KELAB UNIT BIMBINGAN KAUNSELING & RUKUNEGARA SK SG KELAMBU

______________________________________________________________________________

Guru Penasihat

:

1. Pn. Nurhafiza binti Mohamad Ramdzan 2. Cik Khasiah binti Jamaludddin 3. Puan Norfaizah binti Md. Kamary 4. Puan Siti Nora binti Basiron 5. Tuan Haji Abd. Majid bin Hashim

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha Bendahari Jawatankuasa

: : : : : :

Ahmad Zunnurain bin Salin Nurul Syahirah binti Mazlan Nur Nayli Mumtaz binti Solehan Izzul Haziq bin Ahmad Sazali Nurul Anis binti Aduan Tahun 4 Tahun 5 Tahun 6 : Abbas bin Misran : Aminnudin M. Syahir bin Masrukin : Muhammad Yusof b. Misri

……………………… (Aliff Hanan b. Norisam) Setiausaha Kelab KBS SK Sungai Kelambu. Tarikh

…………………………………. ( Alif Emran b. Rosli) Pengerusi KBS SK Sungai Kelambu.

……………………... (Pn. Dayang Yusnita) Guru Pemimpin KBS SK Sungai Kelambu.

: 9 Februari 2011

5 Ahli Jawatankuasa yang hendak meletakkan jawatan hendaklah menghantar surat perletakan jawatan kepada Guru Pemimpin. rohani dan intelek serta memupuk sikap yang positif di dalam diri mereka melalui aktiviti Pergerakan Pengakap yang dijalankan. 6. 5.2 Bertindak dan bertimbang rasa mengenai hak asasi manusia serta mengelakkan diri daripada bersifat kejam.1 Guru Pemimpin adalah terdiri daripada guru sekolah ini yang dilantik oleh pihak sekolah. 5.3 Ahli Jawatankuasa Kecil boleh dilantik oleh Guru Pemimpin tanpa mengadakan mesyuarat. 3. MATLAMAT. 6. PENGAKAP SK SUNGAI KELAMBU : SK Sungai Kelambu.2 Guru Pemimpin mempunyai kuasa mutlak.3 Ahli-ahli mestilah menerima serta bersetuju berpegang kepada Perlembagaan dan akan mengambil bahagian dengan cergas bagi menjayakan tujuan pergerakan ini. emosi . 5. Nama Kelab b. NAMA DAN ALAMAT.1 Menghayati ketaatan kepada Tuahan . : KUMPULAN 34.4 Pemilihan ahli jawatankuasa secara undian. 6. GURU PEMIMPIN. 6. KEAHLIAN. 42700 BANTING. 6. a.4 Mematuhi Persetiaan dan Undang-undang Pengakap. 6.PERLEMBAGAAN PERSATUAN PENGAKAP KUMPULAN 34. 4. 3. 3.merancang atau membatalkan sesuatu aktiviti apabila difikirkan perlu. 3. 4.6 Ahli Jawatankuasa Persatuan hendaklah terdiri daripada :- . 3. 6. AHLI JAWATANKUASA. OBJEKTIF.2 Permohonan menjadi ahli adalah dengan cara mengisi borang yang disediakan. SELANGOR DARUL EHSAN ______________________________________________________________________________ 1. KUALA LANGAT. SK SUNGAI KELAMBU.1 Dilantik semasa Mesyuarat Agung. Alamat 2. keluarga dan masyarakat sekeliling. 4. Selangor 4.2 Ahli yang hadir dalam Mesyuarat Agung layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa manakala ahli yang tidak dapat hadir tetapi menulis surat tunjuk sebab layak dicalonkan sebagai Ahli Jawatankuasa. Memberi peluang kepada setiap ahli Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu untuk mengembangkan potensi secara seimbang dan menyeluruh dalam aspek jasmani. 42700 Banting.1 Dibuka kepada semua murid Tahun 1 hingga Tahun 6.3 Berkeyakinan dengan menggunakan kebolehan untuk diri sendiri.

4. 7.4.3 7.2.2 Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya.6 Menyediakan surat memohon sumbangan (jika ada) 7.4 Penolong Setiausaha.1 7. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan.4. 7.5 Menguruskan hal-hal surat menyurat. 7. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.2 Menjalankan tugas setiausaha sewaktu ketiadaan setiausaha. 7.3. 7. Pengerusi .1 Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan tanggungjawabnya.3.8 Menurunkan tandatangan di minit mesyuarat yang lepas.3 Setiausaha 7.5 Menyemak/membaiki draf minit mesyuarat yang baru (jika ada) Menurunkan tandatangan untuk disahkan minit mesyuarat yang lepas. 7.1.2. 7.1. . 7.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.1 Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan persatuan. 7.4.2 7.3.5 Bendahari . 7.2.2 Mempengerusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB JAWATANKUASA.3.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. Mencatat kehadiran ahli-ahli.4 7.7 Menyediakan tempat mesyuarat 7.Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Penolong Setiausaha Bendahari Penolong Bendahari Ahli Jawatankuasa ( bilangan bergantung keperluan ) Pemeriksa Kira-kira ( 2 orang ) 7. 7.1. 7.3. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan.3. 7. 7.1. 7.4 Memastikan semua kegiatan yang dirancang dapat dijalankan dengan baik.3.1. 7. 7.1 Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diberi.1.5. 7. 7.3.1 Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat.5 Membantu menyediakan tempat mesyuarat.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.2 Naib Pengerusi.

7.4 Semua pungutan / penyimpanan hendaklah dimasukkan ke dalam Akaun Suwa sekolah .3 Menandatangani laporan kewangan.2 Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab atas kesahihannya.2 Kegagalan berbuat demikian sebanyak tiga kali berturut-turut dikehendaki menulis surat tunjuk sebab.6 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa. .7.6. 7. Tindakan memotong markah kehadiran dalam penilaian kokurikulum boleh diambil sekiranya gagal berbuat demikian. 7. 9.3 Ahli-ahli yang bersetuju menyertai aktiviti yang memerlukan perbelanjaan besar boleh dikenakan derma khas bagi membiayai aktiviti tersebut.5. 7.7. KEHADIRAN/PENYERTAAN 9.5. 8.1 Memeriksa.1 Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari.2 Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul.1 Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan.2 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari masa ke semasa.5 Menyediakan Laporan Kewangan untuk diaudit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung. 7. KEWANGAN.atau mesyuarat jawatankuasa. 8. 7. 7.5. 7.4 Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. 8.8. 7.2 Kelab dan Persatuan juga boleh memperolehi sumber kewangan melalui aktiviti. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan Tahunan dan bertanggungjawab keatasnya.7. 7. 8.3 Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Pemimpin dari semasa ke semasa. 7.6. 7. 8.6 Penolong Bendahari.7 Ahli Jawatankuasa. 7.1 Ahli Pergerakan Pengakap dikehendaki menghadiri semua aktiviti yang dijalankan oleh Pergerakan Pengakap sepanjang tahun.7 Mengeluarkan resit bagi penerimaan dan pembayaran yang dibuat. 7.5.8.8.2 Mempengerusikan biro sekiranya dilantik.4 Membantu setiausaha menyediakan tempat mesyuarat 7. 7. 7.7. sekiranya mendapat kebenaran Guru Besar .1 Sumber utama kewangan kelab dan persatuan adalah melalui derma atau sumbangan yang diputuskan semasa Mesyuarat Agung.5.8 Pemeriksa Kira-kira.5. 9.3 Menyediakan Penyata Kira-Kira/Kewangan bulanan dan tahunan serta menandatanganinya. 7.

1 Diambil terhadap ahli yang melanggar perlembagaan Pergerakan Pengakap dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan. Baki kewangan diputuskan dalam Mesyuarat Agung Tergempar.10. 15.2 Segala hutang wajib dijelaskan. AKTIVITI 10. . 11.2 Cadangan pindaan perlembagaan boleh dibuat oleh ahli.3 Ahli yang tidak berpuas hati dengan tindakan yang diambil boleh membuat rayuan kepada Guru Pemimpin Pergerakan Pengakap secara bertulis dan keputusan Guru Penasihat adalah muktamad.2 Ahli-ahli hendaklah sentiasa peka dan mengikuti aktiviti dengan penuh minat. 13.2. 11.1 Pengetua diberi kuasa untuk membubarkan persatuan jika didapati melanggar perlembagaan dan Falsafah Pendidikan Negara.2 Tindakan disiplin adalah mengikut cara berikut: 12.1 Dijalankan seperti yang dirancang dalam Mesyuarat Agung atau Mesyuarat Ahli Jawatankuasa. 12.2.3 Ahli-ahli yang melanggar peraturan akan dikenakan tindakan tatatertib. 11. HAL-HAL LAIN 15.2 Amaran bertulis 12.1 Mana-mana bahagian dalam perlembagaan ini sah sehingga ia dipinda.1 Peraturan sekolah adalah menjadi peraturan asas. 13.2 Peraturan khas yang ditetapkan hendaklah dipatuhi oleh semua ahli.4 Setiap pindaan yang telah diluluskan hendaklah dipamirkan dan disahkan oleh Pengetua/Guru Besar. 14. PERATURAN-PERATURAN 11. PEMBUBARAN PERSATUAN 14.1 Amaran lisan 12. 14. TINDAKAN DISIPLIN 12. 15.3 Satu mesyuarat khas yang dihadiri oleh Guru Pemimpin dan Ahli Jawatankuasa akan membincangkan cadangan tersebut dan meluluskannya jika perlu.2 Sebarang pindaan aktiviti akan dibuat oleh Guru Pemimpin dan diumumkan kepada pengetahuan ahli. 13.1 Setiap ahli perlu mengetahui tanggungjawab sendiri terhadap aktiviti yang dijalankan. 13. 12. Guru Penasihat atau pentadbir sekolah secara bertulis. 10. ahli jawatankuasa. PINDAAN PERLEMBAGAAN 13.

. ...………………………..... Ammarraif Kamarudin) (Noridah bt Hashim) Setiausaha Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu..………………. (Nor Eliza bt Yusof) (Muhd... …….. Tarikh: 10 FEBRUARI 2010 Kelab Bimbingan Kaunseling & Rukun Negara Sekolah Kebangsaan Sungai Kelambu. ………….…………... Pengerusi Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu...... . Guru Pemimpin Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu.

3 Berharap agar ahli mesyuarat dapat membuat keputusan bagi penubuhan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.2 Ucapan terima kasih kepada Guru Pemimpin Persatuan ini yang sudi hadir. Pn. 2. . Pembentangan Perlembagaan Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu. 2.00 petang Kantin Sekolah Kehadiran : Bil Nama Kelas Turut hadir : Guru Penasihat : 1.42700 Banting.1 Setiausaha Persatuan Pengakap SK Sungai Kelambu membentangkan Perlembagaan Pengakap SK Sungai Kelambu untuk disahkan dan diterima (seperti dalam edaran). Abdul Wahab Mesyuarat dipengerusikan oleh saudara Alif Emran b. Kuala Langat _______________________________________________________________________________ Minit Mesyuarat Agung Kelab Bimbingan Kaunseling dan Rukun Negara SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU. 42700 BANTING. Rosmini bt. SELANGOR KALI PERTAMA Tarikh : Hari : Masa : Tempat : 2 Februari 2011 Rabu 4. Ucapan Pengerusi. Darus 3. Pn. Yussof 2. Tindakan: Makluman. 1.1 Mengalu-alukan kehadiran ahli mesyuarat. Dayang Yusnita Mohd. Zuriati bt. Pn. Hjh. 1. Rosli 1. 1.

Rushan Naib Pengerusi : Pen.2. Mohd. Jika kelab memerlukan peruntukan kewangan.4 Ahli mesyuarat mengangkat tangan tanda Perlembagaan Kelab Bola sepak tersebut.4 Ahli mesyuarat mengangkat tangan tanda Perlembagaan Kelab Bola Sepak tersebut. bersetuju dan menerima Tindakan: Makluman. 3.3 Saudara Ahmad Zunnurain menyokong agar Aktiviti utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima.1 Setiausaha Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu utama untuk disahkan dan diterima. Masrukhin Muhammad Afwan Nabil b. ianya akan dikutip kemudin bergantung kepada aktiviti yang dijalankanahli. Marsan Muhammad faiz b. Pemilihan dijalankan secara cadangan dan undian. 2. Pembentangan Aktiviti Utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.1 Pn. 4. Jupri : Muhammad Zulhilmy b.2 Semua ahli sebulat suara bersetuju dan faham dengan penjelasan tersebut. Keputusannya: Pengerusi Setiausaha Bendahari Jawatankuasa : : : : Alif Emran b. Setiausaha : .2 Saudara Aminuddin mencadangkan agar Aktiviti Utama Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. bersetuju dan menerima Tindakan: Makluman. Rosli Muhammad Zulhusni b. 3. tiada yuran tahunan keahlian dikutip. 2. Menentukan Kutipan Derma Keahlian Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. 3. Pemilihan Jawatankuasa Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu bagi tahun 2011.3 Saudara Muhammad Alif Fitri menyokong agar Perlembagaan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. Rosman Aliff Hanan b. Dayang selaku Guru Penasihat menjelaskan. 4. membentangkan aktiviti 3. Tindakan: Makluman. Norisam Aminuddin Muhammad Syahir b. Azman Tahun 4 Tahun 5 : Azli Zaki b.2 Saudara Aliff Hanan mencadangkan agar Perlembagaan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu disahkan dan diterima. 3. 4. 5.

3. Nor Ahmadi Tindakan: Makluman. Hal-hal lain.4 Pengerusi mengucapkan terima kasih kepada semua ahli yang telah memberi kepercayaan kepada beliau. 6.3 Ucapan penangguhan Pengerusi 6. Salin 2. Memohon maaf jika terdapat kesilapan yang dilakukan sepanjang mesyuarat dijalankan. Che Omar Tahun 6 Pemeriksa Kira-kira : : Muhammad Hafiy b. Tindakan: Makluman.1 Pn Dayang selaku Guru Pemimpin Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu mengucapkan tahniah kepada jawatankuasa kelab yang baru dilantik dan berharap dapat menjalankan tanggungjawab dengan penuh minat.2 6. Tindakan: Makluman. Berharap dapat sokongan dari ahli dan tunjuk ajar dari guru penasihat. 6. Disahkan oleh. Shahrol Muhammad Yusof b.1 6.Muhammad Naqib b. ……………………… .00 petang. Disediakan oleh. Muhammad Alif Fitri b.3.3. Mesyuarat ditangguhkan pada jam 6.3 6. Misri 1. Ahmad Zunnurain b. Tindakan: Makluman. Beliau berjanji akan menjalankan tanggungjawab sebagai pengerusi dengan penuh komitmen. 6.2 Beliau juga berharap agar semua ahli kelab dapat mengikut peraturan yang telah dipersetujui demi memajukan Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu.3. ………………………………. 6.

Mendapat pengetahuan asas tentang ikatan agar boleh digunakan apabila diperlukan dalam kehidupan seharian. Mendedahkan kepada ahli tentang berpengakap. Memberi Kecergasan latihan bagi • • 2 FEBRUARI • • 3 MAC • • 4 APRIL • . merancang dan melaksanakan program aktiviti pasukannya. Pendedahan tentang cara memberi pertolongan yang betul atau khidmat bantu mula. Menjadi ahli yang sah. Setiausaha Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Tarikh disediakan : 9 Februari 2011 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN PERANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN 2011 UNIT BERUNIFORM / KELAB / PERMAINAN KELAB BOLA SEPAK BIL 1 TARIKH JANUARI AKTIVITI Mesyuarat Agung Kelab OBJEKTIF Memberi pendedahan kepada murid tentang penubuhan sesuatu organisasi. Rosli) Pengerusi Kelab Bola Sepak SK Sungai Kelambu. Norisam) (Alif Emran b.(Aliff Hanan b.

....... Pendedahan terhadap aktiviti pengakap peringkat daerah....5 MEI • • membentuk peribadi dan disiplin diri............. Menyediakan keperluan asas masakan yang mudah disediakan.. (NORIDAH BINTI HASHIM) . Pendedahan tentang acara rasmi pengakap. Melatih diri hidup berdikari. Mengemaskini Laporan tahunan Merancang aktiviti 2012 6 JUN • • 6 JULAI • 8 OGOS • 9 SEPTEMBER • 10 OKTOBER • 11 NOVEMBER • • • Pek Bercuti Jamuan Akhir Tahun Perancangan Aktiviti Pengakap Tahun 2012 • • Disediakan oleh : .... Memberi pendedahan tentang asas keselamatan apabila berlaku kecemasan........ Memupuk semangat setiakawan dan saling bantu membantu antara satu sama lain... Sentiasa menjaga kesihatan dan kebersihan diri.. Mengambil iktibar atau pengajaran melalui cerita hutan......

___________________________ 6. __________________________ 2. E : Ulasan ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ .Guru Penasihat Pengakap 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN MINGGUAN Tarikh : A : Guru Penasihat 1. __________________________ 3. ___________________________ 5. ___________________________ B : Objektif _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ : Nama ahli yang tidak hadir 4 5 6 : Aktiviti / Kemahiran Aktiviti / Kemahiran Catatan C 1 2 3 D Bil. __________________________ 4.

__________________________ 3.________________________ ( ) SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN SEMESTER 1 : A Nama : Kelab. ___________________________ 5. (peringkat zon. (sila lampirkan) Aktiviti yang dijalankan. Persatuan dan Unit Beruniform. __________________________ 2. perjumpaan atau latihan. ___________________________ 6. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ E Kejayaan. negeri atau kebangsaan) . __________________________ 4. daerah.mesyuarat. (sila nyatakan) . B Nama Guru Penyelaras : 1. ___________________________ C D Nama Ahli / Pemain.

negeri atau kebangsaan) . __________________________ 2. __________________________ 4. Persatuan dan Unit Beruniform. ___________________________ 5. (peringkat zon.. __________________________ 3. ___________________________ C D Nama Ahli / Pemain. (sila lampirkan) Aktiviti yang dijalankan. B Nama Guru Penyelaras : 1. SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI KELAMBU 42700 BANTING SELANGOR DARUL EHSAN LAPORAN AKHIR TAHUN : A Nama : Kelab.mesyuarat. (sila nyatakan) . ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ E Kejayaan. ___________________________ 6. daerah. perjumpaan atau latihan.___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Disediakan oleh : ______________________________ ( ) Jawatan : ……………………………….

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Disediakan oleh : ______________________________ ( ) Jawatan : ……………………………….. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful