You are on page 1of 2

Hamvas Bla - A knai tusrajz

Feltlttte: Robi

A knai tusrajznak kt eleme van: az egyik a fekete vonal s folt, a msik az res fehr tr. Amg a rajzot eurpai mdra, gy nztem, hogy a fekete vonalbl s foltbl indultam ki, s a fehr teret mer krnyezetnek lttam, abbl semmit sem rtettem. Azt hittem, hogy valamely trgy, vagy tj, vagy jelenet brzolsa.

Szerencss pillanataim egyikben szrevettem, hogy nem kt egyenrang forml errl van sz. Nem. A fehr nem a krnyezet, a passzv tr, ressg, semmi, esetleges. Nem s nem. Inkbb a fehr alaktja a fekett (vonalat, foltot), mint a fekete a fehret. A formateremt hatalom a fehr. Az r, a semmi. A meghatrozhatatlan. Az infinitezimlis. Az eurpai szem szmra csak a fekete vonal s folt van. Csak azt ltja. Csak azt tekinti lteznek. A teret, az rt, a fehret, a semmit szre sem veszi. Szerencss pillanatomban egyszer nem a feketbl indultam el a fehr, hanem a fehrbl a fekete fel. Ez volt az a pillanat, amikor a knai tusrajzot megrtettem. Ugyanakkor megrtettem azt is, hogy br a fehr van ,,kvl,,, a fehr a ,,krnyezet,,, a ,,tr,, - mgis tulajdonkppen ez az, ami bell van, s ez a tartalom s a szemly s az id. Mindez azon mlott, hogy nem az rzkileg tapasztalhat feketbl nztem a fehrbe, hanem a meghatrozhatatlan fehrbl a feketbe. (,,A szubjektum az a hely, ahonnan a valsg lthat.,,) Nem a trgyba helyezkedtem, hanem a forml erbe, nem az objektumba, hanem a szubjektumba. Nem a relisba, hanem a mgikusba.

A modern festszetnek a knai tusrajzzal ktsgtelen rokonsga van. Egyetlen hibja, hogy mg mindig a feketbl, az rzkileg tapasztalhatbl, az objektumbl indul ki, s a teret passzvnak s ressgnek tekinti. Ez mg idolatria. Realizmus. Objektumkomplexus. Httr. Ez mg nem a valsg. Az lesz a nagy modern fest, aki szre fogja venni, hogy nem a valami formlja a semmit, hanem a semmi a valamit. Aki megrti, hogy a fehr s az ressg s a tr s az infinitezimlis szubjektum nem a kint, hanem a bent, nem a relis, hanem a mgikus, nem az objektum, hanem a szubjektum. Azt hiszem, a helyzet arra, hogy ez a fest megszlessen, megrett.

Amg a kpen csak a vonalakat s a formkat fogjuk ltni, csak a kp felt ltjuk. Mint ahogy az eurpai kp a valdinak csak kls fele. Amg nem fogjuk megrteni, hogy a kvlrl befel hat

1/2

Hamvas Bla - A knai tusrajz


Feltlttte: Robi

fehr ressg nem egyb, mint a bellrl kifel hat forml er, addig a festi valsgrl sejtelmnk sem lehet.

2/2