.

.

.

Seni bina rumah melayu tradisional & gambar rumah tradisional mengikut negeri .

1 Senibina rumah tradisional Kelantan. .

Wanita lebih dibahagian dalam dan lelaki di luar sesuai dengan sifat lelaki sebagai pelindung. rumah Melayu tradisional terdiri dari rumah bumbung tetapi selepas kedatangan penjajah ia berubah bentuk kepada bentuk limas atau bumbung belanda . . Falsafah yang hendak diketengahkan dalam masyarakat Melayu adalah untuk membataskn atau membezakan tempat antara. Faktor iklim pula menyebabkan sebahagian besar rumah Melayu tradisional bertiang atau berpanggung dengan lantainya tinggi daripada permukaan tanah yang dapat mengatasi kelembapan tanah. jaring dan lain-lain. Kaum lelaki dan wanita. Sepanjang tepian hujung bumbung pula selalu dipasang cucur atap atau papan cantik berukir menandakan kehalusan seni masyarakat melayu. Bentuk rumah ini berubah mengikut arus perubahan juga mpunyai falsafah jiwa sezaman(Spirit of times) BUMBUNG Semua negeri di Malaysia. Sehingga menjadikan orang Melayu dipandang . ANJUNG Ruang ini biasa digunakn kaum lelaki untuk menjalankan kerja rumah seperti mengayam pukat.PENGENALAN SENI BINA RUMAH MELAYU Seni bina rumah Melayu tradisional dikaitkan dgn sifat kreatif masyarakat Melayu serta hubungan mereka yang sangat erat dengan alam sekitar. Bumbung rumah Melayu sentiasa jenis condong untuk kesesuaian cuaca hujan panas tropika (tiada bumbung rata atau leper) . Hal ini menunjukkn masyarakat Melayu amat mementingkan adat dan tatatertib masyarakat. Falsafah agama Islam menyebabkan rumah didirikan mengikut arah kiblat dan ruang di antara kaum lelaki dan kaum perempuan dipisahkan. Anjung juga merupakan tempat untuk berehat dan berbincang bagi kaum lelaki. Pada peringkat awal rumah Melayu tradisional berbentuk rumah asas yang dikenali rumah pisang sesikat. Bahan yang digunakan utk menghasilkan bumbung juga sesuai dengan cuaca dan teknologi pada masa itu.

Tetapi selalunya dikenali sebgai ruang lelaki mnandakan lelaki dianggap sebagai ketua dan berada dihadapan untuk melindungi. Ibu juga dianggap mempunyai kedudukan yang mulia dan harus dihormati .Lelaki akan berada di rumah ibu manakala perempuan di dapur. Sesuai dengan nama.ahli keluarga beristirehat dan bersantai bersama. Tempat ibubapa menyampai . Org luar tidak dibenarkn masuk sesuka hati ke ruang dapur. Anak lelaki dan perempuan dipisahkan bilik melambangkan masyarakat melayu yang mengamalkan ajaran Islam dalam kehidupan Bilik didirikan berdekatan rumah ibu dan dapur bagi menyenangkan aktiviti harian. Sebagai tempat kaum perempuan memasak atau tempat khas untuk tetamu perempuan melambangkan peranan perempuan dibelakang lelaki sesuai kdudukan dapur selepas rumah ibu.tinggi kerana kaya dgn kehalusan budi pekerti. Ini jelas menunjukkan masyarakat Melayu amat mementingkn ikatan silaturahim antara ahli kelurga agar bahagia dan harmoni. Juga mengelakkan fitnah kerana tetamu lelaki selalunya hanya dipelawa naik hingga ke anjung sahaja. Masyarakat melayu mempunyai pandangan yang jauh dan meneliti setiap perkara dengan pertimbangan yang sewajarnya. BILIK TIDUR Ruang rahsia tuan rumah dan ahli keluarga. Tempat khas untuk keluarga berkumpul.fungsinya sebagai tempat ahli. DAPUR Dibatasi dgn dinding untuk membezakan antara rumah ibu dengan rumah dapur. Ruang utama ini dipanggil ´ Rumah Ibuµ krn bersempena menghormati peranan ibu sebagai pengelola rumah dan penyeri keluarga. Bilik tidur tidak menerima tetamu asing menandakan masyarakat melayu yg peramah dan mesra tetapi ada batasnya. RUMAH IBU Merupakan salah sebuah ruang dalam reka bentuk rumah Melayu yg utama.

Bentuk dan bahan yang digunakan bergantung kepada falsafah ¶Spirit of Times· . Lebih menerapkan falsafah metafora. Bergantung kepada adat atau kep ercayaan masyarakat. Tiada corak fauna atau binatang selaras dengan larangan agama. KESIMPULAN Masyarakat Melayu terkenal dengan kehalusan pemikiran berasaskan logik dan akal. Islam memainkan peranan penting dalam pembentukan falsafah pembinaaan rumah melayu. Membuktikan masyarakat Melayu kaya dengan seni yang tersendiri. Kepingan ukiran berlubang bukan sahaja perhiasan tetapi juga menggalakkan udara dan cahaya masuk untuk menceriakan rumah. UKIRAN Seni ukiran terdapat di tangga rumah. nasihat dan sebagainya. . Falsafahnya adalah untuk mengukuhkan silaturahim antara ahli keluarga dan masyarakat melayu yang tetap memelihara hubungan kekeluargaan. di dinding beranda dan sebagainya.bentuk rumah boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan falsafahnya. Berunsur corak geometrik atau tumbuhan. Setiap ruang mempunyai simbolik atau falsafah tertentu yang ingin diketengahkan.pesanan.

Rumah Melayu:Memangku adat.BIBLIOGRAFI Mahyudin al-Mudra. Abdul Halim Nasir dan Wan Hashim Wan The.Fajar Bakti.Penerbit UKM.menjemput zaman.BKPBM.Jun 2004.2005.1997.Warisan Senibina Melayu.Yogjakarta. . Yaakub Idris.Rumah Tradisional:Satu Analisis Senibina Melayu.

Secara amnya. Ruang dalaman mempunyai ruang terbuka yang luas dan mempunyai dinding pemisah yang tersangat minima. Rumah tradisional Melayu melambangkan cara hidup dan sikap terbuka orang Melayu itu sendiri. Dinding diperbuat daripada kayu atau anyaman buluh dan beratapkan rumbia/ nipah atau kayu. Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa. Tingkap-tingkap mendominasi tampak dari segenap sudut pandangan rumah dan memberikan pengaliran udara yang secukupnya kepada rumah. rumah ini diperbuat daripada kayu dan bertiang.RUMAH MELAYU TRADISIONAL Rumah Melayu tradisional adalah sebahagian warisan seni bina Malaysia yang sangat bernilai. Ianya telah direkabentuk dan dibina oleh orang kebanyakan yang menampakkan betapa mahir dan kreatifnya mereka dalam bidang seni bina. mengadaptasi cuaca dan penggunaan bahan binaan. .

Riau. Siam. manakala rotan dan akar menjadi pengikat. Minagkabau. Kekerapan hujan mengakibatkan rekabentuk atap yang lebih cerun dan bertiang untuk mengelak banjir. Tidak cukup dengan itu. buluh dan daun rumbia/ nipah menjadi dinding dan atap. Cina dan Barat. berandah dan tiang itu sendiri memberi laluan angina dibahagian bawah rumah. Kepanasan cuaca juga menyumbang kepada rekabentuk yang lebih terbuka seperti kehadiran tingkap yang banyak. .Seni bina Melayu adalah kesan daripada pertembungan budaya kaum yang pernah mendominasi rantau ini seperti Bugis. FAKTOR CUACA Faktor cuaca memainkan peranan dalam rekabentuk asas bangunan. dan dedaun dari sumber hutan terdekat. akar. Kayu menjadi tunjang kepada struktur bangunan. kayu atau batang pinang menjadi lantai. SUMBER ALAM Bahan binaan adalah kayu. lubang angin dibahagian atas tingkap dan bumbung juga telah direka untuk keselesaan secara maksima. Misalnya kehadiran Islam telah mempengaruhi orientasi bangunan mengarah ke kiblat. buluh. BUDAYA. Acheh. AGAMA DAN ADAT RESAM Budaya dan adat resam juga memainkan peranan yang besar dalam membentuk seni bina rumah Melayu. Jawa. rotan.

tangga dan dinding. Pengaruh ini boleh dilihat secara positif dan negatif oleh umum. bata dan simen telah mengambil tempat kayu sebagai tiang. PENGARUH ASING Kehadiran penjajah Barat telah memberi alternatif baru kepada teknik seni bina Melayu. rekabentuk Bumbung Panjang adalah yang paling popular oleh kerana keringkasan rekabentuknya dan penjimatan kos serta masa pembinaan. Bumbung Limas dan Bumbung Perak. zink dan atap genting telah mengambil alih atap rumbia dan kayu. .Definisi ruang juga diatur dan diubah aras mengikut kegunaan adat resam bertandang. Bumbung Lima. paku menggantikan pasak kayu dan akar sebagai penghubung/ pengikat. Sebagai contoh. Secara amnya. rekabentuk ini diklasifikasikan mengikut rekabentuk bumbung iaitu. kenduri dan aktiviti keluarga. Untuk orang kebanyakan. Bumbung Panjang. JENIS-JENIS SENI BINA RUMAH MELAYU Terdapat beberapa jenis rekabentuk tradisional dan campuran yang boleh dilihat diseluruh Malaysia. Rekabentuk ini boleh dilihat disegenap pelusuk tanahair. praktikal dan seni. iaitu pertembungan dua unsur.

. Perak dan Selangor.Fokus artikel ini adalah kepada penggunaan rekabentuk Bumbung Panjang di negeri Melaka. Negeri Sembilan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful