TINGKATAN 4

PERIBAHASA
1. Celik komputer 2. Darah daging 3. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh), bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat 4. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing 5. Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali 6. 7. 8. 9. Kaki ayam Ringan tulang Berat tulang Tulang belakang

MAKSUD
Arif atau tahu tentang komputer. Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat.

10. Cakap besar 11. Hati kecil 12. Tangan kosong 13. Putus asa 14. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) 15. Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara 16. Duduk sama rendah, berdiri (tegak) sama tinggi 17. Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah,ketika sudah aur apa gunanya) 18. Genggam bara api biar sampai jadi arang

Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Membuat pekerjaan baik janganlah berlebihlebihan, tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat. Tidak berkasut atau berselipar. Rajin bekerja, tangkas. Malas Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan, pertubuhan dll Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. Habis harapan (tiada ada harapan lagi). Orang bodoh yang menurut perintah orang. Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan. Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda, kalau sudah besar, tidak akan berhasil lagi. Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. a. Jika kedua-dua sama hajatnya, haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat. b. Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). Suka merendahkan diri, tidak angkuh (sombong), baik hatinya. a. Suka memberi, tidak kedekut b. Pengasih, penyayang Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa.

19. Dayung sudah di tangan, perahu sudah di air (apa digaduhkan, pengayuh sama di tangan, perahu sama di air)

20. Terang hati 21. Rendah hati 22. Murah hati 23. Berpeluk tubuh

1

Tak ke mana belut. Burung terbang dipipiskan lada 32. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. Patah tongkat berjeremang 39. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. layar dll). b. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). Mendapat angin (kapal. dll). bunyi. a. Makan angin 2 . Lari (melarikan diri). harga diri. 37. sudah direka-reka akan gunanya. Degil Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. (seperti) melukut di tepi gantang 31. a. Anak buah Makan hanya untuk keperluan hidup. a. Goyang kaki 44. Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. Nafas baru 26. tak (tidak) lekang dek panas 27. Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). c. Buang belakang 34. Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari 30. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) 42. Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. Seorang diri (tidak ada saudara-mara) Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. Bagai kaca terhempas ke batu 38. melapangkan fikiran dll). a. Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. Keras kepala 41. berkata menuju benar 40. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan). Terus berusaha (tidak pernah putus asa). a. Tak (tidak) lapuk dek hujan. b. Disangka panas sampai ke petang. Sebatang kara 36. tidak berlebihan Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru.24. Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. kais (mengais) petang makan petang 28. Melanting menuju tampuk. Sangat sedih. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang pekerja di kapal (kapal terbang dll). b. Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tibatiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). 29. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) 25. Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). b. maruah. Kais (mengais) pagi makan pagi. Rosak bawang ditimpa jambak 33. Air muka 35. b. (Me) pasang telinga 43. Permukaan air.

Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. b. Pilih kasih 52. Membanting tulang 48. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) 47.Tidak keruan air mukanya. Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) Bekerja keras (bermati-matian). Harapkan sokong. Dikatakan mengenai orang yang suka bertolongtolongan. Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) 46. 3 . sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) a. dua kali jalan tahu 49.45. Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). Hal orang yang sangat kecewa. Seperti (bagai) aur dengan tebing 51. Sekali (jalan) terkena. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. Banyak makan garam 50. Mempunyai banyak pengalaman hidup. kelihatan selalu kesal.

hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). 2. kita akan menjadi lemah. tidak sebaik negeri sendiri. baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. hujan batu di negeri sendiri. 7. 4. Mercu tanda Lambang kemegahan. Hati gajah sama dilapah. 12. 5. 3. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. 10. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. 9. 8. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). lupa kacang akan kulitnya 4 . Bagai kacang lupakan kulit = panas hari. 6. Bukit sama didaki.TINGKATAN 5 1. 11. Bersatu kita teguh. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. Lintah darat Orang yang makan riba. Hujan emas di negeri orang. 13. di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. (Hujan emas di negeri orang. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. Dimana ada kemahuan.

Berakit-rakit ke hulu. Ibarat telur sesangkak. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. 21. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. 17. 25. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. 20. 18. 5 . Lawannya : Yang bulat datang bergolek. idea. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa. Di mana bumi dipijak. 14. 15. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. Sedikit-sedikit. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). 16. 23. 24. 22. Kalau tidak dipecahkan ruyung. 19. Mencari jalan Mencari ikhtiar. usaha. Bulat air kerana pembentung. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. akhirnya berjaya juga. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara.Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll.

27. Tangkai jering Orang yang kedekut. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. tidak akan berhasil lagi. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. Genggam bara api. ketika sudah aur apa gunanya) a. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Bunga dedap (laksana bunga dedap.26. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. b. 31. Mendengar guruh di langit. setitik menjadi laut a. Perkara kecil dibesar-besarkan 38. susah hendak mendidiknya. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 34. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. 30. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. 32. 36. Buah mulut Bahan perbualan 28. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung. 35. 33. kalau sudah besar. Buah fikiran Pendapat 29. 37. air tempayan dicurahkan) 6 . Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Daripada sedikit menjadi banyak b. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. Setitik dijadikan laut.

Mengambil berat 7 . 43. Air seni Air kencing. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. buah hati c. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. barang yang tersedia dilepaskan. anak 51. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). Cahaya mata a. 48. Kilau mata. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. air kecil 46. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Kekasih.Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 40. 39. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan. 41. Iran. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. 47. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. Arab dan juga Eropah). sinar mata b. Mencari akal (fikiran. 50. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang. 42. Mata hati Perasaan hati 44. 49. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. batang yang tersedia dilepaskan. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri.

57. 59. Berpeluk tubuh (tangan) a. 62. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63. Anak dagang Orang asing 54. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. Anak emas a. Peluh dingin (seni.Memberikan perhatian (minat. Lidah tidak bertulang a. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. Akar umbi a. Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. Bermurah hati a. Akar tunjang b. pengasih dan penyayang 53. Memperlihatkan kekuasaannya. 64. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). Ada hati Ada keinginan 56. 55. Kecil hati (jauh hati. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya b. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). tidak kedekut b. malas berusaha (bekerja) 58. 8 . suka memberi. berdakap (bersilang) tangan di dada b. merajuk hati) Merasa tersinggung. (Me) tunjuk belang a. 52. 60. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat. Anak yang diambil sebagai anak 61. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja.

Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat. 68. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati. 70.65. gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati. alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan. 72. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). harus pandai menyimpan rahsia. 71. Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). 66. Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan. 69. 67. Berbadan dua Hamil 9 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful