Egyszerûen egészséges sorozat

SUPERFOOD
-a mikroalgák

a Spirulina és a Chlorella

Demecs István

Egyszerûen egészséges sorozat

„Gyógyuljon meg és éljen egészségesen a mikroalgák segítségével ! ”

SUPERFOOD - a mikroalgák
a Spirulina és a Chlorella
Demecs István

a mikroalgák a Spirulina és a Chlorella ISBN: 978-963-06-5944-4 Nyomtatás és kötés: Tradeorg Nyomda Felelős vezető: Tóth Zoltán Copyright©: Demecs István 2008 Minden jog fenntartva! .Demecs István: Superfood .

Szalay Viktornak a pH egyensúly fejezethez nyújtott segítségéért. vagy nem alkalmazná magán. Az itt szereplő életmódra és táplálkozásra vonatkozó tudás és ajánlások a szerző véleményét és tapasztalatait tükrözik. másrészt páratlan érzés lesz neked. és gyakran nem egyeznek meg a hivatalos – különféle három és négybetűs – szervezetek vagy hivatásos terapeuták ajánlásaival és véleményével. EGY KÉRÉS: Kedves olvasó. Nekem itt azt kell javasolnom. nem minősíthetők diagnózisnak vagy kezelési javaslatnak. Tudnod kell. Mindamellett. kérje ki tanácsát. ami – nem vicc – egészségesebbé fog tenni téged. menjen el egy orvoshoz és beszélje ezt meg vele. kipróbáltuk és sokat dolgoztunk azon. paragrafusában rögzített szabad véleménynyilvánítás alapjogán íródtak. És gondolom ez volt a célod. sok munka és pénz befektetésével rendszereztük. vagy szereztél belőle. hogy mielőtt bárki alkalmazná. Amennyiben ezt a könyvet nem vetted meg. a magyar Alkotmány 61. Ezzel egyrészt segítesz nekünk. vagy másokon az itt leírt dolgokat. Dr.Egyszerûen egészséges sorozat Hálás köszönetemet szeretném kifejezni Mike Adams-nek a mikroalgákkal kapcsolatos adataiért. hogy eljusson hozzád. . hogy tovább dolgozhassunk. vedd meg a saját példányodat. kérlek. hogy a leírtak szóról szóra igazak. hogy ezt a könyvet és a benne található adatokat többen. hanem egy másolatot kaptál. mikor kézbe vetted a könyvet? EGY FIGYELMEZTETÉS: A könyvben szereplő adatok kizárólag tájékoztató céllal.

Budapest nem lakatlan sziget Miért vagyok ennyire lelkes ezzel a két algával kapcsolatban? Honnét származik a Chlorella és a Spirulina? Mi található meg a Spirulinában és a Chlorellában? A Spirulina és a Chlorella válasz lehet az alultápláltságra? A Spirulina és a Chlorella egészség javító hatásai A Spirulina és a Chlorella összetétele Chlorella vagy Spirulina Chlorella és Spirulina Low-Carb diéta esetén Chlorella és Spirulina a fogyókúrákhoz Chlorella és Spirulina a vitalitásért és az emésztőrendszerért Chlorella és a Spirulina idegrendszeri betegségekre A Chlorella és a Spirulina mint étvágycsökkentő Chlorella és Spirulina az egészséges pH egyensúlyért Étel csoportok és ételek PRAL értéke A Chlorella és a Spirulina a rák megelőzésében és gyógyításában Hogyan növeli meg a Chlorella és a Spirulina az immunrendszer erejét? Chlorella Growth Factor (CGF) A mikroalgák és a szív és érrendszeri betegségek A Chlorella és a Spirulina méregteleníti a testet a nehézfémektől Cukorbetegeken segít a Chlorella és a Spirulina Miért jobb egy superfood. mint a vitaminkapszulák? Hogyan fogyasszuk a Chlorellát és a Spirulinát? Chlorella és Spirulina a túlélésért 7 8 10 11 12 14 16 17 19 21 29 31 33 34 36 37 39 41 45 48 49 51 52 54 55 57 58 . amit biztosan nem vinnék magammal.Tartalom: A világ két legérdekesebb tápláléka Superfood Mi az.

a kisebb részük pedig azon kívül. A táplálkozási szakkönyvek többsége meg sem említi. de úgy tapasztalom. hogy miért ez a két legfontosabb táplálék. hogy egy gramm Spirulina 12-szer több fehérjét tartalmaz. hogy ezen kívül nem sokat tudunk ezek tulajdonságairól. alig találtam használható magyar nyelvű leírást róluk. mivel tartalmaz számos nyomelemet (például magnézium). -7- . Vagy ismeri valaki azt a tulajdonságukat. Az Internetet átböngészve. biztosan magyarázatra szorul. hogy létezik a Spirulina és a Chlorella. valamint ismerőseim által megtapasztaltunk ezzel a két mikroalgával kapcsolatban. Tudta például bárki. hogy mindkét alga képes számos rákos betegség kezelésére? A Spirulina és a Chlorella esetében is több klinikai kísérlet igazolta. Tudatában volt. hogy léteznek. hogy hatékonyan csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és meglévő daganatok esetén is hatékony kezelési mód. hogy miért és hogyan érdemes betenni ezeket a napi étrendjébe. ami az agy és az idegek sérülése esetén képes segíteni azok újra felépítésében? Emiatt alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében. hogy mind a Spirulina. mint a marhahús? Ráadásul ez a protein sokkal jobb minőségű. A legtöbb ember már biztosan hallotta. Szeretném bemutatni ennek a két „növénynek” a legfontosabb tulajdonságait és megtanítani mindenkit arra.Egyszerûen egészséges sorozat A világ két legérdekesebb tápláléka A Chlorella és a Spirulina két elsőre igen meghökkentő táplálék. hogy varázslatos gyógyító hatásokat sorol fel szinte semmi értelmes segítséget nem ad az alkalmazással és a mennyiségekkel kapcsolatban. amit magammal vinnék a lakatlan szigetemre. mind a Chlorella tartalmaz egy fitotápanyagot. amit a marhahús nem. mint ami a marhahúsban található. amit a szakirodalomban felleltem és magam. Azt pedig. A következő fejezetekben át szeretnék adni mindent.

Aki valaha is megpróbált akár csak egyetlen napon át rekkenő hőségben menetelni pár részvétlen bennszülött vezető mögött tűző napon. Ezek mind csak ízelítő abból. hogy mit adhat nekünk ez a két alga. hogy állítsak össze számára egy olyan étrend-kiegészítő csomagot. lépésenként összeomló homokban. Emiatt aztán nem kap elég reklámot.Végül. hogy ezt a hiányosságot némileg kezeljem és minél több ember konyhájába eljuttassam a Spirulinát és a Chlorellát. hogy ez a két superfood nagy mennyiségben tartalmaz gamma-linolsavat (GLA). Viszont sajnos ez a két superfood nem kerül grammonként 15 000Ft-ba. a szállítása és a kereskedelmi költségei sokkal többe kerülnek. ami rutinszerűen hiányzik a mindennapi étkezésünkből. A természet teljesen ingyen előállítja. pedig létfontosságú lenne a kiegyensúlyozott agyi működéshez. Filléres anyag. Amennyiben ezek nem a természetben szabadon előforduló és viszonylag egyszerűen fogyasztható állapotba hozható anyagok lennének. az orvosok ezt írnák fel számtalan betegség és elhízás esetén és a gyártójuk és forgalmazójuk milliárdokat kereshetne velük. de nem utolsó sorban egy leírás sem említi meg. hogy egészséges legyen a fogyasztásuk által. megakadályozva ezzel több millió embert abban. A feladat megtisztelő volt. mint maga az alapanyag. Ezt a könyvet azért írtam. vagy éles kövek között az tudja. a gyógyszeripar már bizonyosan szabadalmaztatta volna és ott virítana minden reklámfelületen. És a dolog remekül fogyna. hogy magával vigye egy hétnapos gyalogtúrára a líbiai sivatagba. ami alkalmas arra. miről beszélek. A sebességük 2 -8- . és a feldolgozása grammonként hozzávetőlegesen 16Ft-ba kerül. mint csodaszerek és grammonként 15 000Ft-ot kérnének érte. de egyben komoly kihívás is. Gáll Gregor a közelmúltban azt a feladatot adta nekem. A csomagolása. Superfood Méltán világhírű szobrász és lelkes humanista barátom.

brokkoli. hogy hol és melyiket érdemes megvásárolni. De nehezítsük meg a dolgomat. lóhere-. Ez utóbbiban nincs hiánya. A kérdés számomra a következő volt: mit vinnék én egy ilyen túlélő túrára. ami segíti a sejtjeit túlélni az extrém viszonyok között is. majd megint mennek estig. hanem lélekben is. akkor mi lenne az? Akár egy hétre. kíméletesen feldolgozva és koncentrálva és arányosan összekeverve. Chlorella. Áfonya. amikor hazatért. de tudtam. egy olyan elsősorban növényi koncentrátumokból összeállított superfood kerülne a zsákomba. csupa biotermelésből. és a feladat. Omega-3 olaj És csírák (árpa-. nem csupán testben kell épnek lenni és maradni. ami bőségesen tartalmazná az alábbi összetevőket: • • • • • Spirulina. hogy kell valami. Hogy célba érjen. amit superfood-okból állítanék össze. lemaradsz. Gregor nagyon értékes ember számomra. délben leguggolnak fél órára ebédelni egy marék „tudomisénmit”. Ez nem is kérdés számomra.Egyszerûen egészséges sorozat lépés/másodperc. Amennyiben nem lenne kapható így elkészített superfood és csupán egyetlen egy összetevőt vihetnék magammal.és petrezselyemcsíra) Szerencsére ez így mind egyben kapható. de azt bármekkora mennyiségben. mondjuk fényképezni. amit önként vállalt több mint embert próbáló. ha van hozzá erőd. Ha megállsz. Reggel elindulnak. akár 10 évre -9- . Gregor is egy ilyet vitt magával és nagyon lelkes volt vele kapcsolatban. ha csupán egyetlen étrend-kiegészítőt vihetnék magammal? A válasz: egy SUPERFOOD-ot. A könyv végén majd adok ötleteket. Bővebben kifejtve. és csak futva tudod behozni a lemaradást.

esszenciális zsírsavakat. mire nem lenne biztosan szükségem a szigeten és mi az. csillogó szemű egyedek harapják a mogyorós csokirudakat. Mi az. az algákat. hanem mire visszatérne a szigetről. hogy közben nem okoz hiányt semmiből. Micsoda átverés ez! . megegyezés sincs. Egyetlen ilyen ehető dolgot ismerek.10 - .) Ez a két mikroalga megérdemli. (Mivel igazán irodalma sincs. mint amikor elindult oda? Egy ilyen ételnek bőségesen kellene tartalmaznia jó minőségű és teljes értékű fehérjét. Melyik étel az. én minden nap figyelem – biztosan tudja. de jelenleg még az angol nyelvterületen elterjedt írásmódnak megfelelően Ch-val szerepel a legtöbb weblapon. hogy magyarul a Chlorellát hogyan fogjuk írni. ha nem jutunk hozzá semmi egyéb ételhez ezen kívül. Közülük is kettőt szeretnék kiemelni minőségük miatt: a Spirulinát és a Chlorellát. Ebben a kiadványban én is így fogom írni leginkább. amit biztosan nem vinnék magammal. isszák az koffein tartalmú cukros energiaitalokat és kapkodják befelé a különféle szintetikus multivitamin kapszulákat. Lehet. De mielőtt rátérnék az ismertetésükre. amikor valakinek „azonnali energiára” vagy „állandó energiára” vagy „kimagasló energiára” van szüksége. mindenképpen egy olyan ételt kellene választanom. amit biztosan nem ajánlottam volna a sivatagban menetelő barátomnak sem. hogy ne szenvedjünk hiányt semmiből. még akkor sem. vitaminokat és ásványi anyagokat valamint nyomelemeket. majd mindennapi étkezésünkbe valahogy becsempésszük őket. hogy rövidesen Klorella lesz a neve. ami megfelel annak az elvárásnak. hogy egy külön fejezetet szánjunk nekik és megismerjük. hogy úgy lásson el tápanyagokkal. engedjetek meg még egy elmélkedést arról. Amennyiben valaki figyeli a reklámipar ide vonatkozó szeleteit – bevallom. Mindezt olyan mennyiségben és minőségben. majd kerékpárra pattannak és utolérik a gyorsvonatot. egészségesebb lenne. egészségvédő fitotápanyagokat. Izmos. hogy mi szükséges akkor.kellene ilyen lehetetlen helyzetbe kerülnöm. ami nem csupán életben tartana egy mai Robinsont.

mert nem nulla. amit ipari vegyszerekkel tettek baktérium. bármit kérhettek belőle. szendvicsek. napsütéses szigeten barangoló számkivetettnek. hanem negatív értéke van. hívják azt bárminek. A szabály a következő volt: a fiúk bármit ehettek és ihattak. A semmi a jobb. Hideg energiaitalok. ki van téve egészségkárosító sugárzásoknak és szennyezett vizet iszik. csokik. Ha hinni lehet a kutatási adatoknak. majd másnap gyalog visszament a kiindulási pontra. egy neves táplálkozással foglalkozó amerikai professzor néhány éve elindult egy teljes napos túrára a sivatagba és magával hívta az egyetem két tucat hallgatóját. hogy nem az erőnlét miatt estek ki a focisták idő előtt a sorból. keverjék bármivel és pozícionálja a marketing bármilyen energiacsoda pozícióba. a másik fele estig feladta. és amikor csak megkívánták. Az ő következtetése is az volt. Az öreg este lepihent.Egyszerûen egészséges sorozat Paul Bragg.11 - . hanem a semmit (desztillált vízben nincs tápérték) azzal a szeméttel. a pesti ember egyes tápanyag igénye magasabb. hanem a nem megfelelő tápanyag ellátottság miatt. Mindannyian aktívan sportoló egészséges fiatalemberek voltak és átlagban 40 évvel voltak fiatalabbak a dokinál.és vírusmentessé. mert piszkos levegőt szív. Amit tehát biztosan nem vinnék magammal. Az öreg doki egy hátizsákban csak desztillált vizet vitt magával. Egy hűtővel felszerelt teherautó ment velük. az a különféle cukorszármazékok. mint egy tiszta levegőjű. A kísérő csapat közel fele délre. amitől . Napfény alig éri a testét. Budapest nem lakatlan sziget Mi a különbség egy lakatlan szigetre vetődött Robinson és egy átlagos pesti vállalkozó vagy akár egy középiskolai tanárnő között? Tápanyag igény szempontjából szinte semmi. amit csak kértek. És ebben az esetben ugye nem is egy tápanyagot hasonlítunk össze a másikkal. bármi. kólák. A pesti embernek sokkal nagyobb szüksége van a sejtjeit védő antioxidánsokra. amivel az élelmiszeripar próbál minket „plusz energiával” ellátni. ezért állandó D-vitamin hiányban szenved.

krónikus betegségei alakulnak ki. vagy levágnak rólunk valamit. Csak nehezen hisszük ezt el elsőre. Ha a következő fejezeteket elolvasva mégis úgy érzi. mint kint a sivatagban vagy egy lakatlan szigeten. esetleg garanciában kicserélik egy-egy szervünket. Mégis arra vállalkoztam. az ízületei és itt-ott kóros sejtburjánzások jönnek létre a testében. hogy ezek Önnek valók. ne habozzon azonnal betenni őket az étrendjébe. Azt kell. hogy tulajdonképpen Önnek vagy nekem nagyobb szükségünk van egy superfoodra. akár a sivatagban vándorló fickónak. mint akár Robinsonnak. Fájnak az izmai. hogy ha nem sikerülne. Nem is olyan kis feladat ebben a környezetben egészségesnek maradni. Kapunk valami gyógyszert. Mondhatnám közel akkora megpróbáltatás. akkor sincs baj – jön a mentő vagy a betegszállító és valaki megpróbálja kezelni a problémánkat. ha egy donorban találnak hasonlót. hogy bemutatom Önnek két példányát a világ legjobb tápanyagainak. Remek. Olyan családba születtem. ami feleslegessé vált. allergiás tünetei lesznek vagy éppenséggel autoimmun betegsége.12 - . ahol nagy tisztelet övezte az orvostudományt. de mivel téved. Ezt több dolog is motiválta. Ugyanilyen észrevétlenül . hogy mondjam. Ami miatt könnyebbnek tűnik csupán az. Miért vagyok ennyire lelkes ezzel a két algával kapcsolatban? Megszámlálhatatlan időt töltöttem az elmúlt 5 évben azzal. és szépen észrevétlenül minden nap a kórház illatával együtt hazahozta és belénk nevelte a bizalmat az orvoslással kapcsolatban. ami kevésbé van még elhasználva. Az immunrendszere próbál valamit kezdeni a helyzettel. Édesanyám egy kórházban töltötte el aktív munkaéveit ápolónőként. hogy megtaláljam a megoldást a tápanyaghiányokkal kapcsolatos krónikus betegségekre.

A húskészítményekben nincs hús. és nem is igazán érdekli őket. szintén csupa átverés. . egy másikkal. majd ha ez sem segített. Nagyon sok évnek kellett eltelnie és az Internetnek létrejönnie. és kiderült számomra. a zöldségeknek nő a mérete. több ezer publikációt az Interneten és tapasztalataimat megosztottam több magazin olvasóival és az általam szerkesztett www. Mindenre volt azonnali „megoldás”. hogy rájöjjek. Ha fájt a fejünk. csak még egy kicsit nagyobb arányban. míg magunktól meg nem gyógyulunk. hogy többségüknek gőze sincs arról. Amit kerestem az a táplálkozás és az egészség kapcsolata volt minden esetben. Még mindig az orvosokban hittem. Ha pattanásos lett a bőrünk. A kedvencem a barackos Fornetti lett. csupán tünetmentes lettem és vártam a következő problémát. aminek köze lenne a barack nevű növényhez. Az ételek.hu látogatóival. allergia elleni szert szedtünk. hogy bármi tünet jelent meg rajtunk. hogy könnyebben elviseljük a bajt. fájdalomcsillapítót kaptunk. csupán enyhítik a tüneteket. amivel részletesebben is foglalkoztam a Betegre ettük magunkat című könyvemben.13 - . bekentük valami kenőccsel.Egyszerûen egészséges sorozat megszoktuk. Ráadásul éppenséggel azokkal a betegségekkel küzdenek maguk is. miközben csökken bennük a tápanyagtartalom. Elkezdtem tehát adatokat gyűjteni.naturhirek. mint csodaétellel. ha allergiásak lettünk. amiket eszünk. A készételek összetevői között böngészve néha egészen eszement dolgokat találunk a helyett. de már nem olyan fanatikusan. hogy valami nem stimmel. ami úgy lehet „barackos”. Szinte semmi nem igaz abból. A könyv bevezetőjében említett „energia-növelők” csupán egy példa. mint az átlag populáció. amire ritkán kellett egy-két évnél többet várni. hogy nem is tartalmaz semmit. Ha lábgombánk alakult ki. de soha nem tűntek el a problémák. A gyógyszerek kevés kivétellel nem gyógyítanak meg semmit. hanem egy büdös barnás löttyé válik a konyhaszekrényen. Megnéztem őket és sokukkal beszélgettem is. és ha a stressz miatt gyomorfekélyt. hogy miként lehetne egészségesnek maradni. ami a címke elején virít. amit tanultam korábban. akkor Grandaxint (nyugtató) és gyomorsav-termelődést gátló tablettát. azt gyógyszerrel kezeltük. A tej valamitől már nem alszik meg. kivágták a mandulánkat. antibiotikumot szedtünk. Elolvastam vagy 100 könyvet. Ha begyulladt a torkunk. már ha szerencsénk van.

hogy értékesek ezek a kiadványok. erre bíztattam másokat is. amit az időnkénti önkéntes orvosi vizsgálatok is igazolnak. hogy adok majd ötleteket. mit érdemes megvenni és hol. Nagyon rövid idő alatt elértem. ki tudjam próbálni és minőségi sorrendet tudjak felállítani köztük. A Vitaminkirálynál lehetőségem nyílt arra. a Chlorella tényleges ásványianyag és nyomelem forrás. Nem vitaminként vagy étrend-kiegészítőként eszem ezeket. amik tartalmazzák a Spirulinát és a Chlorellát is. 500 millió éve itt élnek a Földön. Mikroalgának is nevezik őket. amit magam is megéltem. és én ezt még ki szoktam egészíteni (fel szoktam őket javítani) annak érdekében. biztosan kikerekedne a szeme. hogy tényleg bőségesen jussak algákhoz. ahogy én. mielőtt beszerzi. mint mikroszkópikus méretű növények. Honnét származik a Chlorella és a Spirulina? A Chlorella és a Spirulina nem más. Nem kiegészítések. Nem eszek rossz minőségű ételeket és egészítem ki őket megavitaminokkal. A könyv végén lehet. Ettől éreztem magam még bátrabbnak és mivel nem arról írok. hogy magam teljesen egészséges lettem. amit „tanítottak”. találóan a méretükre utalva. amik friss vízben nőnek. és ahogy szükséges.Amit találtam persze azonnal ki is próbáltam magamon.14 - . Ha valaki úgy szeretné fogyasztani ezeket. amit most a kezében tart. muszáj lesz megvizsgálnia az árakat és a mennyiségeket. Nem annyira új dolgok ezek. hogy hozzájárultak mostani jóllétemhez. A Spirulina számomra valódi fehérjeforrás. . A Spirulina és a Chlorella közel három éve minden nap bent van az étkezésemben és teljesen bizonyos vagyok abban. és ha bevált. mert sok kis hatóanyag tartalmú cucc is van a boltokban. hanem arról. beleértve ezt a könyvet is. nincs semmi kétségem azzal kapcsolatban. Ha valaki látná a mindennapi reggelimet. Az általam fogyasztott superfood termékek mindegyike tartalmazza őket kisebb-nagyobb mennyiségben. hanem jó minőségű ételeket eszem. hogy több gyártó és forgalmazó termékét meg tudjam vizsgálni.

A világ mikroalga termelése az egyenlítőhöz közeli farmokról származik. Egyszerű felépítésű növények. meg fog lepődni. amiben tenyésznek. mint egy emberi vérsejt mérete.Egyszerûen egészséges sorozat mivel korábban jelentek meg.15 - . Magas esszenciális zsírsavtartalom mellett nem tartalmaz egy cseppnyi „rossz zsírt” sem. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik. Éppenséggel az ő elszaporodásuk hozta létre a Föld légkörének oxigéntartalmát. A tengerekben nagyon nagy tömegben élnek. mint bármely ma ismert növényi vagy állati életforma ezen a bolygón. amiben élnek. szintén zöldre festik. Az algák a világ összes élőanyagmennyiségének egyharmadát teszik ki. A bennük található klorofill miatt a színük zöld és a vizet. ami aztán lehetővé tette komplexebb létformák kialakulását. A „mikro” elnevezés nem költői túlzás. mint a ma olyan divatos multivitamin komplexekben. mint az akár 85°C-os meleg vizű forrásokat. A méretük 2-8 mikrométer. Számtalan vitamint és ásványi-anyagot találunk a listán és kimagaslóan bőséges mennyiségben. ami hasonló. Ez a fő oka annak. testük nem tagolódik gyökérre. Nincs benne finomított szénhidrát vagy cukor. 1 gramm szénhidrát mellett 2 gramm fehérjét tartalmaz. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is az algák vagy moszatok adják. pedig tiszta vízen és napfényen kívül más nem is kellene hozzá. mennyire inspiráló ételről van szó. Amennyiben valaki elolvassa egy Spirulina vagy egy Chlorella termék összetevőinek listáját. levélre. a fényben lebegve. A vízfelszín közelében. . Ezek a kis növények nem túl nagyok. A feldolgozásuk során emiatt speciális centrifugára van szükség. hogy nem tudjuk otthon a konyhaablakban megtermelni a saját szükségletünket. helyenként sűrű tömegeket alkotnak. szárra. Egyik-másik nagyobb mennyiségben található meg a Chlorellában és a Spirulinában. ahol egész évben bőséges mennyiségben tudják termelni őket. ami ezeket a mikroszkopikus méretű növénykéket el tudja választani a víztől. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük.

ami pedig szinte egy növényben sem található meg. ma pedig tudjuk. C-vitamin E-vitamin Ásványi anyagok: kalcium.A klorofill mellett tartalmaz számtalan ismert és szerintem még több ma még ismeretlen fitotápanyagot. ami ebben a két mikroalgában megtalálható. A Chlorella 58%-a protein! Az összes ismert B-vitamin. hogy a század elején az orvosok még vígan egyetértettek abban. kálium és társaik… Nyomelemek Omega-3 zsírsavak és gamma-linolsav (GLA) Mukopoliszacharidok: A sejteket tartja/ragasztja össze. amiből az emberi szervezet éppen a szükséges mennyiségben állít elő magának A-vi- • • • • • • • • . az ízületekben a csontvégek egymáson való könnyű elmozdulását teszi lehetővé. A legfontosabbakat itt most felsorolom: • Kitűnő minőségű protein (fehérje) ami sokkal koncentráltabb és emészthetőbb. beleértve a B-12 vitamint is. Mi található meg a Spirulinában és a Chlorellában? Az élelmiszerekre vonatkozó vizsgálatok mai szintjén is ki tudunk mutatni számtalan összetevőt. arra mi sem jobb példa. amik együtt fejtik ki áldásos hatásukat. hogy három vagy négy „vitaminszerű” anyag van. cink. magnézium. hogy ezer felett van ezek száma. ami nélkül a szervezet nem működik megfelelően.16 - . Hogy a közeljövőben a tudomány is igazolni fogja ezt a feltevésemet. mint bármelyik állati eredetű fehérje. amikor valaki megeszi az algát. Béta-karotin: az A-vitamin elővitaminja.

Egyszerûen egészséges sorozat

tamint • • Nukleinsavakat (RNS és DNS), ami a sejtépítésben segíti a szervezetünket Klorofill

Mutassuk meg ezt az összetevőlistát bármelyik táplálkozási szakértőnek és azt fogja mondani: Heuréka! Ez a tökéletes eledel. Melyik szupermarketben vetted? Mi a neve? Melyik cég gyártja? Hiszen ez egy tökéletes lista arról, amit fogyasztanunk kellene azok helyett, amiket egyébként eszünk (barackos Fornetti :) ). És ez valószínűleg így is van, de ezt az anyatermészet állította elő. Mi csupán begyűjtöttük, csomagoltuk és kitettük a polcra. Köszönhetően annak az imént már említett ténynek, hogy a Chlorella és a Spirulina nem szabadalmaztatható anyag és a gyógyszeripar nem tudja rátenni a kezét és extraprofitot termelni belőle, nem igazán vált ismertté a nyugati gyógyászatban. Sőt, még olyan írásokat is olvastam orvosi szaklapban, ami az ártalmasságukat próbálta fejtegetni, bár nem kutatási, hanem statisztikai alapon. Ahelyett, hogy e két alga egészségjavító vagy gyógyító hatását kutatnák és alkalmaznák, olyan remek gyógymódok terjedtek el inkább, mint a kemoterápia, ami viszont jó drága és több a mellékhatása, mint a főhatása. De mielőtt a gyógyhatásaival foglalkoznánk, nézzük meg, hogy áll e két alga szerepe az élelmezésben.

A Spirulina és a Chlorella válasz lehet az alultápláltságra?
Annak nem sok jelentősége van, hogy ezek az algák elsősorban ott teremnek, ahol a nagyszámú elszegényedett népesség nem jut hozzá semmiféle táplálékhoz. Azt hiszem, annak, hogy Afrika nagyobb részén és a fejlődő világ több országában éheznek az emberek, elsősorban politikai okai vannak és nem a táplálkozástudomány fogja megoldani az ő problémájukat. Csupán a margón szeretném megjegyezni, hogy azonos protein mennyiség

- 17 -

előállításához csupán az egy tizede területre és vízre van szükség Spirulina termelés esetén, mint szójabab esetén. Amennyiben ezt összevetjük azzal, hogy a szója eleve 1/20-ad résznyi vizet és földet igényel, mint a marhahús, amennyiben ugyanakkora mennyiségű proteint szeretnénk előállítani, akkor láthatjuk, hogy 200-szoros mennyiséget lehetne algafehérjéből termelni, mint marhahúsból. Csak azt nem tudom elképzelni, hogy mit kellene tennem, hogy ezt el tudjam magyarázni a csontsovány éhezőnek, aki a szintén éhen pusztult tehene mellett búslakodik egy kiszáradt legelőn valahol Közép-Afrikában. Főleg, miközben a miniszterelnöke az összes pénzükön lőszert vásárolt Kínától vagy Franciaországtól. Nem is rájuk gondoltam. Hanem ránk. A „fejlett ” gazdasággal bíró országok lakóinak, akik fegyvert adunk el az afrikai éhezőknek. A mi szép világunk legnagyobb része alultáplált, miközben rendesen el van hízva. Hogyan lehet ez a két ellentmondó adat egy mondatban? Miközben kalóriában a többszörösét fogyasztjuk a szükségesnek, masszívan hiányt szenvedünk olyan mikro-tápanyagokban, mint vitaminok, ásványianyagok, nyomelemek, és azok a fitotápanyagok, amelyekben a Spirulina és a Chlorella bővelkedik, és talán megoldhatná számos olyan betegséggel kapcsolatos problémánkat, amik ezek hiánya miatt alakulnak ki. Egyes kutatók szerint éppen e tápanyagok hiánya vezet oda, hogy az emberek többet esznek, mint amire szükségük van. Mivel a testük éhségként él meg egy-egy létfontosságú tápanyag, például egy vitamin vagy ásványi-anyag hiányát, szükségképpen enni fognak és főként üres kalóriákkal próbálják pótolni az igazán szükséges tápanyagokat. És érdekes módon, éppen ez lehet az oka, hogy egy superfood, mint például a Spirulina és a Chlorella olyan fantasztikusnak tűnő hatásokat eredményez, amikor valaki elkezdi fogyasztani. Az évek során kiéhezett sejtek egyszer csak megkapják azokat az anyagokat, amire vártak. Ez gyakran nagyon látványosan zajlik le. A következőkben ezt szeretném megmutatni.

- 18 -

Egyszerûen egészséges sorozat

A Spirulina és a Chlorella egészség javító hatásai
Mit tehet ez a két superfood az egészségünk érdekében? Egy csomó előnyös élettani hatásuk van együtt és külön-külön is. A Chlorella és a Spirulina a következő tünetek esetén bizonyult hatékony megoldásnak:

• • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Rák (minden típusú) Elhízás Cukorbaj Hypoglikémia Artritisz Depresszió Bizonyos májbetegségek és májproblémák Gyomorfekély Aranyér Asztma Magas vérnyomás Szorulás Vérző fogíny Fertőzések Ízületi gyulladások Test- szájszag Különféle degeneratív betegségek Esszenciális zsírsav hiányok Ásványi-anyag hiánya (jellemzően magnézium)

- 19 -

20 - . • • • • • • • Tény. méregteleníti a testet. mind a Spirulina különösen hasznos a következő esetekben: • Azoknak az emberek. akiknek rossz az emésztésük vagy a felszívódás az emésztőrendszerükből. A mikroalga proteinje ezekkel szemben könnyen emészthető és messze egészségesebb amiatt. hogy javítja az immunrendszert. akik rendszeresen szednek gyógyszereket. Emberek gyenge vitalitással és vérszegénységgel Akik sok állati fehérjét fogyasztanak. „A Chlorellát nevezhetnénk tökéletes és teljes értékű tápláléknak. C-vitamint és E-vitamint és a főbb ásványi-anyagokat (mint cink és vas) olyan mennyiségben. A Spirulina védi a veséket és a májat. akik sok finomított és előre gyártott élelmiszert esznek. Akik el vannak hízva vagy túlsúlyosak. védelmet nyújt a su- . mint tökéletes gyógyító táplálék. Azoknál. Ezek a mikroalgák igen könnyen emésztődnek és jól szívódnak fel. hogy a Chlorella és a Spirulina a fentieknek bátran ajánlható. Azoknak. javítja az emésztést. hogy egyensúlyban tartalmazza az ásványi-anyagok nagy választékát. Az étkezések előtt elfogyasztott 2-3 gramm Spirulina megfigyelések szerint hozzájárul a testsúly csökkenéshez. gyorsítja a gyógyulást. Akik úgy érzik.Mind a Chlorella. Úgy találtuk. Azoknak az embereknek. könnyen fáradnak és lehangoltak emiatt. hogy lecsökkent az energia szintjük. tartalmazza az összes B-vitamint. hogy teljes értékű fehérjeforrás. mint az étrend-kiegészítők. akik fizikai terhelésnek vannak kitéve és/vagy testépítő gyakorlatokat végeznek rendszeresen. Amellett.

Akiknek törékeny a csonjuk. természetes. hogy súlyt nyerjenek. Az emésztés közbeni felszívódása négyszer nagyobb. csökkenti az ízületi fájdalmakat. jó minőségű fehérjeforrás a Földön. Hatékonyságában messze felülmúlja nem csak a növényi. hogy a Spirulina háromszor több proteint tartalmaz (grammonként súly alapján . akik alultápláltak. segít a degeneratív betegségek megelőzésében.21 - . És. Protein vagy fehérje A Spirulina egyszerűen a legemészthetőbb. Például: • • • • • Akik alacsony szénhidrát és magas protein tartalmú diétára vannak ítélve. . És nem csupán az a poén. nagyszerű tápanyag összetétele folytán segíthet számtalan testsúlycsökkentő programot sikeresen elvégezni. akiknek van bajuk azzal. Azok. mint egy azonos méretű marhahúsból származó proteinnek. amiből majd pontosan láthatja mindenki.Egyszerûen egészséges sorozat gárzásoktól. vagy Azok.” Earl Mindell – Vitamin biblia A Spirulina és a Chlorella összetétele A Chlorella és a Spirulina számos olyan összetevőt tartalmaz. Erő és izomfejlesztő gyakorlatokat végző sportolók. hogy a Spirulina kitűnő élelmiszer azoknak. segít a Candida albicans kezelésében. de az összes állati eredetű fehérjét is. akiknek valami miatt fokozott protein bevitelre van szükségük. Ebben a fejezetben bemutatom pontosan és egyenként ezeket az összetevőket. de ezáltal 12-szer több emészthető proteint tartalmaz. mit nyújthatnak számára ezek a superfood-ok. amik egészségjavító és betegségűző hatásukat együtt fejtik ki. mint az Atkins vagy a South Beach. Ez az igazi különbség! Ez az igazi oka annak. mint a marhahús.

Volt pár év. Amikor az élelmiszeripar a gabonákat feldolgozza. mert mesterségesen hiányt okozunk vele. Ásványi-anyagok Látszólag mindenkinek hiánya van valamelyik ásványi-anyagból. mint egy marhaszeletet. mint az állati fehérjék. egy teljes fehérje. ami alatt egyáltalán nem ettem húst.22 - . Elsősorban azért. Ennek legfőbb oka. Nem tudja megsütni grillen. de gyakran más fontos makro. Több oka is van annak. Emiatt aztán „dúsítjuk” őket mesterséges vitaminokkal hogy valamennyire megfeleljenek annak a kitételnek. hogy tartalmazza mind a nyolc lényeges aminosavat eltérően a baboktól. hogy naponta 4 grammot ad hozzá. Általában a reggeli Emerald Balance alapú italomba öntök kannánként 113gramm Spirulina port. Azért ennyit. hogy a Spirulina a saját diétámban tökéletes csere a hús helyett.vagy mikroelemből. Az Emerald Balance eleve tartalmaz adagonként egy gramm körül belőle. a gabonáktól és más növény alapú ételektől eltérően. amihez úgy számolom.Ezen emberek számára valószínűleg nincs jobb táplálékforrás a bolygón a spirulinánál. A spirulinában található fehérje. az ásványianyag tartalmuk több mint 90 százalékát eltávolítja. A maradék liszt gyakorlatilag nem felel meg emberi tápláléknak. legtöbbször a cinkből és a magnéziumból. hogy a ételeink ezen tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent a gazdálkodási és a kereskedelmi módszerek megváltozása miatt. csak hosszabb . nem ittam tejet. Amennyiben proteinről van szó. ami azt jelenti. amik jellemzően egy vagy több aminosavat nem tartalmaznak. hogy kerülöm az állati fehérjét. a Spirulina verhetetlen. de fehérje forrásként nem talál ennél jobb megoldást. hogy az állati termékekkel azonos értékű energiát biztosít. A Spirulina az egyetlen növény. Személy szerint úgy véltem. És nekem mindössze néhány gramm Spirulinára van ehhez szükségem naponta. Ezzel együtt napi 5 grammhoz jutok hozzá. mert a kedvenc márkámban ennyi van egy dobozban. amit úgy találtam. de egy idő után visszakerültek ezek is az étrendemben. amit beleöntök. mert a növényi proteinek (tofu és egyéb szójababtermékek) soha nem adták azt az energikus érzést. hogy ne azonnal okozzanak betegséget.

mint ugyanennyi tej. akit ne érintene az ásványianyag hiánya. Nem számít. Ez sajnos az egész társadalom szintjén jelenlévő probléma. nem kevesebb. ha kalcium-karbonát alapú étrendkiegészítőket fogyaszt. Olyan sokszor hallottuk a reklámot. Ez az. A Chlorella és a Spirulina segítéségével azonban ez a probléma megszüntethető. hogy meglepődnénk. magas kalcium-karbonát . de ez egyrészt nem arányos a savasodás miatt megnövekedett igényekkel. hogy a Chlorella kalcium és magnézium tartalma mennyivel jobb a csontoknak. amire szükségük lenne. a kalcium. több magnézium és jóval több nyomelem. ami nem igényel több kalciumot az emésztés során. másrészt hiányzik a kalcium beépüléséhez szükséges magnézium és D-vitamin. Ezekben az emberekben az egyetlen közös. hogy a csontritkulás problémájára az a jó megoldás. nem is beszélve a nyomelemekről. Az eredmény: elgyengülő csontok és izomzat. mivel ez a két superfood bőségesen tartalmaz ásványi-anyagot. Még rosszabb a helyzet azoknál. hogy „a tej kell az erős csontokhoz”. Sok ember gondolja azt. Ezeket fogyasztva anélkül. másrészt ezzel egy időben szinte teljesen kivonják ezeket a táplálkozásukból. amivel egyrészt megemelik annak kalcium és magnézium igényét. Alig találni olyan embert. hogy igen komoly ásványi-anyag kiegyensúlyozásra lenne szükségük. Egy gramm Chlorella messze több kalciumot tartalmaz. vagy a magnézium. mint „megemelt B-vitamin tartalommal…”. ahogy a minap egyik hazai ásványvíz gyártója reklámozta.Egyszerûen egészséges sorozat távon és a marketingeseink dolga is könnyebb legyen. vagy a tenyésztett kagyló héjában vagy. valamint egy olyan kálium és kalciumforrás. mint a cink. Bár technikailag ők a fokozott tejtermékfogyasztásukkal megnövelik a kalcium bevitelüket. akik a divatos low-carb diétákat űzve elsavasítják a testüket. ha látnánk. hogy kiegészítené superfoodokkal az átlagfogyasztó nem jut hozzá olyan fontos ásványi-anyagokhoz. Több cink. amikor a haszontalan ételeiket olyan jól hangzó jelzőkkel illethetik. Egy mai élelmiszerbolt 90%-ban vagy még nagyobb arányban ilyen feldolgozott élelmiszereket tartalmaz. mint amennyit tartalmaz. hogy a ma olyan divatos korallban.23 - .

hogy korallt vagy kagylóhéjat ettünk valaha. azt hiszem. Én is így jártam. mint növényi rostok megtörésére. Még egyszer: ezek jobbak. hogy már egészen kis mennyiségek esetén is a szervezet határozottan ellenáll a kalcium-karbonát alapú készítményeknek. csak vas helyett magnéziumot tartalmaz. Próbálja ki a Chlorellát és a Spirulinát és el fog ámulni a különbségen. Tapasztalnom kellett. Ezek nem mások. hogy az Ön számára hasznos volt a korall vagy a kagylóhéj fogyasztása korábban. A klorofill szinte minden kémiai tulajdonságában megegyezik a vér hemoglobinjával. hogy minden mikroalga kitűnő kalciumforrás is egyben. nincs állat a földön. Pár gramm esetén is morgást. mint korábban élt és mára elhalt. ezért azt állíthatjuk. Őszintén: ki evett már étteremben kagylóhéjat? Tényleg ezt szeretnénk? Amellett. Ezzel szemben a növények tökéletesen alkalmasak az emberi fogyasztásra. hogy abszurd az ötlet. hogy 100 éve vagy 100 millió éve éltek. vagy úgy tapasztalta. . A növények természetes körülmények között termelve igen bőségesen ellátnának bennünket minden szükséges ásványi-anyaggal. csak sajnos nem fogyasztjuk őket bőséges mennyiségben. mint amikor valaki semmit nem tesz a kalcium hiányának a kezelésére.24 - . aminek őrlő része másra nem is alkalmas. Sőt. technikailag is szegényes. A különbség abban van. De ezek nem ételek.tartalmú ásványvízben bízik. mivel nem lenne képes növényi rostok nélkül az egészséges ürítésre. de még soha nem jutott eszembe megenni. Könnyűbúvárkodás közben a merülések során sokszor látok korallt és kagylóhéjat a tengerekben. És akkor még nem is említettük a fogsorunkat. A munkám során kénytelen voltam több esetben is kalciumot adni embereknek allergiás reakciók kezelésére vagy izzadással elvesztett kalcium pótlása végett. megkövesedett állati tetemek. De semmit nem találunk a testünkben. A magnézium és más egyéb összetevők miatt ez a kalcium egy nagyon jól hasznosuló forma. Nem vagyok feltétlenül korall ellenes vagy kagylóhéj ellenes. ami arra utalna. Mellesleg amennyiben úgy gondolja. A mikroalgák egyben sok kalciumot is tartalmaznak. Nem fog neki sikerülni. A klorofillban gazdag növények nagyon jó forrásai még a magnéziumnak is. Az emésztőrendszerünk kitűnő példa erre. később hasmenést okoz. ne essen kétségbe. mert a kalcium-karbonát egy nagyon nehezen felszívódó „étel” az emésztőrendszerünk számára. amelyik korallt vagy kagylóhéjat enne.

Az emberi agy 80%-a zsír. hogy létezik olyan. Az anyatej igen gazdag GLA-ban. Ezek azok a zsírok. hogy fontos enni.25 - . valamint az egészséges idegrendszer kiépüléséhez gyermekkorban és a fenntartásához később. hogy a mediterrán diéta egyik legfontosabb egészségmegőrző összetevői ezek a fura nevű zsírok. Ezek nem azonosak azokkal. Viszont legtöbben úgy gondoljuk. A megváltozott étkezési . hogy a Chlorella és a Spirulina tartalmazza ezeket a zsírsavakat. A beavatottak azt is tudják. Kétség kívül mindannyian hallottunk már az Omega-3 zsírsavakról. illetve elmeszesítik. Agyi funkciót javítják. Szükségesek az egészséges szívműködéshez. A testünk nem képes előállítani. Talán a legtöbbet kutatott tápanyagok manapság éppen ezek a zsírsavak.Egyszerûen egészséges sorozat Esszenciális zsírsavak a Chlorellában és a Spirulinában Esszenciális azt jelenti esetünkben. amik a zsírpárnáinkat alkotják és azokkal sem. és a rák kockázatát is jelentősen csökkentik. amit pedig a hideg tengeri halak szolgáltatják. hogy GLA (gamma-linolsav) amit leginkább a olajos magvakban kell keresni. A Spirulina elképesztően sok GLA-t tartalmaz. hogy gyors javulást okoznak a szívbetegségek és különféle kardiovaszkuláris zavarok esetén. Az esszenciális zsírsavak a „jó zsírok”. amikor egy tengeri halakkal táplálkozó faj képes volt az elfogyasztott DHA hatására a többiekénél nagyobb térfogatú agytérfogat kifejlesztésére . Kimutatták. a cukorbetegséget megfékezik. Egy közelmúltban megjelent elmélet szerint az emberi evolúció akkor lendült igazán nagyot. Magam is meglepődtem. ami pedig a magyar étrendből mostanában kimondottan hiányzik. Ez kimondottan a gyermeki agy még erősen fejlődésben lévő korai szakaszában segít. A megváltozott szoptatási szokások miatt azonban manapság a gyermekek jó része nem jut hozzá a fejlődő agy szempontjából létfontosságú GLA-hoz. amikor kiderült. Dietetikus körökben az is elfogadott nézet. amik egészségmegőrző és egészségjavító tulajdonságokkal rendelkeznek. A testünk nem képes élni nélkülük. és DHA (dekoza-pentaénsav). hogy ezeket az olajokat kizárólag lenmagból vagy makrélából lehet beszerezni. aminek nagyobbik része esszenciális zsírsav. amik az ereinket elzárják. mert máskülönben nem jutunk hozzá. Éppen ellenkezőleg.

a napi szükséges adag 1/10 vagy 1/20-ad részét tartalmazták. hacsak nem pótolják étrendkiegészítőkkel. Akár napi 100grammot is megehet belőle. de még remekül is fogja érezni tőle magát. A GLA fontos a gyermeki növekedéshez és fejlődéshez. Nemhogy túladagolja. 10gramm! Spirulina szükséges ahhoz. Napi egy kapszula vajmi keveset ér belőle és csupán arra jó. Az low-carb diéták űzői pedig szinte semmit nem kapnak belőle. „ A GLA-ban leggazdagabb források: anyatej. hogy 131mg GLA-hoz jussunk. hogy a fenti idézetből kiemeljem. de a második legjobb forrása a Spirulina. hogy ez egy étel. hogy elvegye a kedvét annak. és az anyatejben található meg leginkább. Fél. A leggyakoribb kiszerelések. a fekete ribizli és a ligeszépe olaj. amikkel a piacon találkoztam. A legfőbb gond ezzel a két mikroalgával. hogy annak ellenére. mint a salátát vagy a snacket. egy grammos adagoktól nem várhatunk semmi érdemleges javulást. ami 150-350mg GLA-t nyújt minden nap. Ez nem csak a fogyasztókra igaz. Például az általam rendszeresen fogyasztott Swanson Kyoto Chlorella napi javasolt adagja 20 tabletta. hogy megértsük. de alapvetően . A GLA források legtöbbje eltűnt a mindennapi étrendből és a bioboltok és drogériák polcára lettek száműzve.szokások miatt a felnőtt lakosság sem. ami csecsemőkorban nem történhetett meg a megfelelő táplálás hiánya miatt. Spirulina mikroalga. hogy a Spirulina az anyatej után a második legjobb GLA forrás. mint egy gyógyszert. hogy legtöbben úgy kezelik. Az adagolásról majd beszélünk még egy későbbi fejezetben. azért hogy ezzel elősegítsük a hormonális és szellemi fejlődésüket. Ez fontos abból a szempontból.26 - . aki kipróbálja és semmi érezhető haszna nem származik belőle. a borágómag olaj. Úgy kell enni. „ Paul Pitchford: Healing With Whole Foods Fontos. Ennyit kell megennünk ahhoz. Az adagolás: annyi olaj. 10gramm Spirulina 131mg-ot nyújt GLA –ból. hanem a lelkiismeretlen gyártókra is. Gyakran ajánlunk a Spirulinát olyan gyerekeknek. Ezek a superfoodok nem gyógyszerek. akik nem anyatejen nevelkedtek. hogy legalább 3gramm Chlorellához jussunk.

igen komoly szükségük van a mindennapos méregtelenítésre. stb… Ez mind nem igaz. És a mai embereknek igen elmondhatom. Aki átlagos életmódot él. amihez még magyarázatot is kaptak. A Chlorellában megtalálható klorofill képes eltávolítani ezeknek a nehézfémeknek és egyéb szennyező anyagoknak a legtöbbjét a testünkből. mint az így kezelt paciensek agyszöveteiben. hogy ez azért drága. A higany egyik legáltalánosabb forrása éveken át a fogászati szakrendelés volt. ha klorofillt eszünk? Mert nincs semmi. ólom.Egyszerûen egészséges sorozat igaz. Amennyiben Ön fogyaszt előre csomagolt ipari élelmiszereket. ami hatékonyabban tisztítaná és méregtelenítené a szervezetünket. de nem biotenyészetből származó állatokból is jelentős mennyiséghez juthatunk ebből a nehézfémből. konzerveket. A fogakba tömött amalgámból kimutathatóan oldódik és párolog a higany és nem máshol jelenik meg. és ki van egészítve varázslatokkal. nagy adagokat kell megennie algából. Ennek oka elsősorban az. akkor kétségtelenül van valamennyi a szervezetében felhalmozódva a következő nehézfémekből: higany. ami a műanyaggyártás egyik összetevője. hogy az emberek legtöbbje olyan keveset eszik ezekből. Közismerten magas mostanában a higany szennyeződés a különféle tengeri eredetű élelmiszerekben. Klorofill tartalom a Chlorellában és a Spirulinában A Chlorella a leggazdagabb klorofill forrás a Földön. és valószínűleg PCB is. hogy soha semmi érdemleges változást nem fog érezni tőle. arzén. aminek igen látványos egészségjavító hatása van. mint a klorofill. átalakítja és közvetíti a növényi sejtben végbemenő folyamatoknak. Amennyiben valódi hasznot és tényleges változást szeretne. kadmium. amely a Nap sugárzó energiáját elnyeli. hogy valami drága változatot szereztek be.27 - . A klorofill segít eltávolítani a nehézfémeket. amik számos helyről bejuthatnak a szervezetünkbe és ott felhalmozódásra hajlamosak. mert valami csodamódon hatékony. annak is napi 5-10 gramm lenne a megszokott adagja. A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga. Napi 10-15 gramm szükséges egy beteg vagy túlterhelt embernek. Miért jó nekünk. Még a 90-es években is ez az anyag számított hazánkban a leggyakrabban . dobozolt ivóvizet vagy üdítőitalokat.

hogy eltávolíttatja a fogaiban jelenleg bennlévő amalgám alapú töméseket és helyettük valami veszélytelenebb anyagra cserélteti. Amennyiben Ön Chlorellát fogyaszt a fogászati kezelés előtt és után. És mindezt az orvosom ültette a számba éppen úgy. A Chlorella képes a higanytól megvédeni a szervezetünket.alkalmazott tömőanyagnak. a fém hordozóét pedig egyáltalán nem. hogy semmit nem tud róla. azáltal. mindenképpen javaslom. Neki is meg kellett kérdeznie a technikusától. mint sok millió hasonló magyarnak az elmúlt évtizedekben.28 - . anélkül. hogy az emberek többsége úgy fogadja el a fogorvos ajánlásait. hogy még az előtt kivezeti a szervezetünkből azt. Én . amikor megbeszéltük. hogy a magyar lakosság jelentős része a szájában viseli ezt az egyébként hihetetlenül egészségkárosító anyagot. Tudom. hogy előtte és utána legyen tele a gyomra bőségesen Chlorellával legalább 1-2 héten át. Nem ritkán egy pici darabka is leválik róla és egyszerűen megeszi az ember. Saját orvosomat is megleptem. mielőtt képes lenne maradandó károsodást okozni. Pedig nem egy fiatalemberről van szó. hogy meg sem meri kérdőjelezni azok helytállását és igaz voltát. mintha hozzá sem nyúlt volna. Csak nagyjából ismerte a különböző rétegek összetételét. Amikor pedig arról kérdeztem tudja e. hanem egy 50-es éveiben járó sok ezer embert kezelő dokiról. az segíthet megvédeni Önt attól. hogy ennek veszélyére az orvosa felhívta volna a figyelmét. Szóval ettem a Chlorellát a fogjavításom ideje alatt. hogy pontosan tudni szeretném. Ennyi idő alatt minden harapásnál egy parányi mennyiség keveredett az étellel. hogy miből vannak az anyagok. még csak nem is tudta megmondani. Amennyiben úgy dönt. Persze a klorofill sokkal több annál. mielőtt pár éve eltávolíttattam. Nem csoda. hogy a higany mérgezze a testét. csak mosolygott és kiderült. hogyan viselkedik a szervezetben és mit okozhat a számban szétfúrt amalgámból szétfröcsögő higany. Ezt javaslom Önnek is. Ez egy öblítéshez hasonlóan kimossa ezt a nehézfémet a keringéséből és nem fog lerakódni fokozottabb mértékben. Amikor odáig jutottunk. mint egy higanytól védő anyag. hogy mit kezdünk a beteg fogaimmal és a meglévő tömésemmel. Nekem éppen 15 évig volt a számban. és az óta is minden áldott nap ott van a reggelimben. amiket évtizedekre beültet a számba.

Chlorella vagy Spirulina Egészen eddig úgy beszéltünk a Chlorelláról és a Spirulináról. ha ismerjük a különbözőségüket. Nagyon hatékony azok számára. ám fontos szerepét akartam itt kiemelni. mert jelentősen képes csökkenteni a rossz test. Ebben a fejezetben a legfontosabb különbségeket fogom kiemelni. Nagymértékben segíti azokat az embereket. A májfunkciók javítása révén a nehézfémeken kívül az egyéb szennyeződésektől való megszabadulásban is segíti a testet.29 - .Egyszerûen egészséges sorozat csupán egyetlen. Kimondottan jó azoknak az embereknek. ami miatt hatékonyabb tisztító és méregtelenítő anyag. Az elmúlt években számtalan más haszna miatt is a figyelem középpontjába került ez a kizárólag növényekben fellelhető összetevő. Viszont ez a két mikroalga nem teljesen azonos tápértékkel rendelkezik. nem árt. de például van aki azért eszi. Itt vannak a legfontosabbak: Chlorella: • • Jobb forrása a klorofillnak. akiknek száraz a székletük és szorulással küzdenek. Tartalmazza a Chlorella Növekedési Faktort (Chlorella • • • .és szájszagot. Az összes zöld növény tartalmazza. Ezért ajánlja ezek fogyasztását minden étrendi javaslat. vagy csupán le vannak gyengülve egy betegség után. hogy azt mondtam mindkettő esetén. Annak ellenére. vagy alkoholisták vagy dohányoznak. akik májelégtelenség miatt betegek. hogy egyszerűen adjuk hozzá minden étkezésünkhöz. mintha azok ikrek lennének. akik betegségből lábadoznak vagy izon és idegi sorvadással járó degeneratív betegséggel küzdenek.

Amennyiben Ön nem egészséges. hogy általában az együtt fogyasztását javasolják ennek a két mikroalgának. Általánosan elfogadható szabály. mint a Chlorella. mint a marhahús. Sokkal kisebb megterhelést ad a gyomornak. A legjobb forrása a gamma-linolén savnak (GLA). Más szavakkal. Ezek közül néhány átfedésben van. néhányat pedig csak az egyik vagy a másik képes biztosítani. hogy a Spirulina és a Chlorella aránya a táplálkozásban közelítsen a 2:1-es arányhoz. • A CGF ezen kívül hozzájárul a teljes test idegszöveteinek regenerálásához. Ez egyébként egy egészséges ember napi szükséglete. amelyik az erre érzékenyeknél gyomorrontást okozhat nagyobb mennyiségben fogyasztva. akkor érdemes ez mellé 5 gramm Chlorellát is megennie.és idegbetegségeknek.30 - . az egészséges szívműködéshez és a test egyéb szerveinek megfelelő működéséhez egyaránt. ami egy lehetséges rák elleni fitotápanyag. Spirulina: • • Csodálatosan jó forrása a könnyen emészthető proteinnek. 12-szer több fehérjét tartalmaz. amennyiben egészséges is szeretne maradni. megállítja a rákot és számos más egészségjavító hatása van. a Spirulina és a Chlorella egyaránt széles spektrumát nyújtja az egészségjavító hatásoknak. • • Ahogy látható. akkor növelheti egyiknek vagy másiknak . ezért kitűnő kezelési eszköze a degeneratív agy. Phycocyanint tartalmaz. ami egy „jó zsír” és elengedhetetlenül szükséges az egészséges agyműködéshez.Growth Factor vagy CGF). ami erősíti az immunrendszert. amennyiben valaki 10 gramm Spirulinát fogyaszt naponta. Ez az oka annak. Ez a molekula adja a Spirulina kékes színét.

A két alga ezt képes lenne megadni nekik. hogy sok állati eredetű proteint és sokszor diétás üdítő italokat is tartalmaznak. Fogyasztásuk megvédi a csontrendszerünket a kalcium csökkenéstől és még számos olyan egészségromboló következménytől. Más szavakkal: ezek a mikroalgák támogatják a test egészséges pH értékét. Chlorella és Spirulina Low-Carb diéta esetén Ahogy már említettem. Erről is lesz később szó a „Hogyan fogyasszuk a Chlorellát és a Spirulinát” című fejezetben. hogy a B-vitaminok egyrészt olyan sokan vannak és olyan sok fontos élettani funkció függ tőlük. Most inkább nézzük. az igen. Ez a savasító hatás ellensúlyozható a Spirulina és a Chlorella lúgosító hatásával. hogy melyik segíthet jobban azt a problémát megoldani. A legtöbben. Az az igazság. mert diétájuk szinte biztosan tápanyag egyensúlyt okoz náluk. A mikroalgák tartalmazzák az összes B-vitamint. ami annak köszönhető. Az ajánlott mennyiség is változhat attól függően. A legtöbb low-carb diéta hiányt okoz kalciumból. a tapasztalatom szerint fantasztikusan alultápláltak lesznek vitaminokból. Ezekről a konkrét problémákról rövidesen majd még írok pár gondolatot. akik belefognak egy ilyen típusú diétába. ami szükséges ahhoz. hogy ki hogyan képes emészteni ezt a két mikroalgát. ásványianyagokból és számos fitotápanyagból. A low-carb diéták elméletileg nem okoznak tápanyaghiányt. Ez azért fontos számukra. de a módszer. A magas protein tartalmú diéták jellemzően alig tartalmaznak B-vitaminokat. magnéziumból és cinkből.31 - . amit az elsavasodás okoz a testünkben. hogy ép idegrendszerrel tudjuk átvészelni a diéta időszakát. A low-carb diéták jellemzően savas irányba tolják el a test sav-bázis egyensúlyát. Talán . hogyan használjuk a Chlorellát és a Spirulinát néhány konkrét egészségügyi probléma esetén.Egyszerûen egészséges sorozat az arányát annak megfelelően. hogy egy külön könyv lehetne ezek bemutatása. ahogy azt a legtöbben végzik. ami viszont szükséges lenne az egészséges életműködésükhöz. kimondottan hasznos a Spirulina és a Chlorella az alacsony szénhidrát tartalmú diétákat űzők számára.

ne hagyja ki ezeket a mikrotápanyagokban gazdag kiegészítőket és minél nagyobb mennyiségben fogyasszon Spirulinát és Chlorellát. amennyiben állati proteinből áll össze. komoly egészségügyi problémákat okozhat hosszabb távon. és az agy működését emelném csak ki a több ezer ismert folyamatból. hogy ezek a dolgok magukban is egészségesek. növényi proteinekben és rostokban gazdag étrend összeállítása. Amikor én ajánlok valakinek proteint – mint például egy közelmúltban. mint a szénhidrátok és emiatt egyenletesebb energiaellátást biztosítanak. Emiatt javaslom. És nagyon szeretek összevitatkozni a kezelőorvosukkal. Látszólag a mikroalgák kijavítják az összes egyensúlyzavart. semmiképpen nem javaslom fenntartani egy röpke fogyókúránál hosszabb ideig. Nem diétaszerűen. A proteinek lassabban bomlanak le. Ennél sokkal jobb megoldás egy fitotápanyagokban. Éppen ezt csinálom. . amikor összeállítja a csodaétrendet. a hormonális egyensúlyt. még kiegészítem szinte minden nap Spirulinával és Chlorellával. aki egy ilyen diétába fog.32 - . És amellett. amikor az általa ajánlott tyúkhúslevessel kell versenyeznem. és nem növelik meg hirtelen az inzulintermelést vagy szükségletet. rizs vagy krumpli helyett zöldséget eszek köretként vagy magában a legtöbb étkezésemkor.megbocsátható. A magas protein tartalmú diétákat korábban (és néhol még ma is) általánosan javasolták a cukorbetegek hipoglikémiája esetén. amikor tészták. Mivel azonban a magas protein tartalmú étrend. amiben részt vesznek. ami tartalmazhat mikoralgákon kívül búzafüvet és más magas rost tartalmú alapanyagokat is. Én például alapvetően alacsony szénhidrát tartalmú és magas protein tartalmú étrenden élek. amit az alacsony szénhidrát/magas protein tartalmú diéták okoznak. számtalan fitotápanyagot tartalmaznak. hogy itt most önkényesen az immunrendszer egészséges működését. A legtöbb magas proteint ajánló diétás szakember nagy mennyiségű állati fehérjét javasol. és egyáltalán nem savasítják el a szervezetemet. hanem állandóan. hogy mindenki. balesetben csúnyán megsérült ismerősömnek – az mindig ezt a két mikroalgát tartalmazza.

Nincs jobb módja annak. Összességében.33 - . Amennyiben ellátjuk a testünket az összes létfontosságú mikrotápanyaggal. pedig nem is akarnak: az éhség erősebb annál. ez a fajta éhség megszűnik és az endokrin rendszerünk egy egészséges egyensúlyi állapotba kerülhet. másrészt GLA-t juttatnak a táplálkozásba. Ez az oka annak. Ez az igazi oka annak. Emellett létfontosságú a fogyáshoz. aminek eredménye a lecsökkent szénhidrát éhség. hogy túl sok kalóriát fogyasztunk el. nem igazán számíthat gyors és tartós eredményre csupán az étrendjének átreformálása által. Ezek csupán megteremtik a megfelelő környezetet a súlycsökkenéshez. a cukor és a hidrogénezett növényi zsiradékok. mint a finomított szénhidrátok. A második összetevője a mikroalgák testsúlycsökkentő hatásának a Spirulinában található GLA. mind a Chlorella javasolható azoknak. hogy a superfood fogyasztók idővel lefogynak. hogy az ember kidobjon pár haszontalan dolgot az étrendjéből. Ennek alapvetően két oka lehet: egyrészt kezelik a táplálkozási egyensúlyzavarokat. mind a Spirulina. hogy el ne kezdené az izmait növelni némi testmozgással. akik . hogy az emberek elhíznak.Egyszerûen egészséges sorozat Chlorella és Spirulina a fogyókúrákhoz Számtalan klinikai kísérletben igazolták a mikroalgák testsúlycsökkentésben gyakorolt áldásos hatását. Ráadásul anélkül. hogy természetes formában bejuttassuk a GLA-t az étrendünkbe. aminek eredményeképp szükségtelenül nagymértékben termelődik inzulin. Ez egy esszenciális zsírsav. Ennek hiányában a testsúlya nem fog csökkenni. Ennél fontosabbnak tűnik az endokrin rendszer megzavarodása. ami segít a vércukor és az inzulin szabályozásában. ami röviddel ez után szénhidrát éhséget okoz. Természetesen a valódi súlycsökkenést nem ezeknek a mikroalgáknak a fogyasztása okozza. Ezeket a tápanyagokat legharmonikusabb formában a Chlorella és a Spirulina tartalmazza. A Spirulina a Földön található legjobb természetes GLA forrás. A táplálkozási egyensúlyzavar nem azt jelenti csupán. mint a Spirulina. Olyanokat. mintsem figyelmen kívül hagyhatnánk.

A Spirulina és a Chlorella komoly segítséget nyújt az emésztőrendszernek. a többiek pedig rövidesen találkozni fognak azokkal a problémákkal. amit biztosan ajánlanék Önnek. a gyakori gyomorrontás – ezek mind táplálkozási egyensúlyzavar következményei. a székrekedés. és nem csupán azon a módon. . akkor a Chlorella az. amit a finomított szénhidrátokban gazdag. és hever is erről a témáról néhány az orvosi könyvtárainak polcain. Leggyakrabban azt találják az emberek. Nincs semmi baja az Ön beleinek! Csupán amit beléjük juttat. Amiatt. ahogy azt várhatnánk.a testsúlycsökkentés ingoványos talajára lépnek. mert csökkenthetik az éhségérzetet. Az irritábilis bélszindróma. A nyugati emberek legtöbbje már most. gyakran megszédül vagy egyéb csökkenő vitalitással kapcsolatos problémája van. Amennyiben Ön vérszegény. hogy a Chlorella visszaadja az életkedvüket. amit nyújt az. Viszont nem fognak kimenni senki helyett kocogni egy fél órát naponta. rostokban és vitaminokban szegényes. mint például székrekedés.34 - . Chlorella és Spirulina a vitalitásért és az emésztőrendszerért Úgy tűnik. hogy megnöveli az életerejüket és megerősíti a szerveiket. javítja az emésztésüket és láthatóan megfiatalítja őket azáltal. a Crohn betegség. akik vérszegények. A legjobb. hogy támogatja a bélflórát – azokat a „barátságos” baktériumokat. de állati zsírokban és proteinban vagy cukorban tocsogó étrendjük okoz számukra. rosszul alszanak. Chlorella és Spirulina a jó emésztőrendszerért Az emésztőrendszer problémái egész könyvet tehetnének ki. létfontosságú tápanyagokkal látják el a fogyókúrázót a diéta ideje alatt és kimagasló forrásai a fogyást meggyorsító GLA-nak. azok nem oda valók. A beleik tönkremennek. mindkét mikroalga hatékony lehet azok számára. a vitalitással összefüggő egészségügyi problémával küzdenek. nem megfelelő az emésztésük vagy hasonló.

de sok még ismeretlen a mai napig. az állatgyógyászatban végzett kutatások kimutatták. ami az egészség megőrzése szempontjából hasznos összetevő. . A legkönnyebben ezt úgy figyelhetjük meg. Krónikus szorulása volt. mert maga a Chlorella is képes gyomorrontást okozni az erre érzékenyeknél. amelyekből párat már azonosítottak.35 - .Egyszerûen egészséges sorozat amelyek egyrészt megvédik Önt a betegségétől. másrészt jelentős szerepet vállalnak magában az emésztésben is. hogy a Chlorella „nedvesebbé” teszi a székletet. Amennyiben valaki esetében a széklete eleve túl híg. Az összetevők egy csoportja. hogy a lovaknak adott Spirulina növelte a Lactobacillus számot az állatok esetében. ez szépen feljavult napi egyre. hogyan tolerálja azt a szervezetük. Kutatók szerint ez a Spirulinában található mukopoliszacharidnak volt köszönhető. gyomorrontásban vagy IBS-ben szenvednek. Murray: Textbook of Natural Medicine Magam is megfigyeltem. anélkül. ami azt jelentette. Csupán Chlorella napi fogyasztásával. hogy bármi mást változtatott volna az étrendjén. Azoknál az embereknél. hogy rontana az állapotán. akinek az esetében kipróbáltuk. Bár eddig nem jelent meg emberekkel folytatott tanulmány. Michael T. akik Crohnbetegségben. A Chlorella olyan fitotápanyagokban gazdag teljes értékű táplálék. mit képes okozni a Chlorella egy fiatalembernél. hogy átlagban háromnaponta egyszer volt képes kínlódva üríteni. miközben megfigyelhetik. A Chlorella képes stimulálni a barátságos baktériumok növekedését. mint például a Chlorella Növekedési Faktor (CGF) abba a csoportba tartozik. aminek probiotikus hatása javítja a bélflóra állapotát és megvéd számos betegségtől. azonban óvatosan kell használni a Chlorellát. majd pár hét után lassan bemutatni a Chlorellát az emésztőrendszerüknek és apránként emelni az adagot. Ezt a hatást a Spirulinában található mukopoliszacharidoknak köszönhetjük: Az egyik módja annak. akkor csak lassabban fog tudni rátérni a Chlorellára anélkül. Az ő esetükben érdemesebb először a Spirulinával kezdeni. hogy javítsuk az emésztőrendszerünk állapotát a Spirulina fogyasztása.

. Healing & Cancer Chlorella és a Spirulina idegrendszeri betegségekre A gyermekek növekedési szakaszában a CGF teszi a Chlorellát leginkább hasznossá. A természetes anyagok esetében nagyon nehéz megmondani. ami képes javítani az idegszövetek állapotán. és más idegrendszeri elváltozásokat.36 - . Amennyiben ténylegesen található egy fitotápanyag a Chlorellában. Pedig azt gondolom. És a végén találunk egy növényt. milyen reményekkel kecsegtetne ez olyan betegségek gyógyításában vagy megelőzésében. szklerózis multiplexet. ha egyetlen „tiszta” molekulát tudnak bedobni a köztudatba. Az viszont a vizsgálatokkal egyértelműen eldönthető hogy van-e pozitív klinikai hatásuk. az isiászt. De ki finanszírozza ezeket a kutatásokat? Ezek sok pénzbe kerülnek. hogy a benne lévő több száz. Sajnos nem túl sok ide vonatkozó eredmény született még. Hasonlóképpen idősebb korban az egészség fenntartásában. betegségek kezelésében és minden olyan esetben. akik degeneratív idegi betegségtől szenvednek. az agyvérzés vagy az Alzheimer-szindróma? A gyógyszergyártók és hatóságok azt „szeretik”. hogy ez képviselhetné a táplálkozáskutatás egy izgalmas és biztató területét. bénulás. Paul Pitchford: Healing With whole Foods A Chlorella leginkább említésre méltó tulajdonsága éppen ez: képes ténylegesen javítani a test idegszöveteinek állapotán. általában pozitív eredményekről számoltak be a Chlorella fogyasztását követően.Donald R. Azok az emberek. mint a gerincsérülések. Yance: Herbal Medicine. vagy több ezer molekula közül melyik felelős a hatásáért. Ennek az oka a CGF (Chlorella Növekedési Faktor) ami a Chlorella sejtmagjában található anyag és támogatja a testet az idegszövetek növekedésében. amikor valami degenerációs probléma miatt fokozott növekedésre lenne szükség. beleértve az Alzheimer kórt.

. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben. Egy országos intézet vagy egy egyetem nem tud pénzt költeni arra.37 - . amit nem lehet védjegyezni és elrejteni mások elől. Legalábbis nem olyan nagy. mint egy anyag. mind a Spirulina úgy ismert. hogy legalább azokra az anyagokra elő lehessen teremteni a szükséges pénzt állami segítséggel. tehát állami szerepet feltételezne. hogy egy növény molekuláit vizsgálja. Addig is bárki meg tudja olcsón vásárolni a Chlorellát bárhol a boltokban. ki tudják fizetni. Épp ezért kellene társadalmi összefogást sürgetni. Tehát nincs benne üzlet. hogy a mai társadalmunkban egyre szaporodó idegrendszeri betegségek esetén is hasznunkra lehet a Chlorella: A fejlett világban. A természetes egészség alapfeltétele. hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával. A magyar gazdasági helyzet nem túl rózsás. kitűnő lehetőséget jelentene a Spirulina és a Chlorella a különböző agy és idegi problémák kezelésében. az a mechanizmus. hogy azt az esetlegesen akár több százmillió forintot. ami e mögött a tulajdonságuk mögött rejlik. hanem a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó aránya és a magas húsfogyasztás jelenti.Egyszerûen egészséges sorozat vagy vitamint. Ami viszont nem ismert. hogy tudjuk. amikről elég klinikai adat bizonyítja a pozitív hatást. melyik ételünk melyik problémánkat előzi vagy oldja meg. ahol az alultápláltságot nem az éhezés. Az ezzel foglalkozó cégek sem olyan gazdagok ma Magyarországon. ami egy ilyen vizsgálathoz szükséges. ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást. Ez viszont nem érdeke a gyógyszeriparnak. Jelenleg anekdotaszerű elmesélésekre alapozhatjuk csupán azon reményeinket. Paul Pitchford: Healing With whole Foods A Chlorella és a Spirulina mint étvágycsökkentő Mind a Chlorella.

hogy nem várhat el azonnali hatást. Fehérje tartalom: A Spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményez. mint akkor. ami rendszeresen hiányzik a mai étrendünkből. tartsa észben. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. ami ismerten cukor-éhséget okoz. A kétféle alga fogyasztása által elmarad a testünk égető vágyakozása a csokoládé után. hogy bekap egy kanál Spirulinát vagy pár tabletta Chlorellát és már el is múlik az étvágya. Ehhez hetek. A Spirulina az egyik legjobb megoldás erre. mivel az évmilliók során hozzászokott. . Ne gondolja. és nem az „üres kalóriák”. hogy ezek együtt vannak jelen a fő tápanyagokkal. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát. Miért is? A hormonális változásokhoz általában hosszabb idő szükséges. A GLA például. aminek következtében elmarad a gyors hipoglikémiás válasz. mint a szénhidrát. amivel gyakorlatilag megelőzi a későbbi éhségérzetet. Mivel a szokásaink hosszabb idő alatt alakultak ki. mivel a jó minőségű csokoládé szintén jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag. mire „megszokja”. Vitaminok: A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. és a vitaminhiányból származó éhség nem jelentkezik. amikor finomított szénhidrátokkal bombáztuk. a testünknek is hosszabb időre van szüksége.38 - . hogy az étvágyát csökkentse. amit már az előbb kötni tudtuk a hirtelen éhség érzetéhez. Más szavakkal: e mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet. fehérje vagy a zsír. Amennyiben elkezdi valaki fogyasztani a mikroalgákat azért. de gyakran hónapok szükségesek. A magnézium hiányának egyik jól ismert tünete a csokoládé utáni vágyakozás. hogy kevesebb inzulint kell termelnie. Olaj tartalom: A Spirulina olajtartalma – mint minden egyéb étel olajtartalma – lassítja az emésztést és ezzel járul hozzá az egyenletesebb vércukor szinthez. maga is lassítja a hasnyálmirigy inzulinválaszát.Magnézium tartalom: Ezek a mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető formájú magnéziumot.

A mindennapi készétel fogyasztás. amitől a sejtjeink úgy félnek. annál erősebb a sav. . üdítőital és egyéb egyszerű szénhidrát egészség romboló hatását. a zöldségfogyasztás elhanyagolása és a napi háromszori vagy ötszöri húsfogyasztás azonban nem az az életmód. ne várjunk tőle komoly eredményt. cukrot tartalmaz. . Az emberi szervezet csak nagyon szűk körülmények között képes működni. Jól ismert például.39 - . mint ördög a tömjéntől és mindet bevetnek ellene. Mi az. pH egyensúly zavart okoznak az emberi testben. az alatta lévőt savasnak és a felette lévőt pedig lúgosnak. de legalább olyan fontos a szervezetünk pH értéke.Egyszerûen egészséges sorozat Ez felvet egy másik kérdést is: pár gramm Chlorella vagy Spirulina nem képes ellensúlyozni több száz gramm cukor. így például a cukoréhség felszámolásában is. Magam is elkövetem ezeket. savasító hatású a szervezetre. amelyik mellett bármit is remélhetünk a mikroalgáktól. akkor ott már komoly gondok lépnek fel. Semlegesnek mondják a 7. hogy a hőmérsékleti tartomány 36.A sav a sejtjeink közötti térben. Erről beszéljünk egy kicsit. Miközben kétségtelenül a mikroalgák jelentik a segítséget egy csomó esetben.0 Celsius fok.0 értékű pH-t. krumpli. Minden vizes oldatnak megvan a rá jellemző pH értéke. ami finomított lisztet.35-7. amitől a testépítők is hasonló módon rettegnek és még egy étkezésen belül sem engedhetik meg maguknak. tehát a 5. mint pl. rizs. amennyiben nem hagyunk fel először a fent felsorolt „élelmiszerek” rendszeres fogyasztásával. Ha ettől akár egy fokkal eltér. amennyiben rendszeresen fogyasztjuk őket. Minél kisebb a pH. Az emberi test 7. a 6.0 érték. Majdnem az összes feldolgozott étel. amivel rendelkeznek? Mi az. Kevésbé ismert. Az üdítőitalok és a dobozos gyümölcslevek szintén savasítanak. Chlorella és Spirulina az egészséges pH egyensúlyért A legtöbb ember étrendje elsavasítja a testét.45 pH tartományban működik jól.0 érték erősebb savra (elsavasodásra) utal. A savasító ételek. hogy figyelmen kívül hagyják? Ez a sav.5-37. liszt. Nincs semmi bajom hetente egy krémes vagy egy pizza elfogyasztásával.

Ezek a tünetek különálló betegségneveket kaptak. hogy a magzatvíz (a folyadék.40 - . csontokból.5 között mozog. hogy az egészséges.0-8. allergia. Csak megemlítem. mind a Spirulina lúgosító étel. húgysav. Az utóbbit viszont csak úgy tudja végrehajtani. amely körbeveszi a magzatot az anyaméhben) pH-ja 8. akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására. megelőzte az elhízás. fogakból választja ki. mint a vese által produkált legsavasabb vizelet. csontritkulás (osteoporosis). A vesénk által kiválasztott vizelet pH értéke 4. arthritis. a kávé és a sör pH-ja 4.5? Tudta-e. ecetsav. Mind a Chlorella. Ettől már a kis értékű eltérés is komoly következményekkel jár. A mikroalgák megoldást jelenthetnek a táplálkozásból származó pH problémára. fogszuvasodáshoz vezet. amit még kiválasztani képes!!! Ha a savszint túl magas. hogy a szívinfarktust vagy a rákot vagy az agyvérzést. a gyomorégés. cellulitis. hogy ellensúlyozza a savasító ételek hatását segítve a testet a pH értékének lúgos irányba emelni. ezeknél a legtöbb esetben kimutatható az elsavasodás: afta (szájfekély). a test túlsavasodásával járó tünet. citromsav stb.0. . anyatejjel táplált csecsemő vizelete lúgos vegyhatású? Az anyagcsere folyamán a testünk folyamatosan savakat termel: szénsav. Tudta-e. és vagy kénytelen elraktározni őket a testszövetekben (zsírszövet = elhízás!) vagy pedig semlegesíti őket.5 körül van? Tudta-e. Ennek eredménye az erősödő csontozat és általában véve egészségesebb anyagcsere folyamatok. Ha megvizsgáljuk egy ember egészségügyi pályáját. az ízületi panasz. a reuma. azaz savasabb. hogy a tenger vízének (ahol az elején a sejtek kolóniába verődtek) a pH-ja 8. ami azt jelenti.8-7. Felsorolok itt egy pár ilyen nevet.Ahogy látjuk ez enyhén lúgos tartományban van. kalcium) a különféle szervekből. akárcsak a hőmérsékletbeli változás. mint „végállomást”. arthrosis. A sejtjeink lúgos kémhatáshoz vannak hozzászokva. hogy az ehhez szükséges ásványi anyagokat (pl. Így ez csontritkuláshoz. a krónikus fáradtság. hogy pl. tejsav. akkor megállapíthatjuk. az ekcéma vagy bármely egyéb. csak ez kevésbé ismert dolog.

a nulla érték azt jelenti. a testzsír arányuk pedig alig változik. Természetesen a legjobb eredményt akkor fogja valaki elérni. fogyasztott étel PRAL A savképzőknek pozitív PRAL értéke van. . hogy az étel lúgosító. fogszuvasodás. A korábbi fejezetben említett magas protein és alacsony szénhidrát tartalmú diéták szintén erősen savasító hatásúak. vérnyomás problémák.41 - . Candida). rák. így tovább rontják a helyzetet. A Chlorella és a spirulina használható pH egyensúly helyreállító ételként.Egyszerûen egészséges sorozat ekcéma. mivel a hús és a sajt a skálán egészen a savasító oldalon helyezkedik el. hogy az étel semleges. gyomorégés. bázisképzőknek negatív. amelyek szintén elkezdenek savakat termelni és ezeket a salakanyagokat a szervezetünkbe ürítik. hogy e diéták követői csak szerény eredményeket érnek el a súlycsökkenés terén. hogy az étel savasító. elhízás (obesitas) és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar. immunrendszer bizonyos zavarai. fáradtság. erős testszag. ha Spirulinára cserélik az eddig használt proteinforrásaikat. Az elsavasodott testben elszaporodnak a paraziták (baktériumok. amik erősen elsavasítanak. nem zsírt a magas testsav érték miatt. korai öregedés. izomláz. ha nem csupán hozzáadja ezeket a lúgosító superfoodokat a mostani zömében savasító étrendjéhez. hanem óvakodik az olyan dolgoktól. A testük csontot veszít. vírusok. mint például az üdítő italok. köröm problémák. mert ezzel megelőzhetik a testük elsavasodását. A következő táblázat néhány gyakran (potential renal acid load) értékét tartalmazza. A negatív PRAL érték azt jelenti. gombák. nyombélfekély. Az ilyen diéták követői jobban teszik. Az egyes ételcsoportokon belül a sorrend növekvő savasságot tükröz. a pozitív PRAL érték azt mutatja. Emiatt tapasztalható az a jelenség.

6 19.4 3.2 8.6 6. tejtermékek és tojások Cukor és édességek átlagosan 4.9 Savó Író Jégkrém Pasztörizált teljes tej Tojás fehérje Teljes tej Tejföl Teljes tejből készült gyümölcsjoghurt Teljes tejből készült gyümölcsjoghurt Tojás (teljes) Túró Gouda sajt Kemény sajt Tojássárgája Alacsony zsírtartalmú Cheddar sajt Parmezán sajt Cukor Lekvár Méz Fehér cukor Tejcsokoládé Torta Tej és nem sajt tejtermék átlagosan 1.2 23.6 0.7 18.7 1.7 7.7 Tej.4 34.2 1.1 2.8 9.1 1.6 0.42 - .7 9.8 7.8 7.Étel csoportok és ételek PRAL értéke Virsli Sovány marhahús Csirke Borjú filé Pulyka Szalámi Hús és húskészítmények átlagosan Sovány sertéshús PRAL (mEq) 6.0 7.5 8.2 0.2 1.0 9.0 Magas fehérjetartalmú sajtok átlagosan 23.6 -1.0 Alacsony fehérjetartalmú sajtok átlagosan 8.3 .9 11.5 -0.5 0.9 8.3 -0.4 26.5 Foltos tőkehal Hering Tőkehal filé Pisztráng Hal átlagosan 7.1 10.0 -1.1 1.

5 -5.6 -2.1 -2.8 -4.1 -3.8 -2.0 6.8 -0.9 -2.8 Mazsola Fekete ribizli Banán Sárgabarack Kiwi Cseresznye Narancslé Körte Mogyoró Narancs Ananász Citromlé Őszibarack Almalé Alma Eper Görögdinnye Szőlőlé Dió Amerikai mogyoró Gyümölcsök. magvak és levek átlagosan -3.4 -1.4 -1.Egyszerûen egészséges sorozat Spenót Zeller Répa Karfiol Burgonya Retek Padlizsán Paradicsom Paradicsomlé Cukkini Fejes saláta Cikória Póréhagyma Hagyma Gomba Bors Brokkoli Kígyó uborka Spárga Zöldségek átlagosan -14.4 -21.6 -2.8 8.8 -2.9 -2.7 -3.0 -6.2 -1.2 -4.9 -4.2 -0.1 .5 -2.5 -4.43 - .0 -1.7 -2.0 -4.4 -2.4 -3.5 -2.0 -3.5 -1.9 -1.8 -1.7 -2.3 -2.0 -5.2 -2.2 -2.

8 4.9 3.5 -0.1 5.Kenyér átlagosan Tészták átlagosan Liszt átlagosan Gabona készítmények Fehér rizs Búza kenyér Rozs keksz Fehér kenyér Kevert gabona búzakenyér Rozskenyér Rozsliszt Kukoricapehely Tojásos tészták Fehér spagetti Teljes gabonából készült spagetti Búza liszt Zab Barna rizs Zöldbab Borsó Lencse 1.5 7.4 -1.7 1.4 -0.3 8.8 -1.6 -2.0 Hüvelyesek átlagosan 1.2 10.2 3.4 -1.8 3.44 - .2 -0.7 7.0 0.5 6.3 -0.4 0.0 6.7 3. .0 Italok Minden PRAL érték 100 grammos adagra vonatkozik.0 0.3 3.2 Margarin Olívaolaj Napraforgóolaj Vaj Vörösbor Ásványvíz Kávé Fehérbor Kakaó Tea Csapolt sör Coca-Cola Világos sör Zsírok és olajok átlagosan 0.2 0.4 6.5 0.1 1.5 -3.9 6.7 12.

akkor az 1x-14=-14.5. akkor 2.5 lesz ennek az értéke (250 g/100=2. melyek viszont gyorsabb felszívódású szénhidrátok. sajtot. Mellé jön 250 g burgonya.8).5x-4=-10. A fenti táblázat segít kiszámítani az étkezések PRAL értékét. ásványi anyagok mennyisége. illetve a hús PRAL értéke 7. hogy sok tojás fehérjét és spenótot kell enni. vagy bázikusban. Ha több zöldséget. folyadékfogyasztás) is figyelembe kell venni az étrend kialakításakor. a tökéletes egyensúlyhoz táplálkozásunknak 80 %-ban bázis-képző (lúgosító) és 20 %-ban savasító elemekből kellene állnia. míg a fehér rizs és a burgonya igen. Add össze: 19. Ami elég kézenfekvő a szélsőséges adatokból. hogy savas túlsúlyban vagy-e. ami 2. és az eredményeket összeadod. vagy naponta. Minden étkezésed PRAL értékét a táblázat segítségével számolhatod ki. Ahhoz. majd szorozd meg annyival. akkor könnyen elérheted a bázikus túlsúlyt. Természetesen más tényezőket (vitaminok. Érdekes módon ebből a szempontból a zab és a barna rizs nem nyerő.5. gyümölcsöt fogyasztasz és kevesebb gabonát.45 - . húst.Egyszerûen egészséges sorozat Mivel sokkal több savasan ható élelmiszer van. mert ezek csökkentik. Ha ezt megteszed minden elfogyasztott ételnél étkezésenként. Ez remek.5-tel például).5+-10+-14=-4. mint bázikusan ható. jegyezd fel az elfogyasztott ételek mennyiségét grammban. világosan kitűnik. ahányszor 100 gramm a listában szereplő nyersanyagot elfogyasztottál (250 g-nál 2. . mert az étkezés brutto hatása lúgos. illetve javítják a savasság helyzetét. hogy ezt megtedd. Ha ettél 100 gramm spenótot is.5x7. A megoldás a magas rost tartalmú zöldségekkel való együtt fogyasztásuk (lassítja a felszívódást).8=19. Ha például 250 gramm sovány húst ettél.

Már az a pár fitotápanyag. hogy az számos degeneratív betegség kezelésében játszhatna szerepet. a Chlorella és a Kék-zöld alga sejt szintű védelmet nyújt kivételesen magas béta-karotin (provitamin-A) és klorofill tartalmuk által. ami egy zsírsav. Mindazonáltal számos vizsgálat érintette ezt a két moszatot. ami egy rákmegelőző tulajdonságokkal bíró pigment. hogy ez mindössze egy tucat abból az ezer feletti összetevőből. amit azonosítottak ebben a két mikroalgában. A chlorellan egy anyag.46 - . A Spirulina. mivel a benne található növekedési faktor (CGF) olyan mértékben stimulálja az immunrendszert. mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást. A Spirulina ráadásul a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA). Több rákmegelőzési/kezelési . amit a Chlorellában találtak és mérések szerint megemeli az interferon termelést. ami a tápértékén felül jelentős immunrendszer erősítő tulajdonsággal rendelkezik. vagy nem vizsgálták szelektíven azok egészségmegőrző vagy gyógyító tulajdonságait. amik bár megtalálhatók a Spirulinában és a Chlorellában.A Chlorella és a Spirulina a rák megelőzésében és gyógyításában „Néhány mikroalgának nagyon kedvező összetétele van az immunteápia szempontjából. Leginkább a Chlorellát kell kiemelnünk. A Spirulina gazdag phycocyaninban.” Paul Pitchford: Healing With whole Foods Ahogy a fenti idézetből is látható. Az alábbi idézet például egy ilyen eredményen alapuló vizsgálat ereménye egy amerikai tankönyvből: „A Chlorella egy kékes-zöld alga. Megnöveli a makrofágok aktívitását és rákellenes tulajdonságait is kimutatták. de ne feledjük. a Chlorella és a Spirulina rákmegelőző tulajdonsága több mint figyelemre méltó. de még eddig vagy nem azonosították. azok is csodálatosak.

” „Léteznek még előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkező algák. 15 glioblastomás (agresszív agydaganat) betegnek adtak a hagyományos terápiájuk mellett 20 gramm porított Chlorellát és 150ml folyékony Chlorellát. ” „1990-ben a Medical College-ben Virginiában kísérletet végeztek a Chlorellával. A Chlorella azonban nem üzlet. ami engem leginkább lenyűgöz. Yance: Herbal Medicine. már biztosan rátette volna egy gyógyszergyár a kezét és a híre bejárta volna a sajtót. „Számos vizsgálatot végeztek állatokkal a Chlorella hatását vizsgálva.Egyszerûen egészséges sorozat javaslat említi a Chlorellát. mint a DNS helyreállításában hasznos tápanyagot.47 - . Az egerek 70%-kal nagyobb túlélési rátát produkáltak a kontrollcsoporttal szemben. Healing & Cancer A Chlorella rákellenes tulajdonságát többen kutatják. „ Donald R. Valószínűleg ez történt volna akkor is. akik nem kaptak algát a 60 napos megfigyelési időszak alatt. Az azonnal megfigyelhető általános testi állapot és immunállapot javuláson felül 40%-os túlélési arányt mértek két éves időtartamban. Ez extrém magas szám. mielőtt emlőkarcinomát ültettek volna a testükbe. hogy rákkal vagy legyengült immunrendszerrel bíró emberek számára a Chlorella jelenti a megoldást. mint például a Spirulina. ha csupán megközelítőleg hasonló eredményt értek volna el egy laboratóriumban előállított védjegyezhető hatóanyaggal is. Tanulmányok tömege mutatta ki hatékonyságát és eredményeit a daganatok kezelésében. de azt hiszem. Amennyiben ez a mikroalga védjegyoltalom alá vehető lenne. Egy tanulmányban Chlorellát adtak egereknek.” Paul Pitchford: Healing With whole Foods . Az össze zöld superfood közül a Chlorella az. mert az elvárható arány 10% körüli volt.

egy másik szempontból is érdekes. másrészt gyulladáscsökkentő hatású. ezáltal csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. A fenti idézetek egyikében szereplő adat. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. . hanem annyit. miszerint a kétéves túlélési arányuk a betegeknek drámai módon megnövekedett még a hagyományos romboló terápiák mellett is. nyolc évvel az után hozta nyilvánosságra.Megjegyeznék két dolgot. kiüríti a felesleges folyadékot a szervezetből. a szervezet öngyógyító képességét segítik elő. Ezek a szerek nem gyógyítanak semmit. És ekkor még mind a 7 túlélő életben volt. csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. ha nem csupán 20 grammnyit kapnak Chlorellából. Ezek közül a legfontosabbat most szeretném kiemelni: Gamma-Linolénsav (GLA) A Spirulina és a Chlorella gamma-linolénsav tartalma nagyon magas. R. hogy a betegek elkezdték szedni a Chlorellát. Közismerten kiegyensúlyozó hatása van a vércukorszintre. amelyek rövid időn belül képesek javítani az immunrendszerünket.48 - . Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. hanem több egymással kölcsönhatásban működő faktornak. hogy a kutatást vezető Dr.E. A másik érdekes dolog. Mint az már az előző fejezetekből is kiderülhetett. Javítja az idegrendszeri működést. Én az ő terápiás adagjuknak a felét megeszem minden nap. így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. ezt a hatást nem egyetlen összetevőjének köszönhetjük. Egyrészt fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez. Merchant az 1990-es eredményt csak 1996ban. pedig nincs semmi bajom. akik nem kaptak Chlorellát? Hogyan növeli meg a Chlorella és a Spirulina az immunrendszer erejét? Napjaink gyógyszerészete elegendő stimuláló szert ismer. És hányan haltak meg közben és az óta. A Chlorella és a Spirulina felettébb figyelemre méltó immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. A GLA szerepe a szervezet működését tekintve rendkívül sokrétű. Mi lett volna az eredmény. amennyire szükségük van.

hogy mind az alkohol által előidézett. hogy a GLA potenciális étrendkiegészítő lehet különböző dementiás állapotokban. Természetesen a Ligetszépe olaj sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazza ezt a tápanyagot. A GLA-val folytatott kísérleteket szinte minden esetben a Ligetszépe nevű növény olajával folytatták. hogy . Chlorella Growth Factor (CGF) Már tudjuk.Egyszerûen egészséges sorozat Dr. dermatitis) Allergiák. mind a skizofrénia okozta memóriadeficit esetében szignifikáns javulás következett be. Mindamellett. pattanások. Hass. ami a GLA mellett tartalmaz fehérjét. Csak ebben az évben hozzávetőlegesen 200 klinikai kutatást végeztek orvosi egyetemeken és kutatóintézetekben világszerte. A szerzők megállapították. vitaminokat és más tápanyagokat is. 1980-ban semmit nem kutattak intenzívebben. asztma Szklerózis multiplex A GLA számtalan különféle módon hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és ennek eredménye messze túlmutat egy „jó állapotban lévő immunrendszeren”. mint a GLA-t. Alzheimer-kórban. a Staying Health With Nutrition című könyv szerzője szerint a GLA a következő tünetek kezelésében volt hatékony: • • • • • A keringési rendszer elváltozásai Ízületi gyulladás (reuma és más gyulladásos betegségek) Bőrelváltozások (ekcéma. ásványianyagokat. ami egy teljes értékű superfood. mint a Spirulina.49 - . A kísérletek eredményeként megállapítható. hogy a Chlorella kivételesen széles választékát nyújtja a vitaminoknak. ill. Horrobin és munkatársai placebo kontrollos humán kísérletekben vizsgálták a GLA hatását a különböző memóriavesztéses állapotokon. ásványi anyagoknak és az aminosavaknak.

állatokkal és gyerekekkel kimutatták. Még mielőtt a Chlorelláról illetve a CGF-ről köztudottá vált volna. és a CGF az. A nukleinsavak emésztés és a felszívódás során lebomlanak és egyesülnek másik tápanyagokkal. ami képessé teszi a Chlorellát arra. ami a legmagasabb az ismert táplálékok között. hogy az RNS/DNS funkciót fejleszti. enzimek és energia termeléséért a sejtek szintjén. Felnőttekben ez úgy jelentkezik. Frank már ajánlotta. Csökken az életerő és megjelennek a különféle betegségek. ami felelős a fehérjék. hogy egy diétának gazdagnak kellene lennie nukleinsavakban. peptidekkel és poliszaccharidokkal. Dr. hogy a CGF elősegíti a gyorsabb növekedést káros mellékhatások nélkül. miközben védené az egészséget és lelassítaná az öregedési folyamatot. Mindegyik sejt 20 óránként megsokszorozódik négy új sejtté. hogy szembe szálljon ezzel az öregedési folyamattal. hogy annyira gyors legyen a növekedésben. amit eszünk. ami a reprodukciónak ezt a sebes arányát létrehozza. Dr. Benjamin Frank. mondta. hogy ilyen figyelemre méltó forrása az RNS/DNS-nek. Dr. Javarészt nukleinsav-származékokból áll. mint a egy lenyűgöző összetevő a Chlorella Growth Factort (röviden: CGF) vagy magyarul Chlorella Növekedési Faktor. De az aminosav- .50 - . hogy a CGF az élénk fotoszintézis alatt termelődik. hogy az emberi RNS/DNS-termelés progresszív módon lassul le az öregedés során. hogy a Chlorellában 10% RNS és 3%-os DNS mennyiség található. mint például a B-12 vitaminnal. hogy a DNS és RNS. A rendszeresen fogyasztott Chlorella segíthetne az emberi sejtekben a sérült genetikai anyag javításában. Minchinori Kimura Japánból a mérései során úgy találta. A CGF egy összetett vegyület. közvetlenül nem cserélődnek fel az emberi sejtjeink DNS és RNS anyagával. ami a Chlorella forró vizes kivonatából származik.ezek mind jótékonyak. miközben stimulálja a szövetregenerálódást és védi a sejteket néhány toxikus anyag ellen. a „The No-Aging Diet” (Öregedés elleni diéta) című könyv szerzője. a Chlorella legnagyobb értéke nem más. Ez azt jelenti. A kísérletek mikroorganizmusokkal. Ez az az anyag. A kutatók felfedezték.

meg tudjon szabadulni a toxinoktól és a betegségektől is meg tudja védeni magát. . se száma. Ahogy az emberek öregednek. Érdekes. képes felbomlani az emberi emésztőrendszerben proteinné és komplex cukrokká.Egyszerûen egészséges sorozat kombinációik emésztés és felszívódás után építőanyagként szolgálnak a saját genetikai anyagunk javításához. A Chlorella Growth Factor (CGF) nyújtja ezeket a tápanyagokat. A tápanyag felvétel kevésbé hatékony és a mérgező hulladékok is nagyobb mennyiségben maradnak a sejtekben. Tehát nem tudunk annyi Chlorella DNS-t enni. Nincs az emberi testben egyetlen szerv sem. Amikor a RNS-ünk és DNS-ünk megfelelően megújul és képes a funkcióit betölteni.51 - . ami a Chlorella sejtfalában található meg. hogy testünk hatékonyan használja fel a tápanyagokat. Korábban már említettem a mukopoliszacharidokat. hozzáférhetővé válik a mukopoliszacharid. ami ne profitálna a Spirulina és a Chlorella fogyasztásából. akkor a sejtfal tovább működik és működésben tartja a sejt tisztítási és tápanyagfelvételi folyamatait is. A sejtek fala. A Chlorella teljesen emészthető. Csupán pár tápanyagra van szükségük ehhez. A mukopolisacharidok (MP) úgy ismertek. ami hozzájárul több krónikus betegség kialakulásához. Ez növekvő savasodáshoz vezet a testben. a mikroalgák egészségmegőrző tulajdonságainak se szeri. hogy magunk is Chlorellára hasonlítunk. A mikroalgák és a szív és érrendszeri betegségek Úgy tűnik. Mikor az általunk fogyasztott ételek megfelelően gazdagok DNS-ben és RNS-ben. a sejtjeik növekedése lelassul. A Chlorella sejtfala bár nagyon kemény. A sejtek képesek meggyógyítani magukat és ezáltal a testet is. a tápanyagok felvételét és a hulladékok kiürítését. ellentétben az összes zöldségben és gyümölcsben megtalálható emészthetetlen rostokkal. hogy ez a Chlorella sejtfalában található anyag hogyan képes hatni a kardiovaszkuláris egészségre. egyre kevésbé funkcionál. ami szabályozza a folyadékokat. hogy egy reggel arra ébredjünk. Amikor ez megtörténik. akkor nagyban hozzájárul ahhoz.

A Chlorella és a Spirulina méregteleníti a testet a nehézfémektől A Chlorella sejtfalában található mukopoliszacharidnak van egy igen meglepő tulajdonsága. most egy olyan tulajdonságát akarom bemutatni. Ezen tulajdonságok mindegyikére szüksége van azoknak a fiataloknak. ami talán semmi más élelmiszernek nincs meg és nincs egyetlen ember sem a civilizált világban. A fellelhető szakirodalom szerint elsősorban a kötőszöveteket erősíti meg. beleértve Önt is.52 - . mint alumínium. Körülbelül 20%-a ezeknek a zsírsavaknak értisztító omega-3 és alfa-linolsav. Elasztikusabbá. Képes kapcsolódni a szervezetünkbe kerülő és a keringési rendszerben megjelenő nehézfém szennyeződésekhez és azokat eltávolítja a testünkből.mint a testszövetek „erősítő” anyagai. Emellett erősen gyulladáscsökkentő hatású is és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Mikről is van itt szó? • Nehézfémek. és valószínűleg ez miatt válik a Chlorella olyan hatékonnyá a koleszterin csökkentés és a szív és érrendszeri problémák kezelésében. akik fizikailag erősen terhelik magukat és az idősebb korú embereknek egyaránt. higany • Növényvédőszerek.„ Paul Pitchford: Healing With whole Foods Bár már eddig is sokat megtudtunk a Chlorelláról. „A Chlorella több zsírsavat tartalmaz. . rugalmasabbá teszi azokat. mint a Spirulina és a Kékzöld alga. aki ne tudná kihasználni ezt.

akik a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák hatását tanulmányozták. Néhány fogorvos a pacienseinek ajánlja a Chlorellát az amalgámok eltávolítását követően és a munkatársaiknak is. mint az Alzheimer kór. majd megvizsgálták bennük a PBDE gyulladás gátló vegyi adalékanyag és más toxinok jelenlétét. Az anyatejminták elemzése kimutatta. A dioxin és a PCB (poliklórozott-difenil) eltávolításában is tapasztaltak eredményeket. A PCB-t a 70-es években tiltották be. A PCB még évtizedekkel a forgalomból való kivonása után is szennyezi a környezetet.” Disease Prevention and Treatment. hogy napi 8gramm Clorella hatására a székletükben háromszorosára. hogy a fogtömések amalgámjából a testbe kerülő higany eltávolításában is hatékony a Chlorella. Szintén Japán kutatók mutatták ki. Japánban egy Ichimura nevű orvos 1973-ban tanulmányozott állatokat és eközben megfigyelte. hogy a nehézfémek lerakódása a testben ijesztő eredményeket és olyan betegségeket okoz. Más kutatások kimutatták.53 - . de ma már nagyobb veszélyt jelent nála a pótlására előállított PBDE. (Horikoshi és mások.Egyszerûen egészséges sorozat • PCBk (poliklór-difenil) Egy vizsgálatban 40 szoptató édesanyától kértek anyatejmintát. hogy a Chlorella segített az urán és az ólom kiürítésében is. A Chlorella más anyagok méregtelenítésében is hatékonynak bizonyult. „Számos jelentés érkezett japán kutatóktól. miután kiderült. a vizeletükben pedig hétszeresére nőtt meg a kadmium ürítése. the Life Extension Foundation „ Jól ismert. hogy a vizsgálatban részt vevő nők 30%-ának anyatejében több PBDE-t találtak. Egyébként mindkét vegyi anyagot szórakoztató elektronikai és más eszközök előállításakor alkalmazzák. akik dolgoznak ezekkel a tömésekkel. hogy rákkeltő hatású. mint amennyi PCB volt bennük. A Spirulina segíthet a hiperaktivitással diag- . 1979). A PBDE-t – teljes nevén polibróm-difenil-étert – a korábban használt PCB (poliklór-difenil) helyett dolgozták ki. A sejtfal szerkezete miatt a Chlorella egy elsődleges méregtelenítő segítség lehet ilyen esetekben.

vagy cukoréhség gyakran összetéveszthető egy vagy több mikrotápanyag hiányának érzésével.nosztizált eseteken azáltal. Healing & Cancer Cukorbetegeken segít a Chlorella és a Spirulina „A Spirulina természetes és könnyen emészthető teljesértékű fehérjeforrás. hogy a testet egyenletes energiával látják el. A szénhidrát. hogy enni kellene valamit. 1998). amikor a vércukor megregulázására akarjuk használni. a cink. Yance: Herbal Medicine.54 - . és elmarad az egyszerű szénhidrátok fogyasztása után tapasztalt inzulinemelkedés. miközben „csak” magnéziumra éhes a szervezetünk. Remek forrása a természetes A. Ez pár hét alatt észrevehető éhségérzet csökkenést is okoz. a kalcium. ami az agy éhség központjára van hatással. Vadiraja és mások. Ezek a proteinek. miközben alacsonyan tartja a vércukor szintet. hogy tartalmazza a GLA-t. ha nem cukorbetegek. szénhidrátok és az olaj együttesen eredményezik azt. „ (Torres-Duran és mások.” Earl Mindell: Vitamin Biblia A spirulina és a chlorella is nagyon hasznosnak bizonyul. Spirulinának ráadásul meg van az az előnye. gazdagon megtalálhatók benne olyan ásványianyagok. mint a marhahús) és ezen felül összetett szénhidrátokat. . ami miatt sokan alkalmazzák a Spirulinát akkor is. mint a vas. hogy eltávolítja az alumíniumot. Donald R. azt jelenti az agyunknak. 1998. a széntetrakloridot és más szennyezőanyagokat a testből. Például. Hasznos egyszerre a hypoglikémia és cukorbetegség szempontjából is.és B-vitaminoknak és tartalmaz fenilanalint. A természetben fellelhető legjobb forrása a klorofillnak. a kálium és a magnézium. hogy hatásos vércukorszint szabályzó tápanyag. amiről szintén kimutatták. Mi felelős ezekért a szabályzóhatásokért? Ezek a mikroalgák majdnem tökéletes arányát tartalmazzák a fehérjéknek (emlékszik? tizenkétszer többet.

„ Debra Lynn Dadd: Home Safe Home Számtalan kérdést kapok azoktól. ami az ételeinkből kerül a szervezetünkbe. tengeri sók és gyümölcsök. hogy egy tünetet mi váltott ki. Két-három superfoodot adtam neki. Nem az állapota okozza a problémát. Nem a csoki hiányzik neki.Egyszerûen egészséges sorozat Sok ember csokit kíván meg. mint porított szárított növények. és természetes módon megakadályozza. akik szeretnék a természetes formákat . Mi a különbség oka? „Az egyetlen természetes vitamin az. Bár korábban is egészséges életmódot élt.55 - . csíraolajok. hogy mi a különbség a természetes formák és a laboratóriumi tisztaságú ám szeparált hatóanyagok között. aminek részeként napi szinten fogyasztott vitamin készítményeket. hanem csak a magnézium. hanem a vitamin tabletták. hogy az inzulin szint hintáztatására alkalmas ételekhez folyamodjunk minduntalan. mint a vitaminkapszulák? Egy kedves barátnőm a minap kismama lett. amikor eszünkbe jut. Olyanokról. Nem volt nehéz dolgom. Ezek megtalálhatók étrendkiegészítők formájában is. algák (Spirulina. amit korábban marékszám is meg tudott enni. Nem volt kérdéses. A Spirulina és a Chlorella nagy mennyiségű ásványisó tartalma természetes módon egyenlíti ki az ilyen éhséget. hogy nagyon élénknek és aktívnak érzi magát tőle. és tudja. Aki figyel a testére – ő igen – az pontosan meg tudja mondani. tengeri moszatok (Kelp). Pár perc alatt megértette. amikor magnézium hiányban szenved. de mindig koncentrált ételekről van szó. Chlorella). amelyiket igen nagy mennyiségben adagolva sem tapasztalta a tablettákéhoz hasonló negatív érzéseket. Azt a vitamin kapszulát. Miért jobb egy superfood. hogy a csoki nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot. sőt arról számolt be. enzimek. valami megváltozott. most bekapta és szinte azonnal hányingere lett tőle.

hogyan lehet képes pár gramm mikroalga és porított zöldség fedezni ugyanazt az igényt. Éppen ellenkezőleg. az volt a célja.56 - . mint a rossz minőségű ételek kiegészítése koncentrált hatóanyagú megavitaminokkal. még évtizedek kutatása fogja csak meghatározni. mint a természetben fellelhető komplex formák. Ennek oka abban keresendő. azt pedig. jól leírható és egyszerű hatóanyagokat szeretik. aminek rendszeres és bőséges fogyasztása jobb. ami a skorbutot okozza – mármint ha nincs jelen. Nem értik. Egy vitaminnál jobb a 10 vitamint tartalmazó komplex. hogy egy hatóanyag szeparálva jobb. hogy ezek milyen szinergiában vannak egymással. az idegrendszer és a kötőszövetek egészségesek maradjanak. hogy ez felesleges vagy haszontalan tevékenység. hanem éppen ellenkezőleg erős . Míg elkülönített C-vitaminból napi 5-6 gramm szükséges ahhoz. zöldségekből fedezzük. Egy orvos nem igazán tud mit kezdeni egy ezer összetevőt tartalmazó és ezek miatt szinergikusan ható dologgal. Nagyon hasznos. Én már évek óta kicseréltem ezeket a saját étrendemben. igen nagy mennyiségben. És a mennyiségek nem összehasonlíthatók. Amikor Szent-Györgyi ezer órát töltött el a C-vitamin szeparálásával. hogy az érrendszer. csak ne bízzuk el magunkat és ne állítsuk azt. Ez az. bár korábban én is sok multivitamint ettem. amiről az orvostudomány még csak tudomást sem szerzett. hogy ezek a zöldségek. amit hatalmas dózisban szedett multivitaminok biztosítottak neki eddig. vagy esetünkben az algák több ezer olyan hatóanyagot is tartalmazanak. amennyiben azt természetes formájában.alkalmazni az étrendjükben. ami miatt a Chlorella és a Spirulina jobb. Az orvosok nem szeretik a komplex dolgokat. A természetben számos tökéletes étel található. a hiánya. mint az izolált vitaminokat tartalmazó multivitamin készítmények. addig ennek töredéke is elegendő. hogy elkülönítse azt a valamit. És mindegyiknél jobb egy paradicsom vagy egy brokkoli vagy egy marék algapor. Ennél is jobb egy 50 hatóanyagot tartalmazó komplex étrendkiegészítő. de bizonytalanok a mennyiségekkel kapcsolatban. ha tudunk ilyen dolgokat. Nem azt szeretném mondani. Ők a szeparált. de nem hogy rosszabbodást.

Amennyiben valaki nem él extrém életmódot. Hogyan fogyasszuk a Chlorellát és a Spirulinát? Beszéljünk arról. Akár hetekig is elltarthat. mire a testünk megszokja ezt a számára új dolgot és megengedi. Egyeseknél a Chlorella hasmenést okozhat. A következő táblázatban megadott mennyiségek egy 80kg-os emberre lettek kiadagolva. Ha dohányzik vagy iszik. Amennyiben túl sokat evett belőle egyszerűen el fog telni tőle.Egyszerûen egészséges sorozat javulást tapasztaltam minden paraméteremben. de célszerű a Chlorellát „bemutatni” az emésztő rendszerünknek. A saját testsúlyának arányában ezt mindenki meghatározhatja magának: Spirulina • • • • Terápiás mennyiség: 20 gramm naponta Fenntartó adag: 10 gramm naponta Atléta adag: akár 60 gramm naponta Felső határ: nincs felső határ.57 - . akkor nem ússza meg napi 1-2 gramm Spirulinával. étteremben vagy gyorsétteremben étkezik rendszeresen készételeket eszik vagy csomagolt élelmiszereket. akkor szüksége lesz rájuk. hogy többet is fogyasszunk belőle. Chlorella • • • Terápiás mennyiség: 10 gramm naponta Fenntartó adag: 5 gramm naponta Felső határ: nincs felső határ. mint bármelyik más ételtől. hogy mennyit is kell ezekből fogyasztani. Ételként is fogyaszthatja bárki a Spirulinát. szokjunk hozzá lépcsőzetesen. nem sportol vagy élsportol. akkor nem lesz szüksége egyetlen izolált vitaminra sem. Amennyiben azt él. . miközben figyeljük a székletünket.

Teljesen felszívódtak a daganatai.Még egyszer: a legtöbb ember nagyon kevesen fogyaszt ezekből a mikroalgákból. amit bele lehet keverni számos egyéb italba. Ez olyan . Ez élelmiszer. aki nap egy-két pici kapszulát vagy tablettát kapkodnak be. hogy hazamehessen és elkölthesse az első húslevest. és elfelejtette azt is. bármit is alkalmazott abból. mintha egy korty víztől várnánk. Emiatt ajánlom én inkább a sima porformát. nem vitatkozott és megette. Majd hazajött gyógyultan Vácra és azt hiszik. Mivel élet és halál között ingadozott. amit a vitaminokról tanult az egy hónap alatt? Meggyógyult. a túl kevés mennyiség. az szinte kizárólag a túl kevés miatt lesz. hogy beteg volt. alkalmanként egy marékkal kell beszednie legalább. . Családja és orvosai csodálatára látványosan gyorsan javult az állapota és a megszokott és várt gyógyulási időnél jóval hamarabb épült fel. Az adagolás egyetlen kulcsa. Chlorella és Spirulina a túlélésért Egy autóbalesetben csúnyán megsérült hölgynek adtam a közelmúltban nagy mennyiségű Clorellát és CGF-et. amikor a klinikára került. pedig élet és halál közt volt. mennyi az 5 vagy 10 gramm és onnantól nyugodtan saccolja meg minden alkalommal. Láttam embereket. Pár éve egy másik ismerősöm daganatos betegségét kezelték sikerrel B17 vitaminnal. Ha valaki sikertelen lesz a mikroalgákkal kapcsolatban. amiknek ráadásul a Chorella tartalma csupán pár milligramm az egyéb segédanyag mellett. hogy mitől gyógyult meg. nem kell számolgatni minden esetben. Ez nem gyógyszer. Egyszer nézze meg. nemhogy azt. És mindenki boldog volt és alig várta. ahol elbukhat a dolog. Ha mégis tablettát vásárol valaki. És nem jött több adagért. Egy év múlva ismét kint volt Németországban és ismét kezelték. hogy elmúlik a kiszáradásunk.58 - . amitől rövid időn belül meggyógyult. Nem lehet túladagolni. Amennyiben tablettában vásárol valaki algát.

hanem egy szálloda éttermében vagy egy benzinkúton kell valamit ennem. De azt hiszem. Még csak nem is élvezzük. És olyan sok dologra költünk. az a becsületes. Gondolom. amikor meglátja ezek árait. Nagyon sok krónikus betegséget meg lehet előzni/szüntetni ezzel a két superfooddal. mihelyst a tüneteim enyhültek? A rák egy szisztematikus betegség. Amennyiben abbahagyjuk a szedését bárminek. . Ez lenne a minimum minden egészséges ember számára. Gondoljuk csak át: ha a betegségem megszűnt egy étel. Nem a mobiltelefon számlának. ismét jelentkezni fog. Gyakorlatilag minden hiánybetegség ilyen tulajdonságú. E két mikroalgát élvezni fogja. de már nem szedem…” … és abbahagyják. A Chlorella és a Spirulina egyaránt naponta fogyasztandó superfood. Igen. Legyen tele vele a kamra. mint ahogy a sót vagy a lisztet. És sok ilyen betegség létezik. tényleg jó volt. azt fogja gondolni. aminek hiánya kiváltotta a betegségemet. aminek semmi haszna számunkra. a kábeltévé előfizetésnek vagy az autóhitelnek.Egyszerûen egészséges sorozat Ne kövessük el azt a hibát.59 - . hogy ennek kellene a legelső sorban szerepelni a havi kiadási listán. havonta ez sok ezer forint. mint mondjuk a Spirulina vagy akár a barackmag fogyasztásától. Hosszabb távon megéri. Végszóként: Szerezze be a Chlorellát és a Spirulinát és tartsa otthon őket éppen úgy. amit én minden nap fogyasztok. hogy megőrültem. A Betegre ettük magunkat című könyvemben írtam egy receptet. aki ezt betartja és észre fogja venni azt is. amiket minden reggel kötelezően be kell iktatni a menübe. Amikor olyan helyzetbe kerülök. Ezek azok az ételek. ha most felmegy az Internetre vagy elszalad a bioboltba. Nem? Logikus dolog abbahagyni a szedését. amikor véletlenül kihagyja. amit annyian elkövetnek: „szedtem a spirulinát három hónapig. akkor lehetett valami abban. az a nap nem teljesen „kerek”. Egy teljes életen át képes egészségesen tartani valakit. ami megakadályozta a kialakulását. Egy egészen más nap vár mindenkire. hogy nem tudok „normálisan” reggelizni. ha elmondom.

-Ft. ISBN: 978-963-06-5944-4 89630 65944 24 .Ára: 690.