You are on page 1of 19

I.

Prezentare generala
Statiunea Baile Tusnad si imprejurimile sale reprezinta un produs turistic complex, competitiv pe piata turistica interna si externa. Baile Tusnad sunt situate in partea sudica a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, intre muntii Harghita si Bodoc, intr-un splendid defileu al Oltului. Pozitia in teritoriu ii confera un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi care fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice. Aceasta statiune beneficiaza din plin de bogatia factorilor naturali: ape minerale feruginoase, clorurate, bicarbonatate, sodice, carbogazoase; bromurate, hipotone sau izotone, pe jumatate termale; apa termominerala clorosodica carbogazoasa; namoluri terapeutice (turba); mofete. Varietatea factorilor naturali de cura, precum si dotarile din baza de tratament ofera posibilitatea tratarii simultane a mai multor afectiuni. Statiunea ofera multiple posibilitati de recreere: sporturi nautice pe lac, excursii in imprejurimile statiunii, vizitarea monumentelor naturale (lacul de origine vulcanica Sf. Ana, zacamantul de turba de la Mogod), excursii la Brasov, Bran, orasul medieval Sighisoara, la munte, etc.

1

Prin urmare putem vorbi despre o concurenta directa doar la nivel local (pentru categoria de 1-2 stele. in perioada ianuarie .II. cu o cota de piata de 10. 2 . in cazul turistilor straini cota de piata fiind de 18. statiunile balneare sunt specializate in tratamentul unor afectiuni specifice. Cercetarea pietei Pozitia pe piataIn Romania exista un numar semnificativ de statiuni turistice orientate cu precadere spre segmentul balnear cele mai cunoscute fiind Baile Herculane. in cazul turistilor straini aceasta fiind de 25. in cadrul statiunii Baile Felix. Baile Olanesti. Covasna. pentru caterogia de 3 stele Turism Felix fiind singurul detinator de capacitati). Slanic Moldova.septembrie 2005 Turism Felix ocupa pozitia I.79%. In ceea ce priveste innoptarile Emitentul detine o cota de 8. Sangeorz Bai. in acest sens neputand fi vorba despre o concurenta directa intre ele la nivel de sector balnear. Vatra Dornei. Sovata. Eforie.98% Este de remarcat faptul ca in cadrul sectorului balnear din Romania.92% in randul turistilor romani. Baile Tusnad. Pe acest segment turistic.30% pe piata turismului balnear din Romania. Soveja. Mangalia. Ocna Sugatag. aici fiind vorba in principal despre acelasi segment de clienti care vizeaza proprietatile curative specifice apei termale din statiune.

Elemente pe baza carora se formează şi comportamentul de cumpărare şi consum de care va trebui să ţinem seama. si are o contrubutie semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea economica. de 4. curativ.In aceste conditii .1% Zona Bailor Tusnad dispune de un valoros potential tustic. condiţiile şi normele care guvernează statutul oamenilor în societate. Mediul social: Este format din ansamblul elementelor care privesc sistemul de valori. Densitatea populatiei este de 48.III. de recreere.100 locuitori dintre care 51%femei si 49%barbati.07/km2. tradiţiile. Mediul tehnologic: Turistii sunt atrasi de aceste locuri datorita minunatelor privelisti dar si bailor balneo-climaterice aflate in localitate. Mediul demografic: Populatia localitatii in anul 2008 numara 5. Mediul economic: Regiunea inregistreaza o rata a somajului la nivel national. sportiv. Analiza PEST Mediul politic: Legi privind comercializarea pachetelor de servicii turistice Este necesara valorificarea potentialului turistic prin crearea de pachete turistice. 3 . potentialul turistic al zonei reprezinta un factor important la dezvoltarea economico-sociala a localitatii. fapt ce ajuta la dezvoltarea turistica a zonei prin creearea de pensiuni si hoteluri care sa le satisfaca gusturile clientilor. obiceiurile.

turisti Nr. Analiza SWOT 4 . V.7 41.2 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 2006 2007 2008 turisti inoptati turisti sositi capacitate de cazare ● Din toate informaţiile prezentate mai sus reiese ca in statiunea Baile Tusnad pe perioada studiata mai sus .1 2006 2007 2008 2900 3700 8700 9340.datorita tendintei usor crescatoare o vom plasa in faza de maturitate.IV.2 96 125 345 407 36. cazare existent de cazare in sositi inoptari (locuri) functiune (mii) (mii) 2570 8800 100 350 Grad de unmplere % 39. Ciclul de viata al statiunii Baile Tusnad Ani Capacitate de Capacitate Nr.

Infrastructura rutieră în stare bună.Zona Baile Tusnad ● Puncte tari: Zona Slanic Moldova ● Puncte tari: . ape . consum materiale).Existenta drumului european E85. Acesta reprezinta factorul care garanteaza continuitatea activitatii societatilor de turism balnear. Datorita subventionarii biletelor de tratament balnear pentru pensionari. Aceasta face posibila planificarea resurselor (aprovizionare. permanent . boli cu impact maxim in randul populatiei de varsta a treia. .Existenta aeroportului internaţional Bacău. dublat de posibilitatea dezvoltarii ofertei pentru turism montan .Personal calificat serviciilor turistice.Pentru piata interna.Factori naturali de cura (mofete. 5 . aproximativ 70% din turistii societatilor sunt beneficiari ai acestui contract. .Bioclimatul de crutare al zonei. pierderile normate fiind minime .Oferta de tratament balnear unica.Tipul de sejur balnear este de lunga durata (media perioadei 1995-2002 fiind de 15 zile). pentru a fi eficient din punct de vedere medical. respectiv proceduri cu factori naturali de cura (mofete si bai carbogazoase) cu eficienta foarte buna in tratarea bolilor cardio-vasculare.Potenţial natural care nu este de odihna si tratament cu sezon exploatat la capacitate maximă. societatile au contract cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. .Existenţa unui numeros personal minerale) neepuizabili.Statiunea Baile Tusnad este o statiune . în domeniul .Potenţial mare de primire al structurilor -Posibilitatea practicarii a multiple forme de cazare neexploatat la capacitate de turism maximă . . Proceduri similare se efectueaza doar in Japonia . de la bugetul asigurarilor sociale de stat. a caror calificat în servicii turistice exploatare si valorificare se poate face cu costuri reduse .

-In ciuda potentialului turistic al zonei. asigurand -Posibilităţi de duplicare şi extensie a 6 . -Prezenta unor structuri de cazare care -Dezvoltare unilaterală a ofertei turistice nu se ridica la nivelul asteptarilor (doar componenta balneo. turistilor. -Societatile sunt interesate in dezvoltarea lor si a statiunii. -Segmentul ţintă care acoperă în -Preturile relative mari in spatiile de prezent oferta staţiunii este slab cazare care se ridica la standarde reprezentat ca putere financiară. calitatea si diversitatea necorespunzatoare a structurilor de agrement -Uzura avansata a bazelor de tratament reprezinta un mare dezavantaj. internationale. -Creşterea calitatii serviciilor turistice. -Proximitatea zonei Brasovului -Creşterea sumelor cheltuite de turisti.în prezent). turismul de afaceri nu este suficient exploatat. -Poluarea accentuata poluarea sonora a aerului. -Valoarea estetica redusa a cadrului natural din interiorul statiunii -Diversitatea redusa a structurilor de alimentatie publica -Numarul redus.●Puncte slabe: ● Puncte slabe: -Insuficienta exploatare a potentialului -Insuficienta dezvoltare a facilităţilor de turistic agrement de care dispune staţiunea. atat datorita scaderii confortului si nivelului prestatiei medicale. cat si datorita lipsei de persepectiva pentru promovarea pe noi piete turistice externe -Lipsa ofertei de agrement este un alt punct slab al pachetului de servicii turistice oferit de societatile din statiune. -Creşterea perioadei de şedere/per turist . ● Oportunitati: ● Oportunitati: -Atractivitatea obiectivelor turistice din -Crearea obiectivului pârtie de schi zona montana -Atragerea de noi investiţii.

-Scaderea in continuare a numărului de manifestata de tari ca: Germania. Italia. ● Amenintari: ● Amenintari: -Nediversificarea ofertei de agreement. Cehia. Austria si chiar -Creşterea în continuare a ratei Slovacia. locuri de muncă . -Experienta personalului. alimentatie si asistenta medicala. Spania. Polonia şomajului -Investitiile masive la nivelul celorlalte statiuni de acest fel -Lipsa de adaptabilitate a personalului din hoteluri si centre de tratament balnear la noile exigente ale turistilor provenind din slaba informare despre ceea ce este nou pe plan Europeana -Imaginea defavorabila a produsului turistic balnear romanesc pe pietele externe -Uzura structurilor de cazare alimentatie si a dotarilor acestora si VI. ape minerale) neepuizabili. -Concurenta puternica pe piata europeana a turismului balnear.astfel conditii de continuare a exploatarii rezultatelor proiectelor pe termen lung a potentialului balnear al zonei -Factori naturali de cura (mofete. Franta. Mixul de marketing 7 . calificat in prestarea serviciilor de cazare. a caror exploatare si valorificare se poate face cu costuri reduse.

Mix de marketing produs promovare preţ personal plasare Procent % 40 30 20 10 10 8 .

) 400 200 300 100 100 9 .m.Procent % produs promovare preţ personal plasare VII. Bugetul de marketing MIX DE MARKETING produs pret promovare personal plasare BUGET (u.

Bugetul de marketing Produs 40% 200u..100% t(buget total)=666.6 10 .BUGET (u..m………………40% t…………………….m………………30% t…………………….) produs pret promovare personal plasare VII.m.100% t(buget total)=500 Promovare 30% 200u.

m………………20% t…………………….. CHEILE BICAZULUI -Parcul National Cheile Bicazului 2. BISERICA FRANCISCANA BAROC DIN SUMULEU 4.. Matricea BCG OBIECTIVE TURISTICE: 1. STANCA SOIMILOR 11 .10% t……………………. STATIUNEA BAILE TUSNAD 3.m………………10% t………………………100% t(buget total)=2000 BUGET (u.m.) Plasare 10% produs pret promov are personal plasare VIII.100% t(total buget)=2000 200u.100% t(buget total)=1000 Personal 10% 200u.Pret 20% 200u.m……………….

Avenul cu Trei Intrari) Vacile de lapte vor fi reprezentate de Statiunea Baile Tusnad deoarece este un produs matur.cu o cota de piata ridicata. Strategii adoptate Pentru stele: Strategie de mentinere. La categoria Caini vom incadra traseul montan Stanca Soimilor deoarece este neprofitabil.Genereaza profituri ridicate si necesita un volum redus de investitii de marketing si nu implica cheltuieli de cercetare-dezvoltare pentru a mentine statiunea in pozitia curenta.BISERICA FRANCISCANA A B CHEILE BICAZULUI A B STATIUNEA BAILE TUSNAD STANCA SOIMILOR A B A B Categoria Stelelor va fi reprezentata de Cheile Bicazului deoarece prezinta costuri ridicate de alocat pentru marketing . 12 . Pestera Cascada) si avene (Licas. care deţine una din cele mai rare instalaţii de orgă din Ardeal.turistii fiind atrasi de Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra.dar contribuie considerabil si la profituri. Semnele de intrebare vor fi reprezentate de Biserica Franciscana fiind un produs nou lansat.dar cu o crestere scazuta.

Pentru vaci de lapte: Strategie de dezvoltare Pentru semne de intrebare: Strategie de promovare Pentru caini: Strategia inovarii IX. Segmentarea pieţei Variabile Segmentare Segmente piaţă de Segmente ţintite 13 .

medii . Piata serviciilor pentru sportivi se dezvolta de regula in cazul complexelor de doua stele si de o stea principala clasa de clienti fiind turistii romani.mici Demografice Veniturile . avand peste 55 de ani. Strategii de marketing 14 .mari Venituri medii Extrovertiţi Introvertiţi Psihografice Personalitatea Conservatori Cheltuitori Hotărâţi Extrovertiţi Principalii clienti: • Piata turismului pentru sanatate (balnear). Piata turismului pentru odihna-relaxare este compusa in general din turisti romani. compusa in general din persoane suferind de afectiuni reumatismale sau articulare. • • X. in general cu varsta de peste 30 de ani. de ambele sexe (familii).Venituri.

prin oferirea zilnică a unor posibilităţi variate de alegere a modului de petrecere a timpului liber destinat odihnei -oferirea de sejururi variabile ca lungime. fie ca o combinaţie incluzând un sejur şi o excursie pe un circuit dat (turism cultural în zone limitrofe.1. Produs Strategia de marketing folosită în etapa de introducere este cea de pătrundere rapidă pe piaţă. vizând cointeresarea unui număr mai mare de persoane în utilizarea serviciilor oferite. 2. Personal Personalul este elementul care determina in mare masura parerea pozitiva sau negativa a turistului despre locatie. Am ales această strategie deoarece piaţa este suficient de mare.Broşuri şi pliante . Aceasta presupune lansarea produsului la un preţ scăzut sau variabil ( pentru a elimina riscul unor pierderi financiare) şi cu cheltuieli mari de promovare. caracterizată prin stabilirea unui preţ iniţial relativ scăzut. de dimensiuni apropiate. utilizate cu cel puţin şase luni înainte de lansarea produsului: .Afişe expuse în punctele de vânzare . Astfel putem obţine o cotă de piaţă mare. folosim strategia preţului de penetrare pe piaţă. în scopul pătrunderii rapide în segmentele vizate ale pieţei serviciului. 4. Preţ După cum aminteam mai sus. Din acest motiv intreprinderea va urmari realizarea unui training pentru personalul implicat in oferirea serviciilor.Reclame tipărite sau difuzate la radio sau tv . consumatorii nu ştiu de existenţa produsului şi majoritatea consumatorilor sunt sensibili la preţ. Am apelat la această strategie datorită posibilităţii obţinerii de reduceri substanţiale ale costurilor unitare de producţie. Promovare Instrumentele folosite în promovare. 3. fie ca o combinaţie de două sejururi.Conferinta de presa 15 . Va consta in: . a costurilor de marketing.amenajare piscine noi -consolidarea piscinelor vechi -amenajarea unui parc de dictractii pentru toate varstele -diversificarea serviciilor de agrement. turism de aventură). acordăm turiştilor o serie de facilităţi sub forma reducerii de tarife şi gratuităţi.

etc.-Epozitii -E-mailuri. Program de marketing 16 . XI.

7 cu ajutorul mass-media Campanie prin distribiure de brosuri si 8 pliante Editarea si brosurilor multiplicarea pliantelor si 9 Alegerea postului cu cea mai mare audienta 10 pentru difuzarea spotului publicitar Campanie media prin T.Simbolul Activitatii Continutul activitatii Activitati direct precedent e Durata activitatii (zile) A1 A2 A3 A4 A5 A6 Amenajare piscine noi Consolidarea piscinelor vechi 1 60 30 150 2 2 1 Amenajarea unui parc de dictractii pentru 2 toate varstele Diversificarea serviciilor de agrement Diversificarea sejur+excursie pachetelor 3 turistice.11.V Construirea unei pagini WEB Campanie prin intermediul internetului 11 12 13 Adoptarea unei tactici de comunicare a 10.12 campaniei 17 .4 Adoptarea deciziei de realizare a campaniei 5 publicitare pentru lansarea unui produs turistic nou A7 A8 A9 A10 A11 A12 A13 A14 A15 A16 Analiza pietei in domeniul turistic Alegerea pietei – tinta 6 7 10 3 1 10 2 2 5 2 12 1 Adoptarea deciziei de a promova produsul 6.

A17 Contractarea pentru tiparire. distributie si 13 alegerea casei de productie in vederea difuzarii spotului publicitar Derularea campaniei Evaluarea campaniei publicitare 14 15 6 A18 A19 40 10 XII. Brandul statiunii “Baile Tusnad” Sloganul statiunii: Cura de reconfortare “Terapie pentru trup si suflet” 18 .

Statiunea este profilata pentru tratamentul nevrozei astenice si a unor boli asociate.Daca statiunea Tusnad ofera conditii optime pentru cei ce doresc odihna si refacera sanatatii. Climatul subalpin al statiunii Tusnad din punct de vedere therapeutic este stimulant-tonifiant datorita altitudinii si defileului in care se afla statiunea. pentru cei ce vor sa-si largeasca orizontul cunostintelor. potrivit prescriptiilor medicului. pecum si centru spa si multe altele. se pot face bai de soare dozate si cu bune rezultate terapeutice si pentru calirea intregului organism. Este prevazuta cu stranduri in jurul lacului Ciucas si la Baia mezotermala. aerosolilor rasinosi si azotului. imprejurimile le pot da satisfactii din cele mai depline. unde. a padurilor de conifere si fagi ce acopera in intregime versantii muntilor din imprejurimi. 19 . a ionilor negativi de oxygen. Statiunea Tusnad dispune de un complex de factori naturali deosebit de valorosi pentru tratarea si prevenirea multor boli.