DAN, JUSTER & YAKOVLEV, INC.

RESEARCH, CONSULTING AND EDUCATION

50 DE FAPTE, OBICEIURI ȘI GESTURI (ÎN PUBLIC) BANALE, DAR PROASTE ȘI URÂTE
[Cuprinde și Bibliografia generală]

Lect. univ. drd. Marian COVLEA MA, MS, MSL
18 decembrie 2010

CUPRINS

Nr. crt. 1 2 3 4 5 6

Partea din lucrare Introducere. Avertismente “Lista celor 50” de fapte, gesturi și obiceiuri proaste cotidiene Cauze Concluzii. Ce este de făcut? Apariții ulterioare Bibliografie generală

Pag. 2 11 16 17 19 20

2

etică. scad rating-ul de țară (și nu mai primim 1 Din seria privind buna-cuviință. Se mai justifică oare preocuparea pentru bunele maniere într-o societate dezlănțuită. bunul-simț. DAR PROASTE ȘI URÂTE2 Lect. Din domeniile Protocol și Curtoazie vom reține și analiza partea de comportament și mai puțin lucrările profesionale specifice. deranjante. pentru că ea îl face pe om să se respecte în primul rând pe sine. drd. 11 50 DE OBICEIURI ȘI GESTURI (ÎN PUBLIC) BANALE. denotă prost-gust și proastă-creștere și bineînțeles pentru că sunt interzise ca atare în mod constant în toate cărțile universale de politețe și comportament civilizat! 3 .ARTICOLUL NR. religie. mediere. deontologie. este “kilometrul 0” al pregătirii fiecărui om. integritate. relații publice. vânzări. filosofie (în special axiologie). politețea. ca ființă umană. dezbinată de conflicte și de teribilism? Răspunsul e unul singur: buna creștere nu este și nu va deveni niciodată inutilă. corupția. promovare. comportamentul civilizat. AVERTISMENTE 1. univ. deși ambele filiere (domenii) au aceeași origine în morală. mentalitatea înapoiată. 2: “Omul simplu”. A nu se confunda cu filiera conduită profesională. Aceasta este materia de început pentru orice cetățean. protocolul și curtoazia despre care voi publica săptămânal articole. educație. supărătoare. manierele proaste. hoția. negociere. Marian COVLEA. sau cu filiera comunicare. MS. MA. interzis cardiacilor! 2 Pentru că sunt urâte. conciliere. eticheta. pentru orice profesionist. buna-creștere. MSL INTRODUCERE. proasta guvernare. Pe lângă disconfortul național cotidian produs cetățenilor. imoralitatea și bădărănia produc serioase prejudicii Țării pe plan internațional: îi afectează imaginea. Urmează articolul nr.

Entropia este fenomenul natural și continuu de degradare a naturii. În comportamentul social cotidian. instanța este legal îndreptățită săți respingă a 101-a plângere contra vecinilor. ce avantaj aduce pietonului 3 4 Și patriot. dar când ai 100 de procese pe rol cu toți cei de pe scară. inclusiv emoțional. mediului și realizărilor umane. nu în mod abuziv5. pedagog și (viitor) jurist. cât și ca economist. atât ca cetățean simplu.credite și finanțări sau le primim cu dobânzi mult mai mari) și îndepărtează turiștii și investițiile străine.3 nu pot și nu am voie să mimez și să practic indiferența. etc. a merge pe stradă (inclusiv a o traversa)... dacă nu cumva folosesc un cuvânt arhaic. este legal și legitim să depui o plângere când ești deranjat de ceva. al celorlalți. a conduce mașina. a bea. 4 . inventivă și creatoare poate avea caracter anti-entropic. a conștientiza și a responsabiliza cititorii și pentru a contribui astfel atât la evitarea anarhiei și confuziei morale. bădărănești și/supărătoare pentru cei din jur. cât și pentru reducerea entropiei4 generale. a tensiunilor sociale. incorect politic. neigienice. așa cum este reglementat. după cât se știe până în prezent) a cărui activitate conștientă. indiferent ce ai reclama!). 5 Dreptul cunoaște instituția exercitării abuzive a drepturilor și îi pedepsește pe cei care fac acest lucru (de exemplu. a asculta muzică. adică orice drept trebuie exercitat în folos propriu și nu împotriva celorlalți! De exemplu. Omul este singurul factor din lume (și din Univers. finanțist. Față de această situație. a guverna. pentru că libertatea fiecăruia se întinde până unde afectează libertatea și confortul. a gesticula. pentru a incita. a petrece. Dreptul legitim și legal al fiecărei persoane de a face anumite lucruri [a mânca. De asemenea. printre alte efecte importante și grave. demodat. cu bună-credință. principiul federator este de a nu face (mai ales cu intenție și/sau în mod repetat) gesturi inestetice. cu bun-simț și cu simțul măsurii. a vorbi (inclusiv la telefon). estetic și sonor. am scris acest articol cu exigență.] trebuie exercitat în mod pozitiv.

exprimat fie într-o formă negativă. fie într-o formă pozitivă. 7 “Ființă socială”.01. mai ales că ființa umană este o ființă prin excelență socială (zoon politikon7. comunicațională8. de ce îți faci rău singur?” Iată ce spune în acest sens marele filosof german Arthur SCHOPENHAUER (citat de Robert GREENE în lucrarea sa “Picătura de putere”. Ziarul Național. maximală. cum spunea Aristotel). biblică6 (“Fă celorlalți tot binele pe care ai vrea să ți-l facă ei ție!”). Iubește-ți dușmanul. Atunci apare legitimă întrebarea adresată acestuia: “dacă te crezi inteligent. Friederich al II-lea "cel Mare" care a trăit între 24 Januarie 1712 –17 August 1786 și a domnit între 1740 . ducând astfel la desăvârșirea oamenilor și la dezvoltarea cooperării. dar cu interdicția absolută de a le vorbi sau zâmbi. nu “animal politic” cum mai traduc niște urechiști semidocți patetici care se înfioară caracterizându-l astfel pe T. nu oricând. stabilitate.traversarea bezmetică pe culoarea roșie a semaforului sau prin loc nepermis.1786 a făcut un experiment sinistru: a separat la naștere 1. 2001):9 “Prostia de a fi nepoliticos 6 Iată alte 3 temeiuri biblice: iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. încrederii și solidarității dintre aceștia. în mod inutil și/sau sinucigaș). siguranță. pentru ținte meschine. minimală (“Ce ție nu-ți place. în mod iresponsabil. În 6 luni toți bebelușii au murit!!!! 9 Apud. București. facilitate și eleganță. relațională.com/cauta? q=prostia+de+a+fi+nepoliticos . Un comportament necivilizat se întoarce ca un boomerang împotriva celui care îl practică. 5 . Regulile comportamentului civilizat au o bază morală și este necesar a fi respectate pentru a conferi relațiilor inter-umane predictibilitate.000 bebeluși de mamele lor și i-a încredințat altor femei (bone.2002. dezirabilă. doici) să-i îngrijească. http://www. 8 Regele Prusiei. Întoarce și obrazul celălalt (doar întru slava lui Dumnezeu și/sau când nu mai ai altă opțiune. altuia nu-i face!”). 14.B.ziarulnational. Editura CODECS. punându-și sănătatea și chiar viața într-un grav pericol și dereglând traficul? Intervine aici principiul reciprocității.

unde succesul depinde în mod determinant de conduită și de calitatea umană. după cum voi demonstra mai departe. Căci politețea este ca un jeton de joc sau ca o monedă evident contrafăcută. etc. pe ceilalți). dar îi urâm pe bădărani! (evident. Față de cele care vor urma. Prin urmare. chiar dacă altfel ei au tendința de a fi neînduplecați și răuvoitori. imoral și contraproductiv. A ți-i face dușmani pe oameni printr-o purtare voit și inutil grosolană este un act la fel de absurd ca incendierea propriei locuințe.Este foarte înțelept să fii politicos. cu care ar fi o prostie să vă zgârciți. ci doar pe cele ale altora!10 Acesta este aplicarea principiului biblic “mai ușor vedem paiul din ochiul celuilalt decât bârna din ochiul nostru”! O altă formă de eludare a cunoașterii și respectării normelor de conduită civilizată este relativizarea și/sau minimalizarea importanței acestora. politețea este pentru natura umană ceea ce căldura este pentru ceară. relații publice. mass-media.). cu politețe și prietenie îi puteți face pe oameni să fie influențabili și amabili. veți avea tendința de a nu considera drept gesturi sau obiceiuri proaste pe cele proprii. ceea ce este ridicol. prin urmare. care este în general un material tare și sfărâmicios. diplomație. luând orice formă doriți. Orice om cu simț practic este cât se poate de generos în a o cheltui… Ceara. putem spune: Iubim bădărănia. poate fi înmuiată cu puțină căldură. este o prostie să fii nepoliticos. Tot astfel. afaceri economice internaționale.” Necesitatea unui comportament civilizat este cu atât mai imperios obligatorie pentru cei care au aspirații sociale și profesionale înalte (demnități publice. oportune și utile: Avertismentul nr. 10 Parafrazându-l pe Caragiale. 6 . 1: Citind acest material. 10 avertismente mi se par necesare.

în familie.Practicarea acestor gesturi și obiceiuri proaste (și a altora. etc.) 12 De altfel. Ultima parte a acestei lucrări este 11 Alte gesturi proaste vor fi tratate cu ocazia abordării problematicii specifice (pe stradă. inclusiv mediatic. pregătire intelectuală. pe care fiecare dintre noi este obligat să-l perfecționeze și să-l exerseze zilnic. sex. nimeni nu este scuzat! Cu alte cuvinte. de a ne alege modele pozitive și anturaje civilizate. 7 . fără să vă dați seama. 2: Incompetența este vinovată și culpabilă în orice domeniu13. acestea sunt doar cele mai frecvente și mai vizibile) vă poate aduce marginalizarea și chiar excluderea din anturajele în care v-ar plăcea să vă aflați. concepție politică. stare materială. de proastă calitate! Avertismentul nr. religie.și macro-). bădărănia nu este scuzabilă în nici o situație și sub nici un motiv. de cele mai multe ori. indiferent de vârstă. de a exersa comportamentul civilizat și de a ne perfecționa în permanență. la petreceri. la acțiunile oficiale. etnie. la masă. fiind cuprinsă în Codul Muncii. 13 Marele Napoleon obișnuia să spună că incompetența este cel mai mare păcat. Să nu uităm că avem liberul arbitru de a opta pentru calea politeții și civilității. înseamnă că acel anturaj este de joasă speță. inclusiv de pe Internet-ul pe care îl frecventăm foarte mult (din păcate și pentru multe prostii). de a ne documenta dintr-o literatură extrem de bogată și valoroasă. Nimeni nu este exceptat. care a fost cauza!12 Iar dacă vă comportați vădit și în mod repetat necivilizat și sunteți apreciat într-un anturaj. în orice fișă a postului și orice Regulament de ordine interioară (ROI) ale tuturor întreprinderilor. lista este foarte lungă11. profesiune. este dezolant. ONG-urilor sau instituțiilor și de aceea nerespectarea lor poate atrage concedierea. dar parcă mai mult ca oriunde în acest domeniu al comportamentului în societate. la serviciu. respectarea regulilor de conduită civilizată face parte din obligațiile de serviciu. etc. deși mediul social (micro.

iar politețea nu ne interzice să ne apărăm cauza în nicio situație. Tupeul și obrăznicia sunt aduse ca o justificare pentru nevoia de promovare a propriilor interese. la noi se invocă neatenția. naționale. când în realitate titanul florentin se referea la scopuri înalte. de a nu bloca circulația liberă a energiilor vitale ale organismului. cuprinzătoare. eliberarea aerelor de la stomac = flatulență15. La alții pot exista justificări de alt tip: de exemplu. utile și relevante. și nu la cele meschine. întins. complexe. 14 Prin invocarea tembelă denotând ignoranță și tupeu a principiului lui Niccolo MACHIAVELLI “Scopul scuză mijloacele”. apropiat ca specific etnic. râgâit. cultural. pentru bădărănia lui. surpriza. De obicei. prin respectarea și aplicarea profundelor principii tao și yoga de a fi în acord cu Universul.. scuipat. etc.14 când în realitate situația este inversă: interesele au de suferit datorită bădărăniei. la rațiuni de stat. Avertismentul nr.. care ar face astfel atât de rău! Mă întreb ce va fi la noi dacă și când vom „găzdui” un număr mare de chinezi sau indieni! Oare la japonezi. 3: Datorită subiectivității. personale… 15 Nu spun și românii needucați pe șleau: “să nu sacrifici o copaie de mațe pentru o b.ă”? 8 . fiecare își găsește justificări. căscat. un popor vecin.. a lăsa cale liberă tuturor stărilor și pornirilor fiziologice (scărpinat în zonele intime.) reprezintă la chinezi o virtute. a râgâi tare și ostentativ la masă reprezintă la chinezi culmea respectului și recunoștinței pentru gazda care a pregătit și oferit asemenea preparate delicioase! În general. oricât de ridicole și anormale. vina altora sau presiunea fiziologică ori se minimalizează și se relativizează totul.dedicată tocmai prezentării unei Bibliografii cât mai bogate. actuale. egoiste.

iar dacă te bagi în tărâțe te mănâncă porcii. 5: Faptul că și alții sunt bădărani și fac la fel ca dv. anturajul prost își poate pune amprenta asupra comportamentului și imaginii fiecărui membru al său. contagios și foarte apreciat! Avertismentul nr. nu vă absolvă de nici o vină. pentru că fiecare răspunde pentru ceea ce face. ceea ce va fi vizibil. dar uităm că nu suntem competenți să inventăm și să impunem noi alte reguli numai pentru că pe cele consacrate nu le cunoaștem sau nu ne convin! În schimb. Ba mai mult. se-adună!).16 16 Pentru că.religios și profund relaționat istoric cu cel chinez și chiar indian. de ce nu este la fel? Avertismentul nr. avem tendința să “inventăm” noi reguli după ureche. 4: Faptul că nu cunoașteți dv. a comodității și a tupeului. a respectului reciproc și a solidarității sociale! Din cauza necunoașterii. Birds Of A Feather Flock Together! (Cine se aseamănă. regulile nu înseamnă că ele nu există și că ceilalți nu vă judecă după ele. 9 . pe cele universal consacrate le putem înnobila cu inteligența și eleganța noastră. așa cum îi judecăm și noi! Respectarea de către toată lumea a regulilor de politețe și comportament civilizat este o metodă de creștere a stimei de sine. nu-i așa?. a interesului propriu. conjunctural și convenabile nouă.

Gândirea dublă și comportamentul duplicitar se răzbună! Avertismentul nr. nu le mai frecventați! Avertismentul nr. invidia. exercițiu. ignoranța și lipsa de cunoștințe. dar aceste eforturi vor fi însutit și înmiit răsplătite. a comportamentului civilizat. profesional și social. 8: Comportamentul părinților se imprimă întocmai în psihicul și personalitatea copiilor. de deprinderi și abilități bune. pentru că necesită mult efort și concentrare încercând să țină sub control pornirile animalice și/sau josnice ale firii omenești (gândul rău. egoismul. nu gândiți și nu vorbiți urât nici în cercurile foarte apropiate. ura.). ieșiți urgent din asemenea anturaje. comoditatea.Dacă sunteți într-o asemenea situație. este Calea Regală! Ea implică mult efort de documentare. dar nu este așa deoarece calea bunelor maniere. Avertismentul nr. lăcomia. și când vă doriți cel mai puțin („când vă este lumea mai dragă!”). etc. 10 . 6: Nu vă jucați cu focul! Nu faceți gesturi proaste nici când sunteți singur(ă). 7: Abordarea noastră pare (prea) exigentă. Aceasta este însă singura cale care conduce spre succes uman. și probabil aceasta este consecința cea mai dramatică a unui comportament necivilizat al persoanelor din anturajul noului-născut. a politeții și etichetei este o cale grea. pentru că aceste obiceiuri vă vor trăda tocmai în situațiile publice importante pentru dv. autocontrol și restructurare (“răzgândire”) a comportamentului. de autocontrol. vorba fără rost.

parlamentară. și cu atât mai mult cunoașterea lor aprofundată. a cărei modificare ulterioară (pozitivă sau negativă!) este foarte dificilă. autorități locale. universități. etc. comercială. dar nu mai puțin profesionistă [economică. și care implică tot mai mulți oameni simpli și . în mod intensiv. dar în acești primi 4 ani copilul deprinde 70% din tot ceea ce îi trebuie în viață ca informații. informații și deprinderi din mediul înconjurător între 3 săptămâni și 4 ani din nevoia instinctivă de a afla rapid lucruri utile pentru a supraviețui în noul său mediu de viață. Avertismentul nr. emoțională. dar aprofundând lucrurile vom observa că ele au pentru unele persoane o încărcătură culturală. înțepatul pâinii. 9: Unele greșeli ni se par mărunte. filosofică.Copilul mic absoarbe ca un burete uscat apa. federații și cluburi sportive. personale și instituționale. Avertismentul nr. artistică. financiară. universitară). abilități și deprinderi de supraviețuire. Desigur că învățarea continuă în viața noii ființe. mediatică. neimportante (turnatul apei în vin. este imperios necesară. 11 organizații non-guvernamentale. comparativă. Se dezvoltă tot mai mult turismul internațional și noua diplomație. foarte puternică. realizată prin companiile transnaționale. educativă (școlară. care aduce intensificarea relațiilor internaționale. religioasă. specialiști. inter-culturale. culturală. formându-i matricea identitară comportamentală. națională. 10: Lucrurile se complică în condițiile actualei globalizări. etc. non-tradițională. sindicală. tăierea peștelui cu cuțitul și multe altele). militară]. sportivă. cunoștințe. Uneori norme de bune maniere aparținând diferitelor popoare și culturi (ca elemente de extraneitate) pot intra în contradicție cu ale noastre. profesionistă.

șeful tuturor serviciilor de represiune și de informații naziste în perioada 1933-1945 [SA. somn. ostentativi și agresivi care murdăresc totul și deranjează cu cinism pe ceilalți. discuții personale. A face observații publice. Se spune că a fi politicos cu cei nepoliticoși înseamnă de fapt a fi nepoliticos cu cei politicoși. înjositoare pentru greșeli mărunte. inclusiv Abwehr după 20 iulie 1944. A asculta muzică cu volumul dat la maxim (în locuință la bloc. SS. Iată care considerăm că sunt cele mai supărătoare 50 gesturi proaste “mărunte” cotidiene la îndemână. neintenționate și singulare. de a te face că nu le-ai observat. Devine șeful SA după asasinarea lui Ernst Roehm la 30 iunie 1934 și ministru de Interne în perioada 1943-1945]. etc. 2. ostentative. Americanii numesc Tactful Inattention faptul de a trece cu delicatețe cu vederea micile greșeli. în autoturismele 17 Ca Heinrich HIMMLER. la căști în mijloacele de transport în comun. “LISTA CELOR 50” DE FAPTE. dureroasă și deschisă. sforăit. OBICEIURI PROASTE COTIDIENE GESTURI ȘI Ele sunt prezentate aici în mod exemplificativ și nu exhaustiv. ORPO. 4. A nu lua în schimb atitudine împotriva neamurilor proaste. Gestapo. A deranja o solemnitate prin lipsa manifestă de interes. SIPO. nerepetate17.2. a golanilor obraznici. deplasări inutile și supărătoare. pe care le folosesc drept pretext pentru amorsarea unei discuții serioase și a unei dezbateri generale și profunde: 1. apelul zgomotos al telefonului mobil. 18 Aceasta este atitudinea civică normală. pentru că lista lor este lungă. KRIPO.18 3. 12 . SD. ulterior (1939) grupate în RHSA. cu geamurile larg deschise.

etc. bând alcool.A vorbi tare. 14. 5. “te contrazic!”. A solicita și a primi carnet de conducere auto fără școală și fără examen. în grupuri gălăgioase. când există multe alte formule civilizate. fumând (eventual luând substanțe interzise).cu geamurile lăsate sau decapotabile. mâncând semințe și lăsând acolo mizerie și gunoaie cât un regiment! 13. “n-ai dreptate!”. 10. botez.A contrazice violent interlocutorul spunând: “nu este adevărat!”. 19 În Canada simpla atingere cu o roată a liniei albe care separă locurile de parcare la supermarket se amendează pe loc cu 300 $ (canadieni). 15. 7. 13 . 6. cu stânjenirea sau chiar blocarea ilegală a traficului! 12. 8.A vorbi cu gura plină. A conduce autovehiculele fără permis și/sau sub influența băuturilor alcoolice. A trece pe culoarea roșie a semaforului electric sau a merge pe contrasens pe o stradă cu sens unic! 9.) și a deveni agresiv când i se atrage atenția împricinatului. în lacuri sau în râuri. A parca autoturismul pe două locuri de parcare.A intra cu jeep-ul pe plajă! 11.A sta în fața sau în scara blocului la taifas toată noaptea. aniversare sau parastas) pe stradă. vorbind tare.A face petrecere (indiferent dacă este nuntă.19 a bloca accesul sau ieșirea unui alt autoturism. A spăla autoturismul cu detergent în fața blocului. a ridica tonul.

ca o invitație la auto-control și auto-cenzură. 19. la școală. religioasă. perifrazice (ocolitoare) și obligatorii de exprimare a dezacordului. a orientării sexuale. a vorbi în același timp cu el.A tensiona atmosfera la masă. Caragiale. familială. dar tot el spunea poți să spui orice.politicoase. 14 . sau a fi de acord că există un dezacord. do not tell! din Armata SUA.L.Abordarea în conversație a unor subiecte personale. pe capul. hărțuiala.) care întotdeauna îi învrăjbesc pe oameni. cu variantele agravante ale aruncării conținutului scrumierei din mașină pe caldarâm în centrul orașului la semafor sau a altor gunoaie din mers! 23. păturile.21 21. intime. în care personajele de-abia așteaptă să se vadă la masă ca să se împungă și să-și tranșeze conflictele. naturalia non sunt turpia (lucrurile naturale nu sunt rușinoase). a alăpta bebelușul ostentativ în public! Desigur. după cum spunea I.A întrerupe și/sau jigni interlocutorul. covoarele.A lua bani cu împrumut cu intenția vicioasă de a nu-i mai returna creditorului! 22.A turna colegii și a băga zâzanie la locul de muncă.A scuipa și a arunca gunoaie pe stradă (inclusiv de la etaj!). delicate. Încă o 20 Se aplică principiul Do not ask. discriminarea și prozelitismul.20 etc. 21 Ca în telenovelele proaste. hainele și în plămânii trecătorilor! 24. etc. pentru a se evita situațiile penibile.A scutura de la balcon sau de la geam cârpele de praf. 18.A-și face nevoile fiziologice pe stradă. controversate (din zona politică. în cercurile de prieteni. dar chiar este nevoie?. 17. cearceafurile. etc. 16.Dorința de a avea întotdeauna dreptate. 20.

dacă doi prieteni ies împreună la un restaurant și unul vorbește la telefon mai mult decât strictul necesar de bun-simț (și numai dacă a fost apelat). celălalt se ridică și pleacă! 15 . și când nu trebuie (la Biserică.22 29. aducându-i aminte cu eleganță că a venit conducând chiar el autoturismul personal pentru că îl consideră prieten! (În realitate. Această regulă (inițial de politețe și protocol) a trebuit introdusă într-o lege (cea a taximetriei) ca să fie cunoscută și aplicată cât de cât. în timpul antrenamentelor sportive. etc. 22 Poate trebuie (re)amintit faptul că locul de onoare în mașinile de serviciu (inclusiv taximetre) este cel din dreapta-spate. femeia nu s-a putut concentra asupra a două lucruri deodată și a ales ceea ce i s-a părut ei mai important – conversația telefonică! 24 Unele restaurante americane au introdus sisteme de bruiaj pentru telefonia mobilă pentru ca ceilalți consumatori să nu mai fie deranjați! De asemenea.A strănuta fără a duce batista/șervețelul/mâna la gură. erau legați și prin relații de afaceri – firma Zapp). cel din dreapta-față. bunul-simț. 28.A căsca fără a duce mâna la gură. deși nu mai sunt și alți pasageri. ceea ce denotă foarte multă vulgaritate și incultură). inutilă și chiar periculoasă a telefonului mobil și când trebuie. deși sunt în continuare taximetriști care oferă clientului (pe care nu-l cunoaște) locul din dreapta-față! Oare de ce există separatorul de geam incasabil dintre șofer și pasageri în taximetrele britanice și americane? O situație protocolară jenantă s-a petrecut în anul 2003 cu ocazia vizitei premierului Adrian Năstase în Liban: premierul de atunci al Libanului.). pe trecerea de pietoni 23. la volanul autoturismului său personal. visa și dădea din picioare!). 27. în timpul orelor de curs la școală. la volan în mers. dar Adrian Năstase s-a așezat pe scaunul din dreapta-spate al autoturismului! Atunci Rafik Hariri l-a invitat pe scaunul din dreapta-față. oportunitatea și dozajul trebuie să fie criteriile care să ne ghideze faptele! 25. buna-credință.A folosi batista și a o împături la loc. excesivă.Folosirea abuzivă. la masă la restaurant24.Așezarea în taximetru pe locul din dreapta-față (în special pentru “doamne”.dată. 26. pe pistă. 23 O femeie a fost călcată mortal pe trecerea de pietoni de o salvare care venea cu toate sistemele de avertizare sonore și luminoase în funcțiune! Dar cum numai genialul Napoleon făcea trei lucruri deodată (dormea. Rafik Hariri (ucis în 2005 într-un atentat terorist) l-a așteptat pe Adrian Năstase la ușa avionului. iar în mașinile prietenilor.

sub orice pretext și cu orice justificare.25 32.Încercarea (uneori agresivă și violentă. În unele țări foarte curate și foarte civilizate (Singapore este doar un exemplu!). rușinoasă.Apăsatul repetat. 38. pe o podea. de Francois Villon. 33. inutil.Purtarea unor sprâncene și mustăți groase neîngrijite. considerat o monstruozitate și un sacrilegiu de către francezi față de “licoarea zeilor”. 31. de covor/mochetă sau de diverse obiecte de mobilier. prea adeseori reușită) de intrare în față la coadă.26 36. al butonului pixului. etc.30. în final.Scărpinatul în nas și (mai ales) producerea de cocoloașe.27 25 Pentru că în final acea gumă de mestecat ajunge. 16 . de unde este foarte greu de îndepărtat. tembel. 34. pentru că este logic faptul că acea gumă va ajunge în final undeva unde va produce neajunsuri! 26 Acestea nu înseamnă că toaletarea dinților nu trebuie făcută scurt și discret. A se revedea poezia: Baladă veselă despre crâșmari.Mestecatul și plescăitul gumei de mestecat.Sugerea zgomotoasă și repetată a dinților. zgomotos. ridicolă sau obraznică. 37. spargerea cu zgomot a baloanelor de gumă. 27 Obicei barbar specific popoarelor din Europa centrală și de Est. absent.Zăngănitul cheilor și/sau scărpinatul cu cheia de la mașină în ureche. a unor snopi de păr vizibili și inestetici în nas. pe o mobilă. în urechi. lipirea ei de podea. pe un covor. a unui păr lung slinos și dezordonat.Troznitul articulațiilor degetelor.Toaletarea dinților cu scobitoarea prin protejarea operațiunii cu ambele mâini ca și cum ar fi o operațiune de anvergură. 39. pe un articol de îmbrăcăminte și chiar pe asfalt. 35.Amestecarea vinului cu apă (Schpritz). oricât ar fi aceasta de falsă. mestecatul gumei se sancționează pe loc cu amendă de 200 $. imorală sau ilegală. iar zgomotul produs de plescăit este foarte supărător.

Purtarea unei unghii disproporționat de lungi la degetul mic al mâinii stângi (pentru toaletarea urechii. 46.) cu paiul din pahar. 44. De altfel. le putem scoate cu ajutorul a două degete. 42. etc. Cuțitul se folosește doar la tranșare. în manualele britanice de politețe se prezintă următoarea întâmplare cu tâlc: Un englez înota prin Mările Sudului și un rechin era pe cale de a-l ataca. nectar. când se instituie Cina Domnului printre tainele Bisericii creștine). în ciorbă!. furculița este suficientă. 29 Este o regulă de politețe instituită tot sub influența credinței creștine: în perioada Bisericii primare (secolele I și II după Christos) peștele închipuia pe Domnul Iisus și reprezenta un simbol de recunoaștere între creștinii prigoniți. pe friptură. minciuna. cafe frappe. dezosare și ca ajutor la mâncat. ați observat că la masă ni se oferă un cuțit de formă specială. gelozia30. 28 Datorită influenței credinței creștine. Peștele fiind foarte moale. care denotă o educație de joasă speță. din orice motiv și sub toate formele.Tăierea peștelui cu cuțitul. ura.Băutul din pahar cu degetul arătător sau cel mic ridicat și altele asemenea. 45. flecăreala.Sorbitul cu zgomot al ciorbei (supei) din lingură sau al ultimelor picături de băutură (suc.29 a mânca de pe cuțit. neascuțit. a nasului și pentru a pune sare pe mici. exhibând aceasta ca pe o dovadă de mare rafinament! 43. Oasele pe care le avem în gură se pun pe furculița apropiată de buze sau.40. Atunci englezul duse mâna la cingătoare ca să ia cuțitul să lovească rechinul ca să se apere. Tacâmul de pește este alcătuit dintrun cuțit de o formă specială și o furculiță mai mică.Solicitarea și primirea de ajutoare sociale cu adeverințe medicale mincinoase. eventual și în farfuriile altora!). Exersați acasă! 30 Cu ce ajută crizele de gelozie față de un partener care oricum te înșeală? 17 . în cazuri extreme. care consideră pâinea drept Trupul Domnului (conform afirmațiilor făcute de Domnul Iisus Christos la Cina cea de Taină.28 41. Odată operația terminată (desfacerea în două și îndepărtarea șirei spinării) cuțitul nu se mai folosește la tăiat. dar brusc își aduse aminte că peștele nu se taie cu cuțitul și se lăsă astfel mâncat de rechin. Pentru a sublinia importanța acestei reguli. Mâncatul peștelui necesită o artă specială.Înțeparea pâinii cu furculița.Bârfa. falsitatea. turnătoria. cicăleala. invidia. pentru boli închipuite.

48. 50. divorțuri. Familiile sunt minate tot mai mult de sărăcie.Vulgaritatea și proasta calitate a programelor și altor produse ale massmedia.Solicitarea și primirea de carnet de conducere auto posedând în același timp și certificat de orb.47. 49. 3.  Abandonul școlar. birocrația. tot mai mulți copii sunt crescuți de un singur părinte sau sunt chiar abandonați. mașini de lux și tone de aur în proprietate.Corupția. incultura. demnitarilor și funcționarilor publici. CAUZE  Educația precară din familie: părinții sunt tot mai ocupați (unii chiar sunt plecați în străinătate) și mai incompetenți ei înșiși31 în a-și educa în mod corespunzător copiii.Solicitarea și primirea de ajutoare sociale de către cei cu palate. creșterea gradului de ignoranță și chiar de analfabetism. dar fără vreo dovadă că au câștigat venituri în mod legal prin muncă. hoția și bădărănia leaderilor politici. inclusiv reclamele care instigă la lăcomie. tensiuni. reducerea interesului pentru învățătura de carte. violențe. imoralitate. 31 Este interesant (adică ciudat) că pentru a îngriji ca salariat la o fermă niște vite îți trebuie să faci dovada unor cursuri și a unei experiențe profesionale. dar pentru a da naștere și a îngriji niște copii nimic din toate acestea nu este necesar! 18 . îmbuibare și alte obiceiuri proaste.

ceea ce dă impresia că s-a ajuns într-o fundătură. în instituțiile guvernamentale. politizării aberante și a goanei meschine după rating. sponsori. în Parlament. 4. dimpotrivă. accentul pus doar pe laturile informativă și profesională. în schimbul vulgarității. fără nădejdea specifică credincioșilor care simt dragostea și puterea lui Dumnezeu în sprijinul lor. în toate circumstanțele (pe stradă. CONCLUZII.  Proasta remunerare (apreciere. intelectuală și profesională. CE ESTE DE FĂCUT? Se spune cu îndreptățire că politețea nu costă bani și că un exces de politețe nu strică niciodată. A nu se confunda în nici un caz politețea și comportamentul civilizat cu fatalismul. profit și rentabilitate financiară.  Relativizarea sau chiar dispariția reperelor (idealurilor) morale. în mass-media) și la toate nivelurile. frica de a ne spune 19 . Slăbirea rolului formativ-educativ al școlii. lașitatea. a personalităților de mare statură morală. încurajare. slăbirea sentimentului religios.  Slăbirea acțiunii instituțiilor de asigurare a ordinii și liniștii publice.  Derobarea totală și cinică a mass-media de rolul lor educativ și de informare corectă a publicului. la locul de muncă. a oamenilor de stat și/sau proasta lor mediatizare. defetismul. publicitate.  Aparenta dispariție a modelelor vii. îndepărtarea de Dumnezeu. promovare) a bunelor maniere și a comportamentului civilizat în societate.

dar le poți interzice să-și facă cuib în părul tău”! Problema apare atunci când vă regăsiți. (auto)reînvățării. gesturile și obiceiurile noastre. nu face notă distonantă). de a ne promova interesele legitime. de a ne bate până la capăt pentru ele. să ne uităm la cei din jurul nostru și să alegem ce este mai bun din ceea ce vedem. Încă o dată mă văd obligat să-l citez pe marele profesor Bruce Lee: “Fii ferm în respectarea principiului. conștient. sistematic și profesionist de (auto)dezvățare și (auto)reînvățare. cu intuiție. actele. că nu există rețete fixe. consecvent.33 Recunoașterea este primul pas al (auto)dezvățării. dozaj optim în toate faptele. a fi civilizat și la modă înseamnă a te comporta și a te îmbrăca în armonie cu ceilalți. permanentă conștientizare. Ce este de făcut. în 5 sau mai multe situații din cele 50 de mai sus și refuzați să recunoașteți si să scăpați de aceste obiceiuri proaste. 33 Printr-un proces dificil. toți suntem perfectibili. fii în armonie cu Universul. încă o dată. poate și mai puțin! (principiu de drept).părerea. inspirație și discernământ. Tocmai de aceea este atât de important anturajul și pentru ce este esențial ca ceilalți din anturaj (context) să fie civilizați și educați! Nimeni nu este perfect. Tocmai acest lucru demonstrează. dar flexibil în aplicarea lui!” Eșecul este o problemă personală: “Succesul nu se explică. În fond. adaptează-te la mediu. de îndată ce și norocul face parte din destinul omului. la nivel (deocamdată) individual?: 32 In Rome Do As The Romans Do! (Respectă regulile locale. ci doar principii generale care trebuie aplicate creativ. și să nu-i sfidăm pe cei din anturaj cu un comportament exagerat de politicos. dar voi milita pentru bună-credință.32 În fond. și de altele. în mod sistematic. al progresului și desăvârșirii. A nu se confunda forma cu fondul. Însăși Biblia ne oferă o portiță în acest sens: „Nu poți interzice păsărilor să zboare pe deasupra capului tău. De asemenea. când nu știm cum să procedăm într-o anumită situație. eșecul nu se justifică!” (principiu al filosofiei Ninja). În acest material și în cele care urmează pe această temă nu voi face apologia perfecțiunii. cine poate mai mult. de modificare a a matricei identitare comportamentale definită între primele 3 săptămâni și 4 ani de viață a ființei umane! 20 .

(dintre obligatoriu una din literatura străină. pentru creșterea gradului de înțelegere a originii.34 psihologie. Citirea. a 2-3 bunelor cărți începătoare politeții din domeniul care comportamentului maniere.1. în diferite situații. necesității și conținutului bunelor maniere. Alegerea unuia sau mai multr modele (persoane) sociale de succes în privința ținutei și comportamentului în societate. drept. morală. civilizat. Aprofundarea unor lucrări de istorie. intimă. a nivelului comportamentului civilizat al anturajului. pedagogie. pentru început. religie și credință. studiind în continuare modele practice pozitive tot mai înalte. a grupului social de bază din care faceți parte. filosofie. preferabil engleză. 3. în funcție de rezistența lor la schimbarea în bine (dacă această schimbare se impune). Exersarea continuă. 5. nu vă consultați cu semidocți urechiști amatori incompetenți! 2. și luarea deciziei de a continua cu ei sau nu. precum și sugestii și recomandări din materiale tot mai sofisticate și în situații de viață tot mai solicitante. etichetei. 34 Apropierea de Dumnezeu este foarte benefică. ne dezvoltă empatia și înțelegerea aproapelui. 4. personală. franceză sau americană). diplomație. protocolului și curtoaziei. prin raportare la cele citite în cele 2-3 cărți de mai sus. neîntreruptă. Nu pierdeți vremea. 21 . sistematică a comportamentului civilizat dezirabil. constantă. a comportamentului și eventual a unor eșecuri care s-ar putea datora unui comportament necivilizat. axiologie. a comportamentului civilizat. 6. etc. O altă analiză. O analiză proprie. a politeții.

în societate. Rolul. conform programării de mai jos.  10 recenzii ale unor lucrări de specialitate de referință (din Bibliografia generală de mai jos). instituții și autorități publice. Urmăriți (și) seria noastră de articole. Articolul 3: “Terminologie”. societatea civilă. 8. Biserică și mass-media. școală. vor fi prezentate într-un alt material (ulterior). în acțiuni oficiale. Acum știți și aveți tot ce vă trebuie. companii. Articolul 5: “Rolul societății în creșterea nivelului de educație morală și civică a cetățenilor”  10 articole privind Conduita în diferite situații în familie. sarcinile și acțiunile propuse pentru familie. al bunelor maniere. Acționați și succesul nu va întârzia să apară în viața dv. Educați-vă copiii de mici în litera și spiritul comportamentului civilizat.! 5. al conduitei politicoase. la școală. la locul de muncă. APARIȚII ULTERIOARE     Articolul 2: “Omul simplu”. al societății în general.7. 22 . și a copiilor dv. răspunderile. Articolul 4: “Situațiile de excepție în care nu se dă întâietate femeii”.

Mic tratat de eleganță. 2008. Bucureşti. Editura BusinessTech Internaţional Press SRL. pentru toate celelalte materiale pe care le voi publica în acest context de acum (decembrie 2010) încolo și care privesc buna-cuviință. Grupul Editorial Corint. bunul-simț. comportamentul civilizat. 5. București. BIBLIOGRAFIE GENERALĂ35 1. Judith BOWMAN. 6. Reguli noi de etichetă în afaceri. Dana BUDEANU. Letitia BALDRIGE. 8. Bunele maniere. Codul manierelor în afaceri. 2008. Cosmopolitism. Editura Nemira. ediția a doua. 3. 4. Dana BUDEANU. eticheta. Gentleman. Thomas BLAIKIE. Kwame Anthony APPIAN. Nu lua ultima gogoașă. protocolul și curtoazia. 2007. românești și străine. 1997. politețea. Cum să fii un gentleman. București. 2008. Editura Nemira. 2005. Editura Andreco Educational Grup. 2008. 2. București. Manual de stil. 23 . București. Această Bibliografie va fi completată de îndată ce vor apărea noi surse de documentare de valoare (de referință) și/sau într-un număr semnificativ. buna-creștere. 2005.6. 35 Este indicată încă de la primul articol. John BRIDGES. Etica într-o lume a străinilor. Editura Nemira. Ghidul manierelor moderne. București. ediţia a cincea. Asfa-Wossen ASSERATE. Editura Rentrop & Straton. Mic tratat de supraviețuire în societate. Editura Nemira și Săptămâna Financiară. Manual de stil. 7. București.

Iași. Editura Rentrop & Straton. 2003. 17. Anca BURSAN. 18. Editura Tineretului. 10. Editura Nemira. 14. Cătălin COJOCARU. 1996. Editura Garamond. 15. Nicolaie FRÂNCU. 1994. Mihaela BURDA. Tom HODGKINSON. Bucureşti. Louis DUSSAULT. 24 . Protocolul. Colecția HEXAGON. Ghidul leneșului.9. București. Arta conversației. Iași. dar mă tratez. Editura Polirom. Sînt bărbat. 19. Colecția Bonton. Editura Humanitas. București. Editura Polirom. 2005. 2009. Ghid de buzunar pentru afaceri. Colecția Humanitas Practic de buzunar. 1967. Dean William ENGEL. București. Mic tratat pentru leneși rafinați. Editura Curtea Veche. Tongue Fu!. Editura Galaxia. 16. Colecția Cărți-cheie. București. 1999. Mary HARTLEY. București. Limbajul trupului la serviciu. Cum să vorbim în public. 2006. Milton limbajul trupului. București. Pașaport SUA. 2005. Gheorghe PANCO. 13. 2000. Reguli de protocol. Cum să înveți 12. București. Comportarea civilizată în familie și societate. obiceiuri și etichetă în SUA. Viața și gândirea lui Confucius. CAMERON. 2005. Sam HORN. Ion BUZATU. 11. Ghid practic. Editura Meteor Press. instrument de comunicare. Comunicarea prin gesturi și atitudini. Editura Amaltea. Dale CARNEGIE. De la cuviință la etichetă.

Editura Humanitas. 2008. Alex MUCCHIELLI. Editura Polirom. București. 1997. Protocol instituțional. 27. Dr. Cum să scăpați de obiceiurile proaste. Editura Tango. 2006. R. 28. LIICEANU. Constantin LEONARDESCU. 25 . Ghidul bunelor maniere astăzi. JOULE. Editura Antet. Emilian MANCIUR. Analiza tehnicilor de manipulare. Arta de a influența. Colecția Practic special. Suzanne LeVERT. București. Care pe care: femei și bărbați. Ghidul manierelor elegante pentru secolul al XXI-lea. dr. 2002. Politețea înainte de toate. București. Editura Lumina Lex. Iași. Tratat de manipulare. Despre minciună. Editura Humanitas. BEAUVOIS.V. București. Etica și conduita civică. Alice NĂSTASE. Louise MASSON. Cum să cucerești lumea afacerilor. 2002. ediția a doua. București. ediția a doua. 2004. Mary MITCHELL. Editura Curtea Veche. Aurelia MARINESCU. 2007. 2005. București. Editura Polirom. Colecția The Complete Idiot’s Guide.ro. Seria Practic. Editura Comunicare. București. ediția a treia revăzută și completată. 23. Gabriel 25. 2008. Editura Paralela 45. Iași. 29. Gary McCLAIN. 24.20. 1999. J. 21. 22. București.L. 2006. Aurora LIICEANU. Despre ură. Gabriel 26. LIICEANU. 30. Editura Humanitas. București.

accesat pe 18 decembrie 2010. 35. București. Colecția Râsul lumii. Mic tratat de eleganță. 33. Bunul-simț ca paradox. 38. București.mae. 26 . Peggy POST. Alexandru Cartea Românească. Editura Nemira și Săptămâna Financiară. Editura 32. Editura Humanitas. Editura Humanitas. Avantajul competitiv al profesionistului de azi.31. Codul bunelor maniere în afaceri. Grazia VALCI.mae. București. PALEOLOGU. București. Ann Marie SABATH. ediția a treia. Cindy POST SENNING. București. 2005. 2009. Cu mănuși. Radu PARASCHIVESCU. http://www. Editura Humanitas Fiction. 36. București. Ghidul nesimțitului. 40. 2008. Mihaela NICOLA. Margaret SHEPHERD (în colaborare cu Sharon HOGAN). 2005. ediția a doua. 2006. (Culese de) Gheorghe PASCHIA. Bunele maniere în Europa. București. Editura Albatros. București. accesat pe 18 decembrie 2010. Ghid de exprimare elegantă. Editura Corint Junior. Ghid al comportamentului civilizat. 2005. Arta conversației civilizate. 2000. 2007.ro/node/1552. București. http://www. 1970. * * * Ghiduri de călătorie. Candace SIMPSON-GILES. Editura Vremea. Cum să fii o lady. Codul bunelor maniere pentru copii. * * * Sfaturi utile de călătorie în străinătate. Seria Practic. Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea.ro/node/6026. Grupul Editorial Corint. 39. 41. 34. 37.

accesat pe 18 decembrie 2010.mae. accesat pe 18 decembrie 2010.ro/travel-alerts. * * * Condiții de călătorie în străinătate. 43. * * * Avertismente de călătorie.42. http://www.ro/travel- conditions. 27 .mae. http://www.