Cakap Ajuk dan Cakap Pindah

Cakap Ajuk 1. Cakap Ajuk ialah percakapan yang dilaporkan semula sebagaimana asalnya dituturkan. 2. Tidak ada sebarang pindaan yang dilakukan. 3. Cakap ajuk dimulai dengan tanda pembuka kata dan diakhiri dengan tanda penutup kata ( “ …….. “ ) Cakap Pindah 1. Cakap Pindah ialah perkataan atau percakapan yang dilaporkan semula tetapi tidak sebagaimana yang dituturkan. 2. Terdapat perbezaan stuktur atau susunan perkataan-perkataan dalam ayat. 3. Walaubagaimanapun , maksud atau susunan perkataan sama.

1. "Cuci baju kamu," kata ibu 2. 3. 4. 5. 6. 7.

kepada Ani. Cikgu berkata, "Mengapa tidak hadir semalam, Hafizi?" "Datanglah ke rumah saya malam ini, Encik Azman," kata Encik Lim. “ Di manakah awak letakkan beg itu ? ” tanya Cikgu Azmi kepada Sunita. Kata nenek kepada Siti, “ Begini cara membuat kuih Bahulu.” Kata Hassan kepada Faizal , “ Ini buku awak. ” “ Ayam itu lapar,” kata Asmah.

1. Ibu menyuruh Ani mencuci
bajunya.

2. Cikgu bertanya kepada Hafizi
sebab dia tidak hadir semalam.

3. Encik Lim mempersilakan Encik 4. 5. 6. 7.

Azman ke rumahnya pada malam nanti. Cikgu Azmi bertanya kepada Sunita di mana dia meletakkan beg itu. Nenek berkata kepada Siti bahawa begitu cara membuat Kuih Bahulu. Hassan menyatakan kepada Faizal bahawa itu buku dia. Asmah menyatakan bahawa ayam itu lapar.

8. “ Berikan bola ini kepada
Zainal Abidin,” kata Dollah Salleh.

8. Dollah Salleh menyuruh agar

bola itu diberikan kepada Zainal Abidin.

1. Tukar penggunaan "kata" atau "tanya" dalam ayat asal. contoh: i. Ayat penyata : berkata, memberitahu, menjelaskan, menceritakan, menerangkan dan sebagainya yang sesuai dengan situasi. ii. Ayat silaan : mempersilakan, menjemput, mengundang, mengajak. iii. Ayat permintaan : meminta, merayu, menggesa, mencadangkan, menasihati. iv. Ayat suruhan : menyuruh, mengarahkan, memerintahkan. v. Ayat larangan : melarang, tidak membenarkan, menegah, menghalang. vi. Ayat tanya : bertanya, menanyakan, ingin tahu, ingin kepastian. vii. Ayat seruan : (bergantung kepada situasi ayat itu diucapkan sama ada "marah, hairan, terkejut, menyindir, memarahi, mencabar, merayu dan sebagainya".

00 pagi. : . Contoh penukaran ayat: i. Jawapan: Mak Tan menyindir Michelle yang baru bangun daripada tidur walaupun sudah pukul 11. vi. Kamariah Samad . "Amboi. "Dunia pada hari ini semakin panas kerana berlaku penipisan ozon" kata guru itu. "Jemput makan kuih itu!" kata Mak Chan kepada Cik Lim. Jawapan: Fai Jun Pui menegur Sally sambil bertanyakan khabar. Raju?" tanya guru disiplin itu.. ii. Jawapan: Doktor tersebut menasihati pesakitnya seorang tua supaya makan ubat yang diberinya itu. "Pak cik mesti makan ubat yang saya beri ini" kata doktor kepada pesakit itu.. Jawapan: Mak Chan menjemput Cik Lim supaya makan kuih itu. . bagusnya anak dara.2. b. Contoh menukarkan ayat dan jawapan: Contoh 1: Tulis semula perbualan di bawah dalam bentuk cakap pindah. Jawapah: Ali memberitahu Chan bahawa orang itu menerpa dan memberinya hadiah tersebut. Jawapan: Guru disiplin itu ingin tahu punca Raju datang lewat ke sekolah pada hari tersebut.. iv.00 baru bangun tidur!'' kata Mak Tan kepada Michelle. Jawapan: Guru itu menerangkan bahawa dunia pada hari ini semakin panas kerana berlakunya penipisan ozon. vii. v. "Orang itu menerpa dan memberi hadiah ini kepada saya" kata Ali kepada Chan.: Malaysia mempunyai banyak tempat menarik untuk dikunjungi. Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini. "Hai. Negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi yang indah. iii. "Mengapakah kamu datang lewat ke sekolah hari ini. apa khabar Sally?" kata Fai Jun Pui. Pukul 11.

Pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan perlu memberi potongan .Aziz . Kamariah. Tak sempat nak berkemas. Pendapatnya itu disokong oleh samad dengan mengatakan bahawa negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi yang indah. Mereka sangat rapat dengan Cikgu Hassan.. .. “ pelawa Kamarul dengan hormat. kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di dalam negeri perlu ditanam dalam diri.. Kamariah menyetujui pandangan itu. Samad berpendapat mungkin keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong tempatan melancong di dalam negeri. “ gurau Cikgu Hassan “Rumah kami berselerak. : Kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di dalam negeri perlu ditanam dalam diri.harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian mereka Samad ..pelancong di dalam negeri. Samad : Keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong tempatan . Cikgu Hassan sudah berada di tangga rumah Redwan. Aziz pula menyatakan kehairanannya tentang ramai orang Malaysia yang masih suka melancong ke luar negara seperti ke Indonesia. “Naik. Thailand. Jawapan: .. kami ada di rumah ! “ Sahut Kamarul setelah mendengar sapaan Cikgu Hassan di halamannya. “ Jemputlah naik. Thailand... Contoh 2: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk karangan biasa dengan menggunakan cakap pindah... Samad pula mengatakan bahawa di samping itu. Aziz bersetuju dengan pendangan Samad itu.... kerja-kerja menuai baru selesai dua hari yang . Kamariah dan Samad mengiakan pendapat itu. “ Manalah sempat nak berkemas.. Redwan ada di dalam. kalau tidak buat apa datang.. Singapura dan negara-negara Eropah. “ Oh. Redwan dan Kamarul berkawan baik... Mestilah naik. cikgu....... :. Singapura dan negaranegara Eropah.Kamariah berkata kepada Aziz dan Samad bahawa negara Malaysia memang banyak mempunyai tempat menarik untuk dikunjungi. cikgu. Kamariah pula mencadangkan supaya pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan memberi potongan harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian mereka.. : Ramai rakyat Malaysia yang suka melancong ke luar negara seperti Indonesia... “ Redwan mencelah..

“Ani tak ada sapa-sapa..lepas.. 3.. 4. Redwan dan Kamarul berkawan baik dan hubungan mereka dengan Cikgu Hassan sangat rapat..Di sini bahaya.” “Ani tak boleh tinggal sini. itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Sabtu depan........... Redwan memohon maaf kerana keadaan rumahnya belum berkemas/ tidak teratur... “ Rancangan apa? “ jawab Ani.. 6........... Ani sorang.” kata Tuk Yahya sambil meneliti mata belolok anak itu..... “ Bagaimana dengan rancangan awak ? “ tanya Salleh.... “ kata Salleh....Nanti bom jatuh lagi. “ Oh. “ Kamarul memberikan alasan..... Dengan nada mengusik Cikgu Hassan membalas ajakan itu dengan mengatakan bahawa dia tentu akan naik kerana kalau tidak masakan dia datang ke situ............ 2..... 5. “ Bagus Ani..... [ 6 markah ] Latihan 2: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah.. “Ya... Latihan Pengukuhan (AMARAN: Rujuk jawapan setelah latihan dibuat sahaja!) ... Kamarul dengan hormat mempersilakan Cikgu Hassan naik ke rumah dan/ sambil mengatakan bahawa Redwan berada di dalam rumah... Latihan 1 Tulis semula perbualan di bawah ke dalam bentuk karangan biasa dengan menggunakan cakap pindah............. Tuk Yahya tahu. Kamarul telah menyahut sapaan Cikgu Hassan yang berada di halaman rumah dengan mengatakan bahawa mereka berada di dalam rumah. Saya sokong rancangan itu ! “ Ani tersenyum puas apabila mendengar kata-kata sahabat karibnya itu.. .......” rengek Ani lagi.. Jawapan: 1.. “ Rancangan mendaki gunung yang awak kata pada saya tempoh hari.... “ jelas Ani..... datuk tak ..... c.. “Ani tak ada sapa-sapa... bagus.. ..... Setelah berada di tangga rumah Redwan..” “Ani tak mahu tinggal di rumah lagi. Kamarul pula menjelaskan bahawa mereka tidak berkesempatan mengemas rumah kerana kerja-kerja menuai padi baru selesai dua hari sebelumnya.... Datuk tak ada....

..: Sebenarnya ibu Syikin sakit.... mengapakah awak kelihatan muram sahaja?” tanya Nizam. “Ani ada Tuk Yahya....” pujuk Tuk Yahya ...................... Norhayati .[ 6 markah ] Latihan 4: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah MAWI : Wah.............jelas anak itu hampir meraung..... “Oh begitu! Salim. ......minya pedas........[ 6 markah ] Latihan 3: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah..” jelas Salim....” kata Salim. jadi kau masuk ke kedai ini sengaja nak makan Mi Pedaslah? FELIX : Yalah..... ...” beritahu Salim dengan perasaan sayu. Cikgu Khairul bertanyakan saya tentang yuran peperiksaan yang masih belum saya bayar...” kata Nizam........ Kan aku dah janji nak belanja kau dulu...... Andainya susah........... tapi apa namanya ? FELIX : Mi pedas................. saya cadangkan awak berjumpa dengan Cikgu Khairul dan jelaskan perkara yang sebenarnya.............tanggung......... sedap betul mi ini....... Latihan 5: Tukarkan cakap ajuk di bawah ini kepada cakap pindah....... Norhayati ... ...... Bukankah kita sudah lama berkawan? Norsyikin .. “Eh. MAWI : Yalah ...... MAWI : Oh begitu............. Semalam Syikin ada hal di rumah...Memang pedas..... “Tapi... “Pagi tadi. .. : Syikin minta maaflah.. bukankah awak mendapat biasiswa! Mengapakah kamu tidak gunakan duit tersebut untuk membayar yuran?” tanya Nizam dengan perasaan hairan....ada”. mengapa Syikin tidak datang ke sekolah semalam? Norasyikin........... Cikgu Khairul tu garang sangat..........Inilah dia. saya takutlah Nizam....... “Salim..... Apa namanya ? FELIX : Mi Pedas....... [ 6 markah ] ..[ 6 markah ] ..................: Apa halnya? Ceritakanlah kepada Yati............ Si Dolah tu kata namanya Mi Pedas.. samasamalah kita ......... Ani ada comot. “Duit biasiswa itu telah saya gunakan untuk perbelanjaan rawatan abang saya yang dimasukkan ke hospital baru-baru ini..: Syikin.......

............ Pendapatnya itu disokong oleh samad dengan mengatakan bahawa negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi yang indah......... Jaga penggunaan tanda bacaan. Kamariah berkata kepada Aziz dan Samad bahawa negara Malaysia memang banyak mempunyai tempat menarik untuk dikunjungi...... sila rujuk semula.......... .. tanda kata... Menggunakan dialog biasa dalam bentuk perenggan........ ................ Langkah menukarkan cakap pindah kepada cakap ajuk: 1.. 3.................. B...... Anda hanya perlu menukarkannya semula kepada bentuk asal seperti yang telah dipelajari dalam “menukarkan ayat cakap ajuk kepada ayat pindah”.. Thailand.................... Menggunakan dialog seperti wawancara..... Aziz bersetuju dengan pendangan Samad itu...... tanda seruan dan sebagainya untuk mengelakkan markah anda ditolak........... Jika anda lupa............ AYAT CAKAP PINDAH KEPADA AYAT CAKAP AJUK..... Contoh soalan dan jawapan: Contoh 1: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk cakap ajuk..................... Singapura dan negara-negara Eropah....... ii............. Aziz pula menyatakan kehairanannya tentang ramai orang Malaysia yang masih suka melancong ke luar negara seperti ke Indonesia......... b........... Kamariah pula mencadangkan supaya pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan memberi potongan harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian mereka....... Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini......... Jawapan sila "CLICK" jika anda sudah menjawabnya sahaja! .................. 2........... Ada dua cara: (anda boleh memilih mana-mana cara di bawah) i........ Samad pula mengatakan bahawa di samping itu.................. Jaga penukaran ayat yang telah dipelajari.......... Kamariah menyetujui pandangan itu............... Samad berpendapat mungkin keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong tempatan melancong di dalam negeri... kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di ..... a.............

. Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini........mereka. Thailand...........: Negara ini mempunyai pantai-pantai yang bersih dan hutan semula jadi ... : Ramai rakyat Malaysia yang suka melancong ke luar negara seperti Indonesia.... Kamariah.indah........ Kamariah dan Samad mengiakan pendapat itu.: Malaysia mempunyai banyak tempat menarik untuk dikunjungi........... Singapura dan negara-negara Eropah. ............. ......... yang ... : Pihak swasta seperti pusat-pusat pelancongan tempatan perlu memberi potongan ....harga istimewa kepada pelancong tempatan yang mengunjungi pusat percutian ..... .... Contoh 2: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk cakap ajuk...............dalam negeri perlu ditanam dalam diri.....[ 6 markah ] Jawapan : Kamariah ............................................ Samad . Samad .............: Keadaan ini berlaku kerana kurangnya promosi untuk menarik pelancong ...............ditanam dalam diri.......... Aziz.. : Kesedaran rakyat Malaysia tentang faedah melancong di dalam negeri perlu ................ tempatan melancong di dalam negeri. Samad....

. Pak Usop memberitahu ii itsterinya bahawa dia hendak meletakkan jawatan sebagai pemandu bas koperasi itu............: Sudah tu.. Mak Limah..... Pak Usop mengatakan bahawa dia hendak berjumpa dengan ahli-ahli jawatankuasa Koperasi Maju....... .: Abang hendak ke mana dalam keadaan tergesa-gesa ini? Pak Usop..... manakala dia hendak bekerja makan gaji di bandar. Mak Limah mencadangkan agar suaminya makan nasi dahulu walaupun sibuk dengan kerja kerana dia takut suaminya akan berasa lapar . Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan ini........... Pak Usop menjelaskan bahawa dia hendak memohon pinjaman daripada pihak MARA untuk membeli sebuah bas... abang beli sebuah bas.. Yahya tetap berkeras dan menyuruh Azman sahaja mengerjakannya......... Azman cuba menyedarkan Yahya bahawa kampung mereka pun tiada kurangnya berbanding dengan bandar............. Azman cuba menyedarkan Yahya bahawa mereka lulusan bidang pertanian dan bekerja sebagai petani iatulah yang sepatutnya menjadi pilihan mereka...... : Kalau sibuk dengan kerja pun makanlah nasi dulu... Sekali lagi Yahya menegaskan bahawa Azman sahajalah yang mengerjakan sawah tetapi dia tetap hendak ke bandar... Soalan Latihan: Latihan 1: Tulis semula petikan di bawah dalam bentuk cakap ajuk........ abang hendak kerja dengan siapa? Pak Usop . Pak Usop ....... .... Yahya mengiyakannya dan menyatakan bahawa dia sudah nekad dan tidak mahu Azman memujuknya lagi.... Mak Limah bertanya cara suaminya hendak mendapatkan pekerjaan sekiranya dia berhenti kerja.....Mak Limah bertanya arah tujuan suaminya setelah melihat suaminya itu dalam keadaan tergesa-gesa hendak keluar.. : Saya hendak berjumpa dengan ahli-ahli jawatankuasa Koperasi Maju. Yahya menegaskan bahawa dia sudah bosan hidup di kampung yang bergelumang dengan lumpur sawah... c.: Minta pinjaman daripada MARA.......... Jawapan: Mak Limah ...........: Abang hendak meletakkan jawatan sebagai pemandu bas koperasi itu......... Mak Limah .... ........Azman bertanya kepada Yahya tentang keputusan muktamadnya hendak ke bandar........ Azman tetap mengajaknya mengerjakan tanah terbiar di kampung mereka kerana hasilnya tentu lumayan........... nanti lapar..

Kamarul dengan hormat mempersilakan Cikgu Hassan naik ke rumah dan/ sambil mengatakan bahawa Redwan berada di dalam rumah. Jawapan sila …….”CLICK”……. .setelah anda menjawabnya dahulu.Setelah berada di tangga rumah Redwan.Dengan nada mengusik Cikgu Hassan membalas ajakan itu dengan mengatakan bahawa dia tentu akan naik kerana kalau tidak masakan dia datang ke situ.Latihan 2: Tukarkan karangan di bawah dalam bentuk perbualan. Kamarul pula menjelaskan bahawa mereka tidak berkesempatan mengemas rumah kerana kerja-kerja menuai padi baru selesai dua hari sebelumnya. Redwan dan Kamarul berkawan baik dan hubungan mereka dengan Cikgu Hassan sangat rapat.Kamarul telah menyahut sapaan Cikgu Hassan yang berada di halaman rumah dengan mengatakan bahawa mereka berada di dalam rumah..Redwan memohon maaf kerana keadaan rumahnya belum berkemas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful