Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Daftar Akaun Baru

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 9 Mei 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0

MUKA SURAT

DAFTAR AKAUN BARU...........................................................………...… 2 KESILAPAN EMEL ATAU TIDAK MENERIMA EMEL………………………7 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I……………………………………………8 LUPA KATA LALUAN…………………………………………………………..14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I)…………………………………………………………………….17 A. B. C. D. E. F. G. Maklumat Peribadi Pemohon………………………….………………19 Maklumat Akademik Pemohon……….……………………………....24

Maklumat Ko-Kurikulum……………....………………………….34 Maklumat Tambahan………….…………………………………...36 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon…………………………..39 Pengakuan Pemohon………………………………………………..40
Pemberitahuan……………………………………………….………….41

6.0

CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I………….42

Muka 1 / 42

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2 / 42

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru

Muka 3 / 42

Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda.0-5 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru Muka 4 / 42 .0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. 7. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. 8. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Oleh itu. tekan butang Daftar. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 9. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). 6. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Untuk makluman. Setelah semua maklumat dimasukkan.

Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 14. 16. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server emel berkenaan. 15. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. hotmail. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11.00-7 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5 / 42 . gmail. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.

00-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 19. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam emel tersebut bagi tempoh 24 jam. Muka 6 / 42 . 18. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 17. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Jika tidak.

Alamat.my Muka 7 / 42 . No. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. f. e. pemohon boleh menghubungi SPA. d. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. c. pemohon tidak akan menerima emel dari pihak SPA dan sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud.0 KESILAPAN EMEL ATAU TIDAK MENERIMA EMEL PENGAKTIFAN Jika emel pemohon tersilap semasa mendaftar. Emel yang sepatutnya dimasukkan. Nama calon. b.gov. dan g. Emel yang tersilap dimasukkan. No. Sekiranya pemohon tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 24 jam. Telefon Bimbit. Bagi tujuan verifikasi. Kad Pengenalan. Tarikh Pendaftaran dilakukan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.

pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. Langkah-langkah: 1. Jika tersalah taip kata laluan. 4. Kemudian tekan butang Log Masuk. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 8 / 42 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. 3. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA.

Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan Muka 9 / 42 .

Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 3. 8. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. 9. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i semasa yang diberikan oleh SPA dengan kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Kata laluan dalam emel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7.0-5 Skrin Borang SPA8i Muka 10 / 42 . Jika tiada sebarang ralat.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. 15. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. 14. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. sila klik butang Seterusnya. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Rajah 3. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Sekiranya anda menerima mesej ralat. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Muka 11 / 42 . Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. 11. Untuk kembali ke muka surat borang. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 13.000.

Pada skrin utama. Pemohon boleh klik pada ikon melihat Jadual Ujian/Peperiksaan. 19. Di sebelah atas borang SPA8i terdapat Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan mereka. Keputusan Ujian/Peperiksaan.0-7 Skrin Semakan Status Permohonan [+] untuk 17. 18. Jadual Temu Duga dan Keputusan Temu Duga. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. klik pada Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 3. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.0-8 Skrin Keluar Daripada Borang Muka 12 / 42 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16.

Sila rujuk para 5. 22. Walau bagaimanapun.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. Muka 13 / 42 . Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. 21. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. 23.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 20. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.

Skrin ini akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Emel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4. Langkah-langkah: 1. boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan Muka 14 / 42 . Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan atau telah Log Masuk tetapi terlupa kata laluan mereka.01: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. 3. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. contoh emel adalah seperti berikut: Muka 15 / 42 . Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. 5. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4. Setelah menerima emel daripada SPA. Kemudian tekan butang Hantar.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan 8.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. 9. Jika tiada sebarang masalah. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel pemohon seperti yang dinyatakan. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru atau emel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. 6.

0-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. 13. 11.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 4. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.0-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Muka 16 / 42 . Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. Jika tidak. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan pada bila-bila masa.

pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. Jika tiada sebarang ralat. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 17 / 42 . Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan yang betul dan klik pada pautan Log Masuk. Langkah-langkah: 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. 3.

5. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. 6.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 4. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka di sebelah atas borang. Muka 18 / 42 . Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon.

Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3. Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i A. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. Rujuk Rajah 1.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin.5-2 atau contoh seperti berikut: 1. Muka 19 / 42 . H 0432516 c. 4824163 b.

4. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif.jawatan yang layak adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. b. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. 5. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1.com Muka 20 / 42 .0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. sila pilih Ijazah/Sarjana/PHD. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian. Sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Rajah 5. Contoh : rosniyati@yahoo. sila pilih Ijazah/Sarjana/PHD. Perubahan maklumat lain tidak akan mengemaskini tarikh pendaftaran pemohon. Peringatan : Tarikh pendaftaran calon akan berubah sekiranya ada perubahan pada Jawatan asal dan pemohon perlu klik Hantar supaya tarikh pendaftaran akan diproses semula. c. Sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan.

nama taman/kampung. Muka 21 / 42 . Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. nama jalan. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Rajah 5. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. 10. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. 9.

Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Muka 22 / 42 . sila abaikan langkah ini. Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sekiranya anda mengisi no. c. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy.1). Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12. 15. b. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). Sekiranya anda mengisi no. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Keturunan anda.1). 14. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. sila abaikan langkah ini. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. 16.

21. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. 18. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). Sekiranya berkaitan. Oleh itu.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. 19. Pendaftaran/Rujukan. Setelah selesai. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. sila klik butang Seterusnya. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. sila isikan No. 20. a. Muka 23 / 42 . Sila pilih Warganegara anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i B. 2002).0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. a. 1. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. Muka 24 / 42 . 2001. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1.5-4(1).Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000.

Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi.Peperiksaan kali pertama e. c. Muka 25 / 42 . Rajah 5.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.5-4(2). d. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. f.

(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. b. Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja).0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 26 / 42 .Peperiksaan kali kedua -. Rajah 5. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Rujuk contoh seperti Rajah 1. a. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.5-5.

Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. a. c. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. b. d.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4. a.5-7. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 27 / 42 . Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. Rajah 5. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi.5-6.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. b.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. Rajah 5.

a. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan. Muka 28 / 42 . Rajah 5.5-8. Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.5-9 di bawah akan dipaparkan.

Rujuk contoh seperti Rajah 1.5-8 akan dipaparkan semula. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. Muka 29 / 42 . Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy.5-10. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. a. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. d.

Muka 30 / 42 .75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. c. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5-10 akan dipaparkan semula. ii.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. Contoh : 3. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. 3. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi. d. Rajah 5.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah.5-11 di bawah akan dipaparkan.

Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. Muka 31 / 42 . Rajah 5.5-10 akan dipaparkan semula. g. f. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i.5-12 di bawah akan dipaparkan. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. ii.

sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7.5-13) sekiranya berkaitan.3 (rujuk Rajah 1. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Untuk kembali ke muka surat borang. Rajah 5. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai. Muka 32 / 42 .5-14 seperti di bawah.2 dan no. Rujuk Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Langkah 6 perlu diulang bagi no.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 33 / 42 .

2. Muka 34 / 42 . Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5.5-15.0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i C. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat.

Untuk kembali ke muka surat borang. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Rujuk Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Muka 35 / 42 .0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Rujuk contoh yang diberi. 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.5-16 seperti di atas. 4. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada).

Sekiranya berkaitan.5-17 di bawah akan dipaparkan. Maklumat Tambahan Rajah 5.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Pendaftaran. Rajah 5. sila masukkan No.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i D.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 36 / 42 . Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.

5-19. pangkat dalam kategori akan dipaparkan. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut. 4.5. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Contoh: Kategori : Bekas Polis disediakan Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang Muka 37 / 42 . 3. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni. Pautan kembali ke Rajah 5.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2. Rujuk contoh seperti Rajah 1.19 di bawah akan dipaparkan. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Selepas pilih kategori.

Muka 38 / 42 . Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. Untuk kembali ke muka surat borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Rujuk Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.5-19 seperti di atas. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.

Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan. 2. Sila pastikan No. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Kad Pengenalan Baru. Untuk kembali ke muka surat borang. Maklumat Akademik Pemohon. Pada peringkat ini. 3. Rujuk Rajah 1. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5.5-20 seperti di atas. Muka 39 / 42 . anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. sila klik pautan di bahagian atas borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i E.

Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Pengakuan Pemohon Rajah 5. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR.000. 2.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i F. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.5.21. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Muka 40 / 42 . Rujuk contoh seperti Rajah 1.

Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Selamat mengisi borang! Muka 41 / 42 . 2. Sekiranya anda menerima mesej ralat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i G. Pemberitahuan Rajah 5. 3.0-22: Skrin Pemberitahuan 1. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini.

h. g. pemohon juga akan dimaklumkan melalui emel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Keputusan Temu Duga. Jadual Temu Duga. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. iii. Jadual Ujian/Peperiksaan. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Keputusan Ujian/Peperiksaan. b. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. c. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan pada bila-bila masa. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Muka 42 / 42 . Selain dipaparkan dalam status permohonan. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. ii. Pemohon juga boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan seperti : i.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. dan iv. d. e. Keselamatan data pemohon lebih terjamin dengan MyID dan kata laluan. f.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful