Crtanje - KAKO DA CRTAM e, sad cemo da napravimo 4um shkolu crtanja; za sve one koji bi zeleli da nauce ili

unaprede svoje znanje. wako, sve sto vam treba je: - olovka (2B ili 4B, ili koju vec zelite) - papir (kakav god, od kancelarijskog do onih iz blokova) - gumica i rezach Sadrzaj shkole je sledeci: -------------------------------------------------------------------1. Uvod u crtanje 2. Linija i osnovni oblici 3. Perspektiva 4. Svetlost i senka 5. Enterijer - Mrtva priroda 6. Exterijer - Pejzazh 7. Crtanje ljudske figure - opste proporcije 8. Crtanje ljudske glave - portret 9. Anatomija ljudske figure 10. Kompozicija -------------------------------------------------------------------To je otprilike okvirni sadrzaj po kome cemo ici. E sad, kako da radite-uchite: prvo - procitate/naucite teorijski deo, drugo - odradite vezbe koje ce biti zadate za svaki cas, *ako imate skener, bilo bi super da kacite vase radove ovde, kako bi mogli da prokomentarisemo svi zajedno sta valja sta ne valja i tako.... i naravno, uopste ne morate da zurite, odnosno da pratite moje postove. kad imate vremena radite i zadrzavajte se na odredjenoj temi/chasu koliko god je to vama potrebno. pa...ae da krenemo

Medju umetnicima govori se sledece "nije tesko crtati.1. znam kako izgleda" dakle simbol i kraj price. unutrasnji dijalog Postavite jabuku i vazu ispred sebe i krenite da crtate ono sto vidite. nastaje konfikt. problem je gledanje. taj simbol se aktivira. ona je neverbalna. Leva hemisfera je dominantna i nema strpljenja. znanje"Kao sto smo vec napomenuli. Uzmimo za primer oko: Leva hemisfera ce reci: "ovo je oko. Ako pokusate da crtate ono sto zaista vidite.. Desna hemisfera ce reci "ovo su dve linije. *Naucite da gledate* . Utvrdjeno je da je leva hemisfera verbalna i logicka i da ona dominira nad desnom hemisferom koja je vizuelna. o tom problemu gledanja. Dok smo odrastali. Dok crtate vazu i jabuku. i da "ukljucite" desnu hemisferu. svako od nas ima u svojoj levoj hemisferi simbol za oko. crtanje i nije tako veliki problem.to je tzv. UVOD U CRTANJE Crtanje je vestina koju apsolutno svi mogu da nauce.. E. Pa tako npr. "mental shift". Prema tome. desna hemisfera je ta koja nam omogucava da vidimo stvarno ono sto je ispred nas. izmedju ostalog. onako kako umetnici vide. cak i oni ljudi koji nisu u stanju da povuku pravu liniju. Da ne crtate ono sto znate. . o tome cemo. imam spremljene simbole za tebe. Dakle. govoriti na ovom prvom casu." Leva hemisfera ce se buniti jer ona zna (ima simbol) kako izgleda vaza i jabuka. da li je jabuka uza od dna vaze itd. crtaj". u stvari problem je u dominaciji leve hemisfere mozga i konfliktu onoga sto vidite i onoga sto znate. razmisljajuci desnom hemisferom. pocev od najranijeg perioda naseg zivota.konflikt "gledanje vs.. Ti simboli se aktiviraju svaki put kada krenemo da crtamo. tesko je gledati". i svaki put kada krente da crtate oko. Ona ce reci "ovo je jabuka a ono vaza. nego ono sto vidite . aspstraktna. To je ono sto znate. leva hemisfera imenuje ono sto vidite i za to ima simbol. u nama (levoj hemisferi) su se ustanovljivali odredjeni simboli. vi ce te postavljati sledeca pitanja "koliko je siroka vaza. neverbalna. kako da naucite da gledate kao umetnik. Medjutim. poenta ove price jeste da "iskljucite" levu hemisferu. desna hemisfera ne zna da je to oko. da vas spreci da crtate ono sto zaista vidite. podeljen je na desnu i levu hemisferu. Sve sto vam treba jeste volja i strpljenje. O cemu je rec? Nas mozak. a posto dominira trudice se da tako i ostane. koje formiraju neku vrstu uglaste elipse u cijem centru se nalazi krug" dakle. koliko je zakrivljena vaza pri vrhu.

. Najefikasniji nacin da se leva hemisfera potisne "iskljuci" jeste da joj se da zadatak koji je suvise tezak za nju (a koji desna hemisfera sa lakocom izvrsava) ili zadatak koji ona prosto ne zna da odradi.Osnovna razlika izmedju dijaloga leve i desne hemisfere. prakticni dijalog (ispravno): "kako izgleda ovaj oblik" "da li je linija ramena bas horizontalna ili malo iskosena" "da li je razdaljina od kolena do stopala veca ili manja od razdaljie kolena do kukova" "koliko je debela ova kontura" itd. Desna hemisfera. "mental shift".. Prvo nacrtajte profil sasvim jednostavno: (za desnjake crtajte na levoj strani papira. Sledece vezbe imaju za cilj da ostvari tzv.. VEZBA 01 "vaze i lica" 1. kriticki dijalog (pogresno): "nisam dobro nacrtao/la ruku" "nema sanse da stopalo izgleda ovako" "ja nikada ne mogu lepo da nacrtam noge" "zasto imam veliki problem da nacrtam jedno jebeno lice" itd.. za levake na desnoj strani papira) . koji vodite sa sobom dok crtate jeste sledeci: Leva hemisfera.

obratite paznju kako resavate problem. Sada ponovo predjite preko crteza i dok prelazite imenujte delove lica (celo. Obratite paznju na to. Pazite na signale koje vam salje mozak. vrat) 3. . oci. Sada crtate profil sa druge strane. brada. Taj drugi profil crtan je koriscenjem desne hemisfere mozga. Taj drugi profil treba da bude simetrican u odnosu na prvi. Sada povucite dve horizontalne linije: 4. Moguce je da ce te bas osetiti "mental shift" dok crtate taj drugi profil. Radeci to. kompletirate crtez vaze.2. nos. usta.

Ispred vas se nalazi crtez (okrenut naopacke). Da bi nastavili da crtate morali ste pronaci drugaciji nacin razmisljanja. VEZBA 03 "crtanje naopacke" Ovo je vezba koja ce vas malo dublje uvesti u rad desne hemisfere. pitajte se: koliko je ova linija udaljena od ove.. da li je ova linija vise ili manje zakrivljena od ove itd. Verovatno ste izgubili ideju da crtate u stvari profil. Verovatno cete prepoznati sta je na crtezu. da ne prepoznaje sta zapravo crtate.. . ali pokusajte da se pravite ludi : ) Trudite se da razmisljate desnom hemisferom. Nemojte nikako okretati crtez... crtajuci lica raznih cudovista. poenta je da lefa hemisfera ne zna sta je to. pokusajte da ga nacrtate (kopirate). i poceli ste da "odmeravate" prostor..u odnosu na prvi profil.Tek kada zavrsite sa kopiranjem crteza.. VEZBA 02 "vaze i lica 2" mozete ovu istu vezbu ponoviti na nesto kompleksniji nacin. razdaljinu. pravilne uglove. okrenite ga i vidite sta ste nacrtali.Verovatno ste osetili neku vrstu konfuzije crtajuci drugi profil..

linije u prirodi nema. pre nego sto naucimo da crtamo bilo sta. cetkica. osnovno sredstvo izraza u svim likovnim umetnostima. E sad. linija se moze ostvariti i sa mnogim drugim materijalima (hemijska olovka. A kasnije. Za razliku od boje koja se moze videti u prirodi i ciji se pigment dodiruje i gnjeci prstima. ona se ne moze opipati. a za meke B. tush. LINIJA Linija je. a u zavisnosti koliko grafita u sebi sadrze. Naravno. ni tvrda ni meka. pre nego sto pocnemo da pricamo o tome. mozete kupiti i druge olovke i eksperimentisati sa njima. drzanje olovke Nije svejedno kako se olovka drzi. odnosno tvrdoci. Tu treba spomenuti da se one dele po mekoci.. jer ona je polazna osnova svega u crtanju.) ali mi cemo se zadrzati na grafitnoj olovci.2. Dakle grafitna olovka. Tvrde olovke ostavljaju ostrije i bledje tragove. a meke olovke tamnije i punije tragove. Linija je izmisljeno sredstvo koje je stvorio covek da bi njime vizuelno organizovao svet oko sebe i u sebi.. flomaster. moramo da se upoznamo sa linijom i njenim osobinama. Za tvrde olovke koristi se oznaka H. trebalo bi nesto reci o materijalu kojim se ostvaruje ta linija. ugljen. Za ovu skolu najbolje je da koristite 2 ili 4B. Olovka HB je neutralna. nalazi se na sredini raspona od 9H kao najtvrdje do 9B kao najmekshe olovke. Postoje 2 opcije kako mozete drzati olovku: . Medjutim. uz boju.

izlomljene.strukturne linije koje su slicne teksturnim.1. ovaj polozaj najvise se koristi za brzo skiciranje.teksturne linije kojima opisujemo kvalitet neke povrsine (glatko. 2) Tok linije Tok linije govori o tome da li su linije krive.. 2. kratke. unutrasnje nacelo tog oblika. ostre. "polozaj za pisanje" kada crtate drzite olovku kao kad pisete. 1. 3) Funkcija linije . dugacke. . U tom slucaju ruka i njeni pokreti su slobodni.najednostavnije su konturne linije. primeri: konturne linije teksturne linije strukturne linije kombinacija teksturnih i strukturnih linija . znaci njima opisujemo neki oblik. *Kvalitet linije* Kada govorimo o kvalitetu linije. ali o tome cemo kasnije. govorimo o tome kakva je linija i prema tome mozemo izdvojiti sledece: 1) Karakter linije 2) Tok linije 3) Funckija ili znacenje linije 1) Karakter linije Karakter linije govori o tome da li su one debele. 2. isprekidane.) . i u prvoj fazi crtanja.postoji nekoliko funkcija ili znacenja linije: . ali njima utvrdjujemo strukturu oblika. "slikarski polozaj" kada drzite olovku kao da slikate. prave. otvorene ili zatvorene. tanke. jednolicne. hrapavo. U tom slucaju ruka i njeni pokreti su veoma kontrolisani. nejednolicne i slicno.

Nemojte kriviti polozaj. Ja bih vam preporucio da posmatrate i uocavate razlicite linije u prirodi. ne mozemo odmah da krenemo sa detaljima i precizno utvrdjenim odnosima velicina.1 OSNOVNI OBLICI Kada hocemo nesto da nacrtamo.. U stvari mogu nekako da iskombinujem. ali to cemo kasnije. al nemam slike da okacim i da vam kazem slikovito na sta mislim.. vec to uradite i dalje sa usrpavnom sakom. Npr. 2.trougao . glatke i napete po znacenju: strukturne Toliko o liniji. ili kada hocemo da nacrtamo drvo ne treba odmah krenuti sa crtanjem kore drveta itd. Drzite olovku u tom polozaju i skoro sasvim paralelno sa podlogom (koja je uspravljena) i crtajte bezveze neke linije. kada hocemo da nacrtamo glavu. bez obzira da li nastaje grafitnom olovkom. nemoj te okretati saku. a to se postize preko osnovnih oblika.. Rembrant "Devojka spava" 2. a sada nesto o osnovnim oblicima.pravougaonik . Osnovni oblici su: .elipsa - .krug . Vezbi u vezi linije generalno nema.. ako ste me sad razumeli. pogresno je odmah krenuti sa detaljima ociju.jednolicne. sada u vasoj sobi npr. nek vam je saka uvek uspravna. flomasterom ili cetkicom. Kada crtate pravu liniju koja skrece pod pravim uglom recimo.Dakle. Ovde je poneta da skapirate liniju i njene osobine i koliko ona moze biti vazna u umetnickom izrazu. hrapave i iskrzane po znacenju: konturne Linije na drugom crtezu su: po toku: krive (jako zakrivljene) po karakteru: kratke. kada pocinjemo nesto da crtamo. Van Gog "Chempres" Linije na prvom crtezu su: po toku: ravne i blago zakrivljene po karakteru: debele i tanke.. pocinjemo od njegove najjednostavnije forme. isprekidane. mozete vezbati "slikarski polozaj".Pogledajmo sada dva crteza i analizirajmo linije na njima: 1.. hemijskom. ******. nejednoli ne. Isto tako.

Mozda kupa nema vrh ili krugu nedostaje jedan deo. ormanima. kucama.. dobijamo opet osnovnu formu. trougao u kupi. biljkama. vodama. Pa tako se krug skriva u kugli. posudju. Ove oblike mozete primetiti svuda u vocu. Naucite da ih vidite! Svaki objekat ima svoj osnovni oblik. planinama. elipsa u valjku. ali svaki se ne moze odmah uociti.. Pogledajmo neke predmete i njihove osnovne oblike: Ovu gradjevinu takodje mozemo svesti na osnovne oblike: .Osnovne oblike mozemo naci skoro na svim objektima cim ih prenesemo u ravan. kvadrat u kocki. ali cim okom dopunimo oblik.

kada crtamo neki predmet. osnovni oblici su polazna forma kada krecemo da crtamo. a onda polako doradjujemo dtalj po detalj. prvo uocimo njegove osnovne oblike. treba zapamtiti da se uvek . kad smo drvo grubo nacrtali mozemo uocavati koje su grane deblje od kojih.I ljudska figura se moze svesti na osnovne oblike (ali o tome kasnije): Znachi. ako odmah krenemo da crtamo list po list. npr. prvo ga posmatramo i pokusamo da uocimo osnovne oblike.. odnose velicina (o kojim ce kasnije biti rec.. kada krenemo da crtamo drvo. kada zapazimo neki predeo. npr.). da li su listovi gusci na ovoj ili onoj grani itd. Tek tada. onda nacrtamo te osnovne oblike i tek onda dodajemo malo po malo detalje. Zato cemo prvo posmatrati drvo i narctati njegovo stablo i par vecih grana kroz osnovne oblike tj. granu po granu izgubicemo se u tim detaljima i ispusticemo opsti karakter drveta.. Krosnju cemo predstaviti kroz krug. tada nemamo opsti uvid o tome kakvo je drvo. Recimo. bokal. pravougaonik.. Jer: osnovnim oblicima mi ustanovljavamo opsti karakter predmeta koga crtamo.Isto tako. isto tako.

..jednostavno u nekoliko linija da zabelezite na papiru ljudsku figuru. a posle ce te "lako" nauciti i kako da ga pravilno (u korektnim proporcijama) nacrtate. I ljudsku figuru mozete svesti na osnovne oblike i malo se pozabaviti sa time: Opste proporcije: Cela pricha oko proporcija svodi se na neku zamisljenu idealnu ljudsku figuru. masine za mlevenje mesa i bas svakim predmetom.idemo lagano.jer niko nema idealne proporcije (osim mene hahahha). da vam olovka klizi po papiru.ostaje vam da gledate fotke. Prvo je potrebno steci . Ono sto bih 'teo da napomenem.za crtanje coveka. a prema tome.. Poshto je sad zima. tu i nije poenta da se "uspe". to bi bilo to za ovaj drugi cas..imajte na umu da je to dug i tezhak put ..jedan deo. a onda dodajte detalje postepeno.da je potrebno vreme (uz trud i rad) da bi postigli dobar rezultat. Ako se odlucite da usavrsite ovo znanje.. glava se uzima kao merna jedinica .. Mnogo truda i rada treba da se ulozhi u ovo. Detalji . Tako cete steci osecaj i to je najbolji start da se ozbiljnije upustite u crtanje. nista lakse nacrtati posle coveka koji nije u skladu sa tim proporcijama. Trudite se da uhvatite samo osnovne. kada govorimo o telu.nikako! Gumica .nikako! Mozda cete potrositi 5 sveski. Znaci kupite veliq svesku. jabuke. jednu olovku i skicirajte ljude. to radite OPUSHTENO i brzo. Ja cu ovde dati kratje instrukcije za crtanje ljudske figure.. a tek pocinjete. a takvi smo svi. CRTANJE LJUDSKE FIGURE Crtanje ljudske figure je jedno od najkomlikovanijih stvari. dok ne uspete. Kada usavrsite takve proporcije. od televizora. jeste da se ne treba opterecivati i od sebe ocekivati Leonarda juniora . ali najbitnije je da imate slobodnu ruku i da prvo skicirate u svega par linija ljude u raznim pozama. Postavite ispred sebe par predmeta i posmatrajte ih. eto tako.. automobila. . ljudska figura se deli na 7 i po delova ili 8. Znaci pogreshno je odmah "orati" po papiru trudeci se tacno da nacrtate coveka. da bi bilo nekih finih rezultata.Kada skicirate. cinije. pritisnete pauzu na nekom filmu... karakteristicne linije. Mada. To mozete raditi sa bilo cim. Elem.krece od veceg oblika ka manjem. Uvek od veceg ka manjem... lustera. pa ne mozete fino da sedite u parku i "hvatate" ljude u pokretu. Kada uocite osnovni oblik nacrtajte ga. zamolite ljude u kuci ili iz komshiluka. vaze.osecaj . Vezba 01: Pokusajte da svedete ovu gradjevinu na osnovne oblike: Uzmite i vezbajte.

do pupka.Sirina torza obuhvata 2 dela . gde su oci na sredisnjoj liniji/horizontalnoj osi (ali o glavi cemo posle) . dela. dela (dakle jedan deo) .Torzo pocinje od vrata i zavrsava se na kraju treceg dela. dela do kraja 4. racunajuci od korena ramena do vrha prstiju na sakama.Karlicni deo pocinje od kraja 3. .Ispruzena saka obuhvata nesto manje od 1.Kolena se nalaze nesto iznad kraja 6. dela (gde se suzavaju) . . dela .. . dela i zavrsavaju se na kraju 7. vec da imate okvirno predstavu o odnosu velicina ljudske figure. nastavljajuci se u clanke i stopala koji obuhvataju 1 i po deo. dela do nesto iznad kraja 6.Ispruzene ruke zauzimaju 3 i po dela.Butine pocinju od kraja 4.Listovi pocinju od kraja 6.Glava je podeljena na dva dela. . dela Ovo su opste instrukcije i naravno ne treba lenjirom ili sestarom meriti lol.

.

.

a to zna i da su prostori i oblici (nama poznati ili nepoznati. Sa druge strane desna hemisfera je. Ono to elimo da postignemo je da crtanjem tog negativ prostora. Generalno. metafori ki re eno. Dok crtate. zapravo na kraju nacrtamo klju eve.. da ga kategori e sa ne im ili odredi ve postoja i simbol za prazan prostor.. npr: . vi e demokratska.NEGATIV PROSTORA .. da ga prepozna. Pa ljivo posmatrajte tok linije i samo o tome razmi ljajte. a prazan prostor papira (naravno isklju uju i klju eve) nazva emo negativ prostora.. Mo ete ak da stavite stolicu ispred sebe i da nju poku ate da nacrtate. klju eve emo nazvati "pozitivna forma". al' ako elite mo ete da probate i ovu malu ve bicu).prostor kao oblik Sada emo se jo malo pozabaviti desnom/odnosno levom hemisferom. leva hemisfera nije dobro "opremljena" pri suo avanju sapraznim prostorom. ako stavite klju eve na list papira. slobodno mo ete prona i neki drugi. Recimo. jo malo da je nerviramo Kao to smo ve pri ali o tome. trudite se da ne razmi ljate o tome da je to konj. jedan konkretan primer-ve ba: Ovde imamo dva lika. (nije neophodno. koje mo emo da imenujemo ili ne mo emo da imenujemo) desnoj hemisferi svi isti. Na desnom crte u sam crvenom bojom ozna io taj negativ prostora. Leva hemisfera ne mo e da imenuje prazan prostor.Treba da nacrtate ovo. E sad. konjske trke bla bla. Ako vam se ne svi a ovaj crte . glava jaha a i sl. 'na i vi crtate prostor a ne konja. leva hemisfera se zamara sa prostorom i odbija da se njime bavi. gore pomenutim na inom. nemojte da se obazirete na to ta crtate. fokusirajte se na to.

. kako da sve to u perspektivi izgleda ok i sl. kako da olovkom merite odnose veli ina i prenesete ih na papir.. (za decu.. pa ete crtati i slikati ne rami ljaju i o svim ovim stvarima... kako da prema datom formatu papira dobro ukopite predmete.vremenom e sve do i na svoje. pa sami sebi smi ljajte ve be. mo da e vam biti dosadno i naporno.tim pre.. nego jednostavno ga vozite i slu ate muziku.. pa se tako koncentri ete na negativ prostora. npr... ali i odralse ) uzmete mikijev/politikin zabavnik.. na ete du ka dugou ka il miki mausa il ilju il bilo ta. ..budite i vi malo kreativni. uz to nau ite fino da gledate kao slikar..i tako... slede e put pre i emo na neke osnovne elemente.tipa..kao to sada ne razmi ljate kako se vozi bicikl..to je znak da je leva hemisfera previ e dominatna i da je treba takvim ve bama "smiriti"..onda fino okrenete naopa ke mikija pa docrtavate do kraja...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful