Angina pectorala

Angina pectorala de efort este o forma clinica a cardiopatiei ischemice, caracterizata prin crize dureroase, paroxistice, cu sediu retrosternal, care apar la efort sau la emotii, dureaza câteva minute si dispar la încetarea cauzelor sau la administrarea unor compusi nitrici (Nitroglicerina, Nitrit de amil). Etiopatogenie Principala cauza (90 - 95%) este ateroscleroza coronariana, care se manifesta sub forma de stenozari sau obliterari coronariene si zone de necroza si fibroza miocardica difuza. Valvulopatiile aortice, anemia, tahicardiile paroxistice, hipertiroi-dismul etc. reprezinta cauze mult mai rare. între nevoile miocardului (mai ales în O2) si posibilitatile arterelor coronare. în mod normal, circulatia coronariana se adapteaza necesitatilor miocardului, putând creste la efort de 8 - 10 ori. Angina pectorala apare pe fondul unei insuficiente coronariene cronice datorita coronarelor stenozate. Conditiile declansatoare Sunt reprezentate de efort, emotii etc. - impun miocardului un efort suplimentar, deci necesitati suplimentare de O2, dar circulatia coronariana cu leziuni de ateroscleroza este incapabila sa-si mareasca debitul. Apar astfel o ischemie miocardica acuta, o insuficienta coronariana acuta, cu acumularea unor produse de catabolism (acid lactiv, piruvic etc.) care excita terminatiile nervoase locale si produc impulsul dureros (criza de angina).

pe care bolnavii o arata cu una sau ambele palme.supradenivelat . paloare. "ca o gheara. arsura sau sufocare". teama de moarte iminenta).in criza de angina .Unda T negativa in cateva conduceri (boala este segmentara) .15'. si este însotita uneori de anxietate (sentiment de teama. Sediul este reprezentat de regiunea retrosternala mijlocie si inferioara si de regiunea precordiala. emotii. este variabila . de-a lungul marginii interne. Durerea apare în anumite conditii: abuz de tutun.3'.Segment ST – subdenivelat .Simptome Simptomul principal este durerea. durata este de 1 . eructatii. . arcada dentara.cel mai frecvent . uneori catre mâna dreapta sau bilateral. rar 10 . Iradiaza în umarul si membrul toracic stâng. Explorari : Electrocardiograma. de obicei la mers. iar frecventa crizelor este variabila.in repaus ~ 50 % normala. pâna la ultimele doua degete. . lipsa de aer.la efort • Ce modificari pot apare: . Criza dureroasa este însotita uneori de palpitatii. crize tahicardice. Importante sunt iradierile în regiunea cervicala anterioara si mandibula sau în ambele membre superioare. omoplat. mese copioase. test de diferentiere).de la jena sau disconfort la dureri atroce. transpiratii. înca o metoda de exceptie. Iradierile nu sunt obligatorii. efort fizic. mandibule. Cedeaza prompt la repaus si la administrarea de Nitroglicerina (1 . care are caracter constrictiv.2' rar 3'. spre gât. lipotimie. frig sau vânt etc.

- Tulburari de ritm si de conducere .

Explorari • Electrocardiograma la effort • Monitorizare Ecg • Radiografia –nu aduce date pentru diagnostic. • Ecocardiografia.de obiceie este normala o in criza –tulburari de contractilitate o semne de afectareanterioara (infarct) .

: dilzem.Tramentul factorilor de risc : HTA.aspirina-aspenter.Tratament antiischemic .adminstrare continua.eficienta mica .300mg) .inhibitori canale If(produc bradicardie) Ivabradine .clopidogrel ( PLAVIX 75mg Tratament anticoagulant: la cei care nu tolereaza aspirina sau clopidogrel.la effort • Tomografia computerizata – inca in studiu • Rezonata magnetica Explorari invazive Coronarografia Ecografia intravasculara ( IVUS) Tratament Tratamentul nonfarmacologic este foarte important si consta in: -oprirea fumatului .tromboass. Atriala..pericardita.aspirina (80.reducerea greutatii Tratament farmacologic: .trial ASSOCIATE Tratamenta antiagregant : .nebivolol . leziunivalvulare. verapamil Inhibitori ai enzimei de conversie: perindopril .dislipidemia.NG in criza anginoasa .alimentatie .nitrati.efort fizic . CMH • Eco-Stress farmacologic • Scintigrma miocardica –la repaus .proteze Blocanti ai canalelor de Ca. cei cu fi.o eliminaaltecauze de durere:disectia de Ao. diabet .beta bocante:metoprolol sucinat.atenolol.