Bahasa Melayu Tahun 2 Nama: __________________________________ Tarikh: ________________ Penjodoh Bilangan a.

Berikan penjodoh bilangan untuk benda-benda di bawah ini.

Bahasa Melayu Tahun 2 Nama: __________________________________ Tarikh: ________________ b. Gariskan penjodoh bilangan yang sesuai bagi ayat di bawah.

Warnakan mengikut kumpulan penjodoh bilangan yang betul. (buah. keping) gambar keluarga semasa elajar di luar • Nelayan itu mengikat perahunya pada jeti dengan se belati. Bahasa Melayu Tahun 2 Nama: __________________________________ Tarikh: ________________ c. (ketul. biji) basikal yang baru. bilah) giginya yang • Zulaikha ke klinik gigi untuk menampal dua berlubang.• Zainal membeli se • Kakak membawa se negara. batang biji . • Adik mengutip beberapa (tangkai.utas) tali (buah. (batang. ketul) batu yang cantik di tepi air terjun itu.

Saya memberikannya seutas tali untuk mengikat payungnya yang rosak. kami pergi ke pekan. Dia menghulurkan . Kami menaiki sebuah bas. Tiba-tiba payung itu terbuka. Saya kasihan apabila melihat seorang penumpang yang sudah tua. Orang tua itu membunyikan loceng lalu bas pun berhenti.bilah kuntum Bahasa Melayu Tahun 2 Nama: __________________________________ Tarikh: ________________ Baca petikan berikut dengan sebutan dan intonasi yang betul dan keluarkan semua penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan di bawah. Pada hari minggu yang lalu. Semua penumpang di dalam bas itu kucar-kacir. Beliau memegang sekaki payung.

. 1……………………………………… 2……………………………………… 3………………………………………. Sayapun mengangguk kepala dan mengucapkan selamat tinggal.sesikat pisang kepada saya tanda terima kasih lalu turun dari bas itu. 4………………………………………… 5…………………………………………. Bahasa Melayu Tahun 2 Nama: __________________________________ Tarikh: ________________ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful