DIALEK KEDAH !

Mai Belajag Loghat Kedah Muka 1 PERKATAAN (baris 1) SEBUTAN (baris 2) MAKSUD (baris 3) CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT (baris 4)

ghonot [gho.not] tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.

ghupin [ghu.pin] kulit kering dari luka Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..

kecek [ke.chek] pujuk Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...

selului [se.lu.lui] kerap kali Selului sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...

meghelop [me.ghe.lop]

pi balik kaihh.log] jatuh tersembam/ dibelasah teruk Haa...hampir malam Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti.log] lapar sangat Tak kebulog aku nak makan masakan dia tu.. kena taboh sampai menyuloq. dah meghelop dah nih.yup] lesap sekelip mata/ terlalu laju Ish.. nyulog [nyu. .. puak ni bawak mutu meghayup nak mampuih. kot! ghosek [gho. ghona-ghoni [gho.sek] selongkar Apa hang ni. taboh [ta. kahag sangat! bulog [bu.boh] . cantiknya ghona-ghoni baju dia ghayup [gha.baru dia ada akai. dok ghosek laci meja aku ni.na] warna-warni Ambooii..

... geghek [ge..! sekeh [se. dapat jugak dia si Nuri tu. tengok jaa dah laa.naih] cungkil/ kupil Woi Jat! Hang dok ghunaih apa. sakan [sa.keh] ..!? Sakan depa noo.ghek] basikal Setiap pagi Zainol kayuh gerek ke tempat gheja! mod [mot] bawak pembonceng/ penumpang Jat dok mod Nuri pi mana tuu..kan] hebat/ tak sangka Sakan jugak Jat ni..lah] terkoyak Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!? ghunaih [ghu.pukul/ belasah Dengag kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam? ghelah [ghe.

perut Chaq nampak meqhenin selepas dia makan nasik tambah yang dihidangkan kat rumah kenduri tadi Cemuih .cik putih ngan vics dah cemuih nak dengaq pak chaq dok perayat(mencurah rasa) depa hari-hari Menyoqhok .benda yang ada 4 kaki rendah sikit drp meja.sarapan pagi."misai.berlaga. tak cukup tidoq kot semalam?" pangkin .. tak padan ngan kaki pengkarq.?! seneghih [se.buaian.ne.ghih] selisih Lah! Hang seneghih ngan aku kat K. pat kali ajag tak gheti-gheti lagi.bekas isi bahan buangan yang selalunya diperbuat dari tin Heliaq . Kelepiaq .lembab/slow.pak/mak/anak saudara ketorq . satgi cunggit.sapu atau lap ayat dia : lepas makan jangan dok heliaq kat baju.gatai menqhela. hang tu dahlah badan macam gasi" ayam piru . "korie tu. pengkarq .berlaga sipi-sipi beghetoh .pree.pagi tadi misai ngan mat bed dok usha nasik lemak bekalan aku tu sebab depa tak menyoqhok lagi Menghenyeh .tegang/cekang. ada hati nak main bola 7 sebelah" mandom .ada team yang mendapat mata cheme pada satu pertandingan kelmarin seneghih .tak habih-habih chaq dok menqhenyeh kat cik putih tu Ndoi .elakkan diri dari buat kerja. " awat yang mandom sangat ni. mai dok tengah sikit.L hari tu buat tak tau aja! Meqhenin . selalunya diletakkan dibawah pokok sebagai tempat berehat atau megheloh" cunggit ...ayam belanda/turkey pak/mak/anak menakan .luku secara sipi Ish! Aku sekeh budak Sepol ni.isteri chaq selalu marah kat dia pasai dia penyegan nak hayun ndoi anak dia cheme .bosan.jalan mengengkang sikit. ayat dia : hang jangan dok kelepiaq kalau aku suruh pi kedai. .

dah la tidoq melingkaq.. aku gelak sampai pecah peghut. he he he jangan habaq kat bini aku..serambi .bersaing-saing. "Kalau kayuh geghek tu jangan dok beghemba....malu beranda .nanti ada words yg best kita tulih lg.. met ngot ..binjul "tu dia la..lastik cth : kepala pengadil habih bdarah krn diteghebe oleh peyokong kedah yg tak puas ati..tegak Kughuih Kelepiang . ayat dia : korie tu dah la kughuih kelepiang.Melingkaq .lembab selembab-lembabnya.baloq liat lak tu. aku ingat laa." meghenyut ....tak cermat megheben .padan oklah.. tak pasai-pasai kepala hang bincut dah teghantuk dengan alang tu" pancat ..merayau/melilau teqhebe ..mengarut celuih . Ceghin .goyang "oleh kerana zickeys gayat kalau dok kat tempat tinggi. takut kena tidoq luaq) segagan ...pencuri melewaq..(Korie tu tak padan ngan anak meghenyut dah...tu saja utk kali ni.teramat kurus...maksud dia aku tak pasti tapi ayat dia lebih kurang macam ni : tuu dia tengok misai tidok melingkaq macam ulaq sawa.mesin padi (first time aku dengaq bila wife aku sebut dulu. Awat la yang met ngot sangat ni.kicap segan ..muat... cemerkap . "klesen" ni orang Hutan Kampung saja yang sebut kot?. dok menghela lagi) bincut . kan aku suruh tunduk.. nanti gheta belah kot belakang" mak aku pesan kat aku sambil menghulurkan bekal nasik lauk teloq goreng mata khebau berkuah toyu sebelum aku kesekolah pada pagi kelmaghin... kawaq .rambut pulak ceghin macam bulu landak...malas ayat dia : heee tengok budak misai tu.sebaya beghemba ... Baloq liat . idup kedah!!kedah boleh!! Hinggut . Toyu . maka dia pun hinggut pokok nyoq tersebut dengan harapan buah nyoq muda lughuh. depa dah tak sabaq dah nak ambik gambaq tuu.pancit klesen ...

..nasi yg whit3 masak seqhoi... sharpenner tepeqheluih . pot . seghoh = kuruih + gelap kelam = gelap tirih = bocoq plantaq = tempat duduk kat belakang gerek serondoi = [ aku tak tau nak terang kat ampa.... peqhak .kaki bangku tegelinchaq kat bukit hijau. seqhoi ..kacau (orang dulu-dulu sebut kucai) melugai ...terhantuk. macam terpa la] lau ayam = reban ayam cekendon = lembut lutut ketayap = kepiah ban = batas tepi sungai aih ketoi = ais batu ghelai = hancur . tegelinchaq .kaki mat bed tepeqheluih dalam lubang.atan telepaih bas nak balik aloq setaq..mengoit .. kucai . tak mau (ini selalu mengkompiuskan orang KL) gurmit = pengasah pensil..peqhak buih laa hang niii.. satgi gambaq tak elok...tin.(bukan caarq no) telepaih . loklak betui atah = bapa saudara loghat kedah biasa : raba = pemadam tui motor = race motor segan = malaih.. kata ustad kat matbed..meloya tambahan loghat perelih : mengkait petei = jolok petai surat abeik = surat khabar hang nak mulih no = hang nak mampuih ka loghat kedah versi paksu aku : akanduri akandara = kenduri kendara hastum = oiii taik punai @ taik kanna = haram jadah.jangan dok mengoit. teqhandaih ...i) tertinggal ..

. geleboq .lumpur ayat:ghebau pak chaq jatuh dalam geleboq kat bendang pagi tadi.padan muka dia. punggai/tongkoi . ayat:urat perut pak leh "bedengkoi" sebab dia mengeliat.lembab ayat:atoi ni lengai la. penyibuk cth: awat yang hang dok loghat sangat nih! buat la gheja hang sendiri..badan aku rasa belengaih la.LORAT PENANG punggah = macam musnah la kot chempera = terhegeh hegeh juah = belagak merak buih = suka menunjuk jora = macam belagak gak la siru = penin loghat . belengaih .mat ngot..sibuk..aku pun tak tau nak bagi ayat macam mana dah) ghelin-menjeling ayat:awek tu gheja dok ghelin kat aku je. meghela .melekat bergetah ayat:Ish..membaling ayat:mat bed kena punggai dengan kayu..gatai..nak kena pi mandi plak ni. pengkaq .minat kot? ~ selamat belajaq ~ MD . herot petot -(tolong bagi tau sat) ayat:(tolong buat ayat sat.. bedengkoi -.kaki kenkang ayat:kaki mat din pengkaq sebab mak dia tak bedong masa kecik-kecik dulu.suruh buat gheja apa pun tak buleh.baling.suka dok kacau orang ayat:awat yang hang dok meghela sangat ni? lengai ........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful