Analisis PESTEL persekitaran makro Terdapat banyak faktor dalam persekitaran makro yang akan kesan keputusan pengurus

mana-mana organisasi. Perubahan cukai, undang-undang baru, halangan perdagangan, perubahan demografi dan perubahan dasar kerajaan adalah contohcontoh perubahan makro. Untuk membantu menganalisis faktor-faktor ini pengurus boleh mengkategorikan mereka menggunakan model PESTEL. Pengelasan ini membezakan antara:
1. Faktor-faktor politik. Ini merujuk kepada dasar kerajaan seperti tahap campur

tangan dalam ekonomi. Apa barangan dan perkhidmatan kerajaan tidak mahu memberi? Sejauh manakah ia percaya kepada syarikat-syarikat subsidi? Apakah keutamaan dari segi sokongan perniagaan? Keputusan politik boleh memberi kesan kepada banyak bidang penting untuk perniagaan seperti pendidikan tenaga kerja, kesihatan negara dan kualiti infrastruktur ekonomi seperti jalan dan sistem kereta api.
2. Faktor-faktor

ekonomi. Ini termasuk kadar faedah, perubahan cukai, pertumbuhan ekonomi, inflasi dan kadar pertukaran. Seperti yang anda akan lihat di seluruh "Asas Ekonomi" perubahan buku ekonomi boleh memberi impak yang besar ke atas kelakuan firma. Sebagai contoh: a. Kadar faedah yang lebih tinggi boleh menghalang pelaburan kerana ia kos yang lebih untuk meminjam b. Mata wang yang kukuh boleh membuat mengeksport lebih sukar kerana ia boleh menaikkan harga dari segi mata wang asing c. Inflasi boleh mencetuskan permintaan gaji yang lebih tinggi daripada pekerja dan meningkatkan kos d. Pendapatan negara yang lebih tinggi boleh meningkatkan pertumbuhan permintaan bagi produk firma

3. Faktor sosial. Perubahan dalam trend sosial boleh kesan ke atas permintaan bagi produk firma dan ketersediaan dan kesediaan individu untuk bekerja. Di UK, contohnya, penduduk telah penuaan.Ini telah meningkatkan kos bagi firma yang komited kepada bayaran pencen untuk pekerja mereka kerana kakitangan mereka hidup lebih lama. Ia juga bermakna beberapa firma seperti Asda telah mula mengambil pekerja lebih tua untuk meneroka ini kolam buruh yang semakin meningkat. Penduduk penuaan juga mempunyai impak ke atas permintaan: contohnya, permintaan untuk penginapan ubat dan terlindung telah meningkat manakala permintaan bagi alat permainan adalah jatuh. 4. Faktor teknologi: teknologi baru mencipta produk baru dan proses baru. Pemain MP3, permainan komputer, perjudian dalam talian dan TV definisi tinggi semua pasaran baru yang dicipta oleh kemajuan teknologi. Membeli-belah dalam talian, bar kod dan reka bentuk terbantu komputer adalah penambahbaikan kepada cara kita menjalankan perniagaan hasil daripada teknologi yang lebih baik. Teknologi boleh mengurangkan kos, meningkatkan kualiti dan membawa kepada inovasi. Perkembangan ini boleh memberi manfaat kepada pengguna

laporan kemalangan dan peruntukan yang sesuai bagi peralatan keselamatan . kawasan-kawasan ini meliputi seperti pemberhentian. pekerjaan undang-undang. undang-undang ini adalah bertujuan untuk memastikan tempat kerja adalah selamat yang semunasabahnya praktikal. undang-undang pengguna. Mereka merangkumi isu-isu seperti latihan.serta organisasi menyediakan produk. dan insurans. Faktor undang-undang: ini adalah yang berkaitan dengan alam sekitar undangundang di mana syarikat beroperasi. Keinginan yang semakin meningkat untuk melindungi alam sekitar mempunyai kesan ke atas banyak industri seperti industri pelancongan dan pengangkutan (misalnya. 6. Faktor-faktor persekitaran: faktor-faktor persekitaran termasuk keadaan cuaca dan perubahan iklim. undang-undang persaingan. Pelbagai kategori undang-undang termasuk: i. kesihatan dan undang-undang keselamatan. a. peningkatan dalam gaji minimum dan keperluan yang lebih besar bagi firma kitar semula adalah contoh undang-undang yang agak barubaru ini yang memberi kesan kepada tindakan organisasi. waktu kerja dan gaji minima. Dengan perubahan iklim utama yang berlaku disebabkan pemanasan global dan dengan kesedaran alam sekitar yang lebih besar ini faktor luaran menjadi isu penting bagi firma untuk mempertimbangkan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini di UK telah ada banyak perubahan undang-undang penting yang mempunyai kelakuan firma terjejas. Perubahan undangundang boleh menjejaskan kos firma (misalnya jika sistem baru dan prosedur perlu dibangunkan) dan permintaan (contohnya jika undang-undang yang memberi kesan kemungkinan pelanggan membeli barangan atau menggunakan perkhidmatan ini). pembuangan kerja. cukai yang lebih diberikan kepada perjalanan udara dan kejayaan kereta hibrid) dan bergerak ke arah umum produk lebih mesra alam sekitar dan proses memberi kesan corak permintaan dan mencipta peluang perniagaan. Pengenalan diskriminasi umur dan kecacatan undangundang diskriminasi.Mereka bertujuan untuk melindungi pekerja-pekerja daripada penyalahgunaan kuasa oleh pengurus iv. ini adalah bertujuan untuk melindungi pelanggan terhadap amalan yang tidak adil seperti huraian yang mengelirukan produk ii. ini adalah bertujuan untuk melindungi syarikat-syarikat kecil terhadap buli oleh syarikat-syarikat yang lebih besar dan memastikan pelanggan tidak dieksploitasi oleh syarikat-syarikat dengan kuasa monopoli iii. 5. Perubahan suhu boleh memberi kesan kepada banyak industri termasuk pelancongan pertanian.

competition law. sikap untuk bekerja. the euro. Jika faktor boleh muncul dalam beberapa kategori pengurus hanya membuat keputusan di mana mereka fikir terbaik dimiliki. EU enlargement.g.7. inflation. Bagi sesetengah seperti syarikat farmaseutikal peraturan kerajaan mungkin kritikal. interest rates. Pasaran Saham Sosial contohnya penuaan penduduk. rate of technological obsolescence e. Walau bagaimanapun. ageing population. inflasi. innovation. global warming. Apa yang pengurus perlu lakukan ialah untuk memikirkan yang faktor-faktor yang paling mungkin untuk berubah dan yang mana akan memberi impak hebat ke atas mereka iaitu setiap firma perlu mengenal pasti faktor-faktor utama dalam persekitaran mereka sendiri. undang-undang pekerjaan Dengan menggunakan rangka kerja PESTEL kita boleh menganalisis faktor yang berlainan dalam persekitaran makro firma. pembangunan produk baru. pengagihan pendapatan Contohnya teknologi inovasi. mungkin syarikat yang telah banyak meminjam. environmental issues e. kadar keusangan teknologi Alam sekitar contohnya pemanasan global. employment law Politik contohnya Pembesaran EU. aktor PESTEL biasa untuk pertimbangkan termasuk: Factor Political Economic Social Technological Environmental Legal Could include: e.g. euro. Sebagai contoh. health and safety. isu alam sekitar Undang-undang contohnya undang-undang persaingan. pengangguran. income distribution e. Stock Market e.g. Sementara itu dasar kerajaan ekonomi boleh mempengaruhi pelaburan dalam teknologi melalui cukai dan kredit cukai. adalah penting untuk tidak hanya senarai faktor PESTEL kerana ini tidaklah dengan sendirinya memberitahu pengurus sangat. untuk orang lain. perubahan kadar faedah mungkin menjadi satu isu besar. penubuhan Jawatankuasa Dasar Monetari oleh kerajaan Buruh pada tahun 1997 sebagai sebuah badan yang bebas daripada kerajaan tetapi mempunyai keupayaan untuk menetapkan kadar faedah adalah satu keputusan politik tetapi mempunyai kesan-kesan ekonomi.g. attitudes to work. perdagangan antarabangsa. new product development.Pengurus perlu membuat keputusan tentang kepentingan relatif pelbagai faktor dan satu cara untuk berbuat demikian adalah untuk pangkat atau skor kemungkinan perubahan yang berlaku dan juga kadar kesan jika ia tidak. taxation policy e. national income. dasar cukai Ekonomi contohnya kadar faedah. Dalam beberapa kes isu-isu tertentu mungkin patut dalam beberapa kategori.g. international trade. kesihatan dan keselamatan. exchange rates.g. pendapatan negara. Semakin tinggi kemungkinan berlaku perubahan dan lebih besar kesan . kadar pertukaran. unemployment.

Coca Cola. Ia juga penting apabila menggunakan analisis PESTEL mempertimbangkan tahap di mana ia digunakan.g.apa-apa perubahan yang lebih ketara faktor ini adalah untuk perancangan firma. Ini versi analisis PESTEL dipanggil LoNGPESTEL. pengurus mungkin mahu sempit ia turun ke bahagian tertentu di dalam perniagaan (misalnya bahagian tertentu Sony). ageing population) . ini mungkin lebih bergunakerana ia akan memberi tumpuan kepada faktor-faktor yang berkaitan dengan bahagian perniagaan. Sebagai contoh.g. further expansion of the EU Local income UK interest rates Overseas economic growth Local population Demographic Migration flows growth change (e. menjalankan peruncit PESTEL analisis boleh dipertimbangkan: y Faktor-faktor tempatan seperti kebenaran merancang dan tempatan kadar pertumbuhan ekonomi y Faktor negara seperti undang-undang di UK pada waktu pembukaan peruncit dan perdagangan undang-undang keterangan dan kadar faedah UK y Faktor-faktor global seperti pembukaan pasaran baru membuat perdagangan lebih mudah. Kemasukan Bulgaria dan Romania ke Kesatuan Eropah mungkin membuat lebih mudah untuk memasuki pasaran dari segi peraturan-peraturan mesyuarat pelbagai dan menyediakan peluang perkembangan yang baru.Walaupun ia mungkin berguna untuk mempertimbangkan keseluruhan perniagaan apabila menggunakan PESTEL kerana ia boleh menonjolkan beberapa faktor penting. Mereka juga mungkin mahu membezakan antara faktor yang amat tempatan. Ini digambarkan di bawah: NATIONAL LOCAL POLITICAL GLOBAL ECONOMIC SOCIAL Provision of services UK government World trade by local council policy on subsidies agreements e. Chrysler. Apabila menganalisis syarikat-syarikat seperti Sony.mereka termasuk bahagian-bahagian yang berbeza dan dalam sesetengah kes banyak jenama yang berbeza. BP dan Disney adalah penting untuk ingat bahawa mereka mempunyai bahagian-bahagian yang berbeza dengan perniagaan keseluruhan mereka . lain yang nasional dan orang-orang yang global. Ia juga boleh menukar tenaga buruh dalam UK dan pengambilan peluang.

sebagai contoh. campur tangan kerajaan dalam ekonomi melalui perbelanjaan dan cukai dan kadar pertumbuhan ekonomi.TECHNOLOGICAL Improvements in UK wide technology International local technologies e. Dengan penduduk seramai lebih 1 bilion. perubahan dalam dasar perdagangan. Digital TV internet ENVIRONMENTAL Local waste issues UK weather Global climate change LEGAL Local UK law International licences/planning agreements on permission human rights or environmental policy TEMPATAN NEGARA GLOBAL Peruntukan POLITIK perkhidmatan oleh majlis tempatan dasar kerajaan Inggeris pada subsidi perjanjian perdagangan contohnya Dunia pengembangan selanjutnya EU EKONOMI pendapatan Tempatan UK kadar faedah pertumbuhan ekonomi Luar Negara SOSIAL penduduk tempatan pertumbuhan perubahan demografi (penduduk penuaan contohnya) aliran Migrasi Penambahbaikan TEKNOLOGI dalam teknologi tempatan sepertiketersediaan Digital TV UK teknologi seperti luas UK talian perkhidmatan Antarabangsa penemuan teknologi seperti internet ALAM sisa Tempatan isu UK cuaca Global perubahan iklim PERUNDANGAN lesen Tempatan / kebenaran merancang undang-undang UK Antarabangsa perjanjian mengenai hak asasi manusia atau dasar alam sekitar Dalam "Asas Ekonomi" kita memberi tumpuan kepada persekitaran ekonomi. Turun naik kadar pertukaran mungkin amat penting untuk sebuah syarikat multinasional tetapi kurang ketara bersih tingkap tempatan. Ini boleh sangat penting faktor dalam persekitaran makro-firma. Firma boleh memindahkan pengeluaran di sana untuk mendapat manfaat daripada kos yang lebih rendah.g. Pertumbuhan ekonomi yang pesat atau ekonomi yang merosot mungkin sangat penting kepada perniagaan pembinaan yang amat bergantung pada tahap pendapatan dalam ekonomi tetapi mungkin sedikit kurang penting . pasaran baru muncul ini juga menyediakan pasaran yang besar bagi firma untuk tujuan produk mereka di.g.g. Walau bagaimanapun. perubahan dalam kadar pertukaran. Kami meneliti isu-isu seperti kesan perubahan kadar faedah. Pertumbuhan China dan India. availability of services breakthroughs e. mempunyai kesan besar ke atas organisasi. pada masa yang sama pengeluar Cina tidak boleh diabaikan sama ada. kepentingan relatif faktorfaktor ekonomi berbanding dengan faktor-faktor lain bergantung kepada kedudukan tertentu perniagaan. UK online technological e. contohnya. pasaran China tidak yang anda mahu mengabaikan.

peraturan atau trend sosial berbeza-beza. sementara ekonomi adalah penting untuk semua syarikat di kedua-dua segi penawaran (tahap pengangguran seperti menjejaskan memudahkan pengambilan) dan sisi permintaan (contohnya cukai pendapatan memberi kesan kepada perbelanjaan kuasa) kepentingan relatif faktor-faktor tertentu ekonomi dan kepentingan relatif ekonomi berbandingkepada.Walaupun kita berharap buku ini memberi gambaran yang baik kepada ekonomi dan kemungkinan kesan perubahan ekonomi perniagaan ini perlu dipertimbangkan dalam terang makro lain dan faktor-faktor mikro yang mempengaruhi keputusan a firma 'dan kejayaan. .kepada pengeluar susu yang produk adalah kurang sensitif kepada pendapatan. Jadi. berkata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful