You are on page 1of 60

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Studiu de caz privind ingrijirea pacientilor cu litiaza renala

Introducere MOTIVAŢIA lucrării

MOTTO: “Sănătatea este totul, iar fără sănătate totul este nimic” Promovarea şi menţinerea sănătăţii cât şi prevenirea îmbolnăvirilor sunt obiective importante în actualul sistem de sănătate. Medicina zilelor noastre are un caracter profund profilactic, iar de la dreptul de sănătate s-a ajuns la datoria de a păstra sănătatea. Dar existenţa omului nu poate fi concepută fără boli, de aceea preocuparea pentru îngrijirea pacientului a fost şi rămâne unul din ţelurile umanitare ale medicinei. Dintre bolile frecvent întâlnite se înscrie şi Litiaza Renală. Am ales ca temă Îngrijirea pacientului cu Litiază Renală, datorită faptului că în activitatea practică pe care am desfăşurat-o în timpul stagiului clinic în cei trei ani am acordat îngrijiri de Nursing mai multor pacienţi care sufereau de această boală. Apărând la toate vârstele, are de regulă un diagnostic cu atât mai sever cu cât se instalează la o vârstă mai timpurie. Consecinţele şi rapiditatea instalării complicaţiilor, precum şi tendinţa frecventă la recidive m-au impresionat iar empatia manifestată faţă de pacienţii cu această afecţiune m-a ajutat să înţeleg mai bine această boală, fapt pentru care Litiaza Renală m-i s-a părut potrivită ca subiect al acestei lucrări. Folosind o bogată bibliografie de specialitate şi însuşindu-mi noţiuni de nursing din cadrul orelor la care am participat la şcoală, voi încerca să subliniez importanţa acestei afecţiuni.

I. PARTEA GENERALĂ

Pagina 1 din 60

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Definiţia bolii Litiaza renală este o afecţiune caracterizată prin formarea de calculi în interiorul cavităţilor pielocaliceale şi în căile urinare, în urma precipitărilor substanţelor care, în mod normal, se găseau dizolvate în urină. Litiaza renală reprezintă, o afecţiune frecventă care se poate întâlni la orice vârstă, chiar în prima copilărie. Este mai frecventă la bărbaţi decât la femei. 2. Noţiuni de anatomie şi fiziologie Organele aparatului urinar se dezvoltă din mezodermul intermediar şi endodermul sinusului urogenital. Rinichiul este un organ pereche situat în partea superioară a spaţiului introperitoneal al cavităţii abdominale, lateral de coloana vertebrală în regiunea lombară. Forma rinichiului poate fi comparată cu cea a unei boabe de fasole. La făt, şi la copil, până la 3-4 ani, rinichiul are aspect lobat. El prezintă o faţă anterioară convexă, orientată antero-lateral, o faţă posterioară plană, care priveşte postero-medial, o margine laterală convexă, o margine medială concavă, o extremitate superioară şi alta inferioară. Marginea laterală este convexă şi întretăiată de şanţul longitudinal. Marginea medială este concavă şi prezintă spre partea superioară, hilul renal.Hilul se continuă în interiorul rinichiului cu o cavitate numită sinusul renal. În interiorul sinusului se văd 8-10 ridicături conice numite papile renale. Dimensiunile rinichiului variază în funcţie de vârstă. La adult el are greutatea de 130140 g. Rinichiul nou-născutului, raportat la greutatea corporală, este mai greu decât al adultului, greutatea lui fiind de 10-12 g. Lungimea la adult este de 10-12 cm, lăţimea de 5-6 cm, grosimea de 2,5-3 cm. Structura rinichiului Rinichiul este învelit la suprafaţă de o capsulă fibroasă formată din fibre colagene şi elastice. Pe secţiunea realizată în lungul margini laterale, se observă la periferie o zonă brună numită corticala renală, iar în centru spre sinusul renal o zonă de culoarea roşie-gălbuie, numită medulara renală. Zona medulară este formată din 8-14 formaţiuni triunghiulare pe secţiune, numite piramidele renale Malpighi. Ele sunt orientate cu baza spre corticală şi vârful spre sinusul renal.
Pagina 2 din 60

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Zona corticală prezintă striaţiuni radiate alternând cu zone, în aparenţă. Porţiunile striate sunt în număr de 400-500 pentru fiecare piramidă. Corticala şi medulara sunt alcătuite din tubi uriniferi, vase sanguine şi ţesut interstiţial. Tubul urinifer este format din nefron şi tubul colector. a. Nefronul reprezintă unitatea structurală şi funcţională a rinichiului. Fiecare nefron este alcătuit din corpusculul renal, tubul contort proximal, ansa nefronului (ansa Henle) şi tubul contort distal. Corpusculul renal Malpighi este o formaţiune sferică cu diametrul de 0,2 mm formată dintr-un ghem de capilare numit glomerul şi o capsulă a glomerului. Glomerulul este un ghem de capilare. Capsula glomerulului reprezintă partea dilatată a tubului urinifer invaginat de glomerul. Ea este o membrană epitelială formată din două lame: externă sau parietală şi internă sau viscerală. Între ele se află lumenul capsular, în care se adună urina primară. Tubul contort proximal are circa 20-30 mm lungime şi este situat în corticala renală, continuând lama externă a capsulei Bowman la nivelul polului urinar. Ansa nefronului are forma literei ,,U” şi continuă tubul contort proximal. Tubul contort distal are circa 4-6 mm. Lungime şi se continuă în vecinăttaea piramidei Ferrein cu segmentul de unire care se deschide într-un tub renal colector din piramida renală. b. Tubul renal colector are lungimea de 20-25 mm şi traiect rectiliniu. Funcţiile rinichiului Funcţia fundamentală a rinichiului este de a epura plasma de anumite substanţe novolatile endogene, în special produşi finali ai metabolismului protidic şi nucleoprotidic precum şi de diverse substanţe exogene pătrunse în organism. Formarea urinei este un proces extrem de complex, care încep cuultrafiltrarea prin membrana glomerulară a aproximativ 1/5 din plasma sanguină ce străbate rinichii. Prin excreţia urinară a diverselor substanţe novolatile, împreună cu o cantitate de apă care, în general nu depăşeşte 1% din valoarea ultrafiltratului glomerular, rinichii îndeplinesc funcţii de mare importanţă, dintre care menţionăm: participarea la menţinerea concentraţiei plasmatice a unor substanţe neionizate necesare metabolismului energetic şi plastic (glucoză, aminoacizi, etc.) şi a unor produşi finali ai metabolismului protidic şi meleoprotidic (uree, creatinină, acid uric etc.)

Pagina 3 din 60

La bărbat există un canal comun. Sunt formate din fibre longitudinale. membranoasă (prin diafragma urogenitală) şi spongioasă sau pelviană.membranos care diferă în raport cu sexul. Uretra Este un canal musculo. reglarea metabolismului fosfo-calcic. Căile urinare Ureterul Ureterele sunt conducte care continuă bazinetele celor doi rinichi. Pe faţa inferioară uretrele au o mucoasă. Vezica urinară Este un rezervor care colectează urina. de la vezică la meantul urinar. urinar şi genital. şi pe cea externă un înveliş conjuctiv.ro ! Arhiva online cu diplome. controlul concentraţiei plasmatice a unor ioni/ Na+Ca2+. HCO3-.tocilar. la exterior şi circulare la interior.Vizitati www.) prin mecanisme active sau pasive reabsorbţia sau secreţia lor tubulară în funcţie de necesităţile organismului. Cl-. coborând retroperitoneal de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. controlul eritropoieziei medulare. prostatică (3 cm). Pagina 4 din 60 . în funcţie de starea echilibrului acido-bazic. graţie cărora execută mişcări ondulatorii caracteristice (peristaltice) care fac ca urina să se întoarcă în vezică. controlul echilibrului acido-bazic al umorilor prin modificarea raportului dintre secreţia de H+ şi reabsorbţia de HCO3-. dintre care amintim: participarea la controlul tensiuni arteriale sistemice. Rinichii exercită o serie de funcţii endocrine. intervenţia indirectă în controlul diverselor metabolismul. Are o capacitate de 300-400 ml cu mari posibilităţi de destindere (1-3 l) datorită musculaturii sale bogate formată dintr-un strat longitudinal extern şi actul longitudinal intern. etc. cursuri si referate postate de utilizatori. Ajung în pelvis de unde se varsă în vezica urinară. menţinerea homeostaziei volumului lichidelor extracelulare şi a volemiei. eliminând excesul de apă exogenă sau rezultată prin catabolismul celular-funcţia izovolemică. Are patru porţiuni intraparietală. Are o lungime de aproximativ 25 cm.

avitaminoze. infecţii urinare în antecedente sau eventuale eliminări anterioare de calculi. 3. La femei este un canal întins de la vezică până la vulvă. 4. 4 cm. Când urina devine suprasaturată cu materiale insolubile în anumite condiţii apar calculii de diferite mărimi. iar pe de altă parte execută o serie de produşi cu solubilizare redusă. infecţiei urinare. sfeclă roşie. favorizând apariţia calculilor amoniaco-magnezieni. Pagina 5 din 60 . abuz de alimente bogate în proteine (carne) sau oxalaţi (spanac. litiaza urică. Clasificare În funcţie de compoziţia chimică a calculilor.Vizitati www. litiaza cistinică. Principalii factori sunt reprezentanţi de: deshidratare creşterea concentraţiei sărurilor urinare (hipercalcemie. cistinurie) variaţiile pH-ului urinar în ambele sensuri factori metabolici: guta. factori bacteriologici: există unii germeni care secretă urează generatoare de amoniac. paraplegici. factori anatomici: congenitale sau câştigaţi care alterează drenajul urinei. orificiul inferior este situat posterior de clitoris. litiaza renală poate fi clasificată în: litiaza calcică. Rinichiul asigură pe de o parte conservarea apei în organism. litiaza xantinică. are o lungime de cca.tocilar. Anamneza furnizează informaţii despre anumite obiceiuri alimentare.ro ! Arhiva online cu diplome. imobilităţi la pat. paralel cu vaginul şi posterior de el. fiind scurtă se pot produce infecţii urinare frecvente. ciocolată) despre mediul de viaţă al pacientului (cald şi uscat). Are două porţiuni: intrapelviană şi perineală. Simptomatologie Litiaza renală se poate manifesta clinic sub patru forme principale: a) calcul latent nu are nici un simptom clinic. Etiopatogenie Litiaza renală – consecinţa acţiunii a numeroşi factori de risc. cursuri si referate postate de utilizatori. poate fi doar bănuit la bolnavii de gută.

pareză intestinală) şi vegetative (paloare. uneori doar o jenă la nivelul regiunii lombare) este cea mai tipică manifestare a litiazei renale. mixtă). Pagina 6 din 60 . transpiraţii.tocilar. de multe ori. Ecografia renală este o explorare de prim ordin prin informaţiile pe care le aduce şi caracterul ei neinvaziv permite de asemenea diagnosticarea litiazei renale şi a impactului său asupra rinichiului. iar sfârşitul colicii poate coincide uneori cu eliminarea calculilor. precipitat de un efort fizic important. litiaza urică. Pot exista fenomene reflexe digestive (greţuri. cursuri si referate postate de utilizatori. în hipocondru şi fosa iliacă de aceeaşi parte cu iradieri spre organele genitale externe şi faţa internă a coapsei. ore sau chiar zile. se manifestă ca durere vie în zona lombară. tahicardie). impactul asupra parenchimului renal şi eventualele leziuni anatomice. ca şi modificările căilor urinarea în amonte de obstacol. reprezintă singura formă de manifestare a acestuia. fosfatică. Clasificare În funcţie de compoziţia chimică a calculilor.Vizitati www. vărsături. Colica renală înseamnă înseamnă distensia acută a căilor excretorii deasupra obstacolului şi spasmul supraadăugat. fie pe cale hemetogenă generând infecţii de diferite tipuri. Urografia intravenoasă cu substanţă de contrast pune în evidenţă calculii radiotranparenţi.ro ! Arhiva online cu diplome. Infecţiile urinare reprezintă complicaţii redutabile ale litiazei şi. b) durerea în durerea violentă (colică renală) dar şi sub formă de nevralgie (durere nudă. fie pe cale ascendentă. Durerea se însoţeşte de disurie. Examinări paraclinice Radiografia renală simplă evidenţiază calculii radioopaci. 6. litiaza astenică. numărul. Debutul este de obicei brusc. litiaza renală poate fi clasificată în: litiaza calcică (oxalică. forma şi localizarea lor. 5. c) infecţia urinară datorită stazei urinare realizate prin obstacol şi a refluxului urinar. de obicei unilateral. litiaza xantinică. hematurie. germenii pot infecta căile urinare. Durata este variabilă.

7. Recoltarea impune condiţii sterile. Diagnostic pozitiv Se bazează în primul rând pe existenţa colicii renale nefritice. diferite săruri. după o prealabilă toaletă locală (genitală). Sumarul de urină. din mijlocul jetului urinar (câţiva mililitri). Urina recoltată se însămânţează pe medii de cultură şi citirea se face după intubare la termostat 24 h.tocilar. Valorile normale: 0-2000 leucocite/minut Urocultura – este examinarea bacteriologică a urinei şi are drept scop depistarea infecţiei urinare. recoltare ce se repetă la 100 minute. dar ea nu este indispensabilă diagnosticului. glucoză. amoniacal: fetid în infecţii urinare Proba Addis Hamburgher determină numărul de hematii sau leucocite eliminate pe minut. Reacţia (pH-ului) urinei normal acidată şi variază între 4. Volumul urinar în medie 1500 ml/zi în funcţie de aportul hidric: mai puţin de 1500 ml/zi – oligurie mai mult de 1500 ml /zi – poliurie Culoarea urinei poate deveni hipercromă. cursuri si referate postate de utilizatori.8 în funcţie de dietă. Sedimentul urinei: leucocite. febră etc.Vizitati www. pierderi lichidiene excesive. portocalie în ingestie redusă de lichide. Scintigrafia renală apreciază funcţionalitatea parenchimului unui rinichi litiazic. Se cercetează prezenţa: albumine cu apreciere cantitativă. pigmenţi biliari. mobilinogen. urmată eventual de expulzia calculului. hematii.6-8. Pagina 7 din 60 . Diagnostic pozitiv şi diferenţial a.ro ! Arhiva online cu diplome. Mirosul urinei: fetid: semnifică infecţii urinare severe.

Pagina 8 din 60 . prezenţa sau absenţa distensiei căilor excretoare în amonte. 8. cheagulri de origine renală. În favoarea litiazei renale poate pleda examenul de urină prin prezenţa hematuriei. Lizadon. colecistita. Este posibil ca litiaza renală să se manifeste prin apariţia unei hematurii nedureroase. Tratamentul profilactic propriu fiecărui varietăţi de litiaze a. calcul putânduse elimina spontan. ocluzia intestinală.Vizitati www.tocilar. oricare ar fi natura lor chimică.ro ! Arhiva online cu diplome. Mai rar litiaza renală poate fi asimptomatică. Tratamentul General Curativ Comun Tabloul clinic cel mai frecvent observat în litiaza renală este constituit de colica ureterală. a unei piurii. În 60-80% calculii ureterali pot beneficia de un tratament medical. apendicita acută. tumorilor căilor excretoare (bazinet. a unei infecţii urinare rezistente la tratament. cursuri si referate postate de utilizatori. chiar şi în cazurile când calculi ureterali nu se însoţesc de colica acută. sau chiar a unei insuficienţe renale cronice. ca şi cercetarea cristaluriei provocate (atunci când este pozitiv repetat). Novalgin intramuscular sau intravenos. a unei anurii. b. Diagnostic diferenţial Colica nefritică. prezenţa infecţiei şi aprecierea stării funcţionale renale. ureter). hidronefroze. supozitoare sau tablete în forme mai uşoare: Scobutil. în formele mai grave Fortral intramuscular. se diferenţiază de: pielonefrita acută. De asemenea. însoţită de eliminare excesivă de săruri prin urină. Diagnosticul pozitiv de litiază renală necesită şi precizarea următoarelor date: uni sau bilateralitatea leziuni. Tratament Tratamentul conservator al litiazei renale implică: Tratamentul general curativ comun tuturor formelor de liziază. În tratamentul imediat al colicii ureterale acute se va administra în primul rând medicaţia antispastică şi antialgică pe cale intramusculară sau intravenoasă. mai cu seamă când durerea este atipică. Totdeauna trebuie să ne gândim la o litiază renală şi în cazul când durerile sunt surde sau atipice ori asemănătoare unei lombosciatice. se va aplica mai întâi un tratament medicamentos. analgetice: Algocalmin.

Tratamentul s-a dovedit eficace în profilaxia recidivelor. deci o scădere a factorilor care declanşează durerea. Litiaza renală fiind o boală cronică a întregului organism. Tratament profilactic Este în funcţie de compoziţia chimică a calculilor. Administrarea opiaceelor poate fi uneori necesară.scuturare” a pietrei. acestea diminuând de la 40% la 10%. Cura de diureză nu este indicată în faza iniţială dureroasă. şi. cursuri si referate postate de utilizatori. Pot fi recomandate şi ceaiurile de plante cu acţiune diuretică. Volumul urinar va trebui să depăşească 1. în cazul când durerile sunt extrem de intense. asociate cu indicaţia care reglează dinamica ureterală.5 l/24h. Pagina 9 din 60 . Tratmentul colicii renale se poate face şi ambulatoriu. FENOBARBITAL. Aplicaţii de căldură: în regiunea lombară (pernă electrică). se va trece la o analgezie de bază prin administrarea per oral sau supozitoare de spasmolitice şi analgetice pentru că se obţine o dilatare şi o diminuare a perstalticii căilor urinare. antispastice: papaverina fiole intravenos sau intramuscular foarte lent de obicei în asociere cu Scobutil intravenos. diminuarea aportului substanţelor formatoare de calculi. necesită un tratament de lungă durată. se va aplica terapia antibiotică. Odată durerea calmată. Dacă nici aşa durerea nu cedează. deoarece creşte presiunea intrapielitică care are rol important în producerea durerii.tocilar.. Tratamentul profilactic medical. În colicile violente prelungite care nu cedează la analgetice şi spasmofilitice uzuale se mai asociază: ROMERGAM. băi fierbinţi. În cazul în care tratamentul medical nu a dat rezultate sau în cazurile complicate cu insuficienţă renală se aplică tratament urologic şi la nevoie chirurgical.ro ! Arhiva online cu diplome. se administrează MIALGIN. Pentru eliminarea spontană a calcului are o mare importanţă mişcarea şi aşa zisa . Atropina fiole a 1 mg. deşi opiaceele au dezavantajul de a împiedica migrarea calculilor. impune internare pentru investigaţii suplimentare şi tratament adecvat. modificarea pH-ului urinar. dietei şi medicaţiei urmăreşte: scăderea concentraţiei urinare printr-un aport crescut lichidian. Intravenos sau intramuscular. cu ajutorul aportului hidric. ATROPINĂ. creşterea aportului de mediatori care inhibă cristalizarea. În cazul în care este prezentă leucocituria şi bacteriuria. În această perioadă este indicată cura de diureză care favorizează migrarea calcului.Vizitati www. dar orice colică febrilă prelungită sau complicată cu oligurie.

ro ! Arhiva online cu diplome. el va fi continuat întotdeauna cu măsuri de prevenire a recidivei calculoase. 9. puţin dureroasă. Dintre litiazele calcice. însă şansele de eliminare sunt minime. sunt: natura litiazei. Anurie reprezintă o complicaţie gravă datorită fie unui mecanism reflex. prin faptul că recidivează şi se infectează. Pagina 10 din 60 . care reprezintă un obstacol incomplet sau complet privind excreţia urinii. b. obstrucţia căilor urinare depinde de eficienţa tratamentului şi posibilitatea prevenirii recidivelor şi a complicaţiilor. Calculii caliceali sunt de obicei bine suportaţi. fie mai rar unei obstrucţii bilaterale. Complicaţiile comune ale litiazei renale sunt: complicaţiile infecţioase. Complicaţiile infecţioase sunt favorizate de litiaza renală. complicaţiile renale. Evoluţie şi complicaţii Evoluţia depinde de numărul şi mărimea calculilor. numărul. Cu privire la natura litiazei. gradul de obstrucţie a căilor urinare. lupta contra infecţiei. Excluderea funcţională a rinichiului (rinichi mut) are loc în cazul când calculul produce o obstrucţie totală. forma şi situaţia topografică a calculului. Complicaţiile mecanice sunt determinate de prezenţa unui calcul pe căile urinare excretoare. Este posibil ca. După infecţia pielică se instalează pielonefrita acută sau cronică cu insuficienţă renală ireversibilă. forma şi situaţia topografică a calcului pot fi prevăzute şansele de eliminare spontană. a.Vizitati www. Factorii care pot influenţa evoluţia şi prognosticul. complicaţiile mecanice. dimensiunile. În funcţie de dimensiunile. prezenţa sau absenţa infecţiei şi riscul de recidivă.tocilar. cursuri si referate postate de utilizatori. fie unor leziuni de pielonefrită litiazică pe rinichiul colateral. Tratamentul chirurgical Tratamentul chirurgical impune doar o etapă a tratamentului litiazei renale. flegmonul perinefritic şi septicemia. Tot în cadrul complicaţiilor infecţioase se menţionează: pionefroza. cea fosfatică este mai gravă decât cea oxalică. iar tratamentul de dizolvare a calcului este eficace. să se instaleze în amonte faţă de obstacol o dilatare pielocaliceală de volum variabil. uneori. se ştie că cea urică este mai bine tolerată.

Ca metodă de îngrijire pe care am aplicat-o a fost metoda de Nursing. MATERIAL ŞI METODĂ Pentru întocmirea prezentei lucrări am luat în studiu 3 cazuri de pacienţi cu diagnosticului medical de Litiază Renală care au fost internaţi în secţia de boli interne. Am participat la tratamentul impus de această afecţiune. sex F mediul rural . Am stabilit diagnosticul de Nursing pentru nevoile afectate precum şi obiectivele..M. echipa de sănătate. c.. va duce la o distrugere nefrotică ireversibilă. care are la bază modelul conceptual al Virginiei Henderson.ro ! Arhiva online cu diplome. sex M mediul rural Acestor pacienţi le-am acordat îngrijiri autonome şi delegate pe toată perioada spitalizării în concordanţă cu nevoile noi alterate.Vizitati www. Potrivit concepţiei sale asistenta medicală are rolul de suplinire a ceea ce pacientul nu poate face singur. La început am cules datele de la pacient (prin interviu). vârsta 31 ani. vârsta 66 ani. Gradul şi durata obstrucţiei are o mare importanţă prognostică. cărţi de specialitate şi Nursing. Complicaţiile renale sunt reprezentate de nefropatia obstructivă însoţită de nefrită interstiţială cronică. Am folosit ca materiale de documentare Foaia de Observaţie clinică a pacienţilor amintiţi. intervenţiile autonome şi delegate pentru fiecare obiectiv de comun acord cu pacientul. II.nume V. vârsta 45 ani. PARTEA PERSONALĂ 1. cursuri si referate postate de utilizatori. din Foia de observaţie clinică Generală efectuând şi Examenul Fizic Asistent. reuşind să-mi însuşesc în bună parte conduita şi terapeutica corespunzătoare. sex M mediul urban .nume B. deoarece atunci când este severă şi sediul este sus situat. Prognostic Bilateralitatea reprezintă un semn de prognostic sever.A. respectiv definirea celor 14 nevoi fundamentale ale omului..tocilar. interpretat grupându-le pe cele 14 nevoi fundamentale. Aceştia sunt: nume D. Urologie a Spitalului Judeţean Bistriţa.L. Pagina 11 din 60 . 10. de la aparţinătorii acestuia. Acestea le-am analizat.

02. Câmpul – în această perioadă am observat şi îngrijirile pe care le-au acordat ceilalţi membri ai echipei de sănătate. Caracteristici individuale Rasa: albă Pagina 12 din 60 . Culegerea datelor este faza iniţială. pe tot parcursul muncii sale asistenta nu încetează de a observa fiecare pacient. este un proces continuu. am cules următoarele date: 1. doi copii Mediul de provenienţă: rural Date stabile individuale a. la o modificare renală sau potenţială de sănătate.2001-29. care permite intervenţia conştientă. în scopul protejării şi promovării sănătăţii individului. Un rol important în procesul de îngrijire îl ocupă culegerea datelor. cursuri si referate postate de utilizatori. ne vom folosi de procesul de îngriire. Prezentarea CAZULUI Nr. în sensul că.Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome. infirmiere şi alţi profesionişti. care permite acordarea de îngrijire individualizată. asistente. Este un mod de gândire logică. este important să cunoaştem cât mai multe date despre pacient. Pentru a ajuta pacientul să ajungă la o stare de bine.12. din secţie: medici. Privind delimitarea în timp a lucrării studiul meu a fost efectuat în perioada 15. Demersul de îngrjire este centrat pe reacţiiile particulare ale fiecărui individ. Culegerea datelor Pentru o corectă diagnosticare a bolii şi o bună îngrijire.2002 în spaţile din Secţia de Interne a Spitalului Judeţean Bistriţa. Aceasta este o metodă organizată şi sistematică. Culegerea datelor permite asistentei. planificată a îngrijirilor. Ţinând cont de această etapă a procesului de îngrijire. să-şi stabilească acţiunile de îngrijire. Date stabile Date stabile generale Nume:D Prenume: A Vârsta: 31 ani Data naşterii: 3 aprilie 1968 Sex: feminin Stare civilă: căsătorită. 1 A.

Date variabile a) Date fizice (în momentul internării) Temperatura: 36. c.60C T. cursuri si referate postate de utilizatori. d. datorită eliminărilor de calculi renali capacitatea de comunicare păstrată pacienta este conştientă. dulciuri. 2. tristeţe.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome. în special merele.Vizitati www. decât ocazional.Obiceiuri şi gusturi personale: alimentaţie mixtă. Ritm de viaţă: normal. nu este alergică e. preferă carnea de porc. ochi încercănaţi dureri colicative renale la micţiune.68 m b. colici renale repetate de doi ani. Naţionalitate: română Limbă vorbită: română Religie: ordodoxă Ocupaţia: vânzătoare Cultura: 12 clase b. orientată temporo-spaţial oboseala este pregnantă Pagina 13 din 60 . întrerupt din cauza durerii poziţia bolnavului este ghemuită faţa exprimă durere. Relaţii fizice şi reacţionale: grup sanguin: A II. Date psiho-sociale apetit: scăzut somn agitat. : 140-80 mm Hg Puls: 80 pulsaţii/minut Respiraţie: 17 respiraţii/minut Diureza: 1100 ml/24h Scaun: 1 scaun/zi G = 70 kg Î =1. pasăre. Relaţii sociale – Reţeaua de susţinere: familia (soţul şi cei doi copii). Nu consumă toxice.A. produse lactate. Elemente biografice în legătură cu sănătatea: în copilărie a avut varicelă. rudele şi prieteni. nu are proteze. fructe. Rh pozitiv.

Sistem emoţional: pacienta este neliniştită. colică renală în urmă cu doi ani.A.68 m Cantitatea de lichide consumate: 1500 ml/24h iar cantitatea de lichide eliminate: 1200 ml/24h.ro ! Arhiva online cu diplome. are o uşoară stare depresivă. dornică să cunoască şi să înveţe despre boală şi posibilităţile de tratament. ritmul regulat. prezintă dureri colicative lombare: tonusul muscular este normal reprezentat. elastic. Pagina 14 din 60 . Date culese din Foaia de Observaţie clinică Data internării: 12. amplitudine normală. tatăl cardiac. Infecţie urinară Motivele internării: dureri colicative lombare. sensibil la palpare. cu iradieri în flancuri şi fosa iliacă dreaptă. înălţimea de 1. Papaverină. Sistem digestiv: greutatea bolnavei este de 70 Kg. Tegumente şi mucoase: normal colorate. numărul respiraţiilor este de 17 resp. Algocalmin).tocilar. fără modificări. fără modificări.01. puls bine bătut 80 pulsaţii/min. cavitatea bucală liberă. Sistem respirator: funcţia respiratorie nu este alterată.01. orientată temporo-spaţial./min. abdomenul este suplu. T. anxioasă EXAMEN FIZIC –ASISTENT Sistem neuro.muscular: bolnava este conştientă. anxietate. Antecedente heredo-colaterale: mama hipertensivă. dentiţia bună. Face faţă cu greutate stării actuale de boală.2002 Diagnostic de trimitere: Colică renală dreaptă Diagnostic de internare: Litiază renală dreaptă cu hidronefroză gradul II. toracele normal conformat.Vizitati www. nu se poate adapta statutului de pacient. – 140/80 mm Hg. agitată.2001 Data externării: 21. expresia feţei exprimă suferinţă. Sistem cardio-vascular: zgomote cardiace titmice. dar este sociabilă. Istoricul bolii: Circumstanţe de apariţie: boala datează de aproximativ doi ani. Criza actuală debutând brusc cu dureri colicative insuportabile care n-au cedat la antispasticele şi antialgicile obişnuite (Scobutil. Antecedente personale: în copilărie a avut varicelă. pielea este intactă. cursuri si referate postate de utilizatori. Tipul respiraţiei este costal superior.

EXAMEN CLINIC GENERAL (efectuat de medic) Tegumente şi mucoase: facies crispat Sistem musculo-adipos: bine reprezentat Aparat locomotor: integru. zgomote cardiace ritmice. bine bătute.3 mg% 0-5 UML Data Analiza cerută Valoarea obţinută Valoarea normală .6 mg-1.2 g% 7400 mm3 80 mg% 46 g% 14-32 mm 23 mg% 4.01. TA 140-80 mmHg. micţiuni spontane reduse cantitativ. cursuri si referate postate de utilizatori. reflexe osteotendinoase normale şi simetrice INVESTIGAŢII DE LABORATOR Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Data 12.8 mg% 1.ro ! Arhiva online cu diplome.Vizitati www. şoc apexian în spaţiul V intercostal stâng. mobil Aparat respirator: torace simetric. ficat şi splină în limite normale. Puls: 80 puls/min Aparat digestiv: abdomen moale. Aparat uro-genital: loje renale sensibile la percuţie şi palpare. Sistemul nervos: pacienta este conştientă. murmur vezicular prezent Aparat cardio-vascular: fără modificări. sensibil.000 mm3 80-120 mg% 45 g% 1h: 8-12 mm 2 h: 12-20 mm 0. fără sufluri patologice.200 1 LEUCOCITE GLICEMIE HEMATOCRITUL (V. tranzit intestinal normal. orientată temporo-spaţial.tocilar.50 mg% 3-5 mg% 0. dureros paraombilical drept. sonoritate pulmonară.2 mg% 4 UML Valoarea normală 14-16 g% 5000-10.E.P) VSH UREE ACID URIC CREATININA TYMOL Se recoltează urină pentru: Nr crt Pagina 15 din 60 Analiza cerută HEMOGLOBINĂ Valoarea obţinută 13.

Vizitati www.ro ! Arhiva online cu diplome. interzise şi înlo3.inapetenţă .durere -alimentaţie insuficientă -slăbiciune. A respira şi a avea o bună circulaţie -respiraţia =18 r/min -respiraţie profundă de tip costal superior -amplitudine normală -pulsul=80 p/min 2. =140/80 mm Hg -dentiţie bună -reflex de deglutiţie prezent . Analiza. 1 2 3 4 5 6 13. A elimina _ .greutate sub normal . interpretarea şi departajarea datelor N r cr t 1. rare leucocite şi celule epiteliale Negativ 7 UROCULTURA Negativ B.A. cursuri si referate postate de utilizatori.micţiuni frecvente în cantităţi mici Pagina 16 din 60 Nevoia fundamentală Manifestări de independenţă Manifestări de dependenţă Sursa de dificultate - - cuitorii regimului -deficit de producere a urinii -insuficenta cunoaştere a mijloacelor eficace de a elimina .dificultate de a elimina . oboseală -lipsă de cunoaştere a alimentelor permise. A bea şi a mânca -T.01.mese echilibrate -anxietate .durere la micţiune .200 1 ALBUMINA PUROI UROBILINOGEN GLICOZURIE BILIRUBINA SEDIMENT Pozitiv Negativ Negativ Negativ Negativ Frecvente cristale de oxid de Ca Negativ Negativ Negativ Negativ Negativ 1-2 hematii.ingestie de alimente ce nu satisfac nevoile organismului .tocilar.

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

- retenţie urinară 4. A se mişca şi a avea o bună 5 postură A dormi şi a se odihni _ - tonus muscular păstrat - postură adecvată - exerciţii fizice - dificultate de a dormi - ore de somn insuficiente - treziri frecvente - somn agitat - iritabilitate - slăbiciune, oboseală - astenie 6 A se îmbrăca şi a se dezbrăca - mobilitate articulară -tonus muscular normal - veşminte alese după gust, adecvat climatului 7. A menţine temperatura corpului în limite normale -preferinţe vestimentare - T=36,60C - piele de culoare roz - transpiraţii minime _

-modificarea integrităţii căilor urinare

- micţiuni frecvente -dureri la micţiune -anxietatea - nelinişte faţă de diagnostic, tratament - neacceptarea bolii - nervozitate

_

-

N r cr t 8.

Nevoia fundamentală

Manifestări de independenţă

Manifestări de dependenţă

Sursa de dificultate

A fi curat îngrijit, a proteja tegumentele şi mucoasele

- păr curat - fose nazale libere - dentiţie completă - mucoasa bucală umedă - unghii, piele curată - o baie pe zi -

9.

A evita pericolele
Pagina 17 din 60

- agitaţie

- nelinişte faţă de

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

- durere în loja renală dreaptă - facies crispat - insomnie - anxietate, stres - nelinişte, preocupare

diagnostic - stres - modificarea integrităţii căilor urinare -proces inflamator şi infecţios

1 0

A comunica

- îşi exprimă uşor nevoile, dorinţele, emoţiile - limbaj clar, precis -relaţie armonioasă în familie -foloseşte obiecte religioase -se roagă, citeşte biblia -asistă la ceremonii religioase - are dorinţa de a se realiza -dragoste faţă de munca şi realizările obţinute -dragoste faţă de cei din jur şi recunoştinţă - plimbări - exerciţii fizice uşoare - stare de relaxare a unei tensiuni nervoase - interesul de a învăţa, de a-şi însuşi cunoştinţele deprinderile, informaţi despre boala sa, tratamentul necesar obţinerii unei stări de bine. -

1 1

A-ţi practica religia

1 2

A fi preocupat în vederea realizării

1 3

A se recreea

1 4

A învăţa cum săţi păstrezi sănătatea

-cunoştinţe insuficiente despre boala, despre prevenirea ei -necunoaşterea tratamentului preventiv al bolii şi al regimului alimentar

-lipsa de informaţie - nelinişte faţă de diagnostic şi tratament - neînţelegerea informaţiei -inaccesibilitatea

Pagina 18 din 60

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

informaţiei În urma interpretării şi departajării datelor culese de la primul caz luat în studiu am constatat că au fost alterate următoarele nevoi: Nevoia de a bea şi a mânca Nevoia de a elimina Nevoia de a dormii şi a se odihni Nevoia de a evita pericolele. Nevoia de a învăţa cum să-ţi păstrezi sănătatea.

C.STABILIREA DIAGNOSTICULUI DE NURSING N r t 1. Nevoia fundamentală Problema de dependenţă Surse de dificultate Manifestări de dependenţă Diagnostic de nursing

cr alterată A bea şi a mânca - alimentaţie neadecvată - anxietate - durere - alimentaţie insuficientă - dezgust alimentar - slăbiciune, oboseală - lipsa de cunoaştere a alimentaţiei permise 2. A elimina - alterarea eliminării regimului -insuficienta cunoaştere a mijloacelor eficace de a elimina -deficit de producere a urinii - modificarea integ3. A dormi şi a se odihni -incapacitatea de a se odihni rităţii căilor urinare -micţiuni frecvente -dureri la micţiune - inapetenţă - ingestie de alimente ce nu satisface nevoile organismului - scăderea greutăţii - mese neechilibrate - nu respectă dieta -durere la micţiuni -dificultate de a urina -micţiuni frecvente în cantităţi mici -urină tulbure -dificultatea de a dormi Insomnie -Eliminare urinară în cantitate şi calitate Alimentaţie insuficientă calitativ şi cantitativ

Pagina 19 din 60

gemete . După 2h durerea a cedat în intensitate. STABILIREA PLANULUI DE NURSING ŞI IMPLEMENTAREA LUI N r cr t 1.nelinişte faţă de diagnostic . .hipotensiune arterială . încurajând-o că-i va trece durerea. După 30 Pagina 20 din 60 .dureri puternice la migrarea calculilor şi la eliminarea lor . .lipsa de încredere în sine 5.tahicardie Anxietate Durere .ro ! Arhiva online cu diplome.tocilar.iritabilitate .anxietate .liniştesc pacienta. A evita pericolele . Pacienta să-şi exprime diminuarea durerii în decurs de 2 h.anxietate . de prevenirea ei Insuficientă cunoaştere D.cunoştinţe insuficiente faţă de boală.delegate Evaluare Durere Anxietate. -anxietate -nelinişte -neacceptarea bolii -insuficienta cunoaştere a 4.Vizitati www.inaccesibilitatea de informaţii .facies crispat .durere mijloacelor de somn .sfătuiesc pacienta să-şi găsească o poziţie antalgică.micţiuni frecvente . A învăţa cum să-şi păstreze sănătatea . Diagnostic de nursing Obiective Intervenţii autonome .anxietate .dureri la micţiune . tratament. cursuri si referate postate de utilizatori. procedurile de diagnosticare -ore insuficiente de somn -trezire frecventă -somn agitat -nelinişte .nelinişte faţă de diagnostic.deficit de cunoştinţe .

2.administrez antispastic. .ro ! Arhiva online cu diplome. hidratare.învăţ pacienta poziţia corectă pentru uşurarea micţiunii şi golirea completă a vezicii urinare . -pacienta consumă 3 mese/zi şi bea Pagina 21 din 60 . Pacienta nu resuşeşte să aibă micţiuni spontane în 48h. Diagnostic de nursing Obiective Evaluare Alimentaţie insuficientă calitativ şi -pacienta să aibe trei mese /zi -să bea 2000 ml . numai cu ajutorul Furosemidului. intensitate. pentru a-şi putea stabili propriul orar de ingestie şi eliminare. . antialgice (papaverină. dacă este indicat.explic pacientei că trebuie să existe o relaţie între nevoia de a bea. . scobutil. a mânca.fac bilanţul hidric . -evaluez caracteristicile durerii.explorez cauza durerii.Vizitati www. . piafen. localizare. mobilizare .la indicaţia medicului administrez diuretice (Furosemid) Intervenţii minute durerea a cedat parţial la administrarea de Fortral. . Eliminare urinară insuficientă în calitate şi cantitate -pacienta să aibă micţiuni spontane în 48 h.examinez pacienta cu atenţie. pun comprese calde pe regiunea pubiană . cursuri si referate postate de utilizatori. fortral). băi calde. . igienă.utilizez mijloace suplimentare pentru reducerea durerii. Pacienta să beneficieze de siguranţă psihică pentru înlăturarea stării de anxietate pe toată perioada spitalizării. factori care-i cresc sau diminuează intensitatea durerii.tocilar.pentru diminuarea durerii ajut pacienta în activitatea zilnică: alimentaţie. elimina.ajut pacienta în deplasările sale la nevoie .îi stimulez evacuarea globului vezical (introduc sub pacientă un bazinet cald. Pacienta să beneficieze de siguranţă fără accidente.calculez raţia alimentară echilibrată în funcţie de numărul de calorii şi regim alimentar. N r cr t 3.

aerisirea salonului . . prin hidratarea sau reducerea aportului de lichide şi electroliţi în funcţie de ionograma mică şi urinară. nu se poate acomoda cu somnul în spital. cursuri si referate postate de utilizatori. 2000 ml ceai în 24h. prin schimbarea lenjeriei patului şi întinderea ei.asistenta face zilnic bilanţul hidric măsurând cu conştinciozitate ingestia şi excreţia. . proteine în cantităţi limitate. .corectez dezechilibrul hidric.stabilesc regimul dietetic corespunzător produse lactate.identific prin discuţii cu pacienta care este cauza insomniei şi îmi spune că nu doarme din pricina durerii.îi asigur odihna şi liniştea. cantitativ lichide în 24h -pacienta să fie echilibrată hidroelectrolitic şi acido bazic în decurs de 24h.creez condiţii optime de somn.administrez Diazepam înainte de culcare cu 30 minute. .pacienta să beneficieze de somn atât calitativ. -cântăresc zilnic pacienta. . cât şi cantitati.Vizitati www. . conserve de carne. . .corectez dezechilibrul acido-bazic în funcţie de rezerva alcalină. Insomnie .tocilar. .rog pacienta pe lângă ceaiul de dimineaţă pe parcursul zilei să consume încă 2000-2500 ml lichide în special ceai din cozi de cireşe. legume. .rog pacienta să-şi golească vezica urinară înaintea culcării.pacienta să beneficieze de confort fizic şi psihic pentru a se odihni bine din primele 3 zile de la -pacienta doarme în timpul nopţii 5 h -pacienta a beneficiat de confort fizic şi psihic în tot timpul spitalizării Pagina 22 din 60 .ro ! Arhiva online cu diplome. .pacienta este echilibrată hidroelectrolitic şi acido bazic după 24 h 4. să doarmă 6-8h fără întreru-pere în aproximativ 3-4 zile . . brânzeturi nefermentate. fructe.învăţ pacienta tehnici de relaxare.interzic să consume carne de miel.

cursuri si referate postate de utilizatori. legume şi activitate în aer liber .să-şi mărească rezistenţa organismului prin consum de fucte.tocilar. Alimentaţia bolnavului Alimentaţia raţională reprezintă aportul unor alimente în concordanţă cu nevoile organismului. .Vizitati www. -pacienta înţelege informaţiile primite. muncă.pacienta să dobândească atitudini. şi-a îmbogăţit cunoştinţele despre boala sa pe perioada spitalizării . Alimentaţia echilibrată asigură integral factorii nutritivi necesari în raport energetic pentru existenţă. modul de participare la intervenţii şi procesul de recuperare. pe tot parcursul spitalizării .modul de manifestare. stare de sănătate sau de boală. diferenţiate după vârstă.pune în aplicare noile cunoştinţe acumulate E. . Diagnostic de nursing internare. ocazie cu care şi verific dacă înţelege ceea ce îi explic. măsurile preventive şi curative.ro ! Arhiva online cu diplome.verific dacă a înţeles mesajul corect şi dacă şi-a însuşit noile cunoştinţe. obiceiuri şi deprinderi noi . Glucidele şi lipidele sunt substanţele energetice iar proteinele deţin rolul primordial între substanţele plasmatice.pacienta să acumuleze noi cunoştinţe.conştientizez pacienta de necesitatea intervenţiei chirurgicale . N r cr t 5. Pagina 23 din 60 . stare fiziologică. Obiective Intervenţii Evaluare Insuficientă Cunoaştere .explorez nivelul de cunoştinţe al pacientei privind boala . .să aibă un mod de viaţă raţional.această muncă de educaţie pentru sănătate o fac prin conversaţie.

reducând concomitent alimentele bogate în calciu. TRATAMENTUL DIETETIC AL LITIAZEI RENALE Tratamentul dietetic al Litiazei Renale depinde de tipul calculozei dar au însă şi unele indicaţii generale comune. Dieta va fi acidifiantă. se recomandă reducerea aportului de calciu.Vizitati www. Pagina 24 din 60 . cursuri si referate postate de utilizatori. se va evita supraalimentaţia. preferându-se un regim hipocaloric. În Litiaza urică. Aceasta se poate obţine prin lichide obişnuite sau prin tratament cu ape minerale. Principiile alimentaţiei asigurarea raportului de vitamine şi săruri minerale necesar metabolismului normal. urina fiind soluţia din care se depun precipitaţiile de care vor da calculul. astfel încât să depăşească 2000 ml în 24h.ro ! Arhiva online cu diplome. Litiaza fosfatică impune dezinfectarea urinei şi apoi un tratament acidifiant. în calciu şi acidifiant. În Litiaza oxalică tratamentul dietetic implică în primul rând o ingestie crescută de lichide. transformările bolilor acute în cronice şi apariţia recidivelor. Litiaza calcică necesită unele măsuri dietetice cum ar fi: asigurarea unei diureze optime. făinoase. alimente sărace în calciu. Ora când sunt ingerate lichidele are o mare importanţă. Vom exclude din alimentaţia pacientului alimentele bogate în glucide.tocilar. bogată în pâine albă. regim hiposodat şi acidifiant. grăsimi (fără excese). va trebui crescută cantitativ. consolidarea rezultatelor terapeutice obţinute prin alte tratamente. creşterii şi celorlalte funcţii favorizează procesul de vindecare prevenirea unor evoluţii nefavorabile în boli latente. având în vedere rolul acestuia în formarea Litiazei renale. tratamentul dietetic este lacto-fructo-vegetarian şi alcalinizant. Este preferebil ca ele să fie băute înafara meselor sau seara şi dimineaţa pe nemâncate. Se recomandă exerciţii fizice.

Timpul de administrare Dimineaţa Denumirea alimentului Ceai de plante Pâine Şuncă slabă Total Alimentul Ceai de plante Pâine Zahăr Şuncă slabă Cantitatea 250 ml 50 g 10 g 50 g 19 35 13 30 g P G L Calorii Pagina 25 din 60 . factori nutritivi şi în alimente.1 = 1148 calorii 70 x 1 = 70 gr.A. /kg corp/zi.tocilar. /kg corp/zi. /kg corp/zi.1 calorii 1 gr.1 calorii 1 gr. cursuri si referate postate de utilizatori. proteine /zi 70 x 1 = 70 gr. lipide = 9.1 calorii Calcularea unei raţiii alimentare a unui pacient cu greutatea =70 kg: Proteine: 1 gr /kg corp 24h Lipide: 1 gr /kg corp 24h Glucide: 4 gr /kg corp 24h Necesarul de calorii: 70 g proteine/zi 70 g lipide/zi 280 g glucide/zi 70 x 4. Meniul pe o zi la pacienta D. glucide = 4.A. CALCULAREA RAŢIEI ALIMENTARE Raţia alimentară poate fi exprimată în calorii.1 = 287 calorii 70 x 9. 1 gr. este de 2072 calorii. Necesarul de glucide este de 4-7 gr. proteine = 4. glucide /zi Necesarul total de calorii/zi al pacientei D. Necesarul de proteine este de 1 gr.Vizitati www. Necesarul de lipide este de 1 gr.ro ! Arhiva online cu diplome.1 = 637 calorii 280 x 4. lipide /zi 70 x 4 = 280 gr.

m.m.v.v. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS N r cr t 1.01. i. Prânz Felul I Supă de zarzavat cu fidea Morcovi Ţelină Cartofi Roşii Ulei Fidea 100 g 25 g 50 g 50 g 5g 50 g 5 25 5 173 150 g 15 g 10 g 200 g 50 g 58 40 27 576 100 g 100 g 150 g 3 30 7 16 7 50 264-36 Total Felul II Şniţel dietetic cu salată de ardei Carne de vită Făină Ulei Ardei gras Pâine Total Cină Cartofi Salată verde Fructe Total Piersici Cartofi F.2001 SCOBUTIL compus PAPAVERINĂ 2. perfuzie oral . 14. i. i.m.01.m. cursuri si referate postate de utilizatori.ro ! Arhiva online cu diplome. i.v.2001 PIAFEN FUROSEMID GLUCOZĂ 10% CYSTENAL 3.Vizitati www.v. i. 12. 13.tocilar. perfuzie oral i.01. i. i.v.2001 PAPAVERINĂ SCOBUTIL compus PIAFEN GLUCOZĂ 10% CYSTENAL 2 fiole 4 fiole 1 fiolă 1 fiolă în pungi 3xzi 5 picături 2 fiole 1 fiolă 1 fiolă 1 pungă 3xzi 5 picături Pagina 26 din 60 DATA Denumire medicament Doza administrată Calea de administrare i.

1 radiografia renală simplă Reprezintă explorarea radiologică fără substanţe de contrast. 4x1 fl. cursuri si referate postate de utilizatori. oral i.ro ! Arhiva online cu diplome. calculi renali.2001 8.01. 21. 18.2001 9. oral i. 16. oral oral i.01. i.2001 G. 15.v.v.01.m. oral i.m. 3x5 picături 1 fiolă 1 capsulă i. i. i. oral i. i.01.m.v. 4. i.2001 7.m. care poate evidenţia conturul şi poziţia rinichilor.tocilar.01. uretrali sau vezicali.m.2001 1 0. oral i.m. 20. 19.m.m. radioopaci (care conţin săruri de Ca).01.v.v. i. Tehnică legată de cazul nr. Pagina 27 din 60 .Vizitati www.v. oral 5. 17. i. 3x5 picături 1 fiolă 1 fiolă 1 fiolă 1 fiolă 4x1 fl 1 capsulă 1 fiolă 2 fiole 4x1 fl. i.2001 PAPAVERINĂ ROMERGAN PIAFEN SCOBUTIL compus ROMERGAN PIAFEN SCOBUTIL compus ROWATINEX AMPICILINĂ 500 mg FUROSEMID ROWATINEX SCOBUTIL compus FUROSEMID AMPICILINĂ 500 mg AMPICILINĂ 500 mg ROWATINEX FUROSEMID SCOBUTIL compus PIAFEN PIAFEN AMPICILINĂ 500 mg FUROSEMID SCOBUTIL compus PAPAVERINĂ AMPICILINĂ 500 mg ROWATINEX SCOBUTIL compus FUROSEMID 1 fiolă 1 comprimat/zi 1 fiolă 1 fiolă 1 comprimat/zi 1 fiolă 1 fiolă 3x5 picături 4x1 flacoane 1 capsulă 3x5 picături 1 fiolă 1 capsulă 4x1 fl.01. oral i.2001 6.m.v.m. i.m. oral i.

paste făinoase. Se explică pacientului tehnica investigaţiei şi regimul alimentar pentru reuşita acestuia. Etape de execuţie: Pregătirea materialelor Se pregătesc toate materialele necesare menţionate mai sus. este ajutat să se dezbrace şi va fi aşezat în decubit dorsal pe masa radiologică. 5. segment latero-renal stâng. 4. EVALUAREA FINALĂ A CAZULUI Nr. pâine) şi apoi gazoase. unde va fi instalat în pat. opacificarea neomogenă. se efectuează o clismă cu apă călduţă. cursuri si referate postate de utilizatori. ulei de ricin. 3. fără alimente care dau reziduri multe şi conţin celuloză (fructe. pacientul este ajutat să se îmbrace. Participarea la examen Pacientul este condus la serviciul de radiologie. În seara precedentă zilei de radiografie. Cu 2-3 zile înaintea examinării.Vizitati www.tocilar. să se întoarcă în salon.1 Pagina 28 din 60 . Pregătirea medicamentoasă a pacientului Cu 2 zile înaintea examinării se administrează cărbune animal şi TRIFERMENT câte 2 tb. pacientul consumă un regim uşor de digerat. De 3 ori/zi. zarzavaturi. În ziua de examinare. se administrează 2 linguri de ulei de ricin. materiale necesare efectuării unei clisme evacuatoarii. Examinări paraclinice Radiologice: Rx abdominal pe gol. Pregătirea psihică a pacientului Se anunţă pacientul şi se explică importanţa tehnicii pentru stabilirea diagnosticului. pacientul poate consuma regimul său obişnuit.ro ! Arhiva online cu diplome. Pregătirea alimentară a pacientului. După efectuarea radiografiei. În seara precedentă examenului pacientul va consuma o cană de ceai şi pâine prăjită. Materiale necesare: cărbune medicinal. pacientul nu mănâncă şi nu consumă lichide înaintea examenului. În dimineaţa zilei examinării. După examen. legume.

Papaverină. 2 A. Date stabile Date stabile generale Nume:V Pagina 29 din 60 . reuşind să aibe micţiuni spontane. să-şi golească complet vezica. Prezentarea CAZULUI Nr. Se externează cu următoarele recomandări: regim alimentar echilibrat. i s-a întocmit foaia de observaţie clinică.5 litri/zi.ro ! Arhiva online cu diplome. papaverină. de 2-3 mm fiabili. Durerile colicative n-au cedat complet. După ce s-a liniştit pacienta. având un vocabular de cunoştinţe bogat despre boala sa. După acest tratament durerile din regiunea lombară n-au cedat. papaverină.5. scobutil compus. tratament cu: Rowatinex. apoi a fost internată în secţia Interne a Spitalului Judeţean din Bistriţa. Colică renală dreaptă. Culegerea datelor 1. să nu mai fie anxios. frigului şi umezelii. Pacientei i s-a administrat la serviciul de urgenţă. evitarea efortului fizic. dezinfectante urinare. În urma îngrijirilor date. se internează după ce a urmat tratament ambulator cu scobutil compus.tocilar.Vizitati www. conform planului de Nursing stabilit şi în urma tratamentului medicamentos recomandat. menţinerea unui pH urinar: 6-6. Scobutil compus la nevoie. cu metode profilactice şi curative. Pacienta D. Nefrix. cursuri si referate postate de utilizatori. piafen. decât după administrarea unei fiole de mialgin intramuscular. Se externează în stare ameliorată. tratamentul de urgenţă: algocalmin. control în policlinică. Infecţie urinară. În urma examenelor clinice s-a stabilit diagnosticul de certitudine: Litiază renală dreaptă. elimină 7 calculi mici. cu repetate colici renale în antecedente. În a 12-a zi de tratament. în vârstă de 31 ani. pacienta evoluează favorabil. consum de lichide: 2.A. papaverină. pe care le va aplica în practică.

A. Prenume: L Vârsta: 45 ani Data naşterii: 4 aprilie 1953 Sex: masculin Stare civilă: căsătorit. e. consumă alcool ocazional. cursuri si referate postate de utilizatori. : 125-80 mm Hg Puls: 80 pulsaţii/minut Respiraţie: 16 respiraţii/minut Diureza: 1100 ml/24h Scaun: 1 scaun/zi G = 75 kg Pagina 30 din 60 . un copil Mediul de provenienţă: urban Date stabile individuale a. consumă o cafea pe zi fumează 10 ţigări pe zi. a suferit de apendicectomie la vârsta de 20 de ani. colici renale repetate de 3 ani. Caracteristici individuale Rasa: albă Naţionalitate: română Limbă vorbită: română Religie: ordodoxă Ocupaţia: tâmplar Cultura: şcoală medie b. Date variabile a) Date fizice (în momentul internării) Temperatura: 360C T.Vizitati www. nu are proteze. Rh pozitiv. 2. locuieşte într-o casă corespunzătoare. operat de hemoroizi în urmă cu 10 ani.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome. Relaţii sociale – Reţeaua de susţinere: soţie şi un copil. poartă ochelari. Relaţii fizice şi reacţionale: grup sanguin: A II. Ritm de viaţă: normal. c. Elemente biografice în legătură cu sănătatea: în copilărie a avut rujeolă. preferă carnea de porc şi de pasăre.Obiceiuri şi gusturi personale: alimentaţie mixtă. d.

înălţime 1. nu prezintă tuse sau expectoraţie. Cantitatea de lichide consumate este de aproximativ 1400 ml/24h iar cantitatea de lichide eliminate: 1200 ml/24h. agitat. nu se poate adapta statutului de pacient. pielea este intactă. expresia feţei exprimă suferinţă. cursuri si referate postate de utilizatori. Consideră boala ca o pedeapsă. Î =1.2002 Diagnostic de trimitere: Colică renală bilaterală Pagina 31 din 60 . Date psiho-sociale apetit: scăzut somn agitat.05. respiraţia este normală. Tegumente şi mucoase: normal colorate. sensibil la palpare. Sistem digestiv: greutatea pacientului este de 75 Kg. cavitatea bucală liberă.98 m b. Se consideră o victimă. Date obţinute din Foaia de Observaţie clinică. Tipul respiraţiei este costal inferior. întrerupt din cauza durerii poziţia bolnavului este ghemuit faţa exprimă durere.muscular: pacientul este conştient.2001 Data externării: 21.Vizitati www. dentiţia bună.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome. anxietate EXAMEN FIZIC –ASISTENT Sistem neuro.A. Cantitatea de alimente consumate nu este suficientă nevoilor organismului. Sistem cardio-vascular: zgomote cardiace titmice. abdomenul este suplu. orientat temporo-spaţial. Sistem emoţional: pacientul este neliniştit. capacitatea de mişcare bună pacientul este conştient. T. prezintă dureri colicative lombare: tonusul muscular slab reprezentat. – 125/80 mm Hg. A pierdut în greutate din cauza inapetenţei. Sistem respirator: funcţia respiratorie nu este alterată. privire anxioasă dureri renale puternice cu iradiere spre organele genitale şi faţa internă a coapsei. orientat temporo-spaţial oboseală. Data internării: 13. 80 pulsaţii/min. ochi încercănaţi. elastic. agitaţie.98 m. amplitudinea normală. ritmul regulat. fără modificări. puls bine bătut.05.

Antecedente heredo-colaterale: părinţi decedaţi.Vizitati www. colici renale în ultimii 3 ani.ro ! Arhiva online cu diplome. cursuri si referate postate de utilizatori. murmur vezicular prezent Aparat cardio-vascular: şoc apexian în spaţiul V intercostal stâng. a urmat tratamentul la domiciliu cu piafen. bine bătute. zgomote cardiace ritmice. orientat temporo-spaţial. sensibil la palpare în hipegastru.000 mm3 24h: 25-50 mm 2 h: 5-10 mm 45 g% 80-120 mg% Pagina 32 din 60 . loje renale dureroase.E. Puls: 80 puls/min Aparat digestiv: abdomen suplu.7 g% 8000 mm3 24-41 mm 46 g% 123 mg% Valoarea normală 14-16 g% 4000-10.2001 Analiza cerută HEMOGLOBINĂ LEUCOCITE VSH V. disurie. . tatăl a suferit de hipertensiune arterială. EXAMEN CLINIC GENERAL Tegumente şi mucoase: normal colorate Sistem musculo-adipos: slab reprezentat Aparat locomotor: integru. adinamie.05. dezinfectante urinare. Istoricul bolii: . fără sufluri patologice. cu iradieri spre organele genitale şi faţa internă a coapsei. Antecedente personale: în copilărie a avut rujeolă.P GLICEMIE Valoarea obţinută 12.pacientul cu repetate colici renale în antecedente.tocilar. mobil Aparat respirator: torace simetric. polakinurie. papaverină. pe linia medioclaviculară. la vârsta de 20 de ani a avut apendicectomie. astenie. la 35 ani a fost operat de hemoroizi. ROT prezente şi simetrice INVESTIGAŢII DE LABORATOR Nr crt 1 2 3 4 5 Data 13. Diagnostic de internare: Litiază renală dreaptă Motivele internării: dureri colicative în regiunea lombară. sonoritate pulmonară. cavitatea bucală liberă Sistemul nervos: pacientul este conştient. Ficat şi splină în limite normale.Au persistat durerile în regiunea lombară şi a fost trimis la spital pentru internare. TA 125-80 mmHg.

A.Vizitati www.scade în greutate . oboseală Nevoia fundamentală Manifestări de independenţă Manifestări de dependenţă Sursa de dificultate Pagina 33 din 60 .respiraţie de tip costal inferior .nu prezintă tuse sau expectoraţie -P =80 p/min 2. 6 7 8 UREE ACID URIC TYMOL Se recoltează urină pentru: Nr crt 1 2 3 4 5 6 Data 14. cursuri si referate postate de utilizatori. A respira şi a avea o bună circulaţie -respiraţia =16 r/min -respiraţie ritmică.durere -XXX alimentar . amplitudine normală .ingestie de alimente interzise regimului . A bea şi a mânca -T. Analiza.tocilar.inapetenţă .ro ! Arhiva online cu diplome.6 mg% 3 UML 20-50 mg% 3-5 mg% 0-5 UML Valoarea obţinută Pozitiv Negativ Negativ Negativ Negativ Frecvente cristale de oxid de Ca Valoarea normală Negativ Negativ Negativ Negativ Negativ 1-2 hematii.mucoasă bucală roz şi umedă -reflex de deglutiţie prezent .mese echilibrate -anxietate .05. =125/80 mm Hg -dentiţie bună .tabagism -slăbiciune. interpretarea şi departajarea datelor N r cr t 1.2001 Analiza cerută ALBUMINA PUROI UROBILINOGEN GLICOZURIE BILIRUBINA SEDIMENT 50 mg% 6. rare leucocite şi celule epiteliale Negativ 7 UROCULTURA Negativ B.

diminuarea debitului urinar .nelinişte faţă de diagnostic _ - N Nevoia Manifestări de Manifestări de Sursa de dificultate Pagina 34 din 60 .piele de culoare roz . A se mişca şi a avea o bună 5 postură A dormi şi a se odihni _ .ro ! Arhiva online cu diplome.treziri frecvente . adecvat climatului 7.mobilitate articulară -veşminte alese după gust.dificultate în a stăpâni stresul .schimbarea modului de viaţă .durere la micţiune .micţiuni frecvente în cantităţi mici 4.pacientul are postură şi mişcări adecvate .dezechilibru .transpiraţii minime _ - -lipsă de cunoaştere a alimentelor permise regimului .exerciţii fizice . A menţine temperatura corpului în limite normale statutului socio-cultural .activitate fizică corespunzătoare . oboseală .tocilar.anxietatea .insuficienta cunoaştere a mijloacelor eficace de a elimina .astenie 6 A se îmbrăca şi a se dezbrăca .Vizitati www.consumul lichidelor interzise 3.T=36 0C . cursuri si referate postate de utilizatori.dificultate de a elimina .nelinişte . A elimina _ .iritabilitate .stare permanentă de somn .somn agitat întrerupt de treziri repetate din cauza durerii lombare .slăbiciune.surmenaj . .

neacceptarea bolii .limbaj clar.are tendinţa de a se realiza - Pagina 35 din 60 .poartă ochelari indicaţi de medic . piele netedă .durere .respect faţă de semeni .acuitate vizuală-auditivă . A evita pericolele - .agitaţie .sensibilitate tactilă .ro ! Arhiva online cu diplome.nelinişte faţă de diagnostic.tendinţa de însănătoşire . a proteja tegumentele şi mucoasele . cursuri si referate postate de utilizatori. r cr t 8. precis -privire semnificativă - 1 1 1 2 A acţiona după credinţele şi valorile sale A fi preocupat în vederea realizării .gemete .mucoasa bucală umedă şi roz . tratament procedurile de diagnosticare .păr curat .insomnie . fundamentală independenţă dependenţă A fi curat îngrijit.fose nazale libere .facies crispat .insuficienta cunoaştere a mijloacelor de rezolvare a problemelor -dificultate în asumarea rolului de pacient 1 0 A comunica .o baie pe zi - 9.unghii.tocilar.dentiţie sănătoasă .nelinişte .frică .Vizitati www.

necesare obţinerii unei stări de bine .neadaptarea la rolul de bolnav şi la boală . 1 3 A se recreea . a măsurilor de prevenire a ei.stres .cunoştinţe insuficiente despre boală. Nevoia de a învăţa cum să-ţi păstrezi sănătatea.neînţelegerea necesităţii de a învăţa.STABILIREA DIAGNOSTICULUI DE NURSING N r cr t Nevoia fundamentală alterată Problema de dependenţă Surse de dificultate (cauze etiologice) Manifestări de dependenţă Semne.stare afectivă manifestată prin insatisfacţie care împiedică individul să se înveselească . Nevoia de a bea şi a mânca 2.dorinţa.stare de relaxare.este conştient de necesitatea formării de atitudini şi deprinderi corecte. simptome Diagnostic de nursing Pagina 36 din 60 . cursuri si referate postate de utilizatori. Nevoia de a elimina Nevoia de a dormii şi a se odihni Nevoia de a evita pericolele.diminuare interes .tocilar.neînţelegerea necesităţii . interes în acumularea cunoştinţelor .ro ! Arhiva online cu diplome.senzaţia sau emoţia agreabilă.insuficienta cunoaştere a surselor de informare a nevoilor de a învăţa nevoilor sale organismului În urma interpretării şi departajării datelor am constatat că au fost alterate următoarele nevoi: 1.nelinişte faţă de diagnostic. C. . legată de satisfacerea nevoii de relaxare . tratament şi procedurile de diagnosticare . de încetare a unei tensiuni nervoase . -insuficienta cunoaştere a satisfacerii .afectarea stării de conştinţă 1 4 A învăţa cum săţi păstrezi sănătatea .refuzul de a participa la activităţi recreative .Vizitati www.

nu respectă dieta -durere la micţiuni -dificultate de a urina -micţiuni frecvente în cantităţi mici .ingestie de alimente ce nu satisface nevoile organismului .retenţie urinară -urină tulbure -dificultatea de a dormi -ore insuficiente de somn -trezire frecventă -somn agitat -nelinişte .inaccesibilitatea de informaţii . .tocilar.modificarea integrităţii căilor urinare -durere -anxietate.hipotensiune arterială . cursuri si referate postate de utilizatori.gemete .inapetenţă .stres Anxietate 5. A învăţa cum să-şi păstreze sănătatea Deficit de cunoştinţe .necunoaşterea tratamentului preventiv al bolii şi Insuficientă cunoaştere Pagina 37 din 60 . stres -nelinişte -insuficienta cunoaştere a mijloacelor de somn -micţiuni frecvente .dezgust alimentar . 2. A bea şi a mânca Perturbarea alimentaţiei .durere .oboseală .ro ! Arhiva online cu diplome. Insomnie 4.anxietate . dar cu eliminări mici Alterarea funcţiei de eliminare a urinei 3.nelinişte faţă de diagnostic .facies crispat .scăderea greutăţii .dureri la micţiune .iritabilitate .Vizitati www.nelinişte .micţiuni frecvente. A elimina Eliminare urinară insuficientă calitativ şi cantitativ -deficit de producere a urinii -insuficienta cunoaştere a mijloacelor eficace de a elimina .dureri puternice la migrarea calculilor . 1. A evita pericolele Durerea Durere Anxietatea de urină .anxietate .mese neechilibrate .tahicardie Dificultatea pacientului de a se alimenta.slăbiciune. A dormi şi a se odihni Perturbarea somnului.

alimentaţie. . igienă.Vizitati www.utilizez mijloace suplimentare pentru reducerea durerii.liniştesc pacientul. Durere Anxietate. localizare. piafen la indicaţia medicului .ajut pacientul în deplasările sale la nevoie După 2h în urma intervenţilor durerea a cedat.administrez antispastic.explorez cauza durerii.explic persoanei că-i este permis să se plângă sau să-i fie teamă. .examinez pacientul cu atenţie. . încurajându-l că-i va trece durerea. . Anxietatea s-a diminuat. antialgice papaverină.incapacitatea de a face faţă realităţii . Pe tot parcursul spitalizării pacientul a beneficiat de o siguranţă fizică şi psihică Diagnostic de nursing Obiective Intervenţii autonome . Pacientul săşi exprime diminuarea durerii în decurs de 2 h. să-şi exprime mânia sau frustrarea .evaluez caracteristicile durerii. băi calde.delegate Evaluare Pagina 38 din 60 . cursuri si referate postate de utilizatori. . STABILIREA PLANULUI DE NURSING ŞI IMPLEMENTAREA LUI N r cr t 1. factori care-i cresc sau diminuează intensitatea durerii. . dacă este indicat. intensitate. .neacceptarea bolii a regimului alimentar .tocilar.pentru diminuarea durerii ajut persoana în activitatea zilnică: hidratare.ro ! Arhiva online cu diplome.observ poziţia de protecţie adoptată de persoană .necunoaşterea bolii şi importanţa ei D. .

în funcţie de ionograma serică şi urinară la recomandarea medicului .explic pacientului poziţia corectă pentru uşurarea micţiunii şi golirea completă a vezicii urinare .în urma intervenţiilor pacientul resuşeşte să aibă micţiuni spontane de 3-4 ori/zi în decurs de 24h Pagina 39 din 60 .în urma -pacientul consumă 3 mese/zi iar greutatea corporală a crescut cu 2 kg pe perioada spitalizării Diagnostic de nursing Obiective Intervenţii Evaluare . încercând stimularea lui .pacientul să fie echilibrat instituind perfuzii cu glucoză 5%. 20%.administrez analgezicul cu 20-30 minute 2. măsor urina -verific prezenţa globului vezical. 33%. .Vizitati www. cursuri si referate postate de utilizatori.cercetez elementele energetice şi cele neenergetice . 40%. înainte de a face exerciţii sau activitate .urmăresc apariţia eventualelor probleme . N r cr t 3. . 10%. .la indicaţia medicului corectez dezechilibrul hidric prin hidratare sau reducerea aportului de lichide li electroliţi în funcţie de ionograma serică şi urică. deprinderile şi nevoile sale . Dificultatea de a se alimenta -pacientul să aibe trei mese /zi echilibrate şi să crească în greutate 1 kg în 4 zile .explorez gusturile şi deprinderile alimentare ale pacientului.cântăresc zilnic pacientul -corectez dezechilibrul hidric prin hidratare sau reducerea aportului de lichide şi electroliţi.ro ! Arhiva online cu diplome. alegând alimentele în funcţie de preferinţele.pacientul să fie echilibrat hidroelectroli tic şi acidobazic în 3 zile.tocilar.alimentez pacientul parenteral.fac bilanţul hidric . Alterarea funcţiei de eliminare a urinei -pacientul să aibă micţiuni spontane în 42 h .calculez raţia alimentară în funcţie de numărul de calorii şi regim dietetic. hidrolizate de .

.pacientul să fie echilibrat nutriţional din ghidul alimentar şi echivalenţele cantitative şi calitative ale principiilor alimentare în vederea înlocuirii unui aliment cu altul. cursuri si referate postate de utilizatori. .Vizitati www.servesc pacientul cu alimente la o temperatură moderată.pacientul este echilibrat nutriţional .pacientul să beneficieze de somn corespunzător calitativ şi cantitativ -pacientul a beneficiat de confort fizic şi psihic în tot timpul spitalizării Pagina 40 din 60 . exerciţii respiratorii cu 30 min.identific prin discuţii cu pacientul care este cauza insomniei şi îmi spune că nu doarme din cauza durerii şi anxietăţii.învăţa pacientul să practice tehnici de relaxare.conştientizez pacientul asupra importanţei regimului alimentar în menţinerea sănătăţii. Insomnie .tocilar.explorez gusturile şi obiceiurile pacientului .stabilesc la indicaţia medicului regimul dietetic corespunzător. hidroelectrolitic proteine şi amestecuri de aminoacizi (Marisang.explorez preferinţele pacientului asupra alimentelor permise şi interzise . nu se poate acomoda cu somnul din spital . 4.ro ! Arhiva online cu diplome. fructe .îl încurajez în legătură cu boala sa să elimine anxietatea .calculez numărul de calorii .învăţ pacientul categoriile de alimente intervenţiilor luate pacientul reuşeşte să fie echilibrat hidroelectrolitic . Aminomel) vitamine şi electroliţi . legume. la ore regulate şi prezentate atrăgător . înainte de culcare.fac bilanţul lichidelor ingerate şi eliminate. un regim lacto-vegetarian. .

explorez nivelul de cunoştinţe al pacientului privind boala . prin schimbarea lenjeriei patului şi întinderea ei. .verific dacă pacientul a înţeles mesajul corect şi dacă şi-a însuşit noile cunoştinţe.ro ! Arhiva online cu diplome. o baie caldă . Insuficientă cunoaştere . înainte de culcare . E. . aerisirea salonului . Alimentaţia PACIENTULUI .conştietizez bolnavul asupra propriei responsabilităţi privind sănătatea .creez condiţii optime de somn.modul de manifestare.pune în aplicare noile cunoştinţe acumulate Pagina 41 din 60 .stimulez dorinţa de cunoaştere a pacientului prin lecturarea de materiale de specialitate în legătură cu boala sa .la indicaţia medicului.îi asigur odihna şi liniştea. N r cr t Diagnostic de nursing Obiective Intervenţii Evaluare .îi ofer o cană de ceai cald înainte de culcare.tocilar. . cursuri si referate postate de utilizatori. administrez Diazepam înaintea culcării cu 30 5.învăţa pacientul să practice tehnici de relaxare cu 30 min.să aibă un mod de viaţă raţional.Vizitati www.pacientul să acumuleze noi cunoştinţe în legătură cu boala sa cu care să poată da informaţii pe tot parcursul spitalizării. măsurile preventive şi curative. modul de participare la intervenţii şi procesul de recuperare. min .pacientul se odihneşte 6h pe noapte -pacientul înţelege informaţiile primite şi poate da la rândul său informaţii .

vin. peştele se poate consuma în orice cantitate dar nu trebuie să fie prăjit.05. alcool.05. 21.05. budinci. Calea de administrare i.ro ! Arhiva online cu diplome. cel mult 2 zile pe săptămână.m. Rectal i.05. Alimentele permise sunt: brânza de vaci. fructe crude coapte. 3.2001 DIDROCARD DICLOFENAC PIAFEN 8. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS Nr crt 1. 2.05. caş.2001 15. castraveţi. cafea. 20.m rectal Rectal i. supă de legume.05. Regimul renal este un regim normo-hipercaloric. În litiaza urică se scot din alimentaţie sosurile de carne. condimente. Alimentaţia bolnavului cu litiază renală este adaptată fiecărui tip de litiază. Este recomandabil a se consuma 2 zile pe săptămână strict numai crudităţi: salată cu ulei de măsline. 1 sup. 18. peşte. 19.2001 DIDROCARD DIDROCARD DICLOFENAC 6. 17. i. frişcă. compoturi.m. mezeluri. i.05.Vizitati www.2001 16. hiposodat. prăjituri cu mere.m. smântână.05. În litiaza oxalică şi fosfatică se recomandă 75-100 g carne pe zi. oral Rectal i.2001 PIAFEN DICLOFENAC PIAFEN 7. oral Oral Rectal i.05. 2 fiole 2 drajeuri 2 drajeuri 1 sup 2 fiole 1 sup.tocilar. 4. 2 fiole 2 drajeuri 1 sup. Se pot consuma sosuri.m. oral Rectal i. Alimente interzise: conserve.2001 14. 2 fiole 2 drajeuri 1 sup. 1 fiolă 2 drajeuri 1 sup. lapte.m. DATA 13.2001 DIDROCARD DICLOFENAC PIAFEN 9. F. rinichi. pâine albă fără sare. gălbenuş de ou. roşii. cursuri si referate postate de utilizatori.m.m.2001 Denumire medicament PIAFEN PIAFEN PIAFEN DICLOFENAC DICLOFENAC PIAFEN 5. oral Rectal Pagina 42 din 60 . ficat.2001 DIDROCARD DICLOFENAC Doza administrată 2 fiole 2 fiole 2 fiole 1 sup. creier. sare.

3 A. să nu mai fie anxios. Date stabile Date generale Nume:B Prenume: M Vârsta: 66 ani Data naşterii: 12 ianuarie 1932 Sex: masculin Pagina 43 din 60 .2 Pacientul V. PIAFEN DIDROCARD 1 fiolă 2 drajeuri i.ro ! Arhiva online cu diplome. evitarea frigului şi a umezelii. Prezentarea CAZULUI Nr.Vizitati www. Astfel în urma examenelor clinice s-a stabilit diagnosticul de certitudine: Litiază renală dreaptă. cu repetate colici renale în antecedente. se internează după ce a urmat tratament ambulator cu piafen. Culegerea datelor 1. reuşind să aibă micţiunile spontane. dispensarizare. şi dezinfectante urinare datorită faptului că durerile din regiunea lombară persistă. să-şi golească vezica. EVALUAREA FINALĂ A CAZULUI Nr.tocilar.L. în vârstă de 45 ani. oral G. evitarea efortului fizic. cursuri si referate postate de utilizatori. În urma îngrijirilor date. respectarea regimului igieno-dietetic şi medicamentos.m. conform planului de Nursing stabilit şi în urma tratamentului medicamentos recomandat. La externare i s-a recomandat: cura de diureză. pacientul se externează în stare ameliorată.

55 m b. 2. cursuri si referate postate de utilizatori. Stare civilă: căsătorit. Ritm de viaţă: normal. e. Relaţii sociale – Reţeaua de susţinere: familia-soţie şi cei 4 copii. : 130-70 mm Hg Puls: 84 pulsaţii/minut Respiraţie: 18 respiraţii/minut Diureza: 1000 ml/24h Scaun: 1 scaun/zi G = 62 kg Î =1.60C T. preferă carnea de porc. d. Elemente biografice în legătură cu sănătatea: în copilărie a avut rujeolă. c. fructele nu consumă toxice. Rh pozitiv.tocilar. grăsimile. are proteză dentară. Relaţii fizice şi reacţionale: grup sanguin: A II. afumăturile. dulciurile. nu poartă ochelari.Obiceiuri şi gusturi personale: alimentaţie mixtă. Date variabile a) Date fizice Temperatura: 36. în 1975 apendicectomie.Vizitati www.A. Caracteristici individuale Rasa: albă Naţionalitate: română Limbă vorbită: maghiară Religie: romano-catolică Ocupaţia: pensionar Cultura: 8 clase b. locuinţa corespunzătoare. nu prezintă deficienţe senzoriale. 4 copii Mediul de provenienţă: rural Date stabile individuale a. Date psiho-sociale apetit: normal somn agitat poziţia bolnavului este normală în decubit Pagina 44 din 60 .ro ! Arhiva online cu diplome.

02. T.2002 Diagnostic de internare: Colică reno-uretrală Motivele internării: dureri colicative în flancul stâng. dispnee. nu prezintă constipaţie sau diaree.55 m. Loja renală stângă este dureroasă la palpare şi foarte sensibilă. frecvenţa scaunelor este de 1/24 h.2001 Data externării: 15. Sistem respirator: numărul respiraţiilor este de 18 resp.A./min toracele este simetric şi participă în mod egal la respiraţie. tipul respiraţiei este costal inferior. Pagina 45 din 60 . înălţime 1. albe nedureroase. Ficatul şi splina sunt în limite normale. Date obţinute din Foaia de Observaţie clinică. obosit tegumente uscate. Regimul alimentar este hiporodat. apetitul este normal. Cantitatea de lichide consumate este de 1500 ml/24h iar cantitatea de lichide eliminate: 1000 ml/24h. ca urmare este neliniştit anxios. – 130/70 mm Hg.Prezintă greţuri. Tegumente şi mucoase: normal colorate. cu iradiere spre organele genitale şi faţa internă a coapsei. reci EXAMEN FIZIC –ASISTENT Sistem neuro.02. Are proteza bine adaptată la cavitatea bucală. faţa denotă tristeţe dureri colicative în flancul stâng. nu cunoaşte evoluţia bolii. La nivelul membrelor inferioare prezintă edeme mici moi.tocilar.Vizitati www. Abdomenul este balonat. Sistem emoţional: pacientul este agitat. Sistem cardio-vascular: puls regulat bine bătut. nu se poate adapta statutului de pacient. balonări. Balonări. cu echilibrul păstrat. frecvenţa pulsului este de 85 pulsaţii/min. Sistem digestiv: greutatea la internare este de 62 Kg. capacitatea de comunicare nealterată pacientul este orientat temporo-spaţial este neliniştit. Tegumentele sunt reci şi uscate.ro ! Arhiva online cu diplome. greţuri. tonusul muscular normal.muscular: pacientul este bine orientat temporo-spaţial. Nu prezintă tuse. balonări . greţuri. Data internării:08. Nu cunoaşte modul de tratament. cursuri si referate postate de utilizatori.

suflu tubar fiziologic Aparat cardio-vascular: şoc apexian în spaţiul V intercostal. orientat temporo-spaţial.02. Istoricul bolii: . cu tulburări la micţiune.2002 Analiza cerută HEMOGLOBINĂ LEUCOCITE VSH V. cu dureri violente în flancul stâng şi fosa iliacă stângă.ro ! Arhiva online cu diplome.E. ficat şi splină în limite normale. stare de rău general. cavitatea bucală liberă Aparat uro-genital: loje renale sensibile la palpare. motiv pentru care se internează în spital. uscate Sistem musculo-adipos: normal reprezentat Aparat locomotor: integru. Antecedente heredo-colaterale: mama cardiacă. zgomote cardiace ritmice.P GLICEMIE UREE ACID URIC TYMOL Se recoltează urină pentru: Valoarea obţinută 12. sensibilitate în fosa iliacă stângă. tatăl hipertensiv. fără suflu patologic. cursuri si referate postate de utilizatori. Aparat digestiv: abdomen de conformitate normală.boala actuală debutează brusc. reflexe osteotendinoase normale şi simetrice INVESTIGAŢII DE LABORATOR Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 8 Data 08. micţiuni spontane reduse cantitativ Sistemul nervos: pacientul este conştient. pentru precizarea diagnosticului. litiază renală (ambii decedaţi).7 g% 8000 mm3 24-40 mm 46 g% 123 mg% 50 mg% 4.Vizitati www. greţuri. TA 130-80 mmHg. Puls: 85 puls/min.tocilar.000 mm3 24h: 25-50 mm 2 h: 5-10 mm 45 g% 80-120 mg% 20-50 mg% 3-5 mg% 0-5 UML Pagina 46 din 60 . mobil Aparat respirator: torace simetric. Antecedente personale: în copilărie a avut rujeolă. Se suspectă o colică renală stângă. colici renale în urmă cu 5 ani. reci. bine bătute.5 mg% 3 UML Valoarea normală 14-16 g% 4000-10. EXAMEN CLINIC GENERAL Tegumente şi mucoase: normal colorate.

torace simetric .reflex de deglutiţie prezent .greţuri -vărsături alimentare . Analiza.respiraţie ritmică. rare leucocite şi celule epiteliale Negativ 7 UROCULTURA Negativ B.dentiţie bună . amplitudine normală . 2. A respira şi a avea o bună circulaţie .tocilar. Nr crt 1 2 3 4 5 6 Data 08.masticaţie insuficientă .02. picante .200 2 Analiza cerută ALBUMINA PUROI UROBILINOGEN BILIRUBINA GLICOZURIE SEDIMENT urinar Valoarea obţinută Pozitiv Negativ Negativ Negativ Negativ Elemente normale Valoarea normală Negativ Negativ Negativ Negativ Negativ 1-2 hematii. scădere în greutate.Vizitati www. gusturi personale deficitare .ingestie de alimente grase.nu prezintă tuse.mese copioase . A bea şi a mânca dispnee . hidratare insuficientă -ingestie de alimente ce nu satisface nevoile organismului -consumul lichidelor Pagina 47 din 60 Nevoia fundamentală Manifestări de independenţă Manifestări de dependenţă Sursa de dificultate - - .inapetenţă. interpretarea şi departajarea datelor N r cr t 1.ro ! Arhiva online cu diplome.insuficienta cunoaştere a unei alimentaţii adecvate .respiraţie de tip costal inferior .regurgitaţie .respiraţia =18 r/min .obiceiuri. cursuri si referate postate de utilizatori.

insuficienta cunoaştere importanţei hidratării 4. cu echilibrul păstrat -tonus muscular normal - 5 A dormi şi a se odihni _ .sete .Vizitati www.anxietate .greţuri .anxietate.stres.durere .oligurie . retenţie urinară mică. A se mişca şi a avea o bună postură -pacientul bine orientat temporospaţial.tocilar. A elimina _ interzise . cursuri si referate postate de utilizatori. profesional .durere la micţiune . 3.veşminte alese după _ _ Pagina 48 din 60 .dificultate de a dormi -ore insuficiente de somn . picantă. grasă .micţiuni frecvente .vestimentaţie sugerează apartenenţa la un grup social. edeme la membrele inferioare (mai albe) .alimentaţie necorespunzătoare.treziri frecvente 3-4 ore pe noapte .insuficienta cunoaştere N r cr t 6 Nevoia fundamentală Manifestări de independenţă Manifestări de dependenţă Sursa de dificultate A se îmbrăca şi a se dezbrăca .dureri la micţiune . tratament .dificit de a urina . nelinişte faţă de diagnostic.ro ! Arhiva online cu diplome.neacceptarea bolii a mijloacelor de somn -somn agitat. doarme .

părul pacientului e curat .T=36.facies crispat .Vizitati www.nasul prezintă o mucoasă umedă . tratament procedurile de diagnosticare -insuficienta cunoaştere a posibilităţilor de rezolvare a problemelor - Pagina 49 din 60 .foloseşte obiecte religioase (biblie. A menţine temperatura corpului în limite normale 8. cursuri si referate postate de utilizatori. a proteja tegumentele şi mucoasele după modă .insomnie datorată micţiunilor frecvente şi durerilor colicative 1 0 A comunica . lanţ cu cruce) .transpiraţii minime .pacientul nu se adaptează 7.urechile sunt curate . A evita pericolele .dentiţie bine adaptată la cavitatea bucală umedă 9. gustul pacientului .nelinişte .relaţie armonioasă cu familia.organele de simţ funcţionează adecvat.debitul verbal este uşor. uscate.6 0C .fose nazale libere .pacientul prezintă tegumente reci. 1 1 A acţiona conform propriilor convingeri şi ritm moderat .durere .ro ! Arhiva online cu diplome.se roagă .tocilar.exprimarea clară a gândurilor . . nelinişte faţă de diagnostic. pretenii . palide .stres. A fi curat îngrijit.

STABILIREA DIAGNOSTICULUI DE NURSING Pagina 50 din 60 . a tratamentului -interpretarea greşită a informaţiei .neînţelegerea informaţiei În urma interpretării şi departajării datelor am constatat că au fost alterate următoarele nevoi: 1.exerciţii fizice uşoare .ro ! Arhiva online cu diplome.fără plimbări .citeşte cărţi religioase .tocilar.evenimente ameninţătoare. valori.cunoştinţe insuficiente despre boală. C. spitalizare. a măsurilor de prevenire a ei. deprinderi privind boala sa.satisfacţie pentru realizările obţinute Manifestări de independenţă - N r cr t 1 3 Nevoia fundamentală Manifestări de dependenţă Sursa de dificultate A se recreea . de nepoţi .în lipsa durerilor citeşte cărţi. de a 1 2 practica religia A fi preocupat în vederea realizării . de familie. Nevoia de a învăţa cum să-ţi păstrezi sănătatea. cursuri si referate postate de utilizatori. biblia . boală . tratament .dorinţa şi interes în acumularea cunoştinţelor. Nevoia de a bea şi a mânca Nevoia de a elimina Nevoia de a dormii şi a se odihni Nevoia de a evita pericolele. - 1 4 A învăţa cum săţi păstrezi sănătatea .dragoste faţă de muncă.Vizitati www.anxietate -nelinişte faţă de diagnostic.

nu respectă regimul . Nevoia fundamentală Problema de dependenţă Surse de dificultate Manifestări de dependenţă Diagnostic de nursing cr alterată Nevoia de a bea şi a mânca .regurgitare .dureri la micţiune .retenţie urinară .insomnie Anxietatea Durerea -dificultatea de a dormi -ore insuficiente de somn -trezire frecventă -somn agitat Insomnie -dificultate de a urina -durere la micţiuni .perturbarea somnului .greţuri . Nevoia de a dormi şi a se odihni . Nevoia de a .alterarea diminuării urinare alimentaţii adecvate .insuficienta cunoaştere a importanţei hidratării 3.situaţie de criză .lipsa de cunoaştere a autocontrolului durerii 5.anxietate .oligurie Deshidratare .vărsături .efort pentru a voma Greţuri şi vărsături Pagina 51 din 60 .anxietatea .insuficienta cunoaştere a mijloacelor de somn 4.hidratare neadecvată deficit de producere a urinii . tratament .lipsa de -cererea de Insuficienta .durerea .insuficienta cunoaştere a unei 2.tocilar.agitaţie . Nevoia de a evita pericolele .Vizitati www. N r t 1.ro ! Arhiva online cu diplome.epuizare . Nevoia de a elimina .perturbarea alimentaţiei .alimentaţie insuficientă .facies crispat .micţiuni frecvente .neacceptarea bolii .anxietate.dezgust alimentar .stres.cunoştinţe . nelinişte faţă de diagnostic .insomnie .inapetenţă . cursuri si referate postate de utilizatori.durere . nelinişte faţă de diagnostic.

funcţiile vitale sunt în limite normale.administrez pacientului ceaiuri şi sucuri de fructe în limita toleranţei . îi explic necesitatea acestor recoltări în . Greţuri şi vărsături .termometrizez dimineaţa şi seara . şi-i promit că totul se va termina cu bine .ro ! Arhiva online cu diplome. învăţa cum să-şi păstreze sănătatea insuficiente informaţii .neînţelegerea informaţiilor informaţie asupra bolii.îi ofer un pahar cu apă să-şi clătească gura . .anunţ pacientul din timp să nu mănânce nimic în dimineaţa efectuării recoltărilor. a măsurilor de prevenire.cantitatea de lichide consumate să fie 2000 ml/24h .Vizitati www.delegate Evaluare Pagina 52 din 60 . scaun.pacientul să prezinte tegumente şi mucoase curate pe toată perioada spitalizării .tocilar.O. a satisfacerii nevoilor sale. respiraţie.după 24h greaţa a dispărut . STABILIREA PLANULUI DE NURSING ŞI IMPLEMENTAREA LUI N r cr t 1. a tratamentului.pacientul să nu mai prezinte greţuri şi vărsături în 24 h . cunoaştere D. diureză şi notez valorile în F. a diagnosticului medical.invit pacientul să respire profund . puls.calculez raţia alimentară . cursuri si referate postate de utilizatori.măsor TA.ajut pacientul să-şi efectueaze toaleta cavităţii bucale .liniştesc psihic pacientul încurajându-l cu vorbe blânde. după 3 zile .urmărirea funcţiilor vitale pe perioada spitalizării .pacientul îşi menţine tegumentele şi mucoasele curate pe perioada spitalizării -pacientul continuă să prezinte greţuri şi vărsături Diagnostic de nursing Obiective Intervenţii autonome .

Perfuzie .explic pacientului că trebuie să existe o relaţie între nevoia de a bea şi a mânca. exerciţii respiratorii cu 30 min. să doarmă 6-8h fără întrerupere în aproximativ 3-4 zile . .tocilar. înainte de culcare. Insomnie .pacientul a eliminat 850 ml de urină în timp de 24h Evaluare . a elimina pentru a-şi putea stabili propriul orar de ingestie şi eliminare .rog pacientul să-şi golească vezica urinară înainte de culcare .la indicaţia medicului efectuez sondaj vezical N r cr t 3.Vizitati www.pacientul să beneficieze de confort fizic şi psihic pentru a se odihni bine din primele 3 zile de la internare .pacientul să nu mai prezinte tulburări de micţiune în decurs de 24 h.la indicaţia medicului administrez 2.administrez la nevoie Furosemid.pacientul a eliminat 850 ml de urină în timp de 24h -pacientul a beneficiat de confort fizic şi psihic în tot timpul Pagina 53 din 60 .învăţa pacientul să practice tehnici de relaxare. cursuri si referate postate de utilizatori.administrez la indicaţia medicului Diagnostic de nursing Obiective Intervenţii la administrarea Metoiclopramidului .învăţ pacientul să adopte o poziţie comodă. neiritantă . Papaverină . Metoclopramid. vederea precizării diagnosticului .identific prin discuţii cu pacientul care este cauza insomniei şi îmi spune că nu doarme din cauza durerii şi anxietăţii .asigur o poziţie comodă.pacientul să beneficieze de somn atât calitativ şi cantitativ.ro ! Arhiva online cu diplome. antalgică .la indicaţia medicului corectez echilibrul hidric prin hidratarea sau reducerea aportului de lichide şi electroliţi în funcţie de ionograma serică şi urinară . Deshidratare .

Vizitati www. măsurile de prevenire Diagnostic de nursing Obiective (Algocalmin. -observ calitatea şi cantitatea somnului .tocilar.îi indic să completeze orele de somn în timpul zilei când nu Anxietatea Durerea Pacientul să-şi exprime diminuarea anxietăţii şi durerii în decurs de 48 h.ofer pacientului o cană de lapte cald înainte de culcare .pacientul să acumuleze noi cunoştinţe în . Evaluare -pacientul a acumulat noi cunoştinţe în Pagina 54 din 60 . lectură.la nevoie administrez pacientului sedative (Diazepam) şi antialgice N r cr t 5.ro ! Arhiva online cu diplome.ajut pacienta să-şi recunoască anxietatea şi durerea .anxietatea şi durerea pacientului s-a diminuat în 48h. cursuri si referate postate de utilizatori. reuşeşte să doarmă noaptea. Piafen) Intervenţii spitalizării .anxietatea şi durerea pacientului s-a diminuat în 4 h.încurajez pacientul la activităţi care-i fac plăcere pentru a înlătura starea de nelinişte . plimbări) .învăţa pacientul diferite tehnici de relaxare (gimnastică.informez pacientul de îngrijirile programate şi îi solicit ajutorul în îndeplinirea lor .explorez nivelul de cunoştinţe al pacientului privind boala.furnizez pacientului toate informaţiile de care are nevoie în termeni cât mai clari şi precişi . . modul de manifestare. Insuficientă cunoaştere . Diazepam 1 tb. audiţii muzicale. masaj. .

2002 PIAFEN ALGOCALMIN PAPAVERINĂ ALGOCALMIN 3.2002 09.02.Vizitati www.ro ! Arhiva online cu diplome. .2002 METOCLOPRAMID PIAFEN METOCLOPRAMID 5. 10.tocilar.m.m.02. legătură cu boala sa mijloacele profilactice şi curative în decurs de 5 zile . i.motivez importanţa acumulării de noi cunoştinţe .v. i.2002 DIAZEPAM PIAFEN ALGOCALMIN 4. TRATAMENTUL MEDICAMENTOS PENTRU CAZUL 3 N r cr t 1. mai bogat legătură cu boala sa cu mijloacele terapeutice. 08. putând da explicaţii referitoare la acestea. mai sărac în carne. i.02. i.02. în vegetale. 12. i.02. i.m.verific dacă pacientul a înţeles mesajul corect şi dacă şi-a însuşit noile cunoştinţe. oral i. E.2002 CYSTENAL ALGOGALMIN PAPAVERINĂ 6.m.m.m. 13.învăţ pacientul să consume lichide în cantităţi mari (ceai diuretic) regim alimentar care să favorizeze formarea sărurilor.m.m i. 11. cursuri si referate postate de utilizatori.02. i.2002 FUROSEMID PAPAVERINĂ FUROSEMID 1 fiolă/zi 2 fiole/zi 2 fiole/zi 2 fiole/zi 1 fiolă/zi 1 fiolă/zi 2 fiole/zi 3x1 comprimate/zi 1 fiolă/zi 3x1 comprimate/zi 3x/zi-5 picături 1 f/zi 2 f/zi 1 fiolă 2 fiole/zi 1 f/zi Pagina 55 din 60 DATA Denumire medicament Doza administrată Calea de administrare i.m. 2.m.m. oral oral i.stimulez dorinţa de cunoaştere a pacientului prin lecturarea de materiale de specialitate în legătură cu boala sa . . i.m. i.

sinuzite. control după 30 zile la policlinică. de metodele profilactice şi curative fiind încrezător în forţele proprii şi în capacitatea cadrelor medicale de a-l ajuta să depăşească stadiul de pacient. evitarea frigului şi a umezelii. cursuri si referate postate de utilizatori. Denumire medicament Mod de prezentare Indicaţii Reacţii adverse Pagina 56 din 60 .tocilar. respectarea regimului igieno-dietetic.m.02.antibiotic . bronşite cronice. s-a internat în secţia de interne a spitalului Judeţean Bistriţa din cauza unor colici renale însoţite de dureri în regiunea organelor genitale şi partea internă a coapsei.2001 G. având o conduită în deplină concordanţă cu obiectivele stabilite în planul de îngrijire. otite medii. TABEL CU MEDICAMENTE ADMINISTRATE PACIENŢILOR N r cr t Ampicilină 1 .2002 CYSTENAL PIAFEN METOCLOPRAMID CYSTENAL ALGOCALMIN METOCLOPRAMID CYSTENAL 3x/zi 5 picături pe zahăr 1 fiolă 3xzi 1 comprimate 3x/zi 5 picături pe zahăr 1 f7zi 3x/zi 1 comprimate 3x/zi 5 picături pe zahăr oral i. EVALUAREA FINALĂ A CAZULUI Nr.3 Pacientul B.ro ! Arhiva online cu diplome. 7.capsule a 250 mg . erupţii. oral oral 8. 15. Drep urmare pacientul se externează în stare ameliorată. evitarea eforturilor fizice.02.flacoane de 250-meningite.Vizitati www. 14. După stabilirea diagnosticului de certitudine de litiază renală stângă pacientul a respectat îndeaproape toate indicaţiile primite. -prurit.m. urticarii.M. oral oral i. edem angionevrotic. dar având suficiente cunoştinţe legate de afecţiunea sa. La externare i s-a recomandat: cura de diureză.

diureză osmotică. stări de deshidratre .stări de anxietate în nevroze. 10%.picături .greaţă. traumatisme. nelinişte.comprimate de 10 mg -soluţie apoasă .antivomitiv . dureri reumatismale. stări febrile. stare de rău epileptic -stări de denutriţie. abdominale -leucopenii.comprimate de 300 mg .Vizitati www. cefalee.cefalee. iritaţii. 10 mg . -monozaharică -soluţie izotomică Furosemid 6 . antipiretic. oboseală.arsuri la stomac . 20% .comprimate de 2 mg.fiole de 10 ml (20%. somnolenţă Pagina 57 din 60 . în special calculoză şi procesele de încrustare. iritaţie gastrică. tulburări de vedere Glucoză 5. 33%. greaţă. nevralgii. articulare şi musculare.constipaţie sau diaree.greaţă şi vomă. hipoglicemie. colici biliare . uscarea mucoasei bucale N r cr t Denumire medicament Mod de prezentare Indicaţii Reacţii adverse Metoclopramid 7 .flacon de 10 ml .fiole de 2 ml .hipertensiune arterială. necroză . dureri. spasme musculare. în boli reumatice.tablete de 40 mg .fiole 2 ml infecţii urinare . cursuri si referate postate de utilizatori.fiole de 2 ml .ro ! Arhiva online cu diplome.pulbere . neghiţ. oboseală. edeme .maladii cronice ale căilor urinare. ameţeli. antecedente de agronulocitoză la aminofenazonă şi compuşi înrudiţi . stări de deshidratare vomă diaree. fracturi. stări depresive. antiiinflamator slab antispastic Cystenal 3 -spasmolitic şi antiseptic al căilor urinare Diazepam 4 -tranchilizant -miorelaxant -anticonvulsivant . hipoglicemie.diuretic .somnolenţă.tocilar. insomnie. 40%) .soluţie apoasă perfuzabilă 5%. 500 mg Algocalmin 2 -antialgic. însoţite de modificări inflamatorii . constipaţie.

supozitoare . 2ml .flacoane de 100 ml .vasodilatator -antispatic . în cazul îngrijirilor celor 3 pacienţi. cefalee.1 mg Scobutil compus -fiole de 5 ml 1 1 .greţuri şi vărsături. colaps. trebuie măsurate. biliare. sindrom angios Piafen 9 -analgezic . migrene .ro ! Arhiva online cu diplome. ameţeli. Pagina 58 din 60 . tulburări de vedere .tulburări circulatorii cerebrale. ca viitoare asistentă medicală. diskinezii . şoc. cursuri si referate postate de utilizatori.tocilar. notate şi interpretate zilnic şi raportate medicului.comprimate de 100 mg . vârtej.ulcer dureros . pe care i-am luat în studiu.colici intestinale.v.greţuri . De asemenea şi diureza.flacoane de 10-20 ml .drajeuri de 250mg . constipaţii . uscăciunea gurii. T. cu diagnostic medical de litiază renală.fiole de 1 ml.somnolenţă . Asistenta medicală are un rol foarte important în monitorizarea clinică a acestor pacienţi: puls . boala Meniere -administrat i.sindrom Meniere.fiole de 5 ml Rowatinex 1 0 . Orice litiază renală reprezintă o urgenţă medicală.Vizitati www.A.supozitoare .capsule 0.antispastic -antiinflamator urinar . pentru uz intern -supozitoare de 20 mg Papaverină 8 .diuretic . forma consistenţa şi culoarea scaunelor corelate cu cantitatea de lichide care trebuie să acopere necesităţile hidrice ale pacientului..somnolenţă. T. abdominale .antispastic -analgezic -anticolinergic III. CONCLUZII ŞI PROPUNERI -supozitoare Prin această lucrare am vrut să evidenţiez responsabilităţile ce îmi revin mie. poate provoca aritmii. pacientul necesitând internare şi asistenţă medicală de specialitate.fiole de 2 ml .colici renale.tulburări de vedere -pentru tratamentul litiazei uretrale şi litiazei renale şi a altor boli reno-urinare .

Pentru a putea favoriza o evoluţie bună a bolii pe lângă tratamentul medicamentos asistenta alături de echipa de sănătate. o foarte mare importanţă o are corecta hidratare a organismului. 2. de o gravitatea moderată. de îngrijire trebuie să rezerve mai mult timp discuţiilor cu pacienţii şi reţeaua lui de susţinere consider că introducerea metodei de îngrijire în Nursing a pacientului precum şi a dosarului de Nursing în practica curentă trebuie făcută numai după o pregătire corespunzătoare a tuturor asistentelor. cadrul medical are un rol hotărâtor în buna evoluţie a bolii prin crearea unor condiţii igienice şi de mediu corespunzătoare. am constatat că litiaza renală este o afecţiune destul de frecventă. o atenţie deosebită trebuie să o acordăm educaţiei pentru sănătate a pacientului atât în timpul internării acestora cât şi după externare (la nivel de Dispensar medical. dar care poate duce la complicaţii grave dacă nu se intervine prompt şi nu se respectă cu stricteţe regimul igieno-dietetic şi medicamentos. Pagina 59 din 60 . prin asigurarea unui regim dietetic în conformitate cu pacientul. în cazul tratamentului litiazei renale. pentru a obţine rezultate cât mai bune în îngrijirea pacientului cred că ar fi mai bine ca asistenta medicală generalistă să aibă în îngrijire doar 2-3 pacienţi. de familie). În cazul în care se impune o intervenţie chirurgicală. În urma analizării celor trei cazuri studiate şi a altor cazuri întâlnite în decursul efectuării stagiului practic. este necesar ca pacientul să fie pregătit psihic şi fizic foarte bine. deoarece rezultatele operaţiei sunt datorate şi asistentei medicale. În cazul pacienţilor internaţi în spital. Perfecţionarea pregătirii profesionale. pacient şi familia acestuia pentru a se putea realiza un plan de îngrijire ca să aibă în vedere toate nevoile pacientului şi să poată interveni prompt în vederea satisfacerii acestor nevoi. cursuri si referate postate de utilizatori.Vizitati www. având în vedere că. în activitatea de îngrijire a pacientului asistenta medicală generalistă trebuie să se bazeze şi pe ajutorul concret al familiei care poate influenţa pozitiv moralul pacientului grăbindu-i vindecarea. PROPUNERI 1.ro ! Arhiva online cu diplome.tocilar. Acest lucru este posibil printr-o colaborare foarte strânsă între asistentă.

cursuri si referate postate de utilizatori. Respectarea îndicaţiilor propuse de către medic. 4.tocilar. Dotarea cu aparatură necesară şi medicamente. 3.ro ! Arhiva online cu diplome.Vizitati www. Pagina 60 din 60 .