KISAH NABI IBRAHIM DENGAN RAJA NAMRUD Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh Salam diberi pemanis mulut Buat hadirin

dan rakan semua Kisah Nabi Ibrahim dan Raja Namrud Sebagai renungan kita bersama.

Nabi Ibrahim a.s adalah anak kepada Tarikh bin Sam bin Nuh, seorang pengukir patung berhala yang terkenal dengan gelaran “ Azar”. Baginda dilahirkan pada tahun 2295 sebelum Masihi, di negeri pemerintahan Raja Namrud yang sangat kejam bernama Babylon ataupun Iraq. Nabi Ibrahim juga adalah seorang Rasul Allah swt yang diutuskan kepada satu kaum di Negara Iraq. Baginda adalah orang yang disayangi oleh Allah dan digelar Al- Khalil yang bermaksud kesempurnaan dan kedalaman cinta. Seperti firman Allah swt : “Dan Allah swt mengambil Ibrahim menjadi Surah An –Nisa ayat : 125 kesayanganNya.”

Bila muncul sinarnya binatang, Gelaplah alam musnahlah harapan, Raja Namrud berasa hairan, Mengapa rakyatnya ramai terkorban. Kepada nujum persoalan ditanyakan, Petanda apa yang akan datang, Raja Namrud berasa bimbang, Lahirnya bayi menentang kekuasaan.

baginda terus menuju ke arah berhalaberhala tersebut dan bertanyakan kenapa mereka tidak makan makanan yang disajikan oleh penduduk kota dengan nada mengejek. bercakap mahupun memberi pertolongan kepada mereka. menampar dan menghancurkan berhala –berhala itu. iaitu adik ipar bekas Perdana Menteri Britian Tony Blair telah memeluk Islam selepas melalui pengalaman suci semasa melawat Iraq pada September 2010. Baginda merasa hairan melihat kaumnya menyembah patung yang dibuat daripada kayu dan logam . Berkumpul mereka bersuka hati. Justeru itu. Dengan kesempatan yang ada. sedangkan patung – patung itu tidak boleh melihat. kita wajib percaya bahawa semua alam ini pasti ada penciptanya. Merayakan hari paling di nanti. kejadian yang wujud di Seperti firman Allah dalam surah al Mulk ayat 15 atau surah al-Baqarah ayat 29 “Dialah yang menjadikan bumi . Baginda membuat keputusan untuk menghancurkan berhala-berhala tersebut.kawan. Inilah kesempatan yang dinanti – nantikan oleh baginda . Demikianlah nabi Ibrahim mencari Tuhan dengan penyelidikannya sendiri .Sejak kecil Nabi Ibrahim telah mendapat petunjuk daripada Allah swt . Seperti yang telah diterang dalam firman Allah dalam surah AlAn am ayat 76 -79. baginda lalu menendang . Apakah yang ingin dilakukan oleh baginda? Ya kawan . Terdetik dihatinya siapalah yang menciptakan alam ini. Ke luar kota arah ditujui. Tanpa berlengah lagi. .. mendengar .” Sudah mejadi adat tradisi. Setelah itu baginda meletakkan kapak pada patung yang paling besar untuk memperolokkan kaumnya. Ya hadirin. Sebagaimana yang telah dipetik daripada “The Guardian “ : Lauren Bdoth yang berusia 43 tahun .

Usaha yang dilakukan oleh kaumnya yang kafir itu juga menemui kegagalan. Ya hadirin. Bertepatanlah dengan firman Allah dalam surah Muhammad ayat 7: Semua berhala habis binasa. Ibrahim di lontar dalam api menyala. Adakah baginda selamat kawan – kawan? Pada saat itu Nabi Ibrahim a. Keberanian perjuangan Hizabullah di Palestin membuka minda kita bertapa pentingnya menegakkan agama Allah swt. Seperti firman Allah swt dalam surah alBaqarah ayat 117 : . Rakyat di arah adakan acara. Sesungguhnya Allah akan membela umatNya yang sentiasa mengingati Allah swt. Ya kawan-kawan Kejadian kelahiran anak kambing berwajah anjing yang dimuatkan dalam buliten utama pada 24 Disember 2010 yang berlaku di Melaka itu banyak memberikan kita pertunjuk bertapa besarnya kekuasaan Allah swt dan tiada tandingannya. Api yang panas tiba-tiba menjadi sejuk dan baginda pun terselamat walaupun berada di tengah-tengah nyalaan api subnallah.Selepas kejadian itulah semakin ramai pengikut Nabi Ibrahim dalam menegakkan agama Allah swt. Justeru itu. dekatilah diri kepada Allah dan ingatlah Allah itu maha berkuasa. Akhirnya baginda pun di campak ke dalam gunung api yang cukup dasyat itu.s hanya bertawakal dan berdoa kepada Allah: “ Cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung”. malah wanita yang hamil juga turut serta mengumpul kayu api untuk membakar nabi Ibrahim. Amarahnya Namrud tidak terkira. Seluruh penduduk tidak kira tua dan muda.Hadirin sekalian. Jangkaan Nabi Ibrahim adalah tepat .

mempersekutukan Allah adalah benar-benar kezaliman . Dan ingatlah rakan-rakan.kata Ibrahim itu. Allah swt telah mengirimkan sepasukan nyamuk yang menghisap habis daging dan darah tentera Raja Namrud. Ibrahim! Siapakah yang menjadikan alam ini ? Tanya raja Namrud dengan angkuh. Egonya Namrud mengatasi takut. Bila mendengar kejadian tersebut. Dengan kebijaksanaan nabi Ibrahim mengatakan bahawa alam ini merupakan kurniaan zat yang dapat menghidupkan dan mematikan dan berkuasa atas segalanya. Aku juga berkuasa. Kejadian letupan gunung Merapi di Indonesia sehingga telah mengorbankan banyak nyawa baru baru ini mengingatkan kita bahawa azab Allah itu amatlah besar . setiap yang ingkar ajaran Allah swt akan mendapat Seperti firman Allah swt surah Luqman ayat 13: “Sesungguhnya yang besar”. barang siapa yang aku perintahkan untuk membunuhnya. maka hiduplah dia.Ibrahim dipanggil mengadap Namrud. Lalu mengishtiharkan Ibrahim musuhnya yang harus dihalau. bahkan Raja Namrud sendiri mati setelah dimasuki nyamuk dalam kepalanya yang selama 40 tahun. Akhirnya berdebat Ibrahim dan Namrud. Sesungguhnya balasanNya. Mendengar kata . Dengan nada yang penuh berhemah baginda terus mematikan hujah Namrud dengan mengatakan bahawa Tuhan yang patut disembah lalu seraya mencabar Raja Namrud menerbitkan kembali matahari dari arah barat. dan apabila aku tidak membunuh dia. Apakah yang berlaku selepas itu ? Ya hadirin. Sampuk Raja namrud lagi. Raja Namrud tercengang tidak dapat menjawab. maka matilah dia.

Akidah dijaga setiap masa. Pesanan dari para ambia. Amal ibadat jangan dilupa. . wabillahittaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Landasan utama menuju syurga. Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful