Testament Tudor Arghezi Ce este poezia ?

În viziunea scriitorului, poezia se definește ca fiind o sumă de idei,principii estetice,valori reunite intr-un “testament” divers colorat prin varietatea figurilor de stil utilizate,sub haina carora se ascunde arta poetică. Astfel,in debutul poeziei se evidentiaza ca metafora centrala a incipitului cartea („Decat un nume adunat pe-o carte”) ce sugereaza, pe de-o parte valoarea spirituala pe care poetul o lasa mostenire urmatoarelor generatii (scriitori,cititori), iar pe de alta parte, ea asigura poetului intrarea in eternitatea literaturii romane si conturarea unei identitatii lirice unice . Deasemenea , „cartea” este elementul care realizeaza un legamant atemporal nevazut,ce conecteaza cu ajutorul „treptei” trecutul („de la strabunii mei”) prezentul ( „ pana la tine”) si viitorul ( „si care tanar sa le urci te-asteapta / cartea mea-i,fiule,o treapta”) . Pentru a putea accesa secretele ascunse ale poeziei,cititorul trebuie sa o asimileze prin credinta,acordandu-i cel mai important statut („ Aseaz-o cu credinta capatai / Ea e hrisovul vostru cel dintai”) Indeplinind aceste conditii, Tudor Arghezi releva in strofele urmatoare, reteta poeziei sale, evocand-o sub diverse ipostaze. Prin metafora („Eu am ivit cuvinte potrivite”) se sugereaza o armonie intre universul exterior si cel interior,un echilibru ce schimba („sapa-n condei si brazda-n calimara”) dar si graiul batranilor (sursa de inspiratie ).

poezia.asemanandu-l cu o ardere a propriului eu pentru a-i putea facilita acestuia modelarea creatiei ( „ ca fierul cald imbratisat in cleste”) In versul („ Robul a scris-o.definind totodata si rolurile celor doi actori ( scriere. tangibil si intangibil .trecuta prin filtrul unui suflet care se opune intregii istorii. Aceasta structura ilustreaza perspectiva creatorului raportat la creatie. Mai mult. se evoca in continuare o imagine spectaculoasa a poeziei ( „Si am facut-o Dumnezeu de piatra”) . ce inglobeaza in viziunea scriitorului („ mania bunicilor mei”) privita nu precum o manie cotidiana a „bunicilor” ci precum afirma si George Calinescu : „teribila sfortare pe care trebuie s-o faca natura pentru a obtine un rezultat”.de evadare a cititorului prin bucuria artei.Facand un salt peste toate momentele creatiei si coborarea in infern. de a egala si chiar a substituii prin statutul detinut .citire).privita precum un idol incadrat intre doua dimensiuni .Domnul o citeste” ) poetul cunoaste pacatul „tentatiei creatorului”. se evoca substanta creatiei. in viziunea lui Tudor Arghezi este o suma de metamorfoze generate de un intens efort creator care isi propune .intelectual pe care il depune. In finalul poeziei Testament.real si spiritual . rolul divinitatii. . sa ofere o posiblitate de exod. ( „Hotar inalt. Prin constructia metaforica ( „Slova de foc si slova faurita” ) poetul ilustreaza efortul sufletesc. creatia este asemanata cu o muzica ( „vioara”) ce surprinde in „versurile” ei („durerea noastra surda si amara”) cu scopul de a-l initia pe cititor in universul artei poetice.acel hyubris al omului. concret.prin mentionarea tuturor imaginilor prezentate. In concluzie. forma si fond.cu doua lumi pe poale”) metafora care contureaza cele doua planuri ale poeziei : exterior si interior .prin care poetul reliefeaza dificultatea si sacrificiile actului scrierii .prin intermediul evocarii atat a frumosului cat si a uratului.Deasemenea acest vers raportat la structura „Dumnezeu de piatra” reliefeaza modalitatea prin care poetul doreste sa transmita catharsis-ul cititorului .

vioara Treapta Carte A R S I S Creat or Viitor Prezent Trecut (Domnul) Cititorul .Poezi a i iv D n e at it C A T H Testament Hrisov.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful