Pengenalan kepada Anatomi dan Fisiologi

Anatomi Anatomi ialah kajian terhadap struktur -struktur tubuh badan dan perkaitan antara setiap struktur tersebut. Anatomi berasal daripada perkataan Yunani iaitu µana¶ yang bermaksud µasingkan¶ dan µtome¶ yang bermaksud µmemotong¶. Anatomi yang sentiasa dikaji tergolong dalam beberapa kumpulan seperti:
o sel dan histologi: struktur sel soma dan kandungannya o sistem pernafasan: hidung, trakea, bronkus, bronkiol, peparu, alveolus o sistem kardiovaskular: sistem peredaran darah seperti jantung dan salur darah o sistem pencernaan: mulut, esofagus, perut, usus, pankreas o sistem lokomotif: otot motor, otot simpati, anggota badan o sistem saraf: saraf motor, saraf tunjang, otak

Fisiologi Fisiologi ialah kajian tentang fungs i struktur tubuh. Secara amnya, tubuh manusia mempunyai banyak aras struktural yang berbezakompleksitinya. Aras struktur yang paling rendah ialah aras kimia.Pada aras ini, atom-atom bergabung untuk membentuk molekul-molekul.Molekul-molekul ini seterusnya bercantum secara khususuntuk membentuk pelbagai jenis sel yang menjalankan tugas yangberbeza. Sel-sel ini merupakan unit paling ringkas bagi semuakehidupan. Berbeza dengan organisma ringkas yang terdiri daripada satu selsahaja, manusia ialah organisma mult isel. Sel-sel yang serupamengelompok membentuk tisu yang melaksanakan fungsi umum.Organ yang terdiri daripada gabungan dua atau lebih tisu yangberbeza untuk menjalankan tugas khusus untuk tubuh. Organ organtertentu dikelompokkan untuk membentuk suatu siste m organ tubuhyang berkerjasama untuk mencapai tujuan yang sama. Semua sistemorgan ini membentuk organisma yang mewakili aras tertinggiorganisasi struktural, iaitu manusia.Anatomi ialah kajian terhadap struktur -struktur tubuh badan dan perkaitan antara seti ap struktur tersebut. Anatomi berasal daripada perkataan Yunani iaitu µana¶ yang

1

bermaksud µasingkan¶ dan µtome¶ yang bermaksud µmemotong¶. Anatomi yang sentiasa dikaji tergolong dalam beberapa kumpulan seperti:
o sel dan histologi: struktur sel soma dan kan dungannya o sistem pernafasan: hidung, trakea, bronkus, bronkiol, peparu, alveolus o sistem kardiovaskular: sistem peredaran darah seperti jantung dan salur darah o sistem pencernaan: mulut, esofagus, perut, usus, pankreas o sistem lokomotif: otot motor, otot simpati, anggota badan o sistem saraf: saraf motor, saraf tunjang, otak

2

Matlamat

Tugasan Anatomi dan Fisiologi ini bertujuan untuk memberi peluang kepada para pelatih lebih memahami struktur -struktur tubuh badan, fungsi-fungsinya melalui teori dan amali serta mengetahui dan menguasai kemahiran asas sukan atau permainan dengan baik.

Objektif

Melalui tugasan Anatomi dan Fisiologi ini kita dapat: 1. Mengetahui konsep, sejarah dan perkembangan Anatomi dan Fisiologi. 2. Memupuk semangat patriotisme melalui permainan. 3. Mengetahui cara pengurusan dan pengelolaan sukan. 4. Memahami kesan psikologi dan sosiologi sukan yang mempengaruhi gerak laku manusia dan prestasi sukan. 5. Mengetahui hubung kait antara sistem tubuh badan dengan pergerakan. 6. Memahami kesan senaman ke atas fisiologi tubuh badan dan kaitannya dengan prestasi sukan. 7. Mengamalkan aktiviti fizikal dan memahami kesannya terhadap kehidupan dan kesihatan diri. 8. Memahami dan mengaplikasi prinsip dan kaedah latihan. 9. Memahami dan mengamalkan prinsip asas keselamatan dan mengurangkan risiko kecederaan sukan. 10.Memahami pembelajaran proses lakuan motor dan asas kawalan pergerakan.

3

Antaranya. Iaitu tulang berfungsi sebagai bentuk sistem rangka yang meny impan mineral. dan otot akan mengecut atau mengendur. Tulang. 4 . tulang juga akan bergerak bersama dengan otot pada masa yang sama. sendi dan otot merupakan sistem yang penting bagi tubuhbadan kita. sistem rangka yang terdiri daripada tulang. menghasilkan seldarah merah.Pengenalan kepada Sistem Tulang. memberi perlindungan kepada organ dalaman. Struktur sendi dipengaruhi rapat oleh hu bungan pada titik pertemuan pergerakan dan pergerakan ditentukan oleh kelenturan tisu ligament dan tendon. otak akan menghantar utusan kepada otot. siku serta pergelangan tangan dan kaki. Sistem Sendi dan Sistem Otot Terdapat banyak sistem di dalam tubuh badan kita.Sendisendi berada di bahu. menyokong postur badandan membantu pergerakan. Manakala sendi merupakan titik pertemuan antara tulang atau rawan dengan tulang. Apabila kita membuat suatu pergerakan. Selain itu. sendi dan otot memainkan peranan yang berbeza.

Klasifikasi Tulang Terbahagi kepada 2 bahagian : 1. Gabungan kedua -dua bahan ini menjadi tulang keras dan tegap. kecederaan boleh berlaku dan lebih serious. tulang rusuk. medial longitudinal axis  Appendicular : rangka untuk pergerakan. Rangka anggota ( Appendicular skeleton ) -126 tulang  Axial : sokongan. sternum. tengkorak. kaki. 5 . o Kalsium dan fosfurus adalah bahan-bahan mineral yang membentuk struktur badan manusia. o Bahan Bukan Organik : garam mineral seperti kalsium karbonat dan kalsium fostat. lebih teguh. serat dan bahan dasar termasuk glikoprotein glikosaminoglikin. tangan. pelvic girdles. Rangka paksi ( Axial skeleton ) ± 80 tulang 2.Sistem Tulang Kandungan Tulang o Bahan Organik : sel-sel tulang. vertebra.

betis o Tulang pendek : pergelangan tangan atau kaki o Tulang tak sekata : sakrum. koksil o Tulang pipi/leper : skapula. 6 . Manakala tendon merupakan tisu penyambung yang menyambung otot ke tulang. banyak struktur tubuh badan kita akan terlibat dan berfungsi secara tidak perasan. Tisu ini adalah liat dan kuat dan berwarna putih atau kuning pucat. strenum o Tulang bulat : patela Tulang-tulang kita digabung oleh ligamen -ligamen. Tendon bersifat tidak kenyal tetapi tidak boleh melentur. peha. Iaitu tisu-tisu berfiber yang menyambung dua atau lebih tulang. Oleh itu. vertebra. apabila kita membuat suatu pergerakan. Struktur sendi dipengerahui rapat oleh hubungan pada titik pertemuan pergerakan dan pergerakan ditentukan oleh kelenturan tisu ligamen dan tendon.Jenis-jenis Tulang o Tulang panjang : tangan. sendi juga merupakan titik pertemuan antara tulang ata u rawan dengan tulang. Selain itu. Ia adalah jalur tisu yang kuat dan berwarna putih.

aduksi o Sendi melongsor ( karpus ) ± hanya melongsor. humerus ) o Sendi engsel ± sendi siku ( humerus. aduksi o Sendi pelana ( tapak tangan. ekstensi. abduksi. aduksi o Sendi engsel ( siku ) ± ekstensi. jari ) ± fleksi. ekstensi. ulna ) o Sendi elipsoidal ± sendi pergelangan tangan ( radiokarpus ) o Sendi pelana ± sendi di tapak tangan dan metakarpus ibu jari ) o Sendi melongsor ± sendi pergelangan tangan Gerakan sendi o Sendi lesung ( bahu ) ± ekstensi. fleksi o Sendi elipsoid ( radiokarpus ) ± fleksi. rotasi.Sistem Sendi Sendi dibahagikan kepada tiga jenis iaitu diathroses atau gerakan bebas ( pergerakan pelbagai arah ). fleksi. Jenis-jenis sendi o Sendi paksi ± sendi antara Atlas o Sendi lengsung ± sendi di bahu ( skapula. amphiathroses atau gerakan terhad ( pergerakan yang sedikit ) dan synarthroses atau tidak bergerak ( dua tulang akan rapat tetapi tiada pergerakan ). abduksi. abduksi. tidak mempunyai paksi o Sendi paksi ± pergerakan putaran seperti roda pada paksi ( atlas dengan aksis ) 7 .

Otot rangka ( skeletal muscle ) Otot rangka juga dikenali sebagai otot terkawal atau otot berjalur. otot luarkawal atau otot tanpa jalur.Sistem Otot Otot Sebahagian besar dari berat tubuh manusia terdiri daripada tisu otot. Fungsi utamanya adalah untuk mengepam darah ke keseluruhan badan. 3. tetapi kuncupannya boleh dicepatkan atau dilambatkan dengan kuasa sistem saraf otonomi. Tisu otot boleh dibahagikan kepada beberapa jenis : 1. Otot licin ( smooth muscle ) Otot licin juga dikenali sebagai otot perut. Ia membaluti keseluruhan sistem rangka tubuh dan berfungsi dalam pergerakan rangka badan. Otot jantung / kardiak ( cardiac muscle ) Otot ini merupakan sejenis otot bebas istimewa yang boleh bertindak tanpa rangsangan saraf. Tindakan otot ini bergantung kepada kawalan Sistem Saraf Pusat dan gerakannya boleh dikawal dengan kemahuan diri kita. 8 .saluran darah dan juga kelopak mata. 2. Ia hanya terdapat pada dinding saluran pencernaan. Tindakan otot jenis ini bergantung kepada kawalan Sistem Saraf Otonomi dan gerakannya tidak dapat dikawal dengan kemahuan diri kita.

 Isotonik ± melibatkan pergerakan otot anggota badan. 2 jenis konsentrik ( otot pendek bila gerakan halang ) dan esentrik ( otot memanjang ).Klasifikasi otot o Fleksor o Ektensor o Abduktor o Adduktor o Retraktor o Protaktor Jenis kontraksi  Isometrik ± pengecutan otot tanpa melibatkan sendi tidak ada pergerakan. 9 .  Isokinetik ± pengecutan otot melibatkan bantuan alatan. Otot -otot sentiasa dalam keadaan regang.

t l l li t t l i l i i ti ¶ .P t l i t t . P j t t it i it l i i t i i i l ¶.Kem hi P l l y l i ilih (L m tj t J h) ti iti fi i l if t i .I l i l i j i li N li t . l l t t l ff j t i j t i i t t l i t t j i t i l l i i. . t j i l i t l i i i . L i i t l i 10 . D t l j l it l ti i i t . l i. I t l i l t t j tj t l i ti i . t i li l t i i t l t i i E l li l i li W t iµ t f S t ¶ t . i l i t l il C lL i l j t t ff . i t t l A t l j l t ij j t t t S I fli t li t l l ti t i t j . t . l . l E H l l j t j l it li li li li C i t i t l i K t t i . l l j j it i . .

Ga a ompatan Pada amnya terdapat tiga gaya lompatan iaitu : 1. 3. 2. Gaya layar ± biasanya digunakan oleh pelompat yang baru menceburkan diri dalam acara ini. Gaya tending kayun kayuh ± gaya yang hanya digunakan olh pakar sahaja itar ompat Jauh 11 . Gaya gantung ± digunakan oleh novis dan juga pakar.

12 .Pergerakan / kema iran sukan Kemahiran sukan yang dipilih untuk dijadikan sebagai eksperimen ialah lompat jauh. fasa layangan dan juga fasa pendaratan. Bilangan langkah ke papan lonjak berbeza. fas a lonjakan. ompat jauh adalah salah satu daripada kemahiran sukan yang mempunyai fasa untuk melakukan lompatan. Seorang atlet mula berdiri dengan kaki segaris atau kaki depan belakang. 1. Perkara yang paling penting ialah langkah pertama dari titik permulaan mestilah bermula dengan kaki melonjak. Pada fasa ini terdapat penggunaan satah sagittal iaitu satah yang membahagikan badan kepada bahagian sinister dan deter (kiri dan kanan). 17 -19 langkah untuk pelompat wanita pakar dan 23 langkah untuk pelompat lelaki pakar. Fasa permulaan/penujuan (run -up) Terdapat beberapa cara untuk memulakan fasa ini iaitu fasa berlari dari tempat permulaan ke papan lonjak. 11-15 langkah untuk pelompat novis. Fasa -fasa dalam kemahiran lompat jauh ialah fasa permulaan/penujuan.

Kemudian badan ditegakkan dengan mengangkat dada ke atas. 13 . badan direndahkan sedikit untuk memberi keanjalan dari papan lonjakan itu. Fasa lompatan/lonjakan (take-off) Setibanya di papan lonjak. Bila kaki memijak papan lonjak.2. pelompat seharusnya mencapai kelajuan larian maksimum.

Pelompat menggerakkan kaki dan tangan ke belakang untuk gaya tendang kayuh kaki digerakkan seperti mengayuh basikal. Fasa layangan (flight) alam fasa ini pelompat tidak ada peluang untuk meningkatkan kederasan.3. 14 .

Fasa pendaratan (landing) Apabila badan mula jatuh. tangan dan kaki dirapatkan. tangan dan kaki digerakkan ke hadapan. tangan digerakkan ke belakang dan kemudian ke hadapan agar punggung tidak menyentuh ke tanah semasa pendaratan. Bila tumit mula mencecah tanah.4. 15 .

Pada masa yang sama. Tulang rangka yang terlibat adalah humerus dan sendi engsel turut membantu dalam melakukan pergerakan ini. otot ekstensor pada paha mengecut untuk meluruskan kaki. otot biseps pula akan mengendur dan triseps akan mengecut. Otot betis (gastrocnemius) pada salah satu kaki mengecut supaya tumit diangkat dan hujung kaki menolak ke bawah dan ke belakang menentang lantai atau tanah. Pada masa ini. otot-otot yang terlibat dalam fasa ini tertumpu kepada penggunaan otot di bahagian kaki iaitu di betis individu. 16 . otot bahagian tangan juga terlibat sama. Otot fleksor (kuadriseps) pada paha kaki yang lain pula mengecut untuk membengkokkan kaki itu. kaki akan menghayun ke hadapan dan ke belakang secara berselang seli di antara kaki kiri dan kaki kanan. Semasa berlari. Semasa berlari. Tulang rangka femur di paha. Fasa permulaan/penujuan (run -up) Semasa berlari. Penguncupan otot -otot ini menghasilkan pergerakan seperti berlari dan apabila ia berlaku dengan lebih cepat makan ia menghasilkan pergerakan yang lebih cepat seperti berlari. Apabila tangan diluruskan. tangan akan dibengkokkan menyebabkan otot biseps akan mengecut dan triseps pula akan mengendur. Semasa berlari. Otot otot yang terlibat ketika melakukan pergerakan ini ialah otot gastrocnemius dan soleus pada bahagian kaki manakala pada bahagian paha pula ialah otot kuadriseps. tangan akan dihayun ke hadapan dan ke belakang secara berselang seli. Otot di bahagian tangan yang terlibat ialah otot triseps dan biseps. Ini menyebabkan badan ditolak ke hadapan. tibia dan fibula di bahagian kaki juga terlibat dalam menyokong otot untuk bertindak untuk menghasil kan pergerakan.Otot-otot yang terlibat semasa melakukan pergerakan lompat jauh 1.

fibularis longus dan tibialis anterior di bahagian betis. tulang femur menyokong otot kuadriseps. betis dan juga punggung. Tulang adalah tempat perlekatan otot. Semasa membongkok untuk melonjak. lutut. tibia dan fibula menyokong otot fibularis longus. 17 . Fasa lompatan/lonjakan (take-off) Semasa melakukan lompatan. tulang rangka yang terlibat adalah tendon dan patella di bahagian lutut. Selai n itu. otot di bahagian paha iaitu kuadriseps. paha. otot yang terlibat adalah otot -otot di bahagian kaki.2. Otot-otot ini semuanya akan bertindak bagi membolehkan individu melonjak dan melakukan layangan sebelum mendarat. otot dibahagian punggung iaitu gluteus maximus terlibat. Sebelum melonjak. dan gastrocnemius di bahagian kaki. Selain itu. Tulang rangka menyokong otot untuk menghasilkan pergerakan. individu terlebih dahulu merendahkan badan. tibialis anterior dan juga gastrocnemius. i dalam fasa ini.

Selain itu. Tangan individu dihayunkan ke hadapan. Apabila dalam keadaan lurus.3. Tulang rangka yang terlibat ialah humerus. semasa melonjak dan melayang sebelum melakukan pendaratan. Selain itu. Pengecutan dan pengenduran otot ini menghasilkan pergerakan iaitu hayunan tangan ke hadapan. 18 . Sendi engsel juga memainkan peranan penting dalam membantu otot -otot tangan untuk menghasilkan pergerakan. otot gastrocnemius dan tulang rangka calcaneal di bahagian kaki juga terlibat untuk membantu kayuhan kaki individu semasa layangan. Otot yang terlibat ketika ini ialah otot biseps dan triseps pada tangan individu. Fasa layangan (flight) Semasa fasa layangan. Semasa dalam keadaan bengkok. otot triseps pula yang akan mengecut dan biseps mengendur. individu akan mengerakkan tangannya ke hadapan untuk menyokong badan untuk bergerak ke hadapan. otot di bahagian paha juga terlibat iaitu otot kuadriseps dan tulang rangka femur. otot biseps akan mengendur dan triseps mengecut.

otot di bahagian paha iaitu kuadrisep juga terlibat apabila kaki digerakkan ke hadapan untuk melakukan pendaratan. punggung dan juga kaki sangatlah berperanan penting. otot di bahagian paha. 19 . Selain itu. tangan dan kaki digerakkan ke hadapan. gluteus medius. tangan akan digerakkan ke belakang dan kemudian ke hadapan pula agar punggung tidak akan mencecah tanah. alam fasa ini. Apabila tangan dibengkokkan. tangan dan kaki dirapatkan. otot yang terlibat adalah otot tangan dan kaki. kaki dan tangan akan digerakkan ke hadapan dan badan mula jatuh. Bila tumit mula mencecah tanah. Otot di bahagian tangan iaitu triseps dan biseps terlibat apabila tumit mencecah tanah. Fasa pendaratan (landing) alam fasa ini. Apabila badan mula jatuh. tangan digerakkan ke hadapan untuk membantu agar punggung tidak menye ntuh tanah. Otot ku adrisep. otot biseps akan mengecut dan triseps pula akan mengendur dan apabila tangan diluruskan maka otot biseps yang akan mengendur dan otot triseps akan mengecut. gluteus maximus dan juga tulang rangka calcaneal dan juga metatarsal terlibat secara langsung apabila kaki digerakkan ke hadapan dan semasa tumit menjejak tanah. Apabila melakukan pendaratan. selain otot tangan. tangan digerakkan ke belakang dan kemudian ke hada pan agar punggung tidak menyentuh ke tanah semasa pendaratan.4.

Otot-otot i bahagian aki (gastrocnemius an soleus) 20 .Otot y i. terlib t em lom t jauh Otot tangan iaitu otot bi eps an triseps ii.

Otot-otot yang terlibat i bahagian paha (kuadriseps) 21 .iii. Otot-otot i bahagian punggung (gluteus muscles) iv.

v. ulang Rangka yang terlibat di bahagian kaki vi. ulang yang terlibat di bahagian tangan 22 .

Satah ranvers i t l i t t l l i i t 23 .Satah rontal l t 3.Satah Sagital ii i . 2. i i .S t 1.Satah Pergerakan S t t t t i i i t li t t l i ti i i t t i ji i / ti l t i l li i ti : ti l i it .

Jeni ergerakan endi ada agital ergerakan ada tangan emasa fasa ergerakan di t nj kkan seperti dalam rajah di awah: 24 .

Jenis pergerakan sendi satah pada sagital pada kaki pula adalah seperti ang dapat diperhatikan di awah. 25 .

individu akan berlari menggunakan hujung kakinya. Semasa berlari. hujung kaki adalah sebagai fulkrum. semasa berlari juga otot di bahagian kaki juga terlibat. otot-otot di kaki sebagai daya dan beban badan sebagai daya. ia termasuk pada sistem tuas ketiga iaitu daya terletak di antara fulkrum dengan beban. Oleh itu. Oleh itu. maka terhasillah pergerakan aki bat daripada pengecutan dan pengenduran otot biseps dan triseps. bermakna tangan dalam keadaan bengkok. Selain itu. tangan akan digerakkan ke hadapan dan ke belakang secara berselang seli. engan itu. 26 . tangan sebagai beban dan otot di tangan iaitu biseps dan triseps adalah sebagai daya. al ini menghasilkan pengecutan pada otot biseps manakala otot triseps dalam keadaan mengendur. alam keadaan ini.Kaitan dengan Sistem T uas Semasa berlari. Apabila tangan diangkat. ia termasuk di dalam sistem tuas kelas pertama iaitu fulkrum terletak diantara daya dan juga beban. siku dikatakan sebagai fulkrum. alam hal ini.

Meningkatkan kekuatan otot atihan seperti latihan beban yang dijalankan memberikan kesan kepada tubuh badan individu tersebut. latihan khas untuk otot-otot yang terlibat dalam aktiviti seperti otot di bahagian kaki dan paha untuk lompat jauh. ii. latihan tersebut dapat meningkatkan kuasa dinamik otot yang terlibat iaitu otot gastrocnemius. Melalui latihan seperti µleg press¶ dan µheel raise¶. Melalui latihan ini. Meningkatkan dayatahan otot Selain daripada itu. hamstring dan juga kuadriseps. alam hal ini. latihan beban juga dapat meningkatkan dayatahan otot. Selepas menjalani latihan beban. 27 . Oleh itu. latihan beban ini dapat meningkatkan kekuatan otot individu. otot akan menjadi leb ih kuat dan tahan. individu dapat melatih otot-otot di bahagian kaki seperti otot kuadriseps dan gastrocnemius untuk menjadi lebih kuat lagi.Kesan-kesan fisiologi lati an te adap tubu badan manusia alam mencapai kecergasan yang optima seseorang itu perlu mengetahui dan merancang latihan secara saintifik dan bersistematik. i antara kesan -kesan fisiologi: i. hamstring dan juga kuadriseps. al ini dapat meningkatkan keupa yaan individu untuk berlari lebih atihan pliometrik yang merupakan pantas dan melonjak dengan lebih tinggi lagi. atihan itu perlu dijalankan mengikut prinsip-prinsip latihan serta disiplin yang tinggi untuk mencapai hasil yang sempurna. Otot -otot yang terlibat tidak akan mudah lesu apabila melakukan lompatan. terdapat latihan pliometrik yang dapat meningkatkan dayatahan otot yang terlibat dalam latihan seperti otot gastrocnemius. otot aka n menjadi lebih tahan dan tidak mudah lesu. Maka adalah penting seseorang itu mengetahui dan mendalami kaedah kaedah dan jenis-jenis latihan yang sesuai.

iii. Meningkatkan kuasa eksplosif apat meningkatkan kuasa eksplosif individu. Semasa fasa lonjakan. Selain itu. 28 . individu dilatih dengan latihan µlunge jump¶ dan juga µdeath drop jump¶. al ini dapat membantu ketika fasa permulaan iaitu fasa larian sebelum melonjak kerana pada ketika itu individu mestilah berlari dengan pantas sebelum melonjak. Kekuatan otot gastrocnemius dan juga hamstring serta kuadriseps juga akan lebih baik lagi. Meningkatkan tahap kelembutan dan kepantasan atihan beban ini juga dapat meningkatkan tahap kelembutan dan kepantasan individu tersebut. dalam latihan pliometrik. iv. kuasa eksplosif diperlukan agar individu dapat melonjak dengan lebih tinggi. Otot di bahagian kaki dan paha yang sudah dilatih melalui latihan µleg press¶ dan µheel praise¶ akan dapat melonjak dengan lebih baik. Otot di bahagian kaki terlibat secara langsung. atihan melompat yang dilakukan ini dapat meningkatkan kelajuan individu apabila berlari terutamanya semasa fasa permulaan lompat jauh iaitu fasa larian.

29 . engan itu. atihan fizikal yang dirancang dan dijalank an secara bersistematik dapat membantu para atlit meningkatkan prestasi. Tujuan utama seseorang atlit menjalani latihan fizikal adalah membaiki dan meningkatkan komponen-komponen dalam kecergasan dan dapat mengelakkan diri daripada mengalami kecederaan. Pel uang untuk tercedera hanya dapat dikurangkan apabila atlit memiliki koordinasi otot saraf yang baik. otot rangka yang kuat serta imbangan badan yang stabil dan tidak cepat lesu apabila menjalani aktiviti fizikal. Semasa menjalani latihan fizikal ini atlit -atlit harus mengetahui secara mendalam prinsip -prinsip latihan supaya apa yang dilaksanakan nanti berkesan dan memberi manfaat pada diri sen diri. latihan fizikal merupakan satu proses senaman yang dilakukan secara berulang ulang dan beransur maju di mana ia melibatkan unsur unsur pembelajaran dan penyesuaian diri dan latihan fizikal yang telah diberikan itu telah memberikan kesan atau hasil yang memuaskan kepada catatan jarak lompatan individu . meningkatkan dayatahan kardiovaskular dan bermacam -macam lagi. Otot -otot akan dapat dilatih dan ini d apat menguatkan kekuatan otot.Rumusan Secara kesimpulannya. meningkatkan daya tahan otot. semua latihan yang dijalankan adalah perlu berasaskan kepada prinsip latihan tersebut bagi mengelakkan kecederaan daripada berlaku. Secara kesimpulannya. keupayaan individu akan dapat ditingkatkan.

saya dapat mengetahui tentang fasa -fasa yang terdapat dalam kemahiran lompat jauh ini. Semoga dengan adanya pengetahuan ini. saya dapat mengetahui kesan -kesan fisiologi pergerakan dan kemahiran tersebut terhadap tubuh badan kita. Selain itu. fasa pelonjakan. 30 . Ini adalah amat penting k erana kita perlu mengetahui kesan-kesan yang muncul akibat daripada pergerakan yang kita lakukan itu. Selain daripada itu juga. fasa pelayangan dan fasa pendaratan. Melalui tugasan ini juga. Terdapat 4 fasa yang terlibat iaitu fasa permulaan. saya juga dapat mengelaskan kemahiran ini dalam sistem tuas yang sesuai. tulang dan sendi yang terlibat. Saya telah menganalisis pergerakan dalam kemahiran ini dari segi otot. dapatlah kita kongsikan bersama kelak. Keempat -empat fasa ini adalah amat penting dalam melakukan pergerakan lompat jauh.Refleksi Sepanjang tugasan ini dilakukan saya dapat mengetahui dengan lebih mendalam lagi tentang kemahiran di dalam lompat jauh.

Bibliografi Buku Rujukan Dr.net pada 26 Mac 2011 Dimuat turun daripada http://en.wikipedia. Pusat Perkembangan Kurikulum.org/wiki/ ompat_jauh pada 25 Mac 2011 Dimuat turun http://zarin58. Anatomy For Strength And Fitness. Buku sumber Sains Sukan. ew olland Publishers td. ondon.D and Dr. ick alters.wikipedia.html 25 Mac 2011 Dimuat turun daripada info@human-anatomy. . (2006). (2005). Kementerian Pendidikan Malaysia. Anatomi dan Fisiologi untuk Jururawat. (2004).org/wiki/Human_anatomy pada 25 Mac 2011 31 .org/wiki/anatomy pada 25 Mac 2011 Dimuat turun daripada http://ms.com/kecergasan2.tripod. Pearce E. Golden Book entre Laman Web Dimuat turun daripada http://en. Mark Vella .wikipedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful