Sekolah Rendah Al-Itqan,Pulau Pinang.

Minit Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kurikulum Kali Yang Pertama Tarikh Masa Tempat Pengerusi Kehadiran Tidak hadir Bil 1 : : : : : : 11 Mac 2011 3.30 petang 5.15 petang Pusat Sumber Muallim Md Azlan Md Sabu MAMS, ZAR, MNI, MK, NFMZ, SFSI, FMZ, MPMS, MSAS, AJH, NAQ, JMA. AI, MFH, NAZ, NN. Agenda Agenda :1.Ucapan Pemangku Guru Besar 2. Latihan murid 3. Amali Fekah 4. Panitia Al-Quran 5. Headcount 6. Kelas Tambahan Thn 5 7. Fail Panitia 8. Format soalan 9. Mesyuarat Panitia 10. Hal-hal lain 11. Penutup 2 2.1 Muqaddimah Mesyuarat :Mesyuarat telah dipengerusikan oleh Muallim Azlan dan dimulakan dengan bacaan Ummul Kitab dan ucapan alu-aluan. Sebagai muqaddimah mesyuarat,PGB menyentuh tentang peranan panitia.Panitia merupakan peneraju utama kurikulum sekolah.Semua guru mesti melihat tahap kemampuan dan bersedia untuk membaiki kelemahan yang ada.Panitia juga perlu melihat apa yang telah dilakukan dan akan dilakukan selepas ini. Setiap panitia perlu adakan mesyuarat selepas ini.Semua panitia perlu tahu tentang aktiviti, perancangan atau masalah panitia-panitia lain.Perlu adakan perbincangan dan kerjasama antara panitia. Hal ini adalah kerana ada panitia yang berprestasi baik dan ada yang bermasalah.Diharapkan kerjasama yang wujud akan dapat membantu panitia yang bermasalah. Hal Ehwal Akademik :Latihan murid:3.1.1 ZAR membuat laporan berkaitan pemeriksaan buku murid pusingan pertama.Antara masalah yang dikenal hasil daripada pemeriksaan tersebut adalah seperti latihan tidak banyak, tiada penekanan dari segi penulisan tarikh/hari, tidak ada pembetulan dibuat bagi Ulasan / Tindakan

2.2

2.3

3 3.1

Semua panitia

[Type text]

bilangan dan format perlu dihantar dan bertaip sebelum pemeriksaan buku latihan kali ke 2. MSAS mencadangkan supaya bilangan/bentuk latihan dibincangkan Semua panitia oleh ahli panitia.4 ZAR mencadangkan agar bilangan latihan diserahkan kepada panitia. 3.Mana yang paling sesuai.3 MSAS bertanyakan tentang apakah yang dimaksudkan dengan standard dalam latihan.Jawi dan B. Bagi mata pelajaran T.6 ZAR bentuk.Cth :Matematik. jika tiga kali perjumpaan bermakna 15 soalan seminggu.Apakah ianya bermaksud setiap hari guru mestilah memberikan lebih kurang 10 soalan atau lebih (kalau lebih.lebih baik) kalau kurang bermakna tidak melepasi standard latihan.manakala dari segi indek serah kepada pihak sekolah.1.terutama bagi mata pelajaran Diniah.1.begitu juga dengan mata pelajaran diniah.Setiap kali P&P dibuat. ZAR juga memaklumkan bahawa buku kerja haruslah dijadikan latihan tambahan di rumah dan bukan dilakukan dalam kelas.Jadi.1. perlu ada Tarikh.Arab guna nombor jawi.5 MAMS mencadangkan diserahkan kepada panitia mengikut kesesuaian. Cth :. Jenis latihan dan Tanda tangan.Nama mata pelajaran juga ditulis dalam perkataan. 3.1. Contoh tarikh ditulis dalam perkataan. Perlu ada arahan soalan setiap kali latihan diberikan. 3. 3. 3.Dalam kelas perlu pengukuhan berkaitan pembelajaran yang telah dibuat pada hari tersebut dan dibuat dalam Buku Latihan Murid.1.Aspek kekemasan tulisan pelajar perlu diambil [Type text] Semua panitia .Hasil perbincangan panitia perlu diserahkan kepada PKA untuk dilihat dan dinilai tahap kesesuaiannya.Ini adalah bertujuan untuk mewujudkan kesesuaian bersama dan bagi membincangkan standard latihan yang dikehendaki dan bersesuaian.13 Januari 2011.Untuk bahagian indek.kesalahan yang dibuat oleh murid dan lain-lain.7 MAMS tahun depan akan disediakan buku latihan yang sudah ada indek pada setiap buku. 3.1.Buku latihan Diniah juga sudah ada.latihan minima yang diberi adalah 5 soalan.Oleh itu penyelarasan semula dari segi bilangan.Penandaan mestilah dibuat sekerap mungkin.2 Penandaan juga agak lambat. bentuk latihan harus dibuat dan dijadikan polisi dalam memberi latihan kepada murid.

Perlaksanaan amali akan dilakukan secara kumpulan.Jawi dan B. sujud sahwi.4 ZAR.ZAR meminta pendapat ahli mesyuarat.Thn 2. 3.1.Thn 3. solat jenazah. 3.ZAR panitia T.keputusan diambil iaitu dengan mengurangkan satu masa untuk mata pelajaran K. 3. 3. cara mengerjakan solat dan solat ketika sakit. 3.1. cara berwudhu dan tayammum.Thn 4. 3.Thn 6.Seni dan Kemahiran Hidup untuk bagi laluan kepada amali Fekah.2. solat 2 hari raya dan solat-solat sunat.kira.dalam sebulan minima 4 kali buku pelajar ditanda.selebihnya terpulang kepada panitia untuk fikirkan berapa kali akan dibuat semakan. baring. adakah perlu ditambah masa atau buang mana-mana masa bagi mata pelajaran tertentu seperti P.2.Jika tulisan pelajar tidak kemas.Thn 1. penekanan kepada wudhu dan solat.2 Amali Fekah:3.1 ZAR meminta MPMS selaku Ketua Panitia Diniah memantau apakah amali yang perlu dibuat kepada murid Tahun 6.Jawi Guru Diniah [Type text] .Perlaksanaan amali akan dibuat setiap minggu.2.2. MPMS memaklumkan amali Fekah untuk Tahun 1 hingga 6.MAMS bagi mata pelajaran Matematik.Hidup bagi Tahap 2 dan P. MSAS semua guru perlu menggunakan modul yang sama.Setiap kelas akan dibahagikan kepada dua orang guru.9 MK murid mestilah menulis di atas garisan. cara solat berjemaah dan bersuci. sebulan atau ikut minggu.3 ZAR memaklumkan bahawa untuk melaksanakan amali Fekah ini ada sedikit masalah dari segi masa.Diputuskan.guru perlu membantu.mestilah ditulis satu angka dalam satu kotak.2 ZAR penilaian berkaitan amali akan dibuat melalui peperiksaan setahun sekali dan akan dimasukkan dalam keputusan akhir tahun.Thn 5.Satu kumpulan akan dikendalikan oleh muallim dan satu kumpulan oleh muallimah.Amali Fekah akan dimasukkan dalam P&P. cara menyucikan najis.Arab perlu bincangkan berkaitan perkara tersebut.Seni untuk Tahap 1. duduk. Panitia B. solat ketika sakit. terlentang dan solat jama . Buku kerja perlu guna cop bulat bagi semakan kerja sekolah disebabkan ruangan yang agak terhad.Arab dan T. keadaan makmum masbuk.8 ZAR setiap panitia perlu tentukan berapa kali perlu ditanda buku murid.

3. 3. 3.6 ZAR memaklumkan bahawa untuk tiga bulan pertama Thn 1 dilebihkan masa untuk mata pelajaran T.2. 3.3. sama ada perlu mengajar diluar waktu P&P.1 ZAR bagi Thp 1. manakala bagi Thp 2 dilakukan secara kumpulan.perlu diajar kepada dari asas semula.4 MNI panitia AQ perlu berbincang semula bagaimana teknik pengajaran yang berkesan kepada murid.murid Thn 1 akan mula belajar 4 mata pelajaran Diniah.3.3.Bagaimana cara mengtasainya? 3. 3.Murid Thp 2 yang lemah tidak berasa rendah diri atau malu apabila dimasukkan dalam kumpulan Thn 1.Selapas cuti bulan Mac.Guru yang mengajar dalam kelas perlu ada teknik tertentu bagi memastikan murid akhirnya menguasai AQ dengan baik.Program ini akan dijalankan selepas cuti iaitu bermula 21 Mac 2011.Murid perlu dipecahkan kepada yang lemah dan baik.Ini adalah bertujuan untuk meningkatkan penguasaan Jawi.Senaraikan mengikut kumpulan dari Thn 1 hingga 6.3.3.2 MAMS guru AQ perlu berbincang dengan pihak pentadbiran bagaimana mengatasi masalah murid yang lemah AQ.3.3 Panitia Al-Quran :3. 3. bagi masalah murid Thp 2 yang tidak boleh membaca.5 MAMS memaklumkan bahawa tidak boleh diambil masa dari mata pelajaran Al-Quran.5 ZAR murid yang mahir AQ biasanya ada bantuan di rumah.6 MPMS mencadangkan guru AQ perlu buat perjumpaan dengan pihak pengurusan bagi membincangkan masalah berkaitan kelemahan AQ.3. [Type text] PKA Guru AQ Guru AQ .3 MSAS satu sistem P&P perlu difikirkan untuk murid lemah dan murid cemerlang.Berbincang serta berkongsi idea bersama tentang teknik-teknik yang baik dan berkesan untuk dilaksanakan dalam mata pelajaran AQ.manakala yang lemah biasanya hanya belajar di sekolah.MNI mencadangkan.Sepatutnya bermula dari Thn 1 lagi perlu diambil perhatian serius supaya masalah ini tidak berterusan.Jawi.Masalahnya bagi murid Thp 2 yang lemah dan tidak dapat membaca AQ. pembelajaran AQ perlu dibuat dalam kelas.2.

4.Kandungan soalan panitia yang tentukan.Rancangan pengajaran perlu difotostate dan dimasukkan ke dalam fail panitia 3.7 Format soalan :3. 3. 3.2 MSAS mencadangkan agar prosedur penghantaran soalan perlu dibuat supaya dapat membantu guru baru. 3. selepas cuti 25 Mac 2011 perlu dihantar fail panitia.7. 3. 3. semua panitia perlu ambil tindakan dan buat keputusan. [Type text] Semua guru PKA Semua panitia Semua panitia .murid dapat menjawab dengan cepat.5.6 Fail panitia :3.5 MAMS pihak sekolah akan buat satu kursus kepada guru-guru untuk Pentadbiran buat soalan.ZAR memaklumkan perjumpaan akan dibuat selepas cuti.bagi guru yang buat ETR hanya 40 markah perlu diubah kepada yang lebih tinggi.3 ZAR soalan ujian Diniah terlalu sikit. 3.7.Perkara asas akan diberikan oleh PKA.7.7.1 Format kertas soalan.1 ZAR .Pastikan semua bahan mencukupi dan ada dalam fail.kemudian hantar kepada PKA.4 MPMS mencadangkan supaya pendekan masa untuk menjawab soalan ujian.4 Headcount:3.Hari Jumaat. Headcount perlu diupdate setiap kali selepas peperiksaan dan ditulis dengan tangan.6.Bengkel pembuatan soalan akan dibuat untuk guru-guru.1 ZAR memaklumkan kelas tambahan untuk Thn 5 akan diadakan selepas sukan.7.Ini adalah bertujuan untuk memberi semangat kepada murid atau sekurang-kurangnya murid tidak hanya mendapat markah lulus.Pengurusan akan membuat satu bank item untuk tambah dan cari kepelbagaian soalan. 3.5 Kelas Tambahan Thn 5:3.1 ZAR memaklumkan.

Pinang. Sek Ren Al-Itqan. P. P.9 Hal-hal lain :MSAS mencadangkan agar papan putih ( khusus untuk Thn 1 )dibuat kotak untuk ditulis dengan huruf Jawi dan Matematik.3. P.Pinang. Panitia perlu buat format soalan sebelum penggubalan kertas soalan peperiksaan semester pertama dibuat.Ini adalah bagi memudahkan P&P. 3. Sek. pandangan dan buah fikiran perlu dipertanggungjawabkan. - Disediakan oleh :- Disemak oleh:- Disahkan oleh:- ( Mlmh Asmawiyah Ismail ) S/U Kurikulum.Sebaiknya setiap panitia perlu wujudkan contoh soalan bagi memudahkan guru baru. Ren Al-Itqan. 3.10 Penutup :Mesyuarat telah ditangguhkan oleh PGB dengan harapan agar objektif mesyuarat tercapai.Apa jua cadangan. (Mlm Md Azlan Mt SSabu) Pemagku Guru Besar. Mesyuarat ditutup dengan bacaan Tasbih Kaffarah dan Surah Al asr.7. [Type text] ( Mlmh Zaiton Abd Rahman) Penolong Kanan Akademik Sek Ren Al-Itqan.6 ZAR setiap soalan perlu dianalisis supaya boleh dinilai setakat mana murid boleh menjawab soalan tersebut dan guru boleh kaji semula soalan yang susah.Pinang. .8 Mesyuarat panitia :Mesyuarat panitia mesti diadakan sebelum peperiksaan semester pertama bagi membincangkan :a) b) c) d) e) Post mortem ( ujian Mac ) Aktiviti pengukuhan yang akan dibuat Perancangan strategik Format kertas soalan ( 2 salinan ) Maklumat berkaitan headcount ( mana yang PKA tanda pada ETR 40 perlu dibaiki) Semua panitia Semua panitia 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful