Israk Mikraj lagi...

Assalamualaikum, ini ust Sahrul ke? Waalaikum salam. Ya, saya bercakap ni. Ustaz! nak jemput ust ceramah di tempat sayalah, kami nak buat ceramah Israk Mikraj. Terkejut saya, ada lagike ceramah Israk Mikraj? Saya mesti positif. Tentulah ada, sebab mengingat Rasulullah saw adalah setiap masa. Tanggungjawab kita dengan baginda ada dua. Cinta dan ikut. Mengaku cinta tapi tak mahu ikut, belum selamat. Contohnya Abu Talib. Adapun ikut baginda tetapi bukan kerana cinta, munafik. Pun tidak selamat. Jadi, antara tanda cinta ialah kita selalu ingat padanya. Ingat pada Rasulullah saw. Oppps ustaz! Boleh tak sediakan 20 soalan utk kuiz sekali? Amboi, kita pula kena sediakan soalan. Mestilah kena taip, takkan nak beri tulisan tangan sahaja. Malulah saya... Positif, positif. Akhirnya, penat-penat saya sediakan tersebut, maka saya ingin kongsikan dengan para pembaca blog saya. Anda boleh ajukan buat anak, suami atau isteri di rumah. Ataupun kawan-kawan di tempat kerja. Cubalah menguji minda kita... Soalan Kuiz Israk Mikraj (siapa cepat dia jawab dan dia dapat…) 1. Apakah maksud Israk? Perjalanan Rasulullah s.a.w dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa (perjalanan darat) 2. Apakah maksud Mikraj? Perjalanan Rasulullah s.a.w dari Masjidil al-Aqsa ke Sidratul Muntaha (perjalanan langit) 3. Apakah kenderaan yang ditunggangi oleh Rasulullah semasa Israk dan Mikraj? Buroq 4. Apakah hadiah terbesar yang diperolehi oleh Rasulullah s.a.w semasa Israk Mikraj? Solat 5 waktu sehari semalam 5. Sebutkan 2 peristiwa sebelum Rasulullah s.a.w diIsrak dan diMikrajkan Kematian bapa saudaranya Abu Talib, kematian isterinya Khadijah bt Khuwailid, dibedah dadanya 6. Berapa kalikah Rasulullah s.a.w berulang alik untuk meminta kurang bilangan waktu solat? 9 kali

Siapakah yang menasihati Rasulullah s. Siapakah golongan paling ramai dilihat oleh Rasulullah s. Bilakah berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj? 27 Rejab tahun ke 10 kebangkitan 16. Kubur siapakah yang dilalui oleh Rasulullah s.w dalam syurga? Orang-orang miskin 14.a. Allah menceritakan peristiwa Israk? Surah al-Israk. Berapa lamakah tempoh perjalanan Rasulullah s.w agar meminta kurang bilangan waktu solat? Nabi Musa a.w semasa di Baitilmaqdis? Susu dan arak 9.w dalam neraka? Golongan wanita 15.w membawa obor api ketika Israk? Jin Ifrit 11. Siapakah yang dilihat oleh Rasulullah s.7. 13. Apakan pilihan yang ditawarkan oleh Jibril kepada Rasulullah s.a. Di manakah Rasulullah s. Di dalam surah apakah.a.a.a. Siapakah golongan paling ramai dilihat oleh Rasulullah s.w melalui peristiwa Israk dan Mikraj? Satu malam .a.a.s 8.w mengimamkan solat bersama para rasul dan nabi? Di Masjidil Aqsa 12.w yang begitu wangi sekali? Masyitah 10.a.

17. 3 masjid yang digalakkan untuk disembahyang di dalamnya. masjid kedua dibina selepas Masjidil Haram. Apakah yang dilakukan oleh Rasulullah s.a. binatang berwarna putih.a.w ke atas Buroq sebaik tiba di Masjil al-Aqsa? Mengikatnya 20. Bagaimanakah gambaran tunggangan yang dinaiki Rasulullah s. bergerak sepantas kilat . Sebutkan satu keistimewaan Masjid al-Aqsa? Kiblat pertama umat Islam. bumi Israk 19. Di manakah terletaknya Masjid al-Aqsa? Di Palestin 18.w semasa Israk dan Mikraj? Binatang yang lebih besar daripada keldai dan lebih kecil daripada baghal (kuda+keldai).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful