UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCUSI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI GESTIUNEA AFACERILOR MASTER: MANAGEMENTUL DEZVOLTARII AFACERILOR

METODA BRAINSTORMING

Prof.univ.dr. Neamtu Adina Masterand: Coica Loredana

Targu-Jiu

Statisticile spun că prin Brainstorming se emit de 1. brainstorming-ul este o cale uşoară de a aduce. An I. o cincime sunt de o reală valoare.Coica Loredana. spiritul pragmatic al Chinei și sensibilitatea emoţional-sentimentală a Japoniei. termenele s-a mai demonetizat. se organizează o întâlnire cu scopul de a genera liber idei creative pentru găsirea unui concept. Dintre ideile emise. El este folositor atunci când se doreşte evitarea tiparelor vechi de gândire. ceea ce duce la înmulţirea ideilor explorate. Dintre ele. pentru a dezvolta noi moduri de a privi lucrurile. într-un singur loc. Managementul dezvoltarii afacerilor. brainstormingul are o vechime considerabila. In calitatea sa de tehnica manageriala. care lucra intr-o agentie publicitara din New York. Zi 2011 METODA BRAINSTORMING Brainstorming-ul este o tehnică de grup care ajută la generarea de idei şi la stimularea gândirii creative. Master. Având la bază budismul Zen. fiind imaginat si utilizat in cursul anilor '30 de Alex Oborn. ajungand sa defineasca un grup de persoane care stau in jurul unei mese si emit tot felul de idei. este sinteza între cultura intelectuală a Indiei. metoda facilitează 2 . in zilele noastre managerii organizatiilor tind recurca tot mai des la aceasta metoda de generare si evaluare a ideilor. brainstorming-ul este pasul preliminar al găsirii unui concept creativ.7 ori mai multe idei decât individual. De aceea. Realizat în echipă. experienţa tuturor membrilor. În publicitate. Atunci când toată echipa creativă este familiarizată cu brief-ul. circa 20% sunt direct aplicabile. Cu trecerea anilor.

menita sa produca idei noi. rezultat al amânării momentului evaluării: • brainstorming-ul se desfăşoară în cadrul unei reuniuni de durata a 30–45 minute. Metoda brainstorming este o activitate complexa.un numar mare de idei . intr-un rastimp scurt. printre care: o atmosferă relaxantă. libertatea exprimării ideilor. Managementul dezvoltarii afacerilor. sedintele de brainstorming sunt aproape incontrolabile. neinhibatoare. Master. prin aceasta. • rezultatul acestor discuţii se soldează cu alegerea celei mai bune soluţii de rezolvare a situaţiei dezbătute. Ca urmare a nevoii de a suspenda orice rationament se accepta chiar din cele mai neverosimile sugestii. Brainstormingul poate fi definit ca o modalitate de a obtine. “cascada ideilor”: metodă interactivă de dezvoltare de idei noi ce rezultă din discuţiile purtate între mai mulţi participanţi. Brainstorming-ul sau: „evaluarea amânată”. Brainstorming-ul. trebuie să fie o furtună de idei.un rastimp scurt. An I. un numar mare de idei de la un grup de oameni. „furtuna de creiere”.un grup de oameni . Brainstorming-ul este caracterizat de mai multe variabile. • atmosferă lipsită de critică. Definitia se axeaza pe trei elemente: . • fiecare participant vine cu o mulţime de sugestii. un efort colectiv pentru găsirea celei mai bune abordări. aşa cum o spune şi numele. Zi transmiterea de la un participant la altul a iluminării ideatice asociativ-combinatorie şi.Coica Loredana. jocul creativ. realizarea unei “reacţii creative în lanţ”. • 3 .

3. dupa aceasta perioada participantii incepand sa oboseasca si pierzandu-si capacitatea de concentrare si interesul fata de problema discutata. de a asigura “productivitatea” emiterii de idei. 4. ei au de luat decizii. Conducatorul echipei are urmatoarele sarcini: 1. Numerosi manageri sustin ca nu au suficienta vreme pentru a organiza o sedinta de brainsorming. fluxul ideatic este atat de abundent incat unii participanti nu mai prind ocazia sa strecoare si ei "o vorba". Durata unei sedinte de brainstorming este de aproximativ 30-45 de minute. Zi grupul . Voteaza aprobator sau dezaprobator fiecare idee.faza aprecierilor critice. Introduce “jocuri creative” atunci cand se potrivesc. spontaneitatea. de mediator. Readuce conversatia la subiectul principal. atunci cand aceasta se abate. • Metoda Brainstorming cuprinde două momente: • unul de producere a ideilor. • rolul liderului . Intr-un grup mai mic exista riscul de a se instaura o atmosfera de hiperpolitete si de curtoazie. rasul si libertatea de gandire sunt mai greu de instaurat. participa liderul împreunǎ cu responsabilul de proiect (dacǎ acesta nu este şi lider). intr-o formatie restransa. stupide ori inutile. ratand prilejul de a-si aduce contributia la desfasurarea sedintei. Managementul dezvoltarii afacerilor. Contribuie la conversatie. An I. la urma urmei.de animator. numarul minim de persoane trebuie sa se situeze in jur de sase. 6.de la unele cu adevarat extraordinare la cele absolut nebunesti.Coica Loredana. in caz contrar. Dupa o vreme exasperati. De asemenea. Pe de alta parte. 5. de a scoate grupul din momentele de “stagnare”. Sedinta trebuie sa fie condusa de catre un moderator. inclusiv liderul. Incurajeaza participarea tuturor. de preferinţă eterogen din punct de vedere al pregătirii şi al specializǎrilor.3 pânǎ la 10 membri. Numarul optim de participanti la o sedinta este de aproximativ doisprezece. renunta. 7. 2. Nu lasati o singura persoana sa acapareze conversatia. Master. nu inhiba dialogul Nu controleaza excesiv. sau vine cu idei similare. fiecare isi poate aduce contributia la recolta de idei. Introduce “generatoare de idei” cand energia sau entuziasmul se epuizeaza. pentru ca aceasta sa se desfasoare in directia dorita. astfel. 4 . O sedinta de brainstorming bine condusa genereaza sute de sugestii si solutii . Dimensiunile grupului nu trebuie sa depaseasca insa douazeci de persoane. Elimina ideile proaste 8. Priveste apoi fiecare idee buna in parte si intreaba daca ar mai fi metode pentru a le imbunatati. sub coordonarea unui moderator – lider. fiecare membru invitandu-i pe ceilalti sa-si expuna opiniile. • momentul evaluării acestora .

Evadare din gândirea clişeică: . din ideile care par pe lângă subiect se pot naşte concepte frumoase). 5 .punerea în comun a experienţei şi viziunii fiecărui participant. Managementul dezvoltarii afacerilor. Master. .un singur scop (găsirea unei idei originale) care-i face pe membrii echipei să lupte pentru acelaşi lucru. lucru care le oferă tuturor o şansă egală de contribuţie. Metodă de lucru în echipă: .fiecare membru al echipei poate spune orice.Coica Loredana. . 3. An I.fiecare membru are acceaşi libertate de exprimare.o multitudine de idei rezultate din efortul colectiv al echipei.abordare multifaţetată a problemei prin contribuţia fiecărui membru. Metodă de teambounding: . . .fiecare membru al echipei este încurajat să abordeze problema din orice unghi doreşte. 2. idei care nu ar fi putut fi generate de un singur membru. Zi Avantajele brainstorming-ului 1. fie că este relaţionat sau nu cu subiectul în cauză (uneori.

Coica Loredana. de accea este important de stabilit încă de la început că nimeni nu va fi judecat sau criticat pentru contribuţia sa. 4. 3. An I. 2. brainstorming-ul trebuie să fie focusat în principal pe găsirea unei idei creative care să se potrivească cu cerinţa brief-ului. Brainstorming-ul nu este doar distracţie: . Master. Regulile brainstorming-ului 1. expunându-şi ideile în mod repetat şi nelăsându-le celorlalţi timp să şi le expună pe ale lor. Fiecare ideea adusă în discuţie poate fi începutul unui concept extraordinar. Încurajarea ideilor Prima regulă a brainstorming-ului este accea că nu există idei nebuneşti sau ridicole.deşi este şi o metodă de relaxare şi de unificare a echipei.unii participanţi la brainstorming pot acapa discuţia. Zi Dezavantajele brainstorming-ului 1. Managementul dezvoltarii afacerilor. Timiditatea participanţilor: . fiecare 6 . Din acest motiv. Devierea de la subiect: . de aceea este important să existe un coordonator care să-i ghideze permanent spre scopul întâlnirii.participanţii au tendinţa de a ocoli subiectul în cauză. Monopolul: .nu toţi membrii echipei se exprimă cu uşurinţă sau nu toţi au curajul de a-şi face publice ideile.

Zi participant trebuie să se simtă liber să spună orice îi trece prin cap. De aceea e important ca fiecare membru al echipei să nu-şi limiteze gândirea doar la soluţii creative. trebuie evitată şi laudarea unor idei. Toate ideile trebuie notate În faza de brainstorming. Este mai uşor să modelezi o idee nebunească decât să transformi în original o idee banală. Master. de accea e important ca fiecare membru al echipei să participe activ la întâlnire. An I. 5. Tehnici de brainstorming În cadrul oricărui brainstorming se pot aplica mai multe tipuri de tehnici pentru a încuraja generarea de idei. pentru că există riscul de a apărea un blocaj mental.: . Fiecare membru este important În cadrul unui brainstorming. 6. Fiecare individ are o perspectivă unică asupra situaţiei discutate. nu există şefi şi subalterni. pentru că în brainstorming nu există idei bune şi idei proaste. fiecare idee trebuie notată rapid. Cantitatea primează în faţa calităţii Scopul brainstorming-ului este de a genera cât mai multe idei. de calitate. Ulterior se încearcă dezvoltarea lor şi li se hotărăşte valabilitatea. 3. 4. indiferent de cât de trăznit poate părea. Managementul dezvoltarii afacerilor. fără a reflecta foarte mult asupra ei. Interzicerea criticilor Ideile celorlalţi nu trebuie judecate. pentru că există riscul ca brainstorming-ul să se axeze doar pe acele idei.Time Travel – Cum ai aborda problema dacă ai fi într-o altă perioadă de timp? Acum 10 ani? Acum 100 de ani? Dar dacă ai fi în viitor? 7 .Coica Loredana. 2. indiferent de calitatea lor. Cu cât sunt mai multe cu atât cresc şansele de a găsi o idee extraordinară. pentru a putea să dezvolte ideile deja spuse cu noi adăugiri care să genereze alte noi idei. nu există oameni mai creativi şi oameni mai puţin creativi. Generarea de idei Fiecare participant trebuie să fie atent la ce spun ceilalţi. De asemenea.

Punctele Slabe (Weaknesses).Mind Map – Pornind de la o idee. . orice idee este luată în evidenţă.Coica Loredana. decât dacă se caută mai întâi cantitatea de idei (principiu “cantitatea naşte calitate”).SWOT Analyses – Realizează o analiză SWOT a situaţiei. la toţi ceilalţi participanţi pentru a fi completată cu alte idei.Rolerstorming – Ce ai face dacă ai fi altcineva? Tatăl tău? Profesorul din liceu? Şeful tău? Prietenul tău cel mai bun? .complementaritatea (de vârstă. specialişti. Stimuli ca: un cuvânt. pe care. chiar deplasată. Zi . Critica ideilor este cu desăvârşire interzisă. .Reverse Thinking – Gândeşte-te la cum ar face toţi ceilalţi dacă ar fi în situaţia ta. ulterior. el acţionează ca un stimulent pentru fiecare dintre participanţi.Attribute change – Cum ai analiza situaţia dacă ai fi de alt sex. apoi fă exact opusul. idei valoroase. 8 . Oportunităţile (Opportunities) şi Ameninţările (Threats).Cum ai face faţă situaţiei dacă ai fi în alt loc. O idee. întrucât ea poate sugera celorlalţi membri ai grupului. . într-o altă ţară. . . Această analiză îţi va deschide drumul către idei la care nu te-ai fi putut gândi altfel. te expui unui nou spectru de gândire. de altă rasă? Cu fiecare schimbare de atribut. . Master. considerându-se că nu poate fi găsită calitatea. într-o altă cultură? .Random input – Găseşte-ţi o serie de stimuli aleatorii şi vezi cum s-ar potrivi ei în situaţia dată. fără a fi criticată. temperamente) conferă colectivului o eficienţă deosebită în elaborarea ideilor. care ajunge. dezvoltă o hartă de concepte asemănătoare. un obiect din cameră etc. o imagine.grupul poate fi considerat ca un rezervor de idei. este reţinută. de altă vârstă.nu există restricţii privind emiterea ideilor.se poate obţine un număr dublu de idei bune (în acelaşi interval de timp) dacă se amână emiterea unei judecăţi asupra unei probleme până după întocmirea unei liste care include toate soluţiile posibile elaborate (principiul “amânarea judecăţii”). ierarhizate şi subcategorizate. Managementul dezvoltarii afacerilor. în mod inconştient. Principiile care stau la baza acesteia sunt: .Teleportation .Brian Writing – Fiecare participant îşi scrie ideile pe o foaie proprie. îl aveai închis. Vezi care îi sunt Punctele Tari (Strenghts). . . An I.

cu o gândire puternic convergentă. Managementul dezvoltarii afacerilor.  selecţia şi constituirea grupului. Zi Pregătirea reuniunii cuprinde activităţile de:  programare a acesteia. Master. An I. În aplicarea metodei brainstorming. ingineri.Coica Loredana. pentru a rezolva problemele trebuie asigurate o serie de condiţii: . Soluţiile astfel clasificate sunt apoi analizate şi evaluate.grupul trebuie să aibă o structură eterogenă. care vor selecţiona şi clasifica ideile pe categorii:  idei realizabile şi cu aplicabilitate imediată.). în funcţie de complexitatea problemei. fără nici un fel de reţinere sau cenzurare. compusă din specialişti (economişti. Desfăşurarea reuniunii este etapa la care participă:  liderul.  asigurarea materialului de înregistrare exactă şi completă a discuţiilor. specialişti în problema pusă în discuţie. Este indicat ca cei 6-13 membrii ai grupului să fie aşezaţi astfel încât să se vadă (la o masă rotundă sau ovală). între 20 minute şi 3 ore. Evaluarea ideilor este etapa ce poate avea loc la 2-3 zile de la data desfăşurării reuniunii.  stabilirea şi organizarea corespunzătoare a locului de desfăşurare.  1-2 secretari (care asigură materialul de înregistrare sau notează şi numerotează ideile). 9 .  prezentarea de către lider (animator) a problemei de rezolvat (chiar cu câteva zile înainte de convocarea reuniunii. Toate ideile emise sunt notate sau înregistrate. chimişti etc. Se recomandă ca la această etapă să participe un alt grup de experţi.  idei realizabile într-un timp mai îndelungat.  5 membri cu o bogată experienţă în brainstorming.  idei neaplicabile. Această etapă poate dura.  4-5 invitaţi. mai redus ca număr. pentru a oferi posibilitatea de reflectare asupra problemei supuse dezbaterii).

Participantii fiind incurajati.este acceptata si notata. logica sau stupida .Coica Loredana. Cantitatea . in caz contrar. Suspendarea oricarui rationament impune ca toti participantii. An I. sa se abtina de la critici. impune ca ideile celorlalte persoane din grup sa fie studiate si elaborate.asigurarea unui climat creativ. sub conducerea liderului. aprecieri sau judecati de valoare pe intreg parcursul sedintei. Aceste jaloane sunt deosebit de importante. risca sa fie imediat destramata. Fertilitatea incrucisata. Enuntarea problemei si discutiile pe marginea ei 10 . indiferent de nivelul lor calitativ.reuniunea trebuie condusă de un lider dinamic şi competent.buna sau rea. Zi . Orice idee . de tip analitic. Uneori. O sedinta de brainstorming cuprinde sase etape: 1. Nu se permite nici un fel de evaluare. sa emita un numar mare de idei. este necesar ca liderul sa dea dovada de fermitate si sa impuna cu strictete respectarea acestor jaloane. este admonestat cu promptitudine. . Intr-o sedinta obisnuita. si anume: a) Suspendarea oricarui rationament b) Libertatea de gandire c) Cantitatea d) Fertilizarea incrucisata. tinzand de pilda sa faca aprecieri si evaluari. indiferent de ideile generate sau de emitentul lor. Master. incat pe tot parcursul sedintei de brainstorming ele trebuie afisate la loc vizibil. daca permite cel mai mic semn de dezaprobare sau o cat de sumar analiza a ideilor propuse. Fertilizarea incrucisata presupune tocmai schimbul de idei. ideile celorlalti sunt respectate si lasate sa se dezvolte singure. Orice participant care le incalca. lasand astfel mintii libertatea de a zburda si de a cerceta problema pe toate fetele. inclusiv liderul. de libertate in gandire. in mod deliberat. discutarea si elaborarea acestora in cadrul grupului. Toate sugestiile sunt considerate acceptabile. Libertatea de gandire presupune eliminarea tuturor barierilor sau a inhibitiilor. Succesul activitatii de brainstorming depinde in mod considerabil de aplicarea in practica si de respectarea a patru jaloane. atmosfera antrenanta. Managementul dezvoltarii afacerilor.

Incalzirea 5. Enuntarea problemei si discutiile pe marginea ei Este absolut necesar ca toti participantii la o sedinta de brainstorming sa cunoasca intr-o anumita masura problema studiata. 11 . in general. Pragul dintre ele nu este distinct si. Reformularea problemei Reformularile si posibilele solutii pot fi mai bine intelese daca le privim ca pe cele doua extremitati ipotetice ale unei axe continue. mai mult de zece minute. poate fi usor de neobservat sau ratat. Participantii nefamiliarizati cu problema trebuie sa afle despre exact atat cat sa le permita s-o inteleaga. Persoana care enunta subiectul discutiei il percepe intr-un anume fel si nu accepta cu usurinta o respingere dura a acestuia. Zi 2. evitandu-se intrebarile de tip analitic si amanuntele de stricta socialitate. prea multe informatii risca sa le inhibe imaginatia si sa impiedice gasirea unei solutii. in care este reformulata problema. Liderul noteaza si numeroteaza toate reformularile pe coli de hartie ce vor fi apoi expuse astfel incat sa poata fi privite de toti participantii. Alegerea unei reformulari esentiale si notarea ei 4. Brainstormingul propriu-zis 6. in atmosfera incitanta a sedintei de brainstorming. In acest stadiu. An I.Coica Loredana. Cea mai fantezista idee. este important ca problema sa fie luata "ca atare". Formularea problemei si o prima discutare a ei nu trebuie sa dureze. asa cum a fost enuntata. Alte idei si opinii pot fi emise numai in cel de al doilea stadiu. Master. Managementul dezvoltarii afacerilor. Problema trebuie enuntata de persoana care a solicitat organizarea sedintei sau de un alt participant care o cunoaste bine. Reformularea problemei 3.

de obicei. An I. atunci cand unul din participanti avanseaza o sugestie cu mai multe posibilitati similare de evolutie. este afisata pe perete. cand coala de hartie s-a umplut. este plasata in acest stadiu al unei sedinte de brainstorming. Dupa un anumit timp de tacere absoluta. Ideile emise intr-un flux rapid. Metoda democratica implica participarea la selectie a tuturor membrilor.Coica Loredana.cincizeci de idei. Brainstormingul propriu-zis La inceputul acestei etape. liderul repeta reformularea asupra careia se poarta discutia si fluxul imaginativ continua cu inca aproximativ patruzeci . rupand astfel fluxul de idei al celorlalti. la loc vizibil.fapt ce i-ar putea permite sa-si conduca grupul in zone noi si neexplorate ale problemei. de maximum cinci minute. unul dintre participanti sa piarda firul discutiei si sa nu mai stie care dintre reformulari este supusa brainstormingului. Deosebit de indicate sunt momentele de inceput. pornind de la cele deja enuntate. In primul caz. Master. fluxul de idei variaza in anumite limite intial mari iar viteza si intensitatea scad treptat. Daca insa reformularea nu a fost notata. Pe parcursul sedintei. care trebuie sa-si aduca si el contributia in acest stadiu. Prima metoda se refera la "minutul de incubatie tacuta". Zi Unele reformulari par a fi imaginea in oglinda a altora Este de dorit ca liderul. de fapt. Fiecareia i se atribuie un numar de ordine si. antrenanta si divergenta care se instaureaza. Etapa de incalzire Desi. Alegerea unei reformulari esentiale Exista doua modalitati de selectie: una "dictatoriala" si alta "democratica". Managementul dezvoltarii afacerilor. Intotdeauna exista o tendinta puternica de a renunta la notarea reformularii si de a trece in viteza direct la etapa propriu-zisa de brainstorming In atmosfera incitanta. cel in cauza citeste rapid lista si isi reimprospateaza memoria. liderul citeste reformularea aleasa si solicita solutii din partea participantilor. desi apar uneori anumite tendinte rare. el este nevoit sa intrerupa sedinta si sa-l roage pe lider sa-i aminteasca baza de discutie. O etapa de incalzire trebuie sa fie scurta. Ideile sunt generate de obicei absolut la intamplare. etapa de incalzire poate fi lasata in orice alta parte a discutiei. liderul grupului . Astfel se urmareste asa-numita fertilizare incrucisata sau generarea unor idei. sunt scrise in viteza pe masura enuntarii lor. 12 . In aceasta situatie. Exista mai multe metode de contracarare a acestei scaderi si de evitare a perspectivei de secatuire totala. pentru a crea o atmosfera antrenanta si incitanta. este posibil ca intr-un stadiu ulterior. Liderul solicita liniste deplina si cere participantilor sa citeasca fiecare pentru sine lista de idei aflata la indemana. cel care alege este. in care participantii sa emita idei in "foc continuu". sa-si pregateasca un numar de reformulari inca inainte de inceperea sedintei .procedura utila mai cu seama atunci cand problema in discutie il intereseaza in mod direct.

cand am participat peste 50 de persoane. An I. Master. astfel incat sa poata da nastere altor cateva solutii utile. relatiile fortate. Spre exemplu. participarea efectiva in gasirea unor idei. deci rezolvarea. Dat fiind faptul ca o idee fantezisa este. Zi O alta metoda de sporire a fluxului de idei presupune revenirea la o reformulare selectata anterior. neidentificate inca pana in acel moment. fiecare venind cu cate o idee. Selectarea ideilor Cea mai fantezista idee Cand inventivitatea a scazut la limita si participantii se simt obositi si la capatul puterilor mentale. metoda de brainstorming a fost raspandita foarte rapid si folosita in cele mai diverse domenii de activitate. deoarece in multe cazuri. 3. Datorita succesului sau foarte mare. Managementul dezvoltarii afacerilor. 3. cand este nevoie de gasirea unei solutii pentru probleme importante se poate apela cu succes la Brainstorming.Coica Loredana. Dezlantuirea ideilor şi găsirea solutiilor au loc pe trei cai: 1. din care au rezultat tehnici inrudite. calea progresiv-liniara: o idee este derivata ca o continuare a alteia. extraordinare. Amprenta personala De ce este utila acesta metoda? In cazul unui grup. in compania unde activez gasirea unei solutii putin mai delicate s-a gasit foarte usor in cadrul unei sedinte. Si pe baza acesteia s-a luat decizia. discutarea ei descreteste fruntile si le sporeste increderea in propriile forte. Brainstorming-ul negativ Brainstorming-ul negativ este folosit mai ales ca o strategie de a promova 13 . calea catalitică: declanşarea ideilor se face prin analogie sau prin aparitia unor solutii fara legatura cu cele anterioare. In plus. brainstormingul invers cunoscut si ca metoda "avocatul diavolului". Astfel mai sunt cunoscute si alte metode: sinectica. se poate datora faptului ca toate persoanele care contribuie isi exprima cate o parere intr-un mod cat mai liber si cat mai neingradit. de regula si nostima. care de cele mai multe ori este surprinzator de buna. calea mixta (combinarea primelor două cai). listarea atributelor. 2. cea mai fantezista idee are uneori capacitatea de a deschide drumul unor solutii noi. pana cand majoritatea a considerat ca s-a gasit ideea de care era nevoie. Ea avut pana in prezent parte si de numeroase imbunatatiri. sedinta se incheie cu asa-numita tehnica a "celei mai fanteziste idei": se preia cea mai nebuneasca idee emisa pe parcursul intregii sedinte si se rasuceste pe toate fatetele. ori chiar opuse acelora.

pe rând. După emiterea unei idei promiţătoare (sau după clarificarea unei practici sau strategii deja existente). Zi concentrarea asupra sarcinii şi gândirea critică în echipă. Acest stadiu este în mod esenţial constructiv. Cu toate acestea o astfel de întâmplare este benefică. ajutându-ne să descoperim în timp util aspectele negative ale unei abordări sau propuneri. În acest caz ideea sau practica respectivă trebuie abandonată.Coica Loredana. Etapa a treia. Master. indiferent de cât de neîntemeiate sau exagerate ar părea ele. Este util pentru verificarea unei propuneri noi sau pentru evaluarea tacticilor. Membrii aleg patru sau cinci dintre criticile cele mai solide şi le examinează în detaliu. Pe lângă semnalarea punctelor slabe ale proiectului 14 . Brainstorming-ul trebuie să fie la fel de îndrăzneţ ca varianta sa pozitivă din abordarea clasică. Echipa analizează felul în care ideea sau practica existentă ar putea fi modificată pentru a rezista. fiecărei critici ridicate. întrucât grupul încearcă să modeleze strategia pentru a preîntâmpina principalele neajunsuri. Cel puţin una dintre acestea se va dovedi neîntemeiată sau exagerată. practicilor sau a obiectivelor deja existente Metoda în discuţie are trei etape: Prima etapă. A doua etapă. Exerciţiul este util atunci când o idee a ajuns în faza de adoptare şi implementare din cadrul procesului de luare a deciziilor. Se poate însă întâmpla să identificăm o dificultate sau un dezavantaj fundamental pe care grupul să nu le poată înlătura. Intenţia este de a obţine o listă cu toate elementele negative ale ideii sau ale strategiei. echipa caută aspectele sau consecinţele negative ale acesteia. Managementul dezvoltarii afacerilor. An I.

Managementul Inovării.Editura Economica.METODE SI TEHNICI MODERNE DE MANAGEMENT ORGANIZATIONAL 3. Master..Caprarescu.Coica Loredana.Androniceanu..ȚÎȚU. Managementul dezvoltarii afacerilor. 2008. 2. E.Bazele merceologie. 15 .. Burdus.A. Mihail. Zi Bibliografie 1.2005 4. 1998. Ioan-Constantin .Gh. BRETCU. Petca. An I. Bucuresti. Timisoara. Bucuresti.. Managementul schimbarilor organizationale. ANGELA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful