Termenul provine din grecescul chole (bilă) și stereos (solis) plus sufixul „ol”, fiind identificat în calculii colesterolici

în anul 1784. Colesterolul (C27H46O) este un alcool organic, sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. Colesterolul este o substanţă înrudită cu grăsimile şi care are un rol important în buna funcţionare a organismului. El are în mod normal o concentraţie în sânge de până la 200-250 mg/dl. Din punct de vedere biochimic este un compus aciclic a carui structura include un nucleu ciclofenantrenic, o grupare hidroxil la C-3 si o catena hidrocarbonata ramificata atasata la pozitia 17 a inelului D.Este un lipid care are o foarte scazuta solubilitate in apa, la 25 C°, limita de solubilitate fiind de 0,2mg/100ml.Concentratia de colesterol in plasma oamenilor sanatosi are o valoare dubla fata de cea a glucozei in sange.Este un derivat alcoolic care in combinatie cu acizii grasi formeaza colesterolul esterificat.Colesterolul se gaseste in organism in stare libera sau combinat cu acizii grasi (de aceea apare incadrat in categoria lipidelor), In organism el provine din surse alimentare(untura, gabenus de ou, mezeluri, carne de porc grasa etc), dar si din capacitatea anumitor tesuturi ca ficatut, instestinul, glandele suprarenale, glandele sexuale, pielea, maduva osoasa si peretele arterial de al sintetiza. Cand prin alimentatie nu se asigura valorile cantitatii suficiente, atunci biosinteza colesterolului se intensifica, sinteza care se poate realiza in orice celula care dispune de un aparat enzmatic corespunzator, dar in cea mai mare cantitate el este sintetizat in ficat si intestin (aproximativ 95% in conditiile unei diete sarace in colesterol).De remarcat este faptul ca captarea celulara a colesterolului din sange este invers proportionala cu nivelul sintezei celulare a acestuia.Daca alimentatia nu este suficienta in colesterol, sinteza sa la nivel tisular se amplifica., dar daca aportul nutritiv furnizeaza colesterol din abundenta sau daca sinteza depaseste cotele normale, pentru a prevenii acumularea de colesterol liber in celule care ar avea efect nociv asupra echilibrului biologic al acestora, el este combinat cu acizii grasi ceea ce il face mai usor suportabil de catre tesuturi.Dupa scaderea cantitatii de colesterol liber, el traverseaza procesul invers si se transforma din esterificat in liber. Colesterolul sintetizat in ficat asigura forma circulanta, iar cel elaborat in glandele sexuale si suprarenale este utilizat la nivel local.

drept "bune". cand coboara sub 40 mg/dl. proteine si grasimi). pentru ca LDL-ul se depune in artere si duce la arterioscleroza. Valorile mari de HDL sunt considerate in schimb. iar cel de peste 190 de mg/dl. De ce depinde marimea valorii colesterolului? Continutul in colesterol al hranei pe care o consumam influenteaza doar in mica masura valoarea grasimii din sange. pentru ca HDL-ul combate depunerile de calcar pe peretii vaselor. medicul e dator sa masoare separat valorile LDL-ului si ale HDL-ului. Valorile mari de LDL sunt considerate drept "rele".Ea se incadreaza intre anumite valori conform tabelului urmator: Perioada de varsta <19 20-29 30-39 40-49 50-59 >60 Colesterolemia(mg/100ml) 120-170 130-180 130-190 130-220 140-235 140-250 Lipidemia(mg/100ml) 600-640 600-650 600-660 610-680 620-720 640-780 La femeile aflate la menopauza cantitatea de colesterol creste datorita lipsei hormonului estrogen. In sange aproape tot colesterolul se gaseste in compozitia lipoproteinelor(forma circulanta a lipidelor care inglobeaza alaturi de colesterol. Cand valoarea totala a colesterolului depaseste 200 mg/dl. ceea ce . Zilnic. Nivelul de LDL mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut. varsta.5 grame. Valorile HDL-ului sunt considerate prea scazute. ca periculos. pentru a aprecia mai corect riscul instalarii arteriosclerozei. stres etc. sedentarism. sex. absorbim cam 0. fumat.Nivelul plasmatic al colesterolului este determinat de factori ca alimentatie. Termenul de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide: • • LDL (low density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol “rău” HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare Totalul de colesterol din sange se compune din colesterol LDL si colesterol HDL.

Daca concentratia lui creste. molecule mari). Riscul unui nivel ridicat de colesterol Colesterolul poate sa patrunda in peretii arterelor. unde de-a lungul timpului formeaza adevarate depozite. au si depuneri de calcar. ceea ce duce la sclerozarea vaselor (arterioscleroza). hipertensiunea si diabetul agraveaza acest proces si sporesc riscul unor complicatii in functionarea vaselor de sange. Productia de colesterol este programata prin gene. care nu mananca aproape deloc alimente grase si totusi prezinta valori ridicate ale colesterolului.El participa la captarea si inglobarea particulelor straine(microbi.Plecand de la colesterol se elaboreaza o serie de substante cum ar fi hormoni sexuali. hemoragie cerebrală.El contribuie deasemenea si la deplasarea celulelor mobile. Am sa fac referire la faptul ca colesterolul dirijeaza procesele de transport de o parte si de alta a membranelor celulare in a caror structura intra. in mare masura innascuta.Prin intermediul sau se confera acestora caracter de stabilitate si de permeabilitate selectiva fata de diversi componenti din mediul intra. infarct miocardic. modificati datorita colesterolului.Acest fenomen se intalneste cu precadere la nivelul leucocitelor cunoscute pentru apararea antiinfectioasa.sau extracelular. tulburari acute de circulatie a sangelui in picioare. lipsa miscarii si diabet. membrana se rigidizeaza iar miscarile sunt ingreunate asigurand protectia celulelor fragile. exista si sportivi supli. dar sporeste sensibil prin supragreutate. Cu toate astea.El reprezinta 25% din totalul grasimilor care se gasesc in membranele biologice. corticosuprarenali. O valoare inalta a lui este. atac cerebral. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. angina pectorala. Urmarile pot fi fatale: infarct cardiac. Asa apar asa-numitele "placi" de grasime (aterom). Afectiuni cauzate de colesterol Exista 2 probleme care pot sa apara la nivelul peretilor vaselor sanguine: Arteroscleroza (Ateroscleroza) prin depunerea de colestrol pe pereti si strangularea fluxului sanguin rezultand afectarea inimii care se poate manifesta prin: cardiopatie ischemica. Inchiderea brusca a arterelor coronariene poate sa duca la moartea inimii. Deasemenea participa si la realizarea structurii membranei celulare si a lipoproteinelor. vitamina D3 si acizi biliari. motiv pentru care prezenta sa este indispensabila in ciclurile biologice. In mod frecvent. Fumatul. peretii vaselor de sange. Asta e riscul ce face asa de periculoasa prezenta in exces a colesterolului. deci. care se pot rupe brusc si pot in funda arterele. arteriopatia membrelor inferioare .inseamna 20-30 de procente de colesterol in sange. Rolul colesterolului in organism El indeplineste multiple roluri la nivelul organismului .

principala cauza a bolilor cardiace. adica persoane cu valori mari ale colesterolului dar care nu prezinta insa nici o depunere pe artere. In timp. In consecinta sunt bolnavi de arterosclerozza care toata viata lor au avut colesterolul in limite normale. datorita blocarii complete a unei artere coronare. de obicei. Daca o anumita portiune a inimii nu mai este irigata. Exista si reversul. ducand la ingustarea spatiului prin care trebuie sa circule sangele catre inima. apare infarctul miocardic. denumite angina. CONCLUZII INSA. CONCLUZIA TRASA DE MULTI MEDICI NATURISTI ESTE CA VALOAREA MARE A COLESTEROLULUI ESTE NESEMNIFICATIVA ATATA TIMP CAT NU SE DEPUNE PE PERETII ARTERIALI (depunere care rezulta in cresterea tensiunii arteriale). Acesta este.Arterioscleroza prin depunerea de calciu. determinat de blocarea brusca a unei artere anterior ingustate de catre un tromb (cheag de sange). Cand la inima nu mai ajunge suficient oxigen incep sa apara durerile toracice. fibrina. In majoritatea cazurilor depunerile de colesterol coexista cu depunerile de calciu si este necesar eliminarea lor totala Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se formeaza niste placi (depozite groase si dure) la nivelul arterelor. metale grele si minerale pe peretii vaselor sanguine rezultand in "intarirea arterelor' si fragilizarea vaselor snguine cu riscul ruperii acestora si declansarea unui accident vascular. . aceste placi determina aparitia aterosclerozei (intarirea arterelor).