Memahami Dan Menangani Disleksia

January 3rd, 2011 at 7:15 am | Nasional | 100 responses

Salah satu aktiviti yang dijalankan semasa sesi pendaftaran dan orientasi kanak-kanak tahun satu yang saya hadiri semalam adalah taklimat ringkas mengenai apa itu Disleksia dan bolehkah ia diubati. Taklimat tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada para ibubapa untuk memahami dan menangani Disleksia. Ini berikutan berdasarkan penemuan pihak sekolah ramai ibubapa yang masih belum jelas mengenai Disleksia. Berdasarkan brosur penerangan dan taklimat yang diberikan apa yang dapat dikongsikan di sini adalah Disleksia ialah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar, dan bercakap, disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. 1. Disleksia bukan sejenis penyakit, maka ia tidak boleh diubati; 2. Disleksia tidak disebabkan oleh kecerdasan yang lemah; dan 3. Disleksia bukan masalah penglihatan. Disleksia disebabkan oleh kelainan di dalam stuktur dan fungsi otak, malah ia boleh di warisi dari ahli keluarga. selain dari itu kajian tidak lagi pasti faktor yang menyebabkan disleksia. Disleksia hanya merupakan satu masalah di mana seseorang menghadapi masalah membaca dan menulis walaupun tahap kecerdasan (intelligence) mereka adalah normal. Walaupun disleksia merupakan masalah yang akan dihadapi sepanjang hayat, kanak -kanak dapat mengatasinya dengan dorongan, sokongan dan bantuan yang sewajarnya. Dianggarkan 4 hingga 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia. Kanak -kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan. Disleksia pada asasnya bukanlah sesuatu yang amat buruk kepada kanak -kanak, Persatuan Dyslexia Malaysia menyatakan di antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein). Ramai juga individu disleksia yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai serta bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.

subu untuk sudu. atas dan bawah. Mempunyai tidak ketentuan pilihan tangan. dan Mempunyai kesukaraan untuk mengingati apa-apa dalam turutan seperti darab. n/u. Gagal untuk mengenal perkataan yang lazim. Kemahiran Kemahiran motor yang lemah yang menyebabkan kelemahan kepada kelajuan. Mendapati sukar untuk menggabungkan huruf bersama-sama. p/g. Masa y y y Menghadapi masalah untuk belajar mengenai masa. dan Melaksanakan kerja yang berbeza dari hari ke hari. harijadinya. dan Mempunyai kesukaran untuk mengidentifikasi fakta penting dalam sebuah karangan. m/w. Kesukaran untuk memantapkan pembahagian sukukata atau untuk mengetahui permuiaan dan akhir perkataan. Mempunyai organisasi persamaan yang lemah. Keliru dengan perbezaan diantara kiri dan kanan. nombor telefon. dan Mengguna aturan huruf atau ayat yang berlainan. y y y y Kefahaman yang terhad dalam komunikasi bukan lisan. dan Mempunyai kesukaran untuk mengingati hari dalam seminggu. Semasa membaca akan tercicir perkataan atau menambah perkataan. Sistem Angka y y y Menunjukkan kekeliruan dengan turutan nombor. kawalan dan ketepatan pensil. Cth : bagi untuk pagi. Akan membuat perkataan terbalik (anagrams).Petanda Penting Bagi Ibu Bapa dan Guru Di antara petanda yang boleh dikenalpasti oleh para ibu bapa dan guru berdasarkan pemerhatian kepada kanak-kanak: Membaca y y y y y y y y Kemajuan pembacaan yang lemah. Kelakuan . Tiada ekspresi pembacaan. Penulisan Standard penulisan yang lemah berbanding dengan kebolehhan lisan: y y y y Sentiasa keliru dengan perkataan yang kelihatan sama terutama b/d. Teragak-agak dan berusaha keras semasa membaca terutama semasa membaca dengan lisan. Menghasilkan fonetik dan ejaan luar biasa dan tidak bersesuaian dengan umur mahupun kebolehan seseorang. Kekeliruan dengan simbol.

pendedahan tentang disleksia kepada ibubapa. disleksia adalah. kecelaruan tingkahlaku dan rendah pencapaian akademik yang menyebabkan keciciran sekolah. mengenal komunikasi lisan dan bukan lisan kanak-kanak Related Articles y y y y y y y y Blog Dan Strategi Laut Biru 6 aktiviti pembakar kalori terbaik Bagaimana Menjana USD50 Melalui Blog Update Protokol Di Malaysia Kuning VS Putih Personal Stress Audit Being Interesting VS Being Interested Gatal Tak Bertempat Share With Others Share . pakar diseleksia. membaca dan disleksia. disleksia di malaysia. masalah lisan kanak-kanak disleksia. pemerhatian terhadap murid disleksia disleksia. ibubapa dinasihat bawa anak mereka berjumpa pakar.y y y y Menggunakan taktik mengelak untuk melakukan kerja. Kelihatan seperti µbermimpi¶ dan tidak mendengar Senang mengalihkan perhatiaan kepada perkara lain. senarai yang mempunyai disleksia di malaysia. modul mengajar budak yang tidak tahu membaca. CARA MENGAJAR BUDAK DISLEKSIA. Masalah yang mungkin dialami oleh kanak-kanak disleksia adalah: y y y Disalah sangka dan digelar sebagai malas. bodoh atau lembab Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri Jika tidak dikenalpasti dan dibantu diperingkat awal boleh menyebabkan gangguan emosi seperti kemurungan. Untuk menanganinya. menangani disleksia. Incoming search terms: disleksia. maka dia mungkin seorang disleksia. pakar disleksia. dan Rasa Penat yang keterlaluan kerana memerlukan jumlah tumpuan dan days usaha yang tinggi. menangani anak disleksia. menangani anak yang tidak suka pakai pampers. masalah tingkahlaku seperti melawan. doktor pakar kanak-kanak disleksia. Jikalau seseorang kanak-kanak mempunyai gabungan kesukaran tersebut bersama¬sama dengan beberapa kebolehan. lemah membaca dan memahami. Ramai kanak-kanak muda melakukan kesilapan yang sama dengan orang yang mengalami disleksia. pembelajaran untuk kanak-kanak celaru tingkah laku. cara menangani masalah pembelajaran kanak-kanak khas. Badut kelas ataupun suka menganggu atau menyingkirkan diri (ini adalah selalunya jeritan meminta tolong).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful