20.

SURAH TAHA (35 ayat) – ‘DIMULAI DENGAN KALIMAT THAAHAA’

DITURUNKAN DI MEKAH Surah Taahaa adalah surah ke-20 dan terdiri atas 135 ayat, diturunkan setelah surah Maryam. Surah ini dinamai Thaahaa, diambil ayat pertama surat ini. Sebagaimana juga yang lazim terdapat pada surah-surah yang memakai huruf-huruf abjad pada permulaannya, di mana huruf tersebut seakan-akan merupakan pemberitahuan Allah SWT kepada orang-orang yang membacanya, bahawa sesudah huruf itu akan dikemukakan hal-hal yang sangat penting diketahui, maka demikian pula halnya dengan ayat-ayat yang terdapat sesudah huruf ThaaHaa dalam surah ini. Allah SWT menerangkan bahawa Al Quran merupakan peringatan bagi manusia, wahyu dari Allah SWT, Pencipta semesta alam. Kemudian Allah SWT menerangkan kisah beberapa orang nabi; akibat-akibat yang telah ada akan dialami oleh orang-orang yang percaya kepada Allah SWT dan orang-orang yang mengingkari-Nya, baik di dunia mahupun di akhirat. POKOK-POKOK ISINYA: 1. KEIMANAN: Al Quran adalah peringatan bagi manusia terutama bagi orang-orang yang bertakwa; Musa A.S. menerima secara langsung wahyu dari Allah SWT, tanpa perantaraan Jibril; Allah SWT menguasai 'Arsy, mengetahui sesuatu yang samar dan yang lebih samar; keadaan orang berdosa dihimpunkan di hari kiamat; syafaat tidak bermanfaat pada hari kiamat, kecuali syafa'at dari orang-orang yang dapat keizinan dari Allah SWT. 2. HUKUM HAKAM:

FADILATNYA:1. 3. jangan terpengaruh oleh kesenangan kehidupan dunia. Bacakan Ayat 1-6 dan hembuskan pada lehernya sewaktu ia menarik nafas untuk menjadikan anak itu anak yang baik. 4. kewajipan menyuruh keluarga melakukan solat. kisah Nabi Adam A. dan iblis.S. Allah SWT tidak akan mengazab sesuatu kaum sebelum diutus rasul kepada mereka. Doa ibubapa kepada anak mudah dikabulkan oleh Allah SWT.5 kepada anak-anak yang malas bersekolah. . Ayat ini adalah ayat pelembut hati. KISAH-KISAH: Kisah Musa AS dan Harun AS dalam menghadapi Fir'aun dan Bani Israil.Perintah mengerjakan solat dan keutamaan waktu-waktunya. Boleh juga diamalkan membaca Ayat 1 . LAIN-LAIN: Perintah Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW supaya dia meminta tambahan ilmu kepada Allah SWT sekalipun sudah menjadi rasul.

dan di bumi. (Supaya) mereka memahami perkataanku. . serta di antara keduanya dan apa yang ada di bawah tanah.28 sebanyak 21 kali tiap-tiap hari selepas solat Subuh. Dan bukakanlah simpulan dari lidahku." 3. Elok diajarkan kepada anak bila menduduki peperiksaan." 2. akal yang sempurna. yang menciptakan bumi dan beberapa langit yang tinggi. (Al-Quran) yang diturunkan daripada Tuhan. Dia mempunyai apa yang ada di langit.Terjemahan: "To Ha (Allah yang mengetahui maksudnya). Tiada Kami (Allah) turunkan kepadamu alQuran ini supaya engkau celaka (menyusahkan engkau)! Melainkan untuk menjadi peringatan bagi orang yang takut. Tuhan yang Pengasih. menguatkan daya ingatan dan menambah ilmu pengetahuan. Baca ayat 25 . Dan mudahkanlah bagiku urusanku. Terjemahan "Wahai Tuhanku! Lapangkanlah dadaku. untuk otak cerdas. untuk temuduga dan majlis ceramah. di atas singgahsana Dia bersemayam (berkuasa). Ayat 39 diamalkan para isteri supaya suami tidak kahwin lain.

Lalu dibiarkannya menjadi tanah rata yang kosong. dan aku limpahkan rasa cinta-ku kepada engkau dan supaya engkau diasuh di bawah perhatian-ku. Sapukan pada tempat yang sakit. amalkan ayat 131 dan 132 Surah Toha selepas solat setiap solat fardu. Terjemahan: "Wahai Tuhan." 4. . Ayat 120-135 dan Ayat 21-32 dari Surah Muhammad adalah ayat “penyejuk” iaitu penawar kepada orang yang panas baran dan untuk mententeramkan jiwa. . fikiran dan hati.dileburkan dengan air dan gunakan untuk mengubati bisul-bisul dan penyakit kulit lain. InsyaAllah penyakit akan segera kering dan sembuh. Terjemahan: "Tuhanku menghancurkannya sehancur-hancurnya. Ayat 114 adalah doa memohon ditambahkan ilmu. Tulis ayat 131-132 pada sehelai kertas dan sentiasa dibawa oleh orang yang berhasrat untuk berkahwin..Petua untuk dapat jodoh (sebagai tambahan kepada usaha2 lain). InsyaAllah dia akan mendapatkan jodohnya. 7. Ayat 105 . Tiada engkau lihat atasnya bertinggi rendah.. tambahkanlah ilmu kepadaku.107 ditulis.Terjemahan: "." 6." 5.

” Kebanyakkan yang mengamalkan tip ini mendapat kemurahan rezeki yang luas dan “low profile”. Mereka hanya melakukan sedikit pekerjaan dunia. . Kemudian air tersebut digunakan untuk mandi. 9. menghadapi sebarang kesempitan rezeki. Mereka tidak terburu-buru dan tergesa-gesa dalam mengejar kesenangan. Di dalam riwayat lain diceritakan oleh Abdullah bin Salam r. insyaAllah akan sembuh dari penyakitnya.Jika dia seorang yang sakit.w. insyaAllah dia akan memperolehi jalan mencari nafkah secara halal dan berkat. Membaca surah Taha.a. beliau akan memerintahkan mereka mendirikan solat dan membaca ayat 132 surah Taha. Kebanyakkan mereka akhirnya menjadi komited dalam beribadat atau melakukan aktiviti dakwah.a. . Kami tidak meminta rezeki kepadamu. Allah SWT akan kurniakan ilmu pengetahuan dan tercapai segala maksudnya. namun kurnia yang diperolehi melebihi apa yang mereka kerjakan.. (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. insyaAllah. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. 8. Khasiatnya anda akan segera mendapat jodoh yang sesuai dengan agama. dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya.. Firman Allah di dalam ayat berkenaan: “Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang.Jika dia seorang yang miskin. Surah ini ditulis pada kertas kemudian dicurahkan keatasnya air panas. ketika keluarga Rasulullah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful