UNIVERSITATEA „ PETRE ANDREI ” IAŞI

STUDIU DE CAZ

Student Andrioae Liliana Facultatea de: Asistenta sociala si sociologie Speciaizarea: Asistenta sociala An II , Grupa I

 Situaţie financiară precară. El ştie situaţia cu care se confruntă acasă.  Stima de sine scazută. T are o atitudine pozitivă faţă de şcoală astfel colegii care au rezultate mai bune la şcoală sunt dispuşi să îl ajute in ceea ce priveşte activităţile şcolare. Resurse : Familia : mama este dispusă să îl ajute pe C.  Rezultate slabe la matematică şi limba română. T la efectuarea temelor însă un obstacol ar fi faptul că nu primeşte nici un fel de ajutor din partea tatălui. . 2. Din punctul de vedere al beneficiarului problemele cu care se confruntă sunt: rezultatele slabe la învaţătura şi situaţia materială precară. T problemele cu care se confruntă sunt :  Dificultăţi de adaptare. Prezentarea problemei asa cum este vazuta de client Având îin vedere vârsta mică a clientului încă nu se poate vorbi de o conştientizare deplină din partea lui în ceea ce priveşte situaţia cu care se confruntă.Prezentarea problemei asa cum este vazuta de asistentul social Din punctul de vedere al asistentului social care se ocupă de cazul lui C. Clasa : C.ETAPA I Prezentarea problemei 1. lipsurile materiale şi işi recunoaşte comportamentul deviant pe care îl are.

judetul Iaşi. d) Bunica – este pensionară. DATE DE IDENTIFICARE ALE COPILULUI Nume: C. Religie: ortodoxă. în urma căsătoriei celor doi au rezultat 2 copii. b) Mama – lucrează. Domiciliu: Municipiul Iaşi. cei doi se înteleg bine. încearcă să se implice în activităţile desfăurate în cadrul fundaţiei. Împreună cu ei locuieşte şi bunica copiilor din partea mamei. c) Sora – este la o şcoala cu program normal.ETAPA II Evaluarea iniţială Istoricul social 1. cu excepţia unor certuri specifice vârstei. Familia: s-a constituit legal. Şcolaritate: elev in clasa a-VII-a.nu are un serviciu stabil. Iaşi. munceşte cu ziua şi nu dă nici un ban in casă. dar nu are prea mult timp disponibil. Iaşi.11.. T. jud. Naţionalitate:română. .1998/mun. a) Tatăl . Vârsta: 14 ani. o fetiţă (M) şi un băiat T. Data naşterii/locul naşterii: 13.

În urmatoarea diagramă este prezentată pe scurt situaţia cu care se confruntă T. VARSTA DE 14ANI. 2. IN CLASA A-VII-A SITUATIE FINANCIARA PRECARA NU ESTE AJUTATA DE PARINTI LA TEME CONDITII DE LOCUIT NEADECVAT E De la începutul anului şcolar 2009-2010. . T.părinţii nu au o relaţie bună. beneficiază de serviciile oferite în cadrul Fundaţiei Solidaritate şi Sperantă.CAUZELE CARE AU DUS LA APARIŢIA PROBLEMEI: T.ăn copilărie a suferit un accident rutier ( a trecut o maşină peste el ) şi a rămas cu uşoare traume psihice. DATE DESPRE SĂNĂTATE . .. ..stima de sine scăzută. . T.situaţia financiară din familie este precară( tatăl munceşte cu ziua dar nu aduce nici un ban în casă). SITUATIE SCOLOARA PRECARA COMPORTA MENT DEVIANT PARINTII NU SE INTERESEAZA DE SITUATIA SCOLARA IN COPILARIE A SUFERIT UN ACCIDENT DE MASINA C.în familie nu primeşte o educaţie corespunzătoare şi un exemplu pozitiv din partea părinţilor(ambii au doar 4 clase terminate). are un comportament deviant şi rezultate slabe la învăţătura deoarece: . 3.

citeşte pe litere. ghid de interviu cu asistentul social.DATE PRIVIND EDUCAŢIA Este în clasa a-VII-a.În ceea ce priveşte sănătatea fizică nu se poate vorbi de mari complicaţii. fiind acum vindecat complet.însă în plan psihic.În cadrul Fundaţiei Solidaritate şi Sperantă este ajutat de colegi la teme. 4. îi lipsesc abilităţile de concentrare. PUNCTE TARI / PUNCTE SLABE Puncte tari  Atitudinea faţă de şcoala pozitivă  Grad de inteligenţă crescut  Grad de comunicare si socializare normal  Dispozitia de colaborare cu voluntarii  Flexibil în ceea ce priveşte metodele de învaţare şi predare Puncte slabe  Dificultăţi de adaptare  Stimă de sine scăzută  Situaţie financiară precară  Comportament deviant  Lipsa sprijinului din partea părinţilor  Condiţii precare de locuit  Stare igienico. Atunci când i se dau teme le face doar cu ajutor din partea voluntarilor sau a institutoarei care trebuie să işi concentreze atenţia doar asupra lui pentru a scrie sau citi. a rămas cu uşoare traume psihice. ghid de observaţie (pentru primele 3 întalniri) . în urma accidentului. are rezultate foarte slabe la matematică şi la limba română.sanitară precară  Lipsa abilităţilor de concentrare  Comportament vulcanic alternanţă între momente de linişte şi momente de agitaţie OBTINEREA DATELOR documentare. 5. în urmă cu un an a fost operat de apendicită.

11.7.6.:Ce varsta are T.:In ce relatie se afl T. cu parintii? I.? I.45 cm.GHID DE INTERVIU CU ASISTENTUL SOCIAL I.: Ce religie are T.:Care sunt punctele slabe a lui T.1 aproximativ 35 kg.? I.1.2 Intalnirea nr.? I.:Care este problema lui T.45 cm. Aproximativ aproximativ 1.8. 3 3 2-3 5 1.12.? I.:Mai are frati? I.9.10.:Cum se descurca la scoala? GHID DE OBSERVATIE (pentru primele 3 intalniri) Itemi Greutate Inaltime Alimentatie Tinuta Igiena Relatia cu colegii de la Fundatia Solidaritate si Speranta Relatia cu institutoarea Relatia cu voluntari Comunicare Capacitatea de concentrare Capacitatea de 2 4 3 1-2 1-2 2-3 4-5 3 1-2 1-2 2-3 4-5 3 1-2 1-2 Intalnirea nr. aproximativ 35 kg.? I.4.2.45 cm.3.? I.:Ce ntionalitate are T.:Care sunt punctele tari a lui T.3 aproximativ 35 kg. 3 3 2-3 4 Intalnirea nr.:Care este starea de sanatate a copilului? I. 3 3 3 5 .:Care este relatia lui cu acestia? I. Aproximativ 1. :Care este numele baiatului? I.13.

mentinere a atentiei Capacitatea de reproducere si memorare Abilitati de socializare Gradul de inteligenta Gradul de deschidere spre activitati noi 1-2 3 3 1-2 3 3 1-2 3 3 2 2 2 Legenda: 1-deloc 2-putin 3-mediu 4-mult 5-foarte mult ETAPA III Evaluarea complexa/detaliata Ghid de interviu cu asistentul social .

I.:Ce progrese a inregistrat copilul dumneavoastra de cand vine la Fundatia Solidaritate si Speranta? I.: De ce credeti ca ar avea nevoie T. pentru a-si imbunatati situatia familiala/scolara? GHID DE OBSERVATIE( pentru ultimele 4 intalniri) .: Ce progres a inregistrat T.: Ce credeti ca ar mai putea face Fundatia Solidaritate si Speranta pentru T.5.:S-a produs vreo schimbare in comportamentul lui T.:Care este relatia lui T.:Ce eforturi ati facut in vederea imbunatatirii situatiei scolare a lui T.:Cat timp credeti ca ati putea aloca pe zi pentru al putea ajuta pe T. de cand vine la Fundatia Solidaritate si Speranta? I. la efectuarea temelor? I. dupa terminarea perioadei in care poate beneficia de programul afterschool? I. cu tata/sora/bunica? I.? I.:Cum se va face o monitorizare a situatiei beneficiarului T.9. ? I.: Ce metode folositi pentru responsabilizarea si implicarea parintilor T.6.7.6.: Ati fi interesata sa participati la diferite activitati de la Fundatia Solidaritate si Speranta.? I.3.5.1. si situatia actuala a beneficiarului? I.7. cu institutoarea? I.? I.4.:Ce obstacole intalniti in relatia dumneavoastara cu T. si tatal sau? I.4. impreuna cu fiul dumneavoastra? I.: Ce metode ati aplicat pentru imbunatatirea relatiei lui T.8.3.8.? Ghid de interviu cu mama lui T. in ceea ce privestele rezultatele scolare? I. pentru a putea sa-si imbunatateasca situatia scolara/familiala? I.2.: Care sunt obiectivele pe care vi le-ati propus in ceea ce priveste situatia beneficiarului T. cu parintii? I.9.: Ce masuri ati luat pentru a imbunatati relatia dentre T.: Care este diferenta intre situatia initiala a lui T. I.: Ce metode ati aplicat pentru imbunatatirea relatiei lui T.: De ce resurse dispune T.2.1.

Itemi de la Fundatia Solidaritate si Speranta Relatia cu institutoarea Relatia cu voluntari Comunicre Capacitatea de concentrare Capacitatea de mentinere a atentiei Capacitatea de reproducere si memorare Respectarea regululor Spiritul de colegialitate Dorinta de a avea prieteni Implicarea in relatiile cu ceilalti colegi Increderea in fortele propri Int.1 Int. 3-mediu. 2-putin.3 5 Int.4 5 Relatia cu colegii 5 3 5 3 1-2 2 3 5 3 2 2 3-4 5 4 2 2-3 3-4 5 4 2 2-3 2 2 3 3 2-3 4 5 4 2-3 4 5 4 3 4 5 4 3 4 5 4 2-3 2-3 2-3 2-3 Legenda: 1-deloc. 4-mult.2 5 Int. de la inceputul intalnirilor cu el si pana la final. . la unele dintre ele inregistrandu-se o evolutie pozitiva. 5-foarte mult Observatii: Prin itemii de la primele 7 randuri ale tabelului am urmarit evolutia lui T.

barbat 36 ani . T. *realizata impreuna cu T si cu mama acestuia. simte o dorinta mare de a avea prieteni.\ . GENOGRAMA FAMILIEI LUI T. de a se implica in activitatile de grup. 2003 62 2000 65 42 36 2 8 35 38 40 M 7 T. 9 Legenda 36 .Cu toate ca increderea in fortele porprii este mica.femeie 28 ani 28 .

familie .familie cu copii ECOMAPA T. MAMA VOLUNTARII SORA INVATATOAREA T. 9ANI TATA INSTITUTOAREA COLEGII DE LA DON BOSCO BUNICA .-deces .

relatie unilaterala . mama P.relatieincordata MATRICEA CICLULUI DE VIATA Membrii familiei P. P.LEGENDA .relatie puternica .relatie echilibrata . judetul Iasi . T.P) Numele si prenumele copilului:C. tata P.T. sora bunica * * * * STADII DE DEZVOLTARE 8-12 13-17 18-22 0-1 2-4 5-7 23-34 35-60 * 61-75 ETAPA IV PLAN INDIVIDUALIZAT DE PROTECTIE ( P. Data realizarii:20 mai 2010 Responsabil de caz :asistentul social Membrii echipei si institutia din care provin:institutor. .relatie bilaterala . Obiectivul general:Prevenirea abandonului scolar Institutia responsabila pentru aplicarea masurii de protectie: Fundatia Solidaritate si Speranta Reprezentantul legal al copilului: parintii Domiciliul: municipiul Iasi. voluntari Fundatia Solidaritate si Speranta.I. asistent social.

05.2010 7. impreuna cu ceilalti beneficiari ai proiectului servesc masa impreuna inainte de inceperea Fundatia Solidaritate si Speranta (legea 34 / 1998) activitatilor Pachet lunar Pachetul lunar consta in alimente si materiale igienicoFundatia Solidaritate si Speranta Pachet rechizite sanitare Pachetul de rechizite contine cele becesare pentru scoala si se acorda 15 Ron/ 2 luni 15.2010 Anul scolar 2009-2010 35 Ron/ luna 15. 5.Prestatii : Institutia Tipul Detaliere Cuantum Data inceperii acordarii Fundatia Solidaritate si Speranta Masa zilnica T.2010 Perioada Responsabila prestatiei .05. 2010 anul scolar 2009. 5 Ron/ zi 1. 2010 Anul scolar 2009.

 Adaptarea la noi situatii si experiente  Cresterea abilitatilor de comunicare si socializare  Integrarea in grupul  Institutor  Coordonator Fundatia Solidaritate si Speranta  Coordonator de proiect Fundatia Solidaritate si Speranta  Institutor Anul scolar 2007-2008 Legea 34/1998 Legea 195/2001  Imbunatatirea rezultatelor scolare  Institutor  Voluntari  Imbunatatirea abilitatilor de invatare  Voluntari  Institutor  Voluntari Anul scolar 20092010 Anul scolar 2009-2010 Anul scolar 2009-2010 Legea 34/1998 Legea 195/2001 Legea 34/1998 Legea 195/2001 Legea 34/1998 Legea 195/2001 Anul scolar 20092010 Legea 34/ 1998 Legea 195/2001 . viztie la azile de batrani . parcuri . indrumare si suport  Cresterea increderii in sine  Prevenirea dependentei  Coordonator de proiect Fundatia Solidaritate si Speranta Meditatii gratuite la materiile scolare de baza Ajutor in efectuarea temelor Consilierea beneficiarilor si a parintilor  Responsabilizarea parintilor  Imbunatatirea situatie psiho-sociale a copilului Realizarea de diferite activitati : jocuri.odata la doua luni Servicii Tipul Obiective generale Responsabil Perioada legislatie de acordare Sprijin.

I. iesiri in aer liber de la Fundatia Solidaritate si Speranta  Realizarea unei relatii bune intre C.St.T. Tata: C. Reprezentant legal:parintiii Domiciliu: municipiul Iasi. T si volunatri  Diminuare efectelor pe care le are accidentul din copilarie  Imbunatatirea comportamnetului  Voluntar Consultatii psihologice  Psiholog Anul scolar 2009-2010 Legea 195/2001 Legea 34/1998 ETAPA V PLAN INDIVIDUALIZAT DE SERVICII (P. Mama: C.M. 2007 Motivul intocmirii: oferirea de servicii Responsabil de caz: asistentul social Membrii echipei si institutia din care provin: institutor.) Numele si prenumele copilului:C. film. judetul Iasi Data realizarii:20 decembrie. voluntari / „Fundatia Solidaritate si Speranta” Pe plan educativ: Obiective pe termne scurt  Dezvoltarea abilitatilor de Obiective pe termen mediu  Imbunatatirea abilitatilor Obiective pe termen lung  Depasirea lacunelor la Responsabili  Cordonator de proiect .muzee. asistent social.S.

T Obiective pe termen mediu  Responsabilizar ea parintilor  Activiatti comune parinti si copil Obiective pe termen lung  Creearea unei relatii de colaborare intre reperezentant ii Fundatiei Solidaritate si Speranta si familia lui C.T  Oferirea de ajutor lui C.citit  Imbunatatirea abilitatilor de invatare. T  Realizarea Responsabili  Coordonato r proiect  Familie  Beneficiar  Voluntari  beneficiar . T  Constientizare a de catre familie a problemelor cu acre se confrunta C. concentare si mentinerea atentiei disciplinele de baza  Imbunatatirea rezultatelor scolare  Terminarea anului scolar cu medii bune si faorte bune  Institutor  Parinti  Invatatoarea  Voluntari  Beneficiarul Pe plan familial: Obiective pe termne scurt  Implicarea parintilor in educatia lui C. T din partea familiei  Imbunatatirea comportamen tului pe care il are C.interrelationa re si comunicare in grup  Cresterea increderii in sine matematice  Imbunatatirea abilitatilor scris. T  Cresterea gradului de interes al parintilor in ceea ce priveste situatia lui C.

unor progrese semnificative in ceea ce priveste relatia parinte copil in familia lui C. T  Transformare a familiei in resursa activa Pe plan social : Obiective pe termen scurt  integrarea in grupul de beneficiari de la Fundatia Solidaritate si Speranta  diminuarea fenomenului de marginalizar e din partea colegilor de clasa Obiective pe termne mediu  dezvoltarea abilitatilor de comunicare si socializare  temperarea comportame ntului vulcanic Obiective pe termne lung  Cresterea nivelului de educatie si comporatre  Dezvolatrea unor relatii bune cu colegii si voluntarii  Asimilanormelor minime de comportare in societate si bunele maniere  Imbunatatirea situatiei psihosociale Responsabili  Voluntari  Invatoare  Institutor  Colegii de clasa .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful