Angina pectorala

Angina pectorala de efort este o forma clinica a cardiopatiei ischemice, caracterizata prin crize dureroase, paroxistice, cu sediu retrosternal, care apar la efort sau la emotii, dureaza câteva minute si dispar la încetarea cauzelor sau la administrarea unor compusi nitrici (Nitroglicerina, Nitrit de amil). Etiopatogenie Principala cauza (90 - 95%) este ateroscleroza coronariana, care se manifesta sub forma de stenozari sau obliterari coronariene si zone de necroza si fibroza miocardica difuza. Valvulopatiile aortice, anemia, tahicardiile paroxistice, hipertiroi-dismul etc. reprezinta cauze mult mai rare. între nevoile miocardului (mai ales în O2) si posibilitatile arterelor coronare. în mod normal, circulatia coronariana se adapteaza necesitatilor miocardului, putând creste la efort de 8 - 10 ori. Angina pectorala apare pe fondul unei insuficiente coronariene cronice datorita coronarelor stenozate. Conditiile declansatoare Sunt reprezentate de efort, emotii etc. - impun miocardului un efort suplimentar, deci necesitati suplimentare de O2, dar circulatia coronariana cu leziuni de ateroscleroza este incapabila sa-si mareasca debitul. Apar astfel o ischemie miocardica acuta, o insuficienta coronariana acuta, cu acumularea unor produse de catabolism (acid lactiv, piruvic etc.) care excita terminatiile nervoase locale si produc impulsul dureros (criza de angina).

frig sau vânt etc.3'. de obicei la mers. pe care bolnavii o arata cu una sau ambele palme.la efort • Ce modificari pot apare: . "ca o gheara.de la jena sau disconfort la dureri atroce. teama de moarte iminenta). Durerea apare în anumite conditii: abuz de tutun. lipsa de aer. iar frecventa crizelor este variabila. uneori catre mâna dreapta sau bilateral. pâna la ultimele doua degete. efort fizic. Iradiaza în umarul si membrul toracic stâng. Criza dureroasa este însotita uneori de palpitatii. durata este de 1 . emotii. paloare. mese copioase. înca o metoda de exceptie. este variabila . .Unda T negativa in cateva conduceri (boala este segmentara) .Simptome Simptomul principal este durerea. crize tahicardice. spre gât. Iradierile nu sunt obligatorii. Explorari : Electrocardiograma. Sediul este reprezentat de regiunea retrosternala mijlocie si inferioara si de regiunea precordiala. .Segment ST – subdenivelat .2' rar 3'.in repaus ~ 50 % normala. rar 10 . arcada dentara.in criza de angina . eructatii.supradenivelat . test de diferentiere).15'. Importante sunt iradierile în regiunea cervicala anterioara si mandibula sau în ambele membre superioare. Cedeaza prompt la repaus si la administrarea de Nitroglicerina (1 . omoplat. de-a lungul marginii interne. lipotimie. transpiratii. si este însotita uneori de anxietate (sentiment de teama.cel mai frecvent . arsura sau sufocare". mandibule. care are caracter constrictiv.

- Tulburari de ritm si de conducere .

• Ecocardiografia.Explorari • Electrocardiograma la effort • Monitorizare Ecg • Radiografia –nu aduce date pentru diagnostic.de obiceie este normala o in criza –tulburari de contractilitate o semne de afectareanterioara (infarct) .

o eliminaaltecauze de durere:disectia de Ao. cei cu fi.atenolol.300mg) .aspirina (80. leziunivalvulare.eficienta mica .la effort • Tomografia computerizata – inca in studiu • Rezonata magnetica Explorari invazive Coronarografia Ecografia intravasculara ( IVUS) Tratament Tratamentul nonfarmacologic este foarte important si consta in: -oprirea fumatului .NG in criza anginoasa .aspirina-aspenter.nebivolol .Tramentul factorilor de risc : HTA.tromboass.beta bocante:metoprolol sucinat. verapamil Inhibitori ai enzimei de conversie: perindopril .clopidogrel ( PLAVIX 75mg Tratament anticoagulant: la cei care nu tolereaza aspirina sau clopidogrel.dislipidemia.pericardita.: dilzem.proteze Blocanti ai canalelor de Ca.inhibitori canale If(produc bradicardie) Ivabradine . diabet .efort fizic . CMH • Eco-Stress farmacologic • Scintigrma miocardica –la repaus . Atriala..reducerea greutatii Tratament farmacologic: .alimentatie .Tratament antiischemic .nitrati.adminstrare continua.trial ASSOCIATE Tratamenta antiagregant : .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful