Universitatea “Stefan cel Mare”, Facultatea de Istorie si Geografie, Specializarea Geografia Turismului

Structuri de primire turistice cu functie de cazare -referat-

Studenta:

****
-an II de studiu-

copie de pe brevetul de turism pt. cabane. cabanier. Clasificarea structurilor de primire turistice se face de catre Ministerul Transporturilor. directorii de hotel. pensiuni. situate in statiunile turistice dar si cele care sunt administrate de societati comerciale de turism. schita privind amplasarea si adresa unitatii.Structuri de primire turistice cu functie de cazare Prin structuri de primire turistice se intelege orice constructii si amenajari destinate prin proiectare si executie. Structurile de primire turistice include hoteluri. avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului. pensiuni agro-turistice si alte unitati cu functiuni de cazare. indiferent de amplasament. Constructiilor si Turismului. . in functie de caracteristicile constructive. impreuna cu serviciile specifice aferente. emis de catre Ministerul Transporturilor. de forma de organizare si de proprietate. camping sau pt. din care sa rezulte obiectul de activitate si structura actionariatului. Constructiilor si Turismului. amplasarea si nominalizarea camerelor si a spatiilor de alimentatie. cazarii sau servirii mesei pentru turisti. moteluri. copii de pe actele de calificare a personalului de la receptie si de la unitatile de alimentatie. nave fluviale si maritime care dispun de spatii de cazare . campinguri. dotarile si calitatea serviciilor. unitatile de alimentatie publica. motel. vile. unitatile de alimentatie din incinta acestora. Structurile de primire turistice cu functie de cazare se clasifica pe stele. certificat constatator de la registrul comertului. sate de vacanta. schita privind structura. Pentru obtinerea certificatului de clasificare agentii economici proprietari si/sau administratorii de structuri de primire turistice vor intocmi o documentatie care sa contina: cerere de elaborare a certificatului de clasificare. sanitar-veterinara de mediu si de potectia muncii. si respectiv pe flori in cazul pensiunilor turistice rurale. certificat de inregistrare de la Oficiul registrului comertului insotit de anexele privind avizele sau acordurile si/sau autorizatiile legale : sanitara. Clasificarea stucturilor de primire turistice are ca scop principal protectia turistilor si constituie o forma codifcata de prezentare a nivelului de confort si a ofertei de servicii.

la cele de 2 stele cel putin 10 servicii. *lista cu serviciile suplimentare oferite. *programul TV pt. de telefon ale conducerii agentului economic proprietar si/sau administrator al structurii. 3. hoteluri pt. Constructiilor si Turismului. 3.Directia de autorizare si control care verifica indeplinirea criteriilor de clasificare si intocmeste ertificatul de clasificare. *afisarea la receptiile structurilor de 1-5 stele si in camere din strucurile de 1-3 stele a certificatelor de atestare a tarifelor de cazare maximale. *asigurarea de personal calificat si cu conduita ireprosabila. 4. *chestionare pt. curateniei si respectarea cu strictete a normelor sanitare si a celor de prevenire si stingere a incendiilor. tineret de 3.1 stele 2. turisti a nr. iar la unitatile de 1 stea cel putin 5 servicii. astfel: la unitatile de 4. moteluri de 3. 2. hoteluri de 5. *oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare. linistii publice. hoteluri de 3. saptamana in curs. *lista room-service. *harti cu localizarea structurii de primire turistice pt. *pastrarea ordinii. ale Miniterului Transporturilor. 4. exprimate in euro. 4 si 5 stele. 1 stele . 4. 2. 1 stele 6. moralitatii. *instructiuni de folosire a telefonului. unitatile de 3. 3. In toate structurile de primire turistice sunt obligatorii: *afisarea la loc vizibil pt. 4 si 5 stele materialele vor fi prezentate in mape speciale. aflarea opiniei turistilor cu privrela serviciile oferite. 1 stele 5. cu indicarea modalitatilor de solicitare a serviciului de camera. 2 1 stele 4. 2. 2.Documentatia de clasificare se transmite Ministerului Transporturilor. In Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de primire turistice: 1. cuprinse in tariful de cazare sau cu plata separat. la uniatile de 3 stele cel putin 15 servicii. *tarifele interne si internationale pt. hoteluri apartament de 5.5 stele cel putin 18 servicii. in fiecare spatiu de cazare sau prin afisare electronica. 1 stele 3. convorbiri telefonice. *informatii tristice privind zona sau localitatea. vile de 5. 2. Constructiilor si Turismului pentru semnalarea eventualelor nemultumiri cu privire la serviciile oferite turistilor. Pentru hotelurile de 3.

1 stele 11. 2 stele 10. in apropierea arterelor intens circulate care asigura atat servicii de cazare si alimentatie precum si pentru parcare in siguranta a mijloacelor de transport. in spatii amenajate. 3. 2. Motelul este unitatea hoteliera situata de obicei in afara localitatilor.7. 2. asigura prestari de servicii specifice si dispune de receptie si de spatii de alimentatie in incinta. in apropierea statiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic. Hotelul este structura de primire turistica amenajata in cladiri sau in corpuri de cladiri. 2. cabane turistice. 2. 1 stele 13. Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusa functionand in cladiri independente cu arhitectura specifica. 2. Hostelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate de 3 camere sau apartamente dispuse pe unul sau mai multe niveluri. sate de vacanta de 3.pensiuni turistice rurale de 5. 2. 4. Hotelurile pentru tineret sunt structuri de primire turistice cu dotari simple adaptate cerintelor caracteristice tineretului. 1 stele 12. care asigura servicii de cazare. 4.cabane situate in locuri usor accesibile (altitudine sub 1000 m cu acces auto pe drumurile publice) . 1 flori (margarete) 15. 3. agrement pe baza unor regulamente de organizare interioara. alimentatia si alte servicii necesare turistilor aflati la odihna in zone montane. 4. In functie de amplasament cabanele se clasifica in: . care pune la dispozitie turistilor camere. structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fuviale si maritime de 5.pensiuni turistice urbane de 5. care asigura cazarea. 3. masa. 1 stele 9. De regula sunt amplasate in centre urbane universitare. precum si servirea mesei in incinta acestora. 1 stele 16. 2. cabane de pescuit de 3.popasuri turistice de 2. 3. garsoniere sau apartamente dotate corespunzator. 1 stele 14. cabane de vanatoare. rezervatii naturale. Hotelurile apartament reprezinta hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere care asigura prin dotarea lor pastrarea si prepararea alimentelor. statiuni si alte zone frecventate de tineret.spatii d campare organizate in gospodariile populatiei de 3.apartamente sau camere de inchiriat in locuinte familiale ori in cladiri cu alta destinatie de 3. 1 stele. 1 stele 8. 2. bungalouri de 3. campinguri de 4.

avand o capacitate de cazare de pana la 10 camere. totalizand 30 de locuri in mediul rural. Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice. In zonele cu umiditate ridicata acestea sunt construite din zidarie. Amplasarea campingului trebuie sa fie facuta in locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare. functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente. precum si de elemente periculoase pentru sanatatea si securitatea turistilor. In interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatarului (articole de imbracaminte. sa isi pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitati. Asigura cazarea turistilor. care asigura in spatii special amenejate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei. in cazul in care acestea indeplinesc criteriile minime pt. din lemn sau din alte materiale simlare. Functioneaza cu activitate sezoniera. unde se poate parca mijlocul de transport si instala cortul sau rulota. aceasta reprezentand o suprafata de teren bine delimitata si marcata. miscarea si odihna a 4 turisti. categoria 1 stea pot fi utilizate ca refugii turistice. Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate sa asigure cazarea turistilor in corturi sau rulote astfel amenajate incat sa permita acestora sa parcheze mijloacele de transport. ca unitati independente in cadrul unor statiuni sau zone turistice sau ca spatii complementare pe langa alte strucuri de primire turistice. realizate. si pana la 20 de camere in mediul urban. precum si celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Sunt amplasate in perimetrul campingurilor. Bungalourile sunt structuri de primire turistice de capacitate redusa. de regula. sau alte obiecte). Elementul de baza a campingului este parcela de campare. Vilele sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusa functionand in cladiri independente cu arhitectura specifica. asiguranduse si suprafata libera necesara pt. Dotarile din camerele si grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse in exclusivitate la dispozitie acestora. incaltaminte.-cabane situate in zone greu accesibile –care sunt situate in zone de creasta . Amplasarea pensiunilor turistcie urbane si a pensiunilor turistice rurale trebuie realizata in locurile ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol viata sau sanatatea turistilor. . care asigura cazarea turistilor si prestarea unor servicii specifice. situate in statiuni balneoclimaterice sau in alte zone si localitati de interes turistic. satelor de vacanta.

Popasul turistic desemneaza o structura de primire turistica cu o capacitate redusa. care asigura servicii de cazare. sportive. a oferi o ambianta confortabila. Alimentarea cu apa potabila trebuie asigurata prin racordare la reteaua publica sau prin realizarea de foraje sau alte lucrari de captare a unui izvor. coloritul diverselor constructii trebuie de asemenea sa nu aduca prejudicii mediului inconjurator si peisajului.Casutele sunt spatii de cazare de dimensiuni reduse. Distanta dintre doua casute nu poate fi mai mica de trei metri. La campingurile de 3 si 4 stele vegetatia trebuie sa fie suficient de abundenta pt. La dimensionarea dotarilor si a instalatiilor din campinguri se are in vedere capacitatea totala de cazare a campingului. stilul constructiv. La campingurile de 3 si 4 stele caile de acces trebuie sa permita circulatia ambelor sensuri. de obicei vile sau bungalowuri. Grupurile sanitare comune trebuie sa fie amplasate cat mai central posibil. iar la unitatile de 3 stele vegetatia trebuie sa fie abudenta. de cel mai indepartat spatiu de camparecazare. rezultate din lemn sau alte materiale similare. stilul constructiv si culoarea diverselor constructii din cadrul acestuia nu trebuie sa aduca nici un prejudiciu peisajului. Toate satele de vacanta vor avea o imprejmuire. de cel mai apropiat spatiu de cazare si nu mai aproape de 100 m. ferit de surse de poluare si de alte elemente care ar putea afecta securitatea si sanatatea turistilor. Marimea satului de vacanta. compuse de obicei. amplasamentul. Faptul ca nu detin teren de campare pentru amplasarea corturilor face sa le deosebeasca de campinguri. Amplasamentul trebuie sa asigure un microclimat favorabil. de alimentatie si o gama larga de prestatii turistice culturale. amplasat intr-un perimetru bine delimitat. alimentatie. de agrement. Satul de vacanta este un ansamblu de cladiri. Toate campingurile trebuie sa aiba o imprejmuire care sa nu permita accesul in camping decat prin intrarile stabilite pentru turisti. de parcare auto. dintr-o camera si un mic antreu sau terasa si uneori dotate si cu grup sanitar propriu. . nu mai aproape de 20 m. asigurandu-se totodata spatiul pentru parcarea unei masini. Cel putin 15% din suprafata campingului trebuie sa fie plantata cu arbori sau arbusti. Marimea campingurilor. care asigura turistilor servicii de cazare. formata din casute si/sau bungalouri amplasate intr-un perimetru bine delimitat. amplasamentul.

La grupurile sanitare ale camerelor se va asigura in permanenta apa calda si rece. sport. Constructile trebuiesc realizate astfel incat sa se evite deranjarea turistilor cu factori de poluare-zgomote. cum ar fi: Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare. Apartamentele sau camerele de inchiriat in locuintele familiale sau in cladiri cu alta destinatie sunt structuri de primire turistice care detin un nr. La navele de categorie superioara este obligatorie asigurarea posibilitatilor pentru agrement. Navele maritime si fluviale. limitat de spatii. In spatiile de cazare. 4. usor lavabile si de buna calitate. pe intrega suprafata. 3 stele. Pardoselile grupurilor sanitare vor fi placate cu materiale ceramice. Marimea parcelelor si echiparea sanitara sunt identice cu cea a campingurilor. marmura sau alte materiale estetice de buna calitate si usor lavabile. insa pt.Spatiile de campare in gospodariile populatiei sunt structuri de primire turistice constituite din una sau mai multe parcele de campare amplasate pe un teren bine delimitat in incinta curtii sau gradinii aferente unei proprietati din mediul rural sau urban. noxe. festivitati si distractii. Clasificarea structurilor de primire turistice cu functie de cazare se face ca urmare a indeplinirii unor criterii minime. Pentru categoriile 5. firmele vor fi luminoase. tipul si numarul de stele. respectiv flori pentru unitatea respectiva. banchete. marmura sau alte materiale estetice. de altfel si in grupurile sanitare ( cu exceptia WC exterioare) se va asigura in sezonul rece o temperatura minima de 18 C. La categoria 2 stele se admit si placari partiale pana la . in ceea ce priveste denumirea. Peretii grupurilor sanitare vor fi placati cu materiale ceramice. Nu sunt admise spatiile de cazare de la subsol sau fara aerisire si lumina naturala directa. in concordanta cu certificatul de clasificare. capacitatile de pana la 5 parcele grupul sanitar poate fi comun cu al gospodariei respective. inclusiv pontoanele plutitoare sunt utilizate pentru cazarea tristilor pe durata calatoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate in porturi se clasifica pe stele in functie de calitatea serviciilor si a dotarilor pe care le ofera. Pentru categoria de 1 stea se admite si pardoseala din mozaic lustruit. oferind servicii de cazare si posibilitatea prepararii hranei in bucataria folosita doar de turisti sau in comun cu locatarul.

4. Lenjeria de pat. Starea generala de curatenie. Norma Metodologica 28 VI 2002. Hotararea Guvernului 1328/2001. si 5 stele materialele folosite pentru lenjerie vor fi numai din bumbac de o calitate superioara sau din matase..inaltimea de 180 cm. iar la categoria 1 stea peretii pot fi acoperiti cu zugraveli lavabile. Acestea vor fi schimbate dupa fiecare turist. Bibliografie: 1. Monitorul Oficial 279/16 X 1997 . Monitorul Oficial 17/15 I 2002 3. prosoapele si halatele vor fi de culoare alba. Hotararea Guvernului 601/1997. La categoriile de 3. Monitorul Oficial 582 bis 2. salubritate si igiena trebuie asigurata obligatoriu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful