Plan de interventie personalizata

Numele şi prenumele copilului: Petrean Andreea Data naşterii: 17 aprilie 1997 Sex: feminin Vârsta: 14 ani Instituţia de învăţământ: Scoala Speciala Dej Clasa / grupa: VI Nivel de dezvoltare intelectuala: intelegere 10 ani, perceptie 9 ani, gest grafic 8 ani, disgrafie in contextul retardului, IQ= 62, dislexie. Dezvoltarea somatica: normala. Motricitatea: in limitele normale. Comunicarea: vocabular bogat ; poate mentine un dialog cu partenerul, povesteste fluent , exprimare corecta, fara dezacorduri gramaticale. Perceptia: denumeste majoritatea culorilor, diferentiaza formele de baza; are formate notiuni temporale de baza, denumeste momentele zilei, diferentiaza anotimpurile, cunoaste zilele saptamânii, si lunile anului; se orienteaza destul de bine în spatiu; Atentia: fluctuanta; slaba capacitate de concentrare : (10 - 15 minute); sindromul hiperchinetic cu deficit atentional. Memoria: domina cea involuntara si de scurta durata, redusa ca volum; Gândirea: intelege notiuni simple, dificultati in capacitatea de abstractizare, concreta, Capacitatea de învatare: mari dificultati in ceea ce priveste scrisul si cititul, probleme la calculul matematic, lipsa unor notiuni de baza. Capacitati de întelegere si constientizare: deficit usor; întelege notiuni simple, uzuale; Afectivitatea si vointa: usoara imaturitate afectiva;blocaje emotionale, tulburari emotionale, hipersensibilitate. Scrisul si cititul:

Are si anumite profesoare pe care le simpatizeaza. ca o resping. scris: scrie dezordonat. de exemplu pe diriginta o considera cea mai de temut persoana si o acuza ca ar fi lovit-o. Evolutia scolara: a avut un progres destul de mare. are putini prieteni cu care se intelege si acuza ca ceilalti copii ar avea ceva cu ea. zecilor de mii . dar are mari dificultati la operatii simple. la adunare cu trecere peste ordinul miilor . nu transcrie toate cuvintele din text . cu greseli si la copiere sau transcriere dar mai cu seama dupa dictare. Atitudinea personala: ritm de lucru inconstant. iar restul care nu ii sunt dragi le priveste ca pe dusmani. deseori „citeste” alt cuvânt fara legatura cu cel scris.- citit: citeste în ritm propriu. cuvintele mai lungi le citeste gresit. - Notiuni de matematica: calcul: la scoala este la un nivel de clasa aIVa. predominant lent. acum chiar daca citirea nu este foarte buna se vede un progres semnificativ. avand in vedere ca cu doi ani in urma ii era foarte greu sa citeasca si citea pe litere.dar din cauza hipersensibilitatii are des crize de plans din cauza esecului. le scrie legat. cere ajutor atunci când nu poate rezolva o problema de învatare. Socializarea: este o persoana sociabila cu persoanele din jurul sau. în ritm lent. dar nu se corecteaza spontan ci doar la cerere. manifesta interes fata de scoala si o trateaza cu seriozitate. Prezinta unele lacune si in ce priveste notiunile elementare de matematica .Scrie de cele mai multe ori cu litera mica inceputul de propozitie. lucru care parintii il neaga. la inmultire si impartire . nu respecta regulile ortografice. se poate corecta. necesita ajutor. si deseori sunt simulate(spun parintii). Domeniul de interventie personalizata: activitatea scolara: limba si comunicare Scopul: la sfarsitul interventiei elevul va sti sa citeasca bine. devine foarte respingatoare daca nu i-ai placut din prima clipa. nu va mai intampina dificultati la cuvinte lungi. la transcriere nu lasa spatiu între cuvinte. singurul lucru care este deranjant atat pentru colegi cat si pentru profesori sunt acele crize de plans si agresivitate care deranjeaza ora. Deprinderi scolare: este foarte punctuala si cum am mai zis respecta scoala ca institutie. . la tabla inmultirii . scrie / transcrie substantivele proprii cu litera mica. de asemenea isi va imbunatati si abilitatile de scris.

Mijloace Conversatia Sa citeasca corect si fluent un text cunoscut Sa citesca corect un text nou Sa inteleaga si sa expuna ceea ce a citit Sa scrie corect la copiere Sa scrie lizibil si ordonat Sa scrie corect dupa dictare Expunerea Exercitiul Expunerea. ex: continuarea povestirii Despartirea in silabe La poezii se pot face exercitii de memorie. din doua silabe. exercitiu Exercitiu.cuvintele dintr-o silaba.e xercitiu Exercitiu Jocul de rol.despre ce se vorbeste in text Exercitii care implica recunoasterea cuvintelor. de memorat poezia si de reprodus Jocul de rol. conversatia Metode .Perioada: prima luna de scoala obiective Cine contribuie la realizarea lor Profesorii de la clasa Parintii Strategii de interventie si invatare Sarcina de invatare Citirea unui text simplu sub nivelul de cunostinte ale elevului Exercitii de copiere a unui text Exercitii de citire a unui text la prima vedere Exercitii de recunoastere a unor elemente din text. autorul. ex: cuvinte care incep cu o anumita litera. tema textului Rezumatul unui text. etc Exercitii care implica imaginatia. exercitiu Conversatia. demonstratia exercitiu .de ex: titlul. impreuna cu profesorul Exercitii de dictare Observare dirijata.

haotice si fara conetiuni intre ele Dificultati la copierea tuturor cuvintelor. ”ghe”. sare peste cuvinte. sau la teme. In schimb s-a observat un progres in toate domeniile. ”ghi” Nu reusea sa inteleaga legatura dintre cuvinte.Fisa de evaluare a realizarii obiectivelor Obiective operationale Sa citeasca un text la prima vedere Sa scrie corect dupa dictare Sa recunoasca si sa grupeze cuvintele dupa o serie de caracteristici Sa inteleaga semnificatia unui text Sa expuna oral actiunea unui text citit Sa copieze un text fara greseli Rezultatul examinarii A intampinat probleme la citirea cuvintelor noi A avut greseli de ortografie in special la grupul “ce”. mananca litere Probleme de concentrare si dificultati in retinerea mai mult de un vers Nivel de realizare 90% 80% 60% 100% 70% 90% Sa retina un text scurt 100% Concluzii . Aceste probleme se datoreaza si faptului ca nu are rabdare sa scrie sau sa citeasca. dar se calma repede si se putea continua activitatea. mai mult decat datorita deficientei mintale de care sufera. iar astfel rezultatele vor fi mai satisfacatoare. uita unde a ramas. si de ce trebuie grupate Dificultati la urmarirea sirului narativ Dificultati la expunerea ideilor . . in momentul unui esec izbucnea in plans. observatii si recomandari Evaluarea rezultatelor obtinute arata ca in ceea ce priveste intelegerea textului s-a ajuns la performanta dorita. Atat parintii cat si profesorii ar putea gasi modalitati sa o motiveze sa-si pastreze interesul la lectie. Insa toate celelalte obiective nu au fost total realizat. “ci”. sa fie interesata si activa in timpul activitatilor. a reusit sa isi concentreze atentia mai mult timp.