastorzsu, viragaitobbszinuek. 6 Az oleander a legkedveltebbcezsasnovenyek koze tartozik. 7 A kalamondin kesenl gyiimolcse befozni. j6 Teleltetes vilagos helyen 8-20 °C, sotet helyen 8-10 °C; rnetszes osszel es tavasszal; vilaqos helyen rendszeresen 6nt6zni vilagos hely, 5-8 °C; tavasszal toosztast lehet veqeznl, a gyakori atultetes nagyobb edenybe gatolja a viraqzast vilagos hely, 10-15 °C; metszes osszel; telen gyakran elhullatja a leve'et, tamaszra van szOksege a futtatashoz nagyon vilagos hely, 8-12 °C; a hosszu aqaka; vagjuk vissza, telen takarekosan ontozzuk; sokat szelloztessuk vilagos hely, 10-18 °C; eqesz evben allhat a fI.1theto telikertben vagy egy vilagos szobaban lehet vilagos vagy sotet hely, 5-15 °C; tel eloll vagjuk vissza; a f61djet ne hagyjuk klszaradni lehet vllaqos vagy fels6tet hely, 5-10 °C; az 6r6kz61d novenyt telen csak takarekosan kell ontozni vilagos hely, 2-8 °C; teny hianyaban es ha szaraz a gy6kerlabdaja, a noveny elhullatja leveleit vilagos vagy sotet hely, 8-12 °C; osszel vagjuk vissza; a haltasok visszaszaradnak, de aprilisban ujra kihajt vilagos hely, 10-15 °C; keveset ontozni; osszel viragzik, a telikertben gyakran telen is
2010. november

1 Az olomvlrap

7

murvafUrt Bougainvi/lea-hibridek citromfa Citrus limon kalamondin Citrofortune/la mitis setanyrozsa Lantana camara oleander Nerinum oleander olajfa Olea europaea 610mvirag Plumbago auriculata hercegnovirag Tibouchina urvi/leana

.

I CSODAKERT

55

ultetes+

gondozas
A kicsi cserepeket meg konnyO bevinni. A murvafiirtnem lui igenyesa lelelohelyet illeloen.A nagyobb edenyeketegjobb l gorgosalaletre (lent)helyezve beki:iltOztetnl a tl31i rnenedekre,

~ A keves helyet optirnalisan hasznaljuk ki: a teraszon es a kertben nyaron sok helye van a terebelyes peldanyoknak a kibontakozashoz, most viszont ossze kell szorulniuk. Legyen torzses peldany vagy bokor: fokent a lombhullat6 angyaltrornbirat, fuksziat es olomviragot vagjuk vissza, hogy elferjenek a teli menedekben. Az edenyeket huzzuk egymas melle. A szallitasnal j6 segitseg a targonca, a zsaktargonca, a specialis heveder es a gorges alatet,

ldealis telelc5hely lehet a hazban, a hideg pincehelyiseg mellett, a fiitetlen eloter, a mos6konyha, a folyos6 vagy a futetlen padlaster is. Ezen kivul a dezsas novenyeket tarthatjuk a garazsban, valamint az uveghazban vagy a telikertben is. Ne feledjuk iddnkent leellenorizni a novenyeket, hogy idejeben felfedezzuk, ha kartevok t amadt a k meg oket. Az al-

kaIrnankenti szelloztetesrol es ontozesrdl ugyancsak nem szabad megfeledkezni. Enyhebb napekon engedjiink friss levegot a helyisegbe, Egyebkent telen a novenyek pihennek, eletfunkcioikat minimalisra csokkentik, Eppen ezert i1yenkor lehetoleg alacsonyabb homersekletre es a cserepben kevesebb nedvessegre van szukseguk, mint egyebkent,

A maqastorzsut
batran nyirjuk!
Nernelylk dezsas n6veny nvaron nem csak vegtelenOI sok viragot produkal, hanem hoszszu haltasokat is. Ezeket nem csak a hely miatt kell telire leroviditeni: a rnetszes soran eltavohthatjuk a kartevok egy reszet is. Amikor rneqvasaroljuk. az encisn (Lycianthes rantonnetii) altalaban szep kompakt - mert hormonokkal kezeltek. Amint a hormonok hatasa alabbhagy. eqykettore megnyulnak a noveny agai. Ezeket a nyar folyamar, tobbszor is Ie kell rovidfteni. hogya korona kompakt maradjon es ujabb kek viragok nynjanak. Teleltetes elc5tt a korona leveltorneqet vagjuk vissza egyharmadara. A tavaszi kihaltas utan szukseq van meg egy rnetszesre a szep forma meqorzesehez. Telire az encianbokrot allitsuk vilagos as huvos helyre (idealis homerseklet: 5 -10 °C).

56

CSODAKERT

12010. november

EZER

FORINT

...

~~ ...

... = ... ...= ... ... ... ... ... ... ...
=
;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;

Az Oazis Kerteszet
ajandek kuponja www.oazis.hu
A kupon az Osszes aruhazunkban felhaszmllhat6, minden terrnekre, egyszerllegalabb 3000 Ft ertekO vas~rlas eseten 2010. 10. 10 - 11. lO-lg. Vasa ria son kent egy darab kupon hasznalhat6 fel.

....... "'....

"--a1'/~(i~~

.

.

.

igaz.Kar. hogy nem voltak itt a nyaron" jegyzi meg. es a rozsak teljes pompajukban allnak. Stuttgart szelen talalhato kert- jeben keptelen otletnek tunik. . A bokroknak szinten van meg mit felajanljanak: a kekszakall eros egszinkekben ragyog. melyet teljesen megh6ditott a ramblerrozsa. november I CSODAKERT 61 . ttcamas n6vesii I harangvirages arnyliliom teltz61d leveldisze simula nagybadog 6nt6z6kannahoz s a klasszikus e terrakottafeny6tobozhoz. S eta kozben Ingrid es Rainer Beck j6 500 negyzetrneteres. "Nekem meg jobban tetszik a kert majustol julius vegeig. hogy az osznel letezhet szebb evszak: tarka faleveleket kerget a szel a szeliden kanyarg6 kerti utak folott. hogy melyik a kedvenc evszaka. amely csak az iden keszult el. hanern a bibor iranyaba eltol6d6 szep szinatfolyasokkal osziesitve.elmeny+felfedezes 1 A konyha es eleskamra nosztalgikus hasznalatitargyai a legjobbathozzakkimagukbolkerti dekoraciokent bizonyitjakngridBeck I rnazascserepedenyela pafranyokalatt. Ingrid Beck szamara a kerteszkedes nem az allandosagot jelenti: szerves resze a folyamatos vltozas es atalaku. Azonban van egy noveny. nem feltetlenul az oszt nevezi meg elsokent. valosagbanviszont A ugyancsakrozsdastartojavalegyiitt keriilta bokorba. Szernbetunik a pornpas kek sisakvirag es a r6zsaszin oszi szellorozsa." Nemi elkepzelest nyerhettink a felvazolt keprol megtekintve a kecses pavilont. bambusz es arnyekliliorn telitett zoldje kozott meg bujan viragzik a kert. hogy mar nem a nyari tiszta feherben. 3 A cserepes novenyekbdl es vonzodekoracioselemekb61 allo kompozicio stuttgartihobbikertesz a vessz6paripaja. amikor naponta nyilnak az ujabb es ujabb viragok. Majdan ugyanilyen lenyugozo latvanyt iger a szinte hat meter hosszu lugasfolyoso.~ 2010. Ha Ingrid Becket megkerdezik. A puszpang. amely minden mast a hatterbe szorit: az indiai rebarbara. melynek oriasi levelei kulonbozo sarga es piros arnyalatokban tundokolnek. melyeket a lelkes hobbikertesz sajat keziileg hozott letre a viragagyak es a gyep kozott. a tekintelyes bugas hortenzia pedig allhatatosan emeli a magasba viragcsokrait . 2 A vidarn rozsdas rnadarka els6 pnlantasraa hortenziabokor gan a latszikOlni.

elmeny+felfedezes 1 A konyha es eleskamra nosztalgikus hasznalati t3rgyai a legjobbat hozzak ki magukbol kerti dekoraciokent .bizonyitjak Ingrid Beck rnazas cserepecerwet a pafranyok alatt.A valosaqban viszont ugyancsak rozsdas tartojaval egyOtt kerOlt a bokorba. melyet teljesen megh6ditott a ramblerr6zsa. amikor naponta nyilnak az ujabb es ujabb viragok. hogy nem voItak itt a nyaron" jegyzi meg. es a rozsak teljes pornpajukban allnak. "Nekem meg jobban tetszik a kert majustol julius vegeig. amely minden mast a hatterbe szorit: az indiai rebarbara. A bokroknak szinten van meg mit felajanljanak: a kekszakall eros egszinkekben ragyog. 2 A vidarn rozsdas madarka elso pillantasra a hortenziabokor agan latszik Olni. november I CSODAKERT 61 .~ 2010. Azonban van egy noveny. A puszpang. amely csak az iden keszult el." Nerni elkepzelest nyerhetiink a felvazolt keprol megtekintve a kecses pavilont. 3 A cserepes novenyekb61 es vonzo dekoracios elernekbdl allo kornpozlclo a stuttgarti hobbkertesz vesszoparipaja. Stuttgart szelen talalhato kertjeben keptelen otletnek tunik. han em a bfbor iranyaba eltol6d6 szep szinatfolyasokkal osztesttve. melynek oriasi levelei kulonbozo sarga es piros arnyalatokban tundokolnek. Majdan ugyanilyen lenyugozd latvanyt Iger a szinte hat meter hosszu lugasfolyos6. bambusz es arnyekliliom telitett zoldje kozott meg bujan viragzik a kert. Ingrid Beck szarnara a kerteszkedes nem az allandosagot jelenti: szerves resze a folyamatos vltozas es atalaku. Itt parnas novesO harangvirag es amyliliom teltzold leveldisze simul a nagy badog ontozokannahoz es a klasszikus terrakotta fenyotobozhoz. nem feltetlenul az oszt nevezi meg elsokent. melyeket a lelkes hobbikertesz sajat kezuleg hozott letre a viragagyak es a gyep kozott. S eta kozben Ingrid es Rainer Beck j6 500 negyzetrneteres. hogy mar nem a nyari tiszta feherben. hogy az osznel letezhet szebb evszak: tarka faleveleket kerget a szel a szeliden kanyarg6 kerti utak folott. "Kar. Ha Ingrid Becket megkerdezik. Szembetunik a pompas kek sisakvirag es a rozsaszin oszi szellorozsa. hogy melyik a kedvenc evszaka.igaz. a tekintelyes bugas hortenzia pedig allhatatosan emeli a magasba viragcsokralt .

Az asszony reszletek iranti erzeke mindenhol tetten erheto: mazas cserepedenyek bukkannak fel a pafranyok alatt. hogy a kertszezon lassan a vegehez erkezik . ugy hat az ideiglenesen tOkarrel fedett ablak a kerti hazik6n pedig vegOI is csak a salat zald oazist mutatja. hogy kertfuggo lettern" . a gyepet teszik meg a parti szinhelyenek. A viragokkal diszitett ablakparkany tOkletesse teszi az illuzi6t. "Nem szeretek az osz vegen elkeriilhetetlen betakarodasra gondolni" .a kovetkezo tavaszon. Azutan sorra kovetkezett a kerti haziko. teknosbeka es rnadar disziti a viragagyakat es -cserepeket. 62 CSODAKERT 12010. 3 Mintha a szornszedos telekr61 nyilna belatas. Ha a terasz szukosnek bizonyul az osszegyiilt barati tarsasag szamara. Ellenben a lemeno nap sugarainak kellemes melegseget legszivesebben a ket szivarfa alatt felallltott feher padon tildogelve elvezik. A 4 'Summer Sorbet' kekszakall augusztust61 okt6berig duplan diszi!: ketszinu levelekkel es egszinkek viragokkal. padok es asztalok felallitasaval. beka.vallja meg oszlnten.mondja az aszszony egy kacsintas kisereteben. egyre nagyobb kerteszkedesi vagyat fedezek fel magamban. A kedvenc helyek Beckeknel napszakonkent. amikor a hazaspar megvasarolta a mar beepltett telket.ellentetben a kert tulajdonosaval.elmeny+felfedezes ~ las. amikor minden frissen kihajt. a kertet mindossze egy sima gyepfelulet alkotta. A kert elso lepesben egy atlathatatlan tujasovenyt kapott. amforak az akkuratus pontossaggal megnyirt puszpang gornbok kozott. Meg az a szerencse. Az otletek maguktol jonnek. meltosagteljesen szemlelve az egyre-rnasra felbukkano ujabb reszleteket. es sajat keszitesu agyag sun. illetve a nap allasa szerint valtoznak: ferro nyari napokon elonyben reszesltik a kerti haziko melletti arnyekos sarkot. A dekorativ elrendezesek fontos szerepet jatszanak a szenvedelyes vendeglato kertjeben. rajta sok gyumolcsfaval. 2 Az agyagcserepben nemcsak kiivir6zsa es borsos varjuhaj kapott mike!: peckesen befeszkelte ide maqat a salat keszitesu agyagmadarka is. garantaltan tijra elfogja a kerteszkedesi laz. Es arniota nem dolgozom. Ezeket aztan egyaltalan nem zavarja. 25 ewel ezel6tt. a to. hogy. "Az ut6bbi evekben sok mindenen m6dositottam. A ferjern. A "famatuzsalemek" nernelyike a mai napig ott all a helyen. a pavilon es szarnos kenyelmes pihenohely 1 Az c5szisisakviraq kes6i sztar a t6parton. Rainer allitja. november .

.

november . A tavaszi visszavagas osztonzoleg hat a ket meter magas. A korOlbelOIegy meter magas. Tart6s szobadlsz A hortenzia kivaloan alkalmas vagott vlraqnak. ami az oszi hervadas elott kap meg pluszban egy bfborpirosas csillamot is. vazaban akar negy hetig is eltart. mint az oszlrozsa vagy a varjuhe]. Ez az intenzfv szlnarnyalat visszakoszon az agakrol es a levelekrol is. 150 cm magasra no. egyenes novesu bokor fejlodesere es a viragkepzodesre. bfborpiros es kekeslila (savanyu talajon). mint peldaul az alig egy meter magas 'Goldfinger' (foto) vagy a 'Goldteppich'. ajanlott teli vedelmer(jl gondoskodni. A nosszu viragfOrtok meg a nagy esokkel is dacolnak. majd tavasszal ujbol frissen kihajt. melyeket okt6berbe nyuloan dfszftenek a sznpompas viraqok. lehe! 64 CSODAKERT 12010. a szaraz talajt . illetve viragcsokrokat kesziteni. A 2 cseries pimp6 (Potentilla fruticosa) kompakt. gazdagon viragzo agak hajtsanak ki rajta. napos helyet igenyel. Bfborpiros viragai juliustol oktoberig nyflnak. mint az evelokfnalatban. kulonosen az 6szi viragokb61. azonban leteznek feher. Szereti a tazo napsutest. Intenzfv sotetkek szfnu viragai keso auousziusto' oktoberig jelentkeznek. melynek koszonhet6en talajtakarokent vagy alacsony szegelynovenykent szerez maqanak erdemeket a kertben. Tavasszal a kekszakc\lIt ercsen vissza kell vagni. kesobb teherre valtozik. tavasszal tsmet eroteljesen kihajt. hogy az alig egy meter magasra novo. csak reszben elfasodo felcserje kemeny teleken tovig visszafagy. hangulatos dekoraclos koszorukat. A viragagyban a sudarzsalya szepen kombinalhato peldaul oszirozsaval (foto). A 3 'Grand Bleu' kekszakall (Caryopteris clandonensis) egy lenyugozo uj cserjefajta Franclaorszagbol. melyek mar kisse elszinez6dtek.A kertszezon vege tele a cserjek altalaban tarka oszi lombjuk miatt nepszertiek. Meg tart6sabb szaritott vlraqkent. rozsaszn es piros viragu vanozatat is. gombolyded formaju cserje meleg. A viragzasi idoszak juniustol oktoberig tart. Garantalt a kesei virag pompa A tobbsegOkben fagyra erzekeny fuksziakkal etenteiben a 1 'Gracilis' telall6 fukszia (Fuchsia magellanica) gond nelkOI atveszell a hideg evszakot. A 5 'Limelight' buqas hortenzianal a viragok a talaj minosegetol fOggetienOi megvaltoztatjak szfnOket a szezon folyaman: juliusban. A 4 'Bluebird' fureszes levelu hortenzia napos es felarnyekos fekvesre egyarant alkalmas.a szamara kedvezo adottsagu helyen juliustol oktoberig folyamatosan vlraqzlk. lehet rozsaszn. A mintegy meter magasra novo cserje tapanyagban gazdag talajon. amikor kinyflnak. enyhen arnyekos helyen fejlodik legjobban. Azonban leteznek olyan tetszetos peldanyok is.vagy feny6gally-vedotakarot biztosftunk szamara. es nyar kozepetol oszig viragzik. A keso osszel elvegzett alapos vlsszametszes utan. hogy friss. Klasszikusnak szarmtanak a sargaban viragzo fajtak. ous novesevel nyugoz Ie. A viragok szfne a talaj pH-erteketol fOggoen valtozik. halvanyzold a szinOk. Ezek a vegyes viraqaqyakban rernekui kleqeszltik az olyan osszel viraqzo eveloket. amennyiben konnyu level. A 6 sudarzsatya (Perovskia abrotanoides) eqyarant megtalalhato ugy a cserje-. Ennek az az oka. akarcsak a legtobb evelo noveny.

.

0040. Romaniai terlesztes: Burda Romania Kit..21. Tablas u. em.98.21. 2.24.21. Szekelyudvarhely ISSN: 1583-7343 . 0040. e-mail: barathe@t-online.89.hu Eliifizetes: Hungaropress Kit.43.55. 1052 Budapest. A hirdetesek tar'.inter. TIlos az adatok online vagy internetes elektronikus tarolasa. 39.hu Kiad6: Reinhold G.Weber Technikai igazgat6: Sebastian Cochinescu Reklam/Kiiziinsegszolgalat: MEDIAMIXBt. Hubert Fiiszerkesztii: Kercs6 Maria DTP & Layout: Kercs6 Maria Vezerigazgat6: Sandi Apostoloiu Kiadasl igazgat6: Marius P. tel.hu elofizetes@hungaropress. Haris ktiz 6.hu mediamix@hu.58 tel.21.79. A kUlfoldre tbrteni! export vagy terjesztes csak a kiad6 engedelyevel tilrtenhet.net Hirdetesszervezes: 06-30-261-7489 Magyarorszagi terlesztes: Hungaropress Kit.96. .almaert a kiad6 nem vallal felelasseget. A kiadvany barmely irott vagy kepanyaganak masolasaval es terjesztesevel kapcsolatos minden jog tenntartva.411.. A Csodakert magazint Magyarorszag legnagyobb mediafigyel6je rendszeresen szemlezi./fax: 0040.: 0040.. 0040..411.hungaropress. II .elozetes decemberi tervezett temaink Csodakert www.78 e-mail: distrib@burdaJo Pre press & nyomtatas: Infopress Group.BSERVER O A M~OIAFIGYHO .csodakertmagazin. .411. II.hu tel: +36-1-348-4060/1 fax: +36-1-348-4065 1097 Budapest. Budapest Ogyintezes a honlapon keresztOI: www.38. Budapest tel: 0036-1-348-4060 fax: 0036-1-348-4050 internet: http://www.21.hungaropress. feldolgozasa es ertekesitese a kiad6 irasos hozzajarulasa nelkiil.411.411.

Keszuljon az oszi rnunkalatokra Bosch szecskazoval es lancfuresszel. Amennyiben csak alkalrnankenf hasznalatra szeretne eszkozt. regi sovenyekkel es sok kerti anyaggal telepftett k6zepes kertekhez halk szecskazo alanlott optima'izalt marohenqeres vagomuvel. A zold hulladekot es a kemeny fat is nagyon gyorsan felapntlak. z61d novenyekkel betelepftett kis kertekhez. Gyakori hasznalatra valassza a Bosch Pro csaladot. Iovaot» intormacloert latoqasson el weboldalunkra: www. Nagy kertekhez az uj fejlesztesu "Turbine-Cut" rendszerrel ellatott szecskazo.bosch.hu . ~ BOSCH A lancniresz a fak qondozasanal nyujt komoly seqitseqet. akkor a kisebb S-modelleket aianliuk. ott a Hapid-szecskazo ldealls valasztas. Nem igenyelnek sok karbantartast. Az elektromos lancfureszek el6nye az eqyszeni hasznalat. A niresz klvalasztasanal ugyelni kell a szukseqes vagasi vastaqsaqra es a hasznalat qyakorisaqara. mint az AXT 22 D jelu modell. mely utana klvaloan alkalmas komposztalasra. Minden Bosch lancfuresz kulonosen utesallo burkolattal keszul. Nagyobb takkal. kozepes vagy kis kertje van? Milyen gyakran hasznalszecskazot? A bokrokkal. az AXT 25 TC modell a tokeletes valasztas. ezen kfvul rendkivol er6sek. Nagy. melyekben csak alkalrnankent keletkezik kisebb aghulladek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful