Mediul de marketing si analiza SWOT a firmei Oriflame

Oriflame este o companie care vinde produse cosmetice pentru o îngrijire naturală a pielii prin intermediul unei forţe de vânzări independentă, în afara circuitului tradiţional al magazinelor de desfacere cu amănuntul. Compania Oriflame este una dintre companiile cele mai dinamice din lume, ce dispune de una dintre cele mai largi game de produse pe bază de ingrediente naturale, fără testare pe animale. Compania a fost fondată în 1967 şi este prezentă în 54 de ţări, deţinând supremaţia în vânzări pe piaţa produselor cosmetice în peste 30 de ţări. Anual câştigă aproximativ 550 milioane € din vânzări, având peste 1,4 milioane de clienţi direcţi în toată lumea. Cataloagele sale sunt traduse în 35 de limbi, într-un tiraj de aproape 70 de milioane de exemplare. Deţine în portofoliu peste 650 de produse cosmetice, şi un număr de doar 4200 de angajaţi.. În România Oriflame este prezentă din 1995.Compania a înregistrat, la sfârşitul anului 2002, 60% recunoaştere a mărcii pe piaţa românească.Oriflame este o companie pentru români, condusă de români, cu capital integral suedez. Compania Oriflame este caracterizată de un spirit întreprinzător, conducere descentralizată şi o atmosferă tinerească şi plină de entuziasm.

1

produse de îngrijire a corpului (geluri de duş. Noi suntem aici pentru a oferi tuturor accesul la produse cosmetice într-un mod simplu şi inteligent. şampoane. Prin mediul extern întelegem ansamblul agenţilor şi forţelor din afara firmei Oriflame care pot afecta modul în care aceasta işi menţine sau işi dezvoltă schimburile pe piaţă. parfumuri şi ape de toaletă (Giordani. creme de ochi. socio-culturali. politico-juridici. vizând factorii tehnici. trebuie să avem în vedere cele două componente de bază ale acestuia: mediul intern şi mediul extern. Abordând problematica mediului întreprinderii. naturali.Misiunea companiei Oriflame: "Misiunea noastră este de a oferi o şansă pentru fiecare. Volare. Mediul de marketing are două componente: micromediul şi macromediul. Abdo Sculpt Gel). Glacier. produse de intreţinere (Skindividual. Ascendant). economici. Analiza conjucturii de macromediu: Macromediul este acea parte a mediului unei firme care ţine de societatea în ansamblul ei. Time Reversing). cât şi de factori externi care ţin de piaţă şi de celelalte componente ale mediului în care funcţionează. Ecollagen. creme de corp)." Portofoliul companiei numără peste 650 de produse de machiaj (Giordani Gold). Mediul intern este alcătuit din ansamblul activităţilor. produse de îngrijire pentru bărbaţi (creme de faţă. Analiza preliminară a produsului: Rezultatele pe care Oriflame le obţine depind atât de activitatea pe care ea o desfăsoară. Sensoria. relaţiilor şi resurselor interne a căror utilizare creează condiţiile integrării firmei Oriflame în mediul extern. dar şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor prin intermediul unei afaceri dinamice. 2 . Eclat.

credinţele şi normele care guvernează statutul oamenilor în societate. care să ţină seama atât de particularităţile sistemului economic. 3 .Mediul demografic: Reprezintă unul din factorii formativi ai cererii de mărfuri iar analiza demografică reprezintă adesea punctul de plecare în evaluarea cererii potenţiale a pieţei firmei. tradiţiile. Cum piaţa este principala modalitate prin care se verifică concordanţa dintre nivelul şi structura populaţiei cu nevoile sociale reflectate în cerere. distribuţia geografică a populaţiei. a elementelor ei componente. cererea-oferta-concurenţa constituie punctul de pornire în evaluarea corectă a potenţialului pe care poate să se bazeze întreprinderea în elaborarea unei strategii şi politici realiste. Mediul economic: Compania Oriflame urmareşte factorii care influenţează puterea de cumpărare a consumatorului. Mediul tehnologic: Compania Oriflame încearca să sesizeze şi să exploateze consecinţele apariţiei unor tehnologii noi. Factorii demografici care afectează activitatea firmei sunt: mărimea populaţiei. precum şi de riscurile pe care atât mediul naţional cât şi cel internaţional le generează întreprinderilor. Mediul socio-cultural: Firma Oriflame este la curent cu obiceiurile. structura pe sexe. cât şi de tipologia mecanismelor concurenţiale proprii. vârste. Departamentele de cercetare-dezvoltare sunt alcătuite din experţi în majoritatea domeniilor stiinţifice. analiza situaţiei pieţei.

schimbă modelele cererii. raportul şi natura concurenţei de care întreprinderea trebuie să ţină seama. concurenţii. astfel. folosind ambalaje reciclabile şi eliminând din compoziţia produselor sale elemente care ar fi putut dăuna oamenilor. condiţiile pieţei. intermediarii. Mediul politico-juridic: Atitudinea favorabilă a firmei faţă de afaceri poate fi caracterizată de o politică de credite mai puţin restrictivă. clienţii. poate contribui la creşterea eficienţei activităţii de marketing. Analiza conjucturii de micromediu: Micromediul este reprezentat de participanţii la mediul cel mai apropiat al întreprinderii şi care afectează posibilitaţile ei de a-şi deservi clienţii. înglobând: furnizorii. firma s-a implicat de la început în problemele ce afectează mediul înconjurător. evoluţia nevoilor societaţii şi ca urmare şi structura consumului creează noi moduri de satisfacere a nevoilor consumatorilor. 4 .Noile descoperiri tehnico-ştiintifice modifică capacitatea şi structura producţiei. deoarece are implicaţii atât directe cât şi indirecte. descoperă noi consumatori. manifestate prin: gradul de implicare a statului în economie . Mediul natural: A devenit o componentă a macromediului care nu mai poate fi ignorată. o politică fiscală mai puţin dură şi un climat permisiv pentru afaceri – întrucât climatul politic intern şi internaţional afectează activitatea întreprinderii. organizarea şi guvernarea statală etc. Micromediul este format din agenţii care se află în anturajul imediat al firmei.

de plată. Consultanţii: Sunt vânzători direcţi Oriflame. pun la dispoziţie materii prime şi materiale: energie. prin metoda de vânzare directă. al calităţii. în numele şi pe răspunderea lor. desfăşoară activitatea de distribuţie directă a produselor Oriflame către consumatorii finali de pe piaţă pe baza unui contract încheiat cu Oriflame. apă sau execută o largă gamă de servicii. Furnizorii sunt cei care asigură întreprinderii resursele necesare desfăşurării normale a activităţii economice. Membrii Oriflame sunt: cumpărătorii direcţi şi consultanţii. al termenelor de livrare. Clienţii: Oriflame este o companie care distribuie clienţilor săi produse Cosmetice Naturale Suedeze. Fiecare Cumpărător Direct este alocat unui Consultant Oriflame şi unui Director care îi vor furniza serviciile postvânzare.Furnizorii: Compania Oriflame a decis ca pentru resursele de bază să fie negociate contracte pe termen lung cu un număr mai mare de furnizori pentru a avea un mai bun control al preţurilor. 5 . al condiţiilor de creditare. Cumpărătorii Direcţi: Sunt persoane fizice care cumpără şi folosesc produsele Oriflame direct de la Oriflame. precum şi servicii de consultanţă cosmetică pentru Cumpărătorii Oriflame. Sunt reprezentaţi prin diferite firme de afaceri sau persoane particulare care. persoane juridice. rezidenţi ai statului român care. prin intermediul catalogului. dar şi concurenţilor. ca şi pentru a garanta cursivitatea aprovizionării. pe baza relaţiilor de vânzare-cumpărare.

sunt companii precum Avon. Regiunile pe care activează preponderent Oriflame sunt Asia. companie şi comunitate. America şi Africa. încasează un comision.Concurenţii: Sunt agenţii economici cu care intră în competiţie firma. pe care le coordonează. ca P&G. Oriflame Cosmetics România face parte din grupul internaţional Oriflame Holdings. În cele din urmă. Principalii jucători care activează pe piaţa locală de cosmetice sunt giganţii internaţionali din vânzări directe Avon. Pe piaţa locală. urmat de Oriflame şi L’oreal. este convinsă de rolul eticii în promovarea unei companii. Sistemul multi-level-marketing presupune ca fiecare reprezentant din reţea să aducă alte persoane. 38% dintre respondenţi au ales drept cel mai cunoscut brand Nivea (38%). alaturi de companii din domeniul bunurilor de larg consum. detronând liderul local Avon. Natura. Brandul de cosmetice cel mai vizibil online este Avon. 6 . Oriflame România este al doilea mare jucător ce operează pe piaţa cosmeticelor prin vânzări directe. Marile corporaţii investesc în programe comunitare şi ştiu să promoveze acest lucru. cât şi cel care îl coordonează. urmat la egalitate de Nivea si Avon (fiecare cu câte 92%). Asia. cu exemple indicate. implicarea în problemele sociale se dovedeşte a fi benefică ambelor parţi. Amway sau Zepter. Compania europeană Oriflame este a douăzecea companie din lume şi a cincea companie de cosmetice cu vânzare directă. În schimb. dar mai puţin America de Nord. New Skin şi Avon. America Latina şi Europa. Clasamentul este completat de Avon şi L’oreal (fiecare cu câte 27%). managing director al Oriflame. La vânzarea produselor. Oriflame este lider pe piaţa din Rusia. care are 55 de subsidiare în Europa. fiecare reprezentant. Oriflame. Pe segmentul cosmetice. Monica Tatoiu. avându-i concurenţi direcţi pe Avon Cosmetics şi Amway. Oriflame (16%) şi Garnier (10%). Amway. Unilever sau Henkel. participanţii la studiu consideră Gillette cel mai cunoscut brand de cosmetic (93%). Companiile multinaţionale sunt cele care alcătuiesc avangardă şi în domeniul comunicării prin etică. În prezent. Concurenţii firmei. pe acest segment. după companiile americane Amway. principalul competitor al companiei. fără a avea exemple indicate.

Sunt produse chiar şi pentru bebeluşi. marea majoritate a clienţilor noştri sunt femei. Analiza SWOT: Puncte tari: preţurile accesibile destinate în special consumatorilor cu venit mediu şi scăzut. Piaţa ţintă: Produsele noastre sunt destinate pentru toată lumea. pentru toate categoriile de vârstă. pentru femei şi bărbaţi. creşterea vânzărilor Oriflame în condiţiile scăderii pieţei cosmeticelor se datoreaza şi responsabilităţii sociale. marca. cererea mare pe piaţa. femeile o fac mult mai frecvent şi. Puncte slabe: în general calitatea medie a produselor. preţul scazut practicat este asociat de către consumatori cu o calitate scăzută. Oportunităţi: piaţa mare de desfacere.“Este etic ca o parte din profitul unei companii să se întoarca la grupul social care a participat la realizarea lui. evident. beneficiază de notorietate pe piaţa din România. în schimb. au o gamă largă de produse. liniile de produse atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi şi mai nou şi pentru cei mici. perioada sărbătorilor.” După aprecierea ei. indiferent de statutul social. 7 . Statisticile arată că bărbaţii petrec mult timp în faţa oglinzii.

realizarea unui reportaj despre oportunităţile oferite de Oriflame celor care doresc să devină reprezentanţi şi să fie difuzat în 3 ziare locale. 40 de cumpărători ai produselor pentru ingrijirea părului Hair X.Ameninţări: concurenţa foarte mare. creşterea vânzărilor cu 20%. 8 . scăderea nivelului de trai. câştigarea unui număr de 30 de cumpărători ai produsului NORTH FOR MEN şi atragerea unui număr de minim 2000 de vizitatori. Stabilirea obiectivelor: Obiective principale: În primul rand Oriflame işi doreşte să fie prima alegere pentru clienţi iar în al doilea rând. işi propune extinderea reţelei de distribuţie şi lansarea unei noi game de produse. Obiective specifice târgului la care participă: înscrierea unui număr de 50 de reprezentanţi pe parcursul desfăşurării târgului. un post TV şi un post de radio.