EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ

2009

1

0 Pengenalan Azan merupakan lafaz khusus yang disyariatkan oleh Islam untuk menyatakan masuknya waktu sembahyang fardhu dan menyeru orang-orang Islam supaya berkumpul untuk mengerjakannya.´ (Surah at-Taubah: 3) b) ³an-nida´ (seruan) dapat dilihat di dalam Al-Qur¶an sebagaimana firman Allah s. Azan disunatkan ketika hendak mendirikan sembahyang sama ada sembahyang tunai atau qadha¶.t.t.w. Azan adalah dua perkara sunat dilakukan sebelum melakukan mana-mana sembahyang fardhu.w.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN AZAN 1. Ini bermakna tuntutan sunatnya terlaksana walaupun tidak dilakukan oleh semua ahli kumpulan tersebut. ia merupakan sunat `aini atau dengan kata lain pahala sunat diperolehi apabila seseorang itu melakukannya. yang bermaksud: ³Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadah haji«´ (Surah al-Haj: 27) 2 . Azan terbahagi kepada 2 segi bahasa iaitu a) ³al-i`lam´ (pemberitahuan) dapat dilihat di dalam Al-Qur¶an sebagaimana firman Allah s. Hukum azan adalah sunat mu¶akkadah `ala al-kifayah bagi sesuatu kumpulan. yang bermaksud: ³Pemberitahuan daripada Allah dan RasulNya kepada sekalian manusia. Bagi individu pula.

2.6 2. Hendaklah dengan bahasa Arab.3 2. 2. Pakaian hendaklah bersesuaian dengan pertandingan. 2.1 2.2 Penyertaan adalah terdiri daripada warganegara Malaysia sahaja. Penyertaan adalah kepada peserta yang berumur bawah 16 tahun sahaja. Lafaz azan terdiri daripada lima belas kalimah. Ia dilaungkan sebanyak dua kali bagi setiap lafaz kecuali takbir pada awal azan disebut sebanyak empat kali dan lafaz kalimah tawhid hanya sekali sahaja.0 Penghakiman Penghakiman dibuat dari segi : a) b) c) Sebutan ayat Tarannum Tajwid (panjang dan pendek harakat) = = = 40 markah 40 markah 20 markah 3 .00 sahaja untuk seorang. dan hendaklah diperdengarkan dengan tertib dan muwalat.7 Masa yang diberikan adalah antara 5 .5 2.7 minit sahaja.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2.4 Dikenakan bayaran sebanyak RM 10.10 Lafaz tersebut adalah seperti berikut: 3.0 Syarat-syarat Penyertaan Petandingan Azan 2.

0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur. Sukan dan Kebudayaan. 5.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 4.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja. Majlis Perbandaran Subang Jaya. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 5. Sila hubungi : y y En.0 Lain-lain 5.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 150.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 250.1 4 .

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5 .

a.a.a. dari Mekah ke Madinah.. Ia mengandungi puji-pujian kepada Nabi Muhammad s.w. dan melahirkan kesyukuran terhadap Allah Taala. majlis-majlis perkahwinan. dengan sifat-sifatnya yang terpuji dan mulia serta melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah Taala. yang pada awalnya diperkenalkan oleh para pendakwah dan mubaligh Islam.w. Seni marhaban ini. 6 . Marhaban adalah ungkapan syair-syair Arab yang diwarisi sejak penghijrahan Rasullullah s. Ternyata cara yang diperkenalkan oleh mereka ini telah berjaya untuk menarik perhatian penduduk Tanah Melayu dan sejak itu Islam pesat berkembang di rantau ini. Berbeza daripada marhaban. Di Malaysia. ucapan ini telah berevolusi dengan penambahan-penambahan pujian terhadap Baginda Rasulullah s. Seiring dengan pengaruh syair Arab yang begitu berpengaruh di kalangan masyarakat Arab.a. seni marhaban ini sering diucapkan ketika sambutan Maulidur Rasul s. ketika menyambut kelahiran cahaya mata dan majlis-majlis kesyukuran serta khatam Al-Quran.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN MARHABAN 1.0 Pengenalan Seni marhaban atau dikenali dalam Bahasa Melayu sebagai ucapan ³Selamat Datang³ satu cabang seni warisan dan khazanah Islam di Nusantara.w. kalimah selawat adalah ucapan ¶taufiqi¶ yang diajarkan oleh Allah Taala.w. diperkenalkan sebagai salah satu cara dan metod untuk mereka berdakwah dan menarik perhatian masyarakat pada masa itu.

i. ii. 3. Masa yang diperuntukkan adalah 8 minit. Tiada had umur untuk peserta marhaban.2 Persembahan diwajibkan menampilkan persembahan yang menarik dan menepati kesopanan ketimuran.0 Syarat-syarat Penyertaan Berikut adalah syarat-syarat penyertaan untuk pertandingan Marhaban. agensi swasta. Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja. Wakil bagi organisasi boleh menghantar seberapa banyak penyertaan. Penyertaan boleh terdiri dari wakil badan kerajaan. iv. Ahli kumpulan hendaklah mengandungi tidak lebih daripada 10 orang termasuk vokalis dan pemuzik (jika ada). vi. universiti.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2. Perbelanjaan dan segala kos yang berkaitan bagi tujuan ini adalah tanggungjawab masing-masing. bersopan dan bersesuaian dengan nilai-nilai Islam.1 Untuk lagu marhaban. sekolah. 7 . Yuran penyertaan adalah RM 30. v. iii. 3.0 Lagu. persatuan. Ahli kumpulan tidak boleh bercampur anggota antara lelaki dan perempuan. Muzik dan Persembahan 3. bacaan rawi tidak diperlukan. kumpulan persendirian dan sebagainya. Pakaian peserta hendaklah yang menutup aurat. Syarat berikut menjadi garis panduan untuk para peserta yang menyertai pertandingan ini adalah seperti berikut .00 bagi setiap kumpulan.

000.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1. Sila hubungi : y y En.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur.0 Penghakiman Penghakiman akan diadili jawatankuasa penghakiman yang berkuasa memberikan keputusan muktamad.0 Syarat-syarat dan peraturan ini adalah tertakluk kepada pindaan yang akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan demi mempertingkatkan mutu penganjuran dan memberikan keadilan kepada semua pihak. Sukan dan Kebudayaan.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja. Majlis Perbandaran Subang Jaya. Penghakiman berdasarkan pada : i.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500. ii. iii. 5. iv.2 Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia.0 Lain-lain 6. 6.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 4. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 8 . 6. Vokal Nahu/Lahjan Persembahan Keterampilan = = = = (40 Markah) (20 Markah) (20 Markah) (20 Markah) 4.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 9 .

1 2.2.1. 2.6 Bendera MERAH akan diangkat menunjukkan masa telah tamat (12 minit) dan peserta dikehendaki menamatkan persembahan mereka. majlis marhaban. 2. Hanya kompang sahaja yang dibenarkan dan hendaklah disediakan oleh pasukan masing-masing. 2.3 Markah akan dikira berdasarkan 5 minit untuk pukulan rawi (tanpa lagu) dan 5 minit untuk pukulan kreatif (serta lagu).1.3 2.7 Markah tidak akan dikira setelah masa tamat. Setiap pasukan bebas menentukan bilangan lelaki dan perempuan.2.1.5 Bendera KUNING akan diangkat oleh penjaga masa menunjukkan masa 10 minit telah berlalu. Setiap pasukan mestilah mempunyai ahli di antara 12 .2.1 Peserta 2. 10 .12 minit. 2. Kompang biasanya dimainkan oleh masyarakat Melayu untuk perarakan pengantin dalam sesuatu majlis perkahwinan. 2.2. 2.16 orang. kumpulan orkestra.1 Setiap kumpulan WAJIB menyampaikan dua buah lagu.0 Syarat-syarat Penyertaan Pertandingan Kompang. perasmian sesuatu program atau acara yang melibatkan ´gimik´ dan boleh juga digunakan oleh kelab penyokong untuk memeriahkan acara sukan seperti kelab bolasepak. 2.1. majlis berkhatan.4 Bendera HIJAU akan diangkat oleh penjaga masa bagi menunjukkan persembahan dan masa bermula.2. 2.2 Masa persembahan adalah diantara 10 .2. perarakan tetamu kehormat dalam sesuatu majlis rasmi.4 Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja. Lagu & Persembahan 2.2 2. 2.0 Pengenalan Mengenai Asal Usul Kompang Kompang merupakan salah satu warisan Melayu yang dikatakan berasal dari Negara Arab dan dikenalpasti dibawa ke Malaysia semasa Zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke-14 oleh pedagang-pedagang India-Muslim.2.2 Tema.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN KOMPANG 1. nasyid dan kumpulan-kumpulan muzik Melayu yang lain.

3 Fokus Pemarkahan 2. 3.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500.3 3.000.1 Para juri terdiri daripada golongan profesional dan mereka yang arif dalam bidang kompang. c.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750.1 Pemarkahan adalah dibahagikan seperti berikut: a. Pukulan Lagu/Selawat Kreativiti Disiplin/ Pakaian Masa Jumlah 40 % 30 % 20 % 5% 5% 100 % 3. Sebarang bantahan berhubung keputusan pertandingan hendaklah dirujuk kepada Ketua Juri berserta bayaran sebanyak RM 100.0 Penghakiman 3.3.2 Tiga orang atau juri/hakim akan mengadili pertandingan ini dan dibantu oleh seorang penjaga masa.00.00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja 11 . 3. b. e.4 Segala keputusan juri adalah muktamad.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 2. 4. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan ditolak. d.

Syarat-syarat dan peraturan ini adalah tertakluk kepada pindaan yang akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan demi mempertingkatkan mutu penganjuran dan memberikan keadilan kepada semua pihak yang terlibat 5.00 untuk setiap pasukan. Sukan dan Kebudayaan. 5.3 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah dibawah tanggungjawab sendiri dan tidak dibenarkan membuat sebarang tuntutan. Majlis Perbandaran Subang Jaya. 5.7 Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. Hasan Abdullah Cik.6 Yuran penyertaan sebanyak RM 20.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5.1 Semua persembahan hendaklah dimainkan secara langsung (µLIVE¶) tanpa mikrofon.2 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan akan dibatalkan penyertaannya. 5.4 Segala perbelanjaan pakaian dan persediaan termasuk peralatan adalah dibawah tanggungan pasukan masing-masing. Syazana = = 03-80263184 03-80264476 12 . Sila hubungi : y y En.0 Lain-lain 5. 5.5 5.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 13 .

Sesuatu kumpulan dianggap tidak layak menyertai pertandingan ini sekiranya mana-mana ahli kumpulannya terdiri daripada penyanyi professional.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 PERTANDINGAN NASYID 1. Munsyid pertama yang dikesan sekitar akhir tahun 1960-an sehingga ke tahun 70-an. Setiap kumpulan hendaklah tidak melebihi daripada 6-8 orang ahli. atau cakera padat baik secara solo mahupun berkumpulan). adalah beberapa orang antaranya Abu Mazen (bukan Mahmoud Abbas ya!).5 2. dan majlis-majlis perkahwinan. Pada ketika ini.7 2. Setiap persembahan hendaklah secara µlive¶ / langsung dan bagi kumpulan yang menggunakan kaedah µMinus One¶ hendaklah diserahkan kepada pihak penganjur 2 hari sebelum pertandingan. Syarat-syarat dan peraturan Pertandingan Nasyid Terbuka MPSJ diwujudkan sebagai garis panduan dalam membuat pemilihan peserta. dalam bentuk rakaman kaset.00 untuk satu kumpulan. adalah pada sekitar akhir 1960-an. hanya terdapat munsyid-munsyid secara solo. Yuran penyertaan adalah sebanyak RM 30. Setiap kumpulan dikehendaki menyertakan lirik lagu semasa menghantar borang peryertaan dan lirik lagu hendaklah berunsurkan nilai ± nilai Islam. yang biasanya bernasyid di majlis-majlis tertentu seperti hari kebesaran Islam. 2. yang banyak mendendangkan nasyid-nasyid sufi diiringi kompang atau duff yang biasa.3 2. 2. menjalankan pertandingan dan menentukan pemenang melalui proses pengadilan yang tersusun dan adil.1 2. Abul Jud atau nama penuhnya Muhammad Munzir Sarmini.0 Pengenalan Permulaan nasyid didendangkan di tanah Arab khususnya di tanah Syam. Kedua-dua mereka dari Syria.4 2.6 2. kaset. Pakaian bagi peserta lelaki hendaklah bersopan dan sesuai dengan kehendak nilai-nilai Islam manakala wanita adalah baju kurung.2 Ahli kumpulan hendaklah warganegara Malaysia sahaja. (Penyanyi professional ialah mereka yang telah membuat album sama ada dalam bentuk piring hitam.0 Syarat-syarat Penyertaan Pertandingan Nasyid. 2.8 14 .

3.3 3. Jazz dan Rap. Ras. meningkatkan nilai-nilai kemanusiaan sejagat dan seumpamanya.1 Setiap kumpulan dikehendaki menyampaikan satu lagu sahaja samada lagu tradisional atau lagu moden.berunsurkan Bayati. membenteras gejala-gejala sosial.4 4. Sikah. Lagu-lagu yang dimaksudkan adalah : a) Lagu Tradisional .2 Setiap kumpulan nasyid hendaklah mempersembahkan 1 buah lagu nasyid dan hendaklah disampaikan dalam masa tidak lebih dari 6 minit.0 Lagu 3. Setiap kumpulan dikehendaki menyediakan lirik lagu.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 3.0 Peralatan Muzik Alat ± alat muzik untuk Nasyid adalah : a) b) c) d) e) f) g) h) Yenkee (Gendang Turki) Kompang Bonggo Tamborin Marakas Congga Rebana Shaker 15 . b) Lagu Moden . Nahwan. Heavy Metal.berunsurkan selain dari lagu tradisional tidak termasuk rentak Rock. Sobah dan Hijjaz. semangat patriotik dan kehidupan sejahtera. Lirik lagu hendaklah berunsur nilai-nilai murni Islam yang bertujuan untuk memupuk semangat dakwah Islamiah. 3.

00 Sijil Penyertaan Setiap Pasukan yang tidak berjaya akan diberikan Sijil Penyertaan sahaja 7. 7.0 Penghakiman 5.2 7.3 Semua peraturan wajib dipatuhi. 5.1 Penghakiman akan diadili oleh sebuah panel hakim yang akan dilantik oleh penganjur dan keputusan adalah muktamad.0 Hadiah Tempat pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga : : : Piala Iringan & Wang Tunai RM 1. Sukan dan Kebudayaan.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 500. Vokal 40 markah ii.00 Sijil Penyertaan Piala Iringan & Wang Tunai RM 750.0 Lain-lain 7.EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 5. Majlis Perbandaran Subang Jaya.1 Sebarang kemalangan/kecederaan atau kerugian semasa pertandingan ini adalah tanggungjawab sendiri dan tidak boleh dituntut kepada pihak penganjur. Hasan Abdullah Cik Syazana = = 03-80264352 03-80264476 16 . Sila hubungi : y y En. Persembahan 30 markah iii. Penghakiman berdasarkan pada aspek-aspek berikut : i. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan borang penyertaan boleh merujuk kepada Bahagian Belia. Penyampaian 15 markah Pakaian peserta hendaklah bersopan sesuai dengan nilai-nilai Islam. Manakala pakaian bagi peserta wanita adalah baju kurung.2 6.500. Pakaian 15 markah iv.

EXPLORIA KESENIAN DAN KEBUDAYAAN MPSJ 2009 17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful