You are on page 1of 12

Egészségügyi Minisztérium

„Szolgálati titok!” „Titkos!” Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató

MEGOLDÓLAP
szakmai írásbeli vizsga Természetgyógyászati modul 2008. február 29. 13 óra III. sz .

. tévedéseket kérjük.2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelı tanár részére − A vizsgázók csak a kiosztott feladatlapon dolgozhatnak.Kérjük. − Tekintettel az írásmód eltérı gyakorlatára. de tartalmában azonos egyéb helyes megoldás is elfogadható a csillaggal (*) jelölt kérdéseknél. hogy minden feladat esetén a maximálisan adható pontszám melletti négyzetbe írja be az elért pontszámot! − Maximálisan adható pontszám: 100 pont − Ponthatárok: Megfelelt: 51 . − Tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmő javítása fogadható el. Az írásbeli vizsga sikertelenségét jelenti. ha a kizáró jellegő feladatnál a hallgató nem éri el az 51 %-ot. hanem a tartalmat értékeljék a tanárok! − A bekeretezett sorszámú kérdések () kizáró jellegőek. − A dolgozatban elıforduló esetleges hibákat. feltőnıen jelöljék! − A feladatlap egységes értékeléséhez használják fel a rendelkezésükre bocsátott megoldási javaslatot! − Ponthatáron belül a megoldólaptól eltérı.100 pont Nem felelt meg: 0 .50 pont . az értékelésnél ne a helyesírást.

3 Maximálisan adható pontszám: 1. moxaterápiát. .* Fogalmazza meg a Gaia filozófia lényegét! 2 pont . amire a rajta élı embereknek és állatoknak akkor és ott szüksége van. (Helyes válaszonként 0. 2 pont (Helyes válaszonként 1-1pont adható!) 3.5 pont adható!) . az állandó állapot fenntartására. ahogyan a rákos sejt teszi.raktár . terjeszkedési mániánkban ugyanúgy feléljük.Túlzott fogyasztási.A bolygó. Biztosítja számukra a betegségekre való gyógynövényeket is.Rendeletileg ide sorolják a köpölyözést. . hanem intelligens – sıt szuperintelligens – élılény. amin élünk nem holt sárgolyó. a Földnek tudata van! .gyökfogó . sıt a fülgyertyázást is.energiablokkoló .A Föld mindenütt megtermi azt.A Föld képes a homeosztázis. Húzza alá az alábbi felsorolásból az alaprendszer funkcióit! . erre pedig csak az élı szervezet alkalmas.pH változtató .A hagyományos kínai orvoslás alapelveire épülı terápiás módszer.energia közvetítı 5 pont (Helyes válaszonként 1-1 pont adható! A lehetségesnél több válasz aláhúzása esetén a megoldás érvénytelen! 2.méregtelenítı . mely fıként az ujjnyomás technikáit alkalmazza az akupunkturás pontokon. elpusztítjuk a környezetünket. .* Határozza meg röviden az „akupresszúra” lényegét! .transzportút .információ közvetítı .5-0.

. könnyő. hogy a körülöttünk levı energiamezı a tárgyakat nem húzza. hogy a páciens mennyire tudja az energiáját irányítani. hogy mennyire vagyunk az átlag felett vagy az átlag alatt.5-0. . valamint a gyógyító is megvizsgálhatja saját szintjét. a vitalitásszint értéke az idı függvényében látható és a gépben tárolható. ahol az eredmény. . Ez a gyenge nyomaték elegendı a méréshez. felerısíteni.A készülék egy fordulatszámláló elektronikával ellátott. vagy visszatartani.* Határozza meg röviden az alábbi fogalmak jelentését! aura: …az ember körül található energia… csakra: …energiaközpont.A vitalitásmérı (Egely kerék) pontosan.A készülék számítógéppel összeköthetı kivitelben is kapható.4 4. finomtest . és könnyen azonosítható.5-0.vezetékek: meridián. gyorsan.Bioenergetikai kezelés esetén pontosan mérhetı. akkor azt is megnézhetjük. illetve kifejezéseket! Írjon kettıt /2/! . kinyomtatható.5 pont adható!) . nádi 1 pont (Helyes válaszonként 0.* Írjon négyet /4/ az Egely-féle bioenergia-mérı készülék jellemzıi közül! . vagy taszítja. forgatható korong. ahol az energia eloszlás sőrősége a szokásosnál nagyobb… 2 pont (Helyes válaszonként 1-1pont adható!) 6.aura.csakra. mely azt a hatást használja ki. .5 pont adható!) 5. hanem forgatja.Ha egyszerre két kéz mellett is mérünk. minden ember pillanatnyi vitalitásszintjét méri meg. 2 pont (Helyes válaszonként 0. hogy emelkedett-e a beteg energiaszintje. akupunktúrás és marmapontok .* Sorolja fel a szervezet bioenergiájának eloszlása szerinti fıbb energiahelyeket.

kızetfeszülések .terápiás és diagnosztikus elektromos berendezések . padlófőtés .mikrohullámú sugárzók.aktivitás . Írja le a csakra szó eredeti jelentését! kerék (örvény) 1 pont .* Ismertesse radiesztéziai szempontból a potenciálisan egészségkárosító tényezıket! Írjon nyolcat/8/! 4 pont .nagymérető vízvezetékcsövek.5 pont adható!) 8.vagy mikrohullámú sütı . melyekkel a bioenergia mérhetı! infravörös fényképezés Kirlián fotográfia Egely – féle vitalitásmérı Voll – féle elektroakupunktúra biorezonancia vizsgálat 2 pont (Helyes válaszonként 0.5 pont adható!) 9.* Határozza meg a Nap testi-lelki egészséggel kapcsolatos tényezıit! Írjon négyet /4/! .5-0.5-0.vízerek . lokátorok.5 7. formától és helyzettıl függıen jó vagy rossz sugárzók/ (Helyes válaszonként 0.0.érctellér . transzformátorok .* Nevezzen meg négy /4/ olyan mőszeres vizsgálati lehetıséget.életerı .strukturális sugárzások /anyagtól.Hartmann-zónák .nagyfeszültségő vezetékek.öntudat .5 .5 pont adható!) 10. elektromos.szív 2 pont (Helyes válaszonként 0.

vérnyomás szabályozás . járómasszázs hatással segítik a testi mőködést B Eredete: .légzés könnyítés .általános nyugtatás .terhesség. „B” . erısen leromlott állapotok. „D” részekre: 1-1 pont adható!) .6 11.vesemőködés serkentés .5-0.limbikus rendszeren keresztül érzelmi hatás .ısi népi gyógymód C Alkalmazása: . érbetegségek (Az „A” részre: 2 pont. méregtelenítı hatást fejtenek ki a távoli szervekben a reflexhatásukkal .fájdalom esetén jeleznek .5 pont adható!) 12.epetermelés fokozás 2 pont (Helyes válaszonként 0.szinte mindenféle esetben – elıvigyázattal – segít D * Ellenjavallata: .nyomkodással.a talpakon helyezkednek el a legjelentısebb szervi reflex területek kivetülései . Jellemezze a lábreflexológiát az alábbi szempontok szerint! 5 pont A* Jellemzıi: Írjon négyet /4/! . „C”. masszírozással vérbıséget.pozitív hormonhatás .jól elkülönülten kitapinthatók .mezítláb járással.antimikrobás hatás .* Soroljon fel négyet /4/ az illóolajok legfontosabb általános hatásai közül! .

7 13.belsı szervi betegség .gyógyszervizsgálat .potenciálás 3 pont (Helyes válaszonként 1–1 pont adható!) .* Ismertesse a funkcionális ízületi blokk (FIB) leggyakoribb kiváltó okait! Írjon ötöt /5/! .ízületi trauma . 5. Manuális medicina Antropozófus orvoslás Hagyományos Tibeti Orvoslás Biológiai fogorvoslás Fitoterápia 5 pont Mágikus: …2… Mitikus: …3… Racionális: …1. 3. kibernetikus: 4… (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 15.pszichés zavar .ép ízület hibás terhelése .statikai hiba .primer idegrendszeri funkció zavar 5 pont (Helyes válaszonként 1-1pont adható!) 14. Csoportosítsa az alábbiakban felsorolt módszereket a hozzájuk tartozó gondolkodásmóddal! Írja a sorszámot a megfelelı csoporthoz! 1. 2. 5… Multikauzalitás.hasonlóság elve . Határozza meg a homeopátia három /3/ alaptörvényét! . 4.

alapkoncepciójuk a stressz oldása . Húzza alá az alábbiak közül a bab jótékony hatásait a szervezetben! csökkenti az LDL koleszterin szintet vérrögoldó szabályozza az inzulin és vércukorszintet euforizáló hatás szabályozza a vastagbél funkciót baktériumölı tüdıtisztító csökkenti a vérnyomást 4 pont (Helyes válaszonként 1-1 pont adható! A lehetségesnél több válasz aláhúzása esetén a megoldás érvénytelen!) 18.céljuk a test energia egyensúlyának helyreállítása.az alkalmazott kineziológia kivételével nem diagnosztizálnak (Helyes válaszonként 0.nagy figyelmet fordítanak az agyféltekék integrált mőködésére .5-0.8 16.5 pont adható!) .* Ismertesse a különbözı kineziológiai rendszerek közös jellemzıit! Írjon négyet /4/! 2 pont . tanácsadás praktikus öltözködés megfelelı lábbeli viselete elhízás elkerülése. melynek következtében az öngyógyító mechanizmusok aktiválódnak . munkahelyváltás 6 pont (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 17.mindegyik izomteszteléssel dolgozik .* Nevezzen meg hat /6/ fı szempontot a manuális medicina prevenciós lehetıségei közül! ismeretterjesztés felkutatás a helyes testtartásra és mozgásra nevelés. testsúlycsökkentés szakmaváltás.

Fontos.a meleg-hideg ételek aránya ⅔ . A helyes táplálkozás azt jelenti. A kínai táplálkozástan nemcsak a bevitt kalóriamennyiséggel és vitaminszükséglettel foglalkozik. hanem figyel az ételek kiegyensúlyozó energetikai hatásaira is.hasi kezelés .* Írjon le a kínai táplálkozás lényegének jellemzıi közül hatot /6/! 6 pont A táplálkozás alapvetıen megszabja energiaszintünket és szöveteink minıségét.a tej és hús ⅓-a legyen az összes tápláléknak. hogy .a húst mindig zöldséggel vagy gabonafélével együk! (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) . .tehermentesítı napok .beöntések 3 pont (Helyes válaszonként 0.5 pont adható!) 20.5-0. .májméregtelenítés gyógynövényekkel .a vörösvérsejtszám: …emelkedik… .az endorfinszint: …emelkedik… . hogyan hat a moxaterápia az alábbiakban felsoroltakra! .⅓ legyen. Írja le.a sebgyógyulás: …gyorsul… 5 pont (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 21.böjtkúrák .epehajtás .* Soroljon fel a gyomor-bélrendszeren keresztül történı méregtelenítés lehetıségei közül hatot /6/! .colon hidroterápia . hogy a táplálék minısége és mennyisége összhangban van a szervezet szükségleteivel.az immunrendszer: …stimulálódik… .a leukocytaszám: …emelkedik… .masszázs . A táplálékot átalakító szervünk a lép.9 19.

A Yang mindig kifelé-felfelé áramlik. biorezonancia stb. amelyek minden esetben önállóan is választhatók terápiás metódusként! Neurálterápia Antropozófus orvoslás Bioenergetika Biológiai fogorvoslás Manuális medicina Hagyományos kínai orvoslás Véroxigenizációs terápiák Ájurvédikus orvoslás Mikrobiológiai terápiák Hagyományos tibeti orvoslás Enzimterápiák Ortomolekuláris medicina Terápiák természet-gyógyászati mőszerekkel (elektroakupunktúra. Mindennek van belseje – Yin.A fejen sokkal több a Yang. .* Fogalmazza meg a Yin-Yang lényegét! 4 pont . amely mindenben megtalálható.Két ellentétes jellemzı. Az életben minden a Yin és Yang ritmusa szerint történik.) Kineziológia Homeopátia (Helyes válaszonként 1-1 pont adható! A lehetségesnél több válasz aláhúzása esetén a megoldás érvénytelen!) . és alja – Yin. teteje – Yang. (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 23. .10 22. tágul. és külseje – Yang.Az emberi testre is vonatkoznak ezek a megállapítások: a testfelszín a Yang. a Yin lefelé-befelé áramlik. Húzza alá az alábbi felsorolásból azokat a gyógymódo4 pont kat. szoflézer. a belseje Yin. Ez megfelel a fény-sötétség. . zsugorodik. aktivitás-pihenés ellentétpárnak. mint a lábon. A nappalt (Yang) az éjszaka (Yin) követi.

fülakupunktúrás addiktológiai eljárások .akupresszúra .kineziológia . .11 24. a besugárzott területen helyi vérbıség alakul ki. Határozza meg – a természetgyógyászat szerint.életmód-tanácsadás és terápia .* Soroljon fel a Magyarországon elfogadott természetgyógyászati ágak közül nyolcat /8/! .fitoterápia . és kötıszövet fellazul. szociális és életszemléleti (szellemi) dinamikus egyensúly állapota. 26.alternatív mozgás-masszázs terápia .az egészség fogalmát! 3 pont A természettel harmonizáló testi (beleértve az energetikait is). lelki.reflexzóna terápia .energiaáramlás . így javul a helyi anyagcsere és az izomzat tónusa mérséklıdik.anyagáramlás .bioenergetikát alkalmazó módszerek 4 pont (Helyes válaszonként 0.* Fogalmazza meg röviden az infravörös sugárzás biológiai 4 pont hatását a szervezetre! A meleg hatására a hám-.5-0.információáramlás 3 pont (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 25. mely területeken van kölcsönhatásban a szervezet a környezetével! .5 pont adható!) 27. Sorolja fel.

illúzió .színes meseszövés 2 pont (Helyes válaszonként 0.5 pont adható!) 29.ha nincs olyan magas érzelmi kötıdéső személy.12 28. mely terápiákat 5 pont ajánlaná kliensének kiegészítı kezelésként vaginitis esetén! candida diéta savanyú (tejsavas) öblítı szerek lúgos öblítı szerek colon hidroterápia enzimterápia citromfő tea neurálterápia propoliszkúp (Helyes válaszonként 1-1 pont adható! A lehetségesnél több válasz aláhúzása esetén a megoldás érvénytelen!) . magatartási normák beépülését a személyiségbe! Írjon kettıt /2/! .kóros hazudozás .hallucináció .* Soroljon fel az érzékelés tartalmi zavarai közül négyet /4/! .figyelmetlenség . Húzza alá az alábbi felsorolásból.5-0.* Ismertesse.a változó és eltérı értékrendő mintát adó személy . a gyermek fejlıdése során (3-5 életév között) mely tényezık akadályozzák a szabályok. akivel a gyermek azonosulni akar 2 pont (Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 30.a mintát adó személy devianciája .