YANG DIPERTUAN AGONG

Seri Paduka Baginda Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

YANG DIPERTUAN AGONG

Wujud sejak 31 ogos 1957 hingga sekarang. Sebagai Ketua Negara, baginda mempunyai bidang kuasa yang luas seperti yang dikanunkan dalam Perlembagaan. Mempunyai fungsi dalam tiga cabang kerajaan iatu, Eksekutif, Perundangan dan Kehakiman.

PEMILIHAN YANG DIPERTUAN AGONG

Dipilih oleh Majlis Raja -raja daripada kalangan 9 orang raja Melayu. Mana-mana raja boleh menjadi YDA kecuali; o Belum cukup umur. o Tidak mahu dipilih. o Difikirkan tidak layak melalui undian sulit atas sebab -sebab kelemahan akal atau kesihatan. Berkhidmat selama 5 tahun. Mendapat undian sekurang-kurangnya 5 undian. Kekangan juga diambil kira.

1

KUASA YANG DIPERTUAN AGONG DALAM PENTADBIRAN

Yang Dipertuan Agong merupakan raja berperlembagaan. Kuasa eksekutif tetapi mesti bertindak atas nasihat Perdana menteri. Berhak mendapat apa-apa maklumat mengenai pemerintahan. Ketika Mesyuarat Majlis Raja-raja diiringi oleh Perdana menteri. Peranan YDA ialah Melantik : o o o o Yang dipertuan Negeri Pulau pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak. Perdana menteri, Timbalan Perdana menteri, Menteri. Ketua Polis Negara, Peguam Negara. Ketua Audit Negara, Ahli-ahli Suruhanjaya

KUASA DALAM PERUNDANGAN

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XII semasa merasmikan Sesi Parlimen pada April 1999.

YDA memberi ucapan perasmian dalam persidangan pertama Majlis Parlimen tetapi tidak mendengar persidangan. Berkuasa memanggil, menangguh dan membubarkan Parlimen. Memperkenankan rang undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen dalam masa 30 hari. Melantik 44 orang ahli Dewan Negara dan setiausaha Dewan Rakyat/Negara.

2

Yang i-Pe tuan Agong melantik atas nasihat :
o Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan o Presi en Mahkamah Rayuan o Hakim Besar Mahkamah Tinggi

Berkuasa memberi keampunan atas nasihat jemaah atas kesalahan :
o Mahkamah awam wilayah persekutuan o Makhamah tentera o Makhamah syariah

KUASA BUDI BICARA YANG DIPERTUAN AGONG
Melantik Perdana Menteri Menyetujui atau menolak permintaan PM untuk membubarkan Parlimen Memanggil mesyuarat Majlis Raja-raja hal-hal berkaitan kebesaran raja-raja

HA KUA A ANG IPERTUAN AG NG
Yang ipertuan agong ilarang melakukan perkara berikut:
o o o o

Memegang jawatan bergaji . Mengambil bahagian alam perniagaan/politik. Meninggalkan persekutuan lebih ari 15 hari kecuali atas lawatan rasmi. Melakukan kesalahan yang terkandung dalam kanun kesek saan. Kecuali : Menjadi ketua agama islam. Melantik pemangku raja. Mengurnaikan gelaran/pingat kebesaran.

o o o

TUGA -TUGA LAIN ANG IPERTUAN AG NG
Yang dipertuan agong perlu menjaga hak istimewa orang melayu dan bumiputera sabah sarawak. Yang dipertuan agong boleh mengistiarkan darurat sekiranya kententeraan awam. Yang dipertuan agong juga ketua agama islam.

TIMBALAN ANG IPERTUAN AG NG
#

!

§

£

£ 

¤

Yang i-Pe

$      

©

¦¤ ¥

¢ ¤

KUA A ALA
¡

¨  "

£

£  

 

KEHAKIMAN

an Agong juga memainkan pe anan penting alam bi ang ke akiman.

©

3

Menjalankan tugas sebagai Yang dipertuan agong jika Yang dipertuan agong tidak berupaya menjalankan tugas selama 15 hari kerana gering atau keluar negara. Dilantik di kalangan raja-raja melayu. Timbalan Yang dipertuan agong segala tanggungjawab Yang dipertuan agong dan dapat menikmati segala keistimewaan. Timbalan Yang dipertuan agong tidak menjadi Yang dipertuan agong secara autumatik, apabila Yang dipertuan agong mangkat, sebaliknya pemilihan oleh majlis raja-raja.

4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful