You are on page 1of 5

LUCRAREA NR.

2 Pompe cu roti dintate
1.1. Obiectivul lucrarii

Lucrarea îsi propune sa prezinte una dintre pompele cel mai des utilizate în instalatiile hidraulice de putere medie, pompa cu roti dintate. Larga ei utilizare se datoreste simplitatii constructive, a fiabilitatii ridicate si a întretinerii usoare. Este o pompa cu debit constant deoarece datorita constructiei ei nu îsi poate modifica volumul specific. Pompa cu roti dintate realizeaza debite de pâna la 1000 l/min si presiuni maxime de 250 bari. Ea nu se utilizeaza ca motor decât în cazuri rare datorita cuplului motor redus pe care îl dezvolta. 1.2. Aspecte teoretice

Dupa numarul de roti dintate în angrenare si felul danturii pompele pot fi: cu doua roti (rotoare), care pot avea dantura exterioara sau interioara; cu mai multe roti dintate.

Cele mai raspândite sunt pompele cu doua roti dintate (figura 2.1.), cu dantura exterioara.

se rotesc cu turatia n în interiorul carcasei. una antrenoare si cealalta antrenata. Conform figurii 2. în functie de modul si numarul de dinti si tinând seama de unitatile de masura se obtine: Q=2™10-6™ ™m3™z1™ m™n1 (3) La pompele cu trei rotoare debitul se dubleaza. De regula. Cele doua roti dintate. pentru siguranta si cresterea duratei de functionare. se recomanda ca turatia de antrenare sa fie de 1500 rot/min. cu dantura exterioara Pompa preia agentul hidraulic prin orificiul de aspiratie A si îl transporta prin golurile dintre dintii rotilor spre orificiul de refulare R.Pompa cu doua roti dintate egale.turatia rotii conducatoare [rot/min].5™ ™Dw1™h™l [mm3] (1) în care: Dw1 .modulul rotii dintate [mm]. Pentru calculul debitului se ia în considerare volumul de fluid ce este transportat între A si R la o rotatie.diametrul de divizare al rotii dintate conducatoare [mm]. de catre o roata dintata.1. n1 .înaltimea dintelui [mm].numarul de dinti al rotii conducatoare. m .1 acesta este: V1=0. Turatia de antrenare a pompelor cu roti dintate nu depaseste 3000 rot/min.Figura 2. Dw1 = m™z1 h .latimea rotii [mm]. l = m™m z1 . Debitul pompei va fi: Q= ™Dw1™h™z1™l™n1 [l/min] (2) Înlocuind în relatia (2) elementele geometrice ale rotii. Pentru calculul aproximativ al momentului de antrenare al pompei se ia în considerare volumul de agent transportat la o rotatie: . h = 2™m l .

V ± volumul [mm3] 1. Conectarea pompei la reteaua hidraulica a instalatiei trebuie sa respecte urmatoarele reguli: . fie lateral fata de arborele de iesire. excedentul urmând a fi eliminat continuu prin supapa (figura 2.4). .3). . Figura 2.3.2.2).la conectarea în serie a doua sau mai multe pompe este obligatorie ca cea din amonte sa aiba debitul ceva mai mare decât cea din aval. . Figura 2.3.montarea obligatorie în apropierea orificiului de refulare a unei supape de siguranta pentru reglarea presiunii si deversarea excedentelor de debit ale pompei (figura 2.la conectarea în paralel a doua sau mai multe pompe se vor folosi supape de sens la conectarea pompelor. roti de curea sau lant.precum si oprirea uneia fara a perturba functionarea celorlalte (figura 2. Instalarea pompei volumice (4) (5) Antrenarea mecanica a pompei se face fie coaxial cu arborele de intrare.V=2™V1 Iar momentul de antrenare va fi: [Nm] în care: p ± presiunea de lucru [bari]. prin intermediul unui cuplaj elastic.4. când transmiterea miscarii se face prin angrenaj. Figura 2. supape care fac posibila reglarea pompelor la presiuni diferite.

2. 4 [mm] s.a. numarul de dinti a rotii conducatoare (z1). 1. cu relatia: .125. puterea si turatia la mersul în sarcina. Se va stabili si standardiza modulul rotilor.4.75. 1.5.5. 3. 2. Desfasurarea lucrarii În cadrul lucrarii vor fi demontate. tinând seama ca: [mm] (8) Conform STAS 822-82 modulul poate fi: 1.25. latimea rotii (l). Pentru fiecare motor se va calcula momentul de antrenare: Ma=103™ [Nmm] (6) unde: Pi ± puterea la arborele motorului electric [W] ni ±turatia la arborele motorului electric la mersul în sarcina [rot/min] Considerând randamentul pompei din pompa: Pe =Pi™ [W] = 0. Se vor nota: tipul de motor.5. Se vor calcula debitele furnizate de pompa în conditiile antrenarii ei cu cele trei motoare alese. 1000 si 1500 rot/min la mersul în gol). 2.9 se va determina puterea la iesirea (7) Se vor masura dimensiunile rotilor dintate ale pompei: diametrul exterior al rotii conducatoare (Da1). studiate si relevate diferite pompe cu roti dintate. 3. 2. 1.25.375. În functie de diametrul arborelui de antrenare al pompei se vor alege trei motoare de acelasi diametru cu turatii diferite (na=750. 1. 1.Instalarea unei pompe Pompe legate în serie Pompe legate în paralel 1.75.

(9) Q=2™10-6™ ™m2™z1™l™ni [l/min] Facând echilibrul puterilor la intrarea si iesirea din pompa: (10) Presiunea fluidului la iesirea din pompa va fi: p= (11) = ™612 [bari] Pentru cele trei motoare alese (cu turatii diferite).mm] Debitul pompei [l/min] Presiunea de iesire din pompa [bari] 750 1000 1500 . având acelasi diametru cu al pompei se va completa urmatorul tabel: Turatia motor electric la mers în gol [rot/min] Tipul motorului Turatia motor electric la mers în sarcina [rot/min] Puterea motorului electric [W] Momentul de antrenare la motorul electric [N.