JENIS-JENIS KEMASAN DINDING Jejalur Kayu Kemasan ini terdiri daripada papan jalur sama ada dipakukan

pada beloti kayu yang telah sedia ada pada permukaan dinding.Papan yang digunakan mesti bertanggam lidah atau lurah ataupun lekap. Lebar papan tidak melebihi 100mm.Jenis ini boleh dikemaskan dengan sempang atau lekar. Jenis kayu yang digunakan adalah kayu keras seperti jati,cengal,dan kempas. Mozek Dibuat daripada tanah liat dan bahan campuran seperti serami,kaca dan marmar melalui proses pembakaran.Ini merupakan kepingan jubin kecil disusun dengan pelbagai rekabentuk. Mozek biasanya diletakkan pada kertas bersaiz 300mmx300mm.Terdapat pelbagai bentuk seperti segiempat sama dan tepat dan juga segi enam. Pembinaan dilakukan dengan adunan simen 1:3 untuk meletakkan mozek didasar konkrit.Di celah-celah sambungan diletakkan semin dan pasir halus. Digunakan pada dinding dapur,tangga dan tandas. Jubin Tanah liat Bergilap Diperbuat daripada tanah liat semulajadi halus dalam bentuk kepingan segi empat sama. Jubin-jubin ini diatur diatas lapisan setebal 20mm dan diturapkan dengan cairan simen dan air. Kemasan ini mempunyai kualiti haus yang baik dan tidak rosak pda minyak dan lemak.Ia juga tahan terhadap asid perdaganagan dan alkal.Dindingnya tidak mudah tercakar dan mudah dibersihkan tetapi bising dan sejuk. Jubin PVC Jubin ini biasanya tidak mempunyai lapiasan guni dan dikilangkan daripada damar polivinil klorida sebagai bahan utama bersama dengan pelikat dan pewarna.Ia dipotong menjadi segi empat sama. Jubin ini dihasilakan dengan rupa siap berkilat dan usam,berwarna daripada warna biasa sehingga warna marmar. Ia agak hangat,tahan dan telap kepada air,minyak,alcohol,kebanyakkan bahan kimia dan tidak mudah terbakar.Ia juga mudah tergaris dan tercalar. Ia sesuai dilekatkan pada semua jenis simen lantai denagn syarat lantai kering,aras dan tidak tertakluk pada pengecutan dan pengembangan. Jubin marmar Kepingan jubin marmar yang berupa papak sekata ataupun papak tidak sebentuk dilekatkan didasar konkrit denagn menggunkan adunan simen. Permukaan dinding perlu diasah dengan menggunakan mesin canai dengan batu asah gred kasar (No.24) ke gred halus (No.350) sehingga rata dan licin kemudian dikemaskan dengan lilin. Jubin granit Terdiri daripada simen Portland dan batu serpihan granit halus atau bahan keras lain,di campur dengan air yang cukup supaya mempunyai keplastikan yan sesuai untuk diratakan diatas lapisan alas setebal 25mm hingga 38mm menjadi panel berukuran 3.6m. Batu serpihan hendaklah bergred daripada 6.4mm hingga kepada ayak no. 200 (75µm).Contoh campuran 2 simen dengan 5 granit atau 1 simen,1 pasir dan 2 batu baur. Kertas binaan(Wall Paper)

Kertas berwarna-warni.Dasarnya papan kasar yang tebalnya lebih kurang 10mm hina 12mm dan lebarnya 90mm biasanya yang telah diketamkan ataupun papan lapis dan papan gypsum yang dipasangkan kepada rel kayu pada paku.kain. Ia boleh dialih-alihkan dimana-mana tempat yang dikehendaki.Jika ia dilekatkan dengan mortar simen atau konkrit maka dasarnya itu hendaklah dikeringkan dahulu dan penyendal hendaklah dibubuhkan supaya ia kalis alkali.plastic dan sebagainya digunakan sebagai bahan kemasan ini.dewan. . Gipsum board Gypsum board ialah sejenis papan yang biasa digunakan untuk sekatan pada ruang-ruang yang luas seperti didalam pejabat. Diatas dasaran ini bahan kemasan ini dilekatkan dengan pelekat.Ia diperbuatkan daripada bahan-bahan gypsum yang sesuai iaitu bahan kapur dan gypsum serta berbentuk kepingan.surau atau masjid. Sifatnya tidak terlalu keras tetapi ringan.

 6. Pintu Ram .   Jenis . Kekuatan dan pengekalan bentuk 2.Jenis Pemasangan Pintu 1. Penebat haba dan bunyi 4. Jenis Tingkap .terbahagi kepada dua ( 2 ) : 1. Faktor yang di ambil kira didalam pembinaan pintu : 1. Perintang api Jenis-Jenis Pintu 1. Tingkap Ram .menegak / mendatar 3.Pintu Gelungsor. Tingkap Berbingkai kayu / aluminium / keluli Jenis .Satu bukaan pada dinding untuk tujuan pencahayaan dan pengudaraan semulajadi kedalam bangunan. Pintu Lipat ( Floding door ) 3. Pintu Rata . Pintu satu Daun dan Dua Daun 2. Pintu Rintangan Api.Pintu Ram Kayu dan Pintu Ram Aluminium 4.Tetap / boleh laras 2. Pintu Gelangsar ( sliding door ) 4.Jenis Pemasangan Tingkap 1.Pintu Rata Padu dan Pintu Rata Berongga 2. Tingkap Gelangsar .Pintu Penal kayu dan Pintu Penal kaca 3. Pintu Gulung Takrif . Tingkap Gantung Tengah . Tingkap Gantung sisi ( casment ) 2. Pintu PVC dan UPVC 5. Pintu Berbingkai Aluminium . Tingkap Gantung atas ( Top hung ) 4. Keselamatan 3. PINTU  Ditakrifkan sebagai satu bukaan pada tembok / dinding yang membolehkan orang keluar dan masuk kedalam bangunan. Pintu Panel .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful