DIALEK KEDAH !

Mai Belajag Loghat Kedah Muka 1 PERKATAAN (baris 1) SEBUTAN (baris 2) MAKSUD (baris 3) CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT (baris 4)

ghonot [gho.not] tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.

ghupin [ghu.pin] kulit kering dari luka Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..

kecek [ke.chek] pujuk Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...

selului [se.lu.lui] kerap kali Selului sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...

meghelop [me.ghe.lop]

. puak ni bawak mutu meghayup nak mampuih. ghona-ghoni [gho.log] lapar sangat Tak kebulog aku nak makan masakan dia tu.baru dia ada akai.sek] selongkar Apa hang ni. dah meghelop dah nih.yup] lesap sekelip mata/ terlalu laju Ish. taboh [ta. kot! ghosek [gho. kahag sangat! bulog [bu.hampir malam Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti.. cantiknya ghona-ghoni baju dia ghayup [gha. nyulog [nyu.na] warna-warni Ambooii. kena taboh sampai menyuloq... pi balik kaihh.log] jatuh tersembam/ dibelasah teruk Haa..boh] . dok ghosek laci meja aku ni. ..

kan] hebat/ tak sangka Sakan jugak Jat ni.!? Sakan depa noo.! sekeh [se..pukul/ belasah Dengag kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam? ghelah [ghe.keh] . tengok jaa dah laa..naih] cungkil/ kupil Woi Jat! Hang dok ghunaih apa. dapat jugak dia si Nuri tu....ghek] basikal Setiap pagi Zainol kayuh gerek ke tempat gheja! mod [mot] bawak pembonceng/ penumpang Jat dok mod Nuri pi mana tuu... geghek [ge. sakan [sa.lah] terkoyak Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!? ghunaih [ghu.

.pak/mak/anak saudara ketorq . Kelepiaq .L hari tu buat tak tau aja! Meqhenin .luku secara sipi Ish! Aku sekeh budak Sepol ni. .pree.. ayat dia : hang jangan dok kelepiaq kalau aku suruh pi kedai. "korie tu. tak padan ngan kaki pengkarq. mai dok tengah sikit. pengkarq .elakkan diri dari buat kerja.buaian.lembab/slow.berlaga sipi-sipi beghetoh . satgi cunggit.bosan.ne.pagi tadi misai ngan mat bed dok usha nasik lemak bekalan aku tu sebab depa tak menyoqhok lagi Menghenyeh . selalunya diletakkan dibawah pokok sebagai tempat berehat atau megheloh" cunggit .tak habih-habih chaq dok menqhenyeh kat cik putih tu Ndoi .ada team yang mendapat mata cheme pada satu pertandingan kelmarin seneghih . pat kali ajag tak gheti-gheti lagi.cik putih ngan vics dah cemuih nak dengaq pak chaq dok perayat(mencurah rasa) depa hari-hari Menyoqhok .ayam belanda/turkey pak/mak/anak menakan . hang tu dahlah badan macam gasi" ayam piru . ada hati nak main bola 7 sebelah" mandom .gatai menqhela.ghih] selisih Lah! Hang seneghih ngan aku kat K.benda yang ada 4 kaki rendah sikit drp meja.perut Chaq nampak meqhenin selepas dia makan nasik tambah yang dihidangkan kat rumah kenduri tadi Cemuih .bekas isi bahan buangan yang selalunya diperbuat dari tin Heliaq .berlaga.?! seneghih [se.tegang/cekang.sarapan pagi.sapu atau lap ayat dia : lepas makan jangan dok heliaq kat baju.isteri chaq selalu marah kat dia pasai dia penyegan nak hayun ndoi anak dia cheme .."misai.jalan mengengkang sikit. tak cukup tidoq kot semalam?" pangkin . " awat yang mandom sangat ni.

..tak cermat megheben .lembab selembab-lembabnya.. maka dia pun hinggut pokok nyoq tersebut dengan harapan buah nyoq muda lughuh. tak pasai-pasai kepala hang bincut dah teghantuk dengan alang tu" pancat . Awat la yang met ngot sangat ni.maksud dia aku tak pasti tapi ayat dia lebih kurang macam ni : tuu dia tengok misai tidok melingkaq macam ulaq sawa.Melingkaq . takut kena tidoq luaq) segagan . depa dah tak sabaq dah nak ambik gambaq tuu. idup kedah!!kedah boleh!! Hinggut .. ayat dia : korie tu dah la kughuih kelepiang..serambi ..tegak Kughuih Kelepiang ..... Baloq liat ..malu beranda . Toyu ....baloq liat lak tu.rambut pulak ceghin macam bulu landak..mengarut celuih . dok menghela lagi) bincut .padan oklah. met ngot ...bersaing-saing.. kan aku suruh tunduk.nanti ada words yg best kita tulih lg..pancit klesen . aku ingat laa.dah la tidoq melingkaq.. "klesen" ni orang Hutan Kampung saja yang sebut kot?...tu saja utk kali ni. Ceghin .. nanti gheta belah kot belakang" mak aku pesan kat aku sambil menghulurkan bekal nasik lauk teloq goreng mata khebau berkuah toyu sebelum aku kesekolah pada pagi kelmaghin. he he he jangan habaq kat bini aku.(Korie tu tak padan ngan anak meghenyut dah.sebaya beghemba .teramat kurus.merayau/melilau teqhebe ..goyang "oleh kerana zickeys gayat kalau dok kat tempat tinggi." meghenyut .mesin padi (first time aku dengaq bila wife aku sebut dulu....muat.kicap segan .. cemerkap ..malas ayat dia : heee tengok budak misai tu. kawaq . aku gelak sampai pecah peghut.lastik cth : kepala pengadil habih bdarah krn diteghebe oleh peyokong kedah yg tak puas ati. "Kalau kayuh geghek tu jangan dok beghemba.pencuri melewaq.binjul "tu dia la......

. kucai ..atan telepaih bas nak balik aloq setaq... seghoh = kuruih + gelap kelam = gelap tirih = bocoq plantaq = tempat duduk kat belakang gerek serondoi = [ aku tak tau nak terang kat ampa.(bukan caarq no) telepaih .kaki bangku tegelinchaq kat bukit hijau..tin... teqhandaih . sharpenner tepeqheluih . macam terpa la] lau ayam = reban ayam cekendon = lembut lutut ketayap = kepiah ban = batas tepi sungai aih ketoi = ais batu ghelai = hancur .nasi yg whit3 masak seqhoi..... peqhak .meloya tambahan loghat perelih : mengkait petei = jolok petai surat abeik = surat khabar hang nak mulih no = hang nak mampuih ka loghat kedah versi paksu aku : akanduri akandara = kenduri kendara hastum = oiii taik punai @ taik kanna = haram jadah..i) tertinggal . tak mau (ini selalu mengkompiuskan orang KL) gurmit = pengasah pensil.. seqhoi . kata ustad kat matbed..jangan dok mengoit.mengoit .....peqhak buih laa hang niii.. satgi gambaq tak elok.. tegelinchaq .kacau (orang dulu-dulu sebut kucai) melugai .terhantuk.. loklak betui atah = bapa saudara loghat kedah biasa : raba = pemadam tui motor = race motor segan = malaih. pot .kaki mat bed tepeqheluih dalam lubang.

baling..sibuk...melekat bergetah ayat:Ish.. geleboq .minat kot? ~ selamat belajaq ~ MD .LORAT PENANG punggah = macam musnah la kot chempera = terhegeh hegeh juah = belagak merak buih = suka menunjuk jora = macam belagak gak la siru = penin loghat .lumpur ayat:ghebau pak chaq jatuh dalam geleboq kat bendang pagi tadi.. belengaih ..suruh buat gheja apa pun tak buleh. pengkaq ...nak kena pi mandi plak ni. meghela ..aku pun tak tau nak bagi ayat macam mana dah) ghelin-menjeling ayat:awek tu gheja dok ghelin kat aku je. herot petot -(tolong bagi tau sat) ayat:(tolong buat ayat sat.suka dok kacau orang ayat:awat yang hang dok meghela sangat ni? lengai .gatai. ayat:urat perut pak leh "bedengkoi" sebab dia mengeliat. bedengkoi -.badan aku rasa belengaih la.lembab ayat:atoi ni lengai la. penyibuk cth: awat yang hang dok loghat sangat nih! buat la gheja hang sendiri.mat ngot..kaki kenkang ayat:kaki mat din pengkaq sebab mak dia tak bedong masa kecik-kecik dulu..padan muka dia.. punggai/tongkoi ...membaling ayat:mat bed kena punggai dengan kayu..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful