Penetapan hukum pada zaman para sahabat nabi

PENETAPAN hukum dalam Islam peringkat kedua pula berlaku pada zaman para sahabat. Mereka masih berpegang kuat dengan al -Quran dan sunnah. Mereka juga mempunyai kepakaran dalam memahami nas kerana sewaktu wahyu diturunkan, mereka berada bersama Rasulullah dan mendapat penjelasan daripada baginda. Peringkat ketiga berlaku pada zaman Tabi' tabi'in. Di sinilah bermula dan meluasnya aktiviti ijtihad di kalangan para ulama untuk menyelesaikan permasalahan baru yang muncul pada zaman mereka. Kedudukan geografi yang agak jauh disebabkan perluasan kuasa, penguasaan bahasa Arab yang semakin kurang dan kekurangan sumber sumber nas. Di sinilah berlakunya dua aliran fikah iaitu aliran ahlul ra'yu dan aliran ahlul hadis. Ketika inilah munculnya ilmu usul fiqh dalam dunia umat Islam. Para ulama fiqh memperkenalkan kaedah fiqh bagi memudahkan rujukan untuk mengetahui hukum kepada permasalahan yang berlaku, khususnya yang melibatkan isu-isu baru muncul. Namun, bukanlah kaedah fiqh itu dikeluarkan oleh para ulama dengan meminggirkan nas yang utama dalam Islam iaitu al -Quran dan sunnah. Sebaliknya kaedah fiqh adalah rumusan dari dalil -dalil yang terdapat dalam al Quran dan sunnah sebagai rujukan utama umat Islam. Maka, tidak wajar bagi umat Islam menggunakan kaedah fiqh tanpa merujuk kepada sumber-sumber asal tersebut. Terdapat juga isu -isu yang mungkin terkeluar atau mendapat pengecualian dari kaedah umum berkenaan. Dapat difahami di sini bahawa terdapat permasalahan yang mungki n berada dalam ruang lingkup kaedah yang umum dan terpakai dengan menggunakan kaedah tersebut dan terdapat juga permasalahan yang bersifat khusus dan muqayyad yang tidak boleh berhukum menggunakan kaedah -kaedah fiqh. Para ulama telah berijtihad menggunaka n penguasaan terhadap ilmu dan konteks semasa untuk memahami hukum -hakam dalam al-Quran dan sunnah dan 'illah (sebab) pengeluaran hukum berkenaan sama ada wajib, sunat, haram, makruh dan harus (hukum-hukum taklif).

Ini kerana Islam akan menutup segala pintu ke arah kemudaratan dan keburukan. bayi lelaki ini diberi nama Abraham David Mandey di Menado. Sulawesi Utara. .Selepas kajian terperinci dilaksanakan. Contoh di atas menggambarkan peri pentingnya kaedah fiqh untuk difahami oleh masyarakat untuk memahami dasar penetapan hukum serta hikmahnya. Se kiranya perlakuan atau aktiviti tersebut boleh mendatangkan kemudaratan. melalui kefahaman ini muncullah kaedah fiqh al-dhararu yuzal (kemudaratan hendaklah dihilangkan). Mandey adalah nama keluarga sebagai orang Minahasa. maka ia adalah diharamkan. para ulama menyenaraikannya di bawah lima kaedah fiqh umum iaitu: lSetiap perkara dinilai berdasarkan niat dan matlamat ( al-umuru bimaqasidiha) lKeyakinan tidak hilang dengan keraguan ( al-yakin la yuzalu bil syak ) lKesukaran membawa kemudahan ( al-masyaqqatu tajlibu al-taisir) lKemudaratan hendaklah dihilangkan ( al-dhararu yuzal) lAdat dijadikan perundangan ( al-'adatu muhakkamah) Bekas paderi peluk Islam Susunan SITI AINIZA KAMSARI SAAT dilahirkan 12 Febuari 1942. Sebagai contoh. apabila sesuatu perkara itu boleh menyebabkan berlakunya kemudaratan. Justeru. p ara ulama mendapati wujudnya unsur konsisten dalam hukum-hakam yang datang daripada nas syarak. Kaedah ini datang sebagai prinsip umum dalam kita mengenal hukum terhadap segala yang ingin atau telah dilakukan. Indonesia. Bukan itu sahaja. Oleh kerana permasalahan fikah terlalu banyak dan mempunyai cabang tersendiri. semua pihak yang bersubahat dan mempunyai kaitan secara langsung dengan perlakuan yang diharamkan itu juga dikira sebagai berdosa. maka ia diharamkan dan pelakunya dikira sebagai berdosa.

Abraham turut bergabung dalam komando yang dipimpin Kolonel Sarwo Edhie Wibowo (arwah). iaitu di Makasar dan ibunya pula seorang guru sekolah menengah di sebuah sekolah mubaligh milik gereja Minahasa. Tanpa banyak masalah. "Tidak banyak yang dapat saya ceritakan mengenai pendidikan ketenteraan yang saya ikuti selama dua tahun itu. Abraham turut terlibat dalam beberapa operasi tempur. Meskipun beliau kemudiannya merupakan perwira yang bertugas di bahagian pembinaan mental. begitu berbekas dalam diri saya sehingga saya sering berkh ayal menjadi seorang tentera yang bertempur dengan gagah berani di medan perang" kata Abraham. mengkaji dan diskusi tentang pelbagai hal yang diperlukan untuk Abraham menjadi seorang paderi.Anak bongsu daripada tiga bersaudara yang kesemuanya laki -laki. Ia bagi mempelajari. Saya juga sangat kagum kepada Jeneral Napoleon Bonaparte yang gagah perwira. berdisiplin dan bersedia melaksanakan apa juga tugas negara yang dibebankan kepada saya. mendalami. "Sejak kecil saya mengagumi pah lawan-pahlawan Perang Salib seperti Richard The Lion Heart yang sangat legenda itu. . beliau lulus dan layak mengikuti pendidikan ketenteraan dan menghuni di asrama. Jakarta Pusat. Bapanya adalah Bupati Sulawesi pada awal revolusi kemerdekaan Republik Indonesia. Pada saat-saat operasi pembersihan G-30S/PKI di Jakarta misalnya. kecuali disiplin ABRI dengan doktrin 'Sapta Marga' telah membentuk jiwa saya sebagai perwira remaja yang kental." katanya. Setelah situasi negara kembali pulih dengan lahirnya Orde Baru tahun 1966. "Semua cerita tentang kepahlawanan. Abraham memulakan fasa baru kehidupan dengan membawa dirinya ke Jakarta dan mendaftarkan diri dengan Mabes Angkatan Bersenjata Republik Indonesia (ABRI). Diringkaskan. Pengajiannya berlarutan selama tujuh tahun bermula tahun 1966 sehingga 1972. Keluarga Abraham termasuk golongan yang dipandang tinggi dan dihormati masyarak at terutamanya pihak gereja. Abraham ditugaskan melanjutkan pengajian di Sekolah Tinggi Teologi (STT) milik gereja Katholik yang terletak di Jalan Proklamasi.

sering mengeluh dan menuntut agar Abraham memberi lebih perhatian untuk rumah tangga. umumnya lebih banyak berbicara atas dasar perasaan." katanya. membantu mana -mana jemaah yang memerlukan bantuan atau mendapat musibah dan termasuk juga menikahkan pasangan muda-mudi yang akan berumah tangga.Di samping belajar sejarah dan falsafah agama Kristian. "Di Gereja P ini. . Tugas saya sebagai Pendeta II itu membolehkan saya menyampaikan khutbah. Sambil tetap aktif d TNI-AD. Sebagai seorang 'Pelayan Firman Tuhan' saya telah bersumpah bahwa kepentingan umat adalah melebihi segala-galanya. dengan alasan supaya lebih banyak waktu untuk keluarga. Akibatnya. termasuk Islam. berlakulah pergeseran antara kepentingan peribadi dan kepentingan keluarga.000 jemaah (gereja) yang hampir 80 peratus m ereka adalah kaum intelektual atau masyarakat elit. Yang dibimbangkan adalah satu-satunya anak perempuan mereka. Rumah tangga berantakan Krisis rumahtangga yang terjadi sekitar tahun 1980 ini semakin panas dan rumahtangga mereka tidak lagi harmoni dan damai. namun Abraham masih kekal anggota ABRI yang ditugaskan di mana saja di wilayah nusantara malah ke luar negara. di STT juga mereka mengkaji agama-agama di dunia. "Nama sahaja wanita. menjadikan Abraham mempunyai jadual kesibukan yang agak luar biasa. Angelique yang bakal menerima kesan akibat kedua -dua orang tuanya yang berantakan. atas arahan Gereja Protestan Indonesia. "Tentu saja saya tidak dapat menerima usulnya itu. saya tumpahkan seluruh pengabdian sebagai 'Pelayan Firman Tuhan'. Tugas sebagai ABRI ditambah tugas -tugas di gereja." ujarnya. Melihatkan kesibukan saya yang tida k juga berkurang menyebabkan sang isteri meminta agar saya mengundurkan diri dari tugas -tugas gereja. Sekalipun bertugas sebagai paderi. Isterinya yang merupakan anak perempuan kepada bek as Duta Besar Republik Indonesia di salah satu negara Eropah. Abraham kemudiannya ditugaskan sebagai Paderi II di Gereja P di Jakarta Pusat yang berjiran dengan Masjid Sunda Kelapa untuk memimpin sekitar 8.

Namun dalam kesunyian malam. Tetapi. satu-satunya orang di rumah yang menyambut hangat setiap kepulangan saya. "Mereka mengingatkan saya. bagaimana agar batin saya damai." katanya. "Saya sering berkhutbah menekankan supaya setiap umat Kristian mampu memberikan kasih sayang kepada sesama umat manusia. Tetapi bagai mana dengan saya sendiri? "Saya cuba untuk memperbaiki keadaan. semuanya sudah terlambat. Isteri saya benar-benar tidak dapat memahami sehingga sampai pada kesimpulan bahwa antara kami berdua sudah tidak sejalan lagi. Syukur. saat bebas daripada tugas -tugas gereja. Selepas bercerai. satu-satunya puteri kami. bagaimana mungkin seorang paderi yang sering menikahkan orang lain. "Saya sering berfikir. mereka menyarankan agar Abraham bertindak lebih bijak. Tetapi. "Apa yang mereka katakan semuanya benar. yang akhirnya menjadi bahan yang paling beliau sukai untuk dikaji." katanya. Abraham banyak melakukan introspeksi diri. Beliau lebih banyak membaca mengenai falsafah dan agama."Namun saya bertekad membuatkan Angelique memahami posisi ayahnya sebagai paderi yang bertugas melayani umat. dia sangat mengerti. buat apa saya menjadi paderi kalau tidak mampu memberikan kedamaian dan kebahagiaan buat rumah tangga sendiri. saya sudah tidak mampu lagi mempertahankan bahtera rumah tangga. termasuk mengkaji pemikiran beberapa tokoh Islam yang banyak disiarkan di media massa. Ketika niat Abraham untuk 'melepaskan' isterinya diketahui oleh sahabat sahabat terutama di kalangan paderi yang lain. Tetapi. "Dengan berat hati saya terpaksa juga menceraikan isteri saya dan Angelique. Termasuk kajian tentang falsafah Islam. tetapi dia sendiri menceraikan isterinya? Bagaimana dengan citra seorang paderi di mata umat? Mereka mengingatkan saya." katanya. "Hanya Angelique. Bagi saya yang penting saat i tu bukan lagi persoalan menjaga citra paderi. Abraham sering merenungkan kehidupan ramah tangganya sendiri. . memilih ikut bersama saya.

iaitu tahun 1983. padahal di tempat itu diturunkan para nabi yang membawa agama wahyu dengan pesanan-pesanan kedamaian? "Saya begitu tersentuh dengan ungkapan puitis kiai dari Jawa Barat itu. seperti di Palestin dan Lubnan. dan setelah masuk.Z. Saya semakin diheret untuk mendalami. bagi saya itu penting.H." katanya. Abraham mendapat liputan meluas. Muttaqin. Kekagumannya pada konsep perdamaian Islam yang diangkat ole h KH.Z. Begitu juga konsep ibadat Islam yang disebut syariat.H. Abraham melihatnya begitu teratur dan sistematik." katanya. saya ingin masuk lagi ke pintu yang lebih dalam. "Saya ibarat membuka pintu. Begitulah perumpamaannya. ulama itu dalam khutbah Aidilfitri nya bertanyakan. "Tetapi. Malah ada yang menggelarnya 'Paderi Mandey telah miring (sasau)'. "Saya begitu tertarik dengan konsep ketuhanan Islam yang disebut tauhid. "Tetapi. "Saya dapat merasakan ada kejutan di mata para jemaah.Salah satunya mengenai komentar seorang tokoh ulama (almarhum) K. Beliau dilihat cuba memihak kepada pihak yang salah. semakin lebih kuat untuk menarik Abraham mendalami konsep konsepsi Islam lainnya. E. Saya maklum mereka terkejut kerana buat pertama kali mereka mendengar khutbah seorang paderi dengan merujuk kepada seorang kiai. . E. Muttaqin terhadap krisis perang saudara di Timur Tengah. saya tidak peduli kerana yang saya sampaikan adalah nilai -nilai kebenaran. khutbah K. Sehingga. Muttaqin itu saya sampaikan kepada para jemaah gereja.Z. kerana pesan perdamaian yang disampaikan beliau amat manusiawi dan universal. dalam salah satu khutbah saya di gereja. Konsep itu begitu sederhana dan tuntas dalam menjelaskan kewujudan Tuhan yang oleh orang Islam disebut Allah SWT. mengapa Timur Tengah selalu bergolak dengan amarah dan perang. Waktu itu. E. Sejak khutbah yang kontroversi itu. konsepsi Islam tentang ketuhanan dan peribadatan. lalu masuk ke dalamnya.

" katanya. kerana di samping saya seorang paderi. Kosim Nurzeha dan saksi Drs. "Saya juga tidak lagi menyendiri kerana Dra. Beliau yakin di sebalik perceraian itu. Setelah muslim.H. Achnasya. Nasik hah M. dan meraih semua kebahagiaan yang selama beberapa tahun saya rindukan. seorang wirawati dari Kowad ABRI kini menjadi pendamping setia yang saya nikahi pada tahun 1986. "Batin saya kuat mendesak agar saya segera meraih kebenaran yang sudah saya temui itu. Angelique. Selama satu setengah tahun saya berdebat dan berdiskusi dengan K. Kosim Nurzeha yang juga aktif di Bintal (Pembinaan Mental) TNI -AD. "Allahu Akbar! Hari itu adalah hari yang amat bersejarah dalam hidup saya kerana saat saya menemukan diri saya yang sejati. berkat kegigihan saya." katanya. "Saya tidak mahu tergesa-gesa. pada 4 Mei 1984 Abraham mengucap dua kalimah syahadat dengan bimbingan K. puteri daripada isteri pertama. "Sehingga kami dikurniakan seorang gadis kecil yang manis dan lucu. Setelah itu. Jakarta. "Keadaan saya semakin relatif baik.H. Mencari kebenaran Namun suara batin Abraham yang sedang mencari kebenaran dan kedamaian itu tidak mampu lagi terus berada dalam kebimbangan. Akhirnya."Pada tahun 1982 saya benar-benar cuba mendekati Islam. Saya sudah dapat menduga apa yang akan terjadi jika saya masuk Islam. Abraham yakin akan hikmah di sebalik tragedi rumah tangganya. sehingga . saya juga seorang perwira Bintal Kristian di lingkungan TNI -AD. beberapa kali saya bertukar profesion dengan pelbagai jawatan penting. Tuhan ingin membimbingnya ke jalan yang lurus dan benar. Sementara. beliau dikenali sebagai Ahmad Dzulkifli Mandey yang mengalami ujian hidup yang cukup berat selepas memeluk Islam sehingga mendapat ancaman bunuh dan sebagainya. Farouq Nasution di Masjid Istiqlal. akhirnya saya diterima bekerja di sebuah perusahaan swasta. Akhirya." katanya. "Namun alhamdulillah.

" katanya. Kebahagiaan Ahmad Dzulkifli semakin bertambah lengkap tatkala mendapat peluang menunaikan ibadah haji ke Tanah Suci Mekah bersama isteri tercinta pada tahun 1989. . meskipun beliau masih penganut Protestan yang taat.hari ini tetap bersama saya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful