Persetiaan Pengakap Bahawa dengan sesungguhnya, saya berjanji dan bersetia yang saya dengan seberapa daya upaya

, saya akan:Taat kepada Tuhan, Raja dan Negara Menolong orang pada setiap masa Menurut undang-undang pengakap

Undang - Undang Pengakap Pertama ~ Pengakap adalah seorang yang sentiasa dipercayai maruah dan kehormatan dirinya. Kedua ~ Pengakap adalah seorang yang taat kepada Yang Dipertuan Agong, kepada Rajanya, Negaranya, pemimpin-pemimpin pengakapnya, ibu-bapanya, orang-orang diatas dan orang-orang yang dibawahnya. Ketiga ~ Pengakap wajib menjadikan dirinya berguna dan menolong orang pada setiap masa. Keempat ~ Pengakap itu sahabat kepada sekalian dan saudara kepada lain-lain pengakap walau apa negeri, pangkat dan agamanya sekalipun. Kelima ~ Pengakap itu baik dan sempurna budi pekertinya dan sentiasa berbudi. Keenam ~ Pengakap itu baik dan kasih kepada segala binatang. Ketujuh ~ Pengakap itu seorang yang sentiasa menurut perintah dan suruhan ibubapanya, kepala patrolnya atau pemimpin-pemimpin pengakapnya dengana tiada apa-apa soalan. Kelapan ~ Pengakap itu seorang yang sentiasa sabar dan manis mukanya dalam kesusahan. Kesembilan ~ Pengakap itu jimat dan cermat Kesepuluh ~ Pengakap itu bersih dan suci fikirannya, perkataannya dan perbuatannya.

Hormat Pengakap 1. Apabila menemui pengakap lain, sama ada dalam atau luar negeri, iaitu menandakan persaudaraan dan penghormatan. 2. Apabila menemui pemimpin, penolong pemimpin pengakap dan ketua patrol. 3. Selapas dan apabila menaikkan bendera Malaysia, bendera negeri dan bendera pengakap. 4. Apabila Lagu kebangsaan dan lagu negeri dinyanyikan. 5. Dalam istiadat-istiadat menerima anugerah, sijil dan sebagainya.

Lambang Pengakap Malaysia

Logo Warna Melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga, iaitu: taat kepada Tuhan, taat kepada Raja dan taat kepada Negara. melambangkan unit-unit pengakap: kuning bagi Pengakap Muda dan merah bagi Pengakap Remaja.

Pecahan tiga kelopak

Warna kuning, hijau dan merah

Dua buah bintang pecah lima melambangkan Undangberwarna hijau pada kelopak undang Pengakap yang

kiri dan kelopak kanan Ikatan hijau Lingkaran tali berwarna kuning Warna kuning pada anak bulan dan bintang

sepuluh itu. menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. melambangkan perpaduan rakyat Malaysia, iaitu agama Islam. menunjukkan warna diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. melambangkan 14 buah negeri(termasuk Wilayah Persekutuan) terkandung dalam Malaysia.

Bintang pecah 14(warna kuning)

Kebenaran penggunaan Lambang Persekutuan Seksyen 13; semakan Akta Parlimen, Akta No. 409 tahun 1989; Akta Persekutuan Pengakap Malaysia (Pemerbadanan) 1968 menetapkan: 1. Tiadalah sesiapa jua, yang bukan seorang Pengakap, boleh memakai, membawa atau menunjukkan di tempat awam secara yang akan menyebabkan orang itu disangkakan sebagai seorang Pengakap mana-mana lencana, tanda atau lambang yang khususnya disesuaikan untuk diguna oleh seorang Pengakap di bawah Kaedah-Kaedah Perbadanan. (2) Tiadalah sesiapa jua boleh memiliki dengan tiada kebenaran atau sebab yang sah di sisi undang-undang: a. apa-apa tanda yang hampir-hampir serupa dengan mana-mana lencana, tanda atau lambang yang khususnya disesuaikan untuk diguna oleh seorang Pengakap di bawah Kaedah-Kaedah Perbadanan hingga menyebabkan bahawa tanda tersebut dipercayai sebagai lencana, tanda atau lambang itu; atau b. apa-apa lencana, tanda atau lambang yang mengandungi apa-apa perkataan atau tulisan yang hampir-hampir serupa dengan mana-

mana perkataan atau tulisan yang biasanya diguna bagi. memperihalkan mana-mana Pengakap hingga menjadi boleh tertipu atau terkeliru olehnya; atau c. apa-apa lencana, tanda atau lambang yang mengandungi perkataanperkataan "Budak Pengakap" atau "Budak-Budak Pengakap".

Sejarah Pengakap Dunia Pengakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon, menyanyi dan menembak. Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah, belayar dan berperahu. Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera, BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876, kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera. Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti, Ghana. Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar. Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur. Dalam tahun 1897, BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5. Beliau telah memberi hadiah kepada askar-askar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau). Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. Tidak lama kemudian, Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking, iaitu sebuah bandar jajahan British, dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. Dalam peperangan itu, Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1,000 orang askar berbanding dengan 9,000 orang Boer. Dengan tipu helah, beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu. Di atas kemenangan itu, beliau

Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys". Ghana. Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. Amerika Syarikat. Berikutnya pada tahun 1909. Canada. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap. Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. memasak. Selepas itu dalam tahun 1908. Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea. New Zealand dan Afrika Selatan. England Pendidikan Awal : Charter House. Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. BadenPowell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". India dan selepas itu di seluruh dunia. mengembara. Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu. menyelamat nyawa dan mengesan jejak. Buku itu telah memikat hati budak-budak. London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H. Setelah bersara dari tentera. Pada malamnya diadakan unggun api. Biodata BP Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. memerhati. Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. pegawai yang termuda menerima pangkat itu. Selepas perang Boer.telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. berperahu. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah.

Pada tahun 1922. Perlis pula ialah pada tahun 1931.Bakar. Negeri Melayu yang pertama memulakan Pergerakan Pengakap ialah Pahang (Pekan) oleh G. pada tahun 1919 Pasukan Pengakap untuk budakbudak Melayu telah diasaskan oleh Kapten N.M. Selangor menubuhkan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Ameen Akbar.AZ Alsagoff 1922 Kedah EC Hicks / EAG Stuart / RPS Walker 1926 Perak I. Pada tahun 1927. Sands 1913 Sarawak (tidak aktif sehingga tahun 1930) .Laidlow meninggal. pergerakan ini bermula pada tahun 1928 dengan kumpulan pertamanya di Maktab Sultan Abu. Persekutuan BudakBudak Pengakap Tanah Melayu ditukar kepada Persekutuan Pengakap Malaysia.J.Laidlow.Z. Sarawak menubuh pergerakan pengakap pada tahun 1913 dan Sabah pada tahun 1915. . Gracle 1927 Kelantan YM Tengku Ahmad Temenggong 1931 Perlis.Hertslet.Alsagoff. menjadi ahli dalam Persidangan Pengakap Sedunia. Pada tahun 1963 (penubuhan Malaysia). Terengganu dan Kelantan memulakan pergerakan ini pada tahun 1927.R.P. Wheeler 1926 Melaka & Negeri Sembilan Brunstone 1926 Selangor Ameen Akbar 1928 Johor 1927 Terengganu A.M. H. Frisby dan Wheeler dari Jabatan Pelajaran Pahang memajukan pergerakan ini. pergerakan pengakap ditubuhkan di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) pada tahun 1926 oleh I.juga di Singapura.Cheesman 1919 Singapura (pengakap Melayu) Kepten NM Hashim/En.C. 1915 Sabah (tidak aktif sehingga tahun 1930) .M.C. Ringkasan Tahun Negeri Yang menubuhkan pergerakan Pengakap 1910 Singapura F. Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu.dan di Kelantan pula ialah YM Tengku Ahmad Temenggong.J. pergerakan ini terus terkubur setelah G. Mendiang juga menjawat jawatan sebagai Penolong Pesuruhjaya Pengakap Malaya selama 13 tahun lamanya. Melaka dan Negeri Sembilan memulakan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Brunstone. Hashim dan Encik A. pergerakan Pengakap dihidupkan semula oleh H.Gracle.R. pergerakan Pengakap bermula di Kedah.R. 1915 Pulau Pinang H. Pengasas di Terengganu ialah A. Di Perak pula. Setelah merdeka pada tahun 1957.Sejarah Pengakap Malaysia Sejarah Pengakap di MALAYSIA Pergerakan Pengakap mula berkembang di Malaysia (Malaya) apabila F.R. Bergerak dari tarikh itu. Manakala di Johor pula. Cheesman (seorang ahli pendidikan yang terkenal) telah menubuhkan pergerakan Pengakap di Pulau Pinang iatu di Penang Free School pada tahun 1915.Namun begitu.Wheeler.Sands menubuhkan pasukan Pengkap Kanak-Kanak (cubs) di Singapura pada tahun 1910 ( Dua tahun setelah BP mengasaskan Pergerakan ini di England).

S Walker dan C. Singapura telah keluar daripada Persekutuan Budak Pengakap Malaysia sejajar dengan Singapura keluar dari gagasan Malaysia. E.R Cheesman di Pulau Pinang ( 1915 ) dan Johor ( 1928 ) 3. A.C Hicks. Singapura. Bloomfield di Kedah (1922) 5.Secara Ringkasnya: 1. Y.G Stuart. Pada tahun Ogos 1965.J Cracle di Terengganu ( 1926 ) 9. . I. Sabah dan Sarawak pada tahun 1964. H. R. Bird dan Roger Smith di Negeri Sembilan ( 1925 ) 7. Persekutuan Budak Pengakap Tanah Melayu telah bertukar nama kepada Persekutuan Budak Pengakap Malaysia dimana dianggotai Tanah Melayu.C Sands di Singapura ( 1910 ) 2. A.P.R Wheeler di Perak ( 1926 ) 4.M Tengku Ahmad Temenggung di Kelantan ( 1927 ) 10. F. Rev Canon Thomas Cecil Alexender di Sabah ( 1913 ) 12. Persekutuan Budak Pengakap Tanah Melayu telah menjadi ahli penuh Persidangan Pengakap Sedunia pada 1 Sepetember 1957. Ameen Akhbar di Selangor ( 1926 ) 8. Perlis dibawah naungan Kedah ( 1931 ) 11. Sarawak ( 1915 ) Persekutuan Budak Pengakap Tanah Melayu telah ditubuhkan selepas Perang Dunia Ke-2. R. Brunnston di Melaka ( 1925 ) 6.

LENCANA KEAHLIAN PKK 1. Persetiaan dan Undang-undang Pengakap.1 Sebelum dilantik menjadi ahli serta mendapat Lencana Keahlian. 3. Tabik dan Hotmat Pengakap. Sejarah Permulaan Pergerakan Pengakap dan Cerita Hutan.2 Cara Memakainya: Lencana Keahlian Pengakap yang berupa Lambang Pengakap di atas latar biru tua dipakai pada saku kiri kemeja. 1. Laung Agung. Isyarat Hormat Pengakap dan Cogankata Pengakap. 2. 5. 4. seorang budak akan diuji dalam Perkara-prekara yang berikut bagi menentukan bahawa ia faham dan mengerti makna-makna tiap-tiap satunya : 1. . Prinsip Rukunegara yang lima itu.

seta isteri bagi di mana ia berada. Mengulangi kekefahaman Hormat Pengakap. Mengenal dan mengecam D.M. dan D.T. 9. Mengetahui serba ringkas sejarah perkembangan Kumbulan Pengakap Kanakkanak di sekolahnya. 2.LENCANA KERIS GANGSA 1 Kesetiaan 1. Pemimpin dan Penolong Peminpin Pengakap Kanak-kanak kumpulannya serta alamat meraka sekali. . 5. Mengelangi Persetiaan dan Undang-undang Pengakap. Raja Permaisuri Agong. Isyarat Pengakap dan Salam Pengakap.Y. Mengetahui Pengertian Rukunegara.M Sultan dan Sultanah Serta T. 8.M. Yang Di Pertua Negeri. D.M. Menyanyi Lagu Kebangsaan “Negaraku” dan memahami bagaimana menghormati lagu itu ketika dimainkan. 6.M. Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong.Y.M. Mengenal Bendera Malaysia dan Bendera Negeri di mana pengakap itu berada.Y. 7. 4.Y. Mengenal nama penuh Kuasa Penganjur /Guru Besar. Mengetahui Lambang Sejagat Pengakap dan Cogankata Pengakap Kanakkanak. 3.

Mengetahui/menyedari bahayanya menelan apa jua jenis pil.jejentas dan lintasan lain-lain. 2 Kesihatan dan Keselamatan 1. meriam buluh dan bunga api. mercun buatan sendiri. mengawal kebersihan sumber minumandan mencegah daripada berlakunya keracunan makan dan mengatasinya. 11. Mengenali jenis penyakit kulit yang berjangkit. mengelakan busuk gigi. bagaimana mengerat kuku. Mengetahui kepentingan kesihatan dan kebersihan badan serta mengetahui bagaimana membersihkan gigi. jika berlakusebarang kemalangan. 3. merawat segera sekiranya sakit gigi. Mengetahui cara membersihkan bilik mandi dan tandas di rumah serta tempat pembuangan sampah. Mengetahui bagaimana mendapat bantuan pertolongan dari orang dewasa. tangan. Surau. dan teksi. Mengetahui agama-agama di Malaysia serta tempat-tempat ibadat seperti Masjid. 9. 10. Balai Bomba. atau gula-gula yang diberi oleh orang yang tidak dikenali. Mengenal isi kandungan peta pertolong cemas .) 7. 4. Gereja. (Ingatab : Pengakap Kanak-Kanak bolehmembawa pisau lipat (Jack Knife) setelah mendapat kebenaran dari Pemimpinnya. melintas jalan di lampu isyarat. Mengetahui bahaya bermain sebarang alat yang mengandungi bahan letupan seperti mercun. doctor dan Rumah Sakit. Kuil. 8. 6. sebab berlaku kebusukan gigi. Mengetahui sebab utama berlakunya kemalangan jalanraya bagi penunggang basikal dan cara mengawal keselamatan semasa naik dan turun dari bas. Tokong dan lain-lain di kawasan sekitar tempat tinggalnya. 11. mendapatkan alamat dan nombor telefon Balai Polis. di tempat menunggu bas. memelihara rambut. berjalan melalui terowong.10. Mengetahui betapa mustahaknya Memakai kasutdan selipar di rumah sesuai dengan keadaan tempat serta cara menjaga kasut. Mengetahui bahaya bermain mata pisau cukur dan sebarang jenis mata pisau yang tajam. Nilai beribadat mengikut agama masing-masing. tempat kerja ibu bapa dan keluarga rakan sebaya yang tinggal berhampiran. 2. Mengetahui peraturan berjalan dan menyeberang jalanraya. kaki dan system pernafasan.kereta api. 5.

.

Mengetahui Latihan Asas Perbarisan seperti Masuk Baris. Simpul Buku Sila dan gunanya serta mengikat sebuah bungkusan.” “ di sini ada air. Rehatkan Diri. Ke Kanan Pusing. Teksi. 7. jaringan gol atas kepala dan gerakan kaki. 6. Lenvana Wajib. Nombor Kumpulan. paras pinggang. Mengetahui cara mengasah pisau membubuh minyak dan membersihkannya setelah digunakan. Ke Kiri Pusing dan Bersurai. menanduk. Hospital. 4. Mengetahui kedudukan tempat-tempat awam di kawasan tempat tinggalnya dan dapat menunjukkan arah tempat-tempat itu kepada orang yang memerlukan bantuan seperti : Perhentian Bas. 5.” “ jangan ikut arah ini . Keluar Baris.5 inci garis pusat ). menyepak biasa. paras dada. lantunan. menyepak lambung. 3. paras bahu. ( tinggi tali lebih dari 3 meter dengan saiz tali 1. menyepak leret.3 Kecekapan 1. paras dada. (a) Kemahiran asas untuk bermain bola sepak seperti cara hantaran bola. . Mengetahui Kemahiran asas bagi Permainan Pasukan. menjaga gol. Balai Polis. menyepit tali dengan kedua belah kaki. Mengetahui cara mengikat tali kasut. ATAU (b) Kemahiran asas untuk bermain bola jarring seperti hantaran paras bahu. Mengetaui segala isyarat pengakap dan mengetahui arah tempat yang hendak dituju dengan menggunakan tanda isyarat Sulit Pengakap seperti “ ikut arah ini . Balai Bomba. Senang Diri. “ dan” saya sudah pulang”. Ingatan : Pengakap Kanak-kanak dilarang membawa apa jua bentuk pisau lipat denganmendapat kebenaran terlebih dahuli daripada pemimpinnya. 2. Ke Kanan Lurus. Menunjukkan cara yang betul memakai dan menjaga pakaian seragam pengakapnya dan mengetahui peraturan memakai lencana dan lain-lain seperti Lencana Keahlian. 8. nama Daerah dan Negeri. Pejabat Pos dll. Pandang Depan. Mengetahui cara meraut sebatang kayu dengan manggunakan sebilah pisau kecil ( Pisau lipat ). Mengetahui cara mengekalkan kesegaran fizikal seperti latihan memanjat tali.” “ tunggu di sini. Keretapi. Mengelecek. memegang tali paras muka. Lencana Malaysia. dan latihan bermain bola.

3. anjingdan sebagainya. 1 Menanam pokok bunga pada pasu atau pada kotak di dalam rumah dan di luar rumah. dan dapat menerangkan cara memeliharanya kepada pemimpin pengakapnya. mengetahui bagaimana cara menyampul buku dan mengetahui cara membuka buku yang baru.4 Penyertaan Menjalankan dua (2) daripada aktiviti di bawah ini. Telah membaca sekurang-kerungnya sebuahbuku mengenai cara memelihara bintang/haiwan kesayangan seperti arnab. 2. atau kepada ibu bapa atau teman sebayannya. faedah yang didapati darinya. Mengetahui membuat satu barang permainan rakaan sendiri dari bahan terbuang sama ada untuk kegunaan sendiri atau untuk dihadiahkan kepada rakan sebaya kumpulan pengakap sekolahnya. 2 lain. dan mengetahui cara memeliharanya. dan lain-lain. kerbau. Mengetahui cara penyuburan pokok seperti pembajaan penyiraman dan lain- 3 Menbuat batas dan menanam pokok bunga yang beraneka warna padanya di halaman rumahsendiri dengan bimbingan dan bantuan ibu bapa atau orang dewasa. Menjadi ahli perpustakaan sekolah/perpustakaan awam tempatan. anjing. ATAU 1 Mengetahui bagaimana peladang memelihara bintang ternakan seperti kambing. mengetahui cara bagaimana Pengakap Kanak-kanak dapat menolong dalam hal pemeliharaan itu. . lembu. menunjukkan Pengakap Kanak-kanak telah membaca sekurang-kurangnya lima buah buku dan dapat menceritakan balik isi cerita kepada pemimpin pengakapnya ataurakan sebayanya. kucing. 4. 5 Menyimpan seekor haiwan kesayangan seperti arnab. Kaji kesuburan pokok-pokok itu dan catatkan perkembangannya dalam Bku Log. 4 Membantu ibu bapa di rumah dan guru keceriaan di sekolah memelihara pokok-pokok bunga dankeindahan sekitar.

kesetiaan kepada ibu bapa. 4. 6. keharmonian. Boleh berlakon dengan baik satu babak pantomin menggambarkan satu peristiwa sama ada berseorangan. 6. cerita yang berkait dengan pendidikan moral. Menunjukkan carabagaimana pengakap kanakkanak dapat memainkan peranan melaksanakan perantur itu di sekolah.5. 2. kanak-kanak cacat akal. 5. Mengambil bahagian dalam persembahan drama lakunan dan tarian di sekolah. ketua dan apa jua peristiwa yang mewujudkan ikatan kekeluargaan bagi insane yang berbudi mulia. 7. Melalui kumpulan sekawannya dengan diketuai oleh pemimpinnya melawat ke rumah kanak-kanak yatim piatu. Menerangkan secara ringkas mengapa sekolahnya mengenakan hukuman kerana membuang sampah di merata tempat dan mengapa perturan undang-undang itu diadakan. karangan laut yang akan ditunjukkan kepada pemimpinnya. Perkhidmatan : 1. dan melawat ke rumah penempatan wargatua. Menyediakan sebuah Buku Log Perkhidmatan catatan mingguan dengan menunjukkan segala khidmat sukarala yang telah dilalui. 3. Membantuibu bapa di rumah setiap hari dengan menyempurnakan tugasnya itu dengan memuaskan. Menawarkan khidmat kemasyarakatan dirumah ibadat sama ada secara sekawan atau Pek. berpasangan atau beramai-ramai. 8. Mencerita secara lisan atau dengan perantaraan lakunan yang bersiri tentang kejayaan seseorang dalam satu peristiwa ia membuat khidmat bakti kepada orang ramai dengan memberi kepuasan kepadanya. Membuat Mini Muzium di rumah hasil kutipan hobinya seperti batu-batan. 5 Membuka sebuah buku akaun dan lain-lain akaum simpanan Wang di Bank. .

8.M. Raja Permaisuri Agong. mengetahui rukun sembahyang. (contoh. 7.Y. Mengetahui nama penuh D. 2. Boleh menyanyi Lagu Kebangsaan “Negaraku dan Lagu Negeri masing-masing sama ada berseorangan atau beramai-ramai. Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong.Y.undang Pengakap serta maknanya mengikut keboleh kadar umurnya.M. D.Y.LENCANA KERIS PERAK 1 Kesetiaan 1. dan Menteri Besar atau Ketua Menterinegari negara berkenaan. 6. 5.M.M.M. Sultan atau T.T.Y. Mengetahui lambing kandungan bendera Malaysia dan bendera negeri masing-masing (di mana pengakap kanak-kanak itu tinggal) dan mengetahui cara melipat bendera untuk disimpan serta melukisnya. Mengetahui Persetiaan dan Undang.M. 3. D. . Yang Di Pertua Negeri dan Isterinya. Mengetahui sejarah ringkas perkembangan pengakap dan juga nama tokoh pengakap di daerahnya. Perdana Menteri Malaysia. 4. Mengecam dan mengemali Penolong Pesuruhjaya Pengakap Kanak-kanak dan nama penuh mereka. bagi penganut yang beragama Islam). Mengetahui dan melukis Lambang Pengakap Malaysia.

Mengetahui bahaya aliran elekterik dan gas dan cara mengerakkannya bila menggunakan alat elektrik di rumah seperti. Mengetahui cara pernafasan tradisi pengakap oleh B-P. 1. betis. Menunjukkan bagaimana mencuci dan membulut jari yang luka. 2. (Sembahyang fardhu sehari semalam) 1. Mengamalkan 6 Jenis senaman tradisi pengakap oleh B-P untuk ketahanan. Mengetahui kebersihan fizikal dan serta menyatakan perlunya kebersihan diri. menarik nafas untuk udara ke dalam paru-paru dan dada. Cara-cara pembuangan kotoran manusia dengan baik merupakan satu daripada hukum kesihatan yang utama seperti berludah. peha. membuang hinhus. 7. pinggang. 10. perut. kaki. 3. 4. punggung. 2 Kesihatan dan Keselamatan 1. kecekalan. dada. Mengetahui bahaya menggunakan ubat tampa nasihat doctor. panau. 5. pembakar roti. dan ketrampilan meliputi pergerakan kepala. di Kuil dan sebagainya mengikut peraturan agama masing-masing. berkahak. . terkena api atau benda-benda yang panas. Mengetahui cara memberhentikan darah yang keluar dari hidung. Bagi yang buka penganut beragama Islam mestilah mengetahui peraturan sembahyang diadakan seminggu sekali di Gereja. seterika. dapur gas dan lain-lain. tangan dan jari. kipas angina. kurap dan gatal-gatal yang mudah berjangkit. 6.mengetahui kena sinaran cahaya matahari dan cara mengatasinya. dan sampah di merata tempat akan mendatangkan bahaya dan pencemaran alam. Mengetahui cara perawatan penyakit kulit separti Kudis. 9. 8. rumah dan persekitaran. puru. tapak.1. Mengetahui kelaziman yang menyebabkan kulit melecur. melecur.1 Mengetahui Azan dan Iqamah.3 Mengetahui peraturan sembahyang jemaah fardhu Jumaat. Mengetahui kegunaanisi kandungan peti pertolongan cemas.2 Mengetahui masuknya waktu sembahyang bagi setiap waktu yang lima. Mengetahui faedah senaman.

Latihan bermail Rounders. hantaran paras atas kepala . mengapung dan meniarap. 6. Panjat tali yang tingginya tidak melebihi 5 meter.3 Tutup Barisan 2. meniarap. gaya rangkak. (Ingatan : Latihan ini dibuat di atas permukaan air yang dalamnya paras pinggang Pengakap Kanak-kanak dengan tujukcara dari pemimpinnya atau orang dewasa sebagai pembantuan. melucur. Keselamatan semasa turun di air. mengibar dan menurunkan bendera. Mengetahui kemahiran asas untuk Permainan Pasukan: Kemahiran Rounderscara memegang kayu pemukul. memerangkap bola lerat. memukul. 3. timbul tenggelam. Mengukuhkan pengetahui asas kawad kaki Lencana Keris Gangsa dan mengetahui Latihan Asas Perbarisan: 3. 8.) ATAU . tarikh lahir.2 Buka Barisan. 4. ATAU 5. kematian dan lain-lain. 3. Mengukukan asas ikatan: Buku Sila. Bunga Geti dan Simpul Sentak 3. Mengumpul sejarah keharmonian keluarga : Membuat buku Peringatan sejarah keluarga bermula dari datuk dan sebagainya. hantaran cedok dan berlatihan bermain bola tamper. Mengetahui cara mengekalkan keadaan fizikal.1 Ke belakang pusing. ATAU 7. perkahwinan. Mengetahui cara memasang. gerak tangan. menaik. gaya lakuan pukul. Memanjat mengguna kan tangan sahaja.3 Kecekapan 1. cara menahan nafas. gaya tangan atas kepala. Mengetahui latihan asas untuk bermain bola tampar separti pukul mula cedok. Mengetahui kemahiran renang dan peraturan keselamatan di air.

4. air. protein bahan miniman air dari buah. 3.1 Keseronokan menggunakan computer dengan mengadakan lawatan bersama pemimpin kamu ke tempat computer sedang diguna.Menjalankan satu tugas dengan berbasikal secara individu atau kumpulan : (a) Mengepos surat (b) Ke Balai Bomba (c) Ke Klinik/Balai Polis/ Balai Penghulu.1 Menyatakan sekurang-kurangnya nama 5 jenis burung dan sifatnya. 2.1 Menyenaraikan 4 jenis kumpulan makanan yang dikehendaki oleh tubuh kita setiap sayuran. Menanam tomato. lada dalam kotak. Mengetahui Sains Komputer : 4.2 Mengetahui makanan seimbang dan bahan-bahannya. 4 Penyertaan 1. 1. serta cara tumbuhan menyimpan mapanan. protein. 1. 3. karbon dioksida. 4. 3.3 Menjejak burung ke sarangnya dan memerhati bagaimana burung membuat sarangnya dan menyatakan kepada pemimpin apa yang dilihatnya. 1. Mengetahui keperluan tumbuhan untuk hidupan mendapatkan makanannya separtibahan pembinaan dari cahaya. dan penyiraman.2 Permainan computer . buahan. 3.3 Menghias meja makan dan mencuci pinggan mangkuk serta membersih dapur setelah digunakan. pembajaan. dalam pasu. Menyenaraikan 4 jenis kumpulan makanan yang dikehendaki oleh tubuh kita setiap karbohidrat.4 Menyediakan tempatan makan/miniman burung (Feeder). Cara pengambilan air dan karbon dioksida. Sebab computer digunakan. Mengetahui sifat khusus haiwan yang hidupan di udara dan di darat:1. bijiran. mengetahui cara pengadunantanah.2 Catatkan nama burung-burung yang dapat dilihat setiap minggu dalam Buku Log berkenaan. vitamin dan garam galian.

(Pilih 3 sahaja) 3. TV / Radio. 6. Mengetahui cara memberi pertolong kepada seseorang di air dengan tangan.4 Boleh mengucapkan ucapan “Hello”/Apa khabar dalam 10 bahasa selain daripada Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. baju jeket. 5 Mengetahui penggunaan telephon awam/persendirian dengan menggunakan wang siling / Kad Uniphon ketika mendail dan faham menggunakan Buku Panduan Telefon. Pegawai Bomba. (Ingatan : Pertolongan ini adalah latihan asas sahaja) . tuala. isyarat kepulan asap.5 Perkhidmatan 1. 5. 6 Menembah simpanan wang di Bank Simpanan Nasional hingga sebanyak sekurang-kurang $5.3 ATAU Cara menghidupkan dan mematikan computer. isyarat semaphore. Menyimpan akaun perbelajaan mingguan selama seminggu tentang bagaimana wang saku sendari dibelajar dalam Bank Simpanan Nasional. akhbar. Mengetahui cara menggunakan telephon.5 Boleh menyebut angka 1 hingga 10 dalam 5 bahasa selain daripada Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. 4. 7 Menyertai satu kumpulan tarian/nasyid dan mencadang kan jenis pakaian untuk tarian/nasyid yang akan dipersembahkan.00. tali. Mengumpulkan pakaian lama yang telah terpakai dan barang permain kanakkanak untuk dihadiahkan kepada yang memerlukannya. kayu. wisel. 4. Merinyu Polis dan lain-lain dan seterusnya mengadakan perbincang dengan ahli Pek tentang bagaimana Pek dapat membantu mereka dalam menjalankan kewajipan kepada masyarakat. memukul gendang. kentun. dan sebagainya. 4. 2. kaki. 4.4. Menyediakan sebarang doa selamat untuk Pek dan membincangkannya dengan Pimimpin Pek. Mendengar syarahan penceramah undang seperti Doktor Gigi / Jururawat.

“Malaysia Berjaya” dan lain-lain lagu ciptaan semasa. . berjalan jauh. doa hendak makan. 2. Mengamalkan rukun agama masing-masing. Mengetahui nama penuh dan mengenali Persuruhjaya Pengakap Negeri dan Ketua Persuruhjaya Pengekap Negeri. tidur. 5. dan doa ketika dalam ketakutan. Menyanyi sekurang-kurang 2buah lagu patriotic seperti lagu “Selamat Jalan Pahlawanku”. “tanah Pusaka”. 4. Penganut bukan beragama Islam diminta merujuk kepada agama masing-masing. 3. Penganut beragama Islam hendaklah sentiasa bertakwa kepada Allah. Penghulu. Ketua Kampung . Pegawai Pendidikan Daerah. Boleh melipat bendera dan membimbing tunjukcara kepada seorang pengakap kanak-kanak yang lain yang akan mengambilujian Lencana Keris Perak. Pegawai Daerah. Mengetahui nama dan mengenal Datuk Bandar. Mengenali Jata Negara Malaysia dan Jata Neheri dan Mengetahui di mana mereka berada. Mengetahui ucapan kalimah syukur. Wakil Parlimen dan wakil Rakyat tempat Pengakap Kanak-kanak tinggal.LENCANA KERIS EMAS 1 Kesetiaan 1.

4. Mengumpul Maklumat Media : menyimpan keratin / suntingan bahan cetak sama ada dari akbar dan majalah yang ada mesej. serangan jantung. gila babi dan sebagainya. 3.6 atas 8. kemalangan seperti keracunan. Mengetahui dan mengambil bahagian dalam sambutan Hari Pengakap Sedunia / Malaysia. meniarap.Y. pembalutan bersegi tiga dan anduh pembalutan bersegitiga dan anduh pembalutan bersegi tiga. Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong dan D. kejutan. tending keribas. Latihan ini dibuat di atas permukaan air dengan pengurusan yang sama seperti NO.T Yang Di Pertua Negeri masing-masing. Mengetahui cara berenang seperti meluncur. mengharung. timbul tenggelam.M. Mengetahui sekurang-kurangnya lapan peraturan hidup sihat dan bahagian. kebakaran. kelemasan. Balai Bomba. Sultan atau T. Hari Bapa. Mengetahui dan mengambil bahagian dalam sambutan Hari Keputeraan D.6. Mengetahui bagaimana mengatasi sakit selsema dan menjauhkannya. kerana pergaduhan. Mengetahui maksud pertolongan cemas dan bahagian mendapatkan bantuan kecemasan segera melalui telefon ke Balai Polis. Pengakap Kanak-kanak hendaklah menyimpan buku catatan Merokok. Hospital. 5. Mengetahui cara menjaga keselamatan di air ketika belajar berenang. 7.M. ATAU Keracunan Makanan. 2 Kesihatan dan Keselamatan 1. Mengetahui bagaimana mengikat anduh dengan menggunakan simpulan buku sila.Y. . dan mendekam.M. Klinik. 6.M. 2. Hari Ibu. Mengetahui kegunaan isi kandungan peti pertolongan cemas dan jenis-jenis balutan : pembalutan tangan.Y. Hari Keluarga dan hari-hari yang diraikan oleh Negeri / tempatan masing-masing. Hari Guru. turun ke air. Hari kanak-kanak. (Ingatan : Latihan ini dibuat di atas permukaan air sedalam paras pinggang dengan diawasi oleh pemimpin atau orang dewasa yang berpengalaman mengenai hal tersebut) 7.

2. 1. “ Berhenti” dan “Hormat”. bergayut pada tali. Mengetahui kemahiran asas permainan Pasukan seperti Sepak Takraw. 9. 8. gayut monyet. Ia harus mengetahui Peraturan keselamatan ketika di air. Badminton dan peraturannya. 3. menurum dan melipatkan bendera. Mengetahui cara mengekalkan kesegaran fizikal. Simpul Manuk dan Lilit Dua Simpul serta kegunaannya.) . Membantu Pengakap Muda semasa mendirikan khemah dan menurunkan khemah untuk dilipat. menghibar. Mengukuhkan kemahiran ikatan : Buku Sila (Keris Gangsa). Pencak. meniti kayu dan bergayut. Bunga Geti dan simpul sentak ( Keris Perak). di tebing sungai atau di tepi tasik. Mengetahui cara memasang. merangkak di bawah jaing / jala. “Cepat Jalan. menaik. Mengetahui cara mengikat simpulan Tindih Kasih. Mengetahui kemahiran asas ( Pilih SATU sahaja ) seni mempertahankan diri seperti : Silat. Mengetahui latihan asas Ala Komando seperti : Merangkak.1 Mengetahui jenis umpan di mata kail. Mengetahui sifat khusus hidupan di air dan mengenali 5 jenis nama ikan di laut dan di sungai. 4 Penyertaan 1. seperti memanjat tali dengan cepat dengan menggunakan pengalaman Ujian Lencana Keris Gangsa dan Keris Perak. Tinggi tali tidak lebih dari 6meter. Tae Kwon Do. Karate dan sebagainya. 6. Mengetahui kemahiran asas permainan bola baling dan peraturannya. (Ingatan : Pengakap Kanak-kanak hendaklah ditemani oleh seorang dewasa semasa pergi mengail sama ada di tepi laut. 7. ATAU 4.2 Mengetahui cara menggunakan joran untuk memancing ikan. Mengukuhkan Latihan Asas Perbarisan Lencana Keris Gangsa dan Perak dan seterusnya mengetahui perintah “ Langkah ke sebelah:”. 5.3 Kecekapan 1. 1.

2.3 Menyediakan sekurang-kurangnya 3 jenis contoh kayu hutan yang digunakan untuk membina bangunan di negara kita. sebuah kotak untuk surat-surat. mengikut pilihan Pengakap Kanak-kanak sendiri: 3.2.3 Membuat laying-layang yang boleh dinaikkan ke udara. 3. 2.1 Membuat sebuah Mini Zoo serangga di rumah yang menunjukkan sekurangkurangnya 2 jenis semut. Membuat satu daripada perkara-perkara di bawah. 3.4 Mengetahui membaiki sekurang-kurang satu jenis permainan kanakkanak yang menggunakan bateri. belalang. 4. 3.3 Melawat ke Muzim bersama Pemimpin Pengakap Kanak-kanak dan membuat pemerhatian mengenai hidupan alam (Nuture Study). Mengetahui peringkat tumbuhan di hutan simpanan kerajaan. Mengetahui pemeliharaan Alam Sekitar.1 Menyatakan 5 jenis pokok hutan dan nyatakan kegunaan kepada manusia.2 Menunjukkan satu carta kepada pemimpin gambaran pusingan hidupan pokok-pokok dihutan. 1. ATAU . kupu-kupu dan lain-lain yang dipelihara dengan sempurna untuk perhatian kajian sendiri selama 3 bulan mengenai peringkat kehidupan dan menulis segala catatan di dalam Buku Log 1. 2. Ingatan: Memilih 2 Bahagian sahaja dari tiga bahagian di bawah ini :1.2 Membuat patung sarung jari puppet / pantung puppet bertali yang boleh digerak-gerakkan dan membuat panggung puppet.2 Menyediakan sebuah akuarium ikan atau terrarium (tumbuhan) dan memerhati peringkat kehidupan pemeliharaan Pengakap Kanak-kanak itu selama 3 bulan yang dicatat di dalam Buku Log. dan sebuah kotak untuk menabung wang senuanya dibuat dari bahan terbuang. 3.1 Sebuah kotak tempat menyimpan alat-alat Pertolongan Cemas.

.5 Perkhidmatan 1. Boleh berlakun SATU babak cerita pendek berdasarkan nilai agama tradisi kebudayaan atau nilai-nilai masyarakat berbilang bangsa. Hospital. 5. Dikir Barat dan Dondang Sayang. Membantu Pemimpin dalam penguru untuk enam sekawan mengatur Program Malam Pengakap. 2. Meneruskan kegiatan Perkhidmatan Lencana Keris Gangsa dan Perak. Kilinik Kesihatan. 2. Balai Penghulu.4 Melawat ke pusat sains atau ke Zoo bersama Pemimpin Pengakap Kanakkanak atau ibu bapa / Keluarga dan menjalankan pemerhatian / kajian apa yang dilihat. dan sederhana) melalui lagu-lagu seperti di bawah ini: 2.2 Menyanyi SATU lagu rakyat setempat seperti Nasyid. 7.4 Menyanyi sekurang-kurangnya DUA lagu pengakap tradisi dan DUA lagu pengakap antarabangsa. lambat. Membantu Pemimpin untuk persiapan Pek Bercuti. Penggawa. Berikhtiar membantu rakan sebaya yang sedang dalam kesusahan / kesedihan kehalangan / kematian keluarga / kemalangan. 2. 3. Menyanyi dengan iringan muzik mengikut rntak. Menyanyi dengan harmoni mengikut melodi dan boleh menyanyi dengan berbagai tempo (cepat. 2. Ghazal. berubah-ubah. Boria. Sekolah dan Tempat Rekreasi.1 Menyanyi SATU lagu yang berirama tradisi seperti lagu “Rasa Sayang”. Bersama sekawan / Pek / Kumpulan Pengakap Kanak-kanak membersih kawasan rumah / sekolah / rumah ibadat / tempat awam. 4.3 Menyanyi SATU lagu asli seperti “tudung Periok”. Melukis atau membuat model peta kasar kawasan tempat tinggal sendiri dengan menunjukkan tempat kemudahan awam seperti Perjabat Pos. Membantu ibu bapa atau keluarga mengatur persiapan satu ekspedisi atau perkelahan dan melaporkan kepada Pemimpin selepas balik.1. Boleh koreografikan satu tarian kebudayaan untuk persembahan dalam pementasan atau pertujukan. 2. 6. 1. Syair. 4. 3. Tempat Beribadat. “Seri Mersing” dan lain-lain.

menahan nafas (teori). Berenang dengan tidak berhenti-henti sejauh 20 meter dengan berpakaian seragam Pengakap Kanak-kanak yang lengkap (di dalam air aras pinggang). tendang rejang. meniarap. Cara junam. Gerak tangan. Berenang mengapar menimbulkan diri (Mushroom Float). terjun kaki lurus / junam depan layang (teori). Berenang .0 beberapa Lencana Kepandaian ada juga ditetapkan mengikut peraturan yang tertentu.0. rangkaian meniarap (teori). ATAU 3.Skim Lencana Pengakap Kanak-Kanak LENCANA KEPANDAIAN 1 • Selain daripada lencana yang disebutkan dalam fasal 1. meniarap. cara tarik dan hembus nafas. tendang keribas. cara timbul tenggelam. 2. 5. 4. Cara luncur. Mengetahui peraturan keselamatan di air (teori) 2. Menunjukcara memulakan berenang dan kemahiran keselamatan diri kepada penilai / pemeriksa cara turun di air. Cara memakai : Lencana kepandaian ini dipakai di atas lengan baju disebelah kiri dan kanan di bahagian ruang segi di antara bahu dengan siku seperti ditunjukkan di muka sebelah ini : • Ahli Renang (Wajib) 1. 6. cara gaya rangkak tangan dilutut / tangan di atas kepala.0 dan 3.

Menyatakan 4 undang-undang jalan raya semasa berbasikal 2. Menunggang basikal dengan diperhatikan oleh penilai / pemeriksa mengikut jalan yang ditetapkan dan cukup faham mengenai peraturan jalan raya bagi penunggang basikal dan mengetahui undang-undang jalan raya yang ditetapkan bagi penunggang basikal termasuk penggunaan jalan sempang.Menunjukcara memberi isyarat tangan semasa berbasikal: 3. Ahli Koleksi Hobi (Kegemaran) Memungut dan mengumpulkan benda-benda sebagai hobinya dan menyimpan . Menjaga basikal seperti membaiki kerosakan kecil dan menjaga kebersihannya. Mengetahui dan menyatakan kepada penilai 10 peraturan semasa menunggang basikal. Menyebutkan 10 perkara yang menyebabkan kemalangan semasa berbasikal. 5. Penunggang Basikal (Wajib) Lakukan Semua Bahagian 1. terlentang. 7. Bila sampai separuh jalan ke jalan yang dituju berbalik semula menghabiskan renangnya dengan gaya yang sama. dengan berbagai cara / gaya biasa. bulatan dan lintasan pejalan kaki.menyeberang dengan cara terlungkup. 4. Mengetahui cara mengendalikan jeket keselamatan di air.

Berbagai contoh batu batan (sekurang-kurangnya 15 jenis). Lencana Kepandaian 2 Ahli Kraftangan (Kegemaran) 1.dengan kemas dan tersusun serta mengetahui sedikit sebanyak mengenai koleksinya. Lima belas jenis setem Malaysia yang berbeza 2. 4. Mengetahui asas kraf tradisional : Anyaman kelarai mata bilis.Lain-lain hobi yang sesuai. Pilih satu hobi seperti contoh di bawah : 1. 8. 7. 6. kelarai siku keluang. Rupa mata wang asing sama ada kertas / syiling (sekurang-kurangnya 15 jenis). Korobori. Tahu bagaimana membuat . Rantai kunci (key Chain) berbagai jenis (sekurang-kurangnya 15 jenis). Lencana-lencana Pengakap seperti lencana Perhimpunan. Jambori dan koleksi lencana pengakap antarabangsa dan alin-lain. Menyediakan sebuah buku (buku hobi) menyatakan perkembangan koleksi hobinya 10. (pelajaran anyaman ini boleh diubah sesuaikan mengikut keadaan dengan alam persekitaran kanak-kanak sendiri). Koleksi hobinya itu hendaklah pilihan Pengakap Kanak-kanak sendiri (bukan dicadangkan oleh pemimpinnya). (Sekurangkurangnya 10 jenis) 9. 5. Menghasilkan buklu skrap berbagai tumbuhan / bunga / haiwan / binatang / sejarah / sukan / bangunan / buah-buahan dan lain-lain (pilih satu) 3. Berbagai bentuk botol dan penutup botol (sekurang-kurangnya 15 jenis). Berbagai bentuk pensil dan logonya (sekurang-kurangnya 15 jenis).

mungkin ditulis dengan kata-kata hikmat. plastic dan lain-lain. keluarga ”Mowgli”. Menunjuk cara menyediakan tapak semaian dan memindahkan semaian ke batas yang telah disediakan. Membuat rekaan dari kertas a) Rekaan untuk kegunaan sehari-hari seperti sampul surat / beg / buku dan lainlain. Mengetahui dan membuat Penanda Buku selain dari bahan logam (tin). kawat. plastik dan daun. 3. c) Rekaan alat permainan seperti buat kapal dari kertas / burung ajaib (fantasi) dan lain-lain. Kulit.simpai (woggle) dari bahan yang ditentukan : 2. tali nailon (nylon string). Penanda Buku ini hendaklah direka berbagai bentuk yang menarik dengan hiasan warna. kain sulaman. b) Rekaan binaan seperti topeng sarung kepala. 2. Satu hendaklah dibuat untuk kegunaan sendiri dan satu lagi untuk dihadiahkan kepada teman sebaya atau kepada adik yang baru. Membuat satu untuk kegunaan sendiri dan satu lagi untuk dihadiahkan kepada rakan sebaya atau kepada seseorang yang dikasihi. Ambil kira cara membaja semasa penyediaan batas. Peladang Kecil (Kegemaran) Lakukan LIMA sahaja 1. Menunjukcara menjaga tanaman dari jenis sayuran / keratan / raizom yang telah ditanam di atas batas dan ambil kira cara membaja semasa pokok . buluh. membuatnya dari bahan kulit. ATAU 4. ATAU 3. Menyediakan batas yang berukuran 8 x 3 x 1 kaki untuk ditanam sayursayuran dari tapak semaian.

8. Mengetahui dan menunjukkan (kepada Penilai) bagaimana membuat junjung untuk tanaman sayur jenis pokok yang memanjat seperti pokok timun. betik atau pokok buah-buahan yang bermusim sama ada yang ditanam sendiri atau oleh ibu / bapa / ahli keluarga sendiri. Menunjukkan bahawa Pengakap Kanak-kanak telah membantu dan membela haiwan ternakan. Musuh tanaman dan pembajaan yang sesuai.sedang ditanam. ○ Menunjukkan (kepada Penilai / Pemeriksa) yang Pengakap Kanak-kanak ada menanam pokok-pokok tanaman yang berubi di dalam tanah seperti ubi keledek. Saiz petak / batas mengikut peraturan yang tertentu. Tunjukkan (Kepada Pemimpin / Penilai) yang Pengakap Kank-kanak ada menanam / menjaga pokok pisang. 4. Memelihara / membela dengan jayanya sekurang-kurangnya 10 ekor anak ayam sebagai ternakan asas. Pemeliharaan binatang belaan semasa kecil (anak-anak) seperti pemberian . ATAU Memelihara sekurang-kurangnya 10 ekor ikan air tawar di kolam sama ada di sekolah atau di rumah dengan usahasama rakan sebaya dari kumpulan enam sekawan atau bersendirian. Cara pemeliharaan sayur-sayuran dari mula bercambah hingga mendatangkan daun atau buah. • • • • Kesuburan tanah. Menunjukkan Buku Log mengenai ceramah yang diterima daripada Pegawai Haiwan atau Guru Sains Pertanian mengenai program yang telah diatur oleh Pemimpin sendiri: • • Pemeliharaan / Pembelaan baka ternakan yang hendak dipelihara. 5. 7. Cara menanam sayuran sebelum ditanam dan cara mengalih anak semaian ke batas. ○ ○ 6. 9. Tunjukkan Buku Log mengenai catatan ceramah yang Pengakap Kanak-kanak terima dari Pegawai Pertanian atau Guru Sains Pertanian yang programnya telah diatur oleh Pemimpin sendiri. kacang tanah dan sebagainya dengan subur. kacang panjang dan lain-lain.

LENCANA KEPANDAIAN 3 Pelukis (Kegemaran) Ingatan : Pilih 4 sahaja. 1.makanan dan pencegahan penyakit. Melukis di hadapan Pemeriksa / Penilai dengan apa jua bahan lukisan satugambaran Marga dari Cerita Rimba ”The Jungle Book” karangan Rudyard Kipling yang menjadi bahan penting dalam rancangan latihan Pengakap Kanak-kanak. ○ Buat SATU watak Watak Akela Bagheera Baloo Adek Kelabu Mowgli Mysa Shere Khan Banderlog Buldeo Jakala Sahi Hathi Kaa Tabaqui Messua Marga Serigala Tunggal Harimau Kumbang Beruang Anak Serigala Budak Lelaki Seladang Harimau Belang Monyet Pemburu Buaya Landak Gajah Ular Sawa Rubah Wanita Perwatakan Pemimpin bijaksana Jurulatih mahir Guru undang-undang Keluarga Angkat Kawan Marga Pendengar baik Pembuli Pembohong Samseng Pura-pura Penulis Tokoh hormat Pemanjat Pengampu Ibu angkat .

Deepavali. 4. biru tua. Membuat sebarang rekaan corak dari bahan terbuang sama ada cetakan. garisan dan tekanan yang motifnya berdasarkan yang terdapat dalam seni anyaman dan seni tembikar. hiasan dinding. corak bebas. ukiran. biji kundang. 8. corak tradisi. Memperkenalkan kraf tradisional dari bahan yang Pengakap Kanak-kanak sediakan sendiri seperti lukisan. bentuk lembaga. Hari Raya Puasa. 7. topeng dan anyaman asas yang motifnya berdasarkan alat permainan. fantasi dan haiwan. Melukis pelangi dengan warnanya serta menamakan tiap-tiap warna itu dan satu rajah menunjukkan pusingan warna (Colour Wheel). yang motifnya berdasarkan tulisan huruf dan angka. geometri dan rekaan manusia. Hari Krismas dan Hari Wesak. Lukisan itu dibuat di atas sekeping kertas 25 cm x 30 cm. 3. arca.White hood Ular senduk Penjaga 1. bentuk berdasarkan cerita dongeng. oren. Menunjukkan kepada Pemeriksa / Penilai. mozek. biru. Membuat Kad Ucap Selamat ciptaan Pengakap Kanak-kanak sendiri yang menggambarkan satu daripada lima perayaan. Melukis di hadapan Pemeriksa / Penilai dengan apa jua bahan satu gambaran dari satu peristiwa yang telah berlaku atau satu watak dalam sebuah cerita pendek yang diceritakan oleh Pemeriksa / Penilai. . dan ’secondary colours’ serta menunjukkan cara pengandunan warna cecair (Water Colour) yang menjadikan warna hijau. Tahun Baru Cina. asemblaj. Buku Lukisan itu mesti mengandungi sekurang-sekurangnya 20 tajuk lukisan dari berbagai jenis. 2. Mengetahui warna yang dikatakan ’primary colours’. sejarah. jubin tanah liat. 5. kolaj. Pilih SATU Kegiatan di bawah ini: 6. mural. bangunan. Membentuk dan membuat binaan (dari bahan terbuang) seperti bentuk tiga dimensi. hijau tua dll. 9.

mengemas dan menjaga kebersihan perpustakaan dan mengetahui mengapa perpustakaan harus dipelihara. geografi. Menghuraikan maksud petikan. syair. sejarah. ensaiklopedia dan membuat kamus sendiri dan kata-kata baru yang dipelajari. iklan dan rencana. Boleh menterjemah petikan yang penting daripada bacaanya secara lisan atau bertulis dengan meringkaskan perkataan yang panjangnya kira-kira 150 perkataan. dan bahasa berirama (klasik). Mengetahui menggunakan kamus. 6. Menjadi ahli perpustakaan sekolah / tempatan serta turut memberi khidmat sukarela seperti memelihara. 5. 4. cerpen. Membuat kritikan atas isi petikan bacaan mengikut kemampuan umur dan boleh membuat telahan. Prosa dan Puisi Bahasa Malaysia / Inggeris / Bahasa Ibunda. difahami serta berkesan. pengisytiharan. guridam. ○ ○ ○ 2. kata-kata dan peribahasa. seloka. pengumuman. majalah. ekonomi dan sebagainya. 1. 7. Novel. . akhbar. Puisi tradisional seperti pantun. Puisi moden seperti sajak dan bahasa berirama moden. 3. Boleh membaca dengan cekap dengan menepati tanda-tanda bacaan. drama.Pembaca Buku (Kegemaran) Pilih EMPAT sahaja. ungkapan. Menyediakan daftar sekurang-kurang 8 buah buku yang telah dibaca serta faham melalui bahan sastera berikut : ○ ○ Prosa tradisional seperti hikayat hasil sastera dan sejarah. Prosa moden seperti petikan daripada buku-buku pengetahuan sains. Melafazkan perkataan dengan menggunakan intonasi sewajarnya dan membuat bacaan.

○ ○ 2. 4. 6. tamborin. 5. Boleh memainkan sekurang-kurang dua jenis alat muzik Genderang seperti kerincing. Lagu Tarian Asli. 1. asli dan patriotik. jenaka. Mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu tarian tradisional atau taridra. Boleh bertindak sebagai Juruacara persembahan atau pertunjukan. Lagu Tradisi Masyarakat : Lagu setempat seperti ”Rasa Sayang” atau lagu asing seperti ”Red River Valley” dan sebagainya. Mengajar dua buah lagu atau SATU tarian kepada sekawan Pengakap Kanakkanak. loceng rekoder dan serunai. Lagu Pengakap. Boleh menyanyi dua buah lagu : Satu patriotik dan lagi satu lagu. 3. dram tenor. kayu tok-tok.Penghibur (Kegemaran) Pilih LIMA sahaja. simbal. . dram samping. melodian. Mengetahui menggunakan alat perakam dan radio kaset. kastenet. Memilih dan memainkan tiga lagu dengan alat muzik berikut : ○ ○ Lagu kanak-kanak. 7.

2. Mengetahui undang-undang dan peraturan mengenai SATU jenis permainan berikut: bola sepak.LENCANA KEPANDAIAN 4 Ahli Olahraga (Pengetahuan) 1. badminton. bola tampar. hoki. Mengetahui jenis makanan yang membina kesihatan untuk bersukan. khasnya bagi peringkat Sekolah Rendah. 3. sepak takraw. bola baling dan bola jaring. ping-pong. Mengambil bahagian dengan tiga percubaan bagi acara sukan : • • • • Lari 100 meter 20 saat Lari 200 meter 50 saat Lompat tinggi 0. Ahli Pasukan Permainan (Pengetahuan) 1. rounders. 2.8 meter Lontar peluru 6 paun 5 meter Catatan: Wakil sekolah ke peringkat daerah boleh dianugerah lencana ini. Mengetahui apakah MSSMD / MSSM / SUKMA dan Majlis Sukan Negeri serta menerangkan secara ringkas mengapa majlis-majlis diadakan dan bagaimana Pengakap Kanak-kanak boleh membantu. Membuktikan yang Pengakap Kanak-kanak itu boleh bermain sekurang- .

Menunjukkan satu eksperimen bahawa api yang menyala itu memerlukan udara. Menunjukkan bagaimana menyambungkan litar elektrik dengan bateri dan menghubungkan litar itu ke bateri dan bagaimana mengawal aliran elektrik dengan menggunakan suis dan bagaimana menggunakan lampu isyarat. 5. Menunjukkan yang ia terlibat sebagai pemain dalam peringkat rumah sukan. 3. . 4. 3.kurang dua permainan pasukan. Membuat elektromagnet yang mempengaruhi kemagnetan pada sekeping besi dan menerangkan apa akan terjadi pada besi jika arus elektrik tidak mempengaruhi kegunaannya lagi. Membuat pelangi tiruan dengan memecahkan cahaya yang mengandungi spektra. 2. Menunjukkan yang ia bermain dengan jujur dan mencotohkan semangat kesukanan dalam pasukan permainannya. Membuat kamera lubang halus dan menyatakan sebab yang menjadikan bayang gambar atau area yang dilihat pada layar kamera itu menjadi terbalik. Mengetahui cara menjaga dan menyimpan alat permaian pasukannya setelah digunakan. daerah / negerinya. 6. Mengetahui cara membersihkan badan setelah bermain. 6. sekolah. 5. Ahli Sains (Pengetahuan) (Pilih Empat sahaja) 1. Membuat teropong intip yang mudah dengan menggunakan dua kepaing cermin. 4.

pantai. 9. Kawan dan musuh pokok tanaman di kebun. 8. Membuat teropong besar atau teropong pembesar yang menggunakan dua keping cermin kanta lensa. Pencinta Alam Semulajadi (Pengetahuan) Pilih TIGA sahaja. 2. rumput-rampai lain-lain. Mengambil bahagian dalam satu projek di bawah bersama Pengakap Muda atau bersama sekawan sendiri (Pilih satu sahaja) : ○ Membersihkan tempat perkelahan. Membuat arus elektrik yang mudah didapati dari bateri. 3. Memlihara binatang belaan dan ternakan sekurang-kurang 3 bulan dan menyimpan catatan mengenainya. Pokok hiasan atau pokok rimbun di sekitar tempat tinggal / kawasan sekolahnya. gegat dan lain serangga. ○ ○ . tepian tasik. Kupu-kupu. Pelbagai jenis batu fosil dan batu lontar. perigi. ATAU Menanam pokok bersama Pengakap Muda. tepi jalan. Pokok pakis. 1. Menyimpan catatan harian berkenaan dengan kejadian harian selama tidakkurang dari empat bulan mengenai satu daripada perkara di bawah ini : ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Tumbuh-tumbuhan Kehidupan burung Kehidupan di tepi pantai.7. kolam dan kehidupan dalam sungai. rama-rama. Menunjukkan bagaimana berlaku tekanan udara dan air. ATAU Membersihkan kawasan rumah dan halaman / kebun di belakang rumah dan sekolah. Pengakap Kanak-kanak boleh membicarakan pemerhatiannya seperti kegemaran dan makanan binatang tersebut.

5. 4. Melukis Petunjuk dengan menggunakan simbol dan warna pada sebuah peta. . kelapa sawit dan hutan). kelapa. tanaman sungai dan lain-lain. Melukis Mata angin 8 pecahan dan menunjukkan arah kedudukan mata angin itu dengan berpandukan arah matahari terbit dan matahari terbenam. jambatan Jalan kereta api Bangunan (kediaman. gereja. kuil). Melukis mata angin 16 pecahan yang menunjukkan mata angin utama yang terdapat dalam sebuah kompas. Mengetahui arah mata angin yang 16 itu dengan berpandukan arah utara. Membuat Buku Skrap mengenai Pencemaran Alam Sekitar. tandakan petunjuk seperti bangunan. padi.4. ATAU 2. Sungai dan tali air Tumbuhan (getah. masjid. Membuat carta cuaca di dalam Buku Log selama 1 bulan dan dapat menerangkan bagaimana dengan keadaan tumbuhan dan alam sekitar terlibat dengan cuaca. tokong. nanas. 3. Melukis sebuah peta kasar sekitar tempat kamu tinggal. LENCANA KEPANDAIAN 5 Pembaca Peta (Pengetahuan) (Pilih TIGA sahaja dari Bahagian 1 hingga 5) 1. ○ ○ ○ ○ ○ Jalan raya.

Isikan dalam Buku Log Peribadi beberapa rajah dan gambar tentang bagaimana cahaya. burung / unggas dan moluska.5. Jawab satu sahaja dari (a) (b) dan (c) : ○ Menyatakan kepada Penilai / Pemeriksa sama ada secara lisan atau bertulis dengan bantuan rajah. Mencari sudut bearing : Melukis dengan menggunakan alat geometri : sudut 075°. ○ . udara dan mineral (galian) tumbuhan dan haiwan menghasilkan makanan untuk kehidupan manusia. 6. 120° dan 245° dan lain-lain. (Karangan laut seperti kerang. ○ Senaraikan nama benda-benda yang ditemui dalam ekspedisi yang dirancangkan seperti benda-benda hidup. ○ ○ 2. tumbuhan ke dalam Buku Log Peribadi. Pemeliharaan Alam Sekitar (Pengetahuan) Pilih TIGA sahaja. reptilia. Berjalan kaki sejauh 5 kilometer bersama sekawan di kawasan persekitaran. sekembalinya memberi laporan atas perkara yang ditetapkan (seperti mendapatkan maklumat dari satu tempat yang ditetapkan) dan membuat lakaran berkenaan. 025°. 1. apakah yang dikatakan ”Alam Sekitar”. air. Keluar ke satu kawasan tanah lapang bersama rakan sebaya sama ada dalam pek atau bersama Pengakap Muda dan menerangkan di dalam Buku Log (Kepada Penilai / Pemeriksa) sekurang-kurang 8 jenis binatang yang kamu temui (binatang kehidupan luar) seperti mamalia. haiwan. Apakah yang dikatakan ”Kitaran Oksigen” (Oxygen Cycle). Menyatakan apakah yang dikatakan ”Kitaran Air” (Water Cycle).

Nyatakan punca yang menyebabkan pencemaran alam sekitar berkenaan. Dan nyatakan penyesuaian bagi keselamatan tumbuhan. 4. ○ ○ 7. ○ ○ Bagi diri sendiri Bagi Keluarga . ○ Keluar mengembara ke satu kawasan bersama rakan sebaya dalam Pek atau Patrol Pengakap Muda dan membuat penyiasatan kehidupan pokok-pokok saka / rendang. 5.siput. Catatkan di dalam Buku Log. lintah. Gunakan daun pokok yang disiasat untuk ditampal ke dalam buku log. kawasan rumah dan masjid / rumah ibadat. Menerangkan kejadian hujan serta menunjukkan kepada Pemeriksa satu carta cuaca yang telah disediakan sekurang-kurangnya dalam tempoh masa tidak melebihi dua minggu . Tulis maklumatnya. Memelihara pokok atau berkebun di kawasan sekitar rumah sendiri atau kawasan sekolah. Menerangkan kepada Pemeriksa aktiviti pemerhatian dan pengecaman dan nyatakan segala maklumat yang ditemui. Mengambil bahagian dalam satu aktiviti berikut : ○ Memberi perkhidmatan sukarela berkenaan pemeliharaan alam sekitar seperti membersihkan taman rekreasi kanak-kanak. Menerangkan (kepada Pemeriksa) sekurang-kurangnya 6 maklumat yang dipetik dari akhbar / majalah mengenai berita semasa yang menjadi masalah kepada manusia berkaitan dengan pencemaran alam sekitar ini. Buat buku skrap mengenai satu daripada perkara berikut : ○ ○ ○ ○ Pembuangan bahan sisa kilang Pembuangan sampah-sarap Pembuangan bangkai Pembuangan atau tumpahan minyak. 6. tiram dan lain-lain). 3. menyatakan dalam Buku Log Peribadi apakah kesan udara terhadap alam sekitar di tempat sendiri. Menyenaraikan di dalam Buku Log tugas berkaitan dengan Pemeliharaan Alam Sekitar yang telah disempurnakan. kawasan sekolah.

bekalan peribadi. kedudukan arah angin.○ Bagi masyarakat Pengembaraan (Pengetahuan) Pilih LIMA sahaja. Menghidupkan api di luar / di tempat lapang dengan menggunakan bahan bakaran yang dijumpai dan membuat minuman panas. pakaian yang patut dan sesuai. 7. 2. 1.). Merintis jalan ke satu tempat yang jauhnya satu kilometer dengan berpandukan pedoman isyarat sulit pengakap yang dibuat ditulis di atas tanah. 5. Mengetahui cara mengisi borang keperluan ke dalam beg untuk mengembarasupaya semua peralatan nampak kemas dan senang dibawa. Mengetahui cara mendirikan khemah ringkas untuk berteduh dan menurunkan khemah ponco dan mengetahui sebelum mendirikan khemah itu. lain-lain alat dan alatan ubatan untuk pertolongan cemas dan makanan. arah cahaya matahari. 3. alas kaki. Mengambil bahagian dalam pengembaraan jauh. 4. Mengetahui undang-undang jalan raya berkaitan dengan kemalangan semasa di jalan raya dan peraturan berjalan kaki. Menerangkan (kepada Pemeriksa) persediaan yang perlu dibekalkan untuk sehari mengembara dan menjelajah ke kawasan luar bandar atau ke pinggir kampung : membuat peruntukan perbelanjaan. (Pengembaraan Pengakap Kanak-kanak. 6. .

Boleh menaip mengunakan komputer. Boleh menggunakan e-mail.Ahli Komputer(Pengetahuan) Pilih LIMA sahaja. Boleh membuka dan menutup komputer. Boleh melayari internet. 2. 4. Boleh membuka dan menyimpan fail. 3. Boleh melukis mengguna perisian komputer (Paint Brush). 5. 1. Mengenali komponen utama komputer. 6. LENCANA KEPANDAIAN 6 Pekerja Am (Lencana Perkhidmatan) . 7.

(Ingatan : Lakukan 5 bahagian sahaja dari 12 bahagian yang dicadangkan) 1. motosikal atau skutar dengan tunjuk ajar orang dewasa. 8.Menyusun-atur alat pertukangan dan alat perkebunan dalam bilik simpanan/stor untuk menjaga keselamatan kanak-kanak. Menjahit butang pada baju atau pada seluar. 9. Dengan tunjuk ajar orang dewasa membantu orang dewasa menukar tayar basikal. Menunjukkan bagaimana persediaan untuk persiapan kerja mengecat di permukaan yang tegak dan mengetahui bagaimana mencuci berus cat yang telah digunakan. Menunjukkan cara bagaimana menggunakan alat pertukangan seperti tukul besi. 5. gergaji. Mencuci kenderaan seperti motokar. 3.Membersihkan alat perkebunan seperti cangkul tajak. pongkes dan lain-lain selepas digunakan. Mengetahui cara membersihkan dan memasang sumbu lampu minyak dan sumbu dapur minyak 7. 6. 11. atau menjahit lencana Pengakap di baju dengan sempurna. pisau. Membuat satu benda permainan kanak-kanak daripada kayu dengan menggunakan alat pertukangan. Mengetahui menukar mentol lampu basikalnya. 12. kapak dan bagaimana memelihara alat itu selepas digunakan.Mencuci dan menggosok baju dengan seterika. 2. menegangkan rantai. pelayar. tandas dan membersihkan sekeliling rumah. 4. . spana. Mencuci rumah termasuk longkang. 10.

8. 2. limau nipis atau air nenas. Menyediakan sup (rebusan) yang ringkas dari bahan makanan segera atau menggoreng telur. Penyelamat Nyawa (Perkhidmatan) 1. Menyediakan satu jenis minuman yang menyegarkan seperti air limau manis. stokin. teh. kasut dan lain-lain. mencuci pinggan mangkuk. Menunjukkan cara terjun ke air dengan cara luncur meniarap dan tendang keribas (bantuan pengajar diperlukan semasa tunjukcara ini dan berenang sejauh sekurang-kurangnya 50 meter). Menunjukkan cara berenang gaya tangan di atas kepala. Memasak nasi atau bubur atau nasi goreng untuk hidangan dua orang. Menyapu. 3. 2. mengibas habuk dan mengemaskan bilik tempat tidur. 1. 7.Pengurus Rumah (Perkhidmatan) Pilih LIMA sahaja. 5. bahan makanan segera seperti Burger dan Hotdog. menunjukkan cara menghidangkannya kepada tetamu. 6. Menggoreng ikan / udang / sardin / keledek / pisang / tauhu untuk hidangan dua orang. merebus telur. Pemegang lencana Ahli Renang. Menyediakan satu jenis minuman panas seperti seteko kopi. air tembikai. air kelapa dan lain-lain. Mencuci pakaian seragam pengakap dan pakaian sekolah sendiri serta pakaian peribadi seperti seluar dalam. periuk belangga dan lain-lain. 4. 3. rangkaian . milo dan lain-lain sama ada bersusu atau tidak. Membantu menyiapkan hidangan di meja makan.

Menunjukkan cara dua memulihkan penafasan dari mulut ke mulut dan cara penafasan kaedah ’Holger-Nielsen’. Memahami / mengetahui cara menyelamat dari api : Memahami isyarat kebakaran dibangunan besar dan cara memecahkan kaca penggera kebakaran. 2. 4. 3. 7. 5. kayu pendayung dan sebarang kayu. 8. kuak dada di dalam air.meniarap. Mengetahui isi kandungan dan mengetahui menggunakan serta menjaga peti pertolongan cemas. 6. memahami cara meminta pertolongan dan bantuan daripada pihak yang sewajarnya. Mengetahui cara menyelamat diri bila berlaku kebocoran paip tangki gas yang beracun. Menunjukkan cara menyelamat diri dalam kebakaran. Ahli Pertolongan Cemas (Perkhidmatan) 1. Mengetahui cara bertindak memberi rawatan sementara kepada mangsa kemalangan yang dalam keadaan terkejut (shock). Terangkan kepada . Mengetahui keupayaan memberi pertolongan cemas dan mengetahui mustahaknya mendapatkan bantuan atau pertolongan dari orang dewasa yang berpengalaman. Menunjukkan cara membantu orang lemas dalam air dengan cara : ○ ○ ○ ○ ○ Memegang rambut si malang dari belakang Mengangkat kepala si malang dari belakang Memegang baju si malang Menyelamat menggunakan tali Melontar tali.

leher.Mengetahui cara menolong orang pengsan / pitam selain dari terkena kejutan elektrik. Menunjukkan bagaimana memberhentikan darah keluar dari hidung. Mengetahui cara mengubati gigitan dan sengatan serangga selain dari gigitan ular. pelapis.Mengetahui cara membuat panggilan kecemasan kepada Pemeriksa / Penilai seperti memanggil Polis. Mengetahui sekurang-kurang 5 tempat nadi terpenting dan tahu cara menahan darah yang keluar daripada badan pesakit. Bomba dan Ambulan dengan jelas dan betul serta mengetahui tindakan yang perlu diambil apabila menemui kemalangan atau lain-lain kecemasan pelanggaran kenderaan yang menyebabkan kemalangan. 11. 7.Pemeriksa / Penilai sekurang-kurangnya cara yang diperlukan. Menunjukkan cara merawat pesakit (dalam) hal memberi kerehatan. keselesaan keriangan. 10. 4. 8. belakang dan kepala. Mengetahui cara memadamkan pakaian yang terbakar dan merawat secara kecemasan kulit yang terbakar atau melecur. Sebagai perawat sementara. lengan. muka. jengking dan semburan beracun. Mengetahui bagaimana mencuci dan membalut luka dan mengetahui menggunakan jenis pembalutan termasuk pembalutan tiga segi dan membuat anduh. 5. Pengakap Kanak-kanak hendaklah menunjukkan cara penahan darah keluar dari bahagian arteri paha. Rambu Pengakap Kanak-kanak Skim Lencana Pengakap Kanak-Kanak RAMBU PENGAKAP KANAK-KANAK Rambu ini dianugerahkan kepada Pengakap Kanak-kanak setelah mereka . selangka. 6. 9.

Catatan: Rambu PKK boleh dipakai sehingga pengakap mendapat anugerah rambu pengakap muda. Menunjukkan sikap kepimpinan yang boleh dicontohi 4. Dicalonkan oleh pemimpin PEK. Dua Lencana Kegemaran.mendapat : Lencana Keris Emas dan Tujuh Lencana Kepandaian iaitu • • • • Lencana Wajib. 3. Ia layak memakai Rambu Pengakap Kanak-kanak dengan syarat : 1. Pemegang Lencana Keris Emas selama 1 bulan 2. dua Lencana Pengetahuan dan dua Lencana Perkhidmatan. Berkelakuan baik. Struktur Pangkat Epolet Pemimpin dan Pesuruhjaya Enam Lengkar . Anugerah Sijil Rambu dikeluarkan oleh Persekutuan Pengakap Negeri masing-masing dan ditandatangani oleh Pesuruhjaya Negeri.

Kuning DYMM YDP Agong DYMM Sultansultan TYT Gabenor Ketua Pengakap Negara Perdana Menteri Hijau Biru Tua Merun lima lengkar Hijau Biru Tua Naib Yang Dipertua Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara Timbalan Perdana Menteri Menterimenteri Merun .

empat lengkar Hijau YDP Majlis Negeri Bendahari Ketua Pengarah Pelajaran Penolong Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara Pesuruhjaya Antarabang sa Pesuruhjaya Latihan Pesuruhjaya Program Ketua Pesuruhjaya Negeri Sabah Ketua Setiausaha Kerja Timbalantimbalan Menteri Biru Tua Ungu Merun .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful